PANAS BERAPI! KENAPA ADA LANDASAN DIEGO GARCIA DALAM SIMULASI KAPTEN ZAHARIE?

KUALA LUMPUR – Landasan lapangan terbang Diego Garcia antara lima penemuan pasukan penyiasat dalam program simulator milik Kapten Zaharie Ahmad Shah yang diambil dari rumahnya di Shah Alam pada Sabtu lalu, lapor Berita Harian.

Akhbar itu memetik sumber yang berkata, penyiasatan mengambil kira penemuan itu sebagai satu daripada elemen siasatan berhubung kehilangan pesawat MH370 yang dipandu oleh Zaharie.

“Antara perisian landasan yang diperiksa setakat ini ialah Lapangan Terbang Antarabangsa Male di Maldives, sebuah lapangan terbang milik Amerika Syarikat (Diego Garcia) serta tiga lagi landasan di India dan Sri Lanka, yang semuanya mempunyai jarak landasan 1,000 meter.

“Meskipun kelmarin Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishamuddin menafikan MH370 mendarat di Diego Garcia, siasatan tetap dibuat kerana ia berpandukan data perisian simulator penerbangan Zaharia,” kata sumber tersebut kepada Berita Harian.

Sabtu lalu, pegawai penyiasat Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengambil simulator penerbangan Kapten Zaharie Ahmad Shah di rumahnya di Shah Alam.

Ia kemudian dipasang semula semalam di ibu pejabat Bukit Aman bagi mencari petunjuk kehilangan MH370 yang masih misteri.

Sebelum ini, Amerika Syarikat menafikan kemungkinan pesawat yang membawa 239 penumpang tersebut mendarat di pangkalan mereka.

Menurut sumber itu juga, siasatan juga dibuat bagi mencari petunjuk kemungkinan juruterbang mendaratkan pesawat di landasan yang dipelajarinya dalam simulator berkenaan.

Sumber itu menjelaskan pihak PDRM menjalankan siasatan tersebut dengan kerjasama Suruhanjaya Komunikasi Multimedia (SKMM) bagi mencari petunjuk dalam usaha mencari MH370.

Siasatan yang dibuat juga merangkumi kemungkinan pesawat tersebut mendarat di landasan yang kawalannya longgar, selain teori pesawat itu mungkit mendarat di atas laut, bukit atau kawasan lapang yang sesuai. – www.astroawani.com

HOUSE PK:  Apa benda ni? Kenapa dia buat simulasi dengan landasan yang dimiliki oleh tentera Amerika ni? Simulasi untuk mendarat kat sana? Hmmmm, aku bukan nak menuduh tapi aku makin RASA TAK SEDAP HATI dengan Kapten ni...

What say you?

23 Responses to "PANAS BERAPI! KENAPA ADA LANDASAN DIEGO GARCIA DALAM SIMULASI KAPTEN ZAHARIE?"

  1. 1. Sidang Media pada jam 5.30 petang di tv3 dan Channel News Asia setiap hari yang diketuai oleh D Hishamuddin sepatutnya diberhentikan seketika sehingga pesawat MH370 dapat dikesan.

    2. Sungguh buang masa dan menambahkan stress bagi pegawai MAS yang dua tu, kerana mereka terpaksa menentang hentaman wartawan-wartawan yang menyoal soalan yang tidak menasabah dan menindas pemikiran pegawai yang sedang resah dan risau akan masa depan mereka.

    3. Mengapa keluarga kapten semua tidak ditangkap di Perth? Kerajaan Australia boleh disuruh jalankan arahan ini. Kerajaan Malaysia mesti kuatkan syak mereka terhadap bapa dan suami keluarga ini. Banyak informasi yang boleh dikorek oleh PDRM.

    4. Tv 3 dan Channel News Asia serta tv1 tidak sepatutnya menginterview beberapa orang yang memuji kapten zaharie untuk mengelakkan prasangka terhadap masa’alah otak kapten zaharie.

