PANAS BERAPI! SELEPAS TNB, KINI GURU SEKOLAH PULA MEMBONGKARKAN KEBABIAN YTL!


Amaran yang diberi oleh kesatuan sekerja TNB [baca Unspinners SINI] dikotakan dengan satu demo dua hari lepas.

YTL yang sering dituduh Anwar sebagai kroni kerajaan rupanya adaah kroni Anwar Ibrahim dan kini kuat dipertakankan oleh media pro PKR, The Edge, Baca ABITW SINI.

Semalam SInar Harian Online SINI menyiarkan seorang aktivis guru menyeru YTL dan sistem Bestari.net di batalkan.



1BestariNet: Servis YTL dipertikai
SHAH ALAM - Aktivis Pendidikan Negara, Mohd Nor Izzat Mohd Johari mendakwa projek 1BestariNet di bawah Pelan Induk Pembangunan Pendidikan itu menyusahkan bukannya memudahkan guru seperti tujuan asal ia diperkenalkan.

Menurutnya, kuota Internet yang disediakan hanya 300Mb sahaja sebulan bagi setiap sekolah.

“Saya merasakan bahawa Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah menjadi kambing hitam dalam isu masalah perkhidmatan 1BestariNet. Ia diperkenal oleh KPM bagi mempermudah segala urusan dalam talian untuk kegunaan para guru di Malaysia.

“Tetapi apa yang berlaku sekarang ialah perkhidmatan yang diberikan agak menyedihkan malah menyusahkan lebih 300,000 guru di seluruh Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan.

Malah katanya, projek itu hanya menyediakan 1Mbps dengan bayaran melebihi RM200 yang merugikan kementerian.

“1BestariNet hanya menyediakan 1Mbps dengan bayaran melebihi RM200 atau mungkin lebih mahal dan merugikan kementerian. 1BestariNet hanya menyediakan kuota 300Mb sahaja untuk kegunaan satu sekolah setiap bulan.

“1BestariNet telah menyebabkan lebih 300,000 guru terbeban dengan sistem server yang lembap,” katanya.

Sehubungan itu, beliau memohon pihak KPM mempertimbangkan semula perkhidmatan YTL Communications Sdn Bhd.

“Saya memohon kepada pihak KPM agar mempertimbangkan semula perkhidmatan YTL iaitu 1BestariNet yang lebih memalukan pihak KPM sendiri.

“Saya yakin, KPM mahu menyediakan kemudahan terbaik seiring dengan PPPM 2013-2025 iaitu penggunaan ICT ke tahap maksimum tetapi KPM wajar memilih syarikat perkhidmatan yang lebih baik daripada sedia ada,” katanya.


Kenyataan penuh berikut:

Perkhidmatan 1BestariNet tidak memuaskan malah menyusahkan guru seluruh Malaysia.

Tarikh: 17 Jun 2014

Saya merasakan bahawa KPM telah menjadi 'kambing hitam' dalam isu masalah perkhidmatan 1BestariNet.

1BestariNet diperkenal oleh KPM bagi mempermudahkan segala urusan dalam talian untuk kegunaan para guru di Malaysia. Akan tetapi apa yang berlaku sekarang ialah perkhidmatan yang diberikan agak menyedihkan malah menyusahkan lebih 300,000 guru di seluruh Malaysia.

1. 1BestariNet hanya menyediakan 1 Mbps dengan bayaran melebihi rm200 atau mungkin lebih mahal dan merugikan kementerian.

2. 1BestariNet hanya menyediakan kuota 300mb sahaja untuk kegunaan satu sekolah setiap bulan.

3. 1BestariNet menumpang tiang anterna di dalam sekolah disamping untuk perkhidmatan Yes 4G untuk orang awam?

4. 1BestariNet telah menyebabkan lebih 300,000 guru terbeban dengan sistem server yang lembab. Buktinya ialah SPPBS yang telah dimansuhkan.

Saya memohon kepada pihak KPM agar mengkaji semula atau membatalkan terus perkhidmatan YTL iaitu 1BestariNet yang lebih memalukan pihak KPM sendiri.

Saya meminta semua kesatuan, persatuan guru untuk menyuarakan pendirian tentang kelemahan perkhidmatan 1BestariNet yang lebih menyusahkan para guru dan murid.

