CILI KASI TARUK! WAHAI TAUKE ELRAH EXCLUSIVE, KALAU NAK BERNIAGA BUATLAH BETUL-BETUL!

Sejak politik jadi kacau bilau kat Malaya ni, aku ada hobi baru, aku suka memburu peniaga-peniaga bumiputera, melayu Islam. Bukan tujuan ku nak memburukkan mereka tetapi denyut nadi CUSTOMER SERVICE dalam darah aku membuak-buak untuk mencari dan menceritakan layanan para peniaga ini semua.

Sekali lagi, aku bua benda ni kerana aku memang suka bab-bab customer service ni dan aku nak tengok setakat mana bumiputera kita dah maju dalam perniagaan, ylah asyik dok dengar peniaga bumiputera selalu complaint tak dapat bantuan yang sepetutnya la, tak dapat itu la, ini la so aku nak tengok betul ke, lagi satu bulan Ramadhan ni memang seronok pergi membeli belah bila ada kelapangan.


Ini ada satu cerita panas tentang seorang saudagar peniaga Jubah di Kuala Lumpur. Aku nak cerita pasal Elrah Exclusive yang terletak di Jalan Bunus off Jalan Masjid India. AKu tertarik dengan iklan dia dalam Facebook. KLIK SINI. Khabarnya mereka ni jual Jubah terbaik Malaya. So aku pun mulaan operasi aku...jeng jeng jeng..

Aku ada pelik sikit la, walaupun butiknya tutup tapi orang ramai menggila nak masuk jugak untuk mendapatkan jubah Elrah Exlusive. Ini adalah fenomena yang amat luar biasa. Apa yang best sangat dengan jubah dia. Aku ada baca dalam facebook depa, memang gila company ni, boleh jual jubah-jubah mereka dalam masa 2 minggu sebanyak 50 ribu helai beb! Khabarnya mereka juga buat penghantaran melalui pos dan sudah menjangakaui lebih 20 ribu helai.

Ini membuatkan aku nak tahu lebih lagi apa yang hebat sangat sampai mereka ni boleh jual dekat reseller reseller pun dah dekat 25 ribu pasang? Sampai takde stock la. Bila sampai kedai mereka ni, aku tengok macam tutup je. Aku pun mencuba nasib dan berlakon sebagai seorang pelanggan yang nak cari jubah.





Aku masuk dan bagi salam dan aku kata aku nak beli jubah. Yang sangat mengejutkan aku ni, aku offer nak beli jubah mereka dan aku sangup bayar 250 hengget iaitu harga yang lebih dari biasa, staff dia taknak jual pulak. AKu dah mula panas ni, aku tanya kenapa wei tak nak jual kat aku? Mereka kata barang tak cukup, aku kata itu ada banyak tu sambil tunjukkan stok yang ada dalamm kedai tu.

Mereka kata itu semua sudah ditempah dan dah ada pembelinya, aku dah mula hangin satu badan dan geram, inilah perangai orang melayu berniaga, kalau dah tahu barang awak laku sangat kenapa tak dibuat daam jumlah yang banyak? Kenapa tak buat 100 ribu? Kenapa but sikit je? Maka berulalah ceramah free aku kat staf disana



Senyap je staf mereka dan mereka meminta maaf kerana mereka pun tak sangka yang permintaan jubah ini begitu tinggi sekali, dep tak tahu aku ni blogger yang sanga ganas, maka aku pun berlalu pergi dengan hati yang kecewa dan geram, dalam kepala aku yang panas ni masih tak faham kenapa tak dibuat stock yang banyak?

Patutnya dah tahu permintaaan ramai buatlah banyak-banyak, aku tak boleh terima alasan kata permintaan terlampau tinggi. No way man, kalau nak meniaga wahai tauke Elrah Exclusive buat la stock banyak sikit. Sekarang aku dah kecewa dan aku tak dapat nak pakai jubah yang katanya begitu hebat.

Bulan puasa ni, aku tak mau maki hamun dan sebab kedai melayu Islam maka aku tak nak la lebih-lebih tapi aku amat kecewa sebab aku tak dapat nak rasa jubah yang dikatakan begitu hebat ni. Aku dah give up la, malas la aku nak layan orang meniaga macam ni.

