CILI KASI TARUK!

BERITA PERAK TODAY - KLIK SINI

Video Panas dari Perak Today - Klik Sini

KALAU KORANG NAK EMAIL AKU -Sila email ke 1housepk@gmail.com

Tuesday, May 13, 2014

KRISIS TRENGGANU: SIAPA YANG BERSALAH? AHMAD SAID ATAU TUAN PENASIHAT?

Siapa POKEMON ni?
Aku nak share dengan korang pasal isu Terengganu seperti yang ditulis oleh Dr Novandri the politician blogger:

1. Negara dikejutkan dengan pergolakan kerajaan BN di negeri Terengganu. Bukan sahaja di dalam blog tetapi kesemua platform media sosial hangat memperkatakan isu ini.

2. 3 nama menjadi topik panas :

1. DS Ahmad Said, ADUN Kijal
2. Ghazali Taib, ADUN Ajil
3. Roslee Daud, ADUN Bukit Besi



3. Di saat artikel ini ditulis, 3 nama di atas telah keluar parti UMNO dan menjadi wakil rakyat Bebas tetapi masih menyokong kerajaan BN negeri.

4. Ahmad Said telah memberi alasan supaya ditangguh pertukaran beliau selepas majlis perkahwinan anak beliau pada 17 Mei ini. Tetapi apabila ditanya, mengapa mengheret soal perkahwinan anaknya sehingga berbuat demikian, Ahmad mendakwa:

"Saya ada prinsip. Anak saya nak kenduri, kalau boleh bagi kenduri selesai. Tapi jadi begini. Saya tidak ada masalah, saya boleh terima (pertukaran MB)," katanya. 5. Persoalannya, apakah betul Ahmad Said 'ada prinsip' atau pun beliau yang engkar 'prinsip' dan janji yang beliau meterai sebelum ini?

6. Realitinya, pertukaran Menteri Besar di Terengganu itu timbul selepas Ahmad Said menandatangani surat persetujuan bahawa beliau akan memegang jawatan itu hanya selama setahun selepas Barisan Nasional menang tipis pada PRU13.

7. Maklumat mengatakan bahawa PM Najib Razak telah memberikan Ahmad Said tempoh penangguhan selama setahun selepas PRU13. Ahmad Said dikatakan telah menandatangani surat itu, dua minggu selepas pilihan raya umum pada 5 Mei tahun lepas.

Surat itu, yang hanya sepanjang dua perenggan, menyatakan bahawa Ahmad akan meletak jawatan sebagai Menteri Besar dan Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri selepas setahun. 8. Maksudnya, Ahmad Said tahu bahawa tempoh beliau sebagai Menteri Besar sudah tamat pada Mei tahun ini dan beliau tahu perkara ini sejak tahun lepas lagi.

9. Dan tempoh penangguhan selama satu tahun telah diberikan dan bukannya diminta letak jawatan dengan serta merta.


Seterusnya baca di blog dr Novandri


Memang betul dari mata kasar apa yang berlaku seolah-olah tidak adil untuk Ahmad Said, tapi hakikat sebenarnya adalah lain, tak percaya? Meh baca apa ditulis oleh RBF Online plak:

Jika ini adalah sebahagian daripada strategi Ahmad Said untuk menarik simpati dan mewujudkan persepsi kejam atau zalim terhadap PM, maka strateginya berjaya.

Strategi yang saya maksudkan adalah majlis kenduri perkahwinan anaknya.

Beliau sendiri telah tahu bila tarikh tamatnya jawatan beliau sebagai MB sebagaimana perjanjian beliau dengan PM. Namun kenapa beliau memilih tarikh mengadakan kenduri terlalu hampir dengan tarikh beliau tamat jawatan ?

Sebab itu bagi saya tidak mustahil ini adalah sebahagian daripada strategi beliau untuk tujuan seperti yang saya katakan diatas.