Saya yakin, KPM mahu menyediakan kemudahan terbaik seiring dengan PPPM 2013-2025 iaitu penggunaan ICT ke tahap maksimum tetapi KPM wajar memilih syarikat perkhidmatan yang lebih baik daripada sedia ada.

Mohd Nor Izzat bin Mohd Johari
Ketua Gerak Kerja
Suara Guru-Masyarakat Malaysia (SGMM)
 
HOUSE PK: Ini sudah lebih wei. YTL ni kena ajar! Dah le dapat projek sekolah seleuruh Malaysia pastu charge dengan begitu mahal sekali, ini sekolah la bahalol punya YTL. Bukan tempat kau buat duit mencari kekayaan yang berlebihan.
 
Oh ya, kepada pengguna Yes 4G, kalau orang perasan. YTL jual kuota dengan agak mahal dan sekiranya kamu dah cukup kuota, maka line kamu akan slow dan kalau kamu tak percaya YTL mempergunakan sekolah, sila ambil YES korang dan pergi dekat sekolah confirm korang dapat coverage penuh.
 
Persoalan aku sekarang ni, macamana benda yang kementerian bayar, tapi YTL guna untuk buat duit dengan menggunakan alat pancaran dia untuk pelanggan mereka? Wah, ini sudah betul-betul mempergunakan kerajaan punya kebaikan untuk kepentingan diri sendiri ni.
 
Dah le sekolah dapat 300MB je, bakinya YTL guna untuk jual kata pelanggan YES 4G mereka. Come on la Kementerian, sampai bila kamu semua mahu diperguna oleh tauke-tauke Cina yang kaya raya ni? Tq Unspinners for the article.

24 Responses to "PANAS BERAPI! SELEPAS TNB, KINI GURU SEKOLAH PULA MEMBONGKARKAN KEBABIAN YTL! "

  1. Kontrak 5 Tahun bro. Tunggu 5 Tahun baru habis boleh buang YTL dari sekolah. Dan kemungkinan kontrak akan bersambung lagi. Macam biasalah ada anjing dalam kementerian yg makan najis.

    ReplyDelete
  2. Menteri KPM kena letak jawatan segera. Bodoh nak mampos.

    ReplyDelete
  3. Ikut mu la najib oo...janji beri brim kot ku dah la..

    ReplyDelete
  4. Kerajaan pun bodoh bertingkek2.Ini kerja orang dalamlah ni.Tengok siapa yg buat keputusan luluskan projek bodoh rugikan kerajaan ni.Tengok orang ni ada 'makan' ke tidak.

    300mb sebulan untuk satu sekolah?Hilang akal ke?1 g untuk individu pun tak cukup inikan pula satu sekolah.Kendian siap boleh tumpang antenna lagi dalam kawasan sekolah.

    Selagi adanya orang2 dalam yg makan komisen,makan persen dalam kerajaan selagi itulah kerajaan akan dipandang rendah oleh rakyat.Orang2 ini tak semestinya umno atau bn,mungkin juga pas,pkr atau dap atau sesiapa saja yg suka makan duit haram.Kemudian orang2 yg dapat projek dapat untung dari kerja haram ini juga yang bising menyalak kehulu kehilir menyalahkan kerajaan dan menuduh macam2.Ini memang permainan mereka dari dulu.

    Kita tengok ada tak kerajaan akan bertindak ke atas isu yg melibatkan YTL ini?Jangan mimpilah

    ReplyDelete
  5. anak buah saya ambil masa 3 hari selepas kliq baru boleh masuk ke laman Bastari.Net. apa cer ini?

    ReplyDelete
  6. Aku bkn terkejut psl projek ni dpt kat YTL ... yg buat aku terkejut is 300Mb utk satu sekolah utk sebulan. Come on la... dok kat zaman batu lagi ke?? Patut lah guru sekolah tensen. Nak buat keje, kena tunggu line yg ntah apa ntah. Nak line laju, kena guna line sendiri. Kerajaan bukalah mata sikit. Kot ye pun nak bagi kat company Cina ni, adil lah sikit kat guru2. Seiring lah dgn teknologi. Demand kat company cina ni utk uruskan. Dah mkn berbillion2, takan benda mcm ni pun takleh nak buat, YTL

