PANAS BERKARI! APA BENARKAH PROTON PREVE BILA ACCIDENT ENJINNYA BOLEH TERCABUT?

Nak kena check dengan Proton ni, apakah ini gambar betul Proton Preve accident? Takkan la sampai enjin tercabut kot?

Harap pihak Proton dapat menjelaskan akan perkara ini...

146 Responses to "PANAS BERKARI! APA BENARKAH PROTON PREVE BILA ACCIDENT ENJINNYA BOLEH TERCABUT?"

  1. Nak beli Proton atau Perodua ? Tak kisah laa . Yang penting anda undi PAS untuk kesejahteraan diri anda dan keluarga . Pas adalah yang terbaik .


    .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ah jib bacul

      Ah jib pondan

      Ah jib dayus

      Ah jib bapok

      Ah jib gagal membenteras pelampau cina dap communist dong zong king kong

      Ah jib gagal memerangi pemberontak nasrani kafirun

      Ah jib gagal menghapuskan puak kopiah pas khawarij bebal bidaah sesat

      Ah jib gagal menangani marina mujahid kj liberal murtad

      Ah jib harus meletak jawatan tidak layak memimpin agama bangsa negara

      Ah jib adalah pemimpin lemah 7x lebih bodoh drpd paklah

      NYAH KAU AH JIB GOR

      Delete
    2. apehal nie?abis sume hang bedal.DSNR berpenat lelah demi negara pun hang bedal.ada baik nya hang jadi PM.burok la perangai hang.saaatuuuuuu.saaaatuuuuu.saaaatuuuuuu MALAYSIA.

      Delete
    3. Parpukasipundek ni aku rase smlm die mabuk todi.. jd die lupe dh sape musuh sape kwn...

      Sbb tu aku ckp dlu..aku xpercaye klu Parpupundek ni xpernah pegi DANOK... hahahaha..

      Delete
    4. Ini sumernyerr poyooo.... haktuihhhh

      Delete
    5. SORRYLAH NGOKKK. BN TETAP DI HATI. HIDUP BN HIDUPLAH ORG MELAYU. MATI BN HIDUPLAH DAPPIG DGN BATUAN PASS TOLOLL MCM LUUU

      Delete
  2. Kereta kat atas accident dengan apa?remuk atas bawah.

    ReplyDelete
  3. Ah jib bacul

    Ah jib pondan

    Ah jib dayus

    Ah jib bapok

    Ah jib gagal membenteras pelampau cina dap communist dong zong king kong

    Ah jib gagal memerangi pemberontak nasrani kafirun

    Ah jib gagal menghapuskan puak kopiah pas khawarij bebal bidaah sesat

    Ah jib gagal menangani marina mujahid kj liberal murtad

    Ah jib harus meletak jawatan tidak layak memimpin agama bangsa negara

    Ah jib adalah pemimpin lemah 7x lebih bodoh drpd paklah

    NYAH KAU AH JIB GOR

    ReplyDelete
    Replies
    1. bakal piem malaysia.

      Delete
    2. Ini sumernyerr poyooo.... haktuihhhhh

      Delete
  4. kalau enjin tak eject, dia akan terperosok kedalam dan membahayakan nyawa pemandu. Ini teknologi keselamatan. memang canggih.

    ReplyDelete
  5. Lebih baik pakai preve dari toyota camry apantah..

    ReplyDelete
  6. Dari sudut keselamatan, adalah baik jika enjin tercabut bila impak kuat. Sebab kalau tak, injin akan masuk kebuk penumpang dan orang boleh mati. Fikir-fikir lah logiknya

    ReplyDelete
  7. Kami hantar savvy ke Proton Sg Besi sebab minyak menitik dibawah enjin, disatu peringkat gear box terpaksa dihantar ke HQ sebab mereka di Sg Besi tak boleh pasang. Lepas satu bulan baru kami dapat balik savvy tu.

    Lepas seminggu masih ada lagi minyak menitik kat bawah enjin, kami hantar pula ka HQ Shah Alam. Katanya casket perlu diganti tapi kena tunggu kilang kat Sarawak hantar dulu. Dah masuk tiga minggu masih belum siap.

    Kalau HQ tak ada parts, di cawangan tentu teruk lagi.

    Inilah cara PROTON nak bersaing ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kilang GASKET kat SARAWAK??

      BODO betul PROTONG ni..

      PECAt SEMUA BODO_BODO yg mcm PANDAI

      BARULAH Malaysia MAJU

      Delete
    2. Kamu lagi bodo mangkuk tandas! SAVY tu teknologi Renault! Gearbox dia jak AMG, guna tiga motor! Mana tak cari parts nak mampos!

      Kalo dah teknologi Renault pon bodoh mcm tu... Gunalah otak Pembontot Rakyat (PR) yang baik sikit lah bro!

      Delete
    3. U ni betul laaa...kalau nak komplen kereta buatan org kita punnnn jgn kat sinilah...buatlah berpada2 dan di saluran yg sewajarnya....macam mendedah pekong di dada je....

      Delete
    4. Ini sumenyerr poyoooo.. haktuihhhhh

      Delete
    5. aku lagi menyesal pakai Meserati. Kat selekoh dekat dengan Sri Hartamas aritu, aku koner baring masa ujan rintik-rintik, cengkaman tayar memang dasyat, tapi malang bagi aku, penutup scupper drain tepi jalan situ dah dikebas enterprener besi buruk Malaysia (kebanyakan penutup besi tepi jalan memang banyak kena curi ). Shaft patah macam lidi satay bro....Dah 3 bulan kereta tersadai tunggu sparepart...Jadi moral of story, kereta kebal sekali pun kalu dah accident, kira rosak lah yeee!!! Janganlah cerita kelakar macam ni pun kauorang dok layan..

      Delete
  8. Tuan. Kalau accident high speed atau high impact, kereta yang passed 5 star australia ancap memang salah satu ciri akan drop engine tu. Tu untuk kurangkan impact dekat occupants kat dalam. Antara ciri ciri 5 star ancap jugak ialah airbag dan jugak pintu wajib boleh bukak tanpa perlu heavy machinery untuk potong keluarkan mangsa. Preve yang accident tu pintu masih intact, satu lai ciri ciri 5 star ancap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama juga dengan cessna atau fokker!!! kalau accident kat udara, std dia akan gugurkan enjin supaya jadi lebih ringan, takdalah kalau terhempas tu terus berkecai...he he. Bila accident tu kira rosak lah, jalan terbaik adalah berhati-hati dijalanraya. Lori sekarang ni menjadi pembunuh lebuhraya No.1

      Delete
  9. Ni la kereta jenama madey lancau~keta jenama malaysia memang x kualiti~tp harga mahal menyusahkan pengguna~nk bli import punya rakyat malaysia kebanyakkn x mampu~ni suma sebab najib kufur dgn rosmah tetek beso cucuk botox byk mkn duit rakyat

    ReplyDelete
    Replies
    1. lain aku tak tau.yg aku tau aku bangga dengan megavalve aku.keluaran 98.enjin cantik,cuma resdung satu keta......nak minta proton ganti body ler...bayar 30k lebih.....body hancus.

