KETUM BERAPI! LAYAKKAH ORANG YANG LAHIR DI SINGAPURA MENJADI MB SELANGOR?

No 71 tidak layak menjadi Menteri Besar 

Isu perlembagaan Negeri Selangor 

Siapakah yang bakal menggantikan TS Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar sememangnya menarik. Walauapapun, kita perlu merujuk kepada Undang-Undang Tubuh Negeri Selangor (UUTNS) untuk mencari jawapannya.

Menurut pendapat peguam atau pengamal undang undang iaitu Encik Ahmad Shuaib Ismail beliau menyatakan bahawa Tiada satu perenggan pun di dalam UUTNS yang menyatakan bahawa seorang menteri besar itu perlu lahir dan membesar di Negeri Selangor. Ianya merupakan satu “convention” yang difahami oleh semua orang. Tetapi dari sudut undang-undang kita perlu sedar bahawa di dalam Perkara 51 UUTNS telah dinyatakan syarat-syarat untuk seseorang itu layak untuk menjadi Menteri Besar di Negeri Selangor. 

Perkara 51 UUTNS menyatakan bahawa hanya Yang Amat Mulia Paduka Sultan Selangor mempunyai kuasa untuk melantik Menteri Besar. Perkara 51 (2) pula menyatakan bahawa seorang Menteri Besar itu hendaklah dari bangsa Melayu dan beragama Islam. 

Tidak dinyatakan pula di dalam mana-mana peruntukkan bahawa hanya “anak kelahiran Selangor” sahaja yang berkelayakan untuk menjadi Menteri Besar. Tetapi ianya boleh dikira sebagai pilihan Sultan bahawa Menteri Besar yang ingin dilantik oleh Baginda mestilah rakyat yang lahir di dalam negeri Selangor. Perkara yang sama juga tertakluk kepada Setiausaha Kerajaan Negeri, hanya Islam & Melayu sahaja yang dinyatakan.

Namun apa yang menarik di dalam UUTNS ialah perenggan dibawah Perkara 53 (3) dimana ia menyatakan bahawa Menteri Besar tidak boleh dipilih dari kalangan warganegara Malaysia yang memiliki kewarganegaraan secara “naturalisasi” dan juga kewarganegaraan mengikut Perkara 17 Perlembagaan Malaysia. 

Perkara 17 Perlembagaan Persekutuan Malaysia (yang telah dipinda) menyatakan kewarganegaraan seseorang semasa beliau sedang bermastautin di Malaysia ketika hari merdeka 31 Ogos 1957. 

Terma “naturalisasi” mempunyai banyak penterjemahan. Kebanyakkan negara yang mengambil pendekatan bahawa sekiranya seseorang itu lahir di negara lain dan berdaftar sebagai warganegara mereka akan dikira sebagai warganegara yang telah di”naturalisasi”kan. Naturalisasi berlaku samada dengan tindakan ataupun dengan tiada tindakan. Contohnya apa yang berlaku di Soviet Union (USSR) yang merupakan satu empayar besar sebelum berakhirnya Perang Dingin. Seorang rakyat Soviet Union yang lahir di Uzbekistan tetapi setelah USSR berpecah beliau menetap di Turkemenistan. Maka beliau di neutralisasikan di Turkemenistan yang merdeka dan menjadi rakyat di sana. Orang ini dikira sebagai warganegara yang telah di”neutralisasi”. 

Perkara yang sama berlaku di Persekutuan Tanah Melayu apabila perpecahan berlaku sebelum dan selepas pembentukkan Malaysia. Kita semua tahu bahawa Brunei dan Singapura adalah kedua-duanya pernah atau ingin menganggotai Persekutuan Malaysia. Sekiranya rakyat yang lahir di negara-negara ini ingin menjadi warganegara, mereka akan melalui satu proses Naturalisasi yang membenarkan mereka untuk menjadi warga Malaysia yang sah.

Jabatan Pendaftaran Malaysia juga telah menetapkan bahawa warganegara yang yang datang dari proses seperti ini ditandakan sebagai nombor 71 di dalam kad pengenalan mereka. Bukan kerana diskriminasi, tetapi mungkin ada atas sebab-sebab keselamatan tindakan ini dilaksanakan. No 71 juga ditandakan kepada semua warganegara Malaysia yang lahir di luar negara.

Berbalik kepada isu diatas, kedua-dua “calon Menteri Besar” ini mempunyai nombor 71 tertera di dalam kad pengenalan mereka. Mereka adalah produk naturalisasi kewargaan negara. Kita sudah mengetahui bahawa perlantikkan Menteri Besar Selangor perlu mematuhi UUTNS dan juga perkenan Yang Amat Mulia Sultan Selangor. Apakah perlantikkan pada kali ini bakal melanggar bukan sahaja UUTNS dan juga bakal mengundang murka Sultan dengan membelakangkan pilihan baginda?

House PK: Semalam secara rasmi pakatan lahanat dah pilih Nuonya Kipas yang lahir di Singapura sebagai MB! Aku tak nak jadi macam PAS tikam belakang Khalid Ibrahim. Aku nak terus support dia selagi mana termampu.

Boleh ke atau lebih tepat lagi layak ke si Sepat Kering ni jadi MB? Ini bukan aku kata tapi memang dah termaktub kan? So how?

16 Responses to "KETUM BERAPI! LAYAKKAH ORANG YANG LAHIR DI SINGAPURA MENJADI MB SELANGOR?"

 1. Kan ramai lg anak jati Selangor yg layak....knape plak pilih org luar?

  ReplyDelete
 2. Jangan kacau daun wooi ..;sepat kering dah berangan-angan tu nak buat rekod jadi MB pompuan pertama di Malaysia dengan trade mark KIPAS ...