    ReplyDelete
  7. Dengan pendedahan ini, aku harap semua sekolah akan lebih proaktif. kalau kat kedai mamak pun, kita boleh dpt wi fi free, why not in the school??? Perkhidmatan ini hanya utk guru dan komputer lab. We are moving forward. Teknologi ini diperlukan terutama di sekolah. Kalau YTL takdapat nak sedia, cari company lain. We need quality teachers, but first we have to provide quality infrastructure, baru lah guru akan berkualiti

    ReplyDelete
  8. Memang tak bertanggungjawab... cuma nak buat duit je. Tunggu the star, the edge ulas pasal yes 4g ni.

    ReplyDelete
  9. Semua ini berlaku sebab rasuah. Dah berapa ramai pihak yang dah ambil rasuah maka benda murah jadi mahal dan sebab itu pihak KPM berdiam diri. Takut nanti kantoi. Betul tak? Nak salahkan YTL tak boleh. Kena salahkan pihak yang memberi tender ini kepada YTL.

    ReplyDelete
  10. cina barua ini adalah kesayangan umno celaka. ini semua sandiwara umno. umno dgn cina seperti babi dengan anjing. cina babi umno adalah anjing cina. ini lah umno celaka.

    jangan dibuat sandiwara la umno. Rakyat tahu sebenarnya. umno telah kayakan cina ini dah bertahun tahun. Kenapa sekarang baru nak heboh. umno memang babi dan anjing.

    Berapa kaya cina ini. Ini semua kerana umno laknutullah. Tak perlu menyesal umno. Deepak dapat 30 juta tanpafaeadah. tahuka wahai umnocelaka?. ini bukan fitnah.

    ReplyDelete
  11. Mmg dah sampai tahap kurang ajar tahap babi la mcm ni... Berani sungguh pukimak2 ni mencari keuntungan kat tempat org mendapatkan ilmu.. Mmg sial la. Nasib baik parpu dedahkan perkara2 ni kalau x samapi ke sudah la duit cukai rakyat ditipu mcm tu je

    ReplyDelete
  12. macam2 la nak untung poket sdri je

    ReplyDelete
  13. projek YTL ni kau org tak pikir ke kalau tepuk sebelah tgn tak kan berbunyi kan...jd sapa yg bagi projek ni kat dia...org cina ka?

    ReplyDelete
  14. aku setuju kerajaan scap projek 1bestari.net.setahu aku YTL bukanlah satu nama baru dalam konglemerat di negara ini.Malah mereka telah mendapat lesen telekomunikasi,namun pemberian projek 1bestari.net menjadi tanda tanya bagaimana syarikat yang setahun jagung dalam industri telekomunikasi mampu menyediakan 'e-learning' untuk kpm.cuma jawapan diatas tadi iaitu jalur lebar yang rendah dan server yang lembab itu boleh diatasi.YTL tidak mempunyai kepakaran teknologi yang sebaik celcom,tm atau maxis.Walau bagaimanapun syarikat2 telekomunikasi hanya punyai infrastruktur yang baik,walaupun hanya 'membeli' teknologi dari luar negara seperti Huawei,ZTE atau Ericsson.Untuk membangunkan sistem 'e-learning' seperti 1bestari.net adalah lebih baik kerajaan bangunkan aplikasi dan sistem dengan menggunakan kepakaran tempatan bukannya import dari luar.

    ReplyDelete
  15. Guru-guru pun dah berpolitik. Ada masa menajar ke?