      Delete
    2. MAdey lancau.. Madey.. lancau... BAPAK ko la lancau pukimak! Takde sumbangan pada negara,hidup senang boleh beli mcm2 hidup tak susah mcm negara lain tak bersyukur! Cuma tau ulang ckp org bodoh panggil pemimpin yg banyak beri sumbangan, 'lancau'. Anwar jubo, Lim KitSiang komunis, Nik Ajis nyanyuk Kelantan sepanjang dia MB takde kemajuan tu yng yg ko angkat. Bersyukurla ada manusia mcm MADEY tu berjaya mengangkat Malaysia ni ke arah negara maju yg buat ko semua haramjadah boleh dapat banyak peluang pekerjaan untuk korang mentekedarah! Bodoh punya budak!

      Delete
    3. lancau bapak lu lah 8.24,
      nnt ko pakai keta bkn jenama mahathir..keta tu hempap kepala ko penyet mampos macam katak kt situ..polis kutip jer serpih otak ko..

      wktu tu ko maki mahathir byk2.. lancau bapak ko tu yg kena disalahkan..sontot betina yg jd mak ko tu..kluar anak haram jadah bahlol buat semak tanah Malaya ni!

      Delete
    4. Anus 12.46 dan anus10.21 p la mampus sama hang~ko apesal nk babit kn bpak aku pulak~bkn bapak atau mak ko yg aku lancau dan babikan~madey majukn malaysia?kepala buto ckp kt dia~mkn lg hasil bumi malaysia lg ada~anak beranak kutip hasil rakyat~bhkan kaki kipas syed mohktar al juburi pun dpt~kalau kaut skit xpa ni berbilion2~lg madey kahak brkawan lg ngan british siap join kelab freemason~mane natijah keislaman beliau~buto la bpak dan puki bacin mak ko~sesedap ati melancau kn bpak aku~madey bapak ko ke anus?

      Delete
    5. Lu lancau kan orang siap kufur kan orang tu kira baik Dan ok la? Bila orang lancaukan Lu Dan bapak Lu.. Lu nak marah plak.. apa citar..

      Delete
    6. Hakkk tuiihhh~

      Delete
    7. anon 1.25 tu aku sah dh le dia ni mmg sewel..
      xde org yg waras akan pusing kutuk diri sndiri..
      die maki carut org lepas tu die nk ngamuk..sial lah macaibabi sekor ni
      ko elk mampos je lah dr idup merosakkan aagama & bangsa.

      ko kutuk mahathis bukan2.. ko nk mntk ampun cmne klu mnde tu xbetul?
      ko ingt lepas ke siapa ape yg ko ucap tu xbtul. berderet2 ko taip dlm mcm2 entry..

      sama ada ko ni kapir xde Tuhan atau ko mmg sakit mental/ gila so xde kisah lg dosa pahala.

      Delete
    8. INILAH JAHATNYA ORG PAS. KALAU DIA KATA ORG SEDAP MULUT SAJA. TAK BERDOSAKE. ITU BUKAN FITNAH KE. MAKI HAMUN ORG MMG CARA HIDUP PASS. NAMA AKA ISLAM TAPI LEBIH BURUK DARI BINATANG LAGAKNYA. SIBUK MENGATA TUN NAJIB ROSMA DLL KAU TAK NAMPAK LANGSUNG KE BURUKNYA DAM BODOHNYA KETUA2 PASS KAU. POKNIK YG PERINTAH KELANTAN TU MASALAH AIR PUN TAK SELESAI. HUDUD YG DIA DOK MENYALAK PUN TAK BUAT. APA CERITA. BUKA MATA LAH MACAI PASS. BISING2 CKP KRETA MALAYSIA TAK BAGUS. KAU PAKAI KERETA APA. AKU NAMPAK DIJALAN PAK2 PASS NI SELAMBA JE BAWA KERETA MALAYSIA. TAK RASA APA2 KE. MESTI ADA RAMAI YG MCM NI
      KALAU DAH SUSAH HANYA PROTON YG MAMPU KAU BELI JADI JGN CAKAP BANYAKLAH. HENDAK LAGO KALAU YG KERJA DGN KERAJAAN KE DGN SYED MOKHTAR KE. BELAJAR LAH BERTERIMA KASIH. PASS BLM BERBUDI LAGI DGN KITA TAPI MEMALUKAN KITA BANYAK. CONTOH SELANGOR. DIA DAH JADI LEMBU CUCUK HIDUP DAPP. ISSUE KALIMAH ALLAH PUN TAKUT NAK BANTAH WALHAL ITU PATUTNYA DIA YG TANGANI TAPI SEBAB DAPPIG MARAH DIA PUN SENYAP. BACUS SUNGGUH. MENGIKUTNYA PUN BACUL. ISLAM APA

      Delete
  10. gila babi betul... enjin kereta tercabut nk salahkan PM Najib..... barua PR betul ko niii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju..babi giler pon x macam tu..

      Delete
    2. 3 BUAH Lamborghini babisingapork TERBAKAR terus eksiden 6 dis 2013 ari tu di Highway PLUS dkt Nilai tu ade macai PR kutuk PM Italy ke?

      3 ekor lg rakyat Singapork mampos Ferrari 599 GTO dlm bandar je...2012.. ade macai bising mcm ni ke??

      Paul Walker mati dlm Porche.. mampus lah PM german kena maki dgn macai???

      PAUL Walker mati kemalangan di Hollywood pakai por

      Delete
    3. Ini sumernyerrr poyooo.... haktuihhhh

      Delete
  11. Kalau rasa proton teruk sgt jangan belilah masih byk lg pilihan untuk pengguna.Pada yang mampu beli kereta mahal beli sajalah dan tak perlu nak kutuk kereta jenama lain. Bila ber-forum berkenaan teknologi kereta tak perlu lah babitkan pemimpin negara dan poltik sebab ini menunjukkan anda kurang matang dan belum cukup umur lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama dah tak Baca komentar sopan cam ni.. tahniah.

