PANAS! Jawatakuasa Perancang Bencana Negara (JPBN) GAGAL meramalkan banjir ini?

YDP PKU menziarah seorang warga emas yang sakit terlantar dan menyampaikan sedikit bantuan.

Dibawah ini aku Parpukari nak share statement dari Dato Akbar tentang isu banjir yang sedang berlaku. Bukan nak salahkan sesiapa cuma lepas baca statement Dato Ali ni maka banyak soalan yang timbul. Korang baca dan komen la ya. Dato Ali juga merupakan salah seorang tenaga disebalik kejayaan Melaka yang moden hari ini. 

1. Kini jumlah mangsa banjir menghampiri 100,000 orang. Rekod baru negara! Rasa sedih kita utk mereka. 😩😢

2. Tahniah kepada mereka yang telah bertungkus lumus membantu mangsa-mangsa ini, terutama dermawan dan pekerja sukarela yang membantu jentera kerajaan. 👍

3. Pakar astronomi blh ramalkan dgn tepat bila dan berapa lama gerahana akn berlaku beberapa tahun akn datang.

4. Pakar gunung berapi juga blh ramalkan bila satu2 gunung berapi itu akn meletup dan kekuatannya. Begitu jg pakar gempa bumi.

5. Pakar iklim (climatologist) blh pula ramalkan ribut, taufan, el nino, el nina dll akn berlaku jauh lbh awal.

6. Pakar kaji cuaca tugasnya lbh mudah lagi.. utk ramalkan keadaan cuaca beberapa minggu lbh awal spt tahap dan tempoh hujan, kelajuan & tempoh tiupan angin dan ketinggian & kekuatan ombak.

7. Berdasarkan maklumat ini, JPS blh ramalkan / unjurkan kelebatan hujan, ketinggian (volume) dan kelajuan air mengalir di sungai2 serta impak keluasan dan ketinggian kawasan akn dilanda banjir.

8. Inilah maklumat kritikal awal yg diperlukan untuk merancang seterusnya.

9. Lalu tidak timbul tak cukup simpanan bekalan makanan & pakaian, pusat gerakan bencana alam ditenggelami banjir, pesakit terancam, helikopter tak ada tempat hendak mendarat, dll.

10. Adakah JPBN gagal dalam aspek ini? Wajarkah Jabatan Kaji Cuaca serta JPS diberikan surat tunjuk sebab?

11. Tahniah kpd kerajaan negeri Melaka kerana telah mengambil tindakan preventif sejak 2007 seperti memperbaiki saliran dan perparitan serta membina beberapa kolam yg besar untuk menakong limpahan banjir. Justeru,  alhamdullillahhh, potensi impak banjir telah dapat dikurangkan. 

12. Visi ini perlu dikongsi oleh JPBN dan kerajaan negeri yang lain.

Terima kasih,  Akbar.

YDP Pertubuhan Kesejahteraan Ummah.

16 Responses to "PANAS! Jawatakuasa Perancang Bencana Negara (JPBN) GAGAL meramalkan banjir ini?"

  1. PK, I usually enjoy reading your entries...I'm a fan.

    Tapi....this is the lamest entry!

    Who is this Akbar? Doesn't sound like he is a knowledgeable person.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa bengap sangat ko ni.. Kan kat bawah tu dah tunjuk sape akbar

      Delete
    2. Fakta fakta tu semua mengarut, kadang kadang boleh jadi rujukan tak sebab ni semua kuasa Allah, kalau azab yang turun taubat je lah & doa banyak banyak selain dari persiapan serta bantuan yg sedang dilaksanakan. Tapi mana dia Unit Amal & Nik Aziz, buat apa agaknya sekarang. Orang PAS ni semua kena taubat pasal jual nama Allah & tak ambil tindakan malah masih menyimpan mat pistol air selain menyokong peliwat, dosa tau!

      Delete
    3. Kita memang percaya pd Rukun Iman qada & qadar. Tp Allah juga beri ilmu.

      Dari segi climatology, fenomena hujan, ribut taufan, el nino, el nina dll blh diramalkan hampir tepat.

      Fenomena yg melanda ini dan akan melanda adalah biasa bg climatologist dan weather men. Itulah ilmu Allah swt.

      Yg penting apa tindakan preventif dan curative yg wajar sama2 ambil? Terdapat kelemahan dlm kedua2 aspek ini yg blh dibaiki lg.

      Kalaulah semuanya kita serahkan kpd Allah swt, dijangka Allah akan menyuruh kita ingat semula akan seruanNya bahawa Ia TIDAK akan mengubah nasib sesuatu kaum itu melainkan kaum itu terlebih dahulu berusaha mengubahnya.

      Wallahhualam.

      Delete
  2. Masuk akai jugak apa yg parpu cuba katakan ni.. Takkan la kita ni x belajar2 lagi dari kesilapan lampau sampaikan setiap tahun ada je bencana alam hasil tindakan sendiri... Cthnya apa yg jafi kat cameron highland ari tu...puncanya penerokaan tanah secara haram dan berleluasa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. The worst is yet to happen if the forecasts by global warming experts are largely accurate while the world leaders are dragging their feet to implement Kyoto Protocol & Copenhagen Declaration.👎

      Maldives seems to have taken the necessary actions.

      Lesson learn for M'sia: the need to strengthen early warning system & more effective preventive + curative actions. SMART Tunnel is a good example. 👍

      In planners' language: Forward Planning & Scenario Planning.

      Dalam bahasa Melayu lama: sediakan payung sebelum hujan, jangan dah bak berak baru nak gali jamban, jangan dah terantuk baru nak tengadah.

      Wallahhualam.

      Delete
  3. Wang dolar Singapura adalah jauh bernilai dari Ringgit Malaysia yang bodoh! Ingat 1 dolar singapore adalah RM2.59! Nampak sangat Malaysia bodoh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagi murah RM lagi banyak bisnis boleh export lebih, bodoh, bagus kalau kau minum air banjir nanti cerah sikit kepala otak kau.

      Delete
    2. Dlm ekonomi bnyk kes umpama two sides of a coin. Contoh terbaik ialah kenaikan / penurunan nilai mata wang.

      Nilai mata wang yg kukuh disukai oleh pengimpot dan peminat barang impot sbn harganya akan murah tp tak disukai oleh pengeksport dan mereka yg bergantung pd eksport sbb produk menjadi kurang kompetitif dan sukar dijual. Begitu juga sebaliknya.

      Kadar faedah pun begitu. Jika rendah, peminjam/pelabur suka tp penyimpan tak suka. Begitu jugak sebaliknya.

      Mencari optimal level tidaklah mudah.

      Syukur kita tlh berjaya sejak krisis 1997 selesai. Alhamdullillahhh.

      Kita sama2lah depani isu skrng yg merupakan isu global, cyclical dan security-political.

      Delete
    3. Ini menunjukkan yang Singapore jauh lebih mantap dan maju dari Malaysia. SIngapore adalah negara kapir lakhanat makan babi! Malaysia adalah negara yang sembahyang tunggang tunggit 5 kali sehari sampai dahi hitam baca doa sampai mulut berbuih-buih tak boleh mengejarnya! Kesian!

      Delete
  4. Bkn ms yg ssuai utk slh mnyalahkn ssape...nie malapetaka ats kmungkaran yg mnusia buat kt Msia nie..Allah bg pringatan...smua kna br igt laa...knape Allah trunkn bala? sbb umt Islam kt Msia nie lalai alpa...knape tbe2 puting beliung ade d kdah?? Bnjir besar luar jgkaan? Islam d pjak2 d Msia...nama Allah d prmainkan...anjing d belai2 oleh org Islam..lelaki brpkaian wnita d lpskn dr kslahan...msih igt lg Solat Hjt Nik Ajis mnt d trunkn bala...???konon nye..org Islam d Msia d zalimi oleh pmerinth...mrintih2..mrayu2..mnangis2 mohon kpd Allah d trunkn bala utk BN...Allah tu Maha Berkuasa...Dia bg sprt yg d mnta...tp ble..kpd sape n bgaimna..Allah yg tntukn...jom same2 muhasabah dri...

    TipahKotaKemuning

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kau memang betul Tipah Nik Aziz & Hadi kena taubat, kerah lah Unit Amal utk cebukkan Cina babi kesayang mereka dengan air banjir.

      Delete
  5. Bkn semua kejadian alam kita dpt ramal dgn tepat. Tu sbbnya dinamakan ramalan. Pergerakan bulan matahari, planet lebih mudah nk ditentukan sbb semua itu mengikut orbit tersendiri dgn kelajuan yg tetap. Jdi pengiraan dilakukn lebih mudah utk tentukn tarikh2 gerhana dan sbgnya. Gunung berapi pula pakar boleh jangkakn shj meletus, tetapi hari atau bln sbnr meletus pn tidak dpt dipastikn. Kdg2 gunung tu xjdi langsung meletus. Tsunami diacheh... tiada siapa dpt jangkakn berlaku berbln2 awl dan dgn kesan yg teruk. Ramalan cuaca lgi susah utk diramalkn terutama dgn teknologi yg ada dimalaysia. Di amerika pengetahuan dan peralatan yg lebih sofistikated digunakn utk ramalan cuaca. So..apa sya nk ckpkn disni...jika kita ada pengerahuan tentang bidang2 tersebut...kita tahu tahap kesusahan utk membuat ramalan, dan dgn keadaan pengetahuan dan peralatan yg ketinggalan berbanding negara maju spt US. Jgn begitu mudah utk menunding jari terhdp agensi terbabit. Lebih baik menulis dgn dibuat sedikit studi tentang bidang2 terbabit, berbnding dgn kita hentam shj. Lgipn...itu lah dinamakn RAMALAN. Yg jdi penentu adalah Allah, Tuhan Sekalian Alam.

    ReplyDelete
  6. Policy utk JPBN dirancang oleh org2 Gomen yg ada Ir, Dr and high position yg mana depa2 ni qualification ala2 25 melayu liberal. Depa ni mana turun padang utk tgk keadaan sebenar. Tu yg tindakan selalu syok sendiri. Ada jugak yg pro pembangkang. Depa yg rangka policy & tindakan. If Fail, ada la kambing hitamnya mcm ahli parliament, adun or menteri. Syok betul keje mcm tu. kalau salah, org lain tanggung.

    ReplyDelete
  7. 1.ini petanda petanda pemimpin malaysia yang suiiiiii!!suweyyy!!bawa malang pada negara!!
    2.kapal terbang hilang!!kapal terbang kena tembak!!!diikuti bah paling hebat dalam sejarah!!!
    3.itu pun hangpa tak boleh pikiaq lagi!!bala Allah bagi kerana pemimpin yang kurupsi!!lakukan maksiat!!dll!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Negara yg terbaik hendaklah mempunyai 3 ciri ini, spt Turki di era pemerintahan Sultan Muhamad al Fatih: greatest leader, greatest army (jentera kerajaan) & greatest people (rakyat).

      Setuju dgn 3 ciri ini?

      Delete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!