TUN M JAWAB ISU KENAIKAN MINYAK! MESTI TONTON

95 Responses to "TUN M JAWAB ISU KENAIKAN MINYAK! MESTI TONTON"

  1. Minyak naik bukan isu isu sekarang 63 sen yang kerajaan tanggung tu...bikin malu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang2 aku kesian kat kerajaan Malaysia terpaksa bagi subsidi 63sen utk rakyat..Dahla tu bagi BR1M lg ratus2 ringgit..tp apa kerajaan dapat? hanya maki hamun dari rakyat...

      Justeru itu, aku menyokong penuh kenaikan harga RON 95 & Diesel!

      Delete
    2. biasalah bro.. melayu subsidi memang macam tu. semua nak disuap dan di susu.

      Delete
  2. Saya setuju 100 peratus harga minyak naik . Rakyat kena laa belajar hidup berjimat cermat . Salah kerajaan juga kerana terlalu manjakan rakyat dengan memberi bermacam macam subsidi . Kalau kerajaan teruskan pemberian subsidi yang tak masuk akal , satu hari nanti negara ini akan bangkrap .

    .

    ReplyDelete
    Replies
    1. 12:00am....setuju dengan anda.
      Kerajaan dah terlalu-lalu banyak tolong rakyat.
      Kini tiba masa nya rakyat bantu kerajaan.

      Delete
    2. Kalau macam tu.Mulai esok korang berdua pergi kerja naik basikal pacuan tiga roda yang ada payong tu pergi kerja dan kehulu kehilir shopping atau pergi jalan-jalan.Nanti masa mengayoh basikal pacuan tiga roda tu kalau nampak Anak Wallaweh(Urusan Gen Taik) bawak Ferrari korang berdua lah tadah tangan.Syukur.....takperlah kini tiba masa aku untuk bantuk kerajaan.

      Komen macam Mangkok Ayon.


      PTuiiiiHHH....!!!!

      Delete
    3. aku masih naik kereta...cuma just campur petrol dgn air hujan sikit kasi jimat...sementara tunggu duit BR1M yg Najib nak bg nnt..

      Delete
    4. ReentryCapsule percaya dan yakin memakan nasi itu boleh mengenyangkan perut.

      _______________________________

      Kesiaaan...begitulah ada nya dia.

      Delete
    5. $ 7:35AM

      Biar makan nasik jangan main Gendang Dung...Dang...Dung..Dang..macam orang giler...!!!Punaisihat pun tegok todi lepas tu upload prung..prang..prung..prang..macam Lanjiaou.

      Ptuii....!!!

      Delete
    6. Makan jangan kenyang,
      Minum jangan banyak,
      Tidur jangan lena,
      Lena jangan tak bangumn

      Delete
  3. Saya setuju 100 peratus harga minyak naik . Rakyat kena laa belajar hidup berjimat cermat . Salah kerajaan juga kerana terlalu manjakan rakyat dengan memberi bermacam macam subsidi . Kalau kerajaan teruskan pemberian subsidi yang tak masuk akal , satu hari nanti negara ini akan bangkrap .

    .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kerajaan misikin bukan sebab subsidi minyak...tapi sebab joli... Habiskan duit pada benda yang tak patut... Brim walau pun bagus tapi kesan kepada negara teruk... Kerajaan bagi ikan kepada orang miskin... Kalau peruntukan brim tu diguna dengan cara betul macam macam benda berfaedah boleh dibuat...

      Delete
    2. benda apa yang tak patut
      cuba bagitau...

      yg aku tau duit abih sebab ada anjing buat demo jalanan..
      tetambah si peliwat negara

      Delete
    3. aku rasa harga minyak naik ni sebab Anwar Ibrahim...setuju???

      Delete
    4. Boleh jadi, ini semua adalah angkara puak2 pakatan pengkhianat Negara! Mereka yg hasut Najib naikkan harga minyak dan Najib pula suka terikut dgn telunjuk pembangkang.

      Delete
    5. Oh begitu, tak guna punya pembangkang, dah le jadi dalang trajedi Lahat Datu, dalang gangster2, ini dalang naik harga minyak pulak. Sebelum ni puak ni jadi dalang desak Najib tandatangan beri izin kafir guna nama Allah. Jangan2 kes kemalangan bas di Genting Highlands pembangkang yg buat khianat dan banjir kilat KL baru2 nie pun angkara puak2 pembangkang yg sengaja berkumpul sekat laluan2 air semasa hujan lebat. Pendek kata apa saja perkara buruk yg berlaku kat Msia ni adalah angkara pembangkang! Tak guna punya pembangkang!

      Delete
  4. Naik kan saja harga minyak.
    Jangan pedulik apa kata pembangkang, jangan pedulik apa kata rakyat.
    Kepada yang ada kenderaan, jika mahu kenderaan kamu bergerak, maka isi lah minyak ditangki kenderaan kamu.
    Jika tidak mahu maka tidak perlu bersusah payah isi minyak, kamu boleh berbasikal atau berjalan kaki ke tempat yang kamu tuju....

    Kerajaan tetap menaikan harga minyak, dengan apa cara sekali pon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju!!! anggaplah kenaikan harga minyak ni sebagai satu rahmat....korang x nak tgk ke Malaysia setanding negara maju lain??

      Delete
  5. negara yang paling tidak bersyukur adalah rakyat malaysia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 12:16am.....apa dalil nya

      Delete
    2. Memang tidak bersyukur....termasuklah anon 12:16am...

      Delete
    3. saya tinggal di jepun selama 5 tahun. Sebenaranya kita di Malaysia jauh beruntung kerana terdapat banyak bantuan dan subsidi drp kerajaan. Kos hidup sangat tingggi di sana.Memang pengangkutannya sangat efisyen tetapi hamier semuanya swasta yang hanya mementingkan keuntungan. Begitu juga dengan pendidikan.Para pelajar terpaksa membuat kerja part time kerana terpaksa membayar kos pengajian yang tinggi.Semua rakyat mesti mengambil insuran kesihatan seba@b tiada hospital yang percuma @RM 1 saja seperti di Malaysia.Harga rumah sangat mahal. Kereta murah tapi mesti ada parking lot jika nak beli kereta.Semua parkini berbayar dan lebuhraya bertol.Jalan sesak dan tidak boleh pandu laju 80kmj.Sebab tu mereka memilih keretapi.

