CILI KASI TARUK!

BERITA PERAK TODAY - KLIK SINI

Video Panas dari Perak Today - Klik Sini

KALAU KORANG NAK EMAIL AKU -Sila email ke 1housepk@gmail.com

Wednesday, December 11, 2013

YAY! PROTON PERDANA BARU ADALAH HONDA ACCORD! AKU NAK MENANGIS KE GELAK NI?

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Rabu melancarkan Proton Perdana berwajah baharu sebagai kenderaan rasmi kerajaan.

Proton Perdana berwajah baharu itu menampilkan dua varian iaitu Perdana 2.0 L dan 2.4 L dengan mempertingkatkan ciri-ciri keselamatan dan keselesaan.

Dua unit edisi khas Proton Perdana berwajah baharu turut dikeluarkan untuk Najib dan timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Pada majlis itu, Najib juga menerima kenderaan rasmi beliau dengan plat nombor W11N.

Turut hadir Pengerusi Eksekutif Proton Tan Sri Mohd Khamil Jamil dan menteri-menteri kabinet.

Sebanyak 200 unit pertama Proton Perdana baharu akan diserahkan kepada kerajaan setiap bulan.

HOUSE PK: Sekali tengok memang best la Honda Accord wei, tapi dimana identiti Proton? Tukar nama je? Erkkk

69 comments:

  1. Apa nak dihairankan...kan dunia sekarang trend macm nie...boleh juga jimatkan duit..tak payah nak buat R&D..duit R&D boleh bagi kat rakyat yang susah...apa guna kalau buat JV dengan Honda kalau tak gunakan nya...Sendiri mahu Ingat laaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mat sabu boleh beli 100 biji selepas menang saman.....aku ingatkan blog ni dah tutup....sebab mcm fedup je 2 -3 minggu ni..

      Delete
    2. ano 2.36 am.... xdapat payment kot...;p

      Delete
  2. Cuma tukar LOGO & BUMPER..apa ni RND Proton..Model dah Basi..

    Jgn kata saya Tak Positif, orang la ni bukan bodoh..


    Najib pun malu nak bawak..

    ReplyDelete
  3. kenapa? Tak percaya ke?

    ReplyDelete
  4. Kalau aku staf Proton aku hantok kepala kat dinding. Jika dilihat dari berita perdana TV3 tadi memang sah kereta ni 99.99 percent adalah Honda Accord. Cuma badge aja Proton.

    Ini aku confirmed sendiri dari apa yg tersirat kerana CEO Proton kata ianya tak akan dijual kepada orang ramai. Pembangunan Proton Perdana utk orang ramai akan mengambil masa 18 bulan. Maknanya kereta ini tak dibuat di Kilang Proton tapi di Kilang Honda Melaka. Kalau betul Proton yg mengeluarkan kereta ini tentunya ia sudah boleh dijual kepada orang ramai dan tak payah menunggu hingga 18 bulan.

    ReplyDelete
  5. nama baru Pronda, ha ha ha

    ReplyDelete
  6. 1.kah!kah!kah!kah!kih!kih!kih!
    2.mana enjin campro canggih kunun buatan malaysia dulu!mana visi dan misi kununnya nak jadi pengeluar kereta sebaris dengan negara maju yang lain tuuuuu!!
    3.alahai mat det!!!kelaut je le protontu!!dapat jugak rakyat malaysia merasa kereta tulen yang murah seperti tahun-tahun ketiadaan proton dulu!!!
    4.pooorahhhhhh!!!!!

    ReplyDelete
  7. Jadilah nak buat mahal kos tinggi nanti tak mampu fuckatan salahkan kerajaan lagi. sekurang-kurangnya Proton tak bungkus sebab tak de production baru.