      Delete
    2. Ini sumernyer poyoooo... haktuihhhh

      Delete
    3. ITU PEMBANGKANG NI BEBAL. ADA RAMAI YG DAH BERITAU TENTANG TEKNOLOGI TERKINI TAPI BEBAL OTAK KUNO NI MASIH SALAHKAN PROTON. KESIAN BETUL MEREKA NI. SIAPALAH YG AJAR MEREKA SAMPAI SEBODO INI. MALUUUUUU

      Delete
  12. Kalau accident macam dalam gambar tu....dan kalau sampai tercabut enjin bermakna....dasyat punya laju mengalahkan formula One...Kesalahan laju da tentu kenapa pula salahkan Proton...? Teknolgi bila accident high impact dan enjin akan eject kira - kira bagus juga daripada masuk dalam ruang penumpang dan terbakar atau meletup....jadi pilih lah nak kereta yang selamat beli Proton atau kalau rasa tak sayang nyawa belilah kereta impot......macam kereta Lotus yang accident kat Highway PLUS..( Utusan Malaysia 11/12 ).nasib driver tak mampussss...Konon kereta impot dan Sport...! accident sendiri jerrr...kereta jadi macam kayu beruti 4segi... Aku lebih suka Proton Previe...

    ReplyDelete
  13. Saya lebih suka beli kereta terpakai macam Mercedes dan BMW tahun 90an . Nampak lebih kukuh dari kereta sekarang dan harga nya tak mahal . Maintenance pun tak laa tinggi sangat macam orang selalu cakap . Tapi kena berhati hati semasa membeli kereta terpakai ni .

    .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jgn ler kau nk mnipu maintence krete teepkai merc n bmw xmhal..kereta da tua mmg slalu sakit...mcm manusia gk bila da tua slalu sakit2.

      Delete
    2. Anon 9.11 nih mesti budak sekolah rendah baru tengah belajar nak jentik2 kotek! Merc n BMW 90an parts tak mahal? ko beli kat Petaling Street ker Chow Kit?

      Delete
    3. Dia beli Remote Control Car punya part la.Kena paham betul-betul ayat dia.He...He..He.. Saje gurau-gurau dengan adik bewak-bewak.

      Warghhhh...Kah...Kah....!!!

      Delete
    4. Ini sumernyerrr poyooo.. haktuihhhhhh

      Delete
  14. Inilah masalahnya bila lihat gambar tanpa menghuraikan cerita sebenarnya. Antara ciri-ciri keselamatan terkini adalah bila impact di bahagian hadapan engine kereta tersebut akan menghala ke bawah bukan ke arah firewall dan masuk ke ruang pemandu. Dalam kes ini Preve tersebut selain impact di bahagian hadapan kemudian bergolek beberapa kali (lihat bumbung kereta) dan menyebabkan engine tersebut tercampak (bukan tercabut) keluar, namun lihat fizikal tersebut dan bandingkan fizikal kereta tersebut. Bolehkan wanita tersebut "walk-away" dengan selamat jika tidak ada ciri-ciri keselamatan yang ada pada Preve? Tuan blogger pun sepatutnya bertanya terus pada Proton untuk mendapatkan maklumat yang lebih tepat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wanita tu selamat walkaway.
      Nasib engine tu tak hempap orang yang tengah on da way.

      Sekian

      Delete
    2. Itulah bergantung pada nasib dan itulah dinamakan kemalangan. Kalau dah sampai ajal, hempap tak hempap tetap mati pasal mati itu pasti.

      Sekian

      Delete
    3. Masa R n D.pihak pengeluar hanya uji pd impact dpn blkg dan sisi.tak di uji kalau berguling2.tu sb enjin tercabut sb jarang berlaku accident spt tu.byk juga model kereta impot yg terpelanting enjin bila accident berguling2.

      Delete
    4. Ini sumernyerr poyooo... haktuihhhhh

      Delete
  15. kereta boleh diganti orang mana nak ganti wei....

    ReplyDelete
  16. ELOWWW BEWAK2 PEJUANG AMENO... MACAMANA ENJIN XTERCABUT... BUDAK ENGINE DAPAT COURSE PAKAI KUOTA BUKAN PASAI PANDAI PUN... SABIK TU KLUAQ HARAP ENGINE ATAS KERTAS JA... TAPI KEJA KPLI JE... TAH2 ENGINEER POLI CABOK APA YANG PASANG ENJIN NI... SPM PUN 1A CAMNA NAK KENAI MANA SKRU MANA PAKU... KIYEH KIYEH KIYEH. .. he he he saja gurau ngan adik2 bewak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedarla wahai babi, Yg banyak kt PROTON tu orang PAS!

      Delete
    2. Ye setuju....yang byk kat proton tu orang PAS...mmg orang PAS tak berkualiti...keje pon tak berkualiti....

      Delete
    3. Orang PAS banyak melalak jer. Keje macam Taik!

      Delete
    4. Suruh Krjn PAS bikin keta sndiri tgk..
      jual sabun pun lingkop.. KOHILAL tu rasuah pecah amanah berjuta..
      yg menenggek keje dgn Proton Holdings termasuk ex CEO Syed Zainal yg bikin Preve ni pun org Nik Najis PAS jgk..so nik najis lah bodoh sbb anak macai die yg bikin benda ni??
      org lain bikin keta dh berjaya mau bising.. puihhhhh laahh!

      Delete
    5. abang bewak lord ried kecewaa tak abis abis..tak dapat jadi cikgu gamaknya.. mai le join kengkawan hamPAS dalam proton..cam sepupu aku.. bikin sabotaj sama proton.. kat luar berdegar degar ngutuk proton tapi masih duk makan gaji kat situ jugak..ni nak kait pulak dengan Poli pulak ka.. Pusat Islam poli Dan staf engine pun bersepah puak hamPAS..

      Delete
    6. Banyak Mat Kelantan PAS kan kerja Proton.Pukimak betul budak Kelantan PAS kerja macam PALAT.

      PtuiiiiHHHH....!!!!

      Delete
    7. ELOWWW BEWAK2 PEJUANG MELAYU KEDARAH TAIK... KIMAK HEMPA... KIYEH KIYEH KIYEH. .. he he he saja gurau 2 ngan bewak2 ameno

      Delete
    8. Ini sumenyerrr poyooo... haktuihhhhh

      Delete
    9. Org PAS design kete mesti nk mintak Nik Ajis doakan, mcm air yg dia jual tu.. hehehe

      Delete
  17. Bukan ni salah satu safety features ke? Kalau tak enjin tu akan himpit pemandu menyebabkan pemandu tersebit lebih teruk. Aku tak sure betul ke dak, but aku baca la tentang one of the safety technology sekarang ialah bila accident enjin akan eject untuk elakkan dari pemandu tersepit. tetapi ada fall back juga. Enjin eject akan membahayakan pemandu lain...sejauh mana enjin akan eject bergantung kepada kelajuan dan impact kereta. http://jalopnik.com/5907068/this-shelby-gt500-crashed-so-hard-its-engine-detached-and-hit-another-car, http://www.telegram.com/article/20121113/NEWS/121119867/1246

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daripada eject engine baik eject semua pemandu n passenger.Lepas tu dalam 1/2 second ejected seat tu dilindungi oleh belon besar yang menggelembong.Masa jatuh bouncing sikit tapi still ok dan selamat.Engine kalau tercabut tercampak kena makcik goreng pisang buat naya ker orang jer.Kalau kereta kat litar lumba nak tercabut takper sebab jauh dari orang lain.Tapi korang perasan tak Lamborghini kereta yang selalu suka terbakar.Mungkin tak sesuai dengan faktor cuaca panas kat sini kot?

