DEI PANDEYKUTTY! TNB TARAK SALAHLAH NAIKKAN TARIF ELEKTRIK!!!


Aku tak tahulah nak gelak atau nak nangis bila baca kenyataan CEO TNB, Azman Mohd yang menafikan kenaikan tarif elektrik adalah kehendak dan desakan TNB.

Azman kata, TNB hanyalah agen pengumpul saja. Kenaikan tarif takder kena-mengena dengan TNB katanya lagi.

Dengan kata lain, Azman cuba membayangkan bahawa keputusan kenaikan tarif itu adalah keputusan Kabinet Menteri yang bermesyuarat setiap Rabu. Kalau Kabinet putuskan bahawa tidak ada kenaikan, TNB tidak akan naikkan tarif. Kalau Kabinet kata naik, barulah TNB naikkan.

Aku tak tahulah sama ada Azman Mohd yang dibayar gaji berjuta ringgit setahun ini, ada otak atau tidak. Kalau rakyat pun boleh tergelak bila TNB kata, mereka berniaga tak untung sebab beli arang batu dan gas untuk janakuasa pada harga mahal tapi cajkan pengguna elektrik pada kadar rendah, tetapi pengakhiran laporan kewangan, TNB mencatatkan peningkatan untung berbilion Ringgit setiap tahun, macam mana Azman Mohd tak boleh nampak langsung?

Azman cuba menyalahkan RASIONALISASI SUBSIDI sekaligus membayangkan Kerajaan sebenarnya yang mahu mengurangkan perbelanjaan, bukannya TNB nak cover balik untung mereka. TNB tak akan bagi subsidi dan mengurangkan keuntungan mereka walau satu sen pun bila Kerajaan kurangkan subsidi untuk syarikat tenaga itu. Untung berbilion ringgit TNB tidak boleh dikongsi oleh pengguna-pengguna dalam bentuk penurunan atau pengekalan tarif.

Rakyat pun boleh fikir, takkanlah untung berbilion ringgit setiap tahun, kenaikan kos tak boleh dan mampu diserap, padahal TNB bukannya bertanding atau bersaing dengan sesiapa pun dalam pasaran tenaga. Tak boleh ke TNB kurangkan sedikit keuntungan demi rakyat yang juga pengguna tetap mereka, bukannya menekan lagi rakyat dengan kadar tarif baru?

Kenyataan CEO TNB itu bagi aku, sesuatu yang sangat pathetic. TNB sebagai agen pengumpul saja tapi gaji CEO mencecah RM2 juta setahun. Gaji eksekutif-eksekutif lain pun bukan main tinggi lagi. Tak boleh ke dipotong sedikit gaji besar eksekutif-eksekutif TNB sebab kerja TNB bukannya susah pun, setakat jadi orang tengah.
TNB kata, keuntungan yang diperolehi akan digunakan untuk membangunkan prasarana baru bagi memberikan perkhidmatan yang lebih baik. Kalau dah gitu, kenapa pula pengguna yang perlu membayar lebih untuk pelaburan yang TNB sendiri nak buat? Takkanlah pelaburan untuk syarikat sendiri pun, rakyat juga kena bayar? Ilmu ekonomi mana pula yang digunakan ni?

72 Responses to "DEI PANDEYKUTTY! TNB TARAK SALAHLAH NAIKKAN TARIF ELEKTRIK!!!"

 1. Kimaksssss punya CEO!

  ReplyDelete
  Replies
  1. ELOOO BEWAK2 PEJUANG MELAYU...ADEY TU BUKAN BAGI SAMARATA TAPI MELETAKKAN SESUATU PADA TEMPATNYA...LA NI ABG TGK BNYK BENDA X ADEY, ORANG BODO DIAMBIK MENGAJAQ MURID2 JADI PANDAI, ADA KA MASOK AKAI LAGU TU....ORANG SPM TERUK DI AMBIK MASUK IPT, POLI, KOLEJ, HABIH CUCI JAMBAN NGAN SUSUN TROLI DI KLIA SAPA NAK BUAT?PASAI TU RAMAI GRADUAN HAT LAYAK MENGANGGUQ, PASAI BODO DOK AMBIK KEJA DEPA....He he heSaja gurau ngan bewak ameno

