YTL OH YTL! LEPAS JADI KAYA HINA KERAJAAN YANG MEMBANTU DIA!

Menurut kisah yang didedahkan oleh ABITW di SINI, Menteri Kewangan ketika itu, Dato Seri Anwar Ibrahim adalah orang yang mengarahkan TNB supaya membeli letrik yang dijana pada harga mahal oleh YTL kepunyaan Tan Sri Francis Yeoh.

Motivasi Anwar adlaah supaya IPP Realmild/MRCB yang dikuasai oleh kroninya akan dapat harga lebih mahal maka diarah TNB naikkan harga belian kepada YTL dulu. Difahamkan bahawa bukti berupa surat itu masih ada di pejabat Menteri Kewangan dan TNB.

Yang menariknya, ada komentar dalam blog tersebut mendedahkan Francis Yeoh adalah seorang bisexual. Mungkin sekarang dia mencerminkan imej sebagai seorang evangelis atau born again Christian dan penyumbang besar kepada misionari Kristian tapi mungkin itu hanya permainan PR.

Blog tersebut juga mendedahkan Francis Yeoh pernah mengadakan satu parti tahun baru di di tingkat rooftop Lot 10 sebaik saja dia ambbilalih Taiping Con. Parti itu mengumpul gay dari Malaysia dan SIngapura.

Malah komentar blog tersebut memberitahu bahawa Francis Yeoh memiliki serangkaian Nepalian jambu sebagai pengawal pengiring beliau.

Ini juga berkait dengan hubungan rapat Francis Yeoh dengan Anwar Ibrahim ketika itu dia hanya kontraktor. Lesen IPP diberi kepada Francis Yeoh ketika Anwar Ibrahim menjadi Menteri Kewangan.

Campurkan satu dengan satu dengan satu, jadilah threesome. Jangan hairan Francis Yeoh yang sanggup lakukan apa saja terutama menggunakan jalan belakang untuk dapatkan projek dan lesen secara monopoli.


Beliau dikatakan banyak mempergunakan nama-nama Melayu (alibaba) untuk memperolehi kontrak-kontrak besar kerajaan. Contohnya Perak Anjung (semua Pengarah Melayu) tapi membolot semua pasir di Perak.

Lesen tersebbut dikeluarkan oleh Anwar sebagai Menteri Kewangan.

Lain sekali Francis dengan bapanya Dato Yeoh Tiong Lai. Dato Yeoh memulakan perniagaan lori pasir dengan 3 buah lori pada 1955 dengan kakitangan seramai 3 orang. Dia merupakan seorang yang baik dan merendah diri.

Lain sekali Francis Yeoh yang memunyai kaitan dengan kumpulan kongsi gelap. Pegawai khas Francis Yeoh, Dato' Colin merupakan pegawai yang mengawal dan menjadi penghubung antara Francis Yeoh dengan kumpulan kongsi gelap seluruh KL.

Suatu rahsia yang sudah terbuka, Francis Yeoh pernah memberitahu sahabat karib beliau Jackie Chan (aktor dunia) bahawa; "Akan datang di suatu hari nanti semua tanah di Malaysia akan menjadi hakmilik Cina dan kita akan membantu rakyat Cina di Malaysia & China".

House PK: Artikel ini aku petik dari The Unspinners. Inilah dianya peniaga Cina kristian yang tak sedar diri. Macam-macam dia buat duit dengan kerajaan pastu dia gigit balik kerajaan yang menolong dia. Rasaya dah tiba masanya untuk syarikat ini diajar.

Aku harap kerajaan jangan bagi muka kat syarikat yang tak sedar diri ni.

13 Responses to "YTL OH YTL! LEPAS JADI KAYA HINA KERAJAAN YANG MEMBANTU DIA! "

 1. Jabatan KesihatanJune 10, 2014 at 6:35 PM

  Merokok berbahaya . Berhenti merokok .

  ReplyDelete
 2. GUNAKAN JALAN BELAKANG UNTUK DAPATKAN RUANG BISNES ADALAH SALAH DALAM MANA-,MANA AGAMA.

  KEUNTUNGAN YANG BERASAL DARI BISNES PINTU BELAKANG ADALAH HALAM DALAM SEMUA AGAMA

  KEUNTUNGAN YANG HALAM PULA KALAU DI GUNAKAN UNTUK TUJUAN DAKYWAH ADALAH 2X HALAM!

  WOW HEBAT LOR...

