GEMPAR BERMINYAK! RON97 TURUN 20 SEN MULAI TENGAH MALAM NI! APAKAH KITA MASIH PERLUKAN SUBSIDI MINYAK?

Semalam Presiden Indon naikkan minyak sebanyak 53 sen seliter. Kecoh jugak la tapi depa takdak orang macam Rafizi pussy gay. Jadi tak jadi isu besar. Negara kita naik 20 se je dah jadi kecoh kan?

Namun hari ini kita dapat berita baik bilamana ron 97 akan diturunkan harga 20 sen seliter mulai tengah malam ini. Sebelum ini harga ron 97 berharga 2.75 di pam. Lepas ini ianya hanya akan berharga 2.55 sahaja.

So aku nak hasut korang ni. Buat apa nak pakai ron 95 lagi. Beza 25 sen je tapi ron 97 punya penjimatan dan kelancaran enjin adalah lebih baik dari ron 95.

Aku tak tipu tau. Korqng cuba isi sendiri dan cuba try test tengok. Memang jimat walau mahal sedikit. Aku sebenarnya lagi suka kalau subsidi ditarik terus dari ron 95 dan biar pasaran yang menentukan harga naik turun.

Cadangan aku sinple je. Ini idea dari kawan baik aku sebenarnya. Macam ni tarik balik subsidi minyak dan beri mereka sekali bayar bantuan untuk mereka adapt pada kenaikan tanpa subsidi ini.

Contohnya beri RM1000 kepada mereka yang berpendapatan 3000 ke bawah one off payment untuk penyesesuaian diri tanpa subsidi. Orang UMNO korang berani tak bawak usul ni ke perhimpunan agung UMNO?

Aku rasa dah tiba masanya kita hidup tanpa subsidi. Banyak lagi benda boleh dibuat dengan duit subsidi tu. BR1M adalah salah satu program yang bagis sebab duit itu disalurkan terus kepada orang miskin.

Banyak lagi boleh dibuat sebenarnya. Tak perlu aku nak explain panjang lebar kat sini kan? Kenapa erlu takut, minyak dunia tengah turun sekarang, aku rasa kalau tanpa subsidi un kita tetap akan dapat harga yang murah, kalau minyak naik nasb la bukan salah kerajaan pun. Ianya ditentukan oleh pasaran yang dikawal oleh Amarika.

Setuju tak dengan cadangan aku ni?

52 Responses to "GEMPAR BERMINYAK! RON97 TURUN 20 SEN MULAI TENGAH MALAM NI! APAKAH KITA MASIH PERLUKAN SUBSIDI MINYAK?"

  1. Kerajaan Malaysia zalim...!!!!!!!!

    Kerajaan Indonesia dibawah Jokowi yang menjadi ikutan Assmin Ali naikkan harga minyak untuk kebaikan rakyat.... kat sini minyak murah dari Indonesia pun hanya untuk kroni-kroni Najib je....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bercakap dgn babi boleh lah tanpa bukti... Buktikan then aku follow ko...

      Delete
  2. Sebenarnya subsidi ni menjadikan rakyat malaysia terlalu manja dgn bantuan kerajaan sampai ramai yg lupa diri dan melenting apabila kerajaan menarik balik subsidi.. seeloknya semua subsidi ditarik balik spt yg dilakukan kepada ron95 baru2 ini.. minyak yg dijual pada harga apungan semasa lebih realistik naik turunnya berbanding yg bersubsidi

    ReplyDelete
  3. minta sahabat blogger link kan portal baru kami www.mukhrizmahathirfc.com

    Jasa baik sahabat amatlah dihargai..

    ReplyDelete
  4. Let's give a try. Beza 20kupang je pun. Mansuh terus la RON95 kalau mcm tu. Biar harga pasaran tentukan kitaran harga minyak tu.

    ReplyDelete
  5. Actually rasanya kita xprlu pn subsidi minyak tu..rsanya rkyt lagi better tnpa subsidi minyak..klu kerajaan mansuhkan subsidi minyak lg bgus kot..

    ReplyDelete
  6. Orang cinq dari selatan akan banyak masuk beli RON97. Saya CGA point tujuh lima. stesen Petronas pun jarang jual.