   Delete
  2. ALOOO BEWAK2 PEJUANG MELAYU.......PEEEERRRRKKKHH......DAH HURU HARA PON PARTI BEWAK. UDAH ILANG PEDOMAN GAMAKNYA. PALA BEWAK DAH WAT SEHABIH BEIK DAH SUH RAKYAT KELIK JADI BEWAK. LAGU MANAHAN AYAQ BANJIQ, KAMBUIH SINI...SANA PECAH. TUTUP BAWAH ATAIH BOCOQ. BEWAK PUNYA PALA PIKIAQ LAGUMANA NAK WAT SUPAYA PITIH TADAK TAPI BULIH NAMPAK MACAM ADA. KAPLA BEWAK DOK PENING MACAM KUCING KENA IKAT KERTAS KAT EKOQ..... TIBA BEWAK LEIN KATA EKONOMI MALAYSIA NAK MAMPUIH 9 TAUN LAGI........ FUHHHHHHH DASAT LA....KENA TAGHIK SUBSIDI LA....SABIK SUBSIDI LA EKONOMI SAMPAI NAK MAMPUIH TAUN 2019 SETAUN SEBELUM MALAYSIA NI JADI NEGAGHA MAJU. TAKLEH LA KITA NAK PELEKEH NEGAGHA MAJU NI ...... TADAK PITIH PON KALU TAKDIR NEGAGHA NAK MAJU...MAJU LA, KALU PON GHAKYAT SUSAH NAK MENTEKEDARAH.SUDAH JATUIH DITIMPA TANGGA BELE....BAB KENA TAIK LUMBU, ADA PULAK BEWAK NAK TUNJUK RIAK NAT WAT PARLIMEN BAGHU. PARLIMEN TU DAH BUGHUK....TADAK SELESA LA.FUUUHHHHHHHH...... TAK BEKENAN SUNGGUH SETENGAH2BLOGGER2 BEWAK YANG BERMAMPUIH-MAMPUIHAN DOK PERTAHANKAN MELAYU, TIBA2 PERJUANGAN BEWAK2 NI DAH JADI PERANGKAP TIKUIH.... APA TIDAKNYA TAK HABIH ISU JUDI BOLA SEPAK... MAI PULAK NAK TAGHIK SUBSIDI...LEPAIH NAK BERJOLI SAKAN DOK DALAM PARLIMEN BAGHU.DALAM REPUTASI PARTI BEWAK SEROPA PERANGKAP TIKUIH KENA HENJAQ....TUUUUUT....TUUUUUUT SEKOQ BEWAK KAT KEDAH MUFLISI PULAK. LAGU NI LA PUAK2 BEWAK MASUK TANDAS DOK GHASA NAK KECING,TAPI KELUAQ TAIK. BUKA DAH ZIP SELUAQ... HULUQ BATANG PELIAQ....AYAQ KENCING TADAK, TAIK PULAK KELUAQ.NAK SAMPAI PRU 14.... GHAMAI BEWAK2 NI PI BEREHAT KAT WAD GILA.he he hegurau ngan puak2 bewak

   Delete
  3. Lu tulis apa ni bro......tulis bagi paham la...jgn syok sendiri punya tulisan...orang nak komen lu nak komen..tapi tahape-tahape.... tambi betul lah lu ni

   Delete

  4. ITU BAHASA BIAWAK BRO. CUMA BIAWAK FAHAM BIAWAK...

   Delete
  5. LORD REID

   ADA 4 KEMUNGKINAN
   1.LU NI CINA DAP BABI NYAMAR MELAYU
   2.LU NI KELING PARIAH YG SUKA MAKAN BIAWAK
   3.LU NI ANJING PKR SUKE LUBANG JUBUR
   4.LU NI KOPIAH PAS BAHLOL ZIKIR MAKI HAMUN SETIAP MASOK WAKTU SEMBAHYANG

   ATAU LU NI MEMANG BINATANG BIAWAK LOL

   TAK SALAH BANTAI UMNO
   TAPI SALAH BILA LU GADAI BANGSA MELAYU LACUR AGAMA LU CAM TOK PUKI NIK AZIZ BIKIN

   Delete
  6. Komen macam taik. Lord Reid lu pegi la kedai tayar lu punya otak kasi imbang sikit.

   Delete
  7. Good one Anon 6.19. Hehe... kasih alignment sekali....

   Delete
 2. Kalau mungkir Akujanji boleh saman BN tak?
  Sebelum pilihanraya, BN janji nk kurangkn tol. Tp lepas menang boleh naik lg..


  Dulu ejek selangor manifesto bkn janji. BN skrg??? Memungkiri akujanji sendiri.


  Agak kalau ade rase harga diri lg, tebus balik maruah tu dgn kerat konek, kasi anjing mkn.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Keputusan belum lagi dibuat, itu pun kabar angin dari Malaysia Insider entah betul tidak. Mereka ini dilantik bukan dari kalangan pemimpin UMNO.

   Delete
  2. Apa kau nak saman bahalol, benda belum jadi lagi la bongok

   Delete
 3. Memang TNB tak salah pun..yang naikkan harga gas ialah petronas..petronas dah untung Rm70bil nak naikkan harga gas lagi buat apa??? Sapa pegang petronas TNB ke Kerjaan Najib? baca dan faham betul2 bawah ni..

  TNB Belanja RM6 Bilion Untuk Infrastruktur Baharu, Pelenggaraan, Capex Tahunan

  Tenaga Nasional Bhd (TNB) membelanjakan sekurang-kurangnya RM6 bilion untuk infrastruktur baharu, penyelenggaraan dan perbelanjaan modal (capex) setiap tahun bagi memastikan bekalan tenaga elektrik yang berkekalan.

  Kewajaran patut dibuat memandangkan jumlah tersebut jelas lebih tinggi berbanding keuntungan syarikat utiliti itu sebanyak RM4.6 bilion bagi tahun kewangan berakhir 31 Ogos, 2013.

  Daripada RM6 bilion, TNB melabur kira-kira RM3.5 bilion hingga RM4 bilion setiap tahun untuk bekalan baahru dan peningkatan sistem bagi rangkaian pengedaran dan pelbagai saluran penyambungannya.

  TNB juga melabur antara RM2 bilion dan RM2.5 bilion setiap tahun untuk meningkatkan rangkaian penghantaran dan pembangunan.