    ReplyDelete
  8. PROTON... KALAU ASYIK MENUMPANG LEKAT LOGO NAMA KAT KERETA PENGELUAR LAIN, LEBIH BAIK JADI PENGEDAR KERETA JE. BUNYI JE GAH TAPI HABUK PUN TARAK ! NAK BANGGA APA ... LEMBU PUNYA SUSU, SAPI DAPAT NAMA

    ReplyDelete
  9. Kalau you seorang dalam industri kereta,you akan tahu, mengapa ini berlaku, dan ini dah berlaku keatas industri permotoran lain,dan pernah berlaku pada peringkat awal pemotoran proton lagi

    ReplyDelete
  10. Bro.. lu tk paham industri automotif lu jgn bikin fitnah..lu tau tak Proton Perdana R (replacement) duduk dlm segmen mana? Wa mau kasi lu tau..itu segmen D.. lu tau ka apa ciri2 segmen D? lu tau ka projek Perdana R ni ada bape fasa? Ini baru fasa 1 utk test market sbb Govt dh mendesak tuk replace Perdana yg dh tua. Rebadge perkara biasalah bukan HARAM pun mcm MELIWAT!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nuar suka meliwat...

      Delete
    2. anon 711 masih bodoh 7 keturunan

      Delete
  11. Secondly, lu tau ke market Proton besar mane? setakat nk buat keta segment D yg mahal dn tak brapa nk laku tu.. pasaran Proton mcm Honda ke? so bpe lu nk jual klu develop sje dh berbillion? baik die rebadge dlu..at least. Skrg Proton tgh fokus GSC-Keta kecik global mcm Myvi tu sbb dia nk tapau balik percentage passenger car yg Produa kuasai skrg- celop jepun 100% tu conquer dgn hage mahal nk mampos!

    Perdana R ada fasa seterusnya sehingga kuar model sebenar Insya Allah 2015 dgn enjin 2.0 keatas baru..bkn Campro pekak lagi.. lu adapaham ke PK? lu ingat bikin keta mcm bikin roti tebar? kaji dlu bro sblm wat entry... memalukan dan lu mcm Red Bean Army barua DAPig jgk ke? Lu pegi jenguk paultan.com itu baru DAPig punya blog auto mcm mana dia setiap saat kasi RBA hentam kaw2 Proton.. so lu join jugak? sokong la bnde baik..

    klu lu bantai TNB naik hage ok lah..mmg panasss bro!! Krjn Najib boleh tumbang awal!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bodoh banggang...lu....
      Elok masuk sekolah mula darjah satu semula...

      Delete
  12. Alangkah baik nya kalau Proton Perdana baru adalah Toyota Camry .

    ReplyDelete
  13. Kah kah kah rakyat dah kena perbodoh.... Hari tu kjaan umum nak guna Honda, ramai protes dan cakap mcm mana rakyat nak percaya dgn Proton kalau kjaan sendiri pun tak percaya... kemudian cadangan nak guna Honda ditarik balik (berlakon) . Last2 buat pakatan dgn Honda dan Proton, guna juga Honda dgn lambang Proton ... kah kah kah ...

    ReplyDelete
  14. JV dengan Honda la.. biar byk varian dari syarikat gergasi pengeluar kereta dunia.. tingkatkan KUALITI secara berperingkat-peringkat..Insyallah kejayaan untuk negara..

    ReplyDelete
  15. nak harga kereta turun mendadak, kena tukar kulit je lah, kalau nak bina sendiri dengan identiti sendiri dah tentu kos lebih tinggi dan harga kereta jadi mahal!

    ReplyDelete
  16. Cantik bah itu karita Proton Perdana yang baharu. Saya bangga jadi RAKYAT MALAYSIA dan saya sentiasa berbangga dengan apa jua produk buatan MALAYSIAku tercinta. Semoga Allah s.w.t. sentiasa terus memberikn keamanan kepada negara MALAYSIA yang tercinta. Ammiinn..

    ReplyDelete
  17. Bukan kah 27 tahun dahulu kita memulakan industri kereta dengan rebadging kereta Mitsubishi Lancer? Nampak kita 'back to square one'

    Alfie

    ReplyDelete
  18. Jangan Biarkan Tun Hanif di hina!