    ReplyDelete
  7. 1.hang sapa!!!ada masters!!Phd!!boleh melalak jee!!!
    2.minyak turun!!barang yang telah naik tempohari akan turun ke!!!!
    3.mat maslan ni nak dikatakan bodoh!!ngaji dulu pandai jugak!!tapi bila masuk kem umno nampak benar kebodohannya!!
    4.hari tu dia kata bila GST diperkenalkan pada sektor perumahan!!kenaikan harga rumah 1 hingga 5 % saja!!persatuan pemaju perumahan kata akan naik 3 %!!sapa yang buat rumah mat maslan!!ko ke pemaju perumahan!!ko cakap buat peghabih ayaq lioq jee!!teori semata-mata!!pemaju cakap berdasarkan fakta!!depa yang buat rumah!!
    5. orang tepi utan pun lebih pandai dari mat maslan ni!!!pembohongan umno melalui mat maslan makin terdedah!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buduh sangat mala'un kat atas ni!...
      Kan dah cakap 1 - 5% tu maksudnya anggaran dan pastinya kos akan berbeza mengikut wilayah atau kawasan pembinaan.

      Delete
  8. Ko kaya boleh la tanpa subsidi. Ko ingat semua org kaya mcm ko ke.

    ReplyDelete
  9. 1.satu lagi nak habaq kat hangpa!!memangla beza ron 97 dan 95 adalah dua kupang lima duit!!awat keta hang guna 1 liter je!!setangki keta pakai 1 liter ke bhaiii!!kereta bently mat maslan pakai minyak 1` liter ke tiap hari!!tu pun kalau dia beli sendiri!!yang pasti dia songlap duit rakyat je untuk isi minyak keta dia!!
    2.nampak benar pakai otak kepala lutuit puak-puak pemakan RASUAH umno nii!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang kau marah dia makan rasuah buat apa? Kau tak dpt share rasuah dia ke? Atau kau nak bagi dia syafaatke di akhirat nanti? Itu antara dia dgn Allah...

      Delete
  10. kalau nak jadi negara maju maka subsidi nie tak perlu..ada subsidi rakyat pernah bersyukur ke dengan kemudahan yang diberi??sama jugak makin ramai nak bangun konon menentang kerajaan sebab kononya zalim...lebih baik tarik semua subsidi dan bagi rakyat hidop tanpa subsidi..biar kerajaan guna duit tu untuk kemajuan negara...boleh setel kan hutang...kalau asyik bagi subsidi naik lemak rakyat nie...

    ReplyDelete
  11. Yess can tik esok mesti isi Ron 97...baru le ade power ...spin aje lah tayar aku...Alamak tayar tentu cepat haus mmmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini salah kerajaan BN ni...
      Esok korang buat perhimpunan beramai-ramai desak kerajaan beri subsidi tayar sebab tayar spin ligat sangat akibat enjin terlalu power kerana semua rakyat guna minyak ron97, ini akibat kesilapan kerajaan turunkan harga minyak.

      Delete
  12. 2012 – ron97 2.60; ron95 – 1.90
    2014 – ron97 2.55; ron95 – 2.30

    Kerajaan pon tak reti buat math.... patut le haru-biru

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila dah takde subsidi, ko tak payah susah2 buat maths. Ikut harga pasaran dunia. Senang cerita

      Delete
  13. Pttnye mansuhkan je terus subsidi minyak ni..ada pun bkn nye org nk berterima kasih pun...lg kutuk kerajaan mcm2 adalah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup u r rite bro... Kita patut adakan demo utk hapuskan subsidi...