      Delete
    4. Jepun lain dari pengarah sampai ke tukang cuci semua naik kereta api...negara kita pulak hmmmmmmm



      p/s filem porno pun jepun buat atas kereta api...

      Delete
    5. x semua rakyat Malaysia x bersyukur dgn kenaikan harga minyak ni...

      aku dan ramai penyokong UMNO lain antara yg paling gembira bila dgr...bukan setakat itu, sokongan kami terhadap UMNO makin bertambah bila minyak naik ni...

      Delete
    6. September 5, 2013 at 2:08 AM....jepun berbuat begitu berpadan dengan pendapatan rakyat mereka.

      Delete
    7. Juragan69.....tajam betul sindiran mu, untuk mereka yg faham

      Delete
  6. Kalo ada yg nak minyak free undilah Nuar Jubori jadi PM. Jangan kata minyak free, wang RM 3 juta pun dia sanggup janji bagi seperti dia janji dgn bapoj Saiful. Tetapi seperti selalu janji bulan dan bintang je janji manis mulut bau najis Nuar Jubori, semua hamprak je

    ReplyDelete
    Replies
    1. x sanggup aku undi Nuar Jubori....kalau harga minyak murah maka bankruplah negara!!!

      Delete
  7. saya rasa peningkatan harga barangan tidak ketara jika ada pun dibawah 5% saja.Sebagai contoh,kerajaan sudah 'memancung' orang2 tengah dalam banyak industri perikanan,pemakanan & etc .Yang banyak buat masalah orang2 inilah,bukannya pembekal..jika tambang bas antara bandar2 besar meningkat,saya percaya sedikit masa lagi,ramai pengguna akan menggunakan sistem keretapi ETS,yg lebih selamat&menggunakan elektrik.sudah tentu pengusaha bas berpeluh,jika tambang dinaikkan sesuka hati..,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sistem ETS atuk kau yang mana ni?.Cuba cerita sikit.

      Delete
    2. aku x kisah sgt harga barang naik ke harga tambang naik ke...sebab aku dapat BR1M..

      Delete
    3. Juragan. BRIM boleh bagi otak dan badan kau jadi LEMBAM.

      Delete
  8. Yang dok cucuk supaya rakyat berdemo adalah puak puak yg Kaya & dan yang Berlagak Kaya...

    Dekpa nih ajer yg dok beria -ia kononnya menjadi HERO orang berpendapatan rendah dan sederhana..Apa tidaknya...segalanya nak bermewah.

    Belajarlah berbelanja dengan berhemah...Kurangkan pembaziran. Kalau tak mampu...buatlah cara tak mampu...

    Orang Melayu kita jugak yg mendapat faedah kelak...terutamanya orang kampong...Lagi banyak kerajaan berjimat...lagi banyak faedah yg diperolehi oleh golongan yg kurang bernasib baik.

    Bagi pihak kerajaan...amanah ini perlu dijaga dengan baik...Penambahbaikan juga perlu agar Kerajaan lebih fokus dan tidak membazir. Elakkan berlaku ketirisan!

    Sudah lama kerajaan berlembut...akhirnya rakyat kurang daya tahan survival.

    Wallahuallam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rakyat kau suruh ikat perut.Kerajaan dan geng-geng punaisihat tu tak nak pulak kau suruh ikat perut dengan burit diorang.Aku baca Unspinners punya blog menyirap darah tengok lifestyle punaisihat Najib yang macam minah rempit disko tu.PtuiiiiHHH...!!!!

      Delete
    2. Penasihat najib hidup mewah mana peduli kesusahan orang... Idea apa yang boleh keluar dari kepala hotak manusia yang suka enjoy macamni...

      Delete
  9. ►Tun M pun satu.Tak boleh lah nak bandingkan dengan UK.Jurang pendapatan rakyat diorang dengan harga minyak tak sama dengan situasi kat sini.Dekat sana sistem pengankutan awam diorang berselirat tip top.Naik basikal dari rumah parking terus naik Tube/MRT.Dekat sini LRT parking pun macam haram gampang kepala butoh.Itu pun nak harap Bukit Jalil jer la besar ruang parking.Lain-lain tengah terhegeh-hegeh nak buat sistem parking bertingkat-tingkat.

    ►Di Singapore pergi mampos lah minyak naik tinggi mana pun diorang semua hantam MRT pagi petang siang malam.Sebab sistem pengankutan awam mereka tip top.Kita di sini sibuk terhegeh-hegeh baru nak korek LOBANG TANAH nak buat MRT.Ditambah pulak dengan sistem jalanraya Lembah Klang yang macam PUKI BABI SIAL jam macam gampang.Minyak banyak habis dan terbuang atas jalanraya bukan sebab bawak pecut laju tapi duduk bertapa atas jalanraya sebab kesesakan lalu lintas.

    ►Kita jangan perasan la nak compare dengan negara-negara yang mempunyai sistem pengankutan awam kelas pertama macam Japan,Singapore,Spain,London.Kita masih tercorot lagi.Extension LRT pun terhegeh-hegeh baru nak buat.Monorail macam PUKI BABI asyik orang lemas je kerjanya.Duduk bersesak-sesak macam Sardin Kontol.Customer Service Office (CSO) di LRT station banyak yang lembam pemalas tak nak keluarkan token,semua nak tolak ke TVM (Token Vending Machine).Terkial-kial orang beratur macam burit panas.

    ►Dulu kata Proton nak keluarkan kereta Hybrid yang mampu milik untuk rakyat Malaysia.Rata-rata kereta Hybrid sekarang agak mahal.Last-last Proton keluarkan kereta Preve yang dipotong bontotnya dan ditambah pula dengan Engine Turbo.Apa lancau penjimatan minyak.Kenapa tak keluarkan kereta Hybrid mampu milik?.