Hari ini alam cyber gegak gempita dengan berita kononnya Najib seorang yang kejam menamatkan tugasan Ahmad Said empat hari sebelum beliau mengadakan kenduri. Kononnya jemputan telah dikeluarkan dan bagaimana beliau nak tukar tempat kenduri dalam tempoh 4 hari, mana beliau nak letak muka dan macam-macam lagilah. Tidak terkecuali juga sorang pembaca blog ini yang menghantarkan komen berikut untuk artikel sebelum ini.

Selebihnya korang baca la kat blog RBF Online

Apa-apa pun aku yakin PM takkan buat kesilapan yang bodoh macam orang dok tuduh la ni, tapi satu benda aku nak cakap. Aku amat benci Tuan Penasihat pukimak babi yang selalu menyusahkan PM kesayangan kita ni..siapakah tuan penasihat ni? Ada nampak itu gambar kat atas sekali? He he he

35 comments:

  1. sabar sikit pun takkan tak boleh .... Kan dah memalukan UMNO...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah pasal ahmad said ce bawa bincang kan lagi bagus.....

      Delete
  2. Jailani Ngah ni memang bodoh tak hengat nya bro.... Yg Najib pi dengar sangat si bodoh ni pehal??!

    ReplyDelete
  3. apapun anda punya ulasan & alasan, tragedi hari ini berlaku kerana kebodohan dan kesombongan najib.

    kalau najib sanggup kurangkan sikit sikap sombongnya dan tambah sikit sikap hormat pada org bawahan dia (samada org bawahannya bermasalah atau tidak), tentu dpt meyelamatkan dia, terengganu dan malaysia drp masalah besar seperti ini.

    inilah nilai yg perlu ada pada pemimpin besar, lebih2 lagi pada masa ini dimana sentimen menunjukkan yang najib cukup lemah dan apologetik pada bangsa lain tetapi sgt keras pd org yg mendokong dan menyokongnya.

    kita tolak ketepi isu kenapa MB perlu ditukarkan. kalau prestasi sbg indikatornya, tentu dia (sbg pengerusi pilihanraya selangor, dan seluruh ADUN selangor perlu turun.

    apapun, saya tak marahkan najib kerana BODOH. manusia itu penuh dengan sifat kekurangan. BODOH sebahagian drpnya. kita harus redha.

    ReplyDelete
  4. Sapa dia bro? Cuba highlight sikit. Dia ni chairman PAC kan?

    ReplyDelete
  5. apapun anda punya ulasan & alasan, tragedi hari ini berlaku kerana kebodohan dan kesombongan najib.

    kalau najib sanggup kurangkan sikit sikap sombongnya dan tambah sikit sikap hormat pada org bawahan dia (samada org bawahannya bermasalah atau tidak), tentu dpt meyelamatkan dia, terengganu dan malaysia drp masalah besar seperti ini.

    inilah nilai yg perlu ada pada pemimpin besar, lebih2 lagi pada masa ini dimana sentimen menunjukkan yang najib cukup lemah dan apologetik pada bangsa lain tetapi sgt keras pd org yg mendokong dan menyokongnya.

    kita tolak ketepi isu kenapa MB perlu ditukarkan. kalau prestasi sbg indikatornya, tentu dia (sbg pengerusi pilihanraya selangor, dan seluruh ADUN selangor perlu turun.

    apapun, saya tak marahkan najib kerana BODOH. manusia itu penuh dengan sifat kekurangan. BODOH sebahagian drpnya. kita harus redha.

    ReplyDelete
  6. kualiti pemimpin hanya blh diketahui bila timbul sesuatu permasalahan.keputusan dibuat berdasarkan kpd prinsip,timbangrasa,budibicara dll.

