CILI KASI TARUK! THE EDGE DAN SARAWAK REPORT ADALAH BANGKAI YANG MESTI DIAMBIL TINDAKAN!

Dah lama aku tak copy paste artikel orang, kali ini aku berniat nak copy paste dari blog The Flying Kick. Jangan marah tau, baca dulu nanti aku ulas;

Patutnya dah lama pun tindakan diambil. Tetapi tak tahulah kat mana sangkaknya, tindakan yang diuar-uarkan sebelum ini tetap juga tidak kelihatan, sekaligus membesarkan lagi tanggapan sesetengah pihak bahawa pembohongan yang dibuat adalah satu kebenaran, manakala kebenaran pula satu bentuk pembayaran dan rasuah untuk menutup pendustaan.

Ini pula laporan terbaru...

Semua organisasi media antarabangsa dan tempatan, yang beroperasi di Malaysia dan Singapura, mungkin akan dipanggil oleh polis kerana menerbitkan artikel menggunakan dokumen-dokumen yang telah dipalsukan oleh bekas kakitangan PetroSaudi International, Xavier Andre Justo, yang telah ditahan atas dakwaan perasugut.

Siasatan polis akan tertumpu kepada sumber-sumber di dalam artikel yang telah menyerang PetroSaudi dan 1Malaysia Development Bhd, mendakwa berlaku amalan rasuah dalam kedua-dua firma tersebut.

Antara firma-firma lain yang reputasi mereka turut dipersoalkan oleh pelbagai organisasi media - berdasarkan 'maklumat bocor itu - termasuklah BSI Bank Ltd, Bank Negara Malaysia, Monetary Authority of Singapore termasuklah firma audit KPMG, Deloitte dan Ernst & Young.

Dokumen-dokumen tersebut asalnya muncul di blog berpangkalan di United Kingdom, Sarawak Report yang didalangi oleh Claire Newcastle Brown yang turut menulis surat terbuka untuk mempertahankan Justo. (SUMBER)

Beberapa pihak yang lain mula menyebut tentang peranan Tong Koii Ong, pemilik The Malaysia Insider dan The Edge serta pernah dikaitkan dengan serangan matawang yang kemudiannya terhenti apabila isu tersebut kecoh di media.

Pemilik The Edge Malaysia dan The Malaysian Insider(TMI), Tong Kooi Ong sepatutnya bertanggungjawab ke atas fitnah yang dilemparkan kepada PetroSaudi dan#1MDB.

Siasatan sebuah firma keselamatan siber antarabangsa (Protection Group International PGI) menunjukkan dokumen yang didedahkan oleh Sarawak Report telah diubah dan terbukti tidak boleh dipercayai. Namun media pro-pembangkang The Edge dan TMI telah menggunakan dokumen yang sama untuk melemparkan fitnah pada PM Najib Razak dan 1MDB. Adakah ini etika kewartawanan yang diamalkan oleh The Edge dan TMI?

Tong Kooi Ong sebagai pemilik kepada media tersebut hendaklah tampil ke hadapan untuk bantu siasatan atas perbuatan tidak beretika yang diamalkan oleh The Edge dan TMI.

PK; Macam ni, orang tu dah kantoi dan selama ini dikatakan dia telah menipu dalam info yang diberi, aku suka dia kena tangkap sebab lepas ni semua kebenaran akan terbongkar. Tahniah kepada pihak berkuasa kerana berjaya mencekup mamat yang namanya sangat pelik aku nak sebut, Justo Ale Uto.

Apa pun, Petro Saudi telah memhon maaf kepada rakyat malaysia kerana bekas staff mereka telah membuat onar hingga jadi kelam kabut satu Malaya. Kalau dah tau siapa dalangnya, dan seperti yang didakwa ini adalah fitnah, maka aku PK mahu tindakan diambil terhadap Tong Koi Ong, dah macam ikan tongkol nama apek kawan Anwar ni, juga Sarawak Report mesti diambil tindakan, lagipun portal yang satu masa dulu burukkan Taib Mahmud tu dah cabar banyak kali supaya mereka disaman.

SO? TUNGGU APA LAGI? KASI SAMAN MEREKA SEMUA! Kalau tak saman nanti orang kata ini wayang pulak, lagipun Tunku Aziz bekas DAp dan Salleh Said Keruak Speaker Sabah un mintak perkara yang sama, tindakan mesti diambil! Tan Tee Tuat pun dah buat laporan polis.

Please, aku merayu pada pihak berkenaan tolong ambil tindakan undang-undang supaya penipuan ini dapat dihentikan denga kadar segera. 

98 Responses to "CILI KASI TARUK! THE EDGE DAN SARAWAK REPORT ADALAH BANGKAI YANG MESTI DIAMBIL TINDAKAN!"

  1. Tuan Parpu...
    TMI = Tun Madey Institution
    Hah ha haa...

    ReplyDelete
  2. Itu yang gue udah bilang dari dulu nggak usah terburu tanpa usul periksa
    Bukan aaja ia bikin mudarat kepada negara tapi kalian turut peroleh dosa
    Emang Bapak Madey curii kesempatan ini bikin repot mau rampas kuasa
    Namun kebenaran tetap menyusul dan udah diperlihatin Yang Maha Esa

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan gumbira sangat.

      Delete
    2. Anon 10:49 pm/Kejora..

      Don't talk ..no need to talk much if you still chickened out to hide behind 'AnonyMOUSE'. Where is your integrity, man.. or are you really a man..or perhaps another pondan?

