BOEING MH370: BERTENANG RAKYAT MALAYSIA SEMUA! BIARLAH PIHAK BERKUASA MENJALANKAN TANGGUNGJAWAB MEREKA!

Setakat ini, kapal terbang MH370 belum lagi dapat dikesan, tetapi di laman media sosial dah macam-macam cerita yang tersebar. Macam-macam teori luarbiasa yang keluar. Tidak kurang juga macam-macam spekulasi liar yang tersebar.

Memang sebagai rakyat Malaysia yang marhaen ni aku rasa pelik, dizaman yang serba canggih ni pun pesawat boleh hilang dan tak boleh dikesan. Aku nak share dengan korang satu komen di FB yang menceritakan tentang kecanggihan pesawat Boeing:

"Sebenarnya tiada bukti kukuh pesawat terhempas lagik.... Tiada kesan minyak atau serpihan ditemui....Malahan ELT dan blackbox pun tak der signal.... Tower Hong Kong sahkan ada contact jam 1.20 pagi dalam kawasan pengawasan Hong Kong...
Kapal terbang ni ada 8 unit ELT atau Emergency Locator Transmitter.... ada dua jenis iaitu Manual dan Automatic... Automatic lak ada beberapa jenis antaranya G-Force ELT dan Automatic Hydrostatic Release Unit atau HRU... Apabila terhempas kat darat... G-Force automatic released dan hantar signal emergency.... HRU lak berfungsi automatik apabila kena air pada kedalaman tertentu... direleasekan dan terapung.... ada gak yg Marine Unit yang boleh berfungsi sehingga kedalaman beberapa km....

Selagi tiada bukti sah yang menyatakan Kapal Terbang ni terhempas.... Kerajaan tidak akan mengeluarkan sebarang pengesahan dan kenyataan....."


So Rakyat Malaysia sekalian, hentikan segala spekulasi liar dan marilah kita mendoakan agar kesemua penumpang MH370 itu selamat. Jangan la kita nak tuduh orang itu tak betul, orang ini tak betul. Biarlah pihak berkuasa membuat tugas mereka untuk mencari pesawat tersebut.

PM pun dah hantar banyak kapal kapal untuk kerja-kerja mencari. Begitu juga dengan negara Singapura, Vietnam, China dan terbaru USA menghantar bantuan untuk misi mencari dan menyelamat. Setakat ini tiada apa-apa lagi.

Kepada keluarga mangsa yang terlibat, aku harap korang banyakkan bersabar dan  berdoa agar mereka semuanya selamat. Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Bersabar semua.

11 Responses to "BOEING MH370: BERTENANG RAKYAT MALAYSIA SEMUA! BIARLAH PIHAK BERKUASA MENJALANKAN TANGGUNGJAWAB MEREKA!"

  1. Marilah kita sama-sama berdoa yang terbaik bt mereka semua Pray for MH370..amin

    ReplyDelete
  2. Adela kat fb tu dapat info pun copy paste tpt lain. Abis semua orang dibontotkan dibodohkan. Berita x shahih mana boleh anounce kang ckp dah mati pastu hidup plak tak ke susah nanti pm nak jwb.

    Produk pas/pkr ni dah conform masuk syurga kot pastu sesuka hati maki org.

    ReplyDelete
  3. Salam. Saya tlhpun linkkan blog tuan di blog saya. Mohon jasabaik tuan utk linkkan blog saya http://www.tekokopi.blogspot.com di blog tuan. Sekian ribuan terima kasih.

    ReplyDelete
  4. Mungkin kah angkara pengganas ? Kita perlu ingat tentang serangan pengganas di sebuah stesen keretapi di China minggu lalu yang mengakibatkan berpuluh orang terbunuh .

    ReplyDelete
  5. dah jmpe oil slick dh...mmg malaysian authorities takkan disclose byk benda kt rakyat..walaupun dah taw mmg terhempas..sbb nk jaga hati byk pihak..mcm air france tu 2 tahun bru jumpe ekor kapal terbangnye...

    ReplyDelete
  6. Saya ingin bertanya adakah berita ini benar?

