PENDEDAHAN BERAPI TENTANG ISU PEMUTIHAN PENDATANG ASING DAN SKANDAL MYEG! SEBARKAN

Beberapa bulan yang lepas aku dah menceritakan pasal projek pemutihan para pendatang asing yang akan dikendalikan MYEG, KLIK SINI

Lepas artikel tu keluar maka senyap la buat seketika akan projek tersebut, seperti biasa bila rakyat Malaysia mula lupa maka kerja-kerja untuk meneruskan projek yang sangat merosakkan Negara ini diteruskan juga.

Sekarang sudah hampir pasti MYEG akan mendapat kontrak lesen pemutihan pendatang asing yang telah berada dinegara ini. Diberitakan ada kurang lebih 2 juta pendatang ada yang dengan izin dan ada yang tanpa izin dalam Negara kita, ini yang kita tahu la, yang tak tahu tu berapa ramai, hanya Tuhan yang tahu.

Persoalan yang timbul dibenak aku ni, kenapa perlu kita permudahkan para pendatang asing ni untuk mendaftar secara sah? Sepatutnya kita tangkap mereka ini dan hantar mereka pulang. Kenapa nak halalkan mereka dengan begitu mudah sekali? Bukankah kita patut menghukum orang yang menceroboh negara kita?

Sebelum aku nak tulis dengan lebih panjang lebar lagi, aku nak menceritakan sedikit latar belakang syarikat MYEG ni. Ianya adalah syarikat yang dimiliki oleh seorang Cina. Memang dia ada partner melayu dalam syarikat dia disini, tapi ianya lebih pada proxy je la. Proxy sapa? Jeng jeng jeng.

Aku pernah defend MYEG dalam blog ni, masa itu aku ingat MYEG milik melayu! Rupanya aku ditipu oleh kawan baik aku yang sangat aku percaya. MYEG milik cina rupanya dan dia pergunakan melayu sebagai shield dia. Sebab itu aku cukup marah dengan MYEG sebab menipu. So aku nak dedah macam-macam cerita jahat tentang MYEG. This is personal beb.

Walau Executive Chairman dia melayu dan ada beberapa director melayu, tapi mereka ni semua tak lebih dan tak kurang sebagai KUDA KAYU sahaja. Yang berkuasa adalah MANAGING DIRECTOR yang bernama WONG THEAN SOON. Yang lain semua toksah nak cerita kat aku la. Banyak syarikat yang dok perkudakan melayu demi keuntungan.

Sebelum aku nak ceritakan modus operandi MYEG ni, aku nak cerita tentang salah seorang board of director yang bernama Dato Jimmy Wong bin Abdullah. Dia ni Cina masuk Islam dan dikatakan dia masuk Islam semata-mata untuk mendapat kontrak kerajaan. Benar atau tidak hanya Allah yang Maha Mengetahui, cuma aku rasa gusar kerana muallaf ni sangat ganas cara dia melobi projek.

Dia ni adalah tukang angkat file bagi pihak MYEG. Kehulu hilir dia bawak file MYEG untuk melobi projek pemutihan ini. Boleh lihat muka dia di KDN selalu. Kata orang-orang di KDN, dia ni selalu jumpa KSU dan ramai lagi pengarah-pengarah jabatan yang dia jumpa untuk melobi akan projek ini.

Rapat Dato Jimmy dengan KSU bukan rapat biasa beb, anak dia kahwin pun KSU datang bertandang sebagai VVIP. Dengar cerita dalam majlis perkahwinan yang sama juga Menteri KDN pun ada datang sebagai tetamu Kehormat Dato Jimmy Muallaf. Kiranya Dato Jimmy ni sangat power beb, sebab dia punya connection sangat hebat dan ada yang kata hingga ke peringkat PM.

Dato Jimmy Cina muallaf ni bermati-matian untuk mendapatkan projek pemutihan ini, maka the next thing yang dia buat adalah dengan membodek Menteri berkenaan. Oh ya, Dato Jimmy juga sudah berjanji dengan semua kelab malam, pusat urut dan segala tempat maksiat untuk supply pekerja-pekerja yang telah diputihkan nanti.

