APAHAL KLIA2 LEWAT? YANG LAIN DAH JAWAB, UEM DAN IZZADDIN BILA NAK JAWAB?

Aku ni bukan la player korporat! Tapi sebagai rakyat marhaen aku nak tau jugak kenapa sejak kebelakangan ini banyak sangat projek yang ada tangan UEM ni bermasalah? Hari tu jambatan runtuh di Penang, walau ianya hasil buah tangan syarikat pilihan Guan Eng, tapi UEM adalah Kontraktor Utama.

Dalam hal itu pun UEM senyap je, takpelah  benda tu masih dalam penyiasatan. Biarkan yang pakar buat kerja mereka, siapalah kita ni kan nak bersuara?

Ini kisah KLIA2 ni aku terpaksa bersuara sebab ianya membabitkan kita rakyat marhaen. Kita semua dah tak sabar nak ada airport yang leih baik dari LCCT yang rupa bentuknya lebih hina dari Puduraya zaman 80an dulu. Maaf ya, aku cakap ikhlas ni, LCCT sucks man.

Sebab tu kerajaan bina KLIA2 untuk memberi keselesaan pada rakyat. Sekarang ni aku nak share beberapa keratan akhbar berkenaan isu ini.

Nampaknya semua yang terlibat dah menjawab apa yang berlaku, tetapi UEM masih terus membisu! Kenapa ya? Kita nak tanya sama MD aka CEO UEM Group Berhad, iaitu Dato Izzaddin Idris apa sudah jadi sebenarnya? Kenapa pihak mereka senyap je ni?

Kami sebagai rakyat berhak untuk mempersoalkan kenapa projek ini boleh menjadi lebih lewat dari biasa? Apakah CEO sudah hilang bisanya? Perlukah dia diganti dengan yang baru? Ini benda besr ni beb, sekarang ni mereka kena bayar LAD sebanyak 200 ribu ringgit sehari hingga tarikh siap KLIA2..

Siapa nak jawab ni?

29 Responses to "APAHAL KLIA2 LEWAT? YANG LAIN DAH JAWAB, UEM DAN IZZADDIN BILA NAK JAWAB?"

  1. Biar aku yang jawab
    ini semua bukan urusan korang tak payah nak sibuk tak payah nak nak ambik tahu, korang bincang hal roti dengan beras sudah lah, hal korporat tahap tinggi ni korang bukan tau apa apa.

    sekian selamat malam

    ReplyDelete
    Replies
    1. BODOHNYA...

      Delete
    2. Biarlah ... parpu nak ajak kita round satu dunia ... bikin fitnah ...

      Delete
    3. Nak bagi selamat Malaysia dan semua GLC di Malaysia ni senang je, kita tukar Group MD dan CEO tu kepada Dato' Izzaddeen Bee Bin Ideres Kutty, mesti takdak sapa nak bunyi. Memang hangpa semua ni Anak Haram, pantang tgk Melayu Tulen senang sikit.

      Delete
    4. Wei pukimak, UEM itu adalah GLC, kalau setiap hari dia kena bayar 200 ribu sampai tahun depan bulan April, kalau lu orang ada pi sekolah kan senang nak kira berapa duit dah bazir begitu je? Takkan la UEM hantar cybertrooper tak sekolah macam korang ni utk defend?

      Malunya baca komen upahan UEM ni..euuwww

      Delete
    5. jgnlah mcm tu bro. UEM tak ganggu pun korang. Ada ker UEM ganggu anak bini korang kat rumah? Bersyukurlah dgn apa yg ada sekarang, korang hidup aman, rasa selesa cucuk dan jilat puki bini. Tak mcm kat palestine...baru nak berjimak, dah terganggu dek bunyi letupan bom, baru nak jilat puki dah terganggu disuruh boss jadi sukarela pengebom berani mati...

      Delete
    6. Parpu.........dari kamu susah susah cari gaduh sana sini........baik kau cari kerja untuk Ibrahim Katak.

      Dia nak bawa teksi untuk sara hidup........daripada hang kutuk fitnah orang hari hari.......baik kau cari kerja untuk brahim katak.

