PANAS WEI! BAM PILIH KASIH KE?

Darren sepanjang thomas cup x penah menang tapi masih diturunkan sebagai perseorangan ke 3

Kepimpinan BAM patut dipersalahkan krn tidak langsung memilih walau sorang pemain Melayu mewakili skuad badminton negara di Thomas Cup. 

Bukan tak de pemain Melayu yg handal tapi malangnya diketepikan. Tapi pilih semua mata sepet. 

Nah....konon skuad yg yg d wakili semua mata sepet adalah handal belaka.

Sekarang apa dah jadi Thomas Cup pun tak mampu nak julang.????

House PK: Ini adalah mesej yang aku terima. Memang pelik la aku, apa Malaysia ni takde pemain badminton melayu ke? India pub takde!? 

Atau BAM hanya suka pilih bangsa yang mudah dapat sponsor je? Kita nak tau la apa pendirian BAM sebenarnya?

22 Responses to "PANAS WEI! BAM PILIH KASIH KE?"

  1. Ni orang nak pemain badminton handal, faham?

    Bukan pemain handal bedminton atau juara menyalak.

    ReplyDelete
  2. Entah lah temen, dema pun rasa keliru, FAM nanti dah ok kot, presiden baru,,, so yayasan pon baru...Klu Lebam,,,NIE AKU TAK TAHU LAH PULAK...BANYAK DAH HABIS....yang boeh di harapkan Dato Lee,,,, yang lain tue entah lah......kita msih lagi tak kuat..berjuta ringgit dah spend.....deme ingat semua kena mandi bunga....termasok penaung Nye sekali...oopppsssss jgn basah rambut tau........

    ReplyDelete
  3. Pertama, saya rasa tak ada pilih kasih atau pilih bangsa dalam hal ni. Cuba taip di GOOGLE "Sesi Pemilihan Piala Thomas Hambar". BAM masih memberi peluang dengan mengadakan sesi pemilihan kedua, namun... cuba taip di GOOGLE "Sesi Pemilihan Kedua Piala Thomas 2014". Jadi saya rasa kita jangan salahkan orang lain jika kita yang tak datang bila 2 peluang telah diberi.

    Kedua, sesi pemilihan tersebut diadakan apa penghujung bulan Mac 2014. Jika kita lihat ranking LD pada penghujung Mac dan awal April adalah yang ke-3 dalam negara mengatasi Misbun Ramdhan dan Zulfadhli. Jadi tak adil untuk kita ambil ranking 22 Mei 2014 untuk penghujahan sedangkan kedudukan ranking ketika sesi pemilihan sepatutnya yang kita lihat.

    Ketiga, kekalahan Misbun kepada Goh Soon Huat pd pemilihan kedua juga melihatkan kekurangan Misbun. Namun saya melihat Misbun sebagai salah seorang calon perseorangan yang bakal menyinar namun agak sukar melihat peningkatan Zulfadhli buat masa ini. Namu jika kedua-2nya berusaha lebih InsyaAllah Piala Thomas akan datang kita akan melihat aksi kedua-2nya.

    Keempat, saya bukanlah pakar dalam bidang badminton, namun setiap minggu mengikuti perkembangan kejohanan dan ranking pemain-2 badminton negara melalui laman web tournamentsoftware.com. Dan saya dapat lihat prestasi-prestasi mereka. Apatah lagi jurulatih-2 perseorangan yang sentiasa bersama pemain antaranya ialah Rashid Sidek sendiri, sudah tentu mengetahui lebih dari kita semua.

    ReplyDelete
  4. BAM rasis? Pemimpin Melayu lemah. Bangsa lain memberi tekanan kepada melayu dan pemimpin kita duduk diam ajer.

    ReplyDelete
  5. CHINA MALAYSIA vs JEPUN
    Baru hangpa nak tau.
    Melayu-layu.. dianak-tiri oleh KAFIR.
    Harap bangsa sendiri di BAM, dia pun nampak CHINA ooo.....
    Baru chai...
    Ni dikatakan "BOTOH PAK HANG.... BAM".

    ReplyDelete
  6. Keputusan letakkan daren dlm skuad piala thomas adalah yg paling bodoh oleh bam. Bukanke cina2 sepet selalu laung dan bising pasal meritokrasi? Skrg ranking bkn kayu ukur meritokrasi? Sdgkan misbun dan zulfadli py ranking lg tinggi dr daren liew plus usia mereka pun lg muda. (Daren 26. Misbun 23 dan zulfadli 20). Sekurang2nya kalau antara 2 ni main thomas cup da tentu dpt pengalaman berharga wpun kalah. Mereka masih ada masa lg sdgkan daren da smp peak dan gameplay nya x smp ke mana lg. Pangkahlah kata2 aku ni. Yg lg bodoh letak dia sbg kapten yg langsung xde ketokohan dan kehebatan mcm chongwei.. aku syak mmg bam ni pilih kasih pd daren sbb muka jambu kot. Dgn fasiliti dan latihan serba kekurangan pun misbun dan zulfadli boleh ranking lg bagus dr daren. Bayangkan kalau mereka dpt berlatih dgn segala kemudahan bam tu. Cuma cina biasa la bila da pegang kuasa contoh dlm badminton msia ni mereka akan ego dan xkan amik melayu2 walau bagus manapun mereka. Rashid sidek tu jd boneka je. Yg pegang kuasa sebenar gm dia kenny goh dgn tey seu bock pen jurulatih dia.