      I reiterate that you're the typical AnynoMOUSE who pretend to be a smart Alec but too coward (tikus menikus) to post his real name.

      The comparison in quality between those who post with real names & those who don't is like dark night and day. You belong to those who are iirresponsible assholes, possess no balls and afraid of being arrested for critisizing certain personalities or even polticians for that matter. This tikus/anonyMOUSE spread nothing good but evil with non-substance garbage slur or wild slandering.

      For that matter, I have deep respect to blog like chedet or the scribe. These 2 blogs never allow Anonymous comment.

      Delete
    3. Bullshit you Wak Seman.. with or without name is not that important
      People usually dare to step forward when they feel sure and certain
      When people are hot with the issue you’re hiding behind the curtain
      Only when everything is quiet and calm you dare come to take turn

      Delete
    4. Masa isu rancak sembunyii diri
      Bila dah reda baru nak ke mari
      Kata orang pondan tapi dia lari
      Tak ukur baju di badan sendirii

      Delete
  3. Tun M yang kononnya cerdikpun kantoi. Kah kah kah..... ambik maklumat palsu jaja sana sini. Mana puak2 dia? Kelu lidah dah ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anon11.01pm saya dah kata Tun M memang nak amik kesempatan
      Dia nampak ini peluang nak buka jalan dekat dia punya anak jantan
      Tambah juah ler dia bila disokong pula oleh puak-puak macai setan
      Dak termalu habis sehari dua ni tiada sekor pun lagi yang kelihatan

      Delete
    2. hanya orang bodoh sahaja yang sangka tun m tu nak amik kesempatan. apa pun betapa baik punya PR dari lim kok wing, tahi yang busuk mesti terserlah jua. cuba baca laporan berita luar negeri sebelum nak melalak gembira!

      Delete
    3. Dsn bapa 1mdb...

      Delete
    4. Anon 11:07 pm/Kejora..

      Don't talk ..no need to talk much if you still chickened out to hide behind 'AnonyMOUSE'. Where is your integrity man.. or are you truly a man..or perhaps another pondan?

      I reiterate that you're the typical AnynoMOUSE who pretend to be a smart Alec but too coward (tikus menikus) to post his real name.

      The comparison in quality between those who post with real names & those who don't is like dark night and day. You belong to those who are irresponsible assholes, possess no balls and afraid of being arrested for critisizing certain personalities or even politicians for that matter. This tikus/anonyMOUSE spread nothing good but evil with non-substance garbage slur or malicious slandering.

      For that matter, I have deep respect to blog like chedet or the scribe. These 2 blogs never allow Anonymous comment.

      Delete
  4. Now, what actually had happened is quite obvious and clear
    We are happy indeed as there is nothing more for us to fear
    That’s why Wak Seman and Reentry had already disappear
    And for D.S Najib’s supporters it is now time for us to cheer

    ReplyDelete
    Replies
    1. cheer all you want when the truth will prevail.

      Delete
    2. Dissapear kepala bana ngkau.
      Nanti aku free aku balon kaw-kaw punya..

      Warggh....Kah....Kah...!!!

      ChaiiiTTTT...!!!

      Terima KaseeeYYY.!!!!

      Delete
    3. Anon 11:07 pm/Kejora..

      Don't talk ..no need to talk much if you still chickened out to hide behind 'AnonyMOUSE'. Where is your integrity, man.. or are you truly a man..or perhaps another pondan?

      I reiterate that you're the typical AnynoMOUSE who pretend to be a smart Alec but too coward (tikus menikus) to post his real name.

      The comparison in quality between those who post with real names & those who don't is like dark night and day. You belong to those who are irresponsible assholes, possess no balls and afraid of being arrested for critisizing certain personalities or even politicians for that matter. This tikus/anonyMOUSE spread nothing good but evil with non-substance garbage slur or malicious slandering.

      For that matter, I have deep respect to blog like chedet or the scribe. These 2 blogs never allow Anonymous comment.

      Delete
  5. Wei parpukari bangang!! Ko ingat rakyat bodo ke? Ko ingat dgn tertangkap mamat tu boleh selesai htg 1mdeebee ke mangkok? Jgn gembira sgt, kes MARA apa cerita?

    ReplyDelete
  6. Kah kah kah nak tergelak sungguh Tun M dok cuba nak toi
    Dia punya syok berkempen tapii gunakan sumber tak betoi
    Yang puak2 macaii tu pulak semua pecaya seketoi-seketoi
    Last sekali dengan dia dengan macai2 habis semua kantoi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah kau bodoh. siapa cakap maklumat tu tak betul? kalau maklumat palsu macam mana dia nak peras ugut? kebodohan umno memang tiada tandingan.

      Delete
    2. Anon 11:20 pm/Kejora..

      Don't talk ..no need to talk much if you still chickened out to hide behind 'AnonyMOUSE'. Where is your integrity man.. or are you truly a man..or perhaps another pondan?

      I reiterate that you're the typical AnynoMOUSE who pretend to be a smart Alec but too coward (tikus menikus) to post his real name.

      The comparison in quality between those who post with real names & those who don't is like dark night and day. You belong to those who are irresponsible assholes, possess no balls and afraid of being arrested for criticizing certain personalities or even politicians for that matter. This tikus/anonyMOUSE spread nothing good but evil with non-substance garbage slur or malicious slandering.

      For that matter, I have deep respect to blog like chedet or the scribe. These 2 blogs never allow Anonymous comment.