    Berita TV Vietnam sudah Keluar mengatakan Kapal Terbang terhempas di perairan Veitnam.Rescue Vietnam sudah dihantar ke Lokasi Kejadian.
    Penerbangan itu dipandu oleh zaharie capt ahmad shah berumur 53. Beliau mempunyai jumlah jam terbang jika 18365 jam menyertai 1981
    Offcicer 1, Fariq Ab Hamid, berusia 27 Malaysia. jumlah jam terbang 2,763 jam, jiined 2007
    Kemas kini hilang MH370. pesawat terhempas di Vietnam, semua penumpang dalam pesawat meninggal dunia. CNN melaporkan. pesawat telah disahkan terhempas di 100km utara bandar Ho Chi Minh
    kerana hujan ribut di ho chi minh. yang org tempatan fikir adalah meteor terhempas. kerana dalam negara mrk masih hujan dan tempat bukit, aktiviti menyelamat menghadapi masalah sekarang
    crash ke dalam laut 153 batu selatan pulau Phu Quoc
       
    Anne catherine daisy (1958), biby nazli mohd hassim (1952), chan huan peen (1968), chen kar mooi (1983), chen wei hoing (1971), Chng mei ling (1981), dina mohd yunus ramli (1984), guan hua jin (1980), hue pui heng (1948), jee jing hang (1973), lee sew chu (1959), lee kah kin (1982), maria mohd yunus (1982), mohd sofuan ibrahim (1981), mohd khairul amri selamat (1981), muhd razahan zamani (1985), muzi yusop (1964), ng may li (1977), noraida mohd (1957), nor fazdilah rahim (1975), norlia akmar hamid (1981), ramlan safuan (1982), sim keng wei (1961), suhaili mustapa (1983), tan ah meng (1968), tan chong ling (1966), tan sioh peng (1982), tan wei chew (1995), tee lin keong (1964), teoh kim lun (1978), tong soon lee (1983), wan hock khoon (1972), wong sai sang (1961), yap chee meng (1975)
    Senarai penumpang msia
    Ini drpd sumber
    Kluarga mangsa da dimaklumkan, cume media je msih xnak dedahkan tmsuk PC hishamuddin ni.. Pdhl depa da mklum..
    Kawan saya dalam TUDM baru maklum.Kapalterbang disahkan terhempas pada jam 5.20 pagi tadi di kawasan laut di perairan Vietnam.Semasa terhempas kapal terbang dalam kelajuan yang tinggi.Kedalaman laut di kawasan tersebut ialah 3km dan keatas.Mengikut dia kalau ada mangsa yg terselamat amat mustahil.Semua staff TUDM dan pesawat digerakkan ke Kota Bharu dan apabila dapat kebenaran dari Vietnam akan bergerak ke kawasan kemalangan.Al Fatihah kpd yg beragama Islam didalam pesawat tersebut.
    Mengikut kawan saya lagi disebabkan kapal terbang tersebut terhempas dengan kelajuan yg amat tinggi peluang untuk menemui mangsa dan bangkai pesawat adalah amat tipis.
    Dua penumpang MH 370 bknaan adalah anak dan menantu anggota polis IPD Sentul - Sjn Abd Hamid Caw TT. Sama2 lah kita mendoakan keselamatan mrk.
    Sumber - Sjn Abd Hamid
    Salah seorangnya adalah peg atasan miti yang baru nak report duty ke beijing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. As salam.saya salah seorang rakyat Malaysia yang mngikuti
      Perkembangan insiden ini. Berita yg saudara sampaikn ini mnyamai berita yg disebarkan 4-5 hari yang lepas.pasangan suami isteri di Bogor,Indonesia dapat petunjuk mh370 melalui solat tahajjud. Saya percaya,dengan keadaan umat islam sekarang ini, hanya yang mengamalkan dan mempercayai kehebatan solat tahajjud sahaja yang mengetahui kebenarannya. Jika ianya berita yang dipalsukan, hanya Allah yang Maha Mengetahui

      Delete
  7. aq setuju dgn pendapat parpu bab nie... mmg ramai pukimak2 anjing akan muncul memberi spekulasi pasal perkara nie. biarlah org2 yg lebih pakar mencari ke mana dan apa sebenarnya yg berlaku kat pesawat tue....

    ReplyDelete
  8. Sebernanya mas Sudah tahu Hal ini. Tetapi mereka Akan berjumpa dengan keluarga penumpang Dan membawa ke laut china selatan untuk menunjuk Bangkai pesawat.ada kemungkinan pesawat mh370 terhempas di bukit pukau di Vietnam .....

    ReplyDelete
  9. Jom ke sini pulak gambar bogel melayu www.jawko.com
    Awek bogel on Twitter

    ReplyDelete
  10. Apa-apa pun marilah kita berdoa agar pesawat ini dijumpai dengan selamat ...kerana doa adalah senjata mukmin yg paling ampuh

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!