  Sebagai syarikat yang memiliki aset RM99 bilion, keuntungan itu boleh dianggap minimum memandangkan TNB hanya membuat keuntungan sebanyak RM4.6 bilion, berbanding konglomerat lain, yang untung sekurang-kurangnya separuh daripada nilai aset mereka

  Kajian semula tarif elektrik penting kepada TNB untuk memenuhi peningkatan kos bekalan, pelaburan semula dalam peralatan bekalan yang lama serta membuat penambahbaikan dalam menyediakan bekalan elektrik yang boleh dipercayai dan berkualiti.

  Berkuat kuasa 1 Jan, 2014 tarif purata elektrik di Semenanjung Malaysia akan dinaikkan sebanyak 4.99 sen/kWj, atau 14.89 peratus, daripada 33.54 sen/kWj kepada 38.53 sen/kWh.

  Pelarasan itu adalah berdasarkan empat komponen, termasuk semakan semula tarif asas TNB sebanyak 2.69 peratus atau 0.90 sen/kWj, daripada purata tarif semasa tarif.

  Tarif 0.90 sen/kWj itu hanya menyumbang kira-kira 18 peratus daripada jumlah peningkatan tarif dan ia bagi memenuhi kos operasi TNB selain untuk pelaburan infrastruktur yang diperlukan untuk bekalan elektrik.

  Tiga komponen lain yang menyumbang baki 82 peratus, disebabkan kos bahan api yang meningkat yang membabitkan gas berpaip, gas asli cecair (LNG) selain harga arang batu TNB akan membayar RM15.20 mmBTU (Juta Metrik unit Termal British) untuk gas berpaip berbanding RM13.70 mmBTU pada masa ini.

  Pada Mac 2009, kerajaan memutuskan bahawa harga gas akan dikaji semula setiap enam bulan, namun pelaksanaannya ditangguhkan berikutan krisis kewangan global.

  Semakan harga gas sebelum ini ialah pada Jun 2011, daripada RM10.70/mmBTU kepada RM13.70/mmBTU yang sekali gus menyelaraskan tarif elektrik.

  Selain itu, bagi LNG, TNB akan membayar harga pasaran sebanyak RM41.68/mmBTU manakala harga arang batu yang dilindung nilai pada US$87.50/tan metrik, lebih tinggi berbanding US$85/tan metrik sebelum ini.

  Dalam melaksanakan struktur baharu tarif elektrik, kerajaan memastikan golongan berpendapatan rendah, tidak terjejas.

  Semakan itu tidak akan menjejaskan kira-kira 70.7 peratus atau 4.6 juta pelanggan domestik, iaitu pelanggan dengan bil bulanan sebanyak RM77 dan ke bawah, tidak mengalami sebarang kenaikan tarif.

  Rebat daripada kerajaan untuk pelanggan domestik menggunakan elektrik sehingga RM20 sebulan masih dikekalkan, yang melibatkan kira-kira satu juta pelanggan domestik dalam kategori ini.

  TNB sentiasa prihatin terhadap nasib kumpulan berpendapatan rendah dan akan memastikan mereka tidak dibebankan hasil semakan tarif itu.

  Bagaimanapun, kadar TNB masih berdaya saing di rantau ini.

  Pada 38.53 sen/kWj, ia jauh lebih rendah berbanding Singapura (63.63 sen/kWj) dan Filipina (57.24 sen/kWj) namun tinggi berbanding Indonesia (24.40 sen/kWj) dan Thailand (36.88 sen/kWj).


  ReplyDelete
  Replies
  1. NI SEKOR LAGI BANGANG

   KALAU DAH NAMA UNTUNG 4 BILLION TU

   ITU LEPAS TOLAK CAPEX PERBELANJAAN LA

   LAGI MAU KELENTONG

   LU NI PENJILAT BONTOT ROSMAH NI

   ATAU PUN LU BELAJAR KELENTONG DARI ANWAR JUBOR

   Delete
  2. anti-Otak Kepala LututDecember 19, 2013 at 1:23 PM

   Ayeen Iman....kalau dah declare untung tu maknanya Revenue dah tolak kos operasi, capex, Opex semua tu lah. Kalau tolak semua tu masih lagi positif figure dia makna nya untung lah tu. Yang ko pegi mealaut tak tentu pasal tu kenapa. Koma dan CEO TNB tu ingat rakyat malaysia bodoh sangat ke?????? Kalau dah rugi, ngaku sajalah rugi.....

   Delete
  3. Adoi la ada jugak orang bongok nak tunjuk pandai... untung tetap untung, dah tolak RM6 billion bro. Macam adik aku nak tipu aku dulu, beli coklat 60 sen, nak jual kat aku seringgit, dia untung 40sen. Dia boleh kata "ala aku dah rugi 60sen bagi coklat ni kat kau, aku dapat 40sen je". Dia lupa seringgit tu duit aku... keh keh keh

   Satu lagi, Petronas bukan jual minyak Malaysia je bro... dia dapat upah gali minyak kat tempat lain byk bro. RM70billion tu kau tau tak berapa % untung jual minyak Msia... buat research sendiri....