      Sekian

      Terima KaseeeeYYYY....!!!

      Delete
    2. Ni apa punya teknologi ni.. Wat apa eject enjin, lbh baik buat bumbung tercabut dan eject kerusi pemandu dan penumpang tu mcm jet pejuang tuh. Drp meghadapi risiko tersepit dlm kereta, lebh baik trsangkut atas pokok atau berenang dlm longkang..

      Delete
    3. bengong punya komen....

      Delete
    4. Anon 1.05pm. Kalau tak ada idea nak komen x payah kutuk orang lain bengong. Ntah2 kau pun 2x5 bengong!

      Delete
    5. 12.57..ko ni tahap IQ mahposs bean PASngok..
      xyh komen le klu dh bodoh sgt

      Delete
    6. 1.10.. Mung ni giler babi ke?? tak pasal2 marah orang. Dia punya pasal nak komen bumbung terbang ke masuk longkang ke apa.. Kalu mung tu cerdik sangat bagi la idea bernas sikit. Setakat kutuk orang bodoh, orang lain pun blh kutuk mung bodoh gakkkk.

      Delete
    7. Mung 1.23.. mu babi oiii.. lantak aku le rnk komen ape pun .nk ckp mahpos bodoh ke.. hadi bongok ke.. dh mmg macai bongok.. bodoh mcm mahpos.. dh tk reti komen jgn pamer kebodohan tu nnt org lain ckp bodoh lu jgn bisiing lah.. bahlol!

      Delete
    8. Ooi anon 1.05 & 1.10. Idea eject kerusi passenger tu OK ke apa. Kalu ada kereta yang dilengkapi teknologi gini, aku orang pertama yang booking dulu tau...

      Delete
    9. 1.30 mu memang CELAKA la. Aku peduli apa mung kutuk hadi atau mahpos atau sapa2 dalam PAS sbb aku pun bukan ahli PAS. spesis macam kau ni elok humban dalam lubang taik je! Mampos lagi elok.

      Delete
    10. woi peninggg arr~

      Delete
    11. Woi 1.30 hang apa cheritaaa~puiih totok umporno~

      Delete
    12. woii babi 1.35/1.49 lantak aku lah nk kutuk sape.. PAS mmg babi haramjadah DAP.. nik najis tu celake besar.. hina org hina Nabi.. tp macai jilat mcm tokong!
      mung kalo bodoh bahlol bapak mung bodoh sme lah sbb anak pun bodoh..dh dua2 ekor bahlol xpyh le nk tnjuk galak hebat mcm pndai kt sini.. ptuihhhhh laahhh!!

      Delete
    13. ANJING macai yg sekor tp berlakon byk mcm iblis mmc ramai.. puihhh lah.. mung kencing meleleh..

      Delete
  18. Kalau tiada proton ramai macai macai pakai Honda Boon Siew..

    ReplyDelete
  19. Undi PAS anda bodoh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Undilah PAS untuk jadi barua

      Delete
    2. Abis undi be and~dapig~anuar al juburi~umporno pandai dan x barua ka?undi pas jd barua dan bodo~baik x payah undi~

      Delete
    3. sokong 200% undi/sokong PAS jd BARUA kelas paling bawah.. sama macm kasta PARIA

      Delete
    4. Ini sumernyerrr poyo... haktuihhhhh

      Delete
  20. Si Salim Sekandar nih misti ciluk posting Omak Kau! Nak kena jangkit Kencing Tikus@ Kencing Setan jugak ker ko Salim?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Omak Kau tu dh kenyang main fitnah..tp dh dh nakmampos sakit baru lah nk mintk ampun sbb byk buat fitnah..

      Delete
    2. Ini sumernyerrr poyooo... haktuihhhh

      Delete
  21. selamat harijadi buat KJ, nah $$$ KJ bagi wat admin beli aiskrim

    ReplyDelete
  22. Hello PARPU PUNDEK..
    AKU follow posting blog ko..AKU INGAT PARPU NI CERDEK SIKIT DR MILOSUAM..RUPANYA SAME BODOH JE..mcm MACAI HARAMJADAH PR JUGAK! buat entry senget

    wei ParpukariPundek, ko nk selamatkan enjin seketul tu ker atau ko nk nk batang tubuh ko dgn anak bini ko tu selamat mase eksiden mcm ni? Eksiden mcm ni bkn salah Protoin tp salah pemandu yg mcm pelesit tu.. Lamboghini 2 ketul pon terbakor mampos 2 ekor cinbabi least 3 weeks.. ade ko buat ke entry kutuk Lamboghini??

    Ko tahu kan LPT tu litar lumba pd puak2 Kelate-Ganu-Pahang dr KL..jgn heran klu eksiden kepala tercabut.enjing tercabut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ParpuPUNDEK.. lu sepatutnye ucap terime kasih n buat entry positif sbb semua yg terlibat tu selamat...4 ekor dlm kete tu tk mampos..siap 2 ekor betina dlm keta kuar mundar mandir bwk handbag main hset lagi..

      Enjin tercabut tu secara inertia yg selamatkan 4 ekor tu dr impact lg terok.. klu enjin tu stay dlm bay, mau penyet mampos pemandu tu at high impact. Preve pakai platform kukuh yg sama ada dlm Exora.. dh test kt Europe & NCAP xde plak hentaman tu kuar enjin..

      tp si pelesit ni dh tahap gian racing.. dh hentam teruk rasenye dh mampos dh..tp sbb enjin tu terkeluar.. keta tu ringan.. xde impact besar dr depan..

      org bahlol mcm parpupundek & lancau2 kutuk MAdey ata stu je yg tgk kes ni salah Proton. Buat entry mcm nk perjatuhkan lg Proton yg dh sedia dijatuhkan hari2 oleh macai2babi DAP.. bape byk sales jatuh kasi drop income budak2 Melayu kt Kilang2 Proton Tg Malim, Shah ALam.. vendor2..
      BODOH!

