KANDASAMY BADA HARAMI! ISU KUIL DI PUTRAJAYA, PATUT DITERUSKAN ATAU DIHENTIKAN?

Isu kuil di Putrajaya.  
                      
Kuil Penganut Dewi Sri Maha Mariamman Devasthanam yang berkeluasan 1833.89 meter persegi  yang dicadangkan di Presint 20 ini merupakan kuil penggantian kepada 15 buah kuil yang telah dirobohkan sebelum ini bagi memberi laluan kepada pembinaan Putrajaya. 

Pembinaan kuil ini adalah TIDAK menggunakan peruntukan kerajaan samada dari Kementerian Wilayah Persekutuan ataupun Perbadanan Putrajaya.  

Pelan Induk Putrajaya pada tahun 1997 telah menetapkan plot-plot rezab agama-agama lain termasuk Kuil di Presint 20.  

Antara Kuil-kuil  hindu yang telah dirobohkan dahulu adalah Kuil Sri Maha Mariaman di Ladang Sidgelley, Presint 14, Kuil Bukit Prang di Jln B15, Ladang Prang Besar 2, Kuil Sri Durga Kaliaman, Presint 20 serta kuil-kuil lain di Presint 7, 16, 15, 14, 13 dan Presint 11.  

Putrajaya yang sebelum ini merupakan kawasan ladang dan mempunyai pelbagai kuil dari yang bersaiz besar hingga bersaiz sederhana.  

Selari dengan Perlembagaan Negara yang menjamin kebebasan amalan beragama, maka Putrajaya sebagai Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan turut merizabkan lot-lot tanah bagi tujuan pembinaan rumah-rumah ibadat di Presint 20 seperti yang terkandung dalam Pelan Induk Putrajaya. 

Disediakan oleh:

Bahagian Komunikasi Korporat
Kementerian Wilayah Persekutuan

9 Responses to "KANDASAMY BADA HARAMI! ISU KUIL DI PUTRAJAYA, PATUT DITERUSKAN ATAU DIHENTIKAN?"

 1. Okay la tu.Kalau tak dia org nak sembah patung kat mana.

  ReplyDelete
 2. Kelantan RED WARRIORS sah cuma Pondan-Pondan yang berlagak bodoh-sombong, berlagak gedeber, hakikatnya lemah lembut, pondan, dayus lebih teruk drp betina dan pondan Jalan Chow Kit.

  RED Warrior tak berani tegur Kerajaan PAS Kelantan, tak beri persoal kemana halatuju Islam Kerajaan Pas Kelantan, kenapa beri Tanah Balak pada Dap Lahanat Nga & Ngeh Bersaudara, hingga mereka jadi Jutawan Kaya Raya, Puak Pimpinan Pas Kelantan Makan Rasuah simpan duit, Rakyat Kelantan makin miskin..

  Puak Red Warrior Ibu Kota MELIWAT orang kampong, mencelakakan kehidupan Mak Bapak, Ibu dan Ayah, sanak saudara kerana menyebarkan Dakyah Puak Pimpinan Rasuah Pas..

  Para Pemimpin PASMA Kerajaan PAS Kelantan Perasuah Tegar.., Husam Musa kaya raya...Dr Hata Ramli Kaya Raya...

  Red Warrior memang macam PONDAN...Lembik, Longlai..cuma tahu memuaskan Nafsu di Takbai, Golok..Minom lah kat sana puas-puas, balik Kelate jadi alim balik...

  Biar lagi banyak malapetala, bala turun di Kelantan, disebabkan masyarakat Kelantan, memang macam itu...tak mahu mengubah nasib, apa lagi menegakkan kebenaran.

  APA RED WARRIOR ADER TELOR KER?

  ReplyDelete
 3. Kuil yang di roboh tu "halal" atau "haram:? Kenapa perlu diganti binaan haram?

  ReplyDelete
 4. Takpe lah. Bagi depa sebiji tu. Tapi lps ni jgn plak bagi lebih2. Masalah dgn kaum ni, bagi sebiji, mula2 minta dua tiga biji sbb Tuhan depa banyak. Kuil taklah share. Harap pihak berkuasa monitor kuil kecik2 yg depa buat kat pokok2 besar. Batu kecik aje depa sembah, lama2 jadi kuil plak

  ReplyDelete
 5. puak2 ni tak boleh di bagi muka. Bagi aku tak patut di bina langsung. Lama2 depa akan jadikan kuil di putrajaya macam batu caves, hangpa tak pecaya tengok la..

  ReplyDelete
 6. tempat makan, tempat menunggu, tempat bersukan dll adalah macam juga tempat ibadat x boleh kita tidak membenarkan kewujudannya tetapi mestilah bersesuaian dan tidak mengganggu orang lain, itu aje.

  ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!