FRUST GILA!

71 Responses to "CILI KASI TARUK! WAHAI TAUKE ELRAH EXCLUSIVE, KALAU NAK BERNIAGA BUATLAH BETUL-BETUL!"

  1. Best sangat ke jubah dia. Mai bagi kita free sorang sepasang. Tahun depan mungkin 200k jubah ready stock :D

    ReplyDelete
  2. Beli jubah pun nak masuk blog ke ? Lantak la kau Parpu .

    ReplyDelete
  3. Bro, strategi perniagaan..nampak serupa tetapi tidak sama...banyak kena belajar wow..
    Perniagaan adalah komunikasi dan jaringan...barang tu hanya "tools" - untung kalau lebih, jaringan terbentuk tanpa kawalan...
    Belajar dengan Husin Lempoyang -..jual unta lebih untung.

    Bro, hang tulih pasal politik je lah..
    Bagi mana-mana penulis yang terikat dengan term and condition applied ni...kesian juga..hati sokong A...tapi kena tunjuk sokong B...last last bersikap berkecuali..

    Bro, you pergi pantau tengok tulisan blogger yang terlampau ampu dan bodek, terlampau tu yang tak patut kerana macam hidup kaki tak berpijak di bumi nyata..macam hantu..berkeliaran..

    Perbezaan pendapat perkara biasa, nak sokong nak bangkang..tapi kena sikit realiti..
    Pastu paling lawak..kalau tulisan sopan tetapi tidak senada pun..tak berani nak siarkan..pariah, hampas tull..

    Normally bila dia diserang bertubi-tubi, mulalah buat penapisan.

    Bro, hang kategori mana?

    ReplyDelete
  4. Maybe diorang x sangka kut demand tinggi untuk jubah bulan pose ni.Nak beli stock bebanyak,modal makin tinggi.Nak mintak kredit dengan supplier,maybe supplier x bagi.

    ReplyDelete
  5. bro, aku tak jelas sgt hajat admin dalam posting ni, mamat yg kat keta tu sapa, sian dia tak pasal2 masuk media

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro kt keta tu onwer kedai

      Delete
    2. Mamat dekat kereta tu El Azman. Owner jubah tu. Brader tu sempoi ja aku rasa. Si blogger ni ajet ja lebih. Sampah

      Delete
    3. Itu tauke Elrah..

      Delete
    4. Itu tauke Elrah

      Delete
  6. la isu ni je ke... yg hg nak marah dia buat x cukup dah kenapa..aku rasa dia buat 50k helai dh cukup byk kot... dh tetiba dpt byk.. dia kan otw tgh buat lg.. ntah pape..tu pn nk jd isu.. cheap blog

    ReplyDelete
  7. Parpu..

    Cuba kau telepon gov. dept..tengok lah berapa cepat dia org jawap telepon tu..

    Itu baru gov dept, belum masuk hospital...Hospital Ipoh kekadang dah penghujung ring baru nak jawap call...Kalau tahu sibuk, sediakanlah telefonis tambahan...

    Kau baik dengan Najib kan??? apa kata kau ambik kontrak direct nego dengan Najib untuk training staff gov dalam customer service,...income kita cuttinglah...boleh???

    ReplyDelete
    Replies
    1. PM kalau nak ubah kerajaan jadi lebih baik, ambik aku jadi konsultan...muahahahahaha

      Delete
    2. Tak nak lah aku ambik kau jadi konsultan...aku tak boleh tajan bau badan benggali chapati

      Tak pasai-pasai aku kena con nanti..maklumlah...UMNO, porno dan rasuah tak dapat dipisahkan...kikikikikiki

      Delete
  8. mungkin dah dekat sgt dgn raya dan mungkin depa tak expect permintaan lebih tinggi. sebelum ni saya pon xpernah dengar jubah ni. lani semua dok nak jadi arab nak pakai jubah, tp baca quran terkebil2 tak tau makna.

    ReplyDelete
  9. Bodoh la ko ni. Ko ingat nak tempah stok 100000 tu dgn air liur je? Hah? Nama pun peniaga bumiputra baru nak merangkak laa. Modal yg ada cukup buat pusingan sampai raya je. Apa la ko ni. Apsal kot tak offer duit ko seratus ribu bagi kat tauke tu buat tempahan? Cakap pandai. Cuba la berniaga sendiri.