Dato Jimmy ni dah banyak ambik advance dari tauke-tauke tempat maksiat tu, sebab dia CONFIDENT dan sudah hampir pasti, yang dia melalui MYEG akan dapat projek pemutihan ini dan legalise semua pendatang ini. Betul kata Husin Lempoyang, meniaga manusia lebih untung dari meniaga UNTA!

Jadi bila orang nampak seorang businessman macam tu rapat dengan orang atasan bagai, so ianya boleh menimbulkan banyak persoalan. Tambah-tambah pulak MYEG ni bakal mendapat projek yang sangat besar. Korang tau tak berapa mereka bakal charge para pendatang haram ni semua? Satu kepala mereka akan CHARGE lebih 2000 ringgit.

Lima tahun dulu masa pemutihan pertama kali, kerajaan hanya kenakan bayaran atau fee sebanyak RM30 sahaja satu kepala. Apasal naik dari RM30 kepada RM2000 lebih ni? Siapa yang akan kaut keuntungan ni? Guess who? MYEG la siapa lagi.

Sekarang aku nak buat kiraan keuntungan yang mudah. Kita tahu ada lebih 2 juta pekerja asing ni. Kita ambil satu juta pendatang yang ILLEGAL, JOM buat kiraan mudah 2000x1,000,000.00=2 billion wei. Bukan kecik anak, kalau dua juta pulak tak ke jadi 4 billion? Takkan berani MYEG nak buat kalau takde backup kan? 

AKU TAHU MEMANG RAMAI YG MEMERLUKAN PEKERJA ASING dari Indonesia, Bangladesh, Myanmar. Aku sendiri tengok dan kaji lebih 10 tempat semua memerlukan perkerja asing. Terutama dari sektor Pengilangan, Perindustrian, Perladangan dan banyak lagilah. Pasal orang MALAYSIA takkan kerja tempat macam ni.

Lagi satu aku pelik, bukankah baru-baru ini kerajaan bagi kelulusan untuk bawa pekerja Bangladesh seramai 500 ribu setahun? So apa lagi nak bagi pemutihan.Nampak macam dah tak betul caranya ni,  tamak sangat nak buat pemutihan, sampai nak bagi cina muallaf ni kaya dan share market MYEG Naik melambung ke? 

Korang tau tak, renewal PLKS dikuasai sepeuhnya oleh MYEG juga. Untuk setiap renewal ini kerajaan akan bayar mereka sebanyak RM30.00 satu kepala, bayangkan kalau ada berjuta pekerja asing dan sekali lagi korang buat kiraan matematik macam tadi. Dari kerajaan pun mereka sudah mendapat ratusan juta selama ini.

Tak cukup nak upgrade kepada billion pulak lepas ni. Tak ke gila namanya ni? Lagi satu bab renewal ni, aku juga mendapat tahu yang MYEG sangat berkuasa untuk isu Permit tanpa melalui imigresen. Kira senang cerita mereka ada kaki dalam imigresen yang bolh salurkan kepada mereka work permit dan MYEG pulak boleh menjual pada Pendatang yang sudah lari dari majikan asal dia.

Contoh si Habibul Bangla berkerja dengan Kilang Cap Ayam, kemudian si Habibul Bangla ni sudah lari dari kilang cap Ayam dan nak kerja dengan kilang Cap Babi pulak. Apa yang tauke kilang Cap Babi ni buat? Dia bawak habibul Bangla ke MYEG dan tanpa perlu pergi ke IMIGRESEN dia boleh mendapatkan permit kerja baru.
                                                                                                                                                                                                                  
Tapi passport Habibul Bangla, tauke lama dia dari Kilang Cap Ayam pegang kan? Apa susah? Habibul Bangla pergi ke kedutaan dia dan mintak kedutaan dia issue passport yang baru, kemudian Habibul Bangla akan pergi MYEG dan dia kowtow dengan MYEG melalui tauke baru dia atau lagi best bayar je certain amount pada MYEG untuk Habibul bangla pilih majikan sendiri.

Habibul Bangla dengan bahagianya berkerja dengan majikan baru tetapi menggunakan permit Kilang Cap Ayam. Korang tau tak berapa banyak kes macam ni dah terjadi? Majikan lama tidak tahu pun yang si Habibul Bangla masih menggunakan permit syarikat mereka. Ada juga banyak kes yang terkantoi.