      Delete
  7. Kinii keadaan gelanggan udah jadi berubah
    Puak-puak geng macaii dah makin gelabah
    Wak Seman Kaduk sakit demam tak kebah
    Reentrry bingai pulak terus tumbang rebah

    ReplyDelete
  8. Kasian bener siih geng juak macai pasti kini letih dan lesu
    Nggak disangka yang diperjuangin hanya maklumat palsu
    Udah jadi pening bingung bagei orang kemabukan samsu
    Terus nggak tampil lagii semua sunyii sepi diam membisu

    ReplyDelete
  9. Aduhaai apa yang ditanam tidak menghasilkan buah
    Kali ni geng macai melopong terkedu le makan kuah
    Wak Seman senyap terus tidak beranii lagii nak juah
    Reentry bingai terkejut besar barangkali udah aruah

    ReplyDelete
  10. The out breaking news for us is really a great victory
    For sure on the opposition’s side they felt very sorry
    And for all the others there is nothing more to worry
    So we look foward to what say Seman and Reentry

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anon 11:26 pm, 11:38 pm, 11:47 pm, 11:56 pm @ Kejora..

      Don't talk ..no need to talk much if you still chickened out to hide behind 'AnonyMOUSE'. Where is your integrity, man.. or are you truly a man..or perhaps another pondan?

      I reiterate that you're the typical AnynoMOUSE who pretend to be a smart Alec but too coward (tikus menikus) to post his real name.

      The comparison in quality between those who post with real names & those who don't is like dark night and day. You belong to those who are irresponsible assholes, possess no balls and afraid of being arrested for criticizing certain personalities or even politicians for that matter. This tikus/anonyMOUSE spread nothing good but evil with non-substance garbage slur or malicious slandering.

      For that matter, I have deep respect to blog like chedet or the scribe. These 2 blogs never allow Anonymous comment.

      Delete
    2. Kpd Anon Kejora dan puak2 yg sewaktu dgnnya.

      Cuba direnungkan berita yg saya terima semalam.......

      On June 17, the regular meeting of the United Malays National Organization’s Management Committee, chaired by UMNO Vice President Muhyiddin Yassin, turned into a free-for-all, according a source in KL, with Shahrizat Abdul Jalil, the head of the party’s women’s wing, unloading bitterly on Prime Minister Najib Tun Razak.

      Shahrizat reportedly said Najib was wrecking the party and looting the country. She also criticized Najib’s wife, Rosmah Mansor, for her extravagance, the source told Asia Sentinel. The meeting, which included the party’s three Vice Presidents and other top members, appeared to have agreed with Shahrizat, the source said. Muhyiddin has been aligned with former Premier Mahathir Mohamad on a months-long, off-again, on-again campaign to push Najib out of office.




      Delete
  11. Rakyat Malaysia patut berterimakasih kepada mamat tu, kalau bukan dia yang membocorkan maklumat urusan PetroSaudi, sampai sekarang lah rakyat Malaysia diperbodohkan oleh PM Malaysia sendiri. Kalau benar urusniaga dengan PetroSaudi bukan suatu penyelewengan, 1MDB dah dapat balik semua duit yang telah dilabur 6 tahun dulu. Mana pergi itu semua duit berbillion-biliion??? Terimakasih kepada Xavier Andre Justo, dia telah menjadi penyelamat kepada Malaysia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anon 11.57pm / 11.58pm...masuk bakul angkat sendiri nampak...pakai jin ke?

      Delete
    2. Gue udah bilang macai2 kini bingung bagei kemabukan samsu
      Pinter menulis tapi akal bertaraf budak kecil baru bercerai susu
      Bukan soal membocori maklumat yang kinii hangat menjadi isu
      Pokok nya makulmat yang dibocorin mangkuk itu semua palsu

      Delete
    3. petrosaudi mengaku maklumat tu memang sah. kalau maklumat palsu macam mana nak gunakan untuk peras ugut.

      Delete
    4. Anon 11:57 pm, 12:14 pm, 11:47 pm, @ Kejora..

      Don't talk ..no need to talk much if you still chickened out to hide behind 'AnonyMOUSE'. Where is your integrity, man.. or are you truly a man..or perhaps another pondan?

      I reiterate that you're the typical AnynoMOUSE who pretend to be a smart Alec but too coward (tikus menikus) to post his real name.

      The comparison in quality between those who post with real names & those who don't is like dark night and day. You belong to those who are irresponsible assholes, possess no balls and afraid of being arrested for criticizing certain personalities or even politicians for that matter. This tikus/anonyMOUSE spread nothing good but evil with non-substance garbage slur or malicious slandering.

      For that matter, I have deep respect to blog like chedet or the scribe. These 2 blogs never allow Anonymous comment.

      Delete
  12. Waah Geng Kejora sudah kembali mengganas bagai dirasuk
    Bertalu diasak sampai puak macai tak berani lagi nak masuk
    Agaknya malu sebab dah termakan dakyah rosak dan busuk
    Di dalam hati geng macai ni pasti pedih bagai tertusuk-tusuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. kami sebenarnya nak tengok macam mana piem kau tu nak lari bila red notice interpol dikeluarkan atas dia dan bini dia yang macam badak tu. kalau marcos boleh lari dan dapat perlindungan amerika, kami nak tengok pula piem kau tu.

      Delete
    2. Anon 12:03 am @ Kejora..

      Don't talk ..no need to talk much if you still chickened out to hide behind 'AnonyMOUSE'. Where is your integrity, man.. or are you truly a man..or perhaps another pondan?