   Delete
 4. Siapa yang proposed naik tarif? mai baca kat sini RockyBru punya blog:

  http://www.rockybru.com.my/2013/12/electricity-tariff-increase-4-things-kj.html


  Electricity tariff increase: 4 things KJ needs to know
  Final updates, 9/12/2013: In defence of TNB
  Updated: With apologies to MyPower Corporation [see paras 3 & 4].


  Needs to do homework ..

  Getting sloppy. A lot of people unhappy with the proposal to increase electricity tariff by 4.99 sen per kW/h starting Jan 1 direct their dissatisfaction at the Government, at PM Najib Razak, and the Minister responsible. That is natural. Others hurl abuses at the Tenaga Nasional Berhad and Petronas as well. That is to be expected, too.

  But for Khairy Jamaluddin to single out TNB and accuse the utility of thinking only of profits (instead of the people) over the tariff increase? Read h e r e. I say he's getting sloppy, not doing enough homework. And hypocritical, given that he is a full Minister in Najib Razak's cabinet. And downright irresponsible.
  The First thing KJ needs to know before he accuses anyone else is this: TNB did NOT propose the tariffs to be increased. Repeat. TNB was NOT the one that proposed the tariff increase. That credit must go to the Energy Commission, the agency responsible for regulating the energy sector, particularly electricity and piped-gas supply.

  So, why did the Energy Commission ask the Government to increase the tariffs?

  That's the Second thing KJ needs to know. The tariff increase is a consequence of the Government's subsidy rationalisation program, which will see the removal of gas subsidies and the introduction of LNG at market prices. The only way to "pay" for the removal of these subsidies is to increase the electricity tariffs as proposed by MyPower. Khairy should have commended MyPower for having made sure that 70% of the consumers in Semenanjung and probably more in Sabah and Sarawak will not be affected by the tariff increase. (These are people who use less than 300kW/h or whose electricity bills are less than RM77 a month).

  The third thing KJ needs to know is that the increased tariffs will contribute nothing to TNB's profits. Zilch. Zero. Of the 4.99 sen increase, only 0.90 sen (18%) will go to TNB for capital and operational expenditure to do system improvement for the next four years. The rest goes to Petronas (3.92 sen or 79%) and coal 0.17 sen or 3.4%).

  The fourth thing KJ needs to know (because it is clear that he doesn't realise it) is this: he is a member of Najib Razak's administration, the very government that is promoting the subsidy rationalisation program to help stabilise its finances, the very government that appointed MyPower to do a job, and the very government that has approved (or will approve) the new tariffs. KJ cannot pretend that he is not part of of this decision-making process, part of this collective responsibility.

  If KJ wants to be popular, try this: help make sure that the 70 per cent that his Boss is trying to safeguard from the effects of the tariff increase will, indeed, be spared when the affected 30% decide to pass down their higher bills to consumers. ie the very people in the 70% bracket!

  ReplyDelete
 5. Salah kerajaan . Dah terlalu lama kerajaan manjakan rakyat dengan subsidi itu dan ini .

  ReplyDelete
 6. Source - http://www.mole.my/content/defense-tnb

  In defense of TNB (page 1 of 2)

  Malaysians are united in complaining about electricity price hikes announced by the government. With due respect to their justified grouses, Malaysians must accept that prices will increase over time.

  It is not possible for prices to remain fixed over long periods of time. It is not because the government doesn’t care or reneged on its election promises but simply because the price has increased.

  When energy subsidy was introduced a long time ago, the price of one barrel of oil was only US$30. At that time, the subsidy was not too big. It is now US$100 per barrel. To keep (fuel at the pump) at the same price would mean to increase the subsidy.

  Why can’t we borrow some money to offset the difference? Because borrowing money to pay for the increasing cost of subsidy is not the answer. Any good and responsible government must ensure that it is sustainable to service loans. If not, we could go bankrupt.

  Therefore the government is right to embark on the subsidy rationalisation program. If we continue with the present level of subsidy (more than RM70 billion per annum) and we cannot pay our debts, we will certainly not be able to arrest the slide. Remember the fate of Greece whose borrowings exceeded its GDP thus making the country bankrupt.

  To pay our debts we must cut back on spending. Electricity is one of the items that need to be restructured.

  What’s wrong with the present model of energy subsidy? The blanket approach based on consumption where everyone is entitled to cheap electricity is very costly and benefits the rich and corporate sector more as they use more electricity than the rest.

  If so, why doesn’t the Government only raise the tariff for the rich and corporate sector? The answer is, it’s has to differentiate supply for individual domestic consumption and that of the corporate site. We saw what happened when subsidised diesel for fishermen were smuggled to other countries due to lack of enforcement. Therefore the monitoring cost will be very expensive if we follow this approach.
  ----------------
  Continue page 2 below

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
 7. “Dan sungguh Kami akan berikan cobaan kepadamu dengan sedikit
  ketakutan, kelaparan, KEKURANGAN HARTA, jiwa, dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang- orang yang sabar.”
  (Qs. Al-Baqarah [2]:155)

  jika kita kaya dan berharta.. naiklah apa saja.. Tetap tidak menjadi kudis.. Tapi kita diuji olehNYA dengan kekurangan harta.. Maka sabarlah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itulah masaalahnya. Orang Melayu asek manjang berpolitik, berceramah hentam menghentam sesama sendiri siang malam pagi petang, sampai perniagaan di beri pada cina, dan lately di beri pada Pakistan, Bangla Indon, dan yang terkini pak gagak pun berebut2 nak tambah rezeki dibumi Malaysia ni dengan jual pelbagai macam barang. Kita apa ada ? berebut2 apply koja kat TNB , PETRONAS GOMEN.. sampai SPA terima 2.5 permohonan pekerjaan baru.. Kalau lama dulu kita jadi macam orang kelantan, rajin rebut peluang berniaga di KL ni setakat ubah tarif , naik tol , naik gula apa aku ada kesah.. ciput aja ma...tak gitu...

   Delete
 8. SEMUA ni cerita BANGAU oh BANGAU..!! last2 rakyat jd mangsa. Sudahlah PR penipu dr awal.. BN pun ikut jejak sama.
  CEO TNB muka pun mcm PLAYBOY.. dia biarkan company nya menipu rakyat secara diam2.. sedekit demi sedikit dia curi wang pengguna melalui bacaan meter lewat yg akhirnya terpaksa 1 bil itu dikumpul dgn jumpa KWH yg banyak dan akhirnya kita dikenakan tarif tertinggi! cuba balik dan belek bil masing2..ini perompak besar.. TNB. tunggulah takkan selamat wahai TNB satu hari nnti Allah akan ambil balik wang penipuan itu dr kamu semua!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Boss kalau ada penipuan better buat report...mana yang tak betul kita betulkan..

   Delete
 9. okla tu pas sapa2 bole apply post mcm leo moggie ..ddk main telo gaji bepuloh2 ribu

  ReplyDelete
 10. BANGANG PUNYA CEO TNB......DIA BOLEH LA CAKAP MACAM TU MUNGKIN RUMAH DIA LETRIK TNB BAGI FREE KOT.....TAK PAYAH BAYAR.............SELEPAS PRU13 NIE SEMUANYA DAH MACAM AHLONGGGGGGGGGGGGG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ReplyDelete
 11. .


  Salah satu cara untuk jimat elektrik ialah membeli TV LED . TV lain seperti LCD dan Plasma memang banyak pakai current . Hanya TV LED saja yang jimat current .  .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nak beli TV LED pun duit dah kopak bang.

   Sekian.

   Delete
  2. Sokong reentrycapsule

   Delete
 12. yang pasti mereka kata JANJI DITEPATI , RAKYAT DIDAHULUKAN tapi aku hairan kenapa mereka boleh berkata begini ..... padahal awal-awal lagi mereka dah tahu mereka nak tipu kita .... taskirah lihatlah apa yang terjadi ditempat mereka ... Dari atas air turun (robohnya tembok air) dari bawah naik air hingga banjir .... Lihat di dalam diri dan Alquran banyak tentang keadaan ...............

  ReplyDelete
 13. Salah satu cara nak jimat elektrik ialah dengan menggunakan lampu lilin. Lampu lilin sungguh jimat, sehinggit boleh dapat 12 batang (sekotak). Lampu lilin lebih praktikal, auto-off bila habis dan tiada risiko renjatan elektrik.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Risiko terbakar hangus macam arang sangat tinggi.
   Solution pakai firefly taruk dalam balang.

   Sekian

   Delete
 14. Dah jangan cakap banyak.New Year ni kita turun ramai-ramai ke PERHIMPUNAN GULINGKAN KERAJAAN.Sapa sokong like komen ni macam pesbook.

  Warghhhh....Kah....Kah...!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yeah saya sokong....jom ...

   Delete
  2. Aku ckp TNB sial Najib bongok tp aku tk kn sama sekali join manusia2 berok haramjadah PR utk guling kerajaan. Sekali korang turun guling kerajaan ingtlah BALASA ALLAH!! kerajaan baru korang takkan AMAN dan takkan Selamat.. lihat lah seluruh dunia..

   Delete
  3. PR kalu nak menang ikut cara undi memang sampai mampus takan dapat tawan Msia ni.. Orang kampung tetap sokong BN ..mejoriti PR menang apa aku kesah..So kalu nak jugak amik kuasa tiru lah Thailand..demo tak habis2...Kerja paling bodoh ni pun ramai jugak puak puak depa nak join ..las2 korang masuk penjara and ada yang kojol tengah jalan, kang kalau gov tumbang, ko agak2 sapa nak jadi korang punya PM baru.. Sila jawab??? Anwar ka?? Hj Hadi Ka??? LGE ka??/ atau auta ka.. Ko orang hingat mereka bolih terus naikan gaji ko.. turunkan harga minyak..letrik air free??? GUa tak fikir 2x5 adalah ..sapu sana sapu sini...kalau mailikat yang jadi PM aku percaya...

   Delete
  4. TNBSial,

   Kerajaan sedia ada pun kita menderita jadi anjing.Kerajaan baru pun kita ramal akan lebih buruk.Jadi apa solutionnya?

   Sekian soalan saya.

