PANAS BERAPI! KENAPA DIBIAR SAJA MARINA PULAU MENTAGOR MENJADI SATU PEMBAZIRAN?

Projek marina Pulau Mentagor dekat Pulau Pangkor yang terbiar hampir 10 tahun lalu dapat diserahkan untuk diuruskan sendiri oleh pihak kerajaan negeri.

Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir, berkata amat membazir dan merugikan jika projek itu dibiarkan begitu sahaja tanpa sebarang operasi sedangkan kawasan itu merupakan tumpuan pelancongan.

“Kita sudah berkali-kali mengarahkan pihak kerajaan Persekutuan menyerahkan marina untuk kita uruskan kerana tidak mahu ia terbiar begitu saja.

“Saya juga telah membangkitkan isu ini dalam dewan dan jika Kerajaan Persekutuan tidak mampu mengendalikan projek itu, kerajaan negeri sedia mengambil alih,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat exco di Ipoh, hari ini.

Mengulas lanjut, Zambry berkata, jika kerajaan bercadang menjadikan Malaysia sebagai tumpuan perhentian kapal-kapal yang bergerak mengelilingi dunia, marina Pulau Mentagor adalah yang paling sesuai.

“Pulau Mentagor di Pangkor sesuai dijadikan tempat hentian bagi kapal-kapal yang berhasrat mengelilingi dunia,” katanya lagi.

Tambahnya, Kementerian Pengangkutan seharusnya bertanggungjawab mencari jalan untuk memastikan projek ini beroperasi secepat mungkin.

House PK: Ini berita aku petik dari Perak Today. Aku tak faham kenapa harus dibiarkan saja projek ni? Dah 10 tahun dah ni, bagi la kerajaan negeri ambilalih. Daripada terbiar je, kan ke rugi tu? Kepada pihak yang berkenaan, lakukan apa yang terbaik untuk rakyat. Jangan membazir!

33 Responses to "PANAS BERAPI! KENAPA DIBIAR SAJA MARINA PULAU MENTAGOR MENJADI SATU PEMBAZIRAN?"

  1. Wei wallawei tanyalah sama Najib..apa pasal Kerajaan Pusat hentikan projek Marin Pulau Mentagor..nanti jawab Najib..sudah kasi sama Cina..Cina cabut lari..peruntukan sudah habis..tunggu belanjawan seterusnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama sgt ni..di zaman najib ka???

      Delete
  2. BN/UMNO jangan lagi pakat dok main api, rakyat dok perhati setiap milimiter kerja hampa. Buatlah yang terbaik, dok tunggu apa lagi.
    bila lagi nak turun:
    1) tariff elektrik TNB yang tinggi tu. Tarif gila2 makin banyak pakai makin mahal.
    2)Hentikan sebahagian projek pembaziran atau projek bukan keperluan utama.
    3)bila dah menang , jadi macam dulu2 pula. Dah ada desus desas orang mengungkit HAK2 ISTIMEWA MP DAN YANG BAWAH2 LAGI. Hai tak serik ka lagi. Mata duitan tak tukar lagi ka dengan mata keikhlasan. Hampa ni nak bekerja ke atau nak korek lombong emas macam dok praktis dulu-dulu .
    INGAT ....KALAU MAU MENANG PRU14 ....KENA KERJA KUAT, BANTU KURANGKAN BEBAN HIDUP RAKYAT, JANGAN TIPU RAKYAT DENGAN DENDA ITU DENDA INI OLIH AGENSI KERAJAAN. MACAM2 LAGI ..HAMPA PIKIR SENDIRILAH.
    Tang hampa semua kalau nak jadi chairman syarikat tu kami tak kisah . sikit2 duit tabahan rakyat tak kisah, kira ok lagi. tapi jangan rasuah. Hampa buat kali ni alamat kata PRU14 nanti hampa bungkus. Kali ni rakyat bagi can. Ingat last chance .
    Kaji semula semua kos yang dulu hampa approve yang banyak sangat membebankan rakyat. betulkan dan kasi rakyat tau. Aku yakin next election hampa bolih senyum.

    Orang Padang Besar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabaq oghang Padang Besaq ... Keghajaan BN ni bukanlah teghok sangat ...

      Parpu ni saja doh acah ... dok bagi jadi kacau bilau ... pakat dok lawan mengata hang aku ... lama2 pakat lwn koghek la ghosia boss2 depa ... paih tu bok keluaq mai dlm blog ni ... jadi oghang dok pikiaq dlm BN-UMNO ni semua kotoq, tong taik belaka ..

      Mamak parpu ni, kita pun tak tau dia dok belah mana ... Putaq belit, putaq alam, putaq pusing mcm gasing ... dia kegha apa, janji ada "masyuuk" ... lantak mampuih pi hampa ....

      Sabaq2 la oghang Pdg Besaq no ....