      Delete
    2. senang citer bro...

      ramai rakyat dan pecacai tidak faham teknologi permotoran. sampai teknologi yang mereka tak faham pun nak dipolitikan.
      oklah...katakan seat kereta bolih ejek...lepas tu kena supply payung terjun sekalilah? kalau landing atas highway...keok...penyek macam lempeng dilanggar treler.
      pecacai ni nak kutuk proton apa hal. lu ada duit lu belilah merc atau bmw. tak perlu lu kutuk proton. masa lu baru belajar kete...lu pun guna proton jugak. bila lu sudah terer...mau cc besar...mau laju...beli saja. tak perlu kutuk jenama lain.
      serupa saya...proton ada 2 buah...kerana nak pakai kereta import...beli kete korea. walau senak perut dibuatnya ...tanggunglah. sebab sendiri pilih.
      tak perlu kutuk2.tak perlu campur aduk dengan politik.

      Delete
    3. Anon 1:34

      Nasib ler engine tu hempap kepala hotak ngkau.Kalau engine tu hempap kepala hotak ngkau gerenti ngko bising punya.Tak payah parachute la kalau ada ejected seat tu ada.Pakai belon menggellembung selubung terus seat dan passenger.Tak pun design keseluruhan KABIN ejected.Tak payah individual seat eject.Masa landing jadi macam bouncing ball dan siap on lampu amaran kelip-kelip n instruction macam mana nak release passenger dalam ejected seat tu.
      Teknologi baru ni dinamakan "Life Support".Hanya kereta Proton.

      Warghhhh....Kah...Kah...!!!!

      Terima KaseeeYYYY...!!!

      Delete
    4. ReCap, bab ni aku sahkanParpupundek sebahlol macai RBA jugak
      kalo bab bkn bidang ko..xyh le nk 'gagah' sgt..nnt nmpak bahlol mcm mahposs beangok PAS..
      pastu nk bertekak jg wpun bahlol..jdlah sial hrmjdh mcm anon pencacai gereja sekor tu..smpai dh masuk zone murtad pun masih gelak2 bodoh!

      Bg aku Proton dgn design a great car.. Pereve tu zaman DSZ-puak nik najis jgk.. keje dgn Mahathir BN.,., so blh je bersatu kn.. n safety Preve dh di test di Europe/Austarlia/Malaysia.. macai2 ngok xphm.. Preve dh byk kali kes eksiden berat2 dgn izin Tuhan selamat passanger & driver..

      Delete
    5. KALAU NAKKAN EJEK PEMANDU DAN PENUMPANG BOLIH. TAPI EJEK BIAR TERUS KEANGKASA LEPAS. JGN BALIK2 LAGI. KALAU ORG PASS TU TURUNKAN KAT NEGERI CINA ATAU INDIA BARU PADAN MUKA.

      Delete
    6. Haha cuma nk komen ni je.. Si ParpukariPUNDEK ni dia komen dia reply. hehe mcm org meroyan.

      Delete
  23. Blog politik xyh le bincang bnde kejuruteraan..sbb yg masuk ni majoriti otak udang.
    otak setaraf Mahfoss bean al-buaya pesuruhjaya pasngok Kedah je.. so mcm lembu tgk keta lah..mn paham kejuruteraan..sptutnye kite thumbs-up Preve proven masih kukuh n xterbakar.. tgk le rolling impact kreta tu dh remukkn B-pillar- compom total lost..!! so imagine org dlm tu mesti dh patah riuk..yg depan tu mau dh parah..tp diorng semua ok ALhamdulillah.. enjin tercabut pun tepi jalan je..xdelah melambong masuk ke umah makcik sblh tu (klu ader la).. itu safety terbaik dr TERBAKAR atau impact yg himpit penumpang/pemandu akibt enjin tu berat.. fikirlah same jgn main hentam je.. buat fitnah berdosa smpai jejas rezki org lain..
    peace..

    ReplyDelete
  24. Masejnya mudah,bila sebuah kereta mengalami kemalangan yang teruk,pemandu dan penumpang selamat.itulah produk yang terbaik dari sebuah kilang membuat kereta yang berjenama dari segi keselamatan dan memahami dan menganggarkan budaya pemanduan kereta di jalanraya untuk di selamatkan.

    ReplyDelete
  25. admin, antara yamaha rxz dgn yamaha 125z mana lebih bagus?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni satu lg mamat sengal..yamaha FREE pling bgus skali..

      Delete
  26. 1.begitulah bila nafsu besaq!!kununnya nan jadi negara maju!!kununnya nak jadi negara pengeluar kereta!!padahal nak hasilkan enjin sendiri pun tak reti!!itulah impian mat det!!last sekali rakyat merana dengan harga kereta paling mahal di malaysia berbanding di negara lain untuk selamatkan proton!!dah lah tu hasilkan kereta yang tak bermutu!!negara lain tak teringin pun nak pakai!!
    2.nafsu besaq ni diteruskan dengan najib!!kununnya nak jadi negara maju!!penaik minyak dan elektrik!!kurangkan sudsidi!!kununnya jadi negara maju dengan tindakan tersebut!!last sekali rakyat yang jadi mangsa!!puak-puak bodoh piang ni tak teringin pulak nak bagi gaji setanding negara maju!!
    3.punya bodohh pemimpin-pemimpin umno yang perintah malaysia nii!!nak kejar negara maju!!pemikiran bodoh mengalahkan negara mundur!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni SATU LAGI ORG BODOH...DA RAMPAS NASKAH KT GEREJA KAU SUH PEGI ANTO SMULE KT GEREJA..kau igt naskah buku 555.

      Delete
    2. hahaha layan lah si sewel 1.59 neh.
      posting sblm ni pun dh kenal dh si macai ni.. kuat menipu dan kutuk mahathir najib je keje..
      mati esok jenuh jawab ler..itu jer..

      Delete
    3. Awang Adek berkata Proton sentiasa berusaha dan mengkaji kaedah untuk memasarkan kereta model tersebut di pasaran luar negara.

      "Kita akui bahawa Proton masih perlu tingkatkan kemampuan memasarkan kereta di luar negara, ini adalah sesuatu yang sedang dikaji oleh Proton, termasuk menjalinkan usaha sama dengan syarikat pengeluar kereta dalam usaha memajukan penjualan kereta, bukan sahaja dalam negara, malah di luar," katanya.

      Beliau berkata bagi tahun kewangan 2008-2009, jumlah kereta Proton yang dipasarkan dan dijual dalam negara sebanyak 108,405 unit, manakala jumlah eksport sebanyak 18,426 unit.


      1.cehh!!bayangkan berpuluh tahun proton wujud!!hanya 18,426 unit je yang berjaya dieksport ke luar negara!!
      2.terbukti bahawa nafsu je besaq!!mentaliti pengurusan dan pentadbiran pemimpin umno ni taraf negara mundur jee!!