    ReplyDelete
  10. Kecewa baca yg kecewa2 .yahudi pon pakai jubah supaya kecewa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apakah kau refer dialog "Ini jubah Yahudi mabuk mana tah dia pakai ni?"

      Delete
    2. "Bersangka baik lah, Kita doakan Dan support usahawan islam Kita yang baru nak naik ni. Setiap manusia ada kesilapan Dan perlu diperbaiki. Business huru hara bila marketing hebat. Sebab tu kena BERJAMAAH buat business ni. Jgn buat srg2.

      Delete
  11. ko ni kerja customer services patut la tak faham konsep marketing...

    ReplyDelete
  12. dengan membuat sesuatu barang itu tidak mencukupi apabila barang itu laris akan menyebabkan PERCEPTION PUBLIC bahawa barang itu MEMENG BAGUS dan ini akan tertanam dalam otak PUBLIC yang barang itu memamng bagus sampai tak cukup stok.. so next year dia akan tambah la lagi

    ReplyDelete
  13. Bukan jubah yg diorang jual tu... Tapi benda lain.. Kalau takat jual jubah takkan la sampai kedai tu ditutup macam tu. nampak sangat ada agenda lain yg diorang cuba sorokkan.. Manalah tau kot2 buat benda haram macam jual dadah, senjata je. Mana kita nak tau. Zaman sekarang ni macam2 boleh jadi. Nak kaya cepat la katakan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woi B3edah lahanat..

      Boleh tak kau berambus dari bumi Malaya ni??? Lagi cepat lagi bagus..

      Sebab melayu mulut tempayan macam kau lah melayu-melayu lain terkena tempias..tak pernahnya nak bersangka baik..semuanya ada isu dan niat jahat

      Kalau tak boleh berambus, korek tanah, tanam diri...lagi cepat kau mampus...lagi-lagi bulan ramadan ni...banyak pahala kalau kau mamapus...muahahhahahah

      Delete
    2. MasyaAllah makcik.. kn dh jatuh fitnah tu kalau tak btul. Bulan puasa plak tu. Cuba la bersangka baik sikit. Esok kite mati jenuh nk mencari balik tau

      Delete
    3. Apasal mulut hang ni jahat sangat Bedah oi? Dia meniaga Jubah la, bukan meniaga benda lain..Ishhhh

      Delete
  14. Tak pape je ko ni.Dah tak dapat nak beli,anggap je la xde rezeki ko. Jangan nk mengata sgt peniaga muslim.at least elrah exclusive ni peniaga membangun. ko ada? Yg baik tu dtg dr Allah,yg buruk dr diri sendiri..

    ReplyDelete
  15. Brother itu yg berniaga die yg tetapkn stock kita sape nk halang perniagaan nya..
    Please jangan jatuh kn bangsa sendiri apabila nk berniaga..
    Bulan2 puasa nie sentiase betul kn hati dn niat itu lbih elok..
    Sy respect jutawan melayu mcm nie x trima kpd org yg nk baya lebih utk potong Q org lain..

    ReplyDelete
  16. Eiii xbaik tau admin tulis camtu. Depa pon newby dlm bisnes jubah nie. Skali tgk dpt sambutan mcm bom atom. Kalau buat 1000 pcs pon blom tentu dpt penuhi pmintaan planggan kan. Dah Allah tulis rezeki pengeluaran depa takat tu. Redha jelaaaa..

    Admin pon kalau depa nk untung dah tentu dia juai kat admin dgn harga rm250. Nampak tak ketulusan dlm berniaga. Nak ikut pengguna punya kemahuan smpai bila pon x tentu boleh. X cukup sedia.

    Huhu tgh tokey dia sampai tak pakai kasut dok kat jln dok lyn hp dr customer agaknya. Huhuhu.

    Apapon jubah elrah mmg classss. Husband pakai terus nmpak segak bergaya. Hahaha. Selamat maju jaya utk el dan mira. Stakat kena hentam tu depa dah biasa dahhhh. Heee

    ReplyDelete
  17. Hahahhahahahhaa mcm takde point je 💁🏻

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, eh ni blog dia ikut suka la nak tulis pasal apa, pasal buah oren, ke apple ke, spatu plastik ke, kucing, ke, babee ke, ikut suka di la..korang dengki ni apasal...