      Delete
    2. dok acah acah..bahaya betul jika kita jadik rakyat yg hanya disogok berita manis seolah pemimpin buat keputusan yg tidak ada salah. Saya undi Umno tapi mau pemimpin yg benar bukan hanya bagus dikulit. Terlalu byk pemimpin bermuka muka.

      Delete
    3. dah lama ni zaman sape ni..sape yg buat dulu

      Delete
  3. alahai house PK ni...asyik petik dr blog org je..pastu komen sikit2 dah jd hak blog ni...buatla rencana sendiri........pe la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah kalu nak tahu agenda mamak parpu ...

      Dia nak tolong buka jln bagi projek tu masuk kat Mamak MB Perak ...

      Tapi bukan tolong sebarang tolong bro ...

      Tolong mamak malabari pencen lagi ....

      Banyak masyuuk bro ....

      Delete
    2. hang ni aneh ya..marah betul kat sini. Kebelakangan blog ini byk ulasan tentang beberapa org. Majoriti hampir memberi pendpt yg menyebelahi blog. Anda di blog mana. Jelas anda hanya mau org Melayu menerima kata kata manis pemimpin. Tak boleh menegur tak boleh berkata. Hanya bungkam..yg atas ambil enaknya. Mcm masuk dlm pawagam tengok wayang.. lakonan pelakon..sandiwara

      Delete
    3. mana mana sumber boleh diambil..paper yg popular di dunia pun ambik dan edit dan ulas..jika bagus dan ada info utk sesiapapun tak perlu dipertikai kecuali fitnah. Kecuali kena ke org tertentu tentu merasa keberatan. Takut sesuatu terbongkar.

      Delete
  4. AMARAN!!
    Jangan biarkan mamak mengambil alih projek pulau ni. Species hitam legam tidak boleh dipercayai!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Species putih mkn babi lebih dipercaya. Species coklat depan Umno belakang pakatan lebih dipercaya. Species pelakon handalan lebih dipercaya.

      Species awak apa..putih campur coklat.
      Semua dimkn. Betul betul sandiwara. Saya bersyukur blogger beginilah yg membuat org Melayu undi Umno. Dah tak terlawan cerita fitnah kat fb twitter sebelum pru.

      Delete
    2. bagus ya cina kafir boleh dpt projek..org undi Umno tak boleh...sape yg kata mamak bangla...org nuor cina dap..elok tu org Islam penyokong kafir

      Delete
  5. .



    Pandu cermat ...jiwa selamat .




    .

    ReplyDelete
  6. Tuan PK,

    Harap anda boleh serbakan perkara ini kepada semua. Saya mendapat tahu bahawa Maybank IB akan melantik satu Cina Beng bangsat untuk menggantikan Zafrul di Maybank IB. Cina Beng ini adalah Deputy CEO bernama John Chong.

    Saya ingin tanya BOD MAybank. TAK ADE BUMIPUTRA UNTUK MENERAJUI Maybank IB. Kenapa beri peluang kepada Cina Beng ini? Ini jelas adalah Melayu meludah kat Melayu. Sudahlah adik DSN pun cam tu, takkan Maybank juga begitu.

    John Chong ni pun bukannya cerdik dan pandai sangat. Dia sendiri suka sangat hire budak budak dari OxBridge, LSE, Warwick tapi sendiri tu hanyalah graduan biasa dari Australia. Sepatutnya, kalau nak kata layak, banyak Bumiputra boleh mengambil alih tempat CEO Maybank IB dari Zafrul. Kenapa bagi si pendek Cina ni?

    Memang nak kalah PRU 14.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampak macam satu dakyah nak pejatuh DSN saja?

      Hal2 koporat tu, bior dia orang settle sendiri ... jgn nak cucuh api kat sini ...

      Delete
    2. Saya gemar topik ini. Ini menunjukkan kita orang UMNO bersikap demokratik. Kita bukan Pak Angguk tak bertempat. Bila tak betul, kita sanggah tapi dgn hemah dan kritikan membina (constructive criticism). UMNO sejak pengwujudannya pada 1946 telah bersilih ganti 7 pemimpin. Tidak seperti DAP & PKR - asyik muka tu aje.......MEMBOSANKAN!

      Jika pemimpin tertinggi kita dah berfahaman Liberal & Lembik, bukan setakat kabinet menteri terlibat, ianya akan merebak ke jabatan-jabatan kerajaan, kerajaan negeri, kerajaan tempatan, badan korporat kerajaaan, swasta & tidak ketinggalan sektor perbankan. Dato' Abd Wahid (rakan baik KJ @ menantu Pak Lah) adalah bekas CEO Maybank yg kini telah dilantik (melalui pintu belakang) oleh Najib sebagai Menteri dlm Jabatan Perdana Menteri. Jgn anda semua tidak tahu ya! Saya harap ini menjawab dilema sdra Anom Jun 20, 05:49 PM. Bayangkan KJ sebagai Ketua Pemuda UMNO merangkap seorang menteri kabinet berani-beraninya melantik Regina Lee (penyokong kuat DAP) sebagai setiausaha akbarnya. Jahanam......memang JAHANNNAMMMMMM....!!!!!

