TERKINI! PENJELASAN TERPERINCI OLEH BE DA MAN TENTANG JAMBATAN RUNTUH DI PULAU PINANG! WAJIB BACA

Ada satu artikel yang sangat terperinci penjelasannya tentang insiden Jambatan Kedua Pulau Pinang yang runtuh semalam. Aku nak berkongsi dengan korang artikel yang telah ditulis oleh Be Da Man:

Tajuk di Malaysiakini seolah-olah menggambarkan sebahagian jambatan kedua Pulau Pinang runtuh adalah tidak tepat . Berdasarkan gambar dari portal Malaysiakini , nampak bahagian yang runtuh ada lagi struktur2 'scaffolding' , maksudnya runtuh masa kerja pembinaan sedang dijalankan , dan bukan masa struktur itu siap sepenuhnya . Kemalangan berlaku semasa 'work in progress' berdasarkan struktur2 scaffolding yang turut runtuh . Berdasarkan pemerhatian dari gambar, penulis berpendapat ia adalah kecuaian dalam pembinaan stuktur2 sokongan . Struktur2 sokongan ini adalah struktur2 sementara yang menjadi 'support' bagi struktur kekal yang sedang dibina. Ini hanyalah pendapat penulis semata-mata.



Sedikit latar belakang mengenai jambatan kedua Pulau Pinang, jambatan ini dibina oleh China Harbour Engineering Co Ltd dengan kerjasama UEM Construction Sdn Bhd. Rekabentuk jambatan kedua ini dibuat oleh Malaysian Highway Authority dan UEM Builders. UEM Construction da UEM Builders adalah anak syarikat UEM Group (United Engineer Malaysia Berhad) .

Projek2 tempatan UEM Builder dalam pembinaan sekarang ialah KLIA2 , Pahang Selangor Raw Water Transfer, MRT V8, MRT S3, 2nd Penang Bridge dan beberapa lagi. Syarikat ini juga ada mengendalikan beberapa projek luar negara di Brunei, India, Qatar, Saudi Arabia, Singapore dan Indonesia. UEM Group sama seperti Petronas adalah sebuah syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

China Hourbour Engineering pula adalah sebuah syarikat dari China yang mempunyai 'track' record projek2 pembinaan di seluruh dunia kebanyakkan kontrak2 dari Asia, Afrika dan Europe.

Jelas kedua-dua buah syarikat ini mempunyai track record yang baik untuk projek2 yang lepas. Kejadian sebahagian struktur yang runtuh ini mungkin disebabkan kelemahan dalam 'supervision' semasa struktur dibina dan pelbagai lagi faktor kejuruteraan yang lain . Tak perlu salahkan parti politik mengenai hal2 berkaitan kejuruteraan ini, agak jelas hal2 sebegini adalah 'human error' .

Bagi mereka yang biasa terlibat dalam industri minyak dan gas, memang banyak kemalangan2 berkaitan 'human error' tak di report pada 'public' (scaffolding runtuh, oil leakage,platform terbakar, tug boat tenggelam dan sebagainya) . Takkan semua ni nak dikaitkan dengan politik ? Pembinaan jambatan ke-2 Penang adalah sesuatu yang besar , hal2 berkenaan pembekalan bahan dan sebagainya memang melalui proses2 yang teliti . Perlu ada sijil2 dan pengiktirafan badan2 tertentu . Kalau pembinaan jambatan ke-2 Penang ini kurang kualitinya mengapa sekarang baru ada struktur yang runtuh , tetapi struktur yang ada di tengah2 laut masih teguh ? Juga perlu diingat , UEM Construction juga adalah kontraktor yang sama membuat kerja2 pelebaran Jambatan Pulau Pinang (yang sedia ada) . Dan sehingga sekarang tiada struktur yang dilebarkan itu gagal .

Oleh itu tak perlu lah pembangkang mengambil kesempatan menggunakan isu struktur jambatan kedua yang runtuh untuk menyalahkan kerajaan. Biarlah para juturera dan pakar2 menyiasat punca2 nya , elok lah dihentikan segala spekulasi2 jahat sekiranya kita tidak arif tentang perkara ini . UEM Construction dan China Harbour Engineering adalah 2 syarikat pembinaan yang terbukti mempunyai track record yang baik dalam kerja2 mereka dalam dan luar negara . Kalau nak dikatakan syarikat ini gagal , tentulah saja kita boleh lihat stuktur2 lain binaan dari 2 syarikat ini turut mengalami masalah yang serupa .