    jentayu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cina berjaya membodohkan Melayu yg mmg bodoh baik dari sudut apapun. Klu org mereka tidak ada bermain spt bola, berapa kerat mereka sokong sesuatu team. Ttp demi negara org Melayu sokong tak kira bamgsa, sampai mengeluarkam air mata

      Delete
  7. Ini semua salah Melayu liberal yang hidung tak mancung,pipi tersorong-sorong.Nak tunjuk adil kepada cina komunis konon.Kalau Menteri Belia dan Sukan pun ambil pompuan cina DAP sebagai setiausaha akhbar tidak ditentang oleh UMNO,apalah lagi yang pejuang Melayu tulen dpat harapkan kepada kerajaan si Najib liberal ini?PAS dan PKR dah lama sesat dan menyesatkan ummah,........siap tidur sebantal dengan amoi pun sudah jadi halal,sebab video itu besi.Dalam gomen,JAWI,JAIS majoriti petualang penganut isle.Petualang agama ramai dalam JAKIM......mereka ini yang senang-senang bagi tanda halal pada taukeh babi.

    ReplyDelete
  8. Aku mengikuti mperlawanan Badminton tersebut, punyalah meluat aku tengok malaun se3pet yang bernama Darren tu, meluat sungguh2, apa dah kena dengan BAM ni? ada udang disebalek mee kot?

    ReplyDelete
  9. Dah lama perkara ini berlaku sejak nazmi pegang BAM lagi

    ReplyDelete
  10. Sebagai sorang rakyat Malaysia memang lah suka dan letak harapan Malaysia boleh membawa pulang Thomas Cup. Tetapi sebalik, tidak akan seronok kalau Malaysia menang kerana tidak saorang pun anak melayu dalam team. Harap dapat faham maksud ayat saya ini.

    ReplyDelete
  11. Elok pun kalahh

    ReplyDelete
  12. Jika daripada 100ribu remaja Malaysia berbilang kaum yang cergas bermain badminton (competitive skill), diandaikan mengikut nisbah 6:3:1 mengikut kaum M:C:I. BAM hanya berminat dan berpersepsi bahawa C sahaja yang mempunyai dayatahan, berdisiplin dan semangat juang, manakala M adalah kumpulan besar kepala, berkerenah, mudah mengalah & kurang disiplin. Dengan demikian perhatian hanya diberikan kepada 30% sahaja stok pemain berpotensi negara i.e Cina, manakala 70% potensi lagi diketepikan.

    Kaum Cina lebih cenderung kepada sukan individu yang tidak melibatkan body contact (kajian dibuat oleh bahagian sukan sekolah). Mereka mahir dalam sukan spt badminton, ping pong, renang, tetapi tidak berminat dan lemah dalam sukan lasak melibatkan kumpulan, pasukan ramai. Mereka tidak gemar bolasepak, rugby dan hoki. Dari segi saikologi Melayu lebih mengutamakan kejayaan secara kumpulan/pasukan dan semangat berpasukan.

    BAM perlu membuat pendekatan baharu diluar persepsi bahawa pemain Melayu tidak berkualiti, kerana pemain Melayu juga adalah better team player...cuma tingkatkan skil individu.

    ReplyDelete
  13. Jurulatih korea dan indonesia pun tak tahan dengan tekanan. Misbun pun cabut. Lihat carta organisasi pengurusan dan lu pikir la sendiri

    ReplyDelete
  14. Abg menteri tido ke time pemilihan tu?

    ReplyDelete
  15. Selagi tiada dasar mewajibkan Msti Ada ank melayu mewakili dlm sesuatu kejohanan..selagi tulah kene tindas..ank melayu lbih pantas kreatif...jika diberi pendedahan n peluang...p.Thomas mampu jdi milik kita tempohari

    ReplyDelete
  16. alaa..bos2 ni semua orang bn...mmg patut pun..ikut kepala masing2

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko kne ingat bro. persatuan badminton ni byk cina pegang. n gangster2 yg pegang. nak xnak dorg nak cina gak wakil walau ke laot.

      Delete
  17. Anony 1:28 telah mbuat knyataan mrujuk kajian fantasi n putar belit rba cinadap. Kempen smua salah bn yg dlancarkn oleh cinadap n dsorak oleh pkr pas

    ReplyDelete
  18. Elok pun kalah. Kalau menang, 40 hari 40 malam surat khabar cap tongsan buat laporan. BAM mmg begok. Tak ada Melayu pandai main badminton langsung ke? Tolol.

    ReplyDelete
  19. Kat Malaysia Melayu & India mcm x wujud. Cina babi melahap semua.
    Apapun bila dah mati jadi babi jugak. Cina kimak babi sial. Tahi kuning!!!

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!