    ReplyDelete
  16. Cara YTL dianygerah projek Bestari*Net amat diragui oleh banyak pihak, khusus pihak yang telah membida dari syarikat Telco yang established dan berpengalaman. Tetapi dari awal YTL amat "confident" dengan bida mereka walaupun mereka tidak terlbat dengan "pilot test" yang dibuat oleh pihak BTP KPM. Ramai pun tahu yang ada special team dari PKM yang memberi sokongan yang kuat dalam proses pemilihan. Sokongan "invisible" dari pihak atasan pun terlibat, ini yang menyenangkan team ini "bull-doze" sampai dapat kelulusan. Memang reality YTL guna premis sekolah untuk pacak tiang-tiang peralatan 4G - percuma tanpa bayaran penyewaan (kalau premis owner lain akan kena caj bulanan antara RM1000-3000 sebulan. Dan prekhidmatan yang YTL beri kepada sekolah adalah "Wireless" berbanding dengan optic fiber internet kelajuan tinggi oleh operator yang lebih layak dan peneraju utama dalam industry internet. Dibundlekan jugak sebagai "offering" premium aplikasi pembelajaran oelh YTL "FROG" - sebuah teknologi yang outdated dari England (kebetulan YTL beli syarikat FROG untuk projek ini). Dan cikgu banyak komplen pasal aplikasi ini, dan seperti biasa dalam urusniaga cinabeng, ada banyak "hidden" cost. Yang paling merisaukan adalah, YTL juga mengumpul dan menyimpan "database" pelajar seluruh Malaysia dan profile ibu-bapa pelajar. Ini maklumat amat penting dan mempunyai kepentingan KESELAMATAN NEGARA. Dalam projek ini YTL mempunyai penglibatan dari Singapura. Ini merupakan perkara-perkara KEPENTINGAN NEGARA yang UMUM perlu tahu. Bukan calang-calang autoriti yang boleh jadi "pemudah" kepada anugerah projek ini. Fikir-fikir lah rakyat melaysia akan risiko.

    ReplyDelete
  17. umno bodoh.. pemimpin umno jugak bagi ytl.. pemimpin umno juga yang makan duit babi … sesungguhnya umno tak salah..tapi pemimpin umnolah yang ada perangai macam babi!!!

    ReplyDelete
  18. oo limah, kejap jer ni....hangat hangat taik ayam....lepas ni senyap lah...lupa laaah....dan segala akan berjalan seperti biasa....

    menjerit lah Cik Mim macam manapun...mcm anjing menyalak bukit.....saya tak nampak yg besar besar tinggi tinggi di langit yg tengah sodap tu mendengar....kebal dia ni....

    ..low profile sekejap lah seminggu dua....tu jer....

    tak naik Cik Cha ni kalau takde yg menjunjung, mengangkat, menyokong, sehingga menjilat jari.....dan saya rasa, bukan si kecik yg tukang angkat, tukang junjung, tukang sokong, tukang jilat....


    murah sangat agama dan bangsa.....tahap hina....


    sama mcm citer cek latvavee tuh....sat lagi, adalah yg U-turn 180 degrees....some media corrections & image management will be done....boleh cow team maa....yg mengampu banyak, maklumlah takut putus, naya jugak....kemasukan yang sodap....raya dah dekat pulak tu.....yeayyy.....its time again....

    cik vaveee ni dah biasa dgn ni semua.....

    memang murah, memang hin....

    ReplyDelete
  19. Mangkukhayun melayu pencacai kurap. Asyiktertipu..

    ReplyDelete
  20. Jangan salah YTL,salahkan siapa yang meluluskan projek kepada YTL,Pegawai2 berkenaan seharus nya disiasat dan diambil tindakan.YTL hanya sebuah syarikat yang menjalankan perniagaan.

    ReplyDelete
  21. terdapat kira-kira 40,000 buah sekolah diseluruh negara. Bila dicaj RM200 sebulan bagi setiap sekolah, maka KPM membayar RM8juta setiap bulan kepada YTL..duit buta. Tidak kira setiap tower yang dibina didalam kawasan sekolah yang berjumlah dalam 500 buah, harga setiap tower sekitar RM100ribu sebuah bemakna KPM membayar lagi kpd YTL RM50juta...duit buta lagi. Setiap bulan KPM kerugian sewaan tanah yang biasa dibayar oleh pembekal sistem lain dalam kadar RM2500 sebulan, jumlah kesemua mencecah RM1.25juta..hampas tak dapat apa.

    Jadi kesimpulannya siapa yang nampak terlebih cerdik??

    ReplyDelete
  22. YTL dapat projek di KPM hasil runding terus dan diluluskan oleh Anwar Ibrahim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenyataan paling tajam. Anwar Ibrahim luluskn bg pihak KPM....

      Delete
  23. Bodoh botoi. Ini projek KPM lah. Dari mana Anwar datang ni? Nak tunjuk jari kene ada bukti. Nanti Parpukari jadi Papagomo. Lepas tu kerje pungut sampah

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!