KANDASAMY KASI TARUK! NGA KOR MING DAN NGEH KHOO HAM KENA JAWAB PERTUDUHAN INI!

Tak payah saman aku la komunis! Buang masa je, aku dan rakyat negeri Perak nak tahu kisah sebenar. Tolong la perjelaskan pada kita tentang pendedahan Buletin Sengal ini.

Mungkin ramai yang tidak tahu mengapa Upayapadu Plantation Sdn. Bhd. diperkatakan dan mempunyai kaitan dengan Nga Kor Ming walaupun hakikatnya berdasarkan undang-undang tanah negeri Kelantan, tiada pemilikan bukan Melayu dan bukan anak Kelantan dibenarkan.

Mari kita perhatikan satu persatu:

1) Upayapadu telah dianugerahkan projek balak di tanah seluas 10,526 ekar di Relai, Chiku dalam Daerah Gua Musang, Kelantan.

2) Penganugerahan tersebut diberikan kepada Upayapadu oleh Kerajaan Negeri Kelantan menerusi Yayasan Islam Kelantan.

3) Upayapadu asalnya dimiliki oleh Tan Sri Wong Yeon Chai (a.k.a TENGKU WONG) dan isterinya Loo Chooi Ting. TENGKU WONG merupakan seorang taukeh balak Pahang yang masyhur menerusi skandal pembelian kereta-kereta mewah tanpa cukai dan melanggar arahan larangan pembalakan oleh pihak berkuasa sehingga akhirnya mencetuskan Krisis Perlembagaan pada pertengahan 1980-an.

Bekas Presiden GERAKAN, Lim Keng Yaik merupakan antara orang yang telah mendedahkan TENGKU WONG sebagai RAJA PEMBALAKAN HARAM di Malaysia. (RUJUK SINI)

4) Ngeh Koo Ham dan Nga Kor Ming telah membeli sepenuhnya 100% kepentingan dalam Upayapadu daripada Tengku Wong, isterinya dan pemegang-pemegang saham lain pada April 2012 dengan restu dari Yayasan Islam Kelantan.

5) Upayapadu LANGSUNG TIDAK MEMPUNYAI SEORANG PENGARAH ATAU PEMEGANG SAHAM BERBANGSA MELAYU PUN!

6) Nga Kor Ming tidak tersenarai sebagai pemegang saham sama ada secara langsung atau tidak langsung. Tetapi Ngeh Koo Ham memiliki 51% saham Upayapadu dengan 1% secara langsung dan 50% menerusi pemilikan 99.99% ke atas Abundance Plantations Bhd.

7) Kenyataan Kewangan Tahun 2013 menunjukkan Upayapadu memiliki aset bukan semasa bernilai RM29 juta dan RM9 juta untuk aset-aset semasa. Bagaimanapun, syarikat itu juga memiliki liabiliti bukan semasa bernilai RM46 juta yang mana termasuklah pinjaman-pinjaman daripada pemegang-pemegang saham dan RM16 juta PINJAMAN MUDAH dari KERAJAAN PERSEKUTUAN.

8) Bagi Tahun Kewangan berakhir 2013, Upayapadu merekodkan KOSONG dalam perolehan dan RM700 ribu dalam kerugiaan. (KOSONG perolehan mungkin boleh diterima sekiranya TIADA SEBATANG BALAK PUN DITEBANG ATAU DIJUAL).

9)  Nga Kor Ming dikatakan berasal dari Kelantan memandangkan Kod Negeri pada kad pengenalannya adalah 03.

Sila jawab ya Nga dan Ngeh, Kita nak tau ni, Tak payah nak ugut-ugut saman la, berani kerana benar maa! Kena ingat tau pasal mau tanam getah punya pasal, balak kena tebang Kelantan dapat BALA! Ada faham ka?

1 Response to "KANDASAMY KASI TARUK! NGA KOR MING DAN NGEH KHOO HAM KENA JAWAB PERTUDUHAN INI!"

  1. CELAKA PUNYA DAPig..PAS PIS PUS PUN SAMA BODOH

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!