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=772677056080523&set=a.209553929059508.65101.155483697799865&type=1&theater

    ReplyDelete
  19. Ape nak hairannya. Tak caya, cuba tengguk siri cerita hiburan atau keluarga kebanyakkan di ciplak dari cerita asal dari luar negara. Hanya ubah bagi mensesuaikan keadaan tempat kita je. Mana ada idea tulen dari orang Melayu. Malas nak sebutkan cerita ape. Lu orang pikirlah sendiri.

    ReplyDelete
  20. Aku selalu datang sini kutuk post kau. Tapi kali ini aku nak perbetulkan persepsi sikit.

    Proton tak redesign sepenuhnya sebab nak jimat kos. Jadi setakat tukar bumper pun cukuplah untuk rebadge 3 ribu kereta pegawai tinggi kerajaan. Nanti tahun 2015 bila PERDANA BARU keluar, semua design sudah berubah dan mungkin akan guna enjin Petronas EO1 tu. Itu baru kereta komersial. Buat masa ini, jimat kos dulu. Itu fungsi rebadge. Banyak pengeluar kereta lain di dunia ni buat perkara yang sama.

    ReplyDelete
  21. ala kecoh la lu...bile kia mcm audi, ko syok..bila honda cam audi ko stim...bile perdana cam accord ko kutuk...suh jd designer x nak, dok ngutuk org je lebih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak jadi designer? Otak lembab makan banyak BELACHAN, ilmu mathematik lemah ...nak jadi designer? Kah kah kah..

      Delete
  22. Aku penyokong kuat kerajaan tapi takde la membabi buta aku sokong. Aku nilai mana yang baik dan mana yang buruk. Yang buruk tegur yang baik kita terima.

    Tapi hal berkaitan proton ni dah lama sangat aku perhati rakyat malaysia ni membabi buta je kritik tanpa ada tujuan ataupun memang dah sikap suka cari salah orang aje.

    Persaingan kereta ni memang sengit. Kena la pikir strategi untuk melariskan jualan. Strategi proton berkenaan ini senang aje, ambil casis dan bentuk Honda dan rebrand sebagai Proton dan ubah sikit2 mungkin. Bukan Proton aje buat macam ni tapi syarikat2 besar pun buat juga tapi orang tak cakap apa pun. Tapi bila syarikat Malaysia yang diterajui melayu buat macam tu, macam-macam makian yang tak munasabah aku tengok dilemparkan.

    Bukannya Proton takde kepakaran atau teknologi tapi penembusan pasaran bukan setakat ambil kira dua faktor itu sahaja. Ini bisnes, kena generate profit pada waktu yang sama kurangkan kos RnD.

    Bisnes strategi ni biasa terpakai kat mana2 pun. Tapi bila Proton nak buat semua pandang serong macam takde akal fikiran.

    Tukar la mentaliti tu sikit. Mentaliti bila dah pandang semua benda dari luar tu baik2 belaka dan semua yang tempatan buat mengarut akan menghancurkan apa juga usaha2 untuk membangunkan negara.

    Kalau dah benci sangat proton, jangan beli. Beli la kereta jepun , german, US yang korang agung2 kan tu.

    Aku dari dulu guna proton. Kalau rosak, pegi kedai repair atau warranty. Proton jugak macam company lain yang berterusan memperbaiki diri.

    Ini asyik nak maki macam la kereta Proton tu jijik sangat. Mentaliti korang terlampau dijajah. Berubahla.

    Mat Proton

    ReplyDelete
  23. Ciplak model Honda pulak tu....... Bangang betul Proton

    ReplyDelete
  24. Alamak tak best la rebadge pun. Kenapa ambik model Honda lama. Ambik la model Accord baru tu.

    ReplyDelete
  25. Tentang ini aku tak kesah ....tirulah asalkan harganya murah ....sekarang tiru lagi murah ubah sikit sikit aja .kenapa nak mula dari a-z .sedangkan negara maju pun tiru juga .......aku galakan bab meniru teknologi dan upgrade sedikit .....itu namanya inovasi kreatif .

    ReplyDelete
  26. Sekarang ni bentuk mana-mana model kereta lebih kurang sama saja. Aku masih bangga negara ini masih mampu bertahan mengeluarkan kereta walau apa orang nak kata.

    Daripada hanya kuat melalak umpama Pembangkang habuk pun tarak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kongkek jubor Trademark pembangkang...

      Delete
    2. anon 718 - kongkek jubur emak ko, jubur mak ko luas sakit buasir,

      Delete
  27. kenapa tak beli je kereta honda accord buat kenderaan rasmi? oh kalau beli honda nanti orang kata kerajaan tak patriotik pula, so beli la atas nama proton.

    ReplyDelete
  28. Tengok dari sudut positif,

    Mana-mana mat2 keter nak pakai honda, tukar je emblem depan blakang, terus jadi Honda Accord, dengan harga lebih murah(agaknya)

    ReplyDelete
  29. Knp x beli aje honda accord? Bro kalu mcm tu sampai bila pun proton xkn ada krreta D segmen sendiri. Ingat pd model saga dan wira? Itu adalah hasil kongsi teknikal dgn mitsu. Untungnya proton ada platform utk kereta B segmen dan C segmen keluaran sendiri. Maka terhasillah waja, gen2, blm, persona dan preve. Bermula dr waja yg masih ada bantuan dr luar hingga ke preve yg 100% usaha proton.

    Skrg proton mula melangkah utk D segmen. Proton perlukn platform spt mana mereka memerlukn platform utk kereta B segmen dan C segmen.

    Knp perlu platform? Knp x boleh bina sendiri? Xkn x boleh fikir bro, seems you all sounds like an automotive experts. Its all about coast effectives. Even company besar pun saling menggunakan platform satu sama lain. Company apa tu? Korg yg pakar automotif ni xkn x tau... Kalau x tau, memang gebang je la yg korg pandai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ralat: cost effectives. Sori typo.

      Delete
  30. Klu ciplak kereta yg mmg xmsk malaysia ok lg la...tp ini terang2 honda accord. Sakit hati pemilik accord.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jepun dgn Malaysia x sama iklim dan demografi bro. Model yg x masuk Malaysia x dibinautk tangani iklim dan demografi Malaysia. Sbb tu bila nk ambil sbg platform kena gunakn model yg dh di eksport ke pasaran sini. Jd isu tentang reliability dan kesesuaian sistem tdk perlu difikirkn. Cost effectives bro... Cost effectives...

      Delete
  31. Dap p.pinang jgk yg bergaya sakan dgn toyota camry

    ReplyDelete
  32. tak mau pakai aku pakai apapun proton yg bodoh honda ,,,,,pada beli honda baik proton hrga murah serupa ----------------bijak proton tipu jepun

    ReplyDelete
  33. Ini bukan Proton Perdana lah tapi kereta "PERONDA" (PROTON campur aduk ngan HONDA). Polis jer yang boleh pakai. Tak jual kat orang ramai pun siapa ada heran????

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoi macai2 umngok...kalau najib guna kereta honda accord..nanti kena kutuk ngan rakyat sbb ketepikan kereta nasional....mau x mau...copy paste je la.....najib pun arahkan proton tukar logo...najib cakap..bodoh pun bodoh la....dlm umngok mmg banyak bodoh...kah kah kah..bodoh mcm lembuuuuuuuuuuuuuu....

      Delete
    2. Bukan semua umno ngok...kebanyakannya ngok-ngek...najib serah petronas kat omar ong....berapa banyak kah stake2 pemimpin melayu umno yg omar ong pegang dlm petronas !

      Delete
    3. Pemimpin umno dan soltan2 melayu pon dah tak kesah pon harta yg allah bagi dlm petronas terlepas dari tangan muslim ( bacha: melayu).

      Pemimpin umno dan soltan2 lah nampak gayanya pemusnah sebenar harta dan bangsa melayu dengan melantik Omar Ong...

      Dengan nama Alah..Kalau aku sumpah pemimpin umno dan semua soltan2 melayu yg ada sekarang.. Kesemuanya akan binasa...

      Delete
  34. orang kaya je beli keta ni...kita rakyat malaysia yg susah tengok jelah...barang dan minyak turun harga mungkin aku mampu beli keta macam ni..

    ReplyDelete
  35. eh, heran aku. ada yg tersengih, ada yg tak tau nak ketawa ke nak menangis. relax la bro. perdana ciplak tu hanya salah satu dari model proton. ada berlambak lagi. kena ingat bro, sebelum perdana ciplak ni keluar, kabinet najib dah sebut nak gantikan kenderaan rasmi kerajaan dari perdana (asal) dgn honda accord. masa tu mulalah serangan bertali arus. tak patriotiklah, cakap tak serupa bikinlah (dulu kondem bekas mb perak tukar perdana dgn camry) dsb. nak cover ala win-win situation, maka wujudlah PERDANA yg ini. contract dgn honda mungkin dah buat, dari kena saman baik rebranding. lagi satu, jimat belanja bro. pakai je 'platform' honda untuk buat model ni. ingat, nak bangunkan satu platform bagi sesuatu model baru makan belanja ratus juta tau!. tapi kalau tak suka perdana baru ni, tak payah beli. (dijual kpd public ke?) beli la yg lain contohnya porche ke, BMW ke, ada berlambak lagi jenama. lamborghini pun ok gak, boleh terbakar beramai-ramai...hehehehe

    ReplyDelete
  36. .part proton dibuat oleh pengilang melayu seramai 200 kilang...mereka ini mendapat bahan mentah dan acuan dari pembekal cina dan harga mereka tidak kompetetif kerana 1.harga pembekal mahal 2. pasaran tertumpu pada proton sahaja....tapi walaupun pengilang cina bida dengan harga lebih murah tapi dasar proton/kerajaan ttp bagi pada pengilang melayu yg mahal....masalahnya...org melayu nie tak sedar diri.baru dapat job 10 juta ingat dah kaya padahal pasaran dan order dr proton bukan jaminan panjang...belum kaya dah pakai bmw, ferrari dll justeru untuk tampung hidup biar papa asal brgaya tua mereka akan kurangkan kos bahan yg mereka buat dan akhirnya proton yang tanggung makian.......makcik saya keje dari tahun 90 di proton dia cerita kat saya pada zaman pak lah proton rugi dari 200 pengilang dikurangkan pada 100 sahaja lagi 100 gulung tikar...siapa yg berlagak kaya, tamak dan akhirnya rugi...tgk kiri kanan anda...ada antaranya saudara kita, sahabat kita, jiran kita apa2 pun mereka melayu buruk mana merekapun mereka ttp melayu yg sama dgn kita....bayangkan kalaulah kita cam korea yg satu hati beli keta korea walaupun kualiti mula2nya hampas (ingat kia sephia/spectra)..disbebkan org korea ttp sokong "melayu" akhirnya kia hyundai amat hebat hari ini.....pk pk pk pk dan pk

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin masih ada yg bijak pandai ingat mahathir dan anwar umumkan dasar automatif negara awal tahun 90...... dan dibawah adalah dasar automatif negara yang menyebut mahukan penglibatan tempatan atau lebih tepat bumiputera tamak nak cepat untung...

      1. Menggalakkan industri automotif tempatan yang kompetitif dan berdaya tahan terutamanya
      pengeluar kereta nasional
      2. Membangunkan Malaysia sebagai pusat atau hab automotif serantau dalam bidang-bidang
      khusus
      3. Menggalakkan peningkatan nilai ditambah secara mapan serta pembinaan keupayaan
      tempatan
      4. Menggalakkan peningkatan tahap eksport kenderaan dan komponen yang kompetitif di
      pasaran dunia
      5. Menggalakkan penyertaan Bumiputera yang kompetitif dan menyeluruh di dalam sektor
      automotif tempatan
      6. Menjaga kepentingan pengguna dengan menawarkan produk yang selamat dan berkualiti
      pada harga yang berpatutan

      Delete
    2. Azlano 2.0 Head Of Designer Proton tu lah yang bodoh.Sembang rebadge jer lebat.Idea kreatif dan segar taik haprak.Sian budak Operator Proton.Gaji ciput kerja macam anjing.