Aku dengar ada banyak laporan polis dibuat terhadap MYEG ni. So korang nampak tak bahayanya peranan besar dan berpengaruh MYEG ni? Mereka boleh buat apa sahaja dengan kuasa yang ada pada mereka sekarang ni. Apakah ini satu perkara yang baik? Memberi kuasa kepada syarikat swasta?

Aku bukan anti semua KAUM PENCINTA DAP ni, ada yang baik, tapi sejak kebelakangan ini, kaum yang amat mencintai DAP ni sudah menunjukkan belang dengan menghina kaum melayu secara terbuka. Dan kita bagi kuasa BESAR pada mereka. Patut ke? Takkan kerajaan kita dah gila?

Aku nak mintak supaya PM hentikan kegilaan MYEG ni dan nasihatkan kepada pihak berkenaan supaya jangan la jual negara kepada pendatang tanpa izin. ni dengan begitu mudah sekali. Mereka ini sudah menjadi satu makhluk yang senang-senang buat apa sahaja kat Malaysia ni, tanpa permit dan bagi kesenangan untuk diputihkan tanpa perlu pulang ke negara asal mereka? Kerana apa? Kerana nak kayakan MYEG dan xxxxxxxxx....faham-faham la kan..

So tujuan aku adalah satu, buat sesuatu dengan betul, jujur dan ikhlas pasti pembalasan dia baik. Sebelum aku akhiri kalam aku, aku nak share sikit info yang amat penting. `JABATAN PEGUAM NEGARA TAK PERNAH SETUJU DENGAN PEMUTIHAN INI.

Tidak pernah dalam dunia ada negara buat pemutihan tak masuk akal macam ni. Hantar yang haram dan ambil yang Halal supaya kita boleh track mereka la. Sudah tiba masanya dengan keadaan yang begitu genting sekarang ni maka kita kena kawal dan menjaga keselamatan negara kita yang tercinta.

Aku juga nak mintak Perdana Menteri yang tercinta dan timbalan beliau yang aku tak berapa minat untuk jaga semua pintu masuk utama negara dengan cekap dan tegas agar tidak ada pengganas yang terlepas masuk.

SEMOGA ALLAH LINDUNGI NEGARA KITA!

#update terbaru:

Aku baru dapat info yang si tauke cina yang memiliki MYEG ni adalah orang Singapore. Bermakna apa yang kita lihat semuanya adalah wayang semata-mata. MYEG dimiliki oleh cina Singapore.

Tak bahaya ke? Ini ibarat segala data kita ada pada PAP Singapore wei. MAMPU dan bahagian elektronik serta data-data ada pada Singapore ni. Aku risau la, korang tak risau ke?

Apa la macam ni, Ekonomi Singapore sebat dan sekarang DATA ELECTRONIC pun Singapore sebat? Kenapa kita ni boleh terlepas pandang benda-benda macam ni?

18 Responses to "PENDEDAHAN BERAPI TENTANG ISU PEMUTIHAN PENDATANG ASING DAN SKANDAL MYEG! SEBARKAN"

  1. Memang cap babi la MYEG ni.....jual negara punya cara ni. Tak de cara ke kita boleh sekat perkara ni dari berlarutan? Tebggelam malaysia cam ni kalau di biarkan..

    ReplyDelete
  2. Kalau bab2 kaut untung cepat, bab2 rasuah,bab2 menipu dan membodek, bab2 mengkhianati negara dan bab2 jaga kepentingan diri, cinapek2 macam si Jimmy ni memang pakar.
    Semua ciri2 tersebut dah memang dalam DNA cinabukit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Encik siapa yang beri rasuah dan siapa yang menerima ni ha. fikir sikitlah bro. Rasuah memang ada. tapi siapa yang memberi sebenarnya? mcm mana virus ini boleh merebak merata tempat? mcm mana org yang menerimanya boleh terpengaruh dan kawannya boleh juga terpengaruh? kalau encik berani cuba bendung masalah. fikirlah sendiri.