      Ayuh teman-teman mari curah idea-idea bernas demi Agama, Bangsa & Negara.

      Speaking WITHOUT PREJUDICE, FEAR OR FAVOUR!

      Delete
    3. Memang tepat bagai diagak.

      Tadi bab adik DSN (CIMB) sengaja diheret dgn isu Maybank … kemudian budak oxford (KJ)…

      Ini keluar pula Najib lantik kawan baik KJ jadi menteri …

      Ingatkan Parpu saja akai keling putar belit makan keliling, rupanya pejuang Melayu Sarawak, bekas rakyat Spore ini pun sama putar belitnya!

      Konon akan menyokong pandangan dan nasihat Tun M untuk kekalkan Najib …

      Konon dapat petunjuk untuk sokong Najib lepas buat solat hajat & istikharah …

      Depan Tun pijak semut pun tak mati, tapi belakang … pijak gajah pun boleh mati …


      Speaking WITH PREJUDICE over Najib & KJ, FEAR of Mahathir AND FAVOUR of Mukhriz!

      Delete
    4. Hal korporat jgn campur..jgn cucuh api..tapi cucuh duit boleh.
      Jadi rakyat yg undi Umno yg baca blog ni tak layak beri komen pasal korporat. Adakah yg baca blog ni level bawah aje.

      Apadah jadi dgn uda petronas..sebahagian kecil dlm kisah. Seputar ong aje beribu kisah. Korporat apa yg dimaksud tak.boleh disentuh. Bodoh betul melihat pandangan anda. Korporat mengayakan diri beri ke kroni geng beri ke cina.

      Sekali lagi persidangan Umno...didepan org kita akan bela Melayu kita akan bla bla undilah Umno..bila menang tak boleh sentuh korporat. Undi Melayu Umno nak letak di mana..kami sayang bangsa tapi bukan bangsat.

      Bangsat ini juga menyebabkan peniaga Melayu terpinggir..ya peniaga bukan korporat..peniaga jual makanan. Bangsat yg dipilih ini memilih bangsa cina pegang kuasa di petronas. Bangsat ini juga saudara saya MELAYU terpinggir. Kerana bangsat ini juga menyebabkan org marah kat Umno.

      Umno menerima padah kerana bangsat ini. Org meninggalksn Umno kerana bangsat ini. Saudara saya tidak mengundi kerana bangsat ini. Bangsat inilah yg mengotorkan nama Umno. Yg dituduh Umno. Umno mendpt tuduhan bukan sibangsat.

      Lihat org bawah bila marah..tu pasal kerajaan BN. Kamu jgn jadi bangsat.. Dah tau pasti mati..tak cukup kembung harta.

      Bangsat..jika anda pakar korporat..kembali peniaga Melayu di pasar seni dan petronas. Itu pun tak kan nak dpt master. Saudara saya hidup berniaga mkn bukan jadi bangsat.


      Delete
    5. jika masih berlaku...najib takde perubahan. Belum sedo lagi. Ahli korporat konon. atau ahli keparat.

      Delete
  7. Assalamualaikum,

    Iklankan barangan yang anda ingin jual atau iklankan perniagaan anda di laman web www.produkmuslim.info

    Terima kasih

    ReplyDelete
  8. KAH...KAH....KAH..berita parpu semua mengenai perkembangan Mamak di Malaysia. Kabinet selamat tanpa mamak. Hidup DS NAjib...Hidup Melayu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. masih ramai belum mengetahui istilah Melayu Bumiputera. Tapi yg pasti cina dap majoriti kafir.

      Delete
  9. Saya gemar topik sebegini. Ini menunjukkan kita orang UMNO bersikap demokratik. Kita bukan Pak Angguk tak bertempat. Bila tak betul, kita sanggah tapi dgn hemah dan kritikan membina(constructive criticism).

    Ayuh teman-teman mari curah idea-idea bernas demi Agama, Bangsa & Negara.

    Harap sabarlah dulu YAB DS Dr. Zambry. Usah terburu-buru hendak teruskan projek itu sebab kami khuatir duit habis tapi projek terbengkalai ataupun jadi monumen gajah putih tak berfaedah. Orang politik biasanya dia bkan peduli apa, asal kocek masuk! Kena buat in-depth study kenapa yg dulu tu buat kerja tak sudah. Is it feasile? Jika nak diteruskan juga, ada dana ke? Jgn nak menambah hutang kerajaan negeri/pusat, kerana yg beban ialah tax payer dan rakyat juga. Pemimpin biasanya tak keluar modal dari kocek sendiri, tak macam ahli perniagaan. Maaf.... