CILI KASI TARUK! BILA LAGI BANGSA MELAYU NAK SEDAR!?

Salahfaham Konsep Asobiyyah Punca Melayu Berpecah 

Memang bagi Aktivis dan Islamis, asobiyyah ni pantang bagi mereka kerana bagi mereka Haram dan Jahiliyyah. Tetapi Ibn Khaldun adalah sarjana pertama mengungkapkan kepentingan dan keperluan asobiyyah sebagai asas pembinaan peradaban Islam yang beliau sebut sebagai Asobiyyah Qurasyh khususnya Asobiyya Banu 'Abd Manaf. 

Konsep Asobiyyah ini dalam Bahasa Eropah disebut sebagai Espirit de Corps. Disebabkan orang Melayu kita dah hilang Espirit de Corps inilah akibat dimomokkan dengan ciri2 Haram dan Jahiliyyah oleh Aktivis/Islamis kita tak hendak memperjuangkan hak-hak Melayu yang didalamnya banyak meliputi hak-hak Islam sekaligus.

Orang2 Cina di Malaysia tak kira MCA ke DAP ke PKR boleh bersatu dan bersama dalam banyak hal demi kepentingan bahasa, budaya, pendidikan, politik dan ekonomi mereka atas dasar Asobiyyah Kecinaan. Disebabkan orang2 Melayu sudah membuang Asobiyyah Kemelayuan mereka maka tidak mungkin untuk mereka bersatu dan bersama dalam banyak hal.

( DT - Seperkara yang saya perhatikan, orang Pas tidak kisah pula kalau kaum lain memperjuangkan budaya dan hak kaum mereka, malahan disokong dan diraikan pula. Tapi kalau orang Melayu ..... Asobiyyah ! )

Melayu Tidak Harus Rendahkan Nilai Bangsa Sendiri

Ajaib, dengan keadaan sifat-sifat Melayu yang sering digambarkan buruk belaka malah oleh orang Melayu sendiri, manusia-manusia Melayu dapat membina sebuah negara yang stabil, aman dan makmur jauh lebih baik dari banyak negara yang mencapai kemerdekaan lebih kurang pada waktu yang sama di banyak tempat di Asia, Timur-Tengah, Afrika dan Amerika Selatan ! 

Seburuk-buruk sifat Melayu seperti yang dimomokkan itu, kita jauh lebih baik dari orang Arab dan Afrika malah India dan Pakistan yang lebih mudah menumpahkan darah sesama mereka !

Fenomena melakukan generalisasi memburuk-burukkan sifat orang Melayu yang dipelopori para penjajah telah disanggah oleh Arwah Prof Syed Hussein Alatas dalam buku beliau Mitos Peribumi Malas. 

Ahli-ahli sosiologi seperti Robert K. Merton mengasaskan konsep Self-Fulfilling Prophecy bilamana seseorang akan cenderung menjadikan dirinya sepertimana gambaran terhadap dirinya diabsahkah dlm kehidupan. Atau ahli sosiologi terkenal Algeria Malik Bennabi menyebut idea Colonializability iaitu bagaimana minda orang terjajah akan lebih selesa hidup dalam keadaan dijajah.

18 Responses to "CILI KASI TARUK! BILA LAGI BANGSA MELAYU NAK SEDAR!?"

 1. Tindakan DAP mencalonkan orangnya untuk jawatan Timbalan Speaker DUN Selangor menunjukkan :

  1. DAP tidak boleh dipercayai.
  2. DAP tidak peduli janji sebelum , kalau dia rasa dia patut dapat dia akan lawan untuk mendapatkannya.
  3. DAP tidak ada semangat tolak ansor.
  4. DAP tidak peduli perasaan rakan.
  5. DAP tidak ada semangat setia kawan.

  Perhitungan Pak Tua :

  Jika dalam PRU14 , DAP mendapat kerusi paling banyak dalam kalangan parti PR , DAP tidak akan beri laluan kepada Pas atau PKR mengetuai kerajaan - PM orang mereka , orang PKR jadi TPM1 dan orang Pas jadi TPM2 + jawatan penting sepeti Kewangan , Pertahanan , KDN , Perdagangan dan Pendidikan orang DAP.

  Anda mungkin anggap Pak Tua ini Bangang , tidak mengapa menjadi seorang Bangang kerana aku hendak menyelamat bangsa dan agama ku , kerana aku hendak menyelamatkan Pas daripada bodoh berterusan " SANGGUP BERKONGSI SEMANGKOK SUP DAGING BABI DENGAN DAP DARIPADA BERKONGSI SEMANGKOK SUP DAGING LEMBU DENGAN UMNO "

  Mahaguru Nik Aziz dan Mahaguru Hadi Awang , sedarkan kamu Sup Yang DAP beri itu adalah Sup Daging Babi .