      Delete
    4. Macaibabi lu xpyh lah ni sbuk dgn Proton..
      Proton xkacau mak bapak lu.. Proton milik DRB skrg.. bapak lu pn bkn bayar cukai..spt tu dpt anak sial mcm lu..

      Lebih baik lu pegi jilat BabiEng lu punya tokong maa... jilaattt..PAS barua DAP maaa..

      KM Babieng dh tukar 2 org TKM Melayu.. Rashid coming soon akan ditukar..haha tokong style.. barua pasngok..kena klencing dgn babieng..tp hari2 sibuk psl UMNO jg.puihhhhh

      Delete
    5. 1.ha!ha!dapat duit brim melalak guna akai dikepala lutut!
      2.third class punya mentaliti!!apa nak diherankan!!lulus srp pun boleh ngaku ada MB!!

      Delete
    6. ANoN 231 LU NI MMG TARAF MACAI BODO XTAU KIRA2..LU TULIS JUALAN PROTON DR TAUN 2008-2009,2 TAUN SBYK 108,405UNIT..1 taun 54202 unit..byk ler tu..1 bulan 4516unit proton djual..byk ler tuu utk 2 taun pnya bisnes produk tempatan..TIP TOP PROTON

      Delete
    7. 1.orang debat tentang proton yang di eksport!!kalau banyak kereta proton di pakai oleh negara luar bermakna proton tu bermutu la oii!!kalau setakat 18,000 je yang berjaya di eksport bermakna tak laku la!!tak bermutu!!orang luar tak lalu nak pakai proton sebab kereta cikai!!
      2.yang beratus ribu tu yang dijual dalam negara sebab harga murah berbanding kereta lain!!
      3.last sekali body honda!!lambang proton!kah!kah!kah!budak tadika pun terguling-guling tenguk proton nii!!

      Delete
    8. HONDA SENDRI BRANI JV DGN PROTON BERMKNA DIA PERCYA KEUPAYAAN PROTON...nape honda x cari ford utk JV? DLU KITA DJAJAH JEPUN TP SKRG KITE PLAK MNJAJAH HONDA JEPUN hehehe ada paham ka

      Delete
    9. Bro.. otak macai PemBANGANG ni xusah kita terang/bg fakta baik apalah mereka kn pembelit dan pencacai yg suka mencaci.. dlm hati mereka sndiri syaitan beraja.. kita org biasa ni nk betulkan mreka? sorrylah.. tp bagus yg pnting usaha kita memartabatkan industri org Islam spt proton.
      klu harap PAS..tau jual ubat kuat/ubat sex penggalak zina..itu pun perah habis ayat2 Quran utk support bg laku.. itulah style macai..

      Delete
    10. 1.bila dikatakan bodoh tahap bingai!!marah!!
      2.lain kali suruh proton buat lambang jee!!beli enjin dan body jenama lain!!tampai lambang proton jee!!senang!!kemudian mengaku kereta keluaran proton!!
      3.di jalan!!banyak dok tenguk kereta proton!!tapi pakat-pakat tukaq guna lambang mitshubishi!!pakat-pakat malu la woi nak guna lambang proton!!
      4.proton yang di eksport keluar negara pun bukan digunakan sebagai kereta!!depa buat tukung ikang!!!!

      Delete
    11. Macai 5.57 ko to bahlol
      bangga sgt dgn produk kapir.
      ko xhenti2 jilat kapir..
      Proton 1st gen mmg baru belajar pakai Mitsu..so chasis dgn part kongsi sama mitsu.. mcm produa pakai Mira.. ade mende haram ke kt situ?
      lantak le diorng nk letak logo ape.. jnji keta tu bagus..
      bahlol oii

      Delete
    12. 1.dah tahu diri tu selalu akai dikepala lutut!!tak payahlah angan nak bina kereta sendiri!!orang gelak jee!!
      2.kan lebih mudah kalau tahun 1988 dulu bina proton buat lambang proton jee!!kan mudah!!
      3.hakikatnya sememangnya rakyat malaysia malu dengan jenama proton!!sebab tu buang lambang proton tampai lambang mitshubishi!!di negara luar lagila!!masuk bola golf dalam exzos pun kereta boleh hancur!!jadi lawak jenaka jee!!
      4.tinggalah macai-macai ni dok pertahan proton mat det ni!!!akai dikepala lutut semuanya!!

      Delete
    13. babimacai..lu bahlol super idiot.. ..lu posting dgn akal longkang lepas tu kutuk og yg buat keta tu...ptuihhhhh hakkk ptuihhh lahh muke ko!!
      lu igt buat kete sndiri mcm bapak ko jolok mak ko ker then lepas 9 bulan bapak ko enjoy sontot mak ko. pun beranak lah. or ko tu lahir xcukup bulan sbb tu otak bodoh biol nkmampos?buat industri keta bkn blh muncul tetibe mcm mak ko buat projek satu mlm dgn mak ko.. lu ade paham tk babi??

      Babi.. 9.29, sape nk kasi ko teknologi? kena plak melayu mudah bodoh.skrg ramai ade ijazah tp bahlol.. jd anjing puckatan haram..ade ke company babi2macai snggup wat kilang kete?? stkt buat pusat babi dn llenjan betina mmg hebat lh.. kt Kelante berlambak xjauh dr umah Nik najis al jamban tuh.. so kete Proton skg dh berevolusi.. dh bikin enjin sndiri , tp bahlol otak lancau mcm ko mne tahu..celik pd jilat lendir cine..pastu BERKEPAK2 bangge siot jd macaibabi.. so makhluk mcm ko ni layak ke citer bab bende2 tinggi cmne?ptuihhh laahhh..lu mampos pon esok lalat pun xhingin kot nk hurung!

      Delete
  27. Proton terus maju Insya Allah
    yg bg kejaan dan kemajuan dr Allah..Proton bayar zakar berjuta2 setahun, moga Allah berkati.
    Xde risau le setakat org2 sakit akal tu nk kutuk Proton setiap minit pun..
    Rezeki dan kejayaan dr Allah bkn dr pengutuk2 skalian..

    Proton dh tgh siapkan GSC model, Suprima & GSC akan dieksport besar2an hjg tahun ini
    sbbtu safety smpai 6-air bag.. hage murah tp apakah rakyat kite kenal dan berilmu pasal ni?

    yg tau celik2 mata kutuk..Allah xde nak kasih lah pd pngutuk2 inil..malah asbab mengutuk Proton lg berjaya..Aminn

    ReplyDelete
  28. Ko rang tau ke mejoriti perkerja yg terlibat dgn Proton dan Produa ialah penyokong Pakatan,terutamnya PAS.Mereka ni buat kerja sambil lewa je,terlalu banyak fikir pasal politik Pas.Majikan mereka ialah Proton?Produa,dan sebahgian besar berkerja dgn vendor Proton atau Produa.Ramai dikalangan mereka ada kelulusan engineering,tunjuk pandai kutuk Umno,tanpa rasa malu sedangkan mereka berkerja dgn syarikat yg Umno bantu.Saya pernah cabar mereka,kalau dah handal sangat mengapa tak minta kerja dgn syarikat Cina.Saya cukup benci dgn pekerja-pekerja di vendor Proton atau Produa ni mereka tak cermin diri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak kira laa samada Proton ke , Perodua ke , Toyota ke atau Nissan ... kereta sekarang tak macam kereta dulu . Kereta dulu besi nya besi padu . Kalau tak caya cuba pandu Toyota Corolla tahun 90an dan Toyota Vios .Kereta sekarang rasa macam ringan semacam jer .

      Delete
    2. Economics scale of production.. satu hal
      secondly,kajian diorng buat.. mewujudkan part yg boleh renyuk/lembut utk slowkan impact..lbg bgus dr buat keta mcm solid metak tp impct teruk pd manusia.
      dlu xpe kete sikit..skrg kete byk..sme2 solid langgar. ape jd kt org dl tu? mcm digoncng2 le jwbnye..
      ie crumpled zone.. tp main chasis still rigid body..
      itu pasal kete skrg mcm tu..
      so jgn salahkan Proton plak. semua kete moden dh follow concept tu..

      -MasterPostgrade-

      Delete
  29. Kalau korang perasan di blog GAP atau Unspinners satu masa dulu ada macai1,2,3 .Oleh kerana kena bedal dan komen kena tapis, macai 1,2,3 ni pun hilang.

    La nie dari semak mana ntah dia dah jadi babi plak.Tapi macai 1,2,3 nie jadi babi DAP selari dengan arahan ketuanya.

    Kalau ko perhatikan bila dia tak boleh jawab atau korang bagi fakta yng babi 123 ni mintak ,dia akan bukak cerita lain atau hilang sekejap tunggu tajuk di posting baru Parpu.

    Dalam pemerhatian aku sondolan babi123 ni tak macam dulu. Mungkin tuan dia bagi makanan tak banyak noooo!


    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro 5.13,
      sbb tu dr entry lepas bile aku tgk haramjadah yg ko maksudkan atas tu posting.. aky panggil die babimacai.. gaya dia tulis pun same je xpyh nk berlakon image lain2.
      betul ckp ko..sytle die mcm babi...sondol je. sakit jiwa punye macai.. ade ke bab Kalimah Allah tu terang2 die masuk belah kapir then salahkan Krjn/Najib.. nik najis, hadi bongok die tk salahkan pdhl puak2 tu lah sial yg kasi celaru.

      bermati2an die puter belit.. pusing sana pusing sini.. agak aku org waras xde nk buat keje bahlol mcm tu.. tp macaibabi ni ulang lg dan ulang..

      elok le kite pangil die babi.. babimacai atau macaibabi..

      Delete
    2. 1.dah menangpun kawasan tepi hutan!!mentaliti pun macam orang hutanla yeee!!
      2.kawasan pinggir bandar dan bandar semuanya dimenangi oleh PR!!52% pengundi pilih PR!!tinggallah puak-puak mentaliti rendah ni dok meroyan di cucuk hidung oleh rosmah!!

      Delete
    3. bangga ke dgn menang bandar yg byk maksiat tu..?
      duduk bandar pun tp otak dijajah.. percay adgn fitnah2 pakatan.. boleh puas ke menang?
      Rosmah xcucuk hidung sesiapa..di xebtul pn kena hentam,,
      tp yg xboleh kena tegur ialah Anwar Brahim-Lim Kit Siang-Tokong Guang ENg
      Hadi plak klu tegur die ckp dia wajib taat pd DAP..
      Sape plak tegur Nik Ajis habis lah org tu kire derhaka besar...xampon dose..xde dpt tiket sorga lerr..mcm Abby tu promote rate2 tuh..

      so sape agaknye rmasuk golongn yg dicucuk idong ek? blackout 505 dilembukan 100% last2 ckp bangla pwngundi hntu xde pun.. blog umno yg reka? hahaaha.. dhsyat2politik doggie style..

      Delete
    4. WEII KENGKAWAN SEJAK DUA MENJAK NI ADE SEKOR MACAIBABI AKTIVE GILER KT blok BN PARPU.. 9.22pm-9.29pm--BABIMCAI NI AKAN BERTENGGEK SIANG MLM XDE KEJE KT BLOG PARPU..MCM SETAN TU.. KUTUK NAJIB ROSMAH XDE KEJE HAL..
      KAPIR DAP DIE JILAT LICIN DR HUJUNG KAKI SAMPAI HJG RAMBUT..
      JILAT LENDIR STYLE PUNYE MACAIBABI..

      BERKEPAK2 BANGGE SIOT JD MACACI PD BABI2 PUCKATAN!.. INI LAH MELAYUBOLEH PUCKATAN HARAMJADAH..ACAI BABIDAP.. LAYAN JE LAH MACAIBABI NI..KLU TAK GIAN DIE DTG..GILE JDNYER..!

      SO BEWARE LAHH EKK...

      MEKASEEEEHH...

      Delete
    5. Ini sumernyerrr poyoooo.. haktuihhhh

      Delete
    6. 11:16

      Poyo tu apa arr???
      Lobong bontot...kote bengkok...spenda stopa.:ky jelly...chinaldolll..?
      Poyo pun poyolah janji stor kunyit ko dapat di belasah dgn rakus..
      Muahahahaha.

      Delete
  30. Replies
    1. Ngkau ni buang tebiat nak MAMPHOS ker hapa?
      Aku sebat jugak bontot budak chubby ni.

      Delete
    2. Ini sumernyer poyoo... haktuuihhhh lagi

      Delete
    3. Wah ini bukan keturunan nabi adam ni.....Ini keturunan Awiie hidung kembang...kah kah kahk.....

      Delete
  31. Kes kemalangan kt LPT ni klu bace di blog automotif diorng respect Proton sbb passanger selamat. Enjin tu tercabut disbbkan impact terlalu kuat.. rolling pun ade..tp org dlm tu selamat.. syukurlah pd Allah.
    Kalau body Pereve tu xikut spec logiknye penumpang dlm tu paling tidak akn cedera cedera sekurang2nya, terpelanting kelua mcm enjin tu.. dn mudah ckp boleh maut sbb body frame keta tu dpt impact hampir seluruh segmen..

    Syabas Proton, enjin tu penyelamat dr berlaku kebakaran, serious injuries.. kite timbang dr aspek kejuruteraan automotif, janganlah kaitkan hal2 bukan2 mcm politik, kelihatan low minded dn bebal.