  ReplyDelete
 3. pukimak punya ytl, jason lo pn sama haramjadu, bila pk nk blasah jason lo ni

  ReplyDelete
 4. Kenapa sekarang ni ramai cina termasuk Francis Yeoh mula menghina kerajaan, melayu dan agama. Jawapannya mudah,Najib tidak dihormati langsung dan hanya bagaikan selipar buruk. Eloklah Najib letak jawatan dengan segera sebelum maruah bangsa kita makin dihina. Bawalah Rosmah ke suatu tempat yang mereka dapat hidup bahagia. Harta yang terkumpul pun sudah bertimbun.

  ReplyDelete
 5. Menyembelih syarikat Melayu lebih senang dari mengikat dan mengajar syarikat Cina...Sebabnya mudah, orang Melayu (didalam dan diluar kerajaan ) lebih berani dan bersungguh-sungguh dalam menjahanamkan syarikat-syarikat Melayu yang berupaya untuk maju.

  Tengok sahaja TS Syed Mokhtar, apa yang orang Melayu tak buat untuk menjatuhkan dia, itu tak kira Melayu yang diupah Cinapek lagi, serta Cinapek2 yang jelas memusuhi beliau.

  Menjadi kepercayaan/prinsip para peniaga Cinapek iaitu : Memelihara satu Melayu boleh memberi untung kepada 25 peniaga Cina. Tetapi membiarkan 1 peniaga Melayu berjaya ( berjaya dalam ertikata sebenar ) akan membunuh 100 peniaga Cina yang mahu naik.

  Sebab itu segala usaha untuk memajukan Melayu dalam perniagaan akan disabotaj secara halus, secara perasugut dan penyelewengan.

  ReplyDelete
 6. Kalau benar, apalagi tangkaplah,jgn.cakapnya besar.depan najib kecut.

  ReplyDelete
 7. Cakap banyak tak guna. ..so ape pelan tindakannya ? . . sebagai layman ape yg perlu saya buat. ..

  ReplyDelete
 8. Hakim mahkamah syariahJune 11, 2014 at 2:18 PM

  Lelaki sekarang betol betol takde telo . Nak ceraikan isteri pun pakai SMS aje . Kalau betol anak jantan , lafazkan lah face to face .

  ReplyDelete
 9. Satu pendedahan yg berani. Buka mata wahai org2 Melayu. Bangunlah dari tido. Sudah tiba masanya utk kita bersatu dan berhati2 dgn bangsa2 yg ingin menjajah negara kita, yg ingin jadikan kita merempat di tanah air sendiri. Harap PK dapat sertakan semua bukti2 utk buka lagi mata org2 Melayu yg taksub dgn Keadilan, DAP dan PAS

  ReplyDelete
 10. Kan Amran dah cakap...Anwar penyebab rakyat Malaysia bayar bil elektrik yg semakin meningkat pada hari ini..Anwar berbaloi ko meringkuk di dalam penjara....

  ReplyDelete
 11. Dan kepada cina cina celaka ni, x payah parpu bagitahu pun, amran dah tahu ke musibatan mereka, x perlu untuk bercerita lebih....

  ReplyDelete
 12. kacang lupakan kulit punya cina. Dah berbilion tender kerajaan disapunya...dah establish lagi banyak bunyi pulak. Kontrak IPP YTL dah nak habis tahun depan. Itu pasal. Dasar tak kenang jasa. Balik tongsan laaa!

  ReplyDelete
 13. propose all billionaires di Malaysia di siasat aktiviti mereka. Dah tentu mereka tak terlepas dari melakukan frauds, cronies maharaja lela dan penipuan dalam mendapatkan apa saja peluang menjadi billionaire. Bukan senang jadi billionaire ikut jalan yang lurus. SPRM kena bersedia siasat seperti yang di lakukan di Iran. Spt dilapurkan dalam news, di Iran, billionaire Mahafarid Amir Khosravi didapati menipu 2.6 billion US dollar dan di jatuhi hukuman mati beberapa minggu lalu. Apakah ini juga penyebab francis yeoh rasa terketar??? dan segera buat akuan diri dia bersih dari cronyism???Takut mati macam Mahafarid Amir Khosravi sbb dah banyak menipu rakyat Malaysia.

  Patutnya Malaysia ikut cara Iran atau di Tanah besar china yang hukum mati billionair yang menipu utk kaya. Kalau SPRM buat kerja betul pasti semua billioaniare dan millionair termasukk krooni mereka di Malaysia ramai yg mati di hukum gantung kerana menipu berbillion US dollar. Bukan senang jadi millionaire /billionaire tanpa merasuah, korup , menipu, merompak duit orang ramai.

  ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!