Berikut adalah senarai pakej2 yang terlibat dalam pembinaan Jambatan Ke-2 Pulau Pinang , pakej yang mengalami masalah ialah Batu Maung interchange di bawah kendalian Cergas Murni Sdn Bhd



Cergas Murni Sdn Bhd adalah syarikat yang ada kaitan dengan Latimer Corporation yang juga banyak pengalaman dalam industri2 pembinaan . Penulis juga mendapat maklumat bahawa Cergas Murni adalah kontraktor tempatan yang dilantik oleh Penang Development Corporation di mana Lim Guan Eng sebagai pengerusi . Walaau bagaimanapun , pada penulis ini bukan lah berkaitan politik .. lebih kepada 'human error'
Berikut adalah salah seorang komen pembaca yang agak menarik ;

"It's human error by using that type of scaffolding on a traffic running road.The vibrations of vehicles,especially lorries would have made the scaffolding weak at the bottom.An alternative safer method should have been done,that is by traveling formwork."

. Cuma kita terkilan bila mana ada pihak cuba bermain politik dengan insiden sebegini.

24 Responses to "TERKINI! PENJELASAN TERPERINCI OLEH BE DA MAN TENTANG JAMBATAN RUNTUH DI PULAU PINANG! WAJIB BACA"

  1. nacam biasa kalau apa2 saja berkaitan dengan kerajaan BN, hentam cukup2. kalau berkaitan kerajaan PR jangan dipolitikkan......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju. Bila kena batang hidong depa, jangan dipolitikkan. Bila kena tang bn, rasuah lah korup lah...

      Delete
    2. Memang double standard. Kalau kena tang syarikat melayu terus rasuah dan kronism. Kena tang Lim babi sial laknat terus jangan politikkan.

      Delete
  2. http://gandasarimerdeka.blogspot.com/2013/06/wajib-baca-dakwa-umno-perkauman-tunku.html?m=1

    ReplyDelete
  3. Dakwa penulis tersebut dibawah akta hasutan...

    ReplyDelete
  4. Isu Kemalangan Runtuhan Jambatan yang sedang dibina ini...

    PIHAK yang berkaitan ( Polis, JKR, SPRM, CIDB, and many more )
    pasti akan siasat punca sebenar....
    Let them work/investigate without any political pressure....



    ReplyDelete
  5. Ape2 pun, ... Najib pondan!

    ReplyDelete
  6. Klu mangsanya CINA nanti lg kecoh...LGE pasti menyalak gila babi punya...BARANG BURUK BN PUNYA BARANG CANTIK PEMBANGKANG PUNYA...ITU MEMANG SIFAT PR JAHANAM

    ReplyDelete
  7. Now anyone can steel. It was good to see the Wanita Umno leaders last week openly deriding Azran Osman-Rani, the Air Asia X chief executive officer, for his so-called personal views against press freedom and Malay paper racism. I know the ladies came out only because it involves Utusan Malaysia, the last paper standing and defending Umno tooth and nail, but as a post-PRU13 sout-searching exercise, it is refreshing.

    Malaysia's Iron Lady
    They have even taken to task their former boss, Tan Sri Rafidah Aziz, who is AAX chairman, for not making her CEO openly apologize for his FB diatribe. [Isu Air Asia X: Wanita Umno Tegur Rafidah, Sinar Harian, 28 Mei; Wanita Umno terus bidas Air Asia, Malaysian Digest, 30 Mei].
    But the Wanita leaders must not stop there. One swallow does not a summer make. They must continue to defend. And since they have brought Rafidah into the picture, I suggest they ask their ex-boss to have a heart-to-heart with Tan Sri William Cheng, the Lion Group boss, for causing so much distress to the small players in the local steel industry. Rafidah is chairman of Megasteel. Lion Group owns Megasteel. William Cheng owns Lion.

    William Cheng
    One badly distressed company is Mycron, the only Bumiputera cold rolled coils manufacturer in the world, which may have to gulung tikar if the Government goes ahead with plans to force it to buy from Megasteel Sdn Bhd.
    The Megasteel drama is expected to resume at Miti again this week after the PRU13 "interval". While I have nothing against the government bailing out Chinese-owned companies and tycoons (something this government has been doing for decades), it should never again be at the expense of a Malay-Bumi player, small or big.
    Wanita Umno can help make sure that doesn't happen.
    For backgrounder, read also Govt mulls assistance for Megasteel, The Edge, 24/9/11; Megasteel susahkan kontraktor Bumiputera, Utusan Malaysia, Mei 2013

    ReplyDelete
  8. Who's incompetent, who's lying now? For a while, I thought TMI made a mistake, that it was Tony Fernandez and not Tony Pua who made this call to the Government not to extend Bashir's contract. For a long time, before and after the Labu Airport fiasco, Fernandez the Air Asia boss and Bashir have crossed swords. I can count with my fingers the number of crooks and cronies who want that to happen. But Tony Pua, he is a politician, an elected MP, Opposition, and he is the last person I'd expect to join this bandwagon bandwagon.