      Sekian.

      Delete
    3. Teras Dasar Automatif Nasional adalah;

      1. Pemberian sokongan dan insentif Kerajaan berasaskan sumbangan ekonomi yang mapan
      2. Menambah skala melalui rasionalisasi untuk meningkatkan daya saing
      3.. Menggalakkan usahasama strategik dengan rakan kongsi antarabangsa
      4.Menjadi hab serantau dengan menumpu kepada aktiviti niche dan pelengkap

      Dengan instrumen dasar;
      1.Struktur duti eksais
      2.Pewartaan nilai kenderaan-kenderaan yang diimport
      3.Duti import CEPT ASEAN
      4.Dana Penyesuaian Industri (Industrial Adjustment Fund)
      5.Leesen pengilang
      6. AP(tamat pada 2010)
      7.. Kelulusan Jenis Kenderaan (Vehicle Type Approval) iaitu akan menghentikan semua import used car.....

      sumber: http://www.pmo.gov.my/dokumenattached/Dasar/DasarAutomotifNasional2006.pdf

      DAN SEMUA POINT DAN USAHA KERAJAAN YANG ADA YANG ORANG MALAS MELAYU NAK AMBIL ADALAH AP sebab AP boleh gadai pada CINA...satu AP leh juat ratus2 ribu...

      orang melayu aka umno korporat masuk umno nak AP je pun dah jahanam negara larik la salahkan proton....dasar mamak

      Delete
    4. sib bek aku suka makan roti canai mamak dan suka support menda yang mengayakan org melayu spt proton...pada yg takder ketta proton sibuk kayakan org jepun korea budha hindu dll....SHUT UR MOUTH

      Delete
  37. Mohon PROTON Copy Paste Ferrari atau Maserati untuk gantikan model Saga BLM atau Preve.
    Mulai sekarang Proton boleh dikategorikan sebagai pengeluar kereta TIRUAN bermaruah.Sebab TIRU atau copy paste sudah ada agreement dan license.Passat CC bila pulak Proton nak celop?ChaiiiTTT..!!!

    Terima KaseYYYY...!!!

    ReplyDelete
  38. Kebanyakan yang mengutuk Proton adalah bangsat yang amat bangga menjadi petualang di tanahair sendiri.Mereka ini adalah golongan yang malas membaca dan berfikir.Setuju sangat dengan Anon. 12.35 PM.......,bila Honda macam Audi golongan ini jadi stim,bila Perdana jadi Accord kutuk gila-gila.Inilah keturunan pengkhianat yang ramai antara mereka yang tetap membeli kereta proton tetapi menukar logonya kepada Mitshubishi.Honda pun asalnya belajar buat kereta dengan orang putih,kenapa kau beli Honda dan tak kopek logo dan digantikan dengan Ford.Kita semua manusia adalah keturunan Nabi..........Nabi Adam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. RnD Proton yang malas membaca dan fikir tak pasal-pasal pengritik dikatanya bangsat.Mangkok taik punya thinking.

      PtuiiiiHHHHH....!!!!

      Delete
  39. dah tiba masanya Proton pikir utk cari pengganti Proton Putra yg dh lama terpinggir.
    aku cadangkan proton calunkan VW gti, VW Scirocco, CivicType r atau Subaru Brz sbg rebadge....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku cadangkan pengganti Proton Putra kepada Ferrari.Bolehlah Parpukari Kechapi melaram masa Depavali nanti.