    ReplyDelete
  7. Ramai org kata DSN tak bertimbang rasa la, terburu-buru la ...
    Tapi yg aku tak faham, apa kaitan Majlis KESYUKURAN Perkahwinan dgn janji nak letak jawatan?
    Ada beza ke dia letak jawatan sebelum atau selepas majlis 'kesyukuran' tu?
    Lagipun dia letak jawatan MB, bukan ADUN ... dan bukan buat di Kediaman Rasmi MB, tapi di rumah dia sendiri ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalammualaikum wmt,
      Dia mungkin mahu majlis itu diadakan ketika dia berjawatan MB.
      Kalau tak jadi MB lagi tak ada umph lerrrr....
      Kisah pangkat dan darjat lerrr konon.

      Delete
    2. Mad Said mungkin salah, tetapi Najib yg terjerat...............siapa pandai dan siapa bodoh?

      Delete
  8. Kenduri kahwin apanya mat said. Aritu dah buat kat TTI. Siap sultan datang lagi. Ni nak buat kat Kijal pulak. Lepas ni kat mana lagi. Entah berapa kali kenduri. Dah2lah alasan bodoh tu. Kalau tunggu lagi, lagi teruklah kau ganyang YB Razif tu. Sebelum ni pun dah teruk puak2 kau ganyang dia, siap buat puisi lagi. Pegi setel hal peribadi yg tak berkesudahan tu dulu.

    ReplyDelete
  9. Berapa kali kenduri kahwin anak mung mat said? aritu dah buat kat TTI. Sultan pun datang. Ni nak buat kat Kijal pulak. Lepas ni berapa kali kenduri lagi. Lagi tunggu lagi teruklah kau ganyang YB Razif. Sebelum ni pun puak2 mu bukan main lagi ganyang dia. Siap ada puisi, blog fitnah dan mcm2 lagi. Pegi setel masalah peribadi nu dulu.

    ReplyDelete
  10. Sebenarnya tak timbul soal nak pindah tempat kenduri sebab DALAM KAD JEMPUTAN tertulis tempat kenduri kahwin ialah di kediaman mereka di KEMAMAN bukan di kediaman rasmi menteri besar di Kuala Terengganu.

    Ia soal air muka, nama baik, maruah.
    Bila dia minta tangguh 4 ari sehingga selesai majlis perkahwinan anak dan Najib jawab, itu hal peribadi....itulah tandanya kita tidak lagi bermakna di mata boss.
    Macamlah selama setahun pegang jawatan mb tu, mat Said hya duk goyang kaki. Takde jasa langsung?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adat atau janji?
      nak pentingkan yg mana?

      Delete
    2. Keluar parti :
      PAS : Jatuh talak 3 isteri2
      DAP : denda RM8 juta dan kosongkan DUN
      PKR : Denda 5Juta Ringgit dan Kosongkan DUN (Kecuali kalau BOS Suruh macam Kajang)
      BN : ?

      Delete
  11. Mat Said ni, tengok pada muka pun memang jenis bodoh tak boleh diajar. Dia naik jd MB bukan sbb UMNO mahu, tp campurtangan Sultan yg tidak mahukan Idris Jusoh. Mat Said sbgi MB hanya "menghodohkah" Terengganu yg cantik dan membangun oada zaman MB sebelum ini. Cuma dengar rakaman perbualan dia di Awani, mcm manusia tidak bersekolah. Mat Said ini kesimpulannya ialah "boddo"

    ReplyDelete
  12. Mat Said memang dah rancang awal-awal nak buat hal. Kenduri hanya alasan. Dasar bodoh terlampau. Muka bodoh, hati bodoh dan otakpun bodoh. Pengajaran untuk UMNO, berhenti lah ambil bangang jd calon. Tengok wakil Ajil yg sembunyikan diri. Penyokong dah naik angin. Memalukan orang Terengganu saja.

    ReplyDelete
  13. Terengganu ada ramai cerdik pandai, orang yg tampan, ulama, kepimpinan hebat dan sumber yg banyak. Ikan pun banyak, tapi kenapa pilih gelama gigi jarang? Bodoh tidak boleh diajar. Jangan pilih dah 3 orang ini sbgi calon BN. Menyusahkan rakyat dan memalukan UMNO.