      Delete
  18. yang post story ni pun one of bisnes strategi juga..
    (juga mungkin salah seorang bisnes owner)

    teknik negatif story yang diceritakan untuk viralkan premis & jenama...
    terbaik & menjadi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.
      Nampak sgt takde marah dlm entry tu..
      Yg ditekankan ialah ramai org beli + laku giler

      Delete
    2. Dei, aku ni orang media, takd ekena mengena dengan bisnes jubah atau kain. Please be positive la, aku nak tolong melayu tapi melayu sendiri pun kena jiwa kuat jangan jadi pondan nanti kena main belakang faham?

      Delete
  19. X semua org tau dia nyer biz leh letup. Nmok nyer csr ko x smpi thp mngmnt

    ReplyDelete
  20. Klako la admin ni. Tak keje le tu, tu yg cri pasa dgn org yg x salah

    ReplyDelete
  21. Lawak la korang ni... Apa yang admin share kan ni merupakan reverse psychology! Kritikan yang membantu pemasaran #jubahraudhah keluaran #elrahexclusive. Terima kasih admin kerana membantu para peniaga bumiputera memajukan lagi biznes mereka! ;)

    ReplyDelete
  22. mase kat matrade elrah ni ad jual, pasai pa hang tak p, aku p bli smpi kat sana kene beratuq sabaq ja buleh ja, hang kena suport melayu mniaga bukan dok buruk2 lagy

    ReplyDelete
  23. Kita jaga aib org, Allah jaga aib kita.

    ReplyDelete
  24. Secara tak langsung blog ni telah popularkan lagi Elrah dengan iklan percuma ni. Jubah Elrah memang cantik. Alhamdulillah terima kasih ye admin buat iklan untuk Elrah. Mudah-mudahan murah rezeki owner Elrah. Adik baru ckp tentang Elrah ni. Insyaallah tahun depan nak memiliki koleksi Elrah pula ^_^

    ReplyDelete
  25. elok gak blogger ni bt story hot...makin pemes la el...huhu tahniah el

    ReplyDelete
  26. "Senyap je staf mereka dan mereka meminta maaf kerana mereka pun tak sangka yang permintaan jubah ini begitu tinggi sekali, dep tak tahu aku ni blogger yang sanga ganas.." - ayat ni paling werld hahaha.

    ReplyDelete
  27. Tu gimik kununn hbs ribu2 helai,kencing punya org...mcm anwar aljuburi jubo berdarah plak kincingg punya org.

    ReplyDelete
  28. Parpu oh parpu, mu nie jenis bodo xleh nk ajr. Ckp mcm orng yg sayang melayu mu blh plak buat post utk burukan perniagaan orng melayu. Mu ingt die ado modal beratus2 juto mcm ank2 najib ke?? Blh wat filem hollywood bagai. Yg tu mu xnk g amik gmbr office diorng, g berlakon sebagi pelakon filem ke nk siasat kononny nk test customer service. Makin hari parpu makin pening sbb letih cari idea nk sokong najib yg dh nk expired.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tegur menegur untuk kebaikan bersama, Melayau yang tak boleh ditegur lebih baik jangan jadi melayu ok

      Delete
  29. terbaik teknik nak viralkan pasal peniaga melayu hahahaha alasan tak masuk akal.. tp secara tak langsung marketing untuk elrah nie.. kipidap

    ReplyDelete
  30. kau nak dia buat berapa juta pasang? boleh pulak dia expect demand dekat2 raya ni? sekali baca je dah nampak lowest minded kau. kesian. bawak2 lah betobat.

    ReplyDelete
  31. apala lu..isu macam ni pun nk kecoh..x dpt jubah brand tu cari lain lah..bulan puasa ni belajar2 la bersabar parpucurry

    ReplyDelete
  32. Not a good entry. Yeah, memang masing2 punya pendapat. Tapi support la perniagaan melayu islam kita, tak perlu nak frust2. Elrah ni memang satu branding yang tengah naik, jual online, hantar stok ke butik vendor...banyak lah permintaannya...
    Aku bukan sahabat atau peminat elrah tapi aku tahu la perkembangan elrah ni....dan aku seorang blogger...entry biarlah berpada dan bermanfaat, bukan menghentam orang...
    Kalau blogger sejati, takkan la tak tahu edaran fesyen jubah sekarang...iye dop?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tegur sikit pun takleh ke? Manja kan orang melayu ni? Ala tomey-tomey meh sini, aku gigit kau

      Delete
    2. Melayu ni pantang ditegur..mulalah depa kata agen yahudi lah..agen Amerika la segala mcm bagai...

