PANAS BERAPI! MUDAHNYA MELAYU KENA TIPU!

Surat terbuka berhubung Nasib Melayu Bumiputra disisi Pemaju Perumahan. 

Assalamualaikum

BENAR BENAR TERJADI...

Surat seorang rakan kpd Kementerian Perumah Dan Kerajaan Tempatan.

Kapada,
YB Dato .....
Menteri Perumahan Dan Kerajaan Tempatan,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan.
Precinct 5, Putrajaya,
68600 Wilayah Persekutuan

YB Dato',

Per: TIPU DAYA HALUS PEMAJU TERHADAP PEMBELI BUMIPUTRA DENGAN MEMANIPULASIKAN DISKAUN.

1. Saya Hassan Md. Ali, pernah bertugas di Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dari 1979-1985 dan juga sebagai pemaju perumahan dari 1985-1995.

2. Baru baru ini saya keProperty Fair di Subang Parade, Subang, Selangor.

Tertarik dgn sebuah tawaran dari syarikat pembangunan perumahan yang sedang memajukan Tanjung Puteri, Johor.

Diskaun yg ditawarkan adalah spt berikut;
Utk bumiputra: 15% Bukan Bumi: 6%.

Keluasan unit: 700ksp.
Harga unit: RM1.0 juta.
Pinjaman akan diusaha sehingga 90%.

Bagi pembeli bumiputra, hanya perlukan sediakan 10% shj sebagai downpayment. Bermakna pembeli bumiputra perlu membayar RM85,000.

Bagi bukan bumiputra downpayment 4% (6% discount is taken as part payment of 10% d/pymt).
Bermakna hanya RM40,000.

3. Sebagai seorang pemaju perumahan, saya menyiasat lebih lanjut lagi.

Selain dari membayar downpayment sebanyak RM 85,000, pembeli bumiputra dikhendaki membayar segala kos spt (legal fee, stamp fee, loan fee) yg jumlahnya lebih kurang RM42,000.

Sedangkan pembeli bukan bumiputra hanya perlu meyedikan RM40,000 dan lain2 kos akan ditanggung olih Pemaju.

4.Tidak meyedari saya membuat pengiraan dan membuat perbandingan 'entry cost' antara bumiputra dan bukan bumiptra,
ternyata pembeli bumiputra terpaksa meyediakan sejumlah RM127,000 sedangkan pembeli bukan bumiputra hanya memerlukan RM40,000 untuk membelinya.

Seolah2 kaum bumiputra yg memberi subsidi kapada pembeli bukan bumiputra sebanyak RM45,000.
Bermakna walaupun harga bagi bumiputra dikurangkan sebanyak $150,000 dari harga asal, tetapi perbedzaan harga sebenar diantara bumi dan bukan bumi hanya RM37,000 atau 4% sahaja.

5. Bagi pembeli bumiputra utk membayar downpayment sebanyak RM127,000 bagi unit seluas 700ksp adalah terlalu mahal dan sudah tentu unit2 yg diperuntukan utk bumiputra susah dijual kelak kerana unit tersebut hanya bolih dijual kpd pembeli bumiputra sahaja.

Olih kerana 'entry kosnya' hampir 3 kali lebih besar dari kaum bukan bumiputra maka sudah tentulah unit2 bumiputra tidak laku dijual dan pemaju mempunyai alasan yg kukuh untuk memohon perlepasan dari Kementerian YB. Dato' supaya unit tersebut dibebaskan dari peruntukan bumiputra.

6. Sekali pandang seolah mereka bersama2 kerajaan yg ingin menolong kaum bumiputra memiliki harta di negara ini, tetapi apabila diperincikan kira2nya, pembelian unit bumiputra yg adalah lebih mahal dari yg sepatutnya dan penglibatan pemaju untuk membantu kaum bumiputra utk memiliki harta saperti yang disarankan olih kerajaan adalah satu gimmik dan dijadikan perolok2kan olih pemaju.

7. Saya sempat membentangkan kira2 diatas kpd wakil pemaju hartanah tetsebut dan dgn sinis dia menjawab "Every chinese developer are doing this just to make sure every Melayu and Bumiputera won't have any chance of acquiring new property so your child will stick to the old house or staying back to kampung"

Saudara2ku,

Semenjak kita berWhatsapp, sudah berapa kali saya ungkapkan perkara2 spt ini.
NEGARA KITA TELAH TERJUAL.
Ternyata org cina dah sampai peringkat tak memerlukan keujudan org melayu dinegara Melayu kerana sumbangan org melayu terhadap ekonomi negara ini terlalu kecil.

Bank saperti;
Public Bank,
Hong Leong Bank, Stanchart,
Citibank, HSBC bolih hidup tanpa pelanggan melayu.

Sumber: Buletin Sengal

9 Responses to "PANAS BERAPI! MUDAHNYA MELAYU KENA TIPU! "

  1. Jangan bimbang, M


    elayu akan diselamatkan dengan 1MDB

    ReplyDelete
  2. memang selama ini orang melayu mudah ditipu ..itupun masih belum sedar lagi ... ada melayu yang sanggup jual agama dan bangsa demi Pangkat dan harta....... MELAYU MUDAH LUPA..

    ReplyDelete
  3. Lebih2 Lagi Melayu PAShits ahlul2 bengap nak mampoi, termasuk Fullamak2 PAshits hanya dapat sedikait upahan dari komunis biaDAP sanggup menjual maruah, harga diri dan agama. Sanggup golek2 tengah jalan setelah Apek lanchiow vavi hutan kasi sedikit wang harami, sanggup mati untuk Apek Lanchiow vavi hutan. Inilah pemikiran dan tak berjambul Melayu2 PAShits dan PgayR yg hanya menjilat untuk Jubor Nuar. Tak Sedor diri dperbodoh bodohkan oleh anasir2 yg hanya akan buat diri, keluarga dan bngsa mereka hidup kucar kacir dan merana sampe anak cucu. Sedor lah Melayu2 tolol, anda hanya dipergunakan sebagai kertas sengelet yg bila sudah digunakan dbuang dan dflush dalam mangkok jamban. Tengok diri dan Parti yg anda meneggakkan ada apa2 kebaikan yg telah mereka lakukan buat agama, bngsa dan negara? Apakah jasa idola pemimpin2 kamu yg telah buat kepada agama, bngsa dan negara? Kalao hanya retorik, membohong, menfitnah dan membuat demo2 jalanan hanya untuk memeberi sekupang dua, hentikan dari buat benda2 bodoh. Sdor lah diri dan bertaubat sebelum anda diliwat sampe ke anak cucu.

    ReplyDelete
  4. Demokrasi dan politik ini merugikan Islam,bangsa Melayu dan Tanah Melayu.Walaupun kuasa di tangan,apakan daya teloq sudah diberi pada anjing.Hukuman kepada pengkhianat bangsa sebenarnya adalah hukuman mati.

    ReplyDelete
  5. Ada Melayu diperguna untuk bantu tipu Melayu.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pa yang SIAL dalam hal ni kalau bukan mereka yang berkuasa turut serta bersengkongkol dengan pemaju-pemaju PUKIMAK ni.30-50 tahun lagi mungkin dah tak ada apa yang tinggal untuk anak cucu kita.Semua Cha Ya Nun Alip yang punya.Melayu masa tu boleh jadi pelacur untuk perempuan yang laki boleh jadi penyamun atau mati kering jadi taik dadah.Hasil tinggalan SIAL dari tok nek moyang mereka waktu memerintah.SIAL!

      Delete
  7. Yeah. teruskan mengundi Cina. DAP is the best. PAS pun boleh tunduk kat Cina ni. Ketepikan hudud. Apa tah lagi melayu2 yg ingin cepat kaya dan hidup senang. Jadi barua la

    ReplyDelete
  8. Semua di atas hny kritikan mjahanam. Lgsung kosong idea bernas utk mningkatkn thp ekonomu n aset bumiputera. Rakyat melayu xder idea nk bantu kerajaan, yg ada hny kbijaksanaan mhina n mjahanamkn apa yg sedia ada... Malu la ckt jk hny boleh bsuara kosong tanpa idea yg bijak.
    Lebih baik diam jk anda tiada saranan mbina...

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!