      Jangan pula you cari kerja jaga kolam keli untuk dia........bahaya.......nanti jadi makanan keli si katak ni.

      Delete
    7. kah kah kah...sentap PK dpt komen mcm ni!

      Delete
    8. Hal korporat tahap tinggi kepala burit.kalau Terminal ni runtuh nanti korporat kepala tinggi ni semua cabut lari.Tak tau apa jadi dalam hal ni.Tapi kalau projek JV(Joint Venture) mesti ada gadoh-gadoh tak puashati sana sini antara dua company.Last-last semua kerja tak jadi.

      Rasuah?

      Salah Guna Kuasa?

      Jawapannya biarlah rahsiaaaaa......(Macam Siti NurHalija).

      Warghhh..Kah....Kah..!!!

      Delete
  2. Parpu, masalah dengan Izzadin, dia adalah seorang yang arrogant. Blogger ANother Brick dah banyak dedahkan pasal dia ni, aku harap pengkomen yang tak berapa cerdik ni bacalah apa yang ditulis oleh ABITW.

    Izzaddin buat UEM macam company bapak dia. Dia tak peduli orang lain, apa dia fikir dan putuskan sahaja boleh digunapakai. Korek lagi parpu..jangan dibiar melayu pengkhianat macam Izzaddin ni

    ReplyDelete
  3. Perkara terhegeh-hegeh macam nie lah yang menarik perhatian pembangkang dan RBA akan spin dan buruk-burukkan kerajaan. Walaubagaimanapun perlu di adakan siasatan untuk pastikan kelewatan adalah tulin, justify dan tidak dapat dielakkan. Kita pun pernah dimaklumkan bagaimana awal pembinaan ada beberapa isu di antara MAHB dan AirAsia. Mungkin disebabkan penglibatan AA menyumbang kepada kelewetan ini?

    ReplyDelete
  4. Bongkar salah, tak bongkar pun salah..pening tengok melayu-melayu otak dah sumbat lemak babi ni, lebih baik dibongkar oleh orang kita dari dibongkar orang luar, baru kita digelar melayu berani yang gentleman, jangan jadi setengah melayu yang dah disuap babi oleh orang luar, dalam komen ni pun ada melayu jenis makan babi DAP.

    ReplyDelete
  5. Bro , gua difahamkan MAHB ada ubah design rekabentuk KLIA2 , jadi UEM-BINA Puri terpaksa ikut juga dan itu yg lewat .. ini info gua dpt dari orang UEM sendiri ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau MAHB yang ubah, takkan la dia kan kenakan LAD bro? U tau ke apa tu LAD?

      Delete
  6. Parpu Insung MatkajiJuly 4, 2013 at 2:23 AM

    Bekalan air dari Pahang ke Selagor yang tak siap-siap tu apa ke hei??? Tu lagi parah sebab beratus ribu manusia kat Lembah Kelang ni tak cukup air. Setakat naik kapal terbang murah tu aku tak percaya setiap orang akan naik tiap-tiap hari...Kalu nak terlewat, kena LAD ke lantak diorang lah, yang penting sekarang ni AIR, AIR, AIR.

    Apa sandiwara SYABAS untuk era PRU14 sekali lagi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rakyat Selangor terutamanya rakyat PR rasanya tak kisahpun cari dan korek perigi kat mana mana.TS Kalid pedulik haper rumah dia tiada masalah air pun.Rakyat biasa lantak koranglah pandai pandailah cari air sendiri.Masalah air di Selangor dah berlarutan sejak sekian lama majoriti rakyat Selangor lebih rela tak mandi pun asalkan PKR PAS dan DAP menang.

      Delete
  7. Masalah teknikal lahtu.MAHB ada buat penambahan,ubah suai tukar reka bentuk bangunan dsbnya pd pertengahan fasa projek tersebut.Kelambatan tanpa unsur penyelewengan,rasuah dan salah guna kuasa adalah perkara biasa.Bebanan dan tekanan pd kontraktor akan menyebabkan kerja akan Cincai dan kurang berkualiti.UEM Bina Puri dah biasa Sukses Kau Tim hal hal sebegini...