      Delete
  33. Tak baiknya admin cakap macam nie.. dah xdak rezeki awk, redha je la.. Malu la ngn sikap admin nie

    ReplyDelete
  34. Lerr apa mslhnya. X dpt tuh sdh la. Prgi la kdai lain. Bknnya dia buat 5 hlai. 50k helai pon dh bnyk gile. Maybe dia x sgka akan laku sbnyk tuh. Apa yg truknya customer service. Dia ckp elok2 kan jubah2 tuh dah ada yg booking.. Ntah apa2 la marah sbb x dpt jubah

    ReplyDelete
  35. Klu sampai dah kedai tutup pun org beratur maknanye mmg bgs lah kualiti jubah dia...klu tak xkan org sgp kot kan...apa yg buruk nye ttg jubah ni...bgs lah klu peniaga bumiputra laris mcm ni...asik nk cina je maju buat apa

    ReplyDelete
  36. Hg cakap macam ni la Melayu meniaga? Tapi hg taktau, Melayu macam hg la yang menjatuhkan lagi Melayu lain yg tengah dok bina ekonomi sendiri. La ni depa untung dah berjuta dalam beberapa bulan ja. Hg sembang ja kemaih. Buat ramai. Pada Elrah Executive dan El Azman, aku bangga dengan hampa!

    ReplyDelete
  37. stok tak cukup pun mau komplain ka?kedai lain bersepah jual jubah pergi cari sana.melayu ni lagi bangsat dari yahudi dah.yahudi pun tak sailang bangsa sendiri.sanggup bunuh orang plaestin untuk pertahankan bangsa yahudi sendiri.melayu?sanggup bunuh bangsa sendiri agar poket sendiri penuh

    ReplyDelete
  38. Poyo jer... Konon nk beli... Tapi duit pun tak bawak.. Bahaha

    ReplyDelete
  39. Usahlah nak betekak hingga nak mnjatuhkan perniagaan org lain..ptutnya kita kena redha dengan ketentuan klau xdapat apa yg kita nak, mungkin ada org lain yg lebih memerlukan dan tidak pernah pkai jenis jubah nie..kita harus bsangka baik dgn pniaga2x..mereka pun tidak tahu perniagaan mereka smpai bgitu laku pada bulan ramadhan yg mulia nie..kita tutup aib org, Allah akan tutup aib kita nnti kat akhirat...xpayah nak sebarkan ktidakpuasan hati, ckuplah hanya simpan perasaan dan lebih baik buang jauh2 sifat keegoaan diri sendiri...kpd pihak syarikat pembekal jubah, saya memohon maaf atas ksilapan blogger skiranya tsilap n tkasar bahasa dlam mnyuarakan ktidakpuasan hatinya ..kdai jubah lain sdia menanti utk kita btandang ke sana..mungkin rezeki pniaga lain Allah nak kita untungkan mereka...bfikirlah scara tulus jangn hnya ikut kehendak diri sendiri...apa yg baik itu, dtangya dari Allah, dan yg buruk itu dtangnya dri diri sya sendri..sama2 cari jalan pnyelasaian, mmohon maaf tidak salah malah Allah mengangkat martabatnya di akhirat kelak..wallahualam..