    Terima kasih.

    -MasterPostgrade-

    ReplyDelete
  32. beruk omno ni mmang bodo n bingai..aku tnya pun x leh nak jwb lg..ape citer beruk oi..aku nak tau DAP dah murtad kan org melayu bp org..masjid d pp dah brapa bnyak ttup..harta negara banyak mana DAP dah rembat..bg fakta la macai beruk oi..jgn la tnjukkan ko mmang pngai beruk..pemimpin ko share pusat maksit ape citer mcm kat genting..magnum..n banyak lg pemimpin ko share ngan cina buka pusat maksiat..ko x nak ke demo..tgk demo kalimah Allah sakan smpai yg betina tergedik2..aurat pun x ttup..DAP smbut thun baru buat ceramah agama..tp pemimpin ko smbut buat konsert..mana baik..dasar munafik la ko macai omno...beruk..jwb soalan aku bodo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi tertelan Taik DAP nampak... Masalahnya ramai org cam ko ni skrg... Jahanam negara ni. Ckp pun merapu.

      Delete
  33. La ni citer pasal preve ke pasal Sumbangan DAP kpd orang Melayu..... Macam-macam...

    1-Kalau disaat ini Dap meruntuhkan Masjid adalah satu tindakan yg sangat bodoh. Soalan yg tidak berapa cerdik olih orang yg smemangnya dari tulisan nya, majoriti disni mengatahui memang tak cerdik. Singapore tu dia tak bolih nak usik Masjid Sultan kerana Habib Noh punya kekeramatan kalau tak lama dah pupus masjid tu...

    2-Harta negara mana yg dirembat olih DAP....kah kah....Baca artikel sekupang Dua bagaimana Ngah Kor Ming bagi kat bini projek supply baju yg bernilai 4 k saja........Tanya Nik Ajis berapa puluh ekar bagi tanah kat Ngah dan Ngeh....

    3- Share pusat Maksiat..... Lu tanya apa Ronnie Liu buat di Selangor sehinggakan Serdang, seri Kembangan pusat rumah urut berkembang biak. Akhirnya Rommie liu ditendang keluar dari bertanding dalam PRU13....

    4- Ong beng hock mati bunuh diri pasal apa......Pasal nak tibai projek kecila2 an dgn menggunakan Lesen Kelas F kontraktor PKR yg ada dalam negeri Selangor....

    5- Kalimah Allah......tutup aurat ...hahahha...engkau tgk Bini dan anak Mahfuz omar...pakai tudung tapi seluar fit baju tight....Anak mat sabu yg bernama Huda pun engkau tgk macamana dressing dia.....Jangan nampak salah orang...Anak bini, sedara mara kau pun pasti ada yg pakai tudung berbaju t.shirt berlengan pendek...nasihat kan dia orang dulu,,,kaum kerabat kau,,,,

    Lain kali kalau duduk kat Malaysia je jangan rasa dah tau semua, aku sentuh sikit apa rakyat Arab cakap ttg kereta Malaysia...

    "Syukran Malesiaaaa, Kuntu jadidah ismum amanah ba'da tamdid Islam"
    Terimakasih Malaysia , anda telah menyelamatkan nama baik Islam..........

    Didalam dunia ini , hanya satu negara Islam sahaja yg mengeluarkan produk kereta , Negara itu adalah Malaysia....

    Orang Arab berbangga dgn Malaysia malangnya rakyat nya sendiri menghina di antara satu sama lain bahkan sanggup gadai Agama .....Sekiranya Kalimah Allah yaani satu permintaan kecil ini di layan nescaya mereka akan meminta sesuatu yg lebih besar.

    Bak kat Dhe Det....Ckp melayu pun tak mau, awat nak cetak bible dalam Bahasa Melayu...

    Orang yg berotak Bewak sahaja yg tidak faham maksud Kristian yg disokong olih Dap, Pas dan rPke...

    Sekian

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy setuju dan sokong point2 vellfire 3.09am! Tp apa blh buat jika hati puak macai PAS PKR Melayu ni dh terhijab, hitam..kebenaran 1001 pn mreka akn bohong jg.. Putar belit adlh rukun hidup mreka.. Tgk macai kt ats tu dhle.. Spin bohong fitnah kje dieS

      Delete
    2. puak puak pencacai dap ni ditarbiah apa je tak masuk ,sifat jumud ,taksub,aku je yg betul aka 'maksum', dah tak nampak apa yg kafir buat,

      Kau pulak dah ramai ke org dap yg nak mendekati Islam...lagi dia nak rembat nama tuhan pulak.

      setakat title Khalifah 'umar' LGE lepas tu selang 3 bulan pakai Merz...memang ramai org PAS PIS PUS buta perut.

      jgn marah ...realiti.

      kebanyakan org pas cakap berdekah...kerja pemalassss...lepas tu menyalahkan orang.

      Delete
    3. org PAS kuat dua benda >>> MENGATA & BETINA..

      Delete
  34. Biasalah sesetengah manusia akan menunjuk pandai apabiala melihat sesuatu yang telah siap di buat oleh orang lain biarpun sebaik mana sekalipun...Tetapi...! adakah mereka mampu buat sendiri sabelumnya????

    Untu renungan.

    ReplyDelete
  35. Bro, agak2 la nak letak artikel
    kalo tujuan saudara maukan respon membina dari orang ramai .... saudara gagal
    yg pasti artikel saudara cuma dapat hasilkan makian .... jemuhan ... penghinaan sesama Islam
    inilah kelemahan kita ... dan inilah peluang musuh menambah lagi kemusnahan minda yang telah lama bertapak

    ReplyDelete
  36. kena guna akal , kalau nak hetam proton pun kena tulis berapa laju kereta tu bergerak sampai tercabut engine , masukkan hukum2 fizik dalam penulisan artikel. baru akal berkembang. ni tidak, artikel dipenuhi hasad hasil bisikan tentera iblis.

    ReplyDelete
  37. Kereta teknoloji terkini mementingkan keselamatan, jika kemalangan kereta memang dibuat untuk kemek teruk untuk menyerap impak termasuk injin akan terlerai dari kerangka kereta bagi mengelakkan masuk ke kabin penumpang, kerana kerosakkan boleh di tuntut dari pihak insurance, keselamatan nyawa penumpang yang diutamakan kerana nyawa lebih berharga dan tiada tukar ganti, sudah hampir dua tahun memandu preve tiada masaalah besar yang kecil sudah diperbetulkan, aku ada sebuah savvy manual tahun 2005 august masih menjadi kereta utama kegunaan dalam bandar, alhamdulillah hingga satu titik minyak hitam pun tidak menitis, yang penting " kereta jika dijaga, dia juga akan ,menjaga kita sebagai tuannya"

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!