      Delete
  14. Adakah RON97 lebih
    baik daripada RON95? Secara teorinya, ya tetapi
    secara paraktiknya, tidak. Petrol RON95 di
    stesen A mungkin lebih baik daripada petrol
    RON97 di stesen B.
    Perlu diingatkan bahawa setiap petrol yang
    dijual oleh Petronas, Shell, BHP, Esso, Caltex dan
    Mobil adalah tidak sama. Setiap syarikat
    mempunyai ramuan tersendiri untuk
    meningkatkan keupayaan kualiti petrol masing-
    masing.
    Techron, Primax dan Infiniti merupakan antara
    petrol yang dihasilkan menerusi kajian dan
    pembangunan yang serius. Anda mungkin biasa
    menonton iklan bagaimana petrol di stesen A
    berupaya membersihkan enapan karbon pada
    injap dan omboh. Adakah ia sekadar gimik?
    Adakah petrol RON95 berkualiti rendah? Ini
    adalah pandangan yang salah. RON berkaitan
    dengan campuran dua unsur asas iaitu oktana
    dan pentana yang melengkapkan sifatnya
    menjadi bahan bakar petrol.
    RON95 bermaksud 95 peratus kandungannya
    adalah oktana dan selebihnya pentana. Begitu
    juga dengan RON97 iaitu hanya tiga peratus
    pentana dan selebihnya oktana.
    Gandingan itu akan memutlakkan tahap
    pembakaran enjin yang bakal digunakan.
    Sekiranya enjin anda cukup sekadar dengan
    pembakaran RON95, kenapa perlu membazir
    membeli petrol RON97? Adakah jam Breitling
    memberi maklumat waktu yang lebih tepat
    berbanding jam Casio?
    Sebaliknya, jika enjin anda dicipta untuk
    membakar dengan RON97, adalah tidak
    memadai menggunakan RON95 kerana omboh
    akan mengalami masalah ketukan (knocking).
    Ini kerana enjin silinder bergerak dengan
    membakar petrol menjadi gas. Asasnya, enjin
    yang dicipta untuk RON95 adalah kebuk
    pembakaran yang berupaya membakar sejumlah
    95 peratus oktana.
    Perlu diingat bahawa sifat oktana adalah
    kemampuannya untuk menahan tekanan dalam
    kebuk pembakaran. Jadi, dengan enjin yang
    dicipta untuk pembakaran 95 peratus oktana,
    memadai kita menggunakan petrol RON95.
    Namun, jika enjin tersebut dicipta untuk
    tekanan 97 peratus oktana, maka penggunaan
    RON95 tidak sesuai. Oktana mempunyai
    keupayaan mengembangkan tekanan dengan
    baik, tetapi bukan pentana. Pentana hanya akan
    melambatkan proses timbal-balik dan di sinilah
    masalah ketukan berlaku.
    Petrol yang baik bergantung kepada pengeluar
    petrol itu sendiri. Seperti yang diterangkan pada
    awal nota ini tadi, setiap petrol tidak sama.
    Dakwaan mengatakan semakin tinggi RON
    adalah lebih baik dan mampu menghasilkan
    enjin yang lebih berkuasa juga tidak benar.
    Petrol yang baik adalah petrol yang sesuai
    dengan RON yang diperlukan oleh enjin.
    Jangan percaya pada pandangan salah. Terlalu
    ramai 'pakar' automotif hari ini. Cuba taipkan
    RON dalam Yahoo atau Google, nescaya pelbagai
    forum akan membincangkan tentangnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. elok bincang dengan High Compression,big cam,stanalone management engine tuner..

      Delete
    2. Kalu ron kira %, dah tu ron110 kebjadahnye?

      Delete
    3. Anon 11.32 ni pun belum lengkap lagi ilmu dia pasal fuel nie... Saya nasihatkan utk anon 11.32 utk tamatkan ilmu bahanapi dulu sebelum nak komen mcm F1 engineer... Tapi saya tak nafikan anon 11.32 ada 75% ilmu bahanapi nie cuma belum lengkap je lagi...

      Delete
    4. pe kata anon 7.04 tolong lengkapkan...sb tgk gaya penulisan mmg 100% lengkap pengetahuan
      anon 7.04 ni sb smpai leh taw pengetahuan org lain 75 %...hebat..........ke..??atau sembang lebat mcm buah anggur je kot...menyampuk mcm taik hanyut...puiii

      Delete
  15. Kerajaan sepatutnya potong subsidi. Tak perlu le turunkan harga minyak. Kalau turun, nanti mesti naik kan, lagi rakyat akan marah. Sbb setiap kali harga minyak naik, harga brg pun akan naik. Biarlah kita ikut harga dunia dan biarkan stesen minyak ada persaingan sesama mereka. Sbg pelanggan, kita ada pilihan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku juga ingin syorkan kerajaan perlu tumpu subsidi utk brg2 keperluan mentah spt beras, gula, tepung, makanan ruji. Minyak ni tak yah lah bg sibsidi. Harap menteri2 yg bijak pandai ni boleh buat calculation dan mengutamakn rakyat bila buat keputusan tu