   Delete
 15. Ayeen Iman Hang mesti kerja TNB kan, nak backup sangat TNB. Oi kalau setakat cut and paste untuk bagi justifikasi tak payah la, orang dah baca pun semua tu - TIDAK meyakinkan. PETRONAS dah lama bagi subsidi harga gas kpd TNB, PETRONAS tak naikkan harga, yang naik ialah harga pasaran. Kalau PETRONAS untung pun oklah, bayar dividen pun tinggi juga untuk bantu tampung perbelanjaan kerajaan. Bila TNB untung tak pernah nampak pun faedah apa yang dia bagi melainkan naik lagi kadar tariff elektrik. Bestnya jadi TNB buat untung besar org lain yang dapat nama buruk.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Give them some lesson. Mcm re entry punya komen

   "New Year turun beramai-ramai ke PERHIMPUNAN GULINGKAN KERAJAAN."

   Pukimak punya BN.

   Delete
  2. TNB tak efficient pun nak buat macam mana??? dah dinamakan monopoli ... kalau fail pun berilah pelbagai alasan yang tak masuk akal.. rakyat terpaksa telan..kalau tak,, gelap rumah di buatnya..Dalam dunia ni paling mudah kerja ialah dengan menyalahkan orang lain.. Naik tarif bukan TNB punya hal,, PETRONAS punya hal, Suruhan Jaya Tenaga Punya hal.. las2 najib juga punya hal..sendiri tarak hal..

   Delete
  3. Dulu lagi aku dah cakap BN ni memang PUKIMAK..!!!!!

   PtuiiHHHH...!!!!

   Delete
  4. ReentryCap..bukan BN punya hal.. MElayu punya hal..Kan Najib Melayu, CEO TNB MElayu..tarak perasan ka...Aku perasan lama dah....

   Delete
  5. Nadine bodoh ! Memang la kerajaan bagi Petronas subsidy, tapi kalau subsidy kurang harga taiff pun kena la naik. Bodoh kau sendiri cakap harga pasaran naik, lepas tuh tariff tak naik ? Dalam 5 sen naik tuh dah 3.9 sen pegi ke Petronas ? Dividen ? Habis ko ingat sapa own TNB ? Khazanah tuh babi apa ? dividen jugak untuk kerajaan... Petronas senyap dapat lebih... cover diam diam.. orang tak tau yang dalam kenaikan ni sebab harga gas naik....

   Delete
 16. Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin
  menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan.
  Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar
  orang lain, maka komen akan dipadam
  untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

  ReplyDelete
 17. Berapa sangat kenaikan tarif TNB pun!!!! yang gegak gempita nak berbunuhan ni apasal? Belajarlah berjmat sedikit, kurangkan pakai ekond 24jam kat rumah tu.....Semalam roket China dah mendarat kat bulan dah maaa, orang Melayu sejak kejatuhan Kerajaan Melaka tak habis-habis nak tukar kerajaan....Alahai, berniaga budu lagi untung!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aku setuju . Rumah aku Astro pun tak de . Aku masih lagi pakai TV fesyen lama 21 inci . Tak de Astro boleh mati ke ?

   Delete
  2. Woi bodoh.

   Letrik naik barang dan perkhidmatan lain akan turut sama naik.LEMBAM punya otak.

   Sekian.

   Delete
  3. Letrik takder pun tak mamphos.Oleh itu aku arahkan shutdown Fius utama kat switch box rumah kau.Duduk la panas n bergelap macam dalam terowong.

   PtuiiiiiHHHHH...!!!

   Delete
  4. Bodoh lah klu ASTRO naik xde nk naik ler maggie goreng mamak atau teh tarik.. tp bile TNB mabok naik tarif berangkai2 mende lain akan naik.. LRT pun pakai letrik dah umum siap2 nk naik jugak.. Isu skrg KENAPA naik sedangkan TNB untung berbillion??? Buat company haramjadah untung atas perah bende asas manusia.. pastu bangga plak puak2 TNB ni? mase LLN (Lembaga Letrik Negara) tadbir dlu letrik sama jer dgn skrg.. malah skrg ni lebih TERUK.. cuba pegi buat analisis faktor kualiti arus letrik dibekal TNB.. voltan turun naik mcm nk mampos.. mcm mane lampu, bnde2 letrik xcpt rosak?? British dtg Malaya dlu dh bekal letrik pun xde plak umum untung byk2 mcm TNB!!

   Delete
  5. TNBsial ni pulak bapak punya sial bodoh ! ... Memang TNB untuk berblillion... faktor kualiti teruk abah kau !!... check la rating SAIDI sekarang, kalau tak takkan dapat Platts Award top utilities company... kalau kau miskin takda duit nak pakai letrik, reti-reti lah jimat abang woi... gomen tanak subsidy dah gas... Cakap sembang makin TERUK la apa la... kasi la fakta.. kalau sembang macam ko ni..bodoh macam orang terencat...

   Delete
 18. jgn risau,dato najib kata malaysia berada pada landasan btl menuju wawasan 2020 negara maju berpendapatan tinggi.

  ReplyDelete
 19. Aku x kisah pon..nak naik arge tol ke rumah ke sayur ke daging ke letrik ke mnyk ke gula ke n ape2 ke..smueny small mater, yg pnting 'btg' awang aku sntiasa bole NAIK smpai ke pucuk huahuahua lu org nk bgado hal2 naik ni lu org pnya psal..kehkehkeh

  ReplyDelete
 20. Realiti nya TNB mendabek dada dengan prestasi pendapatan dan keuntungan berbillion dan bangga dapat memberi imbuhan dalam bentuk bonus yang banyak kepada kakitangan dan, pasokan pengurusan lah yang dapat keuntungan kewangan yang banyak. Sebagai sebuah syarikat GLC dan kedudukan monopoli dalam Negara, keutamaan adalah memberi perkhidmatan yang baik dan termurah mampu. Dalam hal ini privatization TNB menjadi mimpi buruk untuk rakyat. Peranan kerajaan dalam perkara ini adalah untuk menhadkan keuntungan syarikat TNB sekadar nominal. Jika tidak, reverse balik privatization untuk menjadi jabatan kerajaan? TNB jangan greedy dan hendak menunjuk kepada kerajaan mereka hebat membuat keuntungan ---- at the expense of the rakyat!!! Kalau dalam kata-kata Shakespeare: "blood money". Realiti yang serupa pemegang konsesi TOL lebuhraya.....tamak dengan laba, tidak puas dengan keuntungan. Konsesi yang terlalu menghimpit rakyat....di atas kesengsaraan majoriti rakyat. Kerajaan perlu bijak.....Menteri-menteri "privatize" dalam JPM jangan terikut2 dengan perangai "korporat" dengan personal relationship dengan corporate circles, dan teori2 syok2 sendiri. Menteri-menteri dipilih rakyat, you have a job to do. Do it well lest you prefer to be out of job in the next PRU.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kerja malas , gaji nak banyak , barang nak murah . Itu lah realiti rakyat Malaysia .

   Delete
  2. Soal untung tuh, kaji balik sapa lagi untung dalam kenaikan ni ? 5 sen tuh 3.99 pegi ke Petronas... IPP lagi untung... Faham dulu struktur kenaikan ni baru nak cakap...

   Delete
  3. So rakyat xmau peduli soalnya.. tarif jgn naik.. buat lah mcm mana pun pecat CEO, beli IPP ke atau tamatkan kontrak ke itu keje TNB dn Krjn lah.. kenapa beban atas kepala pengguna? BODOH LU!!

   Delete
 21. Cer tgk muka CEO TNB.. mcm HARAM JADAH!
  Muka CEO PlayBoy !!

  yg selama ni tipu pengguna dgn perniagaan tipu!! Umah aku dh dekat 2 bulan TNB tk hantar bil! bila datang bil tk pasal2 aku kena bayar accumulation KWH beratus2 units yg akan melangkau sehingga 3rd tariff.. so maknanya aku akan bayar berganda berbanding jika TNB dtg sebulan sekali atau 25 hari sekali mase zaman LLN dlu! pengumpulan tarif sehigga 2 bulan TNB akan calculate mcm sebulan punya kaedah.

  200 KWH unit pertama-tarif pertama mngkin 15 sen/ KWH, seterusnya 25 sen dan ke-3 mgkin 35 sen (contoh) cara pengiraan. Jika 1 bulan pakai mungkin 350KWH jadi akan terpakai hanya tarif pertama & kedua. Tp bayangkan kika dihimpun 2 bulan= 700KWH purata.. bape aku kena bayar? bil aku akan di kira byk pd tarif tertinggi ke -3!! SIAL TNB!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dlm keadaan SIAL TNB menipu jutaan pengguna ini.. CEO haram jadah ni masih tk kenyang2 dan tk malu dan takut.. terus apply naik tarif lagi?? untung berbillion umum bulan lepas.. then Najib Rosmah tongong ni BANGSAWAN ni terus terima?? Siap PR dh hinggap pd Najib!! menipu bertingkat2 menifesto!! rakyat jd mangsa dibodohkan oleh PR dn BN jugak.. parti apa lg nk harap?????

   Delete
 22. Tkgler TNB weii Tuhan akan beri balasan.. company ko akan melingkup teruk nnt hasil menipu dan memeras pengguna. Kabel, pencawang, talian penghantaran, transformer, stesen janakuasa, empangan semua ni boleh diuji Tuhan dgn kerosakan, kehilangan, kecurian, musnah dsbnya.. company ko akan rugi berganda2 wahai Azman Mohd Tongong! Apa sgt hasil kerja TNB?? ada tenaga jenis baru ke yg TNB cipta dgn untung berbillion? kasi makan kenyang puak2 kakitangan atasan TNB.. bercuti di overseas YAM SENG ats wang rakyat susah??? aircond atau tidak bkn soalnya.. kalau pakai kipas pun tetap kena bayar lebih..

  soalnya TARIF!! subsidi ditarik tp utnung TNB berbillion tak diusik??? kualiti TNB di mana??? Najib?? ko lupa Manifesto BN atau ko buat2 lupa???

  ReplyDelete
  Replies
  1. Untung TNB tak diusik ? Yang tuh la kena ada duit, nak repair cable, transformers tuh nak kena maintain. Permintaan letrik bertambah, banyak perumahan baru tapi pencawang, stesen semua makin uzur dah perlu direplace dan di maintain dengan baik, tuh kena la pakai duit. Nak suruh TNB rugi macam MAS baru nak happy ke ? Apa hasil kerja TNB ? Nak tenaga jenis baru ? cakap mudah tapi takda fakta la lu bro... Solar ? Mahal dan kita negara monsoon... nak buat hidro lagi ? mengamuk orang kampung orang asli cakap pemusnahan hutan ? Nak buat Wind ? Mahal lagi... yang murah Nuclear... tapi orang kita penakut...

   Lagipun yang naik 5 sen tuh 3.99 pegi ke Petronas... cuba lu fikir brapa untung diorang dapat, pernah tak fikir macam mana gaji dan bonus diorang ?

   Delete
  2. Tk payah fokus pasal PETRONAS dlu.. kita ckp bab TNB, kita xde pilihan utk beli letrik.. tk suka PETRONAS still boleh pegi PETRON.. skrg TNB mnopoli bekalan letrik, cuba kaji tgk kualiti bekalan.. cubu ukur dlu voltan turun naik yg dibekal ke rumah2.. mcm mana lampu tk cepat rosak.. peralatan elektronik tk tahan.. sbb kualiti rendah TNB bekalkan ke rumah2.. tp TNB hanya jg kualiti elektrik di kawasan industri besar.. takut pelabor lari.. rakyat xboleh lari so tipu pun xpe??

   skrg tolong USIK dulu untuk 6.7 Billion TNB hanya utk tahun lepas shj tu.. lepas habis usik baru naik tarif.. Simpah berbillion utk kayakan eksekutif dan pencacai2 bwh dgn bonus 5 bulan.. pd masa yg sama rakyat dipaksa naik tarif.. itu bisnes ala Islam atau ala SETAN?

   Delete
 23. Aduhai! Tak payahlah "Perhimpunan Gulingkan Kerajaan" ini hura-harakan lagi negara sambil itu yang kerajaan barunya siapa? Pasti PR ye, habislah lagi hancur dengan pemimpim komunis, zina, peliwat, gay, lesbian, syiah, penghina Islam janganlah. Sepatutnya "Perhimpunan Turun Harga" mari ramai-ramai turun tunjuk perasaan kita mohon kerajaan turun harga minyak, elektrik, tol dan lain-lain. Jom semua biar kerajaan faham soal kos sara hidup adalah tanggungjawab pemerintah kerana mereka akan ditanya di akhirat nanti "kenapa rakyat kamu hidup merempat padahal harta negara bertimbun-timbun".

  ReplyDelete
  Replies
  1. setuju... Perhimpunan Turun Harga diadakan supaya kerajaan prihatian dengan nasib golongan pertengahan dan bawahan. alahai.....

   Delete
 24. Tanya pada staff-staff TNB, apa kemudahan dan benefit untuk diaorang seperti kemudahan perubatan, pendidikan, standby, on-call, transportation berapa bonus diaorang setahun, Itu tak termasuk kemudahan kepada executif dan pengurusan yang jauh lebih tinggi dari staff-staff diaorang... Semuanya datang dari pengguna TNB yang dipaksa bayar dengan harga agak tinggi.....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hoi, cuba ko kaji balik yang 5 sen naik tuh pegi mana ? 3.9 dapat kat Petronas la bahlol... cuba ko check balik apa benefit staff Petronas dapat... brapa bonus... cakap tak pun biar lah berfakta... lain kali belajar dan berusahalah...nasib ko lah kerja dengan company yang tak jaga kepentingan staff...

   Delete
  2. Sah mangkuk ayun ni staff TNB yang tak mahu orang luar tahu usik apa benefit yang diaorang dapat !! Aku dengan TNB baru beri bonus 5 bulan kelmarin kan ?? Kalau tak untung takkan TNB nak dok diam kot ?? Kalau nak, nanti aku boleh dedahkan apa benefit yang staff TNB dapat...aku kenal ramai.... benefit yang keterlaluan...

   Delete
 25. Biar lah nak buat mogok ke rusuhan ke d bandar2. .Bandar2 ni smue geng2 PR pnye..bior jhnam smue bndar2 kt mlysia ni yg pnting gua bole duduk aman di kampung..

  ReplyDelete
 26. Orang kelantan jugaklah yang paling ramai dalam TNB tu. Bodoh mcm mana pun asal org kelantan diorang kutip bwk masuk. Interview pun cukup syarat je, silap2 interview dlm bahasa kelantan. Tp paling ramai pembangkang org kelantan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kt mana ada SEPESIS Kelantan ni mmg organisasi tu akan jd KORUP-ROSAK-KRONI. Asal org Kelantan kuasai suatu organisasi org negeri lain hnya jd pak turut shj sbb org Kelantan ni dlm bab berpakat nk tinggikan assobiyah mereka mmg ckup hebat. Pujaan mereka ialah Nik Najis yg jd role model mereka.. Kroni kaum keluarga diutamakana.. sbb tu Arifahmi menantu boleh berjawatan besar dln PNBK.. mcm tu jugk dlm organisasi GLC. Jika eksekutif atasan tu org Kelantan.. siaplah.. dia ngkutnya puak2 Kelantan masuk interview utk isi post2 dr atas sampai bwh..

   Delete
 27. Rangkuman dari komen-komen diatas dan kesimpulannya adalah:-

  TNB MEMANG PUKIMAK..!!!!

  Sekian sahaja ulasan saya.

  Terima KaseeeYYYY....!!!

  ReplyDelete
 28. memang betul pun, keputusan terletak pada kabinet. Sebab segaa sabsidi bahan api, SABSIDI IPP kabinet yg decide. Bukannya TNB buat keputusan sendiri

  ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!