    ► Kerajaan berbelanja BOROS macam PUKIWAK BABI SIAL + AKTIVITI MENYONGLAP SANA SINI rakyat yang menjadi mangsa.Alasan PUKIMAK buat adjusment,tak tahu bersyukur,subsidi tak akan kekal dan lain-lain tidak boleh diterima.Betul subsidi tak boleh kekal selamanya.Tapi kerajaan perlu sediakan alternatif lain untuk memudahkan rakyat.Solutionnya adalah sistem pengankutan awam yang mantap.Di London CEO dan millionaire pun naik MRT.Dekat sini ada yang segan naik LRT sebab rasa macam Low Class.Sebab sistemnya masih macam TAIK.

    KITOL + PEMANDOL + GENDANG = 1_TAIK

    Taik Didahulukan Yang Lain Boleh Pergi MAMPHOSSSSS......!!!!!!

    Sekian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. komen tahap sampah .

      Delete
    2. aku suka komen camni...tak payah nak bahasa berbunga2..kalau marah kita mesti tunjukkan kita marah

      Delete
    3. singapore maju pasal takde pembangkang.pakat kena saman belaka
      malaysia lagi maju kalau takde geng nuwar berahi dan anjing yang suka berdemo

      Delete
    4. betul...Jika malaysia kita ni sebatang pokok.. pembangkang jadi dedalu... bukan jadi dahaan atau ranting

      Delete
    5. Pembetulan.Bukan faktor pembangkang Spore maju tapi RASUAH yang melembamkan proses kemajuan negara kita.Pembangkang dah kalah pergi MAMPHOSSS lah dengan dia.Yang bibir merah nak sibuk melayan kerenah diorang buat haper..!!!LEMBAM..!!!!!

      Delete
    6. ko pernah duduk uk ke nak compare dgn malaysia.. lagi satu kalau pegi jb waktu malam ko akan nampak berduyun-duyun kenderaan singapore isi minyak di stesen malaysia.. bagaimana caranya ko nak minta balik subsidi tu? sebab semua dah jadi asap..lain kali rajin melawat negara org barulah boleh bandingkan negara sendiri

      Delete
    7. AnonymousSeptember 6, 2013 at 12:27 PM

      Woi mangkok ayon.Bukan kereta asing macam Singapore yang isi minyak kat JB tu dilarang sama sekali isi minya RON95 yang bersubsidi tu ke.Diorang cuma layak isi minyak RON97 yang tiada subsidi tu je lah bahlol.Cakap macam orang bodoh.Sebab aku selalu ulang-alik Singapore lah yang aku cakap sistem MRT atau pengankutan awam yang cekap itu perlu dan kritikal untuk kesejahteraan rakyat.Cuba kau tanya orang Singapore.U tau tak jalan nak pergi ke sini,sini dan sini.Nanti jawapan dia.U go take MRT.Kerap dan selalu sangat naik MRT sampai jalan kat negara sendiri pun diorang tak mahir dan hafal.Lain kali pergi negera orang buat la study n research sikit jangan bajet gempak shopping je.

      PtuiiiiHHH....!!!!

      Delete
  10. satu hari nanti malaysia bangkarap bkn sebab hutang tapi sebab tanggung saubsidi utk rakyat...dari kecik sampai besar semua bnda nak harapkan kerajaan...tipikal malay...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Komen macam orang bodoh.

      Captain Mangkok.

      Delete
    2. tu la pasal.anjing kit siang pun cakap tak perlu dah subsidi

      http://www.limkitsiang.com/archive/2005/mar05/lks3393.htm

      Delete
    3. kalau Captain Malaysia jadi calon aku org pertama pangkah!! tahap pemikiran dia sungguh mantop mengalahkan mesin chess The Turk dlm discovery channel tu..

      kah kah kahhhhh

      Delete
  11. Kopi & Kuih LapisSeptember 5, 2013 at 2:14 AM

    NAJIB DAN PENASIHATNYA....
    Harga RON95 sebelum naik 20sen ialah RM1.90 dan subsisi kerajaan untuk RON95 ialah 63sen, jadi harga sebenar RON95 ialah RM2.53

    Isnin lepas harga RON95 dinaikkan 20sen, maka jadilah harga baru RON95 ialah RM2.10 + 63sen (subsidi kerajaan) = RM2.73

    Manakala harga RON97 kekal RM2.70 pada hari tersebut.

    Cuba lihat diatas mana satu lebih mahal? RON95 kan....

    Maka riuh rendahla rakyat Malaysia kat laman sosial apahal RON97 lebih murah dari RON95.

    Alih-alih kedengaran plak arini RON97 naik 15 sen untuk tunjuk kat rakyat harga RON97 lebih mahal dari RON95...pada rakyat ini satu tindakan 'damage control'

    Najib..Najib...inilah bila terlalu bergantung kepada penasihat disekelilingnya. Habis tergadai Islam, bangsa melayu dan keamanan negara tercinta ini.

    Rosak habis negara gara-gara Pak Lah ikut cakap penasihat Tingkat 4.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah kantoi semua PUKIMAK-PUKIMAK tu menggelupur la buat adjustment.Ikut lagi advice dari PUNAISIHAT LEMBAM kan dah terjerut Batang Kotey sendiri.

      PtuiiiHHH....!!!!

      Delete
    2. Amat setuju dgn pendapat ReentryCap.
      Malaysia tak boleh dibanding dgn negara lain UK, Aust, yang lebih maju dengan sistem pengangkutan yg effisien.

      Penggajian pekerja dinegara sana lebih bermunasabah.
      Pekerja kilang biasa yg tak ade experience pun boleh dapat 2-3ribu dollar sebulan, kalu rajin buat oti boleh cecah 4ribu dollar tau.
      Harga barang masih murah. Beli freshmilk masih boleh dapat kurang 1 dollar selitar. Harga sebuku roti pun murah.Harga kete pun murah. Yg termurah kete made in cina dalam 8ribu dollar, kereta proton termurah sana berapa?