    ReplyDelete
  14. memang tak bijak sebab suka sangat ikut anwar style..punahsihat cipta masalah kemudian dia belagak hero selesaikan masalah yg dicipta sendiri. nampak kuat tetapi lemah..mat said dah selesaikan masalah peribadi dia.. sedangkan najib masih dibelenggu masalah dengan punahsihat sekeliling pinggang..

    ReplyDelete
  15. Najib hilang sifat kemanusiaan. Habis madu sepah dibuang! Cuba belajar dari TDM, semangat setiakawan dan mengenang jasa orang bawahan...alahaii Najib, sila letak jawatan sebab kamu lebih mementingkan kaum cina dari bangsa dan seagamamu sendiri

    ReplyDelete
  16. Anon 12.54:
    Sebab tu Najib ni kena perihatin..bukan buat keras kepala ego mcm UMNO tu mak bapak dia punya..mmg mat said buat 2 kali..10hb di KT..17hb di Kemaman..majlis di KT dihadiri oleh baginda Sultan..bila dihadiri baginda Sultan..sudah tentu para jemputan terdiri daripada VIP.
    Majlis pada 17hb di buat merupakan majlis kesyukuran..cuba tengok betul2 kat kad...kalau nak tau beza majlis kesyukuran dan walimatulurus di pantai timur..sila lah tanya sendiri dengan orang pantai timur. Bila kata nak buat majlis kesyukuran dan dibuat di Kemaman, bermakna Mat Said ingin meraikan perkahwinan anaknya dengan majlis kesyukuran dan dijemput masyarakat di kg dia..termasuk juga semua pengundi2 dia..kurang2 mungkin dia nak meraikan perkahwinan anak dia kali terakhir sbg MB...xkan lar menda ni Najib tak dak otak nak pikir..otak liberal takleh nak pikir mcm otak org kg kot...sbb tu masa anak dia kawin pun buat kat Seri Perdana..besar2an..hanya VIP2 saja yang hadir..dan takder pulak buat kat Pekan untuk dikongsi sama kegembiraan dengan rakyat2 kebanyakan..tu lar beza Mat Said dgn Najib Gor penyanyang Cina ni....

    ReplyDelete
  17. Mad Said mungkin salah, tetapi Najib yg terjerat...............siapa pandai dan siapa bodoh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dua2 memang sah2 bodoh.

      Delete
  18. pada aku xley nak salah penasihat kalau yg menerima nasihat yg tak pandai....keje penasihat memberi nasihat bukan memberi arahan, membuat keputusan dan sebagainya.....tiada siapa boleh buat keputusan bagi pihak sesiapa apatah lagi seorang pm....

    org umno undi najib bukan penasihat...rakyat pun undi bn yg pmnya najib bukan penasihat......

    kalau nak salah dgn carut bagai adalah salah najib sbb dia yg buat keputusan selepas diberi nasihat oleh penasihat yg beliau sendiri lantik tanpa paksaan mana2 pihak....

    dan sebagai seorang gentleman...sumone has to make decision at d time nobody dare to make that decision.....sbg ketua kerajaan dan parti...najib telah buat keputusan(selepas menimbang segala option yg ada)........sewajarnya ahli parti termasuk ahmad said sendiri hormati keputusan ketuanya dan meletak kepentingan islam melayu dan negara dihadapan bukan diri sendiri...tapi apa nak buat...perangai ahmad said nie byk dalam umno sebenarnya.....sanggup buat apa sahaja demi kekalkan kuasa...bila hilang kuasa sanggup khianati parti yg telah menaikkannya...tanpa parti siapa mereka????????????????tak percaya tanya mad taib.....kadir sheikh fadzil.....anak ghafar baba...nurdayana.....malah anwar sendiri...

    last but not least....tindakan kita jgn lah merugikan melayu lebih lagi islam...walkaupun terengganu mungkin dapat pada pas....tapi pas tak kuat dalam pakatannya walaupun pkr ada satu kerusi je mahu 14 kerusi pas tunduk pada tuntutan pkr..........pk2an

    ReplyDelete
  19. bermasalah sgtkah negeri trenganu hingga nk tukar mb tanpa budi bicara lain.. atau sudah ade janji dgn group yg lagi satu..
    kalau lihat yg bermasalah adalah kerajaan pusat..