      I reiterate that you're the typical AnynoMOUSE who pretend to be a smart Alec but too coward (tikus menikus) to post his real name.

      The comparison in quality between those who post with real names & those who don't is like dark night and day. You belong to those who are irresponsible assholes, possess no balls and afraid of being arrested for criticizing certain personalities or even politicians for that matter. This tikus/anonyMOUSE spread nothing good but evil with non-substance garbage slur or malicious slandering.

      For that matter, I have deep respect to blog like chedet or the scribe. These 2 blogs never allow Anonymous comment.

      Delete
  13. Baru tangkap.....berapa labur 1mdb utk tangkap scapegoat tu? Belum bicara lagi.....xtahu betul salah? Sudah mau dihukum? Hoi wiro monggolo, lu ingat rakyat bodo ke? Itu NYT punya report amacam.....bila mau jawab? Lu punya cai sudah kira menang? Bodh ke apa? Wak indon mana tau undang2........kentuut sapi dia tahu la! Banyak sapi kat sulauwesi beb!

    Reentry no Cap!

    ReplyDelete
  14. Apa pun semua ini elok menjadi pengajaran buat Pak Madey orang tersohor
    Jika berterusan seperti yang lalu nanti bisa memaluin keturunan dan leluhur
    Oke geng gue minggir dulu tidur sih nanti mahu bangun lagi untuk bersahur
    Besok jika ada kelapangan pastii gue kembali menulis selepas waktu zohor

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku rasa lanun bugis kat atas nie tak paham bahasa kot. ALmaklumlah dah namanya lanun..

      Tun M tak pernah pun cerita pasal mamat swiss yang kena tahan kat Thailand tu..
      Penahanan mamat swiss tu dimanipulasi oleh media pendekar bugis seolah olah semua isu yang pernah dipersoalkan oleh rakyat atau Tun M berhubung dengan 1MDB adalah bohong belaka..

      Media aliran perdana tajaan pendekar bugis mula memainkan peranan untuk mengalihkan isu utama berkenaan dengan 1MDB..

      Banyak soalan yang belum dijawap oleh pendekar 'ditutup' dengan cerita mamat swiss nie yang belum di bicarakan lagi..

      Media hanya tekankan mamat swiss ni sebagai pengugut professional, tanpa mengendahkan isu yang cuba dibawa oleh mamat swiss nie..

      anyway...kita tunggu dan lihat.

      err...satu soalan untuk pendekar bugis?

      Kenapa & apa motif altantuya dibunuh oleh polis menggunakan C4?

      Jawap Pendekar Bugis: Saya tak kenal dia.

      Delete
    2. Anon 12:18 am & 12:24 am @ Kejora..

      Don't talk ..no need to talk much if you still chickened out to hide behind 'AnonyMOUSE'. Where is your integrity, man.. or are you truly a man..or perhaps another pondan?

      I reiterate that you're the typical AnynoMOUSE who pretend to be a smart Alec but too coward (tikus menikus) to post his real name.

      The comparison in quality between those who post with real names & those who don't is like dark night and day. You belong to those who are irresponsible assholes, possess no balls and afraid of being arrested for criticizing certain personalities or even politicians for that matter. This tikus/anonyMOUSE spread nothing good but evil with non-substance garbage slur or malicious slandering.

      For that matter, I have deep respect to blog like chedet or the scribe. These 2 blogs never allow Anonymous comment.

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
  15. Hoi bahalol......dia ditangkap kerana bocorkan maklumat! Bukan kerana maklumat palsu? Kenapa mat wirogolo tak dapat menjawab soalan2 Tun M? Kalau MDB betul dah lama itu hutang sudah selesai! Ini bunga pun xdapat mau bayar.......balik indon la wirogolo ........ Bahalol!

    Ronie Kulup.

    ReplyDelete
    Replies
    1. umno memang bongok. mereka ingat rakyat boleh dibodohkan macam mereka juga.

      Delete
  16. Semoga najib maafkan kaki fitnah seluruh msia ini....lihatlah pd Pas yg selama ini fitnah dan bohong ibarat nasi dan kuah sudah sebati dlm diri....

    Akhirnya Pas dibyar cash atas apa yg mrk ucapkan selama ini pada kerajaan....Pas dianjingkan oleh seluruh ahli Dapig dan dianjingkan juga oleh ahli pas....

    Kita tunggu saat kehancuran Pas pd bila2 masa,aminnnnn

    Takbir lim guan eng....takbir lim kit siang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. umno harus minta kemaafan dan bersujud menjunjung kasid pada lebai al-vincent dan imam ananda krishnan.

      Delete
  17. Semua soalan dah terjawap?

    ReplyDelete
  18. 1.kalau data dan maklumat palsu!!takkan mamat tu nak peras ugut kot!!bodoh ke apa!!!
    2.satu lagi!kes MARA!!dalam pengetahuan pengerusi mara dan PM!!sepatutnya depala kena bertanggongjawab!!memang sah depa yang rancang semuanya!!
    3.memang adat perasuah umno ni!!!depa akan rancang!!tapi orang lain akan tandatangan!!sejak zaman berzaman lagi!!yg bodoh tukang tandatangan perjanjian tersebut!!jadi barua orang !!!duit rasuah tak dapat!!makan dalam penjara!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha itulah. najib ingat kita boleh percaya dia! kah! kah! kah! kah!