  ReplyDelete
 3. Yang aku pasti sangat dan memang tak boleh jadi MB Selangor ialah aljubs sebab dia yahudi kabbalah.

  ReplyDelete
 4. RUMAH SALIM PARPU KERBAU MAMAK PARIAH NI TERLETAK DI PERAK KE SELANGOR?? SANGGUP SOKONG KHALID TAK BASUH JUBUK PERGI SEMBAHYANG??HAHAHAHAHAHAHA BEBAL ....MELAYU SINGAPURA LEBIH CERDIK KERANA MEREKA TAK ADA SUBSIDI MACAM SINI...SINI MAMAKUTTY MADEY BAGI MACAMMACAM KAT MELAYU SAMPAI JADI MACAM KHALID BEBAL NI...TETAPI SELEPAS KRISIS 1997 KHALID BEBAL DARI GUTHRIE NI TIDAK DITERIMA OLEH SIME DARBY PASAL BODOH.....INILAH YANG PAKATAN RAKYAT TIDAK SUKA PASAL UMNO...KALAU MAMAK UMNO KERJA OFIS BOY MACAM SALIM PARPU NI KALAU KUAT BODEK BOLEH JADI GM........

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rba mnyalak nk babi goleng

   Delete
  2. Fuck u Red Burit Army. Banyak makan Babi berak x basuh perangai serupa tokong... lu punya datuk sama nenek suda mati kena parang terbang u mau try juga ka? lu tunggu la cibai punya cina kopek!

   Delete
  3. MELAYU BABI LU PUNYA DATUK KONG KAH MAKAN TAIK BABI X BASUH SABUN PERANGAI SERUPA TONGONG KONG?? LU MARI LA MELAYU BABI TANJUNG RAMBUTAN BERAK TAK BASUH...LU PUNYA KEPALA SAMA KAPALTERBANG SUDAH DUA BUAH TERBANG MAHHHHH.......KEPALA BABI LU MELAYU TERBANG MASUK MASJID MAU KAH ISIS??MUSLIM BABI NAK BULI YAZIDI...LU CEPAT MAI LAH MELAYU KOPEK ...DULU NENEK LU KENA SAMA SIAM DEKAT PATTANI LARI KELATE KE??KAKAKKAKAKAKAHHHH MARI KALAU TAK MARI ESOK LU MATI...SYAHID TAIK BABI KAHKAHKAHKAHAKA

   Delete
  4. MANA IKLAN ABCD BOIKOYT BARANG CINA ??SALIM KERBAU NI KUAT MERAPU AJE DLM INTERNET...KALAU ADA PARANG TERBANG IKLAN BOIKOT BARANG CINA JGN PADAM..SALIM MAMAK PARIAH NI BARUA SAJA....

   Delete
 5. Kita pinjam parang terbang hantar ke Israel dan bunuh srmua yahudi!Sori gua ada parang kontot je!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. RED WHITE UMNO BURIT ARMY...LU PUNYA MAS KOTE TERBANG DULU....HAHAHAHAHHAA

   Delete
 6. Satu pandangan menarik mengenai parti PAS di Selangor. Tiada seorang pun dikalangan 15 Adun PAS di Selangor yang dapat menyakinkan setiap pemimpin PAS pusat bahawa mereka memiliki kritieria sebagai MB di Selangor. Maka atas semangat setiakawan, pemimpin tertinggi PAS mencadangkan ketua yang bakal dilantik diberikan kepada parti lain untuk buat pilihan..

  Dengan ertikata lain, sampai bila pun YB PAS di Selangor akan menjadi seorang pembantu kepada ketua yang dilantik dari parti lain. Jika anda yang bercita-cita ingin menjadi seorang ketua kerajaan (MB) di Selangor pada masa akan datang, lupakan hasrat anda sebab parti PAS bukanlah sebuah parti yang akan membimbing anda menjadi seorang pemimpin tertinggi di Selangor..

  ReplyDelete
 7. Inilah dia apabila tamak menguasai diri pemimpin PR..sampai jadi tendang menendang sesama sendiri padahal dulu mereka agung2 kan khalid..kesian khalid..bubar jer la dun lid...

  ReplyDelete
 8. Hahaha....hujahan orang bodoh yg taksub geografi...kalau hang main kongkek pompuan di Golok kena STD, sama tak main kat Kuala Lumpur....pantat ayam lagi pandai!!!

  ReplyDelete
 9. Memang jawapannya tak layak la! Sepatutnya keputusan untuk bersetuju memecat khalid tu dibuat dalam mesyuarat bersama PKR-PAS-DAP...bukannya dalam mesyuarat syok sendiri mcm depa buat ni. buat keputusan yg sudah diputuskan oleh orang lain hanya buat utk cukup syarat je...ntah apa2 la

  ReplyDelete
 10. dah terang lagi bersuluh ... !!
  Jijah dah terangan TAK LAYAK jadi MB Selangor ... loyar PKR dah lama tau apalagi Si KETUM
  so .. penyelesaiannya ?
  dah tentu spotlight terang bersuluh pada keturunan Si KETUM yang lain ... IZAH a/p Ketum
  apa ingat Azmin berani ke nak gigit tangan yang suap kat mulut dia .... ??
  pengundi Cina ... melompat GUMBIRA
  pengundi Melayu .... terima la apa yang korang nak sangat dulu ... INI KALI LA

  ReplyDelete
 11. DIANTARA DUA MANUSIA YG AMAT HINA DIMALAYSIA

  ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!