      Delete
    2. AKU SOKONG APA YG KAU KATAKAN NI, HENTIKAN SUBSIDI MINYAK TERUS DAN IKUT HARGA DUNIA SUPAYA RAKYAT TAK BLH NAK SALAHKAN KERAJAAN LAGI. BAIK KERAJAAN BERI SUBSIDI UTK BRG KEPERLUAN MESTI RAKYAT SUKA DAN SOKONG PUNYA

      Delete
  16. Ron lebih tinggi adalah lebih baik pada keseluruhan prestasi engine di dalam semua keadaan, engine dikendalikan...Apabila detonation dapat dielakkan maka prestasi engine sentiasa akan lancar tanpa ganguan dari advance atau retard nya ignition jenis controlan ECU....Apabila engine lancar pada sebarang keadaan maka kuasa terdapat pada tahap maxima...so itulah Power dan long lasting...less maintenance..and Ron 95 or less ron prone to detonation...power macam hampeh minta pun terasa dimentedarah kuat....lebih kurang macam tulah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ...power macam hampeh minyak pun terasa dimentedarah kuat....lebih kurang macam tulah....

      Delete
  17. Hapuskan terus subsidi sbb bila kerajaan bg subsidi maka rakyat terus jd manja hinga blh kutuk dan menghina kerajaan sesuka hati....bg aku bila subsidi minyak dah xde baru lah kerajaan blh tlg rakyat yg benar2 memerlukan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang yang macam tu adalah spesis anjing...dah dilepaskan, tangan orang melepaskannya pula digigit.

      Delete
  18. Besok dia orang demo tengah jalan tak?

    ReplyDelete
  19. BAGI AKULAH KAN KERAJAAN HARUS STOP KAN SUBSIDI TERUS UTK MINYAK KITA IKUT JE HARGA PASARAN DUNIA...SBB BANYAK BENDA LAGI YG KERAJAAN HARUS BUAT UTK MEMBANTU RAKYAT YG BENAR2 LAYAK

    ReplyDelete
  20. Sikit sangat machai kau parpu komen backup Ah Jib dalam blog ni.Kita orang Melayu sekarang ni silent mode jer.Ada yang nak termuntah terberak baca komen amput ampu bodek macam pukimak ni.Apa apa pun get ready lah ini PRU akan datang.Ampu lah selagi terdaya sebab hayat ngkorang tak lama.Kita semua pakat baca n gelak jer.

    Warghhhh....Kah....Kah...!!!

    Terima KaseeeeYYYY....!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betoii kah org melayi dlm silent mode?? Yg ko menyalak ni categori apa?? Ko bkn melayu atau ini maksud silent mode ko?? Minyak naik, ko menyalak. Minyak turun ko menyalak. Ada baiknyer kekdg tu guna kelebihan yg Tuhan bagi iaitu OTAK

      Delete
    2. Terima kaseyyyyy

      Delete
    3. Aku tau chai ngkau gelisah....
      Tenang dong....nanti PRU baru lo tau apa itu pembalasan secara total.

      Terima KaseeeeYYYY....!!!

      Delete
  21. Dah tiba masanya utk kerajaan hapuskan terus subsidi minyak ni dan ikut aje harga pasaran dunia supaya kerajaan tidak akan dipersalahkan lagi oleh rakyat. Baru rakyat akan sedar nanti betapa untungnya mereka tu selama ini kerana kerajaan beri subsidi minyak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adakah k'jaan betul betul kasi subsidi minyak - satu barrel dia beli boleh di tapis jadi 70% (petrol dan diesel) dan 30 % lain lain (minyak pelincir, aslphat, butane atau minyak lighter, wax car polish). Cuba bertau berap harga 30% lain lain (minyak pelincir, aslphat, butane atau minyak lighter, wax car polish)?????

      Delete
  22. Ahmad Maslan jangan banyak sangat cakap,nanti melalut,dari 1MDB sampai ke GST n subsidi minyak,kununya dia bagi nasihat kpd PM supaya minyak diturunkan,padahal itu memang hasrat rakyat mahu minyak diturunkan,mau dapat nama ker?