    [Tony] Pua: “While we are not privy to the details of the dispute which is now triggering the blame game between the various parties, the question that needs to be asked is, after nearly 2 years of delay, why is it that MAHB is only coming out for the first time to blame the contractors? If it is really the contractors who are at fault, why haven’t they been penalised with the LAD since September 2011?”

    I would expect the YB to have done his homework before accusing KLIA2 as being run by "a team of incompetent liars". That kind of labeling hurts people's feelings. Good, hardworking, ordinary people. It seems to me this is what the DAP and Pakatan Rakyat folks have been reduced to. Simply accuse people based on the info that has been fed to them by their friends. If you are not privy to the details that have led to the delay of the KLIA2, ask for the details!

    YB Tony Pua should get the full details right away and get back to us, or we might start thinking of him as an incompetent MP with vested interest.

    p.s. Waiting to see if Khazanah will bow to Tony's wish ...

    ReplyDelete
  9. Sabak Bernam - "Panjenenganipun panginten aku ana ing (ngarep), yen ora, aku mati burned," ngendikane geni korban, dikenal mung minangka Mortopo (ora nyata iku jeneng), 38, nalika claims kanggo bisa dileksanakake dening target saka unscrupulous .

    Mortopo ngandika geni wonten ing ngarep iku almarhum ibu iku Warisan ing 23 Batu, Sungai Nibong Sekinchan wis pracaya bakal disambung menyang tumindak kang sabotage dening rakenal katelu sing pengin pratelan house lan tanah ing tlatah.

    Miturute, omah iki sadurunge patched salinan laporan polisi lan kabar saka pokrol sing dhawuh ing panggonan lan situs iki vacated ing pitung dina amarga katelu nyariosaken wis mlebu menyang Advertisement lan tuku persetujuan karo pihak.

    "Ing house sandi mbah kakungipun dibangun ing pungkasan 1920s lan dipun warisaken para almarhum ibu sadurunge bequeathed kanggo kula supaya iki asal saka kulawarga," Gusti marang lintang.

    Mortopo sing tumindak minangka Juru masak ing Restaurant ing Sungai Besar ngandika omah ana Panggonan kanggo sayah stopover, uga minangka Panggonan ing akhir minggu vacation kulawarga.

    Ngandika piyambakipun cingak kanggo nggoleki house lan tanah iki dipunbewarakken ing situs web kanggo tujuan ngrekrut omah-omahé tuku lan ngedol tanah ing rega saka RM600, 000.

    "Nanging, iklan diterbitaké ing situs iki ical, saiki sing pitakonan punika ing kahanan apa ing negara kang mèlu guyub nyoba kanggo ngedol, nalika omahé lan tanah iki belongs kanggo kula," ngandika.

    Mortopo ngandika wus nuntut sing pihak kanggo mbayar ganti rugi kanggo amounting RM100, 000 yen isih pengin properti ing ngangap kanggo ngaktifake marang kanggo mbangun house a.

    "Ngandika bisa ora menehi RM100 000,, nanging mung arep mbayar RM3 000, kanggo kula. Ing kahanan saiki, ngendi ana house tanah lan biaya sing dadi cendhak, nalika house lan tanah punika asil ngetokake sandi almarhum mbah kakungipun sing perang iku, "ngandika.

    Panjenenganipun ngandika plans terus manggon ing omah ing taun sawise bojoné, sing ngandhut telung wulan saka manak.

    Nanging kang ora kepinginan dadi nalika omahé padha numpes ing geni babagan 2:30 am ana.

    Mortopo ngandika, sadurunge geni nyuwil metu, pepadhane weruh wong loro melu ing kajadian pungkasan wengi ing ngleboke marang house.

    "Aku wis damel laporan polisi iki prakara, takon panguwasa kanggo neliti yen ana gawe salah muter lan muter gawe salah dening irresponsible katelu," ngandika.

    Panjenenganipun ngandika mung dheweke sumurup house iki obaran ing awal jam sawise adhine saka Perlis kontak garwane kang.

    A asil saka kedadean, kang nandhang losses watara RM180, 000 sawise sawetara geni valuables scorched.

    Antarane sing nerjemahake perished, a Yamaha Pit motor Tipe NSX, komputer, Furnitur lan electrical barang, lan peralatan tableware pesta Catering.

    Sauntara kuwi, ing Kuwu Fire lan ngluwari Operasi Sekinchan, Zulkifli Abd Mayas ngandika padha nampa laporan ing 2:45 am kedadean.

    Dheweke nambahake yen operasi firefighting nglibatno loro geni mesin saka Sekinchan lan Kali Big, nanging kangelan operasi nalika sumber banyu ing wilayah.

    "Geni iki digawa ing kontrol bab 30 menit lan wonten ora casualties kacarita," ngandika.