    ReplyDelete
  8. WHY EVERYTHINGS ARE BEHIND SCHEDULE & GONE HAYWIRE? It's because of LEMBIK (iNEFFECTIVE).

    During Tun M's time the 500 mile NS Highway was built in a record time of under 5 years. The KLIA in 4 years, the KLCC in 2 years, the LRTs in 2 years. Everything was built in world record time. Under Tun Dol he did not even build a bus stop but sleeping all the time. Under Najib the KLIA2 is behind schedule. That bridge in Kelantan was behind schedule. Many things are just behind schedule. This is the Najib style of Gomen. What happened to ETP, GTP, Pemandu, Pemudah, Omar Ong, KJ, Kali, the con-sultans etc? Where are Khazanah and the other Government Losing Concerns?

    Tun M achieved so much without resorting to con-sultans, ETP, GTP, Idris Jala, Pemandu, Pemudah or whatever. Tun M only had the EPU, the ICU and the Civil Service. It was a top flight Civil Service. GLC should have been under his watchful supervision, but what happened, he didn't even bother to do his work properly. That is why over the last few years many stupid deals went through without Government intervention. Najib, we are all UMNO supporters, These people must be removed. Azman Mokhtar, Azlin Alias, Ganen, Zaida. They have been playing Prime Minister behind your back. Esp Azlin Alias. Izzaddin was previously TNB chief financial officer (CFO) for some time. Memang betul la orang semua kata budak budak khazanah penyangak. ..a proposal that goes against the market philosophy of risk -taking enterprises, it offer no-risk exist strategy with guarantee option. Not just Azman Mokhtar dengan kuncu-kuncu nya patut dibuang. Dato Azlin Alias from PM Office yang dibela oleh Khazanah tu pun patut dibuang.

    Saya bukan membenci orang kaya, malah saya menggalakkan ramai Melayu menjadi kaya, kerana kaya itu kekuatan. Bbak pepatah bagaimana Melayu hendak kuat jika papa kedana? "How can you give something you don't have? Saya hanya meluat dengan golongan menteri Billionaire Boys Club & yg sewaktu dgn nya, rakus & besar tembolok. Saya benci SIL dan FLOM. Saya benci dengan pemegang kuasa di GLC yang hanya berkhidmat untuk periuk nasi dia sahaja. Kita tolak kepincangan Omar Ong, Kali, KJ, Mahdzir Khalid, Ismail Sabri, ,Alies Nor, Jamaludin Jarjis, Tengku Nan, Nazir, Nor Mohd Yaakob dan keseluruhan macainya seperti Azman Mokhtar, Wahid Omar, Rahman Equinas, Sharil EPF Teraju, Azman Yahya dan ramai lagi. nama2 ini sahaja sudah cukup untuk mengkuburkan UMNO di GE14.

    Why Najib is so dumb to inherit the failures of Tun Dol and continue engaging his son in-law, KJ and the Inner Circles regime... why...why..????????

    Selamat pagi...& Salam Hormat.

    Yang Benar
    Othaman Ahmad






    ReplyDelete
    Replies
    1. 1.oittt mat othaman!!habis tu ko nak lantik sapa pulak!!
      2.azeez rahim!!rizal naina marikan!shaik husin!dll!!kunun-kununnya depa ada masters sedangkan srp dan spm pun kantoi!!yang pandai cuma kemahiran bodek dan ampu jeee!!
      3.ko dah kaji sejarah melaka!!si kitol dan mudalier tu keturunan apa!!puak-puak yang menjahanamkan melaka !sekarang sedang menjahanam malaysia pulak!!
      4.ko belum lagi hurai bagaimana anak-anak mat det jadi jutawan!!ada ko berani bhaiii!!

      Delete
    2. "Tun M achieved so much without resorting to con-sultans, ETP, GTP, Idris Jala, Pemandu, Pemudah or whatever. Tun M only had the EPU, the ICU and the Civil Service"-mat othman.