    ReplyDelete
  40. Kalau dah x cukup stok memang la jadi camtu... Normal la bisnes, itu petanda akan maju insha Allah

    ReplyDelete
  41. El Azman adalah seorang yg slalu positif dan maju kedepan. Spt mana dia beritahu dia sendiri tak sangka permintaan terlalu tinggi dr dia expect. Tp mungkin juga dia sedaya upaya akan perbetulkan spt mana dia ckp masa interview. In shaa Allah dia akan cuba atasi masalah ni di masa akan datang dgn restock lg banyak. Jgn la buruk sangka. Dia pn ada kelemahan dan kelebihan. Spt mana dia sblm org kenal dia lg

    ReplyDelete
  42. El Azman adalah usahawan yg baru meningkat dia juga ada kekurangan dan kelebihan. Spt di interview dia sendiri tidak menyangka permintaan terlalu tinggi dr yg dijangka. Tp dia cuba utk perbetulkan dgn panggil customer tu smula dan in shaa Allah akan aware dgn hal ini dan restock lg banyak akan dtg. Support dia ok!

    ReplyDelete
  43. Bangang sampah standart menteri..igt ape nak test test..untungla die xjual..lu mcm xde agama je org dah oder book bayar pastu lu dtg nk beli dgn harga mahal..lu ni yahudi pun geng ke?igt dgn duit tu bole beli semua bende ke?bagusla pekerja amanah dan xkisah duit..baik lu try pg tanah perkuburan kat kiara tu tgk bid liang lahad utk lu tgk dorg bg ke tak?up skitla harge liang lahad tu..bole tgk csr penggali kubur tu..lu kan suke hati mak bapak lu je nak test test ni...

    ReplyDelete
  44. Kalau x dapat mean xde rezeki. tak baik salahkan peniaga sbb awak tak dpt beli. Sepatutnya syukur peniaga Melayu boleh berjaya. Mungkin dorg akan planning buat lebih baik pd masa akan datang. Kalau byk duit pun. Atau ada lagi stock Jubah. Kalau da bukan takdir awak nk rasa pakai. Tetap tak dpt. Berbalik pada qada dan qadar. Awak mencela. Nk marah . Nk angin menyalahkan takdir sendiri yg mana dah ditentukan oleh Dia. Mungkin allah swt tau niat tak baik awak nk mencela kaum sendiri atas ticket konon nk mencari salah cust. Services. (-ve to be +ve). Saya tau ini blog awak. Awak boleh tulis apa yg awak suka. Tp dari mencari kesalahan org lebih baik awak cari kebaikan dan kongsikan kat blog. Mungkin boleh di ambil sbg tips oleh peniaga lain untuk berjaya. Awak pun dpt manfaat berbuat baik sesama manusia. Ingat la. Kita tutup aib orang. Allah swt akan tutup aib kita dik. Betulkan niat. Semoga hidup kita dirahmati. Bukan dikeji. -fb dora darlinx

    ReplyDelete
  45. Aku rasa etika hg x betoi,dia dh terang kat hg apa kesulitan depa,dan apa punca stock x cukop,yg hg pi rasuah staf dia hg rasa betoi ka,hg ni betoi ka x betoi? Cara hg pon salah,mcm mana blog hg nk yakinkan org yg marketing planing eyrah yg sesat??? Peribadinya aku rasa hg yg x betoi kot,awai lg hg dh cita yg tujuan hg nk terjah depa ja kan,las2 pi buat akai kata hg yg nk beli,kalau hg buat kelaku lagu tu kat kola perlis atau padang besaq,silap hari bulan buasir depa kerjakan.nasib la tokey Elrah tu jeneh jambu.aku nasehat hg pi cari hidayah Allah ckit sebelum mengunakan 100% ilmu penulisan akai hg ni.jgn jd mcm bani israel,Allah taala bg akai utk pikiaq,las2 depa rasa akai depa blh atasi Allah.aku nampak hati hg ada ckit sakit,sbb tu aku suroh hg cari iman.

    ReplyDelete
  46. Hahahahhaha ko mmg klaka lar...pasal tak dapat jubah ko nk mengamuk mcm Ni.....hahahahhahah mcm budak kecik.

    ReplyDelete
  47. Hahahha nak tercabut nyawa aku Baca kau nya tulisan.