      Delete
  3. Kerajaan perlu kaji semula peranan myeg ni bagi mengelakkan penyelewengan yg merugikan dan membahayakan negara.

    ReplyDelete
  4. Yang dok bagi kerja2 ni kat MyEG ni sapa? Kerajaan bukan? Hebat sungguh kerajaan Najib yang hangpa semua sokong 100%

    ReplyDelete
  5. Rasuah parpukari rasuah. Patutlah charge mahal bro. Benda ini harus diambil tindakan jika dibiarkan berapa puluh 'Billion Cap Ayam' depa mau kowtim. Mereka sanggup rasuah Penjawat Awam Imigresen, dan pihak atasan demi nak untung atas angin. Patutlah banyak pekerja asing skrg ni kat negara kita ni. Maka dari bawah sampai atas perlu di selidik dan selenggara pentadbiran.

    ReplyDelete
  6. Bahaya sunguh wei sng2 cina singpore ade semua data rakyat malaysia...napa lah suka sgt bg cina sial dpt duit sng2 je...ttp je myeg nie

    ReplyDelete
  7. Jimmy tu bekas polis special branch, kalau nak tau

    ReplyDelete
  8. Hahaha ..baru tau ke siapa myeg ni ...

    ReplyDelete
  9. Jangan salahkan cina dan MYEG salah kan kerajaan yang memerintah.Cina kuat bagi rasuah tapi pehak yang bertangung jawab kuat ambil rasuah,dari pengangkat fail hingga lah ke pegawai atasan.tapi tak lah semua,tapi kerana sedikit tu lah yang boleh merosakan malaysia.

    ReplyDelete
  10. Sedih sangat ..bangsa aku ni mudah dibeli.

    ReplyDelete
  11. Jom baca Projek Rasuah Dato Seri Zahid Hamidi di https://www.facebook.com/umnotransfom/ http://transformasiumno.blogspot.my/

    ReplyDelete
  12. Aku tak pernah setuju kerajaan meng swastakan apa2 projek berkenaan kepentingan kerajaan dlm isu PATI ni. MyEg ni salah satu la.. byk lagi yg tak betul dari betulnya...

    ReplyDelete
  13. Semua ni zaman Najin jd PM

    ReplyDelete
  14. Bermula 1 januari 2015 myeg sapu semua..mula2 dilantiknya ketua pengarah imigresen dari Rela, bukan dari imigresen sendiri. Kemudian ketua pengarah ni beriya2 diawal perlantikannya propa canang pasal pekerja asing. Macam puppet...semata2 nak halalkan myeg punya projek. Cuba tgk kakitangan imigresen skrg...pagi2 buta lagi ramai yg melepak minum tak buat keje sbb apa? Sbb sykt swasta dah ambil tugas diorang. Myeg sblm ni begitu berani lantik agen renewal..siap bukak ofis ganti kaunter imigresen. Bila kena hentam dgn media, sekelip mata myeg nafikan & signboard agen ni hilang. Tp ofis diorang masih bukak. Skrg ni dianggarkan kuota bwk masuk bangla dah jln balik (adik menteri punya keje). Yg jadi jutawan segera dah ramai. Rakyat tuding najib & rosmah punya keje secara tak langsung....tp sbnrnya yg busukkan nama najib ialah timbalannya sendiri. Tamak...ingin kaya cepat. Habis disapunya projek KDN. Aku dr awal dah tau nama melayu spt datuk nuraessah & pengarah myeg org perak hanya proksi je..cilaka punya melayu hancurkan negara.

    ReplyDelete
  15. wah wah wah amik kesempatan baik punya MyEG nie...memang celake dorang meranapkan ekonomi negara...janji mereka untung yang lain merana sudah...apa nak jadi dengan malaysia nie masing2 bunuh membunuh dalam senyap.

    ReplyDelete
  16. Apa tak ckp lagi ke myeg ni dgn buat busines renewal kete, jgn jadi tamak haloba sampai sanggup gadai negara....

    ReplyDelete
  17. aku de gak dengar cerita MyEG nie kete kene tarik kete hantu nie smua die auto renew roadtax bagi gangsta pakai atau wat keje jahat...keje2 dorang la nie...lahanat lahabau.

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!