    ReplyDelete
  23. hidup ketum's and family hidup hampas hidup dapigs bersedialah rakyat akan bangkit untuk pijak pakatan haram.

    ReplyDelete
  24. Bagus gak harga minyak ron 97 ni turun...

    ReplyDelete
  25. Turun sebulan dua lepas tu naik balik..ialah harga ikut pasaran dunia..lagi banyak perang lagi naiklah harga komoditi ..

    ReplyDelete
  26. Ron 95 orang miskin yang pakai kerana sedikit murah. Yang mahal Ron 97, orang kaya yang pakai. Jika Ron Ron 97 di turunkan , siapa untung? Fikirlah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Org kaya pun beli RON95 la apa ku criter?...

      Delete
    2. Betul tu... boss aku cina kaya giler babi tu pun beli ron95...

      Delete
  27. Pakatan Rakyat buat takbir negeri serupa depa pnya HARAMI PUNYA BAPAK PUNYA TANAH!!

    Gaji Setiausaha sulit MB- RM39k sebulan!
    Kena berenti bayar pampasan sampai 50bulan!!!

    Woi!!!! Ampa gila ka apa PKR wo!!!
    Gila2 Rosmah pun tak bela adik beradik dia HARAMI mcm ni la sial!!!

    Banteras Rasuah Dan Penyelewengan: SENARAI BAYARAN PAMPASAN DITERIMA KAKITANGAN KHALID IBRAHIM - http://rasuahsanasini.blogspot.com/2014/11/senarai-bayaran-pampasan-diterima.html

    ReplyDelete
  28. Senang, hapuskan ron 95.selaras semua jadi ron 96.tetap kan rega.klu pasaran naik bagi subsidi klu turun jimat subsisi.

    ReplyDelete
  29. knpius sket.kalo x silap sy,ron 95 dl harga rm1.90 dgn subsidi 65 sen(means harga sbnr rm2.55).kemudian, sbsidi dkurangkn 20sen,jd rm2.10 dgn subsidi 45sen (harga sbnr 2.55).then,dkurangkan lg 20sen sbsidi,jd rm2.30 dgn subsidi tnggal 25sen,harga total stil rm2.55. tetiba ron 97 yg tiada sbsidi jd rm2.55. means harga runcit adalah sama.
    correct me if i am wrong

    ReplyDelete
  30. Ramai betul tukang belit fakta yg komen pasal ni.. Sudah2lah tu.. Kot ye pun dibayar utk mengutuk kerajaan, benda yg benar takkan la korang nak jadikannya salah plak. Lagipun mmg kerajaan banyak bantu rakyat kebelakangn ni dan aku mmg x nafikan yg kerajaan juga memerlukan bantuan rakyat kerana tanpa rakyat tiada kerajaan yg boleh berdiri dgn sendirinya...

    ReplyDelete
  31. Pemansuhan subsidi dan mengenakan gst ini menunjukkan kelemahan kerajaan menguruskan ekonomi negara.
    subsidi adalah tanggung jawab dan pembelaan kerajaan kpd rakyat.Gst pula dikenakan kpd rakyat dimana rasionalnya
    pembelaan dan tanggung jawab.
    Subsidi telah lama diberi kpd rakyat ats dasar tanggungjawab.sebab subsidikah hutang negara skg melebihi. 50 peratus KDNK.Apa yg kita faham dan nampak keborosan,ketirisan dan rasuah penyebabnya.Jadi kenapa rakyat yg dihukum.Pemansuhan subsidi memang disokong dan dipuji oleh segelintir free marketeer,Imf dan Bank Dunia sbb ikut cara mereka.
    Apa yg kita sama2luah kan dlm ruangan ini disebabkan pemimpin2 kita hari ini sgt suka disokong dan Dipuji inilah sebenarnya pemimpin kita asyik dng memita ketaatan,kesetiaan dan sokongan
    bukan masalah negara atau rakyat.
    Kita minta golongan free marketeer takyahlah membuat pejelasan kerana tidak ada nohtah.Lahirnya kamu juga dari kerja keras pemimpin terdahulu membela rakyat dng memberi subsidi.
    Maaf jika tersalah kata atau menyinggung. Marilah kita sama2 ingat mengingati.......akhir zaman.....salam.

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!