  Orang Pas harus pilih diantara dua :

  1. NAK HIRUP SUP DAGING BABI.

  2. NAK HIRUP SUP DAGING LEMBU YANG TIDAK DISEMBELEH CARA ISLAM.

  APA PILIHAN ANDA .? .... pilih no. 1 ATAU pilih no. 2.

  Pak Tua

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pilihan ke 3. Pergi mampos la hang.

   Delete
  2. Kata Mat Sabu dia lebih rela makan babi betsama DAP dari makan ayam dengan UMNO.

   Sendiri nilaikanlah

   Delete
 2. Sup unta lah bodoh piang...tua tua mangkuk hayun...!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mangkok ayun pr dah bersuara

   Delete
  2. Kau ni cerdik sangat ke

   Delete
 3. Pak Tua ni putus bendul ker?

  ReplyDelete
 4. Bila melayu nak sedar ? Melayu hanya akan sedar apabila orang cina menjadi Perdana Menteri Malaysia . Masa tu mungkin sudah terlewat untuk buat apa apa .

  ReplyDelete
 5. 1.sajala nak tanya hangpa no!!azez rahim tu melayu ke!!mamak-mamak pembodek dalam umno tu melayu ke!!!
  2.kalau tak silap kejatuhan kerajaan melayu melaka dulu disebabkan oleh puak mamak jugak la!!
  3.orang melayu bukan tak dak akai la mamak oii!!!sebab mereka dah sedaqla mereka dah mejauhkan diri puak PERASUAH umno ni!!!
  4.bila berkawan dengan puak perasuah!!anak beranak dok makan benda HARAM!!!akhirnya semua jadi tak ketahwan hala!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ai bkn mamak kah? Isteri dia? Nik aziz mai dari mana? Najib? Kj? Limkitsial komunisspigss dari?

   Delete
 6. Apa kena mengena hak Islam dgn hak bumiputera dan melayu....2 different things yg selalu dicampur adukkan utk tujuan mengkonfusekan org Islam....parpubodoh

  ReplyDelete
 7. UMNO MAMPUS RAKYAT SENANG!

  ReplyDelete
 8. NAJIB LIDAH BERCABANG! PEMIMPIN UMNO SEMUANYA KORUP DAN BERKURAP! PEMBOHONG NOMBOR SATU DULU, KINI DAN SELAMANYA! SEMOGA SEMUANYA AKAN HANCUR DENGAN KRISIS EKONOMI INI! RAKYAT AKAN BANGUN DAN MEMUSNAHKAN UMNO HARAM JADAH! PELESIT NOMBOR SATU NEGARA!

  ReplyDelete
  Replies
  1. HAPUS UMNO MAKA HAPUSLAH MELAYU. JANGAN HARAPKAN PAS DAN MELAYU PKR NAK SELAMATKAN MELAYU. YANG MELAYU MEMBANGKANG ADALAH MELAYU MALAS, CEMBURU, HASAD DENGKI DAN KECEWA. SANGGUP TENGOK ORANG MELAYU LAIN SUSAH ASALKAN HATI SENANG, TAK KIRA JUAL AGAMA DAN BANGSA.

   INI SEMUA SPECIS YANG SANGGUP BOMOHKAN KEDAI MAKAN ORANG LAIN KERANA MAHU KEDAINYA LAKU. TAK GETI SYUKUR PADA ALLAH.

   Delete
 9. Jgn risau lah..bangsa melayu sampai bila oin xkan sedar yg drg tu diperbodohkan oleh cina2 keparat haram jadah ni semua

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bangsa melayu takkan hilang di dunia.. sebelum cina2 bangsat ni nak hilangkan melayu..sedar2 sikit yg hanpa2 tu kaum pendatang.Mcm musibat ja ayat ada hati nak singkir melayu di bumi melayu sendiri!

   Delete
 10. Mula la sebar skrip nak lagakan melayu dan cina dan ganggu gugat perpaduan kaum kat malaysia ni. Perang mulut sana sini akhirnya rakyat yg jadi keliru dan serabut. Inilah gunanya akta hasutan

  ReplyDelete
 11. Kita ubah kata2
  ." Melayu Tak Kan Hilang Didunia." kepada
  ." Melayu Tak Kan hilang Di Malaysia,"

  Biar Berputeh Tulang
  Patah Sayap Bertungkat Paroh

  ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!