    ReplyDelete
  10. 1.tuuuu!!!dua entry diatas dicopy dari blogg rockybru!!ko tahu pasai apa cina dok gelak sakan kat hangpa semua!!boikot barang cina kununnn!!puak-puak al-arqam dulu dah lama buat makanan sendiri!!puak-puak macam hangpa je yang dok melantak makanan cina!!baru sekarang kununnya dok nak makan barang-barang islam!!benda kecik jee!!
    2.orang cakap tentang benda macro!!benda besar!!contohnya tentang barang yang paling penting dalam pembinaan!!BESI!!sekarang dikuasai oleh cina melalui megastell!!dulu ada PERWAJA!!kununnya orang melayu tak pandai menguruas!!dilantiknya eric chia!!pecahamanah berpuluh juta!!sepi begitu saja sebab mahathir punya orang!!apa jadi pada perwaja sekarang!!macammanalah syarikat bumiputera nak maju kedepan!!nak buat perumahan!!besi dikontrol 100% oleh megastell!!macai dia siapa!!rafidah aziz!!siapa rafidah aziz!!orang kuat mat det jugak!!
    3.tenguk pulak kes entry kedua!!kes KLIA 2!!berpuluh juta air asia tak bayar hutang!!siapa TONY tu!!raja ka!!sualtan ka!!hebat sungguh sampai tah mahu bayar hutang!!kalau kita yang hutang berkupang-kupang!!senang-senang je boleh diistiharkan sebagai muflis!!siapa dibelakang TONY!!rafidah!!siapa rafidah!!orang kuat mahathir!siapa orang kuat Airport !!bashirr!!siapa bashirr!!cari sendiri la!!baru boleh terungkai kisah nii!!
    3.ko cuma dok cerita cerita benda kecik yang dok celah gigi!! ko tahu pasai apa 70% puak pro di petronas pangkah Pr bhaii!!semuanya berkaitan mohzani!!
    4.kita olang tak pegangla yang "kecik-kecik"!!kita olang pegang yang "besaq-besaq"!!ko olang tak makan makanan kita pun!!kita tak kisah punya!!itu buat belanja tayar merc kita jee!!
    5.kih!kih!kih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak tangkap yang besar2 ko belasah laa yang besar2 jangan cakap je berdegar2 tapi habuk pun tarak! Biar kecik tapi tetap jalan biar lambat asal bergerak. Adaaa faham malaun hamlau....

      Delete
    2. Ya betul...bodoh piang...tu mesti Melayu pakatan..ekonomi dtg dr semua arah..bukan besar aje bukan besi aje..yg besar tuannya sikit..tak semua cina bisnes besar..kita nak pecah monopoli..ni la fikiran bodoh piang..

      Belum bergerak..melalak aje..berjuta org Melayu menyokong Umno..pasti ada kesan.. Permulaan kita berjaya di makanan atau perkhidmatan..harian kita guna..sape kata kecik..duit berlegar setiap hari. Hang ke mkn besi setiap hari...jika 50% cina kena dampak maknanya besar duitnya...lihat ekonomi menyeluruh jgn bodoh piang..

      Delete
  11. Nak jadi jambatan berhantu agaknye

    ReplyDelete
  12. Jika Jamban Runtuh pun akan menjadi isu, apatah lagi Jambatan Pulau Pinang. Tapi kalau takde isu-isu mcm ni, tak seimbang la kehidupan kita. Baik melayan Ramalan Juara Masterchef Selebriti 2, Tengok Che Ta Potong bawang pun jadilah...

    ReplyDelete
  13. Mengenai lantikan Cergas Murni dari PDC tu , maklumat masih tak disahkan. Masih diselidik samada PDC memainkan peranan dalam pelantikan . On the other hand , this is totally human error , mungkin buat kerja tergesa-gesa sebab due date on 28th June 2013 .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha...kena batang idung dap..eh bukan...kena sebijik muka dap kesalahan manusia....kenapa tak sebut pakatan dap pkr pas...kan dah heboh penyalak pakatan tuduh kerajaan BN sebab dia org tak tau bagian tu punya tender projek dap....lepas ni pasti senyap dah malu...padan muka hang semua dapt

      Kalau berkempan buat fitnah tuduh kerajaan BN..tak pernah sebut kesalahan manusia..yg takde pun direka buat fitnah..hahahaha.. Allah bagi cash....

      Delete
  14. ahhhhhhhhh ni semua salah nuwar berahi si bodohh tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Panjenenganipun ngandika plans terus manggon ing omah ing taun sawise bojoné, sing ngandhut telung wulan saka manak.

      Delete
  15. bhai, ape cite lu punya member papagomok mau bersara?

    takkan takut kot nuar nak saman? aduheii, hilang lagi sorang blogger

    ReplyDelete
  16. Ini semua salah Dap

    ReplyDelete
  17. Harap semua pihak tunggu siasatan yang akan dijalan terhadap kemalangan ini.

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!