TERBAIK! BAKTI Ceriakan Kanak-kanak Yayasan Gurpuri Dengan Sumbangan, Hamper!

KUALA LUMPUR, 18 April (Bernama) -- Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri-Isteri Menteri dan Timbalan Menteri (BAKTI) hari ini menceriakan anak yatim dan kanak-kanak kurang bernasib baik Yayasan Gurpuri dengan menyumbangkan RM20,000 dan 90 hamper kepada mereka bersempena perayaaan Vasakhi masyarakat Sikh.

Sumbangan itu disampaikan oleh Yang Dipertua Bakti Datin Seri Rosmah Mansor, yang merupakan isteri perdana menteri, kepada pengasas dan pemegang amanah yayasan itu, Giani Sukhdaiv Singh.

Rosmah dan anggota BAKTI yang lain meluangkan masa kira-kira sejam di rumah itu di Hulu Klang di sini dan mereka dihiburkan dengan persembahan kebudayaan oleh kanak-kanak di rumah itu.

Giani, dalam ucapan alu-aluannya, mengucapkan terima kasih kepada Rosmah dan anggota Bakti kerana sudi melawat rumah itu setiap tahun. Rumah itu yang ditubuhkan pada 2000 dengan 18 kanak-kanak dan sejak itu 105 penghuninya telah lulus dalam pelbagai bidang.

Ketika ini, kami mempunyai 70 penghuni berumur antara lima hingga 22 tahun," katanya dan menurutnya yayasan itu merupakan rumah kebajikan pertama yang dikendalikan oleh kaum Sikh di luar India.

Giani selanjutnya menjelaskan Yayasan Gurpuri sedang melaksanakan projek pembangunan di kawasan seluas 17 ekar (6.8 hektar) di Bentong, Pahang yang kini projek itu di peringkat fasa pertama.

"Kami sudah mendapat kelulusan daripada pihak berkuasa bagi fasa pertama projek yang termasuk bangunan tiga tingkat, bangunan setingkat, pusat latihan perniagaan kecil-kecilan untuk balu dan pusat vokasional untuk pelajar keciciran , katanya.

Anggaran kos bagi pembinaan fasa pertama itu adalah RM11 juta manakala keseluruhan projek itu akan menelan kos kira-kira RM60 juta.-- BERNAMA

0 Response to "TERBAIK! BAKTI Ceriakan Kanak-kanak Yayasan Gurpuri Dengan Sumbangan, Hamper!"

Post a Comment

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!