    5. Sudah terang lagi bersuluh hamper 80 persen kapten zaharie dan pemimpin pkr khususnya bertanggung jawab dalam perkara ini, kerana selama ini pemimpin pembangkang dan NGO menghasut rakyat terlampau sangat terhadap membencikan kerajaan BN.

    Membencikan kerajaan dan turut bersedih tentang hukuman pemimpin pkr yang homo sehingga membunuh rakyat asing dan tempatan seramai 239 penumpang dengan senjata pesawat adalah dosa yang tak dapat dima’afkan. Mengambil tindakan penjenayahan begitu yang terlalu kejam kerana sudah dicucuk oleh pemimpin pkr mereka anWar homo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak bedah kunun. bongok

      Delete
    2. Kau tu 1000x biyol....berwaspada la sbb ada kemungkinan berlaku seperti d tulis oleh mak bedah kpd manusia yg berhati arang

      Delete
  2. Kalau biasa main Flight Simulator 9 atau X, landing strip seperti Diego Garcia tu bukannya rahsia pun. Memang ada dan boleh test kemahiran nak landing tengah laut dengan tiupan angin kuat. Banyak lagi landing strip seluruh dunia yang dah pre-install dan boleh kita download. Peminat tegar Flight Simulator 9/X biasanya ada bina rig yang hampir sama dengan cockpit kapal terbang pilihan mereka. Ada landing strip dalam software, tak semestinya digunakan. Boleh check log sama ada dia pernah buat simulation guna strip tu atau tidak.

    ReplyDelete
  3. Kapten ni kantoi menyusahkan diri sendiri kenapa tunjuk simulator kat fb mesti org spect sesuatu. Boleh percaha ke penyokong pkr ni org dah tadsub apa saja boleh dia lakukan untuk idola dia. Bukan dia tak baik
    Dilaporkan oleh kawan 2 dia tapi dah masuk parti yg menyemaikan sikap kebencian org baik boleh jgn pembunuh kerana ketadsuban pada idola dia. Begitu juga dgn pengikut tuhan harun. Segalanya terarah kepada dia sebab dia berada di cokpit masa tu.

    ReplyDelete
  4. making a " kambing hitam" eh? nanti kau kat akhirat la, bila ianiaya orang islam sendiri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seriously laaa klau tidak mahu org ada suspisious terhadap diri jgn buat perangai suspiously. Really seriusss ni...

      Delete
  5. Me say same as you lah.

    ReplyDelete
  6. Sama2 kita bertekad untuk memperbanyakkan bersolat hajat dan doa setiap hari...semoga petunjuk demi petunjuk menjadi semakin jelas dan nyata. Insyaallah.

    ReplyDelete
  7. Memang confirm Kapten Zaharie ni mendaratkan aircraft di pengkalan amerika Diego Garcia.
    Kerajaan Msia wajib memaklumkan Beijing tentang komplot amerika di dalam konspirasi ini.

    Kepala konspirasi Anwar Ibrahim adalah dalang disebalik tragedi ini. Pm Najib tidak boleh terlalu lembik dan bergantung harap dgn krismuddin utk handle tragedi negara ini..krismuddin hanya tahu menafikan itu dan ini menunjukkan kejahilan dalam menganalisis maklumat. Cukuplah kegagalan krismuddin dlm menangani tragedi Lahad Datu.

    Kerajaan harus bertindak berani terhadap anwar ibrahim, membiarkan pengkhianat negara ini terus berkeliaran akan mengundang beribu bencana terhadap negara ini.Menamatkan riwayat politik anwar adalah satu-satunya pilihan yg ada kpd kerajaan skrg.

    ReplyDelete
  8. Yaalaaah.. Anuar kan Rapat dengan US nie... kawan karib termasuk CIA ramai kat sana ...takkan tak de KAITAN ... lepas tu ada ikatan persaudaraan lagi dengan PILOT , siap berkongsi cucu ..... semakin menariiik...

    ReplyDelete
  9. Nak cakap bodoh karang nanti marah. Bro, dah nama pun simulator. Tak hairan pon kalau dalam software simulator tu ada list landasan kapal terbang Diego Garcia...ptff

    ReplyDelete
  10. instinct kau tu maybe betul parpu!

    kita boleh baca body language. bahasa gerak badan. OK now jom kita tengok video terakhir pilot dan co pilot:

    https://www.youtube.com/watch?v=MKRGDu0FmmE

    bandingkan gerak geri kedua-duanya. kapten kelihatan agak 'stiff'. seolah2 dalam kepalanya fikir mcm2. tidak toleh kiri dan kanan, berbeza dgn co pilot yang dilihat lebih bersahaja, dari gerak gerinya kita boleh tahu dia seorang yg "control macho", tapi baik hatinya

    lietome

    ReplyDelete
  11. Punya laa aku sebok dengan pesawat yang hilang ni sampai aku terlupa yang hari ni pilihanraya kecil kat Kajang . Kah Kah .

    ReplyDelete
  12. Salam semua..Setiap hari kita menjadi resah menunggu & terus menunggu perkembangan berita ttg MH370, sdgkan dlm masa yg sama hati jd sakit & x tenang dgn segala tohmahan dari luar negara. Xcukup dgn itu tohmahan dtg dari pembangkang yg memperlekehkan usaha2 pencarian. Tolong lah kpd mereka2 yg ada kuasa, mungkin petunjuk ini boleh membantu usaha2 sedia ada. Kdg2 manusia lupa dgn segala kecanggihan teknologi yg diguna pakai kita lupa kuasa Allah mengatasi segala2nya. Mungkin petunjuk dari hamba Allah ini dpt membantu Msia mengakhiri pencarian MH370 ini. Harap pihak berkuasa dpt pertimbang & jadikannya rujukan. Sila KLIK & baca dgn hati yg terbuka. Moga ada sinar utk kita semua. Insyaallah.

    http://greenboc.blogspot.com/2014/03/gempar-pasangan-suami-isteri-di-bogor.html

    ReplyDelete
  13. bro.. aku pun tak sedap hati ni.. cam kes lahad datu dulu.. bila tetiba kapal perang mereka sangkut kat kawasan karang.. kapal canggih pun bule sangkut ker.. then pasal hal ni plak, US menggunakan kapal terbang yang canggih untuk mengesan kehilangan MH tapi tak jupe gak sampai skang ni.. ni cam ada apa apa jer bro..

    ReplyDelete
  14. Puki Parpu , pi carilah MH 370 jika ada sana . Pundek . Bodoh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anon 9.17 p.m.

      Dalam keadaan sekarang apa pun mungkin. Jadi jaga la bahasa tu. Lu pun pundek bodoh juga.

      Delete
  15. P**i China Doll sini takde wokey. Nak cari P**i pergi tanya ANU. Dia tahu mana mau cari.

    ReplyDelete
  16. bodoh punye anonymous.......ni mesti keja si peliwat...... dia kan kawan baik dengan yahudi amerika....mesti dia dah pakat......mh370 ??????????????

    ReplyDelete
  17. bangang you parpu karri

    ReplyDelete
  18. Ingat lagi tak pasal komando Malaysia yang menziarahi rumah Jamalul Kiram ketika berlakunya tragedi Lahad Datu. Saya cadangkan supaya komando yang sama berkunjung ke DG atas satu misi rahsia. Kita cuma nak pastikan sama ada US berbohong atau tidak.

    ReplyDelete
  19. Melayu Selangor. Terima kasih atas nasihat tuan. Saya minta maaf. Hari ini dengar cerita MH 370 mungkin ada di Indian Oceann . Belum, pasti. Tetapi Parpu cakap mungkin MH 370 ada di LANDASAN DIEGO GARCIA. . Kalau kamu ada telor ayam atau telor bunga sila beri penjelasan. Terima kasih.

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!