      Di malaysia boleh dapat gaji macam tu ke? gaji minima 900 pun belum settle lagi da. Beli roti sebuku pun dah 3-4 hinggit. Kalu di singapura pun boleh dapat dalam 2+ dollar je. (kalau beli barang sana tolong jangan convert ke duit malaysia memang la tinggi). Gaji pekerja singapura pun tinggi.

      Itu la negara berpendapatan tinggi slogan najib yg dilaungkan.

      Di malaysia harga sayur ikan ayam pun macam beli sebiji bom. Cina yg bertambah kaya dan kaya..menyahut seruan najib... cina tanam sayur jual ikan pun boleh pakai alphard crv tukar-tukar kereta tiap tahun.

      yang berpendapatan rendah makan gaji paling kesian susah merana. Nak komplen tak ada masa sbb kerja siang malam, kalau dapat komplen tak de siapa nak dengar.

      Jadinya kerajaan malaysia minister minister hanya puppet kpd peniaga-peniaga, pelobi-pelobi projek dan naga-naga.

      Delete
    3. setiap kali ada slogan baru dari najib, harga barang naik

      setiap kali harga minyak naik, harga barang naik

      setiap kali harga minyak turun, harga barang tak turun-turun tapi di paksa naik-naik jugak.

      Pak Najib mesti turun

      Delete
  12. Kopi & Kuih LapisSeptember 5, 2013 at 2:33 AM

    Cuba dengar apa komen Tun Mahathir mengenai kenaikan minyak 20sen.

    - kita dalam defisit dan rating kita dah jatuh sebab -kita pinjam terlalu banyak duit.
    - kalau kita tak pinjam duit, LAGI BAIK.... Kalau kita boleh kurangkan perbelanjaan kerajaan ...
    - subsidi kita terlalu tinggi, negara2 yang keluar minyak pun harganya lebih macam di England ..
    - naik pun 20 sen jer.. mula2 terasa pedih sikitla, tapi buat adjustment lah sikit.


    Tipikal Tun Mahathir hehehehe .... Bergantung kepada bahagian mana yang kita nak highlightkan...
    Ada yang akan kata - nah, Tun pun tak kecoh mana hal kenaikan 20sen bla bla bla.. siap bagi contoh KLISE setiap kali minyak naik harga iaitu - negara pengeluar minyak lain lagi mahal harga minyak ...

    Bagi saya pula, saya lihat Tun lebih menekankan bahagian KENAPA negara kita boleh sampai ketahap ini iaitu dibahagian permulaan video. Kenapa yang kerajaan pinjam banyak sangat duit ? Serius ni .... apa yang dapat kita lihat dengan mata kasar bagi memberi justifikasi perbelanjaan besar kerajaan sehingga terpaksa meminjam banyak duit ? Mungkin saya silap ..... tapi yang saya nampak cuma perbelanjaan hangus jer banyak. Upah kepada para penasihat / konsultan, belanja untuk promosi slogan, pemberian tunai kepada rakyat bla bla bla .... pergi resmi mana-mana pasti akan diumumkan 'hadiah' ..... semuanya belanja untuk bikin gempak jer lebih tapi hasilnya hampeh.

    Dari mula Najib pegang kuasa lagi saya dah nampak trend ini. Gempak jer lebih .. Semuanya lebih kepada PROPA jer untuk menghasil FEEL GOOD dalam hati rakyat terhadap kepimpinan beliau. Mula2 tu memanglah rakyat seronok. Suka sangat dapat macam2 dibawah Najib. Lama kelamaan rakyat akan mula berfikir .... Banyaknya duit kerajaan ni .... Tak putus2 memberi jer ..sampai pembangkang pun jadi seriau.

    Cuba ingat balik setahun dua yang lalu ... semua gembira jer tiap kali Najib umumkan hadiah kan ? SEKARANG ?

    Manalah rakyat tak marah .... ( KLiK ) Rakyat rasa macam ditipu. Rupa-rupanya kerajaan berhutang ...

    Macam orang baru nak kahwin tapi duit tak cukup. Dibuatnya pinjaman bank semata2 untuk belanja hangus buat majlis besar2an yang meriah .... biar semua orang puji.

    Sekarang giliran nak bayar hutang pulak .... Ingat tak lagi penghujung bulan Mac baru ni sewaktu Najib berucap secara live membaca lapuran tahunan GTP/ETP . semua billion2... Siapa yang dapat lupa beberapa siri siaran langsung diTV Najib mengumumkan pelaburan2 mega melalui ETP ... semua billion2...

    Saya yakin.... waktu itu tidak ada seorang pun yang terlintas bahawa selepas 4 bulan PRU13, kerajaan akan naikkan harga minyak. Itupun masih ramai yang cuba memenangkan tindakan kenaikan 20 sen harga minyak. Tapi tidak ada satu pun hujah yang menyokong itu ada menyebut - Kenapa yang kerajaan sampai jadi begini semput ?

    Malas dah nak cakap banyak hal minyak 20 sen ni ... cuma satu jer saya nak beri pandangan pada kerajaan dibawah Najib -

    UBAH lah !

    Jangan hanya pandai minta rakyat jer yang Ubah, Najib juga kena Ubah. Dan Ubah pertama yang rakyat paling nak tengok sekarang adalah - BUANG PEMANDU DAN SEMUA PENASIHAT2 TIDAK BERGUNA YANG ADA !

    Najib sebagai seorang PM tidak mampu buat keputusan sendiri......kesiannya....!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agaknya berapa la kos sebenar yang dia panggil PSY Gangnam tu dulu semata-mata nak hiburkan Cinabeng yang booo dan kencing dia ramai-ramai hari tu.Yang Sadisnya PSY pun langsung tak nak join dia masa Yee Sang ramai-ramai padahal Ah Jib dah berhabis entah berapa juta untuk panggil dia khas dari korea terus direct ke Malaysia.

      Sekarang kita yang kena tanggung semua beban dan kos semasa mereka enjoy dan boros berbelanja macam PUKIWAK BABI SIAL tu.

      Delete
    2. 14 september nanti aku tak tahulah...dia bagi pancing atau ikan... Kepada melayu

      Delete
    3. Entah la memang lawak betul..... Tak pernah-pernah terjadi sampai paper harakah PAS pun sokong Najib naikkan harga minyak, masuk akal kah? Sila rujuk Harakah Bil 1870 (23-25 Ogos 2013) pada halaman N6 melaporkan harga minyak dunia naik akibat krisis di Mesir. Pelikkan betul.....???

      Sekarang mari kita imbas kembali Tema Bajet 2013 : “Memakmur Negara, Mensejahtera Rakyat: Sebuah Janji Ditepati” yg dibentangkan oleh Najib..
      Jumlah Bajet 2013 : RM251.6 bilion
      Perbelanjaan Operasi Bajet 2013: RM201.9 bilion
      Perbelanjaan Pembangunan Bajet 2013 : RM49.7 bilion
      Perbelanjaan untuk Operasi & Pentadbiran... wah-wah.. bukan main gemuk/lumayan sekali. Tapi peruntukan untuk pembangunan rakyat/negara hanya 25% dari jumlah keseluruhan bajet. Renung-renungkanlah......

      Delete
    4. Aku setuju dgn KUIH LAPIS, aku jg perhatikan hal yg sama. Najib ajar rakyat bermewah sblm PRU13 mcm duit turun dr langit, nah skrg br rakyat dpt belanja HANGUS.
      Najib terok dr Dollah Bedawi, krn Diesel-Petrol 97-95 naik serentak, pastu buat keje bodoh plak nk suruh rakyat pakai RON92, Najib mau lingkupkan keta2 rakyat? octane rendah, nk kasi cpt rosak keta2 baru?

      Najib buat majlis2 bermewah2, dgn khemah besar2, propaganda bkn main, akhirnya apa yg rakyat dpt jngka pnjng? menang sorak je. model ekonomi ape yg Najib pakai skrg?

      Nk kekalkan Najib lg ke sbg Presiden UMNO? mcm ni punye prestasi.. membodohkan semua org, mcm mana nk sekat kenaikan hrga brg jika semua jenis bahan api naik???

      Delete
    5. Ha hah hahh ... seronok aku tengok pencacai2 BN naik meroyan bila minyak naik .. aamik kome!
      Dulu kemain syok pelahap lagi bersamun2 balun BR1M .. best2 kjaan BN murah hati tak mcm kjaan PR ..

      Nah la nie tabung kering bro ... tarik subsidi, amik kome!
      Hadiah istimewa dari ketua umngok kpd pengikut2 lembu bongok ... boooooooohhhhh ...

      Delete
  13. Kerajaan berhabis duit naikan gaji penjawat awam, naikan elaun bagi bonus tapi yang menangkan dia bukan penjawat awam pun... Ramai yang jadi penjawat awam adalah pembangkang... Najib tak peduli

    ReplyDelete
  14. 1.patutpun umno dikenali sebagai umnngok!!sebab majoriti pemimpin dia bongok-bongok belaka!!
    2.bila dinaikkan harga minyak!!melalak dan melolongla pemimpin umno menyatakan harga minyak malaysia masih berbanding dengan harga minyak dinegara jiran!!
    3.paling bodoh sekali bila perbandingan tu dinisabkan pada ringgit malaysia(RM)!!
    4.Contonya minyak 95 dijual disingapura pada harga RM4.52!!paling bodoh tahap gaban puak menteri umno sekoq ni!!bila dinilai duit singapura berapa kupang jeee!!!bodohhhhhhhh!!
    5.patutpun umno di menang dikawasan tepi-tepi utan jeee!!!semuanya ngok-ngok belaka!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betullah tu kira pakai rm...namapun perbandingan

      Delete
    2. aku tk setuju kenaikan minyak, tp lembu pencacai anon 6.37 AM, kalau kit ank bndingkn nilai mesti dgn UNIt yang sama. xkn ko nk banding nilai emas dgn nilai besi bodoh bahlol oiii..
      ko nk ckp apa? hina siapa org tepi utan? org tepi rumah batu tu cerdik mana sehingga akhirat pun jual pd kafir? nama Allah pun boleh lelong murah, semua nk murah. Stkt naik minyak 20 sen xde rosak Aqidah, tp main jd tok pekong bodoh Nizar lilin TBH tu konpom mampos Aqidah!

      Ini nilai otak pencacai haram jadah PR-PAS-PKR, idop dgn kira2 duit mengatasi kira2 lain!

      Delete
    3. aku ni xde lah cerdik mcm ReentryCapsule ke Othaman ke? tapi aku akan banding harga minyak dengan negara pengeluar minyak...bukan dgn negara pengeluar kondom...

      Delete
  15. Yg pasti kedudukan Najib sbg PM dan Presiden UMNO sudah tidak selamat lg. PAU 2013 akan meninggalkan nama Najib sbg PM paling singkat sama dgn Dollah kaki tidor..

    Najib gagal imbangkan ekonomi, buat majlis mewah2 yg xperlu pun, rakyat bkn nak majlis sambut Najib, tp mahu kehidupan harian yg tidak menekan dgn kenaikan rantaian hasil Petrol-Diesel naik..

    ukuran ekonomi malaysia semakin buruk, kadar matawang USD-MYR merudum teruk sejurus selepas PRU13, Najib BERJOLI sakan utk kempen pd CinaBeng, akhirnya banyak dana terpaksa di cover balik slps PRU, nah skrg inilah hasilnya.

    TUKAR NAJIB!!

    ReplyDelete
  16. hasil kedua2 mainan politik-xkira puak Najib atau Puak Nik Najis atau Puak Anu-war Brahi, mereka kekal KAYA rakyat yg j mangsa.. kesan buruk kenaikan minyak akan di rasai xlama lagi. Negar aberhutang terlalu banyak dihanguskan pd bab yg xperlu sgt..
    zaman Tun M, kita xde majlis2 syok sndiri mcm Najib buat. Najib mmg perosak sama mcm Anu-war dan Nik Najis! tp plg sial ialah Lim Kit Sial DAP krn semua elemen2 peroska ini mletakkan rakyat dan negara pd tahap yg xhappy lg..

    ReplyDelete
  17. Aku tak setuju naik 20 sen. Aku harap kerajaan hapus saje subsidi.

    ReplyDelete
  18. Selepas PRU 13 aku dah tak berapa sokong Umno BN dan Kerajaan tetapi baru baru ini bila Datuk Najib umumkan kenaikan harga minyak dan rancangan memperkasakan ekonomi Melayu/bumiputra tanda aras aku pd kerajaan terus melonjak.Harapan supaya kerajaan akan terus mengurangkan semua bantuan subsidi secara kerap dan berperingkat.Pergantungan rakyat bumiputra kpd kerajaan harus dihapuskan secara total supaya boleh belajar berdikari bersaing dgn kaum Cina.Syabas Najib dan kerajaan, rakyat kini sedang menantikan kenaikan bahan bakar dlm tempoh yg terdekat.

    ReplyDelete
  19. Bodoh betullah korang Tanya Tun Mahathir benda remeh macam kenaikan 20sen.

    Dia duit berbillion, harga minyak kat sini pun dia tak tahu, dia lebih tahu harga kat England.

    Nak tahu minyak sini mahal ke murah, Tanya mat despatch yang tengah kering tu....yang hisap rokok smuggle.

    Bodoh betul lah korang....Tun mesti pandang hina orang yang bertanya benda 20 sen , Silap-silap dia ludah khaaark ptui.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kena ludah dengan Tun, lumpuh separuh badan dan silap-silap masuk neraka di akhirat kelak.

      Delete
    2. Anon 10.22 bodoh.. harga minyak naik tp pehal ko bebal pd Tun. Kau ade rekod statement bank die ke ckp dia ade berbillion duit? Yg si sial Anuwar dan Kit Sial family tu ade rekod wang beratus juta2 knape ko tk bising bongok oii??
      ko nk sakit ati pd Tun kenapa? dia pencen pun duduk kt Malaysia, xde lari mana2.. dia bkn lari ke kedutaan Turki atau UK, dia duduk dirumah dia di Seri Kembangan, dia berubat di KL, ada si sial tu suka lari ke kedutaan asing, kerap ke Amerika, Britain, Europe.. si sial permatang Pauh tu laahh.. anjing Barat.. hidup mewah. tp perah pencacai bodoh utk kepuasan politiknya..

      Delete
    3. anon 10.51
      najib kasi naik minyak, Mahathir komen......anwar pulak kau maki.

      lembu punya susu, sapi dapat nama.

      Delete
    4. Anwar memang bodoh.
      Dalam dunia yang serba-serbi naik, ada pulak dia turunkan harga minyak.
      Tak lojik langsung menatang Anwar ni.

      Delete
    5. Biasalah..... Anon 10:51 kan tipikal pendukung fahaman Liberal.... tentulah dia bermati-matian pertahankan Najib, Pemandu, KJ & the gang.

      Saya bersyukur kini terdapat ramai Melayu Marhaen mampu meluahkan kritikan terhadap kegagalan pentadbiran Dollah & Najib dgn alasan munasabah & berfakta...bukan tuduhan/fitnah membuta tuli.

      Teruskan perjuangan anda semua demi Agama, Bangsa & Tanah Air.

      Delete
  20. Ok la minyak naik aku setuju ...walau pun merana ..tetapi kalau nak nak jimat lagi tarik balik segala peruntukan tak munusabah kepada sekolah2 cina ...sebenarnya tak perlu pun peruntukan kat cina... masyarakat cina sebelum ni dok bagi duit kat sekolah berjuta-juta hasil bisnes haram cetak rompak/pelacuran dadah///nombor ekor judi di genting ...peruntukan hanya disalur kepada sekolah Kebangsaan dan sekolah cina dan tamil yang daif sj... itu pun dah byk...cuba kira balik berapa byk yang dijanjikan oleh Kerajaan sebelum pilihan raya kepada sekolah2 cina...

    Syarikat2 bukan bumiputera yang mengaji rakyat tempatan bumiputera melebih 60 peratus diberi potong cukai ..manakala kalu kurang 60 percent naik cukai......

    kalau nak ikut banyak lagi..boleh.... takut aku nak cakap semua baik aku jadi pm ja...

    ReplyDelete
  21. Ok la minyak naik aku setuju ...walau pun merana ..tetapi kalau nak nak jimat lagi tarik balik segala peruntukan tak munusabah kepada sekolah2 cina ...sebenarnya tak perlu pun peruntukan kat cina... masyarakat cina sebelum ni dok bagi duit kat sekolah berjuta-juta hasil bisnes haram cetak rompak/pelacuran dadah///nombor ekor judi di genting ...peruntukan hanya disalur kepada sekolah Kebangsaan dan sekolah cina dan tamil yang daif sj... itu pun dah byk...cuba kira balik berapa byk yang dijanjikan oleh Kerajaan sebelum pilihan raya kepada sekolah2 cina...

    Syarikat2 bukan bumiputera yang mengaji rakyat tempatan bumiputera melebih 60 peratus diberi potong cukai ..manakala kalu kurang 60 percent naik cukai......

    kalau nak ikut banyak lagi..boleh.... takut aku nak cakap semua baik aku jadi pm ja...

    ReplyDelete
  22. Pada pendapat den, langkah kerajaan menaikkan harga minyak atau dengan kata lain, mengurangkan subsidi minyak disebabkan penurunan unjuran kredit Malaysia oleh Fitch Rating baru-baru ni. Penurunan kepada negatif memberi kesan kepada keyakinan pelabur asing terhadap ekonomi Malaysia.

    Kerajaan terpaksa ambil jalan sukar untuk memastikan defisit fiskal negara dikurangkan kepada 4% daripada 4.5% pada tahun lepas seterusnya mencapai sasaran 3% pada 2015. Laporan Moody's mengatakan langkah rasionalisasi subsidi negara dan reformasi fiskal perlu diteruskan bagi mencapai sasaran fiskal kerajaan.

    Kenaikan harga minyak di pasaran dunia disebabkan krisis di Timur Tengah menyebabkan kerajaan mengambil langkah tak popular ni. Namun begitu, kenapa kerajaan tidak menurunkan harga minyak ketika pasaran dunia berada dalam trend penurunan dua tiga tahun kebelakangan ini?

    Den berpandangan kerajaan terlalu boros dalam perbelanjaan sehingga melebihi pendapatan membawa kepada defisit dalam bajet setiap tahun. Program kerajaan seperti PERMATA yang tak tahu hala tuju jelas satu pembaziran. 1Malaysia gagal, hanya untuk naikkan populariti Ah Jib Gor. ETP, GTP, NKRA sekarang sunyi sepi. Macam dah tak wujud. Program BR1M merupakan satu langkah pendek dalam menyelesaikan masalah ekonomi negara. Malah menambah beban kewangan negara dalam jangka masa panjang.

    Kempen PRU13 terlalu banyak wang dibelanjakan. Sekarang masa untuk mengambil balik duit yang keluar. Najib sekarang bertindak sebagai jurucakap kerajaan, diPANDU oleh PEMANDU. Terlalu banyak kuasa diberikan kepada Kementerian PEMANDU sehingga menjejaskan kerajaan sendiri.

    Malang sekali bagi rakyat yang mengundi BN pada PRU lepas terutama sekali orang Melayu apabila mendapat hadiah 20 sen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita sehati sejiwa. Pandangan anda penuh isi dan berfakta. Najib gagal & menyimpang kerana tidak mampu berfikir sendiri. Sebab itu beliau kena kelentong dgn Pemandu, Inner Circle & Budak-Budak Mentah Liberal (warisan si Dollah & menantu).

      Alhamdulillah.... ramai dah insaf & sedar sepertimana luahan-luahan pengunjung laman blog ini. Najib kini menerima balasan kerana melebihkan puak kafir & Liberal Sesat...... segali gus telah menderhaka kpd Tun Razak, bangsa Melayu dan Agama Islam.

      Delete
    2. Sbenanyer bajet deficit kite lagi rendah dari banyak negara. Singapore punye deficit pun lagi besar dari kita. Cumer diorang sedikit pandai, kerajaan diorang meminjam dari pasaran domestik(teutamanye EPF diorang iaitu CPF) utk mengatasi deficit bukan dari pelabur asing.

      Wlaupun pelabur asing kluar dari Malaysia skang, kita tak perlu risau sbenanye, pelabur asing yg keluar adalah hot money, duit pelaburan yg betul jangka mase panjang masih tak klua lagi. Malah syarikat asing ini lagi untung dgn mata wang kite yg lemah, kos operasi mereka disini lagi murah. Ape yg pemandu ni panik sangat ?

      Tapi macammanapun, korang rase international rating agency tali barut US ni boleh dipercayai ker ? Utk 2 tahun yg lepas, ekonomi US Eropah merosot, kite untung byk sbb pelabur asing lari pegi sini. Skang ekonomi US ngn Eropah da stat ngn ok, rasenyer diorang nak bagi kite senang2 dapat investment ker ?

      Aku arap kerajaan x payala nak risau2 sangat pasal deficit ni, lebih baik kite focus kepada polisi utk membantu ekonomi kite membangun. Klau nak turunkan subsidi pun, bukan mendadak, dan tiada kesan kenaikan harga barang.

      Delete
    3. International agency strict, telus dan jujur ada tapi masih bleh ade US subprime crisis.

      Kesan Us subprime crisis, golongan berpendapatan rendah US hilang rumah hidup merana, US ekonomi gawat. Tak rase pelik ?

      Delete
  23. Assalamualaikum...
    gini jew la...pendapat saya yg tadika tak lepas....takyah bg subsidi teros minyak nih senang ckit...naik bising, bising naik,org2 yg duit xto bila nak abeh pun guner ron 95 kowt kan kan kan....duit yg kata subsidi minyak tu bley lar tolong warga emas yg langsung tidak berduit atau yg kwsp dia tak sampei 200hibu hengget.....tp adakah kiter yakin rega brg xkan naik naik naik...xyakin xyakin xyakin....duit banyak kuar sbb nak bg kat punahsihat punahsihat najib....yg mewah punahsihat...yg hodoh najib...itu pilihan najib sendiri...tah la pening...org luo m'sia sehonok lew kan....tah mcm mana depa masuk keta tuh tah kena bayar hapahapa kew idak...dak tau lew yew.....

    ReplyDelete
  24. Minyak naik 20sen blh tahan lagi sbb alternatif aku naik kapcai g kerja dlm 20km so takde hal sgt lah...
    yg tak blh tahannya kjap lg harga barang la naik mendadak!
    impak besarnya kena kat org Melayu la paling ramai golongan pertengahan....huh

    ReplyDelete
  25. RAKYAT MARAH SEBAB KENAIKAN HARGA MINYAK BETUL2 LEPAS PRU DAN HARI RAYA....APA2 PUN KITA TUNGGU BUDGET AKAN DATANG UNTUK LIHAT APA TINDAKAN KERAJAAN BAGI MENGURANGKAN KESAN KENAIKAN INI PADA RAKYAT..DIA BAGI MASA SEBULAN UNTUK LIHAT KESAN KENAIKAN MINYAK INI

    ReplyDelete
  26. KEPADA MACAI-MACAI YANG ADA DI SINI..... HGPA SEMUA MMG BODOH TAHAP OTAK DLM KEPALA YG TERBENAM DALAM BURIT BINI HGPA... KOMEN MCM2 BAGAI.... INGAT HGPA PUNYA PEMIMPIN NAK PEDULI KA???? HAHAHAHAHAHA BODOH!!!!!!

    ReplyDelete
  27. Pemaju: Harga minyak naik, harga rumah juga naik

    Kepada kepala babi turat di dalam PEMANDHOL dan yang selalu menjilat-jilat Ah Jib PtuiH sila beri penjelasan.Ngkorang ingat AMARAN TAIK jangan naikkan harga sesuka hati tu diorang nak ikut ke.Kepala Negara Ah Jib Lembam pun kena kencing hidup-hidup inikan pulak nak dengar AMARAK TAHI korang.

    PtuiiiHHH...!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. PEMANDHOL LEMBAM dan penjilat semua cakap tak nak ajar rakyat manja dan terlalu bergantung harap kepada subsidi dan tongkat.Kalau macam tu HAPUSKAN BRIM TAIK berkuatkuasa serta merta.Kerana budaya yang diajarkan didalam BRIM TAIK adalah sama iaitu dapat duit tanpa berbuat apa-apa dan seperti meminta-minta.

      Nanti kalau rakyat dapat duit BRIM nanti takut diorang belaja beli benda yang tak perlu dan bermewah-mewah pulak.Macam mana nak ajar mereka hidup berdikari dan tak bergantung kepada budaya subsidi.

      BRIM ini sebenarnya alat atau alasan yang digunakan untuk mereka menyonglap lebih kuat lagi.Mereka makan ISI rakyat makan LEMAK DAN TAHI.

      Delete
  28. Kesian kat TUN. Tua2 KUBOQQQ kata mari, rumah kata pi, pun duk pikiaq DONIAA lagi.

    Aku tak nak kalau dia jadi tokwan aku. Rasa MALU aku walaupun berDUIT.

    ReplyDelete
  29. Tak faham aku puak2 umno yg suruh tarik balik subsidi untuk rakyat dengan alasan biar rakyat berdikari, so sape yg ckp mcm tu saya mintak tolong anda jgn isi minyak RON95 tapi isi RON97 yg tak bersubsidi, ckp nak berdikari kan.. puii. cite pasal subsidi pernah x korang terfikir subsidi utk kroni2 BN seperti Ananda Krishnan, Genting Group, YTL dan yg spesis dengannya, adakah syarikat2 besar ni tak boleh berdikari sehingga perlu diberikan subsidi? Berapa billion ringgit pula diperuntukkan utk diorg? Mmg betul la kata org yg kaya makin kaya yg miskin makin menderita.

    ReplyDelete
  30. Ramai yg ckp negara akan bankrap kalau PR turunkan harga minyak. Ok mcm ni, kos utk menurunkan harga minyak sebanyak 50sen ialah sebanyak 6 bilion ringgit manakala subsidi yg kerajaan BN berikan kepada kroni2 mereka berjumlah 8 bilion ringgit, kalau subsidi berjumlah 8 bilion dr kroni2 BN td ditarik balik dan ditukar menjadi subsidi minyak x mustahil la PR mampu menurunkan harga minyak. Betul la kata org yg kaya makin kaya yg miskin makin menderita, yg buta tetap macai2 umno.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang lahanat bn ni. pemerintahan najib ni la yg paling aku nampak macam lahanat sekali. BUKA MATA LA BODOH KORANG YG X NAMPAK LAGI. dalam tv cakap gst lagi kurangkan beban rakyat sebab gantikan cukai yg sedia ada iaitu 11%. kalo penyediaan bahan mentah kena cukai 6%, pengilangan 6%, pengangkutan 6% n peruncitan 6%, x ke semua sekali 24%? lagi kurang @ lagi banyak? kerajaan menzalimi korang pon, korang xsedar lagi.

      Delete
  31. Minyak mentah malaysia adalah satu-satu nya minyak yang terbaik didunia.
    Maka dengan itu rakyat malaysia tidak layak menguna pakai minyak berkenaan.

    ReplyDelete
  32. Aku bukannya ape parpukari, kita sume paham kurangkan subsidi bagus untuk ekonomi jangka panjang. Tapi takla sampai 20 sen, harga minyak dunia belum naik mendadak lagi. Akhir tahun nih, kuasa besar US ngn China ekonomi akan membangun semula, harga minyak dumnia mesti naik tinggi disebabkan demand. Time tuh agak2 pemandu nak suggest naik berapa ? lagi 50 sen ? Mesti harga barang akan ikut naik apatah lagi dgn GST nak implement lagi, harga barang makanan import pun dah mahal disebabkan ringgit lemah sekarang. Kos sara hidup mesti naik. Lainla klau harga minyak naik, harga barang x naik, mungkin kite bleh survive.

    Rata2 kita yg tak keje pemandu ni salary increment dalam 1 ke 2 % jer, tapi inflation kat Malaysia dijangka lebih 2% menjelang akhir tahun ni. Aku x de la pandai cam staff pemandu, tapi klau ko bace blog Tun, die ade cakap sbb kerajaan potong subsidi ni nak mengatasi bajet deficit kite yg sekarang ni under pressure dari international rating agency tali barut US. Sbenanye byk lagi kot negara yg ade deficit lagi besar dari kite, relaks jer.

    Dari segi kesan kepada ekonomi, cube tanye staf pemandu yg cerdik pandai, sapekah penyumbang tebesar kepada KDNK negara ? Jawapannya ialah kita, perbelanjaan kita(Private consumption atau domestic demand), klau kite tak mampu berbelanja KDNK negara naik ke turun ? Klau kerajaan berjimat, potong subsidi, x spend KDNK negara naik ke turun ? Aku rase kene antar staf2 pemandu ni belajar kat UiTM.

    ReplyDelete
  33. bodoh sokong minyak naik.bagi rm500, amik balik rm10k. yg mana sokong mainan krajaan, mmg dapat taik makan duit haram. subsidi ditarik, gst nak dikenakan, ni dengar ura2 kenderaan boleh pakai 12 tahun je. hidup bn! korang yang pantat sokong bn. pasni korang jadi beruk naik ex5, menteri naik veyron. harap sek je tinggi tapi bebal. kena tipu dengan kerajaan pon xsedar lagi

    ReplyDelete
  34. Berkomen.pakai.akal bukan.pakai lutut, jangan penting kan diri, rsai lah sma ap yg rakyat2 miskin.rsa...klu.dh kaya.memang mcm tuh ka...sokong, bla dh papa, dah jatuh bru.nk x sokong...fahami org sma

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!