      1.kerana kepandaian mahathirla tak dak sapa orang melayu yang tersenarai sebagai 10 terkaya di malaysia!!semuanya cina dan sorang hindu!!berpuluh tahun mahathir perintah malaysia dia berjayakan jutawankan kroni kafirnya termasuklah vincent tan dan ananda!!malah dia berjaya merosakkan syarikat melayu iaitu perwaja stell dengan memasukkan kroni hebatnya eric chia!!pemakan rasuah dan melingkupkan perwaja hingga kini!!
      2.Jutawan-jutawan kafir didikan mahathirlah yang membantu anak-anak mahathir menjadi jutawan sekarang!jutawan atas angin!!!salah satu sebab mahathir sangat benci pada pak lah adalah kerana pak lah cuba menyelamarkan maruah syarikat-syarikat melayu dijual maruahnya pada puak-puak cina!!contohnya pak lah telah menebus kembali syarikat yang telah dijual kepada singapork oleh mohzani!!itu tak dikira duit rakyat malaysia yang digunakan untuk selamatkan syarikat mirzan mat det!!
      3.ko cuba bercakap tentang intergriti!!kununnya dizaman pak lah "gelap" segalanya!sedangkan "maruah" melayu dah digadaikan pada cina semenjak zaman tunku abdul rahmah lagi!!
      4.ko paham bhaiii!!!

      Delete
    3. AnonymousJuly 4, 2013 at 6:35 AM
      1.oittt mat othaman!!habis tu ko nak lantik sapa pulak!!
      2.azeez rahim!!rizal naina marikan!shaik husin!dll!!kunun-kununnya depa ada masters sedangkan srp dan spm pun kantoi!!yang pandai cuma kemahiran bodek dan ampu jeee!!
      3.ko dah kaji sejarah melaka!!si kitol dan mudalier tu keturunan apa!!puak-puak yang menjahanamkan melaka !sekarang sedang menjahanam malaysia pulak!!
      4.ko belum lagi hurai bagaimana anak-anak mat det jadi jutawan!!ada ko berani bhaiii!!
      ----------------------------------------------------------------------------------------------------
      My response:
      Falsafah saya mudah saja....Get the RIGHT Man to do the RIGHT Job to get the job RIGHT on schedule (instead of cronies). Dalam penilaian prestasi seseorang, its the RESULT that matters, kelulusan PHD boleh simpan dalam almari. Dalam perlembagaan kita, asal seseorang itu berugama Islam & mengamalkan budaya Melayu dita'rifkan sebagai orang Melayu (termasuk Mamak & cina mualaf). Bagaimanapun, Tun M & anak-anaknya kelihatan lebih Melayu dari Khadiaq Sheikh Fadzil.
      Berkaitan anak Tun M jadi jutawan, sila sediakan maklumat penuh, jangan cakap kosong saja. Itu boleh kita bincangkan bila sesuai dgn topik.

      Lagi satu.... harap jangan jadi pengecut bersembunyi di sebalik 'Anonymous'.

      Delete
    4. Anonymous July 4, 2013 at 6:51 AM (Kenapa masih anonymous....takut ke?)
      Jutawan-jutawan kafir didikan mahathirlah yang membantu anak-anak mahathir menjadi jutawan sekarang!jutawan atas angin!!!salah satu sebab mahathir sangat benci pada pak lah adalah kerana pak lah cuba menyelamarkan maruah syarikat-syarikat melayu dijual maruahnya pada puak-puak cina!!contohnya pak lah telah menebus kembali syarikat yang telah dijual kepada singapork oleh mohzani!!itu tak dikira duit rakyat malaysia yang digunakan untuk selamatkan syarikat mirzan mat det!!
      3.ko cuba bercakap tentang intergriti!!kununnya dizaman pak lah "gelap" segalanya!sedangkan "maruah" melayu dah digadaikan pada cina semenjak zaman tunku abdul rahmah lagi!!
      -----------------------------------------------------------------------------------------
      Komen balas:
      Ohhhh......Pak Lah menyelamatkan maruah Melayu ye? Nah baca ini..........

      It was Dr. Vincent Lim and Zaki Zahid who influenced PM ‘Flip-Flop’ Abdullah on the decision to cancel the “Scenic bridge-replacing the Johor Causeway” in March 2006. Then, these duo, also concocted the blue-print of the mega project South Johor Economic Region (SJER). It has since been renamed twice, as Iskandar Development Region in November 2006, and finally to Iskandar Malaysia. It is deemed that Iskandar Malaysia is a comprehensive development program to benefit Singapore strategically, allowing contraband from nations such as Israel, to b, via Johor Bahru.

