KENYATAAN MEDIA PPIM TENTANG FILEM THE NEW VILLAGE!

Filem New Village yang dikatakan mempunyai agenda untuk mempengaruhi dan mengubahkan fahaman sejarah adalah amat bahaya kepada perpaduan dan kemakmuran Negara ini.

Sebagaimana berlaku di serata dunia, filem kerap digunakan untuk mempengaruhi fikiran pengguna dan masyarakat. Filem boleh mengubah persepsi pemikiran dan pandangan seseorang dan merupakan alat komunikasi yang cukup berkesan.

Dalam konteks ini, Malaysia sebagai sebuah Negara yang berusaha untuk menyatukan rakyatnya yang berbilang kaum ke arah 1 matlamat perlu menentukan garis panduan kepada para penerbit filem untuk sama-­‐sama berusaha ke arah ini.

Sehubungan dengan itu, sebarang filem yang hendak dikeluarkan perlu berasaskan fakta yang benar dan matlamat yang harmoni tanpa sebarang agenda jahat yang boleh mengeruhkan perhubungan kaum dengan menyelitkan fakta yang salah ( atau sengaja diputarbelitkan).

Dato’ Nadzim Johan, Ketua Aktivis, Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) berasa hairan bagaimana filem ini boleh ‘terlepas’ daripada tapisan Lembaga Penapisan Filem (LPF) dan juga meminta YB Menteri Dalam Negeri supaya menyemak kembali kelulusan yang diberikan demi menjaga keharmonian kaum dan juga menentukan mereka yang sengaja memutarbelitkan fakta diambil tindakan keras di bawah akta yang berkaitan di atas niat jahat yang diselitkan untuk mempengaruhi orang ramai.

“Kami juga berharap pihak kementerian supaya menyiasat usaha mana-­‐mana pihak yang sengaja memutarbelitkan fakta dan sejarah Negara bagi tujuan mereka ini.

Dato Nadzim Johan
Ketua Aktivitis
Persatuan Pengguna Islam Malaysia

10 Responses to "KENYATAAN MEDIA PPIM TENTANG FILEM THE NEW VILLAGE! "

  1. pilem cilakak babiwee pon terlepas....
    Nih mesti byk kerja2 tgn ghaib!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada duit masok kot....

      Delete
    2. Aku pun rasa macam tu gak......

      Delete
  2. Nak tahu apa rahsia filem New Village diluluskan oleh FINAS. Nak tahu kena filem Tanda Putra tersangkut di jaring FINAS. Jawapannya budak dalam buaian pun tahu.

    Mat Kedah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju dgn Mat Kedah, budak dalam buaian pun tahu.

      Delete
  3. SPRM jalankan siasatan macam mana filem yang mempunyai agenda jahat yang tersembunyi ni boleh terlepas masuk panggung.Inilah kategori Melayu Kepala Butoh yang aku cakapkan tempohari.Boleh dibeli dengan wang ringgit dan burit.

    Kalau kita semua perasan.Kita boleh nampak mereka menyerang kita secara berperingkat-peringkat dan berterusan.Bermula dengan Namawee dan yang paling latest ialah Filem Taik ni The New Village.Selepas ni jangan tak percaya akan ada lagi agenda-agenda jahat mereka untuk memporak perandankan negara ini.Kerana kaum yang lagi satu itu selalu perasan yang mereka adalah NOMBOR 1 dalam segala hal dan mereka juga perasan tanah yang mereka pijak ini adalah kununnya warisan tinggalan nenek moyang mereka.

    Lee Kwan Yew telah menukar sejarah Singapura.Kalau tak silap aku lah katanya dalam buku sejarah Singapura Stramford Raffles yang kebetulan masa singgah berak tepi pantai terjumpa Singapura.PtuiiiHHH...!!!!

    Semakin hari mereka semakin agresif dan buas.Kita orang pribumi tanah asal Tanah Melayu ni pulak makin hari makin MENJILAT dan TIDUR LENA.

    ChaiiiTTT...!!!!!

    ReplyDelete
  4. KDN mesti menyiasat pegawainya yang bodoh... atau makan ras... yang luluskan filem rasis komunis ini... Jangan dok nak salah orang lain saja.. Pegawai penapis filem biarlah kenal sejarah.... KDN rombak Jawatan kuasa Penapis jangan ambil semberono atau puak2 pencen.. .yb saja...

    ReplyDelete
  5. Sekarang ni dah hujung bulan 7. Dah 2 bulan lebih lepas orang cina tolak kerajaan. Macam2 dah orang melayu cuba buat, boikot, dedah, boikot lagi dan boikot lagi. Setakat tu saja ke. Apa cerita Azran AirAsia. Apa cerita AirAsia tinggal orang kat Vietnam hari tu. Apa cerita budak melayu yang kena tangkap kat Shah Alam tu. Kita boleh bising, kita boleh tulis, kita boleh expose apa saja.

    Tapi kalau yang duduk diatas sana masih penakut tadak teloq nak buat apa, tak guna jugak. Rumah urut kat Selangor ni aku tengok bukan makin berkurangan, tapi makin bertambah. Sapa ada WeChat? Cuba tengok berapa ramai orang dok promote sex service kat situ. Itu tak kira lagi segala social networking lain.

    So, kita buat lah apa pun. Cakap lah apa pun. Boikot lah kot celah mana sekali pun tapi kalau pemimpin kita penakut, teloq dah kena genggam dengan ahbeng, tak pi kemana jugak. Exposed lah kot mana pun, tapi kalau polis dah makan rasuh tokey cina, tak kemana jugak. Kat kawasan rumah aku ni saja, tak kurang dari 2 rumah urut dengan cyber cafe/kedai judi. Mustahil polis tak nampak, mustahil tak tahu. Aku sendiri pernah report dengan polis. Tapi sampai hari ni, masih operate saja. Tadak apa2 jadi pun.

    While kita punya niat tu betul, nak selamatkan bangsa kita. Tapi ahbeng tak perlu kita semua, ahbeng cuma perlu pemimpin yg gila duit dan penguatkuasa yg makan rasuah. Itu saja dah cukup. Kita cakap lah apa pun, buat lah apa pun. Aku tak rasa benda ni bagi kesan pada dorang sebab dorang tau dengan duit, ramai melayu yang boleh dibeli and itu satu kenyataan yang sangat menyakitkan dan memalukan aku dan semua melayu lain.

    Melayu campoq Siam

    ReplyDelete
  6. Mereka yang terlibat meluluskan filem bintang tiga ini wajib digantung tugas.Pengarah FINAS mesti letak jawatan.Utusan Malaysia kenapa tak pergi buru pengkianat-pengkianat bangsa yang berkhidmat di FINAS ini?Filem ini adalah serangan nekad terbaharu dari chin peng dan tentera komunis bintang tiganya.Ia jauh lebih bahaya dan lebih parah jika dibandingkan dengan semasa mereka berjuang di dalam hutan dulu.Kini mereka memenuhi dewan undangan negeri dan dewan parlimen.PAS dan PKR adalah talibarut komunis masa kini dan selamanya.Bangkit Bangsa Melayu!!!Demokrasi dan politik ini merosakkan Islam,bangsa Melayu dan Tanah Melayu.

    ReplyDelete
  7. Org Melayu 100% ciptaan Yang Maha Kuasa, Org Bukan Melayu 100% ciptaan Ultraman. Patut dicipta saja Org Melayu di Dunia ni, tidak payah ada diversiti dari segi ras dan latar belakang, one size from beginning till end, barulah interesting. Tak payah gaduh2, berlainan pikiran, pendapat dan citarasa. Biar semua bunga dlm dunia ni Orkid saja, barulah syok, tiada perbezaan, semuanye sama saja, no differentiation. Biar semua makanan mee goreng saja, nothing else dlm dunia ini, barulah best, one meal fits all. Biar saja Melayu, barulah best

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!