    ReplyDelete
  20. Aku rasa kejadian kat terenganu ni mesti ada motif lain....tah lah mcm tak logik je....

    ReplyDelete
  21. Tuan PK. Its all about Human Management. Penasihat kepada PM kenalah mainkan peranan menasihati PM cara yang paling selamat dan bermaruah. Do some homework. Kaji siapa sebenarnya Mat ni. Jenis orang yang macam mana dan teliti rekod-rekodnye. Kemudian nasihatkan PM apa jalan yang terbaik. Tell me, kita tak letakkan calun di Bukit Gelugor kononnya dah agak akan akan kalah and membazir wang rakyat. Tapi kalau di Trengganu kena buat Pilihanraya satu Negeri macam mana?? Pikirlaa otak ada... Sorry Bro... marah niii.... -Rakyat Kelantan-

    ReplyDelete
  22. wa rase nie macam satu strategik najib nie nak manupulasi pakatan bagi dorang nampak seronok padahal diorang nie masih lagi dalam part umno

    ReplyDelete
  23. Penasihat ncm ni
    SOKONG MEMBAWAK REBAH
    namanya jib.

    ReplyDelete
  24. MASALAHNYA AHMAD SAID KAN DAH TAHU DARI AWAL LAGI YG DIA AKAN LETAK JAWATAN PADA MEI TAHUN INI SO KENAPA MESTI NAK BUAT KENDURI ANAKNYA PUN PADA TARIKH ITU JUGA, NAMPAK MCM ADA UDANG DI SEBALIK BATU PULAK NI. ALIH2 NAJIB JUGA YG DIPERSALAHKAN.

    ReplyDelete
  25. kalau penasihat tak guna mmg susahlah najib jawabnya kerana reputasi najib blh jatuh kalau tersalah buat keputusan dgn mendengar nasihat penasihat najib tu. apa yg berlaku kat terengganu jgn nak salahkan najib semata-mata sebab segala yg berlaku dah dipersetujui dari awal lagi.

    ReplyDelete
  26. Penasihat kepada najib kenalah mainkan peranan menasihati najib dgn cara yang paling selamat dan bermaruah. buaknnya menyusahkan najib dgn keputusan yg diambilnya.

    ReplyDelete
  27. Manusia pegang pada janji. Jgnlah bagi alasan nak buat kenduri anak dulu. Kenduri anak dgn jawatan MB tak kena mengena. Kena postpone ke kalau dia letak jawatan??? Bodoh le Ahmad SAid ni dan tukang penasihat lagi bodoh. Tapi PM takkan tak boleh nak pikir ye??

    ReplyDelete
  28. Penasihat PM sepatutnya memainkan peranan memudah cara kan urusan PM mentadbir negara. Bukan lagi menyusahkan beliau. Aku tengok makin teruk keputusan yang PM buat akhir2 ni disebabkan penasihat-penasihat beliau yang tak berapa nak cerdik aka BODOH

    ReplyDelete
  29. Aku sedih melihat agak ramai yg kata mt said bodoh. Mt said tak bodoh, dia cerdik ...mcm musang! Dia tahu tarikh nak kena letak jawatan, dia buat kenduri dlm tempoh tu dgn niat nak dapat simpati rakyat & juga najib...ha hah hahh ...kan najib dah terjerat ???

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!

Sama Rata, Sama Rasa, Depan BELAKANG Sama Saja!!

Sama Rata, Sama Rasa, Depan BELAKANG Sama Saja!!