      Iskandar Malaysia is now being seen as the beginning of the demise of the New Economic Policy as PM ‘Flip-Flop’ Abdullah long time mentor, now made IDRA Advisory Panel Chairman Former Deputy Prime Minister Tun Musa Hitam made the announcement in Johor Bahru March last year.

      Zaki has been said to have sat with PM ‘Flip-Flop’ Tun Dol at the many Khazanah Holdings Bhd. Special briefings to the Prime Minister. He is said to be the one who asked the many questions transpired after each briefing. Holding such a strategic position and having a very close ear to PM ‘Flip-Flop’ Abdullah, led to the Proton scandal of disposing highly valuable MV Agusta to highly elusive and mysterious Gevi S.p.A for one Euro and Husqavarna (one of the brands under MV Agusta) was then sold off to BMW Motorcycles last year for a whopping Euro 93 million price tag.

      Khairy Jamaluddin @ KJ is said to have brought Air Asia’s boss, Tony Fernandes, to the Seri Perdana Complex for a private briefing with PM ‘Flip-Flop’ Tun Dol on the weekend before the Malaysia Airlines Rationalisation Plan was announced. Suspiciously, Malaysia Airlines had to give up its entire domestic route (plus Rural Air Service) except for nineteen to Air Asia. This program saw an immediate redundancy for over 3,500 loyal serving airline professionals. Khairy’s close association with Fernandes was finally revealed when the latter joined ECM Libra as a director and shareholder, after Khairy made the announcement to sell of his stake in the recently obtained a universal stock broking license for the now capitally and resource enlarged firm.

      KJ, who had left the Prime Minister’s Office as the Deputy Chief Secretary in August 2005, was actually brought in to a special briefing on Singapore to the Prime Minister by Foreign Minister Dato’ Seri Syed Hamid Albar. The insistance of his stay in the meeting was, “Khairy is an expert on Singapore”. Khairy’s personal affiliation of Singapore is so apparent that since PM ‘Flip-Flop’ Tun Dol ascended to Premiership, the bi-lateral relationship with Singapore had never been so close. So much so, even Malaysian Government and Khazanah are emulating and adopting ‘The Singapore Way’ of doing things, etc; including their terminology, “Government linked company” (GLC) in exchange to previous used “Government controlled company”.

      Ini belum lagi termasuk penjualan saham Telekom M'sia kepada Sykt Spura Temasek Holdings. Usahlah nak cakap Pak Lah pejuang & penyelamat maruah bangsa.... kalau kahwin isteri baru pun dia tak pandang kat wanita Melayu kita.





      Delete
    5. Terbaik lh pak man biar terkedu puak2 ni...

      Delete
  9. mohon kakbedah jentik telo ceo2 GLC

    ReplyDelete
  10. Apahal target UEM? Diorang kontractor saja. Kalau MAHB tukar ini itu, pasti delay la.

    Bacalah komen dari blogger ni so dapatlah pendapat seimbang

    http://maverickysm.blogspot.com/2013/06/klia2-review.html http://maverickysm.blogspot.com/2013/07/klia2-review-part-2.html

    ReplyDelete
  11. Inilah kompeni umpama burung pemakan bangkai......yang dibela jinak oleh orang orang tertentu.........Bolot jangan tak Bolot....bolot sampai boyot......

    ReplyDelete
  12. Memang LCCT macam sial tapi itu bukan ka design hebat MAHB? MAHB memang hebat...andai putar belit dan salahkan orang lain. Tak payah la nak cakap sape salah. Buat je independent audit.

    ReplyDelete
  13. Eh apa cerita TS Bashir ye? Sampai skrang bunyi kentut pun tak dengar ya. Apasal pulak projek owner tak komen? Yang tukar2x design, requirement ni salah kontraktor ke salah projek owner? Kontraktor menurut perintah. MAHB asyik tukar2x permintaan macam tukar baju sial.

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!