      Sekian

      Delete
  40. Bila masa najib kata nk pakai honda? Seingat aku yg diumumkn ialah proton akan bekalkn kereta rasmi utk gantikn model inspira yg x sesuai sbb kereta tu lebih kpd super car. Model yg akn digunakan ialah aacord yg akn direbadge proton. Sama la juga inspira yg direbadge dr lancer. Masa kerajaan guna inspira dulu, timbul ke benda ni? Bila nk jadikn honda sbg rakan teknikal, ramai pulak yg tiba-tiba jd patriotik. Kenapa erk?

    ReplyDelete
  41. Tumpang Tanya....India Muslim punya orang boleh mohon AP kereta ka?

    ReplyDelete
  42. SAYA RASA SEBAGAI KONGSI BARU, TINDAKAN PROTON MENGELUARKAN KERETA PROTON PERDANA CLON HONDA ACCORD SESUATU YANG BIJAK SEBELUM TINDAKAN MENGELUARKAN UNTUK COMMERCIAL. UNTUK MENUNGGU 18 BULAN PENGELUARAN BAGI ORANG RAMAI RASANYA TIDAK SEMPAT UNTUK DIGUNAKAN OLEH PIHAK KERAJAAN. KERANA KERETA PROTON PERDANA YANG DULU SUDAH MENCAPAI TAHAP PENGGUNAAN YANG MAKSIMUM, JADI TELAH TIBA MASANYA KERAJAAN KENA MENGGANTIKAN KERETA BARU. OLEH ITU SYARIKAT PROTON TIDAK MAHU KETINGGALAN DALAM MENGAUT KEUNTUNGAN DALAM MENYEDIAKAN KENDERAAN MENGGANTIKAN PROTON PERDANA YANG LAMA KEPADA YANG BARU. SEBAGAI SOLUSINYA, PROTON KENA MENGAMBIL PELUANG KEMAHIRAN, PENGALAMAN DAN DAYA COMMERCIAL DARI RAKAN KONGSI SENDIRI BAGI MENJAMIN FAEDAH JUGA DAPAT DINIKMATI OLEH PROTON. OLEH ITU BILA KITA HENDAK MEMBUAT KRITIKAN KITA KENA JUGA MELIHAT KEPADA IDEA YANG POSITIF. JANGAN MELIHAT KEPADA BENDA YANG BURUK SAHAJA. SEMUA YANG DIBUAT DIMANUPULASIKAN DAN DISANGKA BURUK DAN TIDAK MENDATANGKAN FAEDAH.

    ReplyDelete
  43. Lepas ni proton tak ada masalah nak wak keluar model apa pun, bukan setakat Honda Accord shj, mercedeze ke Volvo ke BMW ke semua boleh ... senang jer ... pakai letak tambahan bumper head dan lambang proton ... gampang aja dong ...
    Rakyat yg bodoh shj senang di pekunun oleh puak2 pemimpin umngok nie ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lidah tu jaga sikit jgn klr kata2 dajal.

      Delete
    2. Haha. Oit nasib baik la ada pemimpin umngok ni. Dpt juga rakyat malaysia bangga dgn kereta buatan sendiri. Nk harap pemimpin pasngok ko tu. Kereta apa yg dh diorg tolong pikirkn? Kereta sorong ke? Hahaha

      Delete
  44. Tindakan Proton memang tepat pada masanya. Kerajaan tidak membazirkan wang rakyat. Pegawai kerajaan perlu memakai jenama tempatan. Sesetengah pemimpin memakai jenama luar dan tidak memunjukkan semangat patriotik.

    ReplyDelete
  45. macam keeling hindu paria masuk islam ...bangla shisna bastard ...Pakistan Pashtun paria rebadge jadi melayu..........kahkahkahkah

    ReplyDelete
  46. Yg ber " ana-anta" tu, melayu rebadge tok arab ke? Kah kah kah

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!

Sama Rata, Sama Rasa, Depan BELAKANG Sama Saja!!

Sama Rata, Sama Rasa, Depan BELAKANG Sama Saja!!