FUYOH! KERETA TERBARU PROTON DIPANGGIL SUPRIMA S! WAJIB TEST DRIVE!

Gambar-gambar ini aku cilok dari Paul Tan...








Apa pendapat korang? Sebab harga maksimum dia hanyalah bawah 80k manakala lawan dia yang dalam kategori sama semuanya berharga 120k ke atas. Ciri-ciri tambahannya lebih dari yang ditawarkan oleh syarikat kereta lain. Berbaloi tak?

152 Responses to "FUYOH! KERETA TERBARU PROTON DIPANGGIL SUPRIMA S! WAJIB TEST DRIVE!"

  1. Sekiranya anda diberi dua pilihan, antara proton yang terbaru ini dengan toyota vios.....yang mana satu yang anda pilih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau aku sumpah aku ambik SUprima ni, sebab ride and handling dia setaraf kereta mahal, aku cakap ni sebab aku dah pakai Preve'. Ini adalah keluaran terbasru dan telah diperbaiki segala kelemahan yang ada dalam Preve'

      Delete
    2. Kepada "batu api". Kereta Malaysia teknologi Jepun, bukan kamu tak tahu. Jgn bandingkan dengan Kereta Jepun/british/german. Kita patut bersyukur negara ada kereta "sendiri". Biasalah tamadun manusia belajar dari tamadun negara lain. Indonesia dengan penduduk berjumlah 200 juta/thailand dgn penduduk 70 juta, Philipina/Singapura/Brunei/Burma/Kemboja/Vietnam negara itu tak mampu nak keluarkan kereta sendiri tau.Sejak bekas PM (Tun Dr Mahathir) majoriti kereta rakyat M'sia adalah jenama PROT0N. Kita patut bersyukur atas yang ada dan bukan cuba memperlekehkan produk negara sendiri. Orang Jepun/German/British tidak bermentaliti seperti kamu, sebab tu mereka terkehadapan...HIDUP PROTON,,,

      Delete
    3. Apa hal pun, Jabatan Kerajaan Msia tetap tak minat dgn kereta nasional yg tetap dianggap low class. Sbb tu kerajaan arahkan semua jabatan kjaan guna kereta Honda menggantikan proton ..........

      Delete
    4. Kereta utk org yg takde taste!

      Delete
    5. Kalau tak ada proton atau produa masih ramai rakyat malaysia yang tidak berkereta.Tak ada kena mengena ada taste atau tidak.Ini adalah fakta.

      Delete
    6. Cina anjing marah la pasal tak boleh nak bolot perniagaan kereta yg laris acm proton. . Mmg cina dengki dgn melayu. . . Hidup melayu. . Mampos cina. . Boikot kedai cina

      Delete
    7. Sorry Proton- Bad design. Dugong Vios even worse.

      Delete
    8. RBA di mana2 nak menghancurkan kepercayaan Melayu. BBC selamanya. Cari dealer Melayu klu nak beli kereta.

      Delete
    9. Anonymous August 17, 2013 at 7:16 PM

      Kepada "batu api". Kereta Malaysia teknologi Jepun, bukan kamu tak tahu. Jgn bandingkan dengan Kereta Jepun/british/german. Kita patut bersyukur negara ada kereta "sendiri". Biasalah tamadun manusia belajar dari tamadun negara lain. Indonesia dengan penduduk berjumlah 200 juta/thailand dgn penduduk 70 juta, Philipina/Singapura/Brunei/Burma/Kemboja/Vietnam negara itu tak mampu nak keluarkan kereta sendiri tau.Sejak bekas PM (Tun Dr Mahathir) majoriti kereta rakyat M'sia adalah jenama PROT0N. Kita patut bersyukur atas yang ada dan bukan cuba memperlekehkan produk negara sendiri. Orang Jepun/German/British tidak bermentaliti seperti kamu, sebab tu mereka terkehadapan...HIDUP PROTON,,,

      """"""""""""""""""""""""""""""""''''''''"
      Malaysia memang dah buat kereta sendiri macam jepun/british/german...aku bangga.

      Aku lagi bangga kalau malaysia ikut perangai jepun/british/german, harga kereta yang mereka jual kepada rakyat sendiri 30% - 50% lebih murah berbanding harga kereta yang mereka ekport.

      Berapa harga proton baru tu.....?

      Delete
    10. 7:04... Mcm tu Malaysia pun kena ikut jepun untuk scrap kereta kita setiap 5 ke 10 tahun sekali.

      Delete
    11. RM79k mahal sangatlah bro...kete mcm ni value dia cuma RM65k je

      Delete
    12. Harga macam ni org miskin pun takleh beli

      Delete
    13. Anonymous August 18, 2013 at 8:58 AM

      7:04... Mcm tu Malaysia pun kena ikut jepun untuk scrap kereta kita setiap 5 ke 10 tahun sekali.

      """"""""""""""""""""""""""""""'''
      Yang ni kita bincang kemudian....
      Harga kereta kena adjust dulu

      Delete
    14. 8:58... Kena bincang sekali bos.. Nk adjust harga mcm jepun, trend pemasaran pun kena ikut jepun. X boleh pakai sekerat-sekerat. Faedahny kita terima, kesan tarikanny pun kita kena terima juga.

      Delete
    15. Mahal...untuk proton kurangkn harga dlu..kalau dah setanding kete luar..kualiti kena baik..xde la bunyi sana sini pastu 10 kali bwk pi service centre still sama...APTB

      Delete
    16. Mahal...untuk proton kurangkn harga dlu..kalau dah setanding kete luar..kualiti kena baik..xde la bunyi sana sini pastu 10 kali bwk pi service centre still sama...APTB

      Delete
    17. value lpas 3 taun pakai xdak..ade akal fikir le sendri..

      Delete
    18. aku pakai vios dah 7 tahun..redah lubang tip top lg..proton lpas 7 taun..tebarai...enjin campro klau menang endurance kat sepang aku beli proton la lpas ni..

      Delete
  2. Nampaknya PROTON masih tak serik-serik untuk mengeluarkan lagi kereta tanpa bontot(hatchback), kereta-kereta tanpa bontot PROTON biasanya tak laku kecuali jika dijual murah, kalau RM70 ribu bermakna tak ramai yang beli, belajar dari kesilapan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebelum kau nak judge, baik kau try test drive dulu der...