      Delete
  19. Waris2 bugis, do not celebrate yet.
    Saya amat setuju setelah laporan polis dibuat, siasatan mesti dilakukan.
    Sama2 kita tengok Najib & Mahathir bertemu di court court utk memberikan keterangan. Najib boleh disubpoena untuk disoal balas.
    So, Najib mesti arahkan supaya siasatan dilakukan segera. Ada beranikah dia? Nak bersemuka dengan Tun pun dah kecut inikan pula berdepan dengan barisan peguam.

    ReplyDelete
  20. eleh cerita yang diputar belit. sila baca laporan luar negeri dulu. petrosaudi nak buat damage control untuk si bugis tak bertelur. lanciaolah! kah! kah! tu kes mara macam mana nak cover pulak? kah! kah! saman dan tangkaplah editor paper australia pulak! kah! kah! kah! kah!

    ReplyDelete
  21. kalau 1mdb tu betul-betul badan pelaburan, mana wang rm42 billion tu? ini tak boleh terangkan. beli bangunan komisen rm16 juta? beli kapal selam, komisen rm500 juta. gila apa nie? bila terdengar cerita pembelian sesuatu dan ada komisen yang terlampau tinggi mesti kerja bugis tak ada telur! kah! kah! kah! kah!

    ReplyDelete
  22. najib, rosmah adalah najis serta bangkai umno! kah! kah! kah! kah! ptuih! kah! kah! kah! kah!

    ReplyDelete
  23. umno pulau pinang adalah parti bangla! kah! kah! kah! kah! muka pun hitam legam, tak macam melayu! kah! kah! kah! kah! mak bapak bangla, anak mengaku melayu! kah! kah! kah! kah! melayu kena bodoh lagi dengan bangla! kah! kah! kah! kah!

    ReplyDelete
  24. Geng macai2 ni berhujah tidak bersandar kepada bukti yang nyata
    Mereka ni terlalu ikut emosi berlandas nafsu amarah semata-mata
    Dapat maklumat palsu pun kemain gaah lagii mereka jadikan aota
    Mereka tokok tambah tohmah fitnah buat kempen jaja merata-rata

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesuatu yang palsu itu pada hakikatnya mudah disanggah.Kenapa pihak yang benar tidak ada jawapan kepada kepalsuan ini???Anwar masih menyimpan rapi berkotak-kotak rahsia penyelewengan kerajaan yang membawa fitnah terhadapnya.Buktikan kamu benar dan Tun salah.

      Delete
    2. Anon 8:33 pm @ Kejora..

      Don't talk ..no need to talk much if you still chickened out to hide behind 'AnonyMOUSE'. Where is your integrity, man.. or are you truly a man..or perhaps another pondan?

      I reiterate that you're the typical AnynoMOUSE who pretend to be a smart Alec but too coward (tikus menikus) to post his real name.

      The comparison in quality between those who post with real names & those who don't is like dark night and day. You belong to those who are irresponsible assholes, possess no balls and afraid of being arrested for criticizing certain personalities or even politicians for that matter. This tikus/anonyMOUSE spread nothing good but evil with non-substance garbage slur or malicious slandering.

      For that matter, I have deep respect to blog like chedet or the scribe. These 2 blogs never allow Anonymous comment.

      Delete
    3. Anon 8:33 pm @ Kejora..

      Don't talk ..no need to talk much if you still chickened out to hide behind 'AnonyMOUSE'. Where is your integrity, man.. or are you truly a man..or perhaps another pondan?

      I reiterate that you're the typical AnynoMOUSE who pretend to be a smart Alec but too coward (tikus menikus) to post his real name.

      The comparison in quality between those who post with real names & those who don't is like dark night and day. You belong to those who are irresponsible assholes, possess no balls and afraid of being arrested for criticizing certain personalities or even politicians for that matter. This tikus/anonyMOUSE spread nothing good but evil with non-substance garbage slur or malicious slandering.

      For that matter, I have deep respect to blog like chedet or the scribe. These 2 blogs never allow Anonymous comment.

      Delete
  25. Puak juak dan macai tak habis2 tak berhenti nak mencetus angkara
    Mereka ikut perasaan hatii jer tidak hiraukan bab keamanan negara
    Tak senang duduk mereka kalau tak dapat liihat suasana huru hara
    Bila modal 1MDB tidak menjadi dibuatnya cerita pulak pasal MARA

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi mengapa pihak polis australia menyerbu dan merampas bukti-bukti? kalau tak ada bukti kukuh masakan mereka boleh dapatkan waran menggeladah dan merampas? cuba cerita sikit logiknya.

      Delete
  26. Puak macai tak tahu serik lagii mau ikut langkah Tun M yang sumbang
    Mereka akan reka pelbagai cerita karut dan buat tuduhan liar rambang
    Apa saja modal tektik akan diguna asal saja D.S. Najib boleh tumbang
    Sampai bila pun mereka tak akan putus ikhtiar tak berhenti cari lobang

    ReplyDelete
    Replies
    1. langkah sumbang siapa? kalau perkara tu tak benar mengapa sarawak report dan the edge tidak disaman? tak ada telur kah?

      Delete
    2. Anon 8:44 pm @ Kejora..

      Don't talk ..no need to talk much if you still chickened out to hide behind 'AnonyMOUSE'. Where is your integrity, man.. or are you truly a man..or perhaps another pondan?

      I reiterate that you're the typical AnynoMOUSE who pretend to be a smart Alec but too coward (tikus menikus) to post his real name.

      The comparison in quality between those who post with real names & those who don't is like dark night and day. You belong to those who are irresponsible assholes, possess no balls and afraid of being arrested for criticizing certain personalities or even politicians for that matter. This tikus/anonyMOUSE spread nothing good but evil with non-substance garbage slur or malicious slandering.

      For that matter, I have deep respect to blog like chedet or the scribe. These 2 blogs never allow Anonymous comment.

      Delete
  27. Geng puak macai2 tu kita udah tak boleh jelas apa otak dah jumud tepu
    Cakap apa pun mereka takkan terima sebab taksub dengan Tun penipu
    Itu nasib baik udah tidak ada lagi macai semacam Reentry kaki merapu
    Mereka ni mudah diperalat sebab tidak cerdik taraf bangla tukang sapu

    ReplyDelete
    Replies
    1. gst kata akan menurunkan harga barang tetapi realitinya harga barang kini melambung tinggi. siapa yang menipu sebenarnya?

      Delete
    2. Anon 8:58 pm @ Kejora..

      Don't talk ..no need to talk much if you still chickened out to hide behind 'AnonyMOUSE'. Where is your integrity, man.. or are you truly a man..or perhaps another pondan?

      I reiterate that you're the typical AnynoMOUSE who pretend to be a smart Alec but too coward (tikus menikus) to post his real name.

      The comparison in quality between those who post with real names & those who don't is like dark night and day. You belong to those who are irresponsible assholes, possess no balls and afraid of being arrested for criticizing certain personalities or even politicians for that matter. This tikus/anonyMOUSE spread nothing good but evil with non-substance garbage slur or malicious slandering.

      For that matter, I have deep respect to blog like chedet or the scribe. These 2 blogs never allow Anonymous comment.

      Delete
  28. Tun tidak bergantung dengan Sarawak Report tu dan juga si Xavier Justo.Sila baca Utusan Malaysia hari ini di muka surat 6,terdapat laporan yang kontradik berbunyi,......"Selepas itu,PetroSaudi telah memecat Justo dan membayar pampasan sebanyak 140 juta Baht (RM15 juta).Kemudian di paragrap lain pula laporan berbunyi,....."Berdasarkan siasatan,polis mendapati Justo berdendam dengan bekas majikannya.Ini kerana selepas tidak mendapat wang yang diminta berjumlah RM15 juta daripada PetroSaudi,......". Keseluruhan laporan adalah berdasarkan siasatan polis Thai.Baca secara analitikal tulisan Tun sejak beliau mula mempersoalkan hal jual beli yang tidak munasabah di tahun-tahun sebelum ini yang membawa kerugian besar kepada negara,tanpa anda membaca prejudis anda sendiri.Pada masa itu rakyat Malaysia tidak mengenal 1MDB seperti hari ini.Kerajaan tidak perlu memburuk-burukkan lagi kereta Proton kerana sekarang ada si Justo untuk difokuskan,dan Jho Low juga suci bersih.Tunggu apa lagi,kerajaan si Najib sila SAMAN Tun dan hadapkan ke mahkamah.Berani kerana benar,takut kerana salah.Kenapa sampai Tabung Haji terlibat sama dalam hal jual beli tanah TRX......Justo duduk kat mana dalam hal ini????Apa penerangannya dalam hal RM42 billion itu.........Justo kah juga puncanya???Wang hilang ke mana sehingga kerajaan tidak ada jawapan,yang diberi bukan jawapan sebaliknya adalah 'reply'???Macamana boleh jadi dengan penangkapan Justo ini semua masalah 1MDB boleh selesai ????SILA BATALKAN GST KERANA MASALAH HUTANG NEGARA TELAH SELESAI DENGAN PENANGKAPAN JUSTO dan saman Tun.Orang yang benama Arul Kanda sila keluar sekarang buat sidang akhbar,tidak perlu bersembunyi dengan pelbagai alasan,dan tidak perlu lagi satu demi satu pak menteri terpaksa keluar memberi kenyataan di pihak anda.Berkata benarlah wahai Najib,.........."#INIKAN PUASA!!!"

    ReplyDelete
    Replies
    1. najib memang tak bertelur. kah! kah! kah! kah!

      Delete
    2. 1mdb adalah inisiatif Najib menciplak gaya pemerintah Spore berurus niaga dalam bidang hartanah melalui sykt Temasek Holdingsnya. Mereka mempunyai rezab simpanan yg amat teguh untuk menjalankan perniagaan. 1mdb pula bermodalkan keciput (RM1 juta saja) tapi bernafsu besar untuk terlibat dalam perniagaan ribuan juta. Ibarat modal 1 ringgit tapi ada hati nak berniaga ribuan ringgit. Akibatnya 1mdb terjebak dgn dosa penipuan, pembohongan & bunga riba tinggi hasil persekongkolan dgn yahudi Goldman Sachs & pegawai2 tak beramanah.

      Delete
  29. GBS (golongan bodoh semulajadi) sentiasa melihat Tun sebagai orang 'bodoh' yang memerintah selama 22 tahun.Apa sahaja berkaitan Tun adalah bodoh belaka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salah satu ahlinya ahmad maslan. kah! kah! kah! kah!

      Delete
  30. GBS (golongan bodoh sentiasa) sentiasa 'bodoh' melihat Tun sebagai orang maksum yang memerintah selama 22 tahun. Apa sahaja berkaitan Tun adalah benar belaka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tun ada 22 tahun pengalaman, pm kau ada ape? kalau tun amat dikenali dengan ketegasannya, pm kau tu dikenali sebagai orang tak ada telur. kah! kah! kah! kah!

