PANAS BERAPI! TABUNG HAJI TIDAK MEMBELI HARTANAH DARI 1MDB!

Sejak malam semalam tersebar di media sosial mendakwa Tabung Haji membeli dua bidang hartanah di kawasan Segitiga Emas KL dari 1MDB untuk menyelamatkan 1MDB. Satu bidang hartanah untuk Residential Tower yang bernilai RM 188.5 juta dan satu bidang untuk Signature Tower yang bernilai RM 577 juta.

 Itu adalah satu laporan yang tidak benar yang cuba membakar sentimen pendeposit-pendeposit TH.

Dakwaaan tersebut tidak benar 100 %.

Tanah tersebut tidak dibeli oleh Tabung Haji (TH). Ianya dibeli oleh Tabung Haji Properties (THP). Sebuah anak syarikat TH yang beroperasi dalam bidang hartanah. Di sini orang ramai perlu faham perbezaan antara TH dengan THP. Bidang THP adalah beli tanah, jual tanah, bina bangunan, beli bangunan dan jual bangunan. Pernahkah anda dengar pendeposit-pendeposit pergi menyimpan duit di THP ? Pernahkah anda dengar THP yang menguruskan jemaah-jemaah haji ke Tanah Suci ?

THP tidak membeli kedua-dua bidang tanah seperti yang didakwa. THP hanya membeli SEBIDANG SAHAJA untuk pembangunan Residential Tower dengan harga RM 188.5 juta. Pembelian itu dibuat setelah THP membuat kajian dengan teliti merangkumi pelbagai aspek. Selain daripada untung rugi sebarang aspek bisnes melibatkan THP antara yang utama diambil kira adalah urusniaga yang dijalankan adalah mestilah mengikut syarak.

Kenapa THP membeli tanah 1MDB ?

Perniagaan melibatkan hartanah adalah perniagaan teras THP. Apabila ada peluang yang baik untuk mendapat untung maka sudah tentulah peluang harus diambil.

Tanah yang ditawarkan berada di kawasan Segitiga Emas yang mana ianya tanah yang bernilai tinggi dan peluang mendapat untung yang lumayan. Pelabur-pelabur lain daripada dalam dan luar negara berebut-rebut membeli tanah di kawasan berkenaan dengan harga yang lebih tinggi kerana potensi pulangan yang lumayan. Salahkah jika sebuah agensi umat islam membeli tanah dikawasan yang menjadi rebutan pelabur ?

Tambahan pula THP ditawarkan dengan harga yang lebih rendah. THP telah melantik sebuah penilai bebas untuk menilai pasaran di kawasan berkenaan. Kajian yang dijalankan mendapati apabila siap kelak nilai bangunan itu RM 828 juta. Manakala modal yang THP keluarkan untuk pembelian tanah (RM 188.5j) dan modal pembinaan bangunan (RM 456j), dimana kos keseluruhannya RM 644.5j.  THP akan mendapat untung RM 183.5j dalam masa 3 tahun.

Dimana dengan wang keuntungan RM 183.5j , ianya boleh menanggung seramai 25’171 orang subsidi jemaah haji.

Disini umat islam perlu faham, setiap tahun kos menunaikan haji semakin meningkat. Di Malaysia jemaah kali pertama hanya perlu membayar RM 9980.00 untuk menunaikan haji. Sedangkan kos sebenar untuk menunaikan haji sekarang adalah RM 17’270.00 seorang. TH perlu menanggung subsidi sebanyak RM 7290 seorang jemaah. Bayangkan sebanyak 40 ribu jemaah yang perlu ditanggung. Kosnya mencecah 300 juta setahun. Itu belum diambil kira lagi kos petugas, pembimbing haji, kesihatan dan sebagainya. Subsidi hanya untuk menanggung penginapan dan pengangkutan sahaja.

Atas dasar itulah anak-anak syarikat TH termasuklah THP perlu agresif mencari peluang-peluang perniagaan yang menguntungkan. Kerana setiap tahun setiap anak syarikat akan membayar dividen kepada syarikat induk iaitu TH. Wang itu yang digunakan untuk menanggung subsidi haji serta membayar dividen yang mencecah 8 % setahun kepada penyimpan.

Jika tidak ada perniagaan bagaimana mahu membuat untung. Jika tidak membuat untung bagaimana mahu menolong umat-umat islam di Malaysia menunaikan haji ? Bagaimana mahu membayar dividen kepada penyimpan ?

Jika THP menolak tawaran yang ditawarkan 1MDB mereka telah terlepas satu peluang perniagaan yang menguntungkan. Perlu diingat bukan senang untuk anak-anak syarikat TH mencari perniagaan. Kerana mereka terikat dengan syarak. Setiap sen yang dilaburkan mereka perlu tahu halal haram kerana wang itu akan digunakan untuk jemaah haji.

Ada dakwaan yang mengatakan 1MDB mendapat tanah tersebut dengan harga yang lebih murah dan dijual kepada THP dengan harga yang lebih mahal. Untuk pengetahuan, dalam perniagaan hartanah atau perniagaan apa-apa sekalipun, kita tidak boleh mengambil kira berapa modal penjual. Kita perlu tahu berapa modal kita dan berapa kita akan dapat untung. Jika kita rasa menguntungkan kita maka kita boleh beli. Bagaimana pula dengan anak orang kampung yang mendapat tanah percuma daripada bapa mereka kemudian hendak dijual dengan harga yang mahal ? Bolehkah kita pertikaikan ? Dalam hal ini THP telah melantik penilai untuk menilai tanah tersebut sebelum membelinya. Tanah yang dijual 1MDB telah ditukar status dan siap dengan infrasuktur. THP hanya beli dan boleh terus bina bangunan.

Kesimpulannya dalam kes ini tidak ada apa-apa isu . THP tidak menyelamatkan mana-mana syarikat (bailout). THP hanya membeli aset dimana untuk mereka mendapat untung dan akhirnya untung itu akan dinikmati oleh bakal jemaah-jemaah haji serta pendeposit.

Isu ini sengaja dipolitikkan untuk tujuan politik. Semoga Allah membuka pintu hati mereka yang memfitnah dan memutar belit fakta untuk bertaubat.

92 Responses to "PANAS BERAPI! TABUNG HAJI TIDAK MEMBELI HARTANAH DARI 1MDB!"

  1. Kalau telus kenapa TH tak beli terus dr kerajaan, kenapa perlu guna 1mdb sebagai orang tengah? Tentu harga tanah boleh lagi murah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kerajaan tak jual tanah secara komersial,tanah tersebut telah di lupuskan kepada 1MDB syarikat milik penuh kerajaan di bawah MOF utk di bangunkan.Pada masa lalu(masa TM),tanah kerjaan banyak di beri kepada pihak swasta dan kerajaan hanya dapat bahagian kecil dari JV seperti Kg Abdullah Hukum di Pantai Dalam yg kini jadi MidVelly,ada juga yg terus rugi kerana pemaju tidak berjaya memajukannya seperti tanah Bukit Nanas dekat Perhentian Bas Pudu Raya.

      Delete
    2. http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pac-persoal-pembelian-tanah-1mdb-oleh-tabung-haji

      Delete
    3. Dah kerajaan jual terus kat 1MDB, mcm mana plak TH nak belinya??? Terpaksa le TH beli dari 1MDB sbb itu mmg pelaburan bijak. Sekelip mata aje dpt 5-6 juta untung. Bygkan kalau dapat jual tanah tu dlm 4-5 thn lagi. Berpuluh lipat kali ganda. Ish ish ish

      Delete
    4. KADANG2 KESIAN TGK MACAI NI. PENGETAHUAN SECIPUT TAPI BILA BERBICARA MCM TINGGI MELANGIT PANDAINYA. HENTIKAN LAH MEMFITNAH KERAJAAN.
      TIAP2 TAHUN ORG PGI MEKAH DISUBSIDISE OLIH KERAJAAN MELALUI TH. APA KAU FIKIR DUIT TU TIAP TAHUN TURUN DARI LANGGIT KE. DIVIDEN YG DIBAYAR PUN TINGGI
      KALAU MEREKA TIDAK CEKAP KAU FIKIR BLH DPT DIVIDEN TINGGIKE.
      JGNLAH DGR SGT DAKYAH PEMBANGKANG. MEREKA PANDAI CAKAP TAPI BILA JAGA NEGERI JAJAHAN SENDIRI BERTERABUR..
      JGNLAH MUDAH MELATAH.

      Delete
  2. Bro Parpu, Tak payah lah nak spin lebih2. THP is a wholly owned subsidiary of TH. So siapa yang inject capital kat THP? Surely from the deposit yang dimasukkan dalam TH. 1MDB perlukan fast money sebab dia kena bayar half yearly coupon pada 11 May Ni untuk 1.75m USd Bond Mature 2022 Coupon 5.99%. That will be 52m USD or (RM180m+).. So put two and two together. Lagi satu hang cakap kat Azeez Rahim sebelum dia nafikan dalam twitter dia check lah dulu...Malulah wei!...

    ReplyDelete
    Replies
    1. BERDOSA MENFITNAH KALAU TIDAK TAHU CERITA SEBENAR.

      Delete
    2. hang tuduh dia fitnah...hang tau ka tu fitnah... hang cerita sat.

      Delete
  3. Haramjadah punya parpu, nak belit belit macam keling! Hoi THP itu dimiliki oleh TH, duit modal nya dari TH......TH lah yg membelinya! THP mesti mendapat approval BOD TH sebelum membeli asset dah! Hoi org Parpu vavi.......berhenti jadi paria amno dah! , TH pun Dah nak jadi 1 MDB

    ReplyDelete
    Replies
    1. KENAPA SEMPIT SANGAT OTAK. DAH BERJELA DITERANGKAN OLIH DATUK AZEEZ. JGN FIKIR APA YG KERAJAAN BUAT HANYA UNTUK DIRI SENDIRI. AGAKNYA KAU ORG NI DAH TERMAKAN DAKYAH DAPPIG YG NAK ORG MELAYU ISLAM LINGKUP.
      KALAU TIDAK PERCAYA NANTI TENGOK BILA TH JUAL SIAPA YG AKAN BELI. KALAU RUGI TAKDA SIAPA NAK BELI. MEREKA YG OPPUTUNIS NI HANYA TUNGGU MASA YG SESUAI NAK RAMPAS DAN TUMBANGKAN KAUM BUMIPUTERA.
      TOLONG LAH BUKA MINDA.
      TH TERUSKAN DEVELOP TEMPAT ITU DEMI BANGSA MELAYU ISLAM.

      Delete
  4. napa tak saman je kalau tak betul??

    ReplyDelete
    Replies
    1. brapa byk kali mau saman da

      Delete
  5. Tok Batin BalingMay 7, 2015 at 11:05 PM

    Nak saman sape? semua tu gempak berok saja, tukang yag buat kerja tu dah pasang kaki cukup2, pusing sana pusing sini, menasabah ke? TH tak beli tapi THP yang beli, sedangkan katanya THP tiada menerima simpanan drp pendeposit, jadi bagaimana THP beli tanah tersebut, apa? wang gugur dari langit ke?.
    Sapa tak mau untung? tetapi biarlah yang betul2 100% untung , kerana itu semua duit rakyat, jangan pula ada orang2 tertentu ambil kesempatan di atas keuntungan tersebut

    ReplyDelete
  6. Jgn la org Islam kt malaysia ni jadi gila nk mburukkn sesama Islam. TH tu perniagaan berasaskn syarak n x perlu la nk was2. THP xkan la xde duit lgsung...org bodo je pikir mcm tu. THP ada bisnes sdr yg bebeza ngan TH tentu la ada keuntungan masing2...klu x untung apa ke jadah tubuh anak syarikat.
    org melayu ni x hbs2 dengki khianat hati busuk.
    Bpe bnyk syarikat jenama produk melayu yg bjaya n tkenal kmudiannya dbeli n dtanam hidup2 jenama tu oleh cinadap. Tp xde plak melayu2 yg sgt prihatin untung rugi bisnes ni bising plak ye...bodoh x abis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini bukan pasal dengki ke khianat ke hati busuk ke. Ini cerita kenapa guna duit pakcik makcik untuk beli asset yang sekarang ni musykil mana pergi duitnya... Korang semua mungkin sudah lupa tahun 2002 Tabung Haji hilang RM150 juta kerana invest dalam perniagaan yang menipu (Ponzi Scheme). Beberapa org atas TH dimasukkan dalam penjara. Satu bagusnya internet ni..benda macam tu orang takkan lupa...Baca balik artikel Utusan ini (http://ww1.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2007&dt=0124&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_01.htm)

      Delete
    2. Pakcik makcik nak keMekah tambangnya mahal. TH subsidise hampir setengah dari jumlah tambang. Duit tu agak2nya datang dari mana. Langit ke. Magic ke. Fikir2 lah. Imvestment mcm ni lah ngok. Itu pun tak pandai nak fikir. Mcmana jadi org kalau minda sempit.

      Delete
  7. Apa ni Parpu, kawan baik hang Azeez Rahim hang cakap TH yang invest ,,,Aku baca ayat akhir hang " Semoga Allah membuka pintu hati mereka yang memfitnah dan memutar belit fakta untuk bertaubat."....Siapa yang memuyat belit fakta.....Bak kata P Ramlee dalam cerita Seniman Bujang Lapok " Terjelepuk kena muka (hang!)"

    ReplyDelete
  8. 1MDB "Mencuri" tanah kerajaan dengan harga tak munasabah, berbillion RM lebih rendah dari harga pasaran. Dah dapat jual pada GLC dengan harga pasaran. Beli 70 ekar dgn RM3420 Juta. Jual sikit saja dah jadi free yang lain. Telus apa namanya tu, ini adalah salah guna kuasa dan rasuah. Bukan isu kenapa Tabung Haji beli, tapi bagaimana tanah kerajaan boleh dijual dgn harga murah kepada 1MDB. Hanya kerana PM, Menteri Kewangan dan Pengerusi 1MDB adalah orang yang sama, tidak dapat membezakan topi yang dipakai ketika membuat keputusan.

    ReplyDelete
  9. Cuba tgk balik calculation dia...3 tahun untung 183 juta....pastu kunun duit ni leh tampung ramai org gi haji...tp..bayar kat 1mdb 188juta...kena kuaf modal lg wat bangunan...susab punya kerja...kan baik bg jer terus 188 juta org nak naim haji tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. BUKALAH MINDA SIKIT. ORG NAK LABUR SUPAYA BLH DAPAT PULANGAN YG LEBIH TINGGI. PATUTNYA KITA SEMUA BANTU BERITAU PAKCIK MAKCIK BUKAN LETAK MINYAK. PLS OPEN YOU MIND.

      Delete
    2. KALAU BUKAN RAKYAT MALAYSIA PLS STAY OUT. WE DO NOT NEED PEOPLE LIKE YOU TO GIVE YOUR COMMENT.

      Delete
  10. Tanah tersebut di-songlap dari kerajaan Malaysia kepada 1MDB. Bila jual tanah dengan harga tak munasabahm SPRM tak kira rasuah kot. Lepas tu sekarang ni, tukar tanah kepada tunai. Jadi nampak macam tak ada rasuah dan salah guna kuasa. Hakikatnya, kerajaan hilang berbillion ringgit dengan tindakan yang tidak bertanggungjawab ini.

    ReplyDelete
  11. Admin,

    Lu punya komen LOW CLASS.

    Ptg Pauh umno tewas dulu kini dan selamanya tewas. Umno lagi sekali di terajang di Ptg Pauh. Tetapi umno ada KUASA.

    SPR,SPRM,AG,IGP,HAKIM,MAHKAMAH adalah BARUA.

    Setakat hari ini PAKATAN RAKYAT MENANG BESAR. Pengundi Ptg Pauh bijak. Admin masih bodoh

    Sultan Johor, 3 Dr dan Rakyat Ptg pauh tolak GST. Hanya yg bodoh macam lu orang suka GST. Macam poket lu orang sentiasa penuh. Maka jadilah kamu bodoh selama lamanya bodoh sampai kemampusss

    ReplyDelete
  12. PARPU...KO JANGAN MAIN BELAKANG SELALU MCM SAIFOOL!!

    Ko buta ke??Datuk Johan Abdullah sendiri akui ada beli tanak 1MDB? Pungok korang tak panas ka soglap duit rakyat nak pegi haji? Almaklumlah...pungok selalu kena KY...

    ReplyDelete
  13. Pelupusan tanah 1MDB adalah usaha terdesak untuk mengembalikan wang yang hilang dalam 1MDB yang sudah dijoli oleh JoLo. "Curi" tanah kerajaan lepas tu jual dgn harga pasaran.

    ReplyDelete
  14. zaman mahathir my heart always with UMNO even my parents non partisan....reason mudah...sbb UMNO gentleman..kalau salah mengaku salah....x macam parti pembangkang....

    tapi zaman pak lah dan paling teruk zaman najib....DENIAL Syndrome AT MAXIMUM...

    salahkan pengurusan 1mdb jangan salahkan najib?????????apa pnya denial macam tue takleh salahkan mahathir laa perwaja steel dll...setahu saya mahathir admit mistake sbg risk in business...

    THP bukan TH..apa nie???????nak deny apa lagi??????saya beli pistol guna duit maybank bukan duit saya..akaun je milik saya tapi duit maybank boleh gitu.....

    yg dikesalkan UMNO bukan lagi gentleman tapi penakut penipu rakyat sama cam PR.......sapa lagi diharapkan....dalam keadaan ini aku suka tgk SULTAN dah mula bersuara sbb SULTAN pun manusai muak dgn perangai denial UMNO nie,,,sory i of my finger from PR sbb diorang mmg camtue...tapi UMNO????Parpukari sendiri....apa nie????

    salah mengaku je la wei....baca the star FUND Group MD Datuk Johan pertahan keputusan beli tanah 1MDB...apa nak deny nye....??????

    isu dia bukan di TH tapi di 1MDB..kenapa 1MDB jual kalau ada duit...kalau bagus sgt takder masalah kenapa perlu jual bawah market price???????????????????????????????????????jawab parpu???????????????????????????????????

    rindu UMNO dulu, rindu Parpu dulu..skang merapu

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Penulisan mantap!!! Mohon share yea. 😄

      Delete
    4. Inilah kualatnya bila Najib derhaka terhadap perjuangan ayahandanya Tun Razak... DEB & ISA dimansuhkan. Gagasan PAP Spura 'Malaysian Malaysia' dijelmakan dgn konsep Liberal songsang 1Malaysia. Dari situ, kerja gila mula mengganas dgn wujudnya 1MDB yg meratah habis kekayaan negara.

      Tidakkah kita terfikir sejak pemerintahan negara diambil alih oleh Dollah Badawi & Najib negara ditimpa berbagai musibah dek mengikut telunjuk fahaman Liberalisme.....
      - kehilangan 2/3 majoriti
      - kehilangan saham telekom Msia
      - kehilangan saham media prima
      - kehilangan pulau batu putih
      - kehilangan tanah KTM di Spura
      - kehilangan 3 negeri kpd pbangkang
      - kehilangan maruah bangsa/agama
      - kehilangan 2 pesawat MAS
      - kejatuhan sebuah helicopter
      - kejatuhan saham di KSLE
      - kejatuhan nilai Ringgit

      Sendiri kena fikirlah.....!!

      Delete
  15. Parpu kene bahan. kakaka... lain kali sblom wat statement pk dulu. ade ke TH dgn THP tu lain? mcm kak ijat ckp dia tak taw laki dia wat project apa... KikikiKakaka... lawak la nko ni dol

    ReplyDelete
  16. Nilailah sendiri kebenaran isu 1MDB dan masih layakkah Najib sebagai PM?

    ReplyDelete
  17. BN selepas era Tun M dah jadi lemah dan lesu, Zaman Pak Lah, PM kena tipu dek dengar cakap menantu dan sekarang diganti PM yang kena tpu dek dengar cakap bini sangat. Duit 1MDB dibiar Jolo menJoli, Nak dapat balik duit, terpaksalah menjual asset yang disonglap dari kerajaan.Dapatkah menutup bangkai gaja dengan nyiru? Janganlah dok sokong membuta tuli,

    ReplyDelete
  18. parpukari hang mmg lawak la

    ReplyDelete
  19. 1.kan dah kata dulu!!!budak bodoh piang ni dilantik untuk songlap duit tabung haji!!
    2.bila bodoh piang!!jadi barua orang jee!!kaya pun kerana makan rasuah!!duit haram!!manalah bodoh piang ni tahu halal dan haram!!
    3.mamat sekoq ni sesuaila dilantik sebagai pengerusi gentingka!!sesuai la untuk dia!!

    ReplyDelete
  20. Najib kata 1MDB okay saja tapi kenapa sampai ada aktiviti terdesak seperti ini. Najib memang tidak boleh dipercayai. Yang pasti, apa yang Tun M cakap memang sebijik-bijik timbul. 1MDB telah melesapkan banyak duit, sekarang cari jalan untuk cari balik duit. Sanggup menjual tanah yang 'dicuri' dari kerajaan dengan harga tak munasabah, jual kepada Tabung Haji ikut harga pasaran. Apa bodoh sangat puak BN yang masih dok sokong Najib terutamanya yang mempunyai jawatan takut hilang jawatan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Usaha memperleceh dan menghina TDM sedang diusahakan, Banyak isu-isu lama ditimbulkan yang cuba dikaitkan dengan beliau. Isu Konsortium Perkapalan, isu BMF, isu kroni dsbnya.
      Usaha ini perlu dirancakkan. Kalau tidak orang kampung akan terus percaya apa yang dia cakap.

      Delete
    2. Najib suruh hentikan segera,jangan panjangkan hal ini.Tetapi pada masa yang sama dia juga mengorek kisah lampau.Zaman Tun sudah lama berlalu dan terbukti.Ini tidak konsisten,yang berlalu dan berjaya nak diungkit kembali sedangkan yang sekarang ini minta dilupakan.Ini bukan soal 1MDB dan TH sahaja,tetapi ini sangat dalam kerosakkannya.Ia membabitkan keselamatan negara.Ini angkara cina yang 97% tidak sokong Najib tetapi orang Bugis ini tak faham-faham.Pertahanan bangsa sudah bocor.Bukan sekadar rugi wang ringgit.Grand Design untuk menjatuhkan negara ini di setiap dada Bintang 3.

      Delete
  21. http://syedsoutsidethebox.blogspot.com/2015/05/isu-tabung-haji-penjelasan-yang-biadap.html

    ReplyDelete
  22. Dulu minat parpukari ni sejak jd pencacai ni dah kurang minat....bodoh tahap ahmad maslan...nak spin fact pun tak pandai...pusing punya pusing terbelit....hahaha

    ReplyDelete
  23. OOI UMNO BABI DAN TAK ADA TELOOOR! BILA KAD PREPAID MAU SELESAI HA? CIBAI PUNYA PARTI! PENIPU! PENGECUT PADA BOSS MAXIS!

    ReplyDelete
    Replies
    1. PAS dan PKR adalah kafir.

      Delete
  24. UMNO PENIPU! BABI SIALAN!

    ReplyDelete
  25. Jho Low boleh enjoy lagi dengan duit Tabung Haji plak! Kah! Kah! Kah! Kah! Dia dan girlfriend ucap terima kasih! Kah! Kah! Kah! Kah! Hidup ketuanan cina tembam!!! Kah! Kah! Kah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. SAYA SEDANG KETAWA MELIHAT PARTI KETUANAN MELAYU, UMNO DIAJAR CUKUP-CUKUP SERTA DIPULAS TELINGANYA OLEH CINA TEMBAM BERNAMA JHO LOW! KAH! KAH! KAH! LEPAS NIE TOLONG JILAT LUBUR JUBURNYA SEKALI BAGI BERSIH SETIAP KALI DIA BERAK! KAH! KAH! KAH!

      Delete
  26. Cerita 1MDB & GST sudah jadi cerita lawak bodoh BN, Najib masih dok buat macam tak ada apa berlaku. Masih dok bagi ucapan cerita-cerita lain tapi dengan muka yang sedikit pucat kerana takut hilang jawatan. Rasanya sudah tiba masanya Tan Sri Muhyiddin ganti PM pulak. nak harapkan Najib macam bodoh saja, kapal dah nak karam, dia masih dok kat dek menikmati pemandangan pula. Mungkin terlalu sayang untuk menghayati saat-saat terakhir sebagai PM. Biar kapal karam pun, dia tetap tak nak berganjak.

    ReplyDelete
  27. Rasanya ramai kat BN ni bodoh sombong macam Ahmad Maslan. Dahlah "dicuri" tanah kerajaan diberi kepada 1MDB 70 ekar dgn harga RM320 Juta saja. Jual pula pada tabung haji 1.5ekar saja dgn harga RM188 Juta. Satu plot lagi jual dah boleh cover semua "pembelian" dari kerajaan. Kerajaan tidak sepatutnya membiarkan tanah tersebut disonglap kepada 1MDB. Ini adalah satu tindakan salahguna kuasa dan "daylight robbery" asset milik kerajaan.

    ReplyDelete
  28. Menteri-menteri BN yang cerdik sikit dah nampak isu 1MDB ni. Cuma kalau tanya Ahmad Maslan, mungkin dia akan ada jawapan bodohnya yang tersendiri.

    ReplyDelete
  29. mmg betul la PM kata blogger UMNO bangang. org kampung boleh la korang kelentong. bangsa lain baca article ni pun gelak sbb ada org melayu yg percaya kat article ni.

    ReplyDelete
  30. Dalam byk2 bloggist UMNO selepas telentangnya PAPAGOMO, ini le yg paling sial dgn gerombolan pencacai yg paling bangang. Kerja keling ni, fitnah, spin, sentiasa bg alasan diluar kewarasan, recycle cerita2 lama yg dah pun terbukti palsu dan bahasa utk setiap post dia berbentuk carutan dgn gambar2 superimpose yg tujuannya hanya utk memfitnah. Pengikutnya pula adalah penjilat2 tegar UMNOBN yg akan bersetuju sahaja tanpa mahu berfikir akan kelogikan bahan, memaki hamun dan tetap bersetuju dgn apa juga yg dipost oleh si BLOGGIST laknat ni. Apabila terasa terkepung, komen dr penentang tidak akan disiarkan. Aku akan terus berdoa dan amat yakin, suatu hari nnt, bloggist penyebar fitnah ini akan menerima nasib seperti BLOGGIST seperti PAPAGOMO. Yang terima sahaja dan terus menyokong pula, aku minta kalian gunakan sikit fikiran yg ALLAH berikan agar di SANA nnt kalian tidak akan tuduh menuduh. Ingat, pada ketika itu, segalanya telah terlambat.

    ReplyDelete
  31. sudah la..... banyak sangat la nak berkuntau! rakyat tak bodoh ok!

    ReplyDelete
  32. Kebijaksanaan itu ada had dan batasnya,.....tetapi kebodohan itu tiada had dan batas sempadan (no limit).Oleh itu Allah S.W.T. di dalam Al-Quran memperingatkan kita agar tidak berdialog dengan orang bodoh.Sekarang ini yang bijak dipaksa mengikut yang bodoh.Ianya semakin menjadi-jadi.Demokrasi adalah menjadi haram bila yang bodoh dan jahat dibenarkan berkuasa.Dalam perkhidmatan awam si bodoh berleluasa apabila kenaikan pangkat hanya untuk dikalangan mereka sahaja.Demokrasi dan politik ini amat merugikan Islam,bangsa Melayu dan juga negara.Demokrasi membenarkan parti politik berniat jahat seperti DAP berkuasa.Akibatnya adalah padah kepada umat Islam yang menjadi lupa kepada peringatan Allah S.W.T. demi kuasa politik yang sedikit itu.Sistem Islam sudah lengkap,yang merosakkan sistem ini adalah apabila kita berpolitik merebut kuasa,yang mana si dungu dari parti isle pun merasakan dirinya layak memerintah.Raja-Raja Melayu yang bijaksana patut menyedari hal ini sekiranya kita beriman.Sistem pilihanraya ini merugikan Islam,bangsa Melayu dan negara.Pusaka kita ingin dipunahkan.Di atas kertas kelihatan UMNO berjaya menentang Malayan Union,tetapi hakikatnya parti PERIKATAN,kini dikenali sebagai Barisan Nasional adalah 'berjiwa' Malayan Union dengan perkongsian kuasanya.Peringatan dari Al-Quran yakni,orang kafir itu tidak akan berhenti selagi kamu tidak mengikut kehendak mereka.Negara Brunei yang merdeka pada tahun 1984 banyak belajar dari kesilapan UMNO dalam membentuk negara mereka.Sikap mesra dengan petualang dan pengkhianat negara atas nama demokrasi adalah satu dosa pemerintah yang tidak boleh diampun.Hasilnya negara kita sedang menuju kemusnahan.Bintang 3 lebih berjaya kini daripada berjuang di dalam hutan dahulu.Kini mereka bermaharajalela di dalam Parlimen dengan kemampuan berbahasa yang sangat teruk.Ini semua adalah hasil daripada dasar-dasar yang silap yang mesra dengan musuh.Apabila anggota komunis diampunkan dulu,mereka ini diberi tanah untuk memulakan hidup baru.Apabila petualang negara dari PKR menukar arah,mereka ini juga diberi pelbagai gelaran dan jawatan yang baik-baik.Rakyat bawahan menjadi penonton kepada drama dan gelagat mereka ini.Ketenangan hidup rakyat di bumi nan permai ini menjadi sukar angkara golongan ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woi bahalol, lu punya komen tak dak kena mengena dengan pembangkanglah bodoh betul.Orang cerita pasal duit tabung haji kena rembat. Duit Tabung Haji kena rembat oleh parti yang kononnya membela nasib Melayu dan agama Islam.Tengok duit pergi Mekah pun disapunya...kemudian bagi pulak pada Cina Tembam tu ceh

      Delete
    2. Cina tembam tu adalah DAP yang kau puja tu.Apa tidak ada kena mengena dengan PAS/PKR pulak.Dasar najib adalah mesra petualang......ini benda baik bagi pembangkang dan pengkhianat sekelian macam kau.

      Delete
    3. NI SORANG LAGI HAM KA CHAN...KALAU CINA KA MESTI DAP?

      APEK PORNO SOILED LEG YANG KANTOI KAT HOTEL MAIN DENGAN CHINADOLL TU PON TU PARTI DAP KA???

      Delete
    4. Ya MCA dan Gerakan juga DAP.Cuma kau yang bodoh tak faham-faham.Janggut sejemput dapat masuk surga tok guru secara percuma.Menyokong DAP adalah ibadah bagi kau penganut isle sesat dan meyesatkan.

      Delete
  33. Harini, Tabung Haji jual pula tanah tu. Sesuatu yang telah diketahui diambil dengan cara yang bathil adalah haram. Sepatutnya Tabung Haji membatalkan jualbeli tapi bersubahat pula dengan meneruskan pembelian dan kemudian dijualkannya pula. Memang bodoh punya Aziz Raheem. Tabung Haji sepatutnya menjauhkan diri terus dari 1MDB yang sememangnya bermasalah.

    ReplyDelete
  34. Statement paling bodoh dari Pengerusi T.Haji Aziz Rahim.
    "Kalau tidak percaya bolehlah kemas kini akaun masing-masing sama ada kita (TH) telah menggunakan duit mereka. Simpanan adalah terjamin walaupun RM1, itu jaminan TH dan juga kerajaan kepada pendeposit," katanya dalam sidang media di sini
    Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/53861

    Kalau ramai lagi pembodek macam Aziz Rahim ni, makin tergugat Najib. Dah buat tindakan bodoh, lepas tu cakap macam orang bodoh juga.

    ReplyDelete
  35. 1.budak bodoh piang tu taraf kandaq tong taik je kalau diindia!!
    2.ko ingat penyimpan th lapaq duit haram macam hangka!!!
    3.bodoh!!

    ReplyDelete
  36. Apasal Najib bodoh sangat, kalau nak redakan kontroversi sepatutnya dibatalkan saja jual beli tu. 1MDB mengambil tanah kerajaan secara yang tak sepatutnya. Buat apa pi bersubahat dengan 1MDB pula. 1MDB tidak sepatutnya mengambil untung dari penjualan tanah yang "dicuri" dari kerajaan dgn harga yang tak munasabah. Najib tidak sedar lagikah, semua ini terjadi kerana salahlakunya sebagai PM, Menteri Kewangan dan Pengerusi 1MDB.

    ReplyDelete
  37. Sebagai orang Islam kita diperingatkan di dalam Al-Quran agar tidak mengikut orang kafir.Namun kerajaan si najib mempunyai 9 orang cina daripada 12 orang semuanya di dalam PEMANDU.Ke mana orang cina ini memandu orang Bugis itu???Pasti kesemua mereka memangkah DAP dalam PRU lepas.Menteri Belia dan Sukan juga melantik pegawainya dari parti DAP.Apa semua ini???Ini adalah satu tragedi kepada bangsa Melayu.Sungguh tidak bermaruah.PAS dan PKR usah dihitung lagi akan kemusnahan Islam,bangsa Melayu dan negara yang dilakukan mereka dengan bertuhankan Bintang 3 DAP.PRU lepas 97% cina menentang kerajaan ini.Namun dasar transformasi Najib lebih berpihak kepada musuh negara.I.S.A dimansuhkan demi transformasi itu.Akhirnya PM asyik nak saman orang.

    ReplyDelete
  38. Terdiam seribu bahasa si parpu ni.....kesian kat dia elok tutup shj blog ni...

    ReplyDelete
  39. Bodoh nak mampus, satu Malaysia sudah kecoh pasal isu 1MDB, boleh pulak dijual tanah yang terang-terangan di songlap dari kerajaan. Dah semua orang tahu harga "penjualan" kepada 1MDB tak munasabah, di jual pula pada Tabung Haji dengan harga pasaran. Ini sekaligus membuktikan kesahihannya tanah tersebut diperolehi 1MDB dgn cara yang salah. Sepatutnya Tabung Haji membatalkan urusniaga tersebut, Tapi, ianya makin bertambah parah apabila dijual pula pada pihak ketiga. Isu ini bukan nampak makin meredakan tapi merisaukan semua pihak, bagaimana tanah kerajaan yang sepatutnya bernilai berbillion ringgit dibuat seperti barang mainan yang tiada bernilai. Kuasa yang diberi kepada pihak tertentu diperkotak-katikkan mengikut kehendak diri sendiri tanpa terikat kepada etika amalan baik.

    ReplyDelete
  40. Setahu aku tiap tiap tahun jemaah haji pergi juga haji..dividen dapat..pergi haji selesa..tak da komplen..dapat pujian seantero dunia..lainlah kalau TH bengkrap.. Jadi TH nak beniaga ke ape ke..janji makcik pakcik dpt pi haji..siap mohon subsidi lagi kalau boleh nak free..biarlah TH beli tanah murah ke mahal ke memang hak kita daripada terjual pd kafir harbi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. diorang kalau cino yang boli....sonyap jo. mulut ngango.....masuk lalat pun tak sodar. bilo tanah kek bandar semuo dah jadi milik cino baru nak geger. baru padan muko......

      Delete
    2. Bengap bukan Tabung Haji beli yang jadi isunya kat sini. Tanah TRX tu dijual kepada 1MDB 70 ekar cuma RM320 Juta. Kalau 1 plot 1,5 ekar dijual dgn harga pasaran RM188 Juta. 2 kemungkinan sahaja, samada Tabung Haji membeli tanah yang "dicuri" atau Tabung Haji membeli jauh lebih tinggi dari nilai pasaran. Bila, katanya ada 3 pembeli sedia membeli lebih tinggi dari harga Tabung Haji, maksudnya terbukti tanah tersebut DICURI secara sah dari 1MDB. Kalau dah tahu barang curi, Bolehkah Tabung Haji membeli barang curi? Apakata lepas ni, Putrajaya pula dijual kepada 1MDB dengan harga RM1. Adakah kita masih kata urusniaga 1MDB masih telus???? Ini adalah kes salahlaku kuasa yang diberi. Tapi dimana SPRM??? Kita masih sokong Najib???

      Delete
    3. Bodoh BN dah makin teruk. Kalau benar nak jual tanah kenapa keuntungan itu tidak menjadi milik kerajaan. Senangnya duit kerajaan disonglap untuk dijoli oleh JOLO.

      Delete
    4. Kesian Khir Toyo, hanya beli satu bungalow yang murah sikit dari harga pasaran, SPRM kata itu adalah rasuah. Tapi, bila Najib jual tanah TRX berbillion-billion rendah dari harga pasaran tidak pula dianggap sebagai rasuah. Ini semua terjadi kerana ramai orang BN yang bodoh-bodoh. Ramai sokong walau rasuah terjadi di depan mata,

      Delete
  41. org melayu kebanyakan dah bengang ngan najib.

    najib apa lagi pi la mintak tolong bukan-melayu... melabur dah banyak dah, pukul gendang cina dah kuat, pakai cheongsam pun dah lawa, beratus juta rm dah banyak bagi pada sekolah cina & india,,,,, nep pun dah banyak downgrade utk puas kan hati cina, he he he macam mana nak settle 1MDB???
    - 1MDB beli mahal kompeni bukan-melayu yg dah nak tamat lesen niaga
    - beli tanah gomen murah, juai pada orang melayu mahai
    - beli kompeni bukan melayu mahai

    yang untung???? money lender bankers, agen-agen, suku sakat, Taek Jho lo, bukan-melayu saja???

    ReplyDelete
  42. jual aje tanah tu kat cina... orang melayu ni tak kisah kalau orang cina india dapat tanah atau harta di malaysia ni, lebih2 lagi tanah2 strategik di tengah2 bandar KL... kalau orang islam yg beli tak boleh, salah. maklumlah kita ni dahlah bodoh bangang, busuk hati pulak tu... eloklah kita semuanya balik duduk kat kampung2 diam2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni puak bodoh sombong. Itu tanah kerajaan macam bagi free kepada 1MDB. Sebagai PM tanah tu tak sepatutnya disedekah kepada 1MDB yang dah puas joli dan buat hutang dengan sebab lain. Tanah kerajaan tu diguna untuk bayar hutang. Baik ambik saja duit kerajaan bagi pada 1MDB, apa bezanya bagi tanah dengan bagi tunai??? Jangang main dok sentimen melayu atau bukan melayu. 1MDB sepatutnya beli dari kerajaan dengan harga yang sudah dinilai. Isu tabung haji tidak sebesar, tanah kerajaan yang "dicuri" kemudian dijual kepada orang lain. Dahlah kerajaan hilang keuntungan lepas tu tak pula dibangunkan untuk kepentingan negara. Bodoh macam ni la membuat ramai pemimpin BN yang suka berfikiran macam orang bodoh tapi sombong.

      Delete
    2. ni la contoh nyata melayu bodoh bangang...

      kalau A nak jual kat B dgn harga murah sebab A ada masalah kewangan, kenapa B tak beli? beli pi lah.. bukannya B bagi pinjaman pada A pun. ini hartanah strategik. hanya orang bodoh saja yg pertikaikan B hanya sebab A ada masalah. A ada masalah kewanganlah, A dapat tanah free lah.. A itulah.. A inilah...

      apa ke bodoh sangat? kalau sibuk isu 1MDB, pi lah bisinglah kat 1MDB. pasai apa bising kat tabung haji?habis kalau tanah tu Goh Tong yg beli, boleh?? nak meroyan kat kat Goh Tong pasai apa beli? bodoh piang!!

      Delete
    3. Barang kalau dah tahu dicuri, boleh beli ke? Bukan setakat Tabung Haji beli saja, kalau ada mana-mana pihak beli pun, ramai yang marah. Sebab tanah tu adalah milik kerajaan pada asalnya. Kerajaan tak untung apa pun, tapi untung dapat kat 1MDB. Yang pastinya 1MDB dah buat hutang banyak. Awat yang bodoh? Ramai yang inginkan penjualan tersebut ditamatkan bukan setakat nak pi jual kat orang lain. PM sendiri yang gatal nak pi jual kat orang lain. Kalau nak jual kat orang lain, kenapa kerajaan saja tidak menjualnya. Inilah namanya bodoh sombong. Sokong jangan membuta tuli.

      Delete
    4. Betul, Najib sendiri bincang dengan Tabung Haji supaya jual kepada pihak ketiga. Tak faham isu. Rakyat marah sebab 1MDB cuba mengaut keuntungan dari tanah milik kerajaan untuk mengurangkan hutang yang bertimbun dalam akaunnya. Itu adalah bail-out menggunakan tanah yang dicuri dari kerajaan.

      Delete
    5. Bro..najib pakat lim go tong taik boli tanah th property..kalu tong taik boli mesti melayu sonyap ..kalau takada bangunan melayu kat kl apa aku susah..duduk tepi gunong nain jauh2 ..

      Delete
  43. Ini semua terjadi kerana cina Penang tu rembat duit negara.DAP yang untung.Duit itu digunakan mereka untuk menjatuhkan Melayu.PAS dan PKR membantu agenda kafir ini dengan sepenuh jiwa raga.UMNO tidak izinkan benda ini berlaku,tetapi orang Bugis itu dengan kuasanya sebagai PM merubah segalanya.Lagu Fauziah Latiff "Kau Merubah Segalanya" sesuai untuk orang Bugis ini.Perbezaan antara penyokong PAS/PKR dan UMNO ialah penyokong PAS tetap menyokong pemimpin yang bodoh-bodoh,PKR pula dengan Liwat Tetap Liwat,manakala ahli politik UMNO pula menolak pemimpin bijak.Jadi 2x5 dan 5x2,inilah masalah Melayu.Namun walau bagaimana pun dalam UMNO presidennya yang mengarut tetap akan jatuh.Sedangkan dalam PAS pemimpinnya lagi mengarut lagi hebat jadinya,begitu juga dengan PKR.Dengan amanat yang sesat lagi menyesatkan itu Presiden PAS kekal selamanya di singgahsana dan dipuja bagai wali.Wali ini membawa semua pengikutnya menyokong seorang peliwat yang juga ingin merubah segalanya demi agenda DAP.Untuk bangsa Melayu menjadi berjaya dan hebat,semua mereka ini wajib dimusnahkan sama sekali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang pasti 1MDB mencuri duit negara dalam bentuk tanah akibat kebodohan dan salahguna kuasa. Ini bukan soal cina atau melayu, bukan PR atau BN. Yang penting, harta kerajaan mesti dijaga oleh pemerintah. Tapi apa yang jadi dengan 1MDB? Harta kerajaan diberi kepada 1MDB dan 1MDB membuat hutang dan membeli asset macam harta mak bapak depa. Bila ditegur, mereka mengalihkan isu kepada isu lain yang lebih kepada mencari alasan untuk menghalalkan aktiviti salahlaku mereka. Semua rakyat risau dengan 1MDB, cara belanja macam orang kaya, tapi rakyat dibebani dengan GST dan tarik semua subsidi. Kita bukan lagi maju, makin hari makin teruk. Sampai bila nak teruskan kebodohan ini wahai pembodek tuli sekalian?

      Delete
    2. Tidak dinafikan BN lebih baik dari PR, tapi selagi ada pemimpin yang bodoh dan tamakkan jawatan, selagi itu kita bukan makin berjaya tapi makin teruk. Jadi sebelum BN ditolak rakyat, cepat-cepatlah betulkan keadaan. Ramai lagi pemimpin yang berkebolehan dalam UMNO. Buanglah semua pemimpin yang dok kena cucuk hidung yang langsung tak boleh nak menjawab segala isu dan yang tak tahu langsung inspirasi rakyat.

      Delete
    3. Allah S.W.T. telah memberi peringatan di dalam Al-Quran yang orang kafir tidak akan berhenti berusaha agar kamu mengikuti mereka.Malangnya kita yang mengaku Islam percaya bulat-bulat dengan cina-cina ini.Dasar Najib mengambil ramai mereka sebagai konsultan.Inilah akibatnya.Setiap masalah besar negara ini ada cina di belakangnya.....apa tidak ada kena mengena pulak?

      Delete
  44. Buat forensik atas pembelian tanah kerajaan oleh 1 MDB dan penjualan semula tanah TRX samada kepada TH atau pembeli lain.

    Jugak buat forensik penuh pembelian 1MDB beberapa power plant milik ananda dan individu lain yang pasti beri keuntungan keterlaluan kepada penjual.

    Dengan kata lain buat forensik sepenuhnya kepada siapa yg dapat keuntungan hasil aktiviti 1MDB termasuk agen-agen, bankers-bankers hasil duit interest tak berbayar dan yg akan dibayar oleh rakyat, sekutu-sekutu 1MDB, PM & isteri, suku-suku sakat, pelabur saudi, cina Jo LO, ananda dan individu lain yg berkenaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ya lupa ade satu lagi..................timakasih bagi bola tanggung pada DAP dan musuh Islam.

      Delete
    2. Tak perlulah guna ugama atau sentimen perkauman semata-mata nak backup kepincangan 1MDB. Yang kena tanggung riba berbillion-billion tu cara islam ke??? Jo Lo yang dok perabih duit 1MDB tu orang islam ke? 1MDB soal negara tak kira bangsa atau agama, tugas pemerintah menjaga hak milik negara bukan menggunakan kuasa untuk mengsonglap tanah yang begitu bernilai. Kepada sesiapa tanah itu dijual tetap menjadi isu sebab ianya diambil dari kerajaan dengan harga yang tak munasabah, Kalau betul, cubalah tunjukkan nilaian yang telah dibuat ketika 1MDB membeli tanah tersebut.

      Delete
    3. Itulah pasal, bila orang kata Najib ni bodoh, ramai yang tak percaya. Idea meminta tabung haji jual kepada pihak ketiga adalah atas arahannya. Sepatutnya, boleh saja dibatalkan saja penjualan tersebut kepada Tabung Haji. Bukan Tabung Haji pula menjual kepada pihak ketiga. Nampak sangat 1MDB terlalu terdesak memerlukan tunai walaupun terpaksa menjual tanah kerajaan.

      Delete
  45. 1.lantik bodoo piang ni macam masukan toyol dlm th!!!
    2.sapa tuan toyol ni!!!
    3.semua org tahu!!!

    ReplyDelete
  46. Sudah hilang kepercayaan pd najib...

    ReplyDelete
  47. minta jasa baik tuan untuk linkkan blog budaksrikinta.blogspot.com ke list blog tuan.. tima kasih..

    ReplyDelete
  48. http://budaksrikinta.blogspot.com/2015/05/pemuda-umno-hancurkan-masa-depan-jemaah.html

    ReplyDelete
  49. BUDAK SRI KINTA MACAI JUGA RUPANYA

    ReplyDelete
  50. Tipu kering ni. Toksah nak tegak benang basah..

    ReplyDelete
  51. Apsal pakcik parpu x update blog nih. KO dah kot..

    ReplyDelete
  52. Parpu pun tak termampu nak backup Najib lagi. Lepas satu kebodohan timbul pula kebodohan yang baru. Najib ni bukan setakat bodoh tapi dah jadi bahalol pula. Isu Tabung Haji beli tanah TRX tak sepatutnya terjadi ketika isu 1MDB masih belum reda. Isu GST semua rakyat tengah panas, keluarkan statement pula wang lebihan tersebut akan digunakan sebaiknya, macam perompak lepas merompak ucap terimakasih. Pada pemahaman Najib, GST ni rakyat cuma marah pasal kad prepaid, punca kecil isu sampai kena bagi special instruction kat menteri, tapi sampai harini pun isu masih tergantung. Tapi, dia punya sombong, siap bandingkan dia dgn Tun M. Bagai langit dgn bumi.

    ReplyDelete
  53. Betul Parpu, masa ko dok bantai PR, aku memang setuju 100% sebab puak tu memang bodoh dok pertahan Anwar, last-last termakan diri sendiri. Cuma satu nak ingatkan, Najib hanya seorang individu dalam BN, kalau salah kita boleh tegur sekali dua. Tapi kalau salah masih bercakap sombong memang tak layak untuk kita bantu lagi.

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!