    ReplyDelete
  48. senang cerita
    sapa bayar tempah dia punya la dapat dulu..
    kalau awak book dlu pastu staff dia potong jual kat org lain sbb org ambil harga mahal mesti awk mahal kan...
    benda dia baru meniaga dia pun xtaw jubah boleh meletopp so nak ckp apa..kan
    anyway sy pun xdpt beli x suami sbb xda stok.. ok rileks je..
    sbb faham baju bkn nya blh fotostat...
    mst jaga quality nama pun exclusive kan...
    cth dia buat 10k baju dah byk n x sangka meletopp pulakkm kang buat sejuta x laku x ke naya bizz ade strategy kan...hihi

    ReplyDelete
  49. blog sampah.penulis sampah.cerita sampah.ko memang sampah

    ReplyDelete
  50. Ass Wr Wb, Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini RISWANTO AKIL seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar IBU YOSHI yg dari singapur tentan Pesugihan Kyai. Dimas Kanjeng yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk menarik dana Hibah Melalui ritual/ghaib dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti dan mendapat hasil tarikan RM.347.000 Ringgit ,kini saya kembali indon membeli rumah dan mobil walaupun sy Cuma pekerja kilang di selangor malaysia , sy sangat berterimakasih banyak kepada Kyai. Dimas Kanjeng dan jika anda ingin seperti saya silahkan Telefon di 082312910909 Untuk yg di luar indon telefon di +62823-1291-0909,Atau Kunjugi Website/Situs Padepokan Dimas Kanjeng KLIK DISINI
    saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Kyai. Dimas Kanjeng saya Bisa sukses. Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, ini adalah kisah nyata dari seorang TKI,
    KEAMPUHAN ZIKIR Kyai. Dimas Kanjeng
    1.Penarikan Dana Hibah Melalui Bank Ghaib
    2.Penarikan Uang Melalui Mustika
    3.Ritual Angka Tembus Togel/Lotrey
    4.Jimat Pelaris
    5.Perintah Tuyul
    Dan Masih Banyak Lagi, Kyai. Dimas Kanjeng Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pejabat, Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia.
    SYARAT SEBAGAI BERIKUT:
    BERJANJI AKAN MEMBANTU SESAMA YANG MEMBUTUHKAN
    BERJANJI TIDAK AKAN SOMBONG DAN SELALU RENDAH HATI
    BERJANJI AKAN MEMULAI HIDUP YANG BARU BERJALAN KE JALAN YANG BENAR,
    BERLUTUT DAN MEYEMBAH KEPADA ALLAH SWT.
    "Allahumma inni a'udzubika minal hammi wal hazani wa a'udzubika minal 'ajzi wal kasali wa a'udzubika minal jubni wal bukhli wa a'udzubika min ghalabatiddaini wa qahrirrijali"

    "Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada Engkau dari bingung dan sedih. Aku berlindung kepada Engkau dari lemah dan malas. Aku berlindung kepada Engkau dari pengecut dan kikir. Dan aku berlindung kepada Engkau dari lilitan hutang dan kesewenang-wenangan." Kata Abu Umamah radhiyallahu 'anhu: "Setelah membaca do'a tersebut, Allah berkenan menghilangkan kebingunganku dan membari Petunjuk." (HR Abu Dawud 4/353)

    PESUGIHAN TANMPA TUMBAL

    PENARIKAN DANA HIBAH

    PENARIKAN UANG MENGUNAKAN MUSTIKA

    ReplyDelete
  51. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah seorang Pengusaha Butik yg Sukses, kini saya gulung tikar akibat di tipu teman sendiri, ditengah tagihan utang yg menumpuk, Suami pun meninggalkan saya, dan ditengah himpitan ekonomi seperti ini, saya coba buka internet untuk cari lowongan kerja, dan secara tdk sengaja sy liat situs pesugihan AKI SYEH MAULANA, awalnya saya ragu, tapi setelah saya lihat pembuktian video AKI ZYEH MAULANA Di Website/situnya Saya pun langsug hubungi beliau dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan hanya 3 hari, Alhamdulilah benar terbukti dan 2Miliar yang saya minta benar benar ada di tangan saya, semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan. Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita, semua cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya. Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. Dan satu hal yang perlu Anda ingat, “Jika Anda terlahir miskin itu bukan salah siapapun, namun jika Anda mati miskin itu merupakan salah Anda, saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah/Pesugihan Putih AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses. Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pejabat, Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia,jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet »»>INFO KLIK DISINI<«« Wassalam






    RITUAL DUNIA GHAIB

    RITUAL TEMBUS TOGEL/LOTREY

    BUAYER MUSTIKA

    PAKAR MUSTIKA

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!