      Delete
  31. Ramai rakyat malaysia tak sebodoh Najib dan Ahmad Maslan. Adakah dengan penangkapan Justo, pihak 1MDB boleh menafikan duit PetroSaudi tidak dilesapkan oleh Jho Low kawan baik Rosmah dan Anaknya? Ni bab duit tak perlu nak tipu rakyat pun. Kalau duit RM42B tu memang ada, bila-bila pun 1MDB boleh langsaikan hutang tu. Tak ada siapa pun akan bising. Tapi kalau duit tu memang dah tak ada, macam-macam cerita dengar. Ni mungkin filem baru RIZA AZIZ, "The Wolf of 1MDB".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gua mau tengok bile notis merah dikeluarkan oleh interpol untuk 2 ekor pelesit tu oleh pihak australia untuk menyiasat penyelewengan mara tu. kah! kah! kah! kah!

      Delete
  32. Tok2 guru & orang tua2 sering berkata, kalau dah lanjut usia, orang itu seirng terjejas kesihatannya, muka berkedut, gigi tiada, jalan bertongkat atau dipimpin, pendengaran tak jelas, tuturnya juga kabur & nyanyuk, pelupa, dan rambut pun gugur dan botak.

    Heran bin ajaib...kenapa ciri2 ini tidak ada pada insan yg bernama Mahathir. Malah beliau masih berkharisma, berketrampilan, wajah tenang berseri-seri dgn senyuman, bercakap dgn jelas tanpa teks, berdaya ingatan kuat, berani berdepan dgn sesiapa dan dalam situasi apa pun, masih kuat menjelajahi dunia, masih dan sering dijemput ke forum antarabangsa, masih diburu oleh pemberita dalam & luar negara untuk diwawancara dan pandangan serta kata2 hikmat darinya. Apa istimewanya insan bernama Mahathir ini... adakah ianya satu rahmat atau kutukan dari Illahi..? Berapa keratlah manusia zaman ini yg dapat rahmat sedemikian rupa. Najib, Kit Siang, Anwar, Hadi Awang yg jauh lebih muda pun tak dapat anugerah seperti ini. 90 tahun usianya, sdra2....

    Namun ada parasit pemuja KJ di blog ini mengeluarkan 'fucktwa' konon Tun Mahathir dilaknat Allah. Bila masa pulak Mahathir mendabik dada dgn sombong sebagai Negarawan, kecuali Najib yg dgn lantang bagai guruh di langit mengaku dalam dirinya mengalir darah pahlawan bugis. Tun kalau berucap tak pernah terpekik melolong.. sentiasa lembut, berhemah, berkias-kias tapi dgn makna mendalam spontan tanpa bantuan teks. Betullah pepatah Inggeris, 'Empty vessel make most sound'.... Najib tong kosong....!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang kita akui Tun M sihat sebab orang tua tu banyak makan ubat
      Namun jangan le Wak ingat biila nyawa panjang maka orang itu hebat
      Sebenarnya Tuhan mau bagii kesempatan peluang untuk dia bertobat
      Lagi pun jangan lupa masa dia PM dulu berapa banyak dia dah sebat

      Delete
    2. Anon 6:14 tolong perincikn dgn data bg mjelaskn mksud 'bpe bnyk dia sebat,?
      Bg kes dsn kita boleh sebut data 42,0000 juta telah dsebat oleh 1mdb.

      Delete
    3. Zaman dia tu banyak dia anak beranak buat buat harta
      Tapi benda lama jadii rasa malas sikit kalau mau cerita
      Dah diminta dan ditanyakan ada ler juga sikit-sikit data
      Nak tolong anak songlap duit Petronas RM3,0000 juta

      Delete
  33. Wak Seman nampaknya mengamuk garang seperti orang dirasuk
    Tapi agak terlalu lewat mari masuk isu pun sudah mau basi busuk
    Hari tu masa kitorang rancak dia bersembunyi ntah mana pelusuk
    Tak tau le dengan Tun Madey berapa banyak dia udah masyuuuk

    ReplyDelete
  34. Gue rasa Wak Seman pergii menyelongkar dahulu merata blog
    Udah kehabisan modal mahu dicari bahan dahulu untuk dicilok
    Meski pun nggak cukup api sarang tabuan mahu juga dia jolok
    Waduh kasian sekali dong inii orang tua bajingan setan goblok

    ReplyDelete
  35. Wak Seman must had taken foods with a lots of acid
    That’s why the comment he gave looks rather stupid
    The 1MDB document Tun M use is null and not valid
    Pepatah say ‘wet thread he wants to straighten rigid’


    ReplyDelete
  36. Waduuh Wak Seman merasain diri hebat umpama politikus
    Makanya dia meredah masuk mikirin diri udah betul2 rakus
    Semasa isu hebat diperkata lo lari bersembunyi bagei tikus
    Naah sekarang ambil lo Geng Kejora udah kasi lo bungkus

    ReplyDelete
  37. Memang Wak Seman Kaduk nie udah turun minyak sebab pecah lemak
    Nampak dah terdesak benar ini orang tua bangka pencacai Tun mamak
    Habis rata tempat di dalam halaman ni dia main copy paste buat semak
    Bila terlampau tidak boleh kawal diri mula ler perangai macam pukimak

    ReplyDelete
  38. Wak Seman terbangun tengah malam agaknya hantu mat indon gerak
    Tak tahu lerr hantu pelesit ke pocong ke toyol ke atau jenis anak kerak
    Terus saja dia menaip ‘counter attack’ dan buat copy paste berselerak
    Habis semak kotor macam budak tak pakai lampin berkecamuk berak

    ReplyDelete
  39. Waduh mak kelihatannya Wak Seman bagei kerasukan syetan
    Dibuatnya copy & paste hingga blog jadii semak macam hutan
    Tapi dia hanya berani main pukul curi ngak seperti anak jantan
    Pengakhirnya orang tua ini pasti tersadai di Tanjung rambutan

    ReplyDelete
  40. PAS dan PKR adalah kafir.

    ReplyDelete
  41. Ntah macam mana Wak Seman taksub betul dengan Tun keling
    Dek terpengaruh, Najib mahu dijatuh dan kerajaan mau diguling
    Orang tua nie kalu kena penampor aku mau bijik mata dia juling
    Dengan kepala dia sekali nanti senget tidak boleh lagi berpaling

    ReplyDelete
  42. Anon Kejora....

    Betul me nak tampar saya? Kalau jantan....boleh kita berjumpa..di mana..tarikh & masa? Harap jgn jadi macam Najib..sembunyi bawah kelengkang bini. Saya tunggu jawapan anda...!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wak Seman tak payah ler nak tunjuk lagak sembang lebat
      Udah tua ganyut pun masih lagii dok merasakan diri hebat
      Rajin2 le mengucap banyak2 dan jangan lupa makan obat
      Kalu nak keluar beli sejadah atau kitab tu belum terlambat

      Delete
    2. Waduuh bukan main lagi Wak Seman meninggi diri
      Ini anak jantan bugis Wak nggak mungkin akan lari
      Gue ngak heran walau lo berdua bersama Reentry
      Lo berdua itu sekali gue hayun aaja kanan dan kiri

      Delete
    3. Sidang pembaca blog sekelian..

      Anda saksikanlah betapa bacul & pembohongnya sijap Anom Kejora belaan UMLO Najib. Cakap berdegar-degar..apapun tarak..sebiji macam Najib.

      Nah...sekali lagi saya cabar dia...

      Anon 8:44 pm @ Kejora..
      Don't talk ..no need to talk much if you still chickened out to hide behind 'AnonyMOUSE'. Where is your integrity, man.. or are you truly a man..or perhaps another pondan?

      I reiterate that you're the typical AnynoMOUSE who pretend to be a smart Alec but too coward (tikus menikus) to post his real name.

      The comparison in quality between those who post with real names & those who don't is like dark night and day. You belong to those who are irresponsible assholes, possess no balls and afraid of being arrested for criticizing certain personalities or even politicians for that matter. This tikus/anonyMOUSE spread nothing good but evil with non-substance garbage slur or malicious slandering.

      For that matter, I have deep respect to blog like chedet or the scribe. These 2 blogs never allow Anonymous comment.

      Delete
    4. Ewaah Wak Seman ni tak padan tua cakap kemain tinggi
      Dia kena santau dulu setahun terlantar tak serik juga lagi
      Kalau ada dekat orang tua cabuk nie udah lama aku bagi
      Sekali aku tampor mahu terpelanting itu palsu punya gigi

      Delete
  43. Duhai Wak Seman dengarlah nasihat anak muda nak beri
    Ikut kata pepatah rezekii jangan ditolak bala jangan dicari
    Udah tua ganyut tu elok lah kalau bertobat serta insaf diri
    Bak kata bidalan rumah kata pergii kubor pulak kata mari

    ReplyDelete
  44. Anon Kejora Haram Jadah, mana kejantanan kamu? Usah memekak dgn falsampah-merepek-meraban kamu itu. We don't need your lip service like empty vessel. Proof that you're worthy a man. So... Until then, don't talk ..no need to talk much if you still chickened out to hide behind 'AnonyMOUSE'. Where is your integrity, man.. or are you truly a man..or perhaps another pondan?

    I reiterate that you're the typical AnynoMOUSE who pretend to be a smart Alec but too coward (tikus menikus) to post his real name.

    The comparison in quality between those who post with real names & those who don't is like dark night and day. You belong to those who are irresponsible assholes, possess no balls and afraid of being arrested for criticizing certain personalities or even politicians for that matter. This tikus/anonyMOUSE spread nothing good but evil with non-substance garbage slur or malicious slandering.

    For that matter, I have deep respect to blog like chedet or the scribe. These 2 blogs never allow Anonymous comment.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waak Seman is now in real sadness speechless & buntu
      Every time he came out he will be whacked setiap waktu
      Now he is hoping for Reentry to come forward and bantu
      Unfortunately that boy is hopeless coward punyaa hantu

      Delete
  45. Rencana muslihat jahat Tu Matdey akhirnya membawa padah
    Dibuatnya fitnah ke atas 1MDB konon keburukan nak didedah
    Berbekalkan dokumen palsu lalu dijaja merata sebagai wadah
    Yang mula-mula sekalii terpedaya Seman Kaduk haram jadah

    ReplyDelete
  46. Nampak Wak Seman ni benar-benar dalam dendam kecewa
    Dia punya marah tu boleh sampai tahap menderita sakit jiwa
    Teringat cerita ‘3 Abdul’, Tuan Sadiq Sigaraga mintak nyawa
    Lakonan Wak Seman boleh membuat kiita terbahak ketawa

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!