      Delete
    2. Hodoh! Aku takmau beli....aku lebih selesa bawa Mini Cooper aku tu

      Delete
    3. dengki lah tu....Proton Satria aku dah lebih 10 tahun...ok ajer....engine masih power.

      Delete
    4. Frankly speaking lah...Proton ni utk org miskin jer, ok?

      Delete
    5. Frankly say la . . Do i care u stupid? Miskin kaya mati gak kan? Kan,naik la kereta babi ape pun lu accident. Tetap accident gak kan kan? Lu mati accident tetap mati gak kan? Kan? Frankly say la kan kan kan ?

      Delete
    6. Poyo gler ayat.. "utk org miskin"...Berak, tahi busuk gak...

      Delete
    7. Ye la tu. UAI pakai kete emport mahai pun, eksiden reput juge. Plak tu punye la dengki kereta proton jge yg dia pilih utk dilanggar.

      Delete
    8. Alhamdulillah..dah 6thun lbih dh aku pkai savvy..xde mslh bsar pun...n isn ni preve menyusup msuk ke dlam umah aku sbg generasi ke 4 proton...dr waja, savvy, saga FL 1.6 & tbaru preve premium...aku bangga famly aku miliki proton buatan malaysia...mesir yg tgah bergolak pun ada kilang proton kita kt sana..
      Nama town aku xigat, tapi dari kaherah ke alexzandria...memg ada kilang proton tepi hiway...proton jenama Malaysia!!! Aku bangga jadi anak malaysia...moga kekal proton selamanya...amin!

      Delete
    9. Kalau kerajaan mesia sendiri beli honda buat kete rasmi....apa kes kita nak beli proton????

      Delete
    10. Tu maknanya gomen sendiri tak iktiraf jenama Proton...ada paham ka kawan?

      Delete
    11. Saya rasa najib nak tunjuk lagak sama dr m saja sebab sampai la ni satu apa pon lambang kejayaan najib zero sama spt konsep satu malaysia yg membebani beliau

      Delete
    12. Proton belum ada d segment punya keta batu.. Yg nak amik dari honda tu rebdge under proton. 1st keta aku gen 2 dah 8 thn aku bwk so far x bagi aku masalah. Miskin pun miskin la janji selesa . Tpi aku ada weekend car bmw f30 beb tapi still aku syg gen2 aku saja nak poyo seket haha

      Delete
    13. bro lu xpayah lah nak berlagak pakai mini cooper..ntah2 lu pakai mini cooper low spec,aku pon pakai mini cooper gak la cooper JCW,xde nak blagak macam kau broo..ingat kau jngan berlagak sangat pakai keta import..lu ingat cooper lu bleh pegi sampai 350km/h. lu ingat keta lu masuk gaung xada apa2,silap2 lu pon mampos mcm anjing jugak . .xnak support keta malaysia lu pegi blajar balik pandai2 jadi engineer buat keta untuk malaysia..jangan pandai meyalak mcm anjing saja ok!!

      Delete
  3. Aku pilih proton la toya!!! Vios apa barang x main la brg luar negara aku peduli apa kalau proton tu kualiti dia krang asal kan aku bangga dapat naik kereta buatan Malaysia!!! P mampos dengan kereta luar negara ni ptuiiihhhhh!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takde duit nak beli kete import cakap jelah...tak yah nak ptuihhh...ptuihhhh....buat kering air liur je

      Delete
    2. Anony 7:30pm....nasib baik ade org macam ko ni...kalau tak, dah lama Proton tu bankrap daaa

      Delete
    3. Ape lu yg anon kat atas i ni ingat keta import mewah. Mini cooper ke natang jadah. Keta power ke boleh bawak masuk kubur ke ? Kalau setakat bawak keta kertas cop bmw masuk kubir sembang bykkkk. .Setakat bakar keta kertas yg harga bape sen mnak bg kat org mati suh bawak keta dlm kubur. . Ape la sgt . . Huhuhubalik balik sudahnye pakai keta ketas je . . Hehehehe

      Delete
    4. Takat buatan luar negara tp assemble nye kat thailand ape kelas.... Ko mati mati pun Allah tak pdang le nilai mhal keta ko yg bongkak sgt...silap2 ko arwah pun di tangan keta bongkak tu gak....ikut le jejak ustak mekdi kaduk naik junjung tu....sadis...tragis..menangis....haha...memang tak la kan

      Delete
    5. Naik kete Proton eksiden gerenti mati punye...paling kurang pun cedera parah!

      Delete
    6. Ajal maut ditangan Allah der..naik keta mewah pun rmai hak mati katak tlmpau bwak laju sgat....kalo lgar peraturan, lgar lmpu isyarat org xbslah jd mgsa...aku tkut anon 9:26 ni mati dtgan keta hbat dia sdri nti....pkir dlu sblm bkata2....

      Delete
  4. A piece of shite like the other models before it. Fucking melayus cannot do anything right. Give up la. Go back to trengganu to plant rice, stick to what you know.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pegi mampus cina. . Setakat cherry buruk tu boleh blah. . . Balik tongsan

      Delete
    2. O like proton, and how they improve. I really like proton

      Delete
    3. Aku gerentila, semua yg bekap proton bagai nak rak ni mesti takde kete bmw...mesti korang pemilik proton sejak dari zaman saga kotak mancis

      Delete
    4. Alhamdulillah...bersyukur dpat guna proton....berkat sederhana...insyaAlllah senang di alam sana nanti... Bmw dunia bkan leh jd keta ko nak lalui titian Siratulmustakim nanti...smua yg dtg drpd Allah....insaflah..

      Delete
    5. Malaysia ada kereta sendiri...hampa ada? Bangga aku jadi rakyat malaysia....

      Delete
    6. lu beli keta BMW ka broo...BMW apa lu pakai X6 ka..,kalau Lu betul2 kaya lu sudah pakai BMW M5 atau M3 . .kalau stakat pakai BMw standard xpaya Cite...bapak aku pakai BENTLEY xde nak kecoh lah broo . .bukan xde duit bro,tp xsuka menunjuk2...bapak aku kaya bro..tapi kaya beriman xde berlagak mcm lu...keta proton bersepah kat malaysia,tapi BMW bersepah tepi jalan coz rosak,nak tolak xbleh sebab auto .. wakakaka..apa2 pon xpaya berlagak sangat,ko pun kais pagi makan pagi,kais petang xmakan aku rasa . .sebab nak bayar BMW.

      Delete
  5. Woi bangsat anon 7.31 aku tak tau la ko ni bangsa apa!! Kau dah hina melayu ko memang nak mampus!!! Aku nk bg tau orang melayu cuba blajaq mcm indonesia depa ni tak bagi can langsung kat puak2 bangsat ni!! Tiba satu masa siap la kaum2 kafir lahanat ni kasi sapu habis dari Malasyia!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sabarnye nk tgu saat tu...cpat la cinabeng ni Allah laknat dr mukabumi malaysia...aku dh pham nape la jepun benci sgt2 gan cinabeng ni...

      Delete
    2. buang masa jee cakap ngan org yg xde perlajaran,mak bapak kurang asuhan dari kecik 2 pasal jd mcm niee . . aisay man..penat jee mak kau mengandungkan kau,kalau aku jadi mak kau dah lama aku pijak2 kau masa lahir . .xguna hidup menyusahkan orang jee.

      Delete
  6. so did non melayus do anything that is right?
    show us then...
    go back wherever you come asshole pig

    ReplyDelete
  7. If the Melayus go back To Trengganu. U Cinabeng Lanchow go back To Komunis China lah. Stupid idiot apex berak Mencret talah Chaybok asshole.

    ReplyDelete
  8. Admin ko tunjuk ip mamat makan babi ni

    ReplyDelete
  9. u nak beli Proton atau Chery dari china?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Proton la beb bru class . . Ape brg cherry. . Tuk cina boleh la. . Suh cina kat tanah besar cina jual sama cina yg tumpang kat tanah melayu je

      Delete
    2. Kereta Cherry aku rosak lagi untuk kali ke-3 dalam tempoh 2 bulan. Nasihat aku pada rakan sekalian-

      JANGAN BELI BARANG CHINA!!

      Delete
    3. Dari pakai chery..baik aku beli motor ja..kurang masaalah

      Delete
    4. Buy chinese last!!!! Cina memang bangsa penipu!!! Tak leh caya!!!!byak makan babi....hati kotor...lifestyle kotor...aku tak heran nape zman jepun jajah tanah melayu dlu memang bgsa cina yg diburu nk dibunuh dlu..tkut mtak tlg cari perlindungan gan org melayu...kalo melayu Islam tak tlg memang pupus le cina kt tnah melayu dlu.....thanx jepun!!!! Aku arap 1 hari nti ko bnuh lah bgsa Cina blik....

      Delete
    5. pukimak enkau seluruh keluarga,sumbat daging babi pantat mak enkau

      Delete
  10. apa yang cinabeng tau...???
    Malaysia bukan negara mereka.
    Kiblat mereka cuma singapork,tiongkok,mekuo dll..

    jgn peduli dgn cinabeng...ini Tanah Melayu milik kita Melayu.
    cinabeng cuma NUMPANG cari duit untuk buat keranda dan beli lubang kubor.
    atau untuk tempah 'owen' nak bakar mayat dia.

    Melayu tetap Melayu dan i9ni negara kita
    dan PROTON adalah kereta buatan Tanah Melayu yg
    dipelopori oleh orang Melayu untuk bangsa Melayu.

    Tapi banyak juga kan cinabeng yang pakai Proton...???
    cinabeng2 yg jual dadah,toke judi,toke ayam jer yg berlagak dan beli kete import.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg suka bg rasuah kat melayu. . Boleh berambus . . Cina babi anjing yg ajar rasuah. pasal suka bg rasuah la boleh cepat kaya menatang cina. . Bangsa cina la yg buat melayu jadi susah. . Pasal cina anjing yg suka hulur duit. .

      Delete
    2. cinabeng ni mmg sial.. mmg diorg nila bapak rasuah.. siap ajar lagi cmne nak buat.. puiii punya cinabeng.. balik tongsan laa..

      Delete
    3. ini la hakikat melayu takder taste yang bertaraf rendah,gaji 2ribu 3 ribu boleh 5 anak ,makan magi,pakai proton (proton utk org bertaraf rendah)

      Delete
  11. Nice looking car! Ni hatchback ke SUV? Congrats Proton! Keep up the good work!

    ReplyDelete
  12. Ak pilih proton. Harga murah. Maintenance rendah. Senang cari spare part. Senang cari kedai servis. Hutang bulanan xbyk. Pemanduan dia pn not bad. Tp ni pendapat ak la. Nk beli vios blh ja kalau mampu. Ada aku kisah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro....jati diri ka lemah lagi...semua orang tahu vios dugong tak best...nak eek dengan 'toyota' badge...jepun pun tak pakai vios ni.
      Kslsu kau hadap civic aku bleh terima lagi....

      Delete
    2. Buy Chinese Last!!! Beli Vios kayakan cina. BELI PROTON KAYAKAN MELAYU!!!!! Lgpun vios buat siam jerrrrr...bukan kt jepun pun....ape kelas buatan siam kan....

      Delete
    3. Sape kate beli Proton kayakan Melayu??? Bodoh nak mampos...cakap mcm tak sekolah....cakap takde fakta....time sekolah ponteng jer...pastu jadi bangang

      Delete
    4. Sape ponteng sek? Ko tu yg bangang lol!!! Byak yg sgup jd dealer jual keta proton org melayu...salesman byak melayu!!! Ko tu lain la xtau nk nilai semangat perjuangan Melayu!!! Yg wjudkan proton bangsa Melayu... Celaka betul ko ni nak hina org suluh diri ko dlu!!! Penjaham bangsa!!!!

      Delete
    5. anon 1:13

      engkau tu yg jati diri lemah. ak kalau civic pn ak pilih proton lg. pui..

      Delete
  13. Apa la nak dibangga dengan Toyota? Aku ada kereta Hilux dan aku hantar untuk servis dan aku terpaksa tunggu sampai 4 jam hanya untuk servis 5000 kilometer? Apa kebendanya hebat Toyota ni? Aku juga ada kereta Proton. Kalau hantar servi tak sampai setengah jam dah siap. Apa saja masalah semuanya boleh dibuat.

    Yang paling best hantar servis Hilux pastu aku dapat balik kereta lepas 4 jam dengan alignment dia pulak lari, berkali-kali kena pergi hari sama. Owhhh toyota indah khabar dari rupa je sebenarnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. jual balik bro..ambil suprima di atas ..berbaloi ka?????

      Delete
  14. Jgn ambik pot ngan cina kapir ni.mak dia pun dia jual kalau pasai duit..perangai mcm binatang oink oink sedut semua benda dia jumpa.

    ReplyDelete
  15. Proton is getting better and better with each car. We dont hear much complain anymore. Well done Proton. Keep the good work. Proud to own one...:)

    ReplyDelete
  16. Body dah cantik cuma nama di tak ngam 'suprima'....kalau di jadikan brand pada kuali atau periuk nasik ok....tapi kereta secantik ini tak sesuai la...
    Contoh nama yang sesuai
    'Proton PK' amacam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pasal lu bodoh cam babi mmg la tak cantik nama suprima. . Pasal lu banggang otak tak dak mmg la . . Cuba lu letak nama lu pada kete tu lg banggang la gua nampak hahahahaha

      Delete
    2. Alamak..!!! orang proton yang tak boleh ditegur dah datang.

      Delete
    3. PROTON 'PK' LU CAKAP MCM LU XSEKOLAH LAA BROO,CAKAP PAKAI OTAK SKIT . .KEPALA HOTAK BAPAK KAU..APASAL

      XLETAK NAMA NENEK KAU KAN SENANG,KAU PON MESTI BELI PUNYA...

      Delete
  17. Bontot belakang kereta ni aku tak berapa berkenan la.Macam membengkak jer.Kena gigit tebuan tanah ker.70K macam mahal jer untuk kereta ni.Apa apahal pun nanti aku check spec dia balik untuk harga 70K ni.

    Terima Kasihlah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Letak lu punya bontot pun ok kot . . Pasal anuar suka

      Delete
    2. Aku terajang bontot kau nak?Ptuuiii.....!!!!!

      Delete
  18. Adakah PROTON terlalu takut kepada Abang Anuar sehingga masih lagi mengeluarkan kereta tiada bontot?

    ReplyDelete
    Replies
    1. siot lu.. buat lawak lakk...

      Delete
  19. Hrp xde kkurangan dlm keta ni, korang tengok preve, dh cantik dah, nampak besar mewah tp lampu blakang pulak ada kcacatan kekal, mcmana designer preve bole tlepas pandang? Korang cuba pehati btol2 klu preve membrek trutama pd waktu malam, lampu brek lebih malap dri lampu belakang, krana lampu brek mggunakan mentol kuno, sama terang dgn mentol led dia, kkadang xperasan pun preve membrek kcual lampu ketiga mjadi penyelamat.

    ReplyDelete
  20. Weyy Reentry...lambang proton dekat stering suprima ni...sebijik macam yang ada dalam blog engko....mungkin jurutera proton baca blog engko kut....boleh pakai juga idea engko tu...hi hi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kepala ular tedung. O my god

      Delete
    2. AnonymousAugust 17, 2013 at 9:39 PM

      Warghhh..Kah..Kah..Itulah aku pun perasan jugak stering kereta tu macam inspirasi dari blog aku.Tapi takperlah.Lantak dioranglah nak cedok ke hapa.Dulu ada Mat Salleh saper ntah nama dia aku tak ingat dia ada invent wiper kereta(Pengelap Cermin Hujan).Dia dah buat lepas tu dia pun pergi la jumpa engineer Ford buat demo dekat diorang ramai-ramai.Lepas tu tup-tup semua kereta keluaran Henry Ford keluar dengan wiper kereta yang sebijik macam dia punya invention.Hangin la satu badan.Lepas tu dia pun saman Henry Ford sebab ciplak idea dia macam haram jadah.

      Proton ni takder apa yang baru.POTONG dan TAMPAL je.POTONG kepala Preve lepas tu TAMPAL BONTOT BENGKAK dekat belakang.Maka terjadilah Proton Suprima S."S" tu untuk Sathia ke?.PtuiiHHH...!!!!Design Proton Preve atau Suprima ni kalau sampai kat aku mesti aku REJECT awal-awal.Ni design TAIK HAPA JADAH NI.CHaiiiTT..!!!!

      Azlano 2.0 Head Of Design Proton tu ke hapa lancau tu ke tolong la buat kereta ada taste sikit.Dulu aku bertekak jugak dengan orang dalam Proton ni pasal Proton Preve.Aku rasa orang yang aku gaduh tu Azlano 2.0.Rasanya lah.Aku gado-gado kat sini:-

      http://www.youtube.com/watch?v=cbCMdsDoopc

      ChaiiiTTT...!!!!

      Delete
    3. proton xde apa yg baru?? kesian kat ko... rajin2 la bartanya.. jgn malas..

      Delete
    4. August 20, 2013 at 9:25 AM

      Kesian kat ngko.Ketinggalan Jaman...PtuiiiHHH...!!!!!

      Delete
  21. kat oz, high end preve bawah rm50k, siap ada diskaun lagi. Sedarlah, sesiapa yang beli Proton, anda sebenarnya memberi subsidi kepada warga asing, jadi, belilah perodua. Kerajaaan sendiri pun dah tak nak guna proton.

    ReplyDelete
  22. Proton cat kaler biru pkr tony pua nak beli sebiji. Proton publika

    ReplyDelete
  23. JANGAN LA MENGHINA ORANG YANG PAKAI PROTON, KALAU SESIAPA NAK GUNA KERETA APA SAPA PUN XKISAH , TAPI KALAU SUDAH MERENDAH2KAN PENGGUNA PROTON MEMANG TAK BAGUS. ORANG YANG SUSAH PUN NAK PAKAI KERETA UNTUK KEPRLUAN BUKAN HENDAK MENUNJUK, BANGGA, RIAK, TAKBUR MACAM PENGUTUK PROTON.APAPUN KERETA APA YANG DIGUNAKAN DIDUNIA, AKHIRNYA SEMUA AKAN MENAIKI KENDERAAN MAYAT YANG ORANG LAIN PANDU, SILAP2 DRIVER KENDERAAN MAYAT TU CUMA ADA PAKAI PROTON JE,
    TAPI MENTALITY SUKA SANGAT KERETA DARI LUAR.. YANG SIBUK PASAL SUBSIDI , CUKAI TU KALAU JADI KERAJAAN BOLEH BUAT LEBIH BAIK KE, NASIB BAIK LA ADA PROTON RAMAI ORANG MALAYSIA YANG PENDAPATAN SEDERHANA BOLEH PAKAI KERETA,
    KALAU NAK BELI KERETA SECONDHAND DI KEDAI2 CINA SILA KAN, NAK BELI HONDA KE TOYOTA KE , BMW KE , KERATAAPI SEKALI PUN IKUT SUKA LA, TAPI YANG KUAT MERENDAH2KAN PROTON ADALAH ORANG YG CEMBURU DENGAN KEJAYAAN ANAK2 MELAYU . MENGHINA PROTON TU UMPAMA MENGHINA PEKERJA2 MELAYU DI PROTON TU, TAPI NAK DIBANDINGKAN KERETA BUATAN CINA AKU LEBIH RELA BELI PROTON..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya yang mhina dan merendahkan produk Melayu ni cinabeng jer. Bukan stkat produk kereta, malahan semua produk tmasuk makanan, budaya, agama, institusi penguatkuasa, kehakiman dan aspek kenegaraan juga. Tp cinabeng ni tak malu plak ciplak produk Melayu. Cinabeng boleh la beli Cherry, xde orang Melayu nak marah atau nak hina mcm tingkh laku buruk cinabeng. Proton boleh maju dengan sokongan Melayu dan Bumiputera.

      Delete
    2. Bukan setakat cinabeng, Najib & jemaah menterinya pun tidak mengiktiraf Proton. Ada kita nampak menteri-menteri kita dan ahli majlis tertinggi UMNO pakai kereta Proton. Fikirlah..... patut ke Najib & orangnya harus ditumbangkan? Tentu patut....!!!

      Delete
    3. cakap macam budak sekolah jeer,singapore ,thailand,indonesia walaupon dekat ngan negara kita ,tapi diorg tak nak pakai kete buatan malaysia sebab masalah aper?proton kat luar negara langsung tak laku takder harga pasaran,sementara proton masih belum gulung tikar kos untungan semua untung dari rakyat sendiri saje,pencapaian diutamakan,rakyat diperdayakan seumur hidup,jadi proton dijual kat luar negara seperti saudi arabia,australia,england,eggyt semua harga jauh murah drp malaysia sebab tak laku,kalau cakap cina hina proton ,rakyat singapore beragama muslim atau rakyat thailand bermuslim pon tak nak proton.kisah proton dah pecah belang seluruh dunia,jangan racist kat sini bukan cina hina proton ,tapi ramai cina pakai myvi atau alza .

      Delete
  24. Apapun tahniah kat proton sbab berjaya keluarkan model baru. Agak nya ni model kedua kereta global dari proton. Tp klu bleh jurutera proton biar lebih rajin lagi drpd skang supaya dapat reka bentuk lebih baik.jgn main copy paste dan ubah sikit pastu reka nama model baru aja. Kos service kete proton ngan nissan aku mcm lbih kurang sama. Cuma proton lbih cepat siap sbb xbyak owner yg nk hantar blik slepas habis servis percuma.

    ReplyDelete
  25. tak payah gaduhla, buat tambah dosa je, pilihan minat kereta import atau tempatan adalah hak masing2, ada yang suka buatan tempatan dan ada suka kereta import, kehendak dan citarasa setiap individu berbeza, aku pakai dua-dua, so sama je

    ReplyDelete
  26. Teruskan usaha utk keluarkn model2 terbaik. Yg nak kondem tu, kondemlah ikut suka. Ada duit lebih, belilah kereta import dan jgn bising tax mahal. Yg agung2kan kereta import dan setakat mini cooper tu tak yah la eksyen sgt, aku pun pakai kereta import V8 tp x perlulah mengada2 mcm peel ego sorg menteri tu. Kalau lu pakai RR phantom atau ghost, aku tabik... Melayu pun berduit la...

    ReplyDelete
  27. 1) Harga agak mahal. Sepatutnya harga dalam lingkungan Preve. Preve Premium pun sepatutnya dijual dalam lingkungan RM65k. Ini pendapat man on the street.
    2) Pendapat peribadi. Dashboard Preve/Suprima dikatakan menyerupai dashboard BMW. Tetapi dashboard BMW adalah tidak menarik, plain dan ketinggalan zaman.
    3) Grill depan Preve/Suprima agak tidak menarik dan radiator boleh dilihat dengan jelas. Sepatutnya ia dicat sama dengan color body dan grill sepatutnya melindungi pemandangan radiator.
    4) Dashboard nampak lebih kemas dan cover putih di dashboard lebih menarik dari color gold di Preve
    5) Dicadangkan juga logo Lotus diletak pada Preve.

    ReplyDelete
  28. CAKAP TAK SERUPA BIKIN KERAJAAN BN......KERETA RASMI TUKAR KERETA PASAL HARGA SPAREPART PRTON MAHAL...KERETA SUPRIMA NI CEPAT ROSAK....

    ReplyDelete
  29. KERETA CHERY jangan beli banyak masalah ...service centre nya macam taik ....sparepart selalu tak ada ..lembab .
    Enjin ACTECO tu pomen kata banyak problem.
    power window selalu rosak,,,, chery aku itu hari masuk air kot bumbung bocor ...
    hari tu chery aku masalah magnet dlm enjin...enjin tersedut sedut mcm nak mampos ...
    gear chery aku pernah jem dulu .....
    aku punya chery easter hari tu enjin mati sbb rosak alternator ...kena tukar RM1000 harganya
    pomen kata boleh tukar pakai altenator waja dan OK ...

    CHERY buatan cina ....mcm tu lah ....

    baik ko beli Estima atau odysey seconhand lg bagus

    ReplyDelete
  30. Untuk semua ahli umno yang dah lupa asal usul eloklah baca semula perlembagaan umno...ini aku petik sikit je buat renungan


    fasal 20.8
    Semua ahli UMNO hendaklah CINTAKAN parti dan:
    (a) Patuh kepada Perlembagaan ini dan Tataetika Ahli
    (b) Mengikut perintah-perintah parti
    (c) Menjalankan dasar-dasar parti
    (d) Patuh dan menghormati keputusan- keputusan parti
    (e) Menjaga rahsia-rahsia parti
    (f) Memelihara nama baik dan maruah parti
    (g) Sentiasa menunjukkan tatalaku yang sopan lagi tertib.

    ReplyDelete
  31. JANGAN LA TERPEDAYA DENGAN PRODUK SAMPAH NI SEMUA. KELUAR KERETA BARU PASTU ROSAK MACAM PUKIMAK JUGA. BARU BELI DAH MCM KERETA BODOH

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mgkin dh ditakdirkn keta bodoh hanya utl org ndoh mcm kau je...org lain guna keta tak bodoh pun..guna otak la sblm nk beckp baru tak npal bdohnya

      Delete
  32. Kalau dah cecah 80k....lebih baik ambik honda city....yang dah memang dijamin kualiti nya dan sepadan dengan harga nya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya setuju 80 peratus . Tapi Honda City hanya boleh didapati dalam bentuk Auto . Tak semua orang suka pandu kereta Auto ni . Saya lebih gemar pandu gear manual .

      Delete
    2. Under the hood sits a 1.6-litre turbocharged CFE CamPro engine, capable of producing up to 138 horsepower and 205 Nm of torque. This performance is equivalent to a 2.0-litre engine but with a 1.6-litre fuel economy... jgn memandai2 nak banding dgn Bonda City.. mmg makan asap le..

      Delete
  33. MEMANG CANTIK MEMANG BERKUALITI ANTARABANGSA ITULAH ISTILAH YANG TEPAT UNTUK PROTON...AKU BANGGA DENGAN PROTON, UNTUK PENGETAHUAN SEMUA AKU DAH PAKAI KERETA PROTON (ISWARA) DAH HAMPIR 15 TAHUN DAN SEKALIPUN PUN KERETA AKU TAK PERNAH MERAGAM TEPI JALAN, SEKALI PUN TAK PERNAH OVERHALL, ENJIN NYA SEKALI START SAJA SEBELAH PAGI TERUS HIDUP,BODY NYA TAK BERKARAT,ALU BANGGA DENGAN KERETA KU DAN KERETA INI TWLAH MEMBAWA AKU KE SELURUH PELUSUK NEGARA TANPA MASALAH......AKU AKAN SIMPAN DAN SAYANGI KERETA INI BUAT SELAMANYA......MEMANG PROTON KERETA BERKUALITI DAN BERJASA PADA AKU.....AKU BANGGA DENGAN PROTON...WALAU PUN DITAWAR HARGA SEJUTA AKU TAK AKAN JUAL KERETA KAU NIH......SEBAB IAN BERKUALITI LUAR BIASA MALAH MUDAH DISELENGGARA DAN JIMAT PULA......ALU SAYANG KERETA AKU...AKU BANGGA KERETA AKU./////yang ilhlas Mamat KB.

    ReplyDelete
  34. Saya bukan nak kondem Proton tapi kualiti kereta Perodua lebih terjamin . Kalau nak beli Proton , belilah Proton Inspira dimana kualiti lebih baik dari Proton lain .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seuju sangat tu....kelisa aku tahun 2001 hingga kini masih senyap didalam nya senyap bila dipandu.

      Delete
    2. setuju...Inspira ambil model Mitsubishi Lancer...sama macam proton wira... Proton lebih bagus kalau jointventure semula dengan Mitsubishi berbanding Lotus...

      Delete
  35. rakyat pakai protong tapi menteri pakai honda.pakai protong tk selamat ke smpi nk pakai kete honda??body cantik tapi accident total lost

    ReplyDelete
  36. Jika benar proton tu memang bagus kualiti nya...kereta import sudah pasti tentu tidak dapat tempat dimalaysia ini.

    Kereta proton ini dari segi harga memang ia sangat setanding dengan kereta import, tapi dari segi prestasi dan kualiti....35 tahun ketinggalan...

    Mahu atau tidak, tapi inilah hakikat nya...

    ReplyDelete
  37. 1.kesilapan mat det paling besar!syok sendiri nak bina kereta sendiri!!enjin kereta pun tak mampu buat sampai sekarang!!kemudian buat naya pada rakyat malaysia dengan naikkan duti kereta import yang lain untuk bantu proton!!
    2.yang paling bodoh tahap gaban!!menteri dan JUSA pakai honda!!tak dak kelas pakai proton!!
    3.dari pakai proton tu yang harganya 70K keatas!!baik pakai honda jazz,almera,vios,suzuki dll!!!
    4.ceh!!diri dan anak-anak tak pakai proton!!"paksa" rakyat malaysia pakai proton!!gila kottt!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku setuju..x pade dg harga n kualiti

      Delete
    2. Kat tempat aku Proton org buat isi lembu curi jek...0rg mana ade klass nak naik proton

      Delete
    3. 1.kesilapan mat det paling besar!syok sendiri nak bina kereta sendiri!!enjin kereta pun tak mampu buat sampai sekarang!!kemudian buat naya pada rakyat malaysia dengan naikkan duti kereta import yang lain untuk bantu proton!!

      2.yang paling bodoh tahap gaban!!menteri dan JUSA pakai honda!!tak dak kelas pakai proton!!

      3.dari pakai proton tu yang harganya 70K keatas!!baik pakai honda jazz,alera,vios,suzuki dll!!!

      4.ceh!!diri dan anak-anak tak pakai proton!!"paksa" rakyat malaysia pakai proton!!gila kottt!!!

      """""""""""""""""""""""
      Mudah mudahan mereka yang masih "tidur" akan ter jaga apabila membaca statement kamu ini

      Delete
    4. berapa ramai pekerja mahir dari kalangan melayu islam kerja kat proton tu erk? berapa ramai golongan profesional yang dapat dilahirkan hasil pekembangan industri automotif oleh proton erk? aku rasa itu sumbangan che det secara x lansung kepada bangsa aku.. sayang che det.. atleast dia berani buat sesuatu demi bangsa dia.. nak harapkan ko.. ?? huhu.. mimpi ajelah ko batu api..

      Delete
    5. 9;09 am.... Itu cuma ijtihad saya....tak payah lah nak ambik hati...

      Maaf ye jika menguris hati anda...

      Delete
  38. prton pom sama wat taik..kete akau rosak sbb wiring... x smpi 3 thun...9 hari duk bengkel tnpa bg kete..masalh pulak x setel2...kete bru pakai 3 thun dh bnyk bunyi padahal kete jga dgn cermat sekali...aku x percaya proton..sori..cukup la dgn gen2 cps...tp klu bab handling meme aku akui proton lg power dri honda n toyata..fakta

    ReplyDelete
  39. proton ttp jadi plihan ku,model preve adalah yg tebaik,hidup kereta nasional

    ReplyDelete
  40. Nissan Ameera bontot lagi hodoh macam bontot berok, harga pun dekat 70k juga, rim pun besi...tak ramai orang komplen pun, tapi itu cinabeng punya sampai mampus pun aku takkan akan beli......hidup proton...

    ReplyDelete
  41. sumpah aku cakap betul...dulu aku pakai waja...waja aku masih ok lagi tp aku gatal tangan pi tukar vios dugong...mula2 start pakai aku rasa menyesal sgt sebab berbeza keseronokkan dan kawalan semasa memandu, amat berbeza dgn waja aku dulu...10 kali lebih sedap dan selesa memandu waja aku lagi dari vios..tp nak buat macam mana dah gatal tangan nak rasa kereta import...sekarang ni aku rasa nak tukar vios aku tu dgn preve lah pulak

    ReplyDelete
  42. Harga 80 k memang tk patut.. almera pon bawah 70k.. service lembab

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btol2..sokong sgt..kualiti zeroooo

      Delete
    2. segment almera and suprema s x sama.. kaji dulu sblom buat statement..

      Delete
  43. kereta keluaran Proton yang terbaik bagi saya laa:

    i)Proton Wira
    ii)Proton Perdana
    iii) Proton Inspira

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes I agree about Wira being one of the best.if it wasn't for quality issues, I would've replaced my Wira with another Malaysian car instead of a Japanese one.

      most Malaysians will go for Almera or Vios instead of Suprima because of the similar pricing and quality issues Proton has. apa gunanya ada spec canggih kalau terpaksa keluar masuk bengkel selalu? plus now with higher fuel prices, many wil opt for the car with the best fuel consumption and in this case, Almera.

      Delete
  44. Proton itu apa ? Sudah 30 tahun masih jenama belum meningkat. lebih baik tutup kedai sajalah

    ReplyDelete
  45. ► Kereta ni pun bukannya original idea dari Engineer Proton yang NgenToT tu.Design kereta ni dicedok dari Model kereta Vauxhall Astra.Atau dalam kata lain Model Vauxhall Astra ni dijadikan benchmark untuk projek P3-22A(Proton Suprima) ni.Saperlah agaknya designer dalam Proton tu yang giler sangat nak ciplak dan tiru identiti Continental Car sejak dari zaman Proton Waja lagi.Macam Ah Jib Gor betul lah takder jatidiri dan identiti sendiri.PtuiiiHHH...!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama ke? ke mata ko dah makin kabur?

      Delete
  46. Kereta ini bonet belakang tak ada lubang kunci lagi guna arus electric buka. Kalau battery kong bonet belakang pun tak dapat bukalah. Bodoh punya kereta. CEO bodoh bikin kereta pun bodoh...kahkahkah

    ReplyDelete
    Replies
    1. CEO bodooooh,Pembeli lagi bodoooh,klau proton ngan perodua saya pilih perodua ,sebab kualitinya confirm lagi terjamin drp proton

      Delete
  47. Untuk Rakyat Malaysia harga jual macam nak kereta sederhana mewah. Untuk Rakyat Negara Luar harga jual mampu milik.

    Siap fight nak jadi kereta harga termurah lagi. Tengok ajelah harga Preve n Saga kat Australia tu. Preve harga 18990 bagi diskaun 3000 (15.8%!) harga 15990 je! Kita harga 60000 dibaginya modenas CT100 mcm bebudak dibuatnya.

    Preve tu harga macam 6 bulan gaji operator kilang kat Australia. Kat Malaysia macam 60 bulan gaji operator kilang! Cett! Poodah! Sedar2la sikit Melayu oi. Ingat Melayu semua nak dapat istimewa ke??

    ReplyDelete
  48. Ramai yang tak mampu atau tak nak beli kereta-kereta Proton baru ni jam... Nasib ko lah Proton... Jual spare part ajelah lepas ni...

    ReplyDelete
  49. Kebanyakan kereta luar negara sudah pakai taiming chain tapi Proton masih pakai taiming belt. Out dated lah....

    ReplyDelete
  50. Aku masih lagi guna proton saga 1.5 i tahun 1990 dah 20 thun lebih.baru sekali overhaul..dari utara selatan timur barat m'sia aku lanyak. Tak de masalah, yg penting cara selenggara & pemanduan yg betul..

    ReplyDelete
  51. AApalah punya bodoh yg kaki kondem. Patut bangga Msia ada kereta sendiri. Kau org bangga sgt dgn kereta import apasal. Kalau kau org mati pun, kau naik kereta murah jgk iaitu van jenazah bg yang islam. Bg yg cina atau india tu, ada bawa kereta mahal ke masuk kubur?

    ReplyDelete
  52. Kereta satria aku dr taun 2000 smpai skag x de masaalah(cyg sgt dia),bru ni terpegi Showroom Suprima terus bekenan salesrvisor soh test drive aku leh ckp x yah coz ase dh Sentap nk beli(walu reger agk mhal),x kisah pun tebuan ka bengkak ka keta import pun duk men copy paste gk nengok vios bru dpn honda blakag almera..hangpa toksah la duk kutuk yg bukn2 oi..yg reramai kt ats ni cer pakat leklok p tgok live pegang2 bukak msuk bawok2 sure leh tesuka kot bkn takat duk nengok lam tenet n paper jew pstu tabur pitnah yg bebukan n gaduh sana sini..if x beli pun psti kowg teruja jap time tuh,ni real taw aku nk p nempah next sweet just x taw kaler itam o putih..satria jual ke akak aku cash 6k reger ank branak.

    ReplyDelete
  53. org ckp baik amik vios dri proton sbb proton ni baru beli dh rosak.. kwn aku pki vios xsmpi sbulan rosak miyak bocor ... xde plk macai² nk dok komen or kutuk buatan japan ni kn kn....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul gak mizer oiii....saya duk tgk memberpakai vios baru beberapa tahun bunyi enjin dh mcm motobot,,,takde org kutuk pun,kalau proton dah lama kena perli.

      Delete
  54. Hahaha nak tahu kondisi tanya operator kilang proton apa yang dia orang buat....aku pun tahu dari member yg ramai kerja di kilang proton kalau kau org dengar pun takut...lepas tu cuba tanya org yg bekerja di kilang proton...adakah proton mempunyai mall sendiri...mmg x dapat dpt dinafikan memang proton masih jauh lagi tertinggal dengan kete lain...walau apa pun aku tetap bangga dengan proton ni sebab kete identiti bangsa aku sendiri...yang paling baik kita kena beri sokongan kpd proton supaya boleh berdaya saing...bagi org vvip dalam proton kena juga lah mengubah mentaliti...jgn nak fikir untung semata2...tapi fikirkan lah keuntungan kepada pengguna yang pakai juga... sebelum nasi menjadi bubur org vvip dalam proton ubah mentaliti dari hanya memikirkan untung bertukar ke arah mentaliti berdaya daing dari segi kualiti bukannya asesory ya...saya harap wlau apa pun kereta nasional adalah kebangaan aku sebagai rakyat malaysia...

    ReplyDelete
  55. Hahaha nak tahu kondisi tanya operator kilang proton apa yang dia orang buat....aku pun tahu dari member yg ramai kerja di kilang proton kalau kau org dengar pun takut...lepas tu cuba tanya org yg bekerja di kilang proton...adakah proton mempunyai mall sendiri...mmg x dapat dpt dinafikan memang proton masih jauh lagi tertinggal dengan kete lain...walau apa pun aku tetap bangga dengan proton ni sebab kete identiti bangsa aku sendiri...yang paling baik kita kena beri sokongan kpd proton supaya boleh berdaya saing...bagi org vvip dalam proton kena juga lah mengubah mentaliti...jgn nak fikir untung semata2...tapi fikirkan lah keuntungan kepada pengguna yang pakai juga... sebelum nasi menjadi bubur org vvip dalam proton ubah mentaliti dari hanya memikirkan untung bertukar ke arah mentaliti berdaya daing dari segi kualiti bukannya asesory ya...saya harap wlau apa pun kereta nasional adalah kebangaan aku sebagai rakyat malaysia...

    ReplyDelete
  56. Salam. Abah saya pakai kereta Proton, dah 8 thn, tiada masalah, kawan abah pakai vios, 5 thn rosak bearing kat tayar belakang, kawan mak pula kereta Honda pun rosak bearing tayar belakang. Kereta Proton mak tiada masalah juga.

    ReplyDelete
  57. Neo aku ok je walau dh 7 tahun pakai, beli thun 2006.......just jaga minor service and major service on time and change tyre on time also. All will be ok n tiptop. Neo aku dh Drive sudah 190000km still no gearbox change, no engine leaking, no wear n tear, no window damage, no glass cracks, no aircond problem etc. ........ moral of the story... do not service or change any of proton spare part at Ah Beng shop. Cos they (ahbeng) are the middle man that manipulating the car problem of your proton cars. I have experience it. Go to authorized proton service center only. Saya cadangkan jika nak semak adakah ahbeng itu menipu atau tidak? Pergi ke proton dahulu utk semak apakah parts yang rosak...then baru p ke ahbeng then tgk apa dia kata. Sure lain punya...... price gap ranges from rm50 to rm100 only from proton original parts. Moral of the story, all proton parts n install at proton service center have warranty almost 1year hasel free warranty. But not at ahbeng, it cheaper almost rm100 gap on each service reciept, but they usually will use recon or tiruan spare part that warranty covered 3months only. Then u will always be suffer affer 3 months duration may need another change of parts. Jangan tertipu dgn kedai kereta ahbeng / or bengkel2 tidak bertauliah. Hanya pergi kepada authorized proton service center sahaja. Ikut pengalaman saya, kereta proton ini memang xda masalah sejak beli(baru)..... bile telah sampai waktu tukar timing belt or timing chain or oil change or ecu check or aircond check or radiator check or brake system check....tukar je di proton service center n if untuk tukar ball lampu ke xpe la p ahbeng. Just my 2 cent experience to share to all. Moral: when buy proton, go for oem proton parts only at proton service center, and forever use proton center when repair the proton cars.

    ReplyDelete
  58. untung proton gomen dapat...kome rakyat pon dapat

    ReplyDelete
  59. Proton waja campro premium aku beli tahun 2007 tahun lepas kene tukar enji seketul sahaja pasal da xleh repair kata technician proton. RM13,000 ++ aku kene pancung! ! kereta nasional untuk rakyat ke tu? nyesal tak sudah aku. kalaulah duit tu boleh bagi kat anak bini :-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena tgk cara pemanduan dan penjagaan lah jugak...lagipun mekanik jgn percaya sngat walaupun dia underproton tp dia mau duitlebih gak terutama cXXX.benda boleh pakai dia kata tak boleh pakai.kita melayu kena tipu jelah....saya pakai proton iswara 2003 masih gagah lagi xde hal besar pun.kalau nak pakai vios ke ape ke sekali rosak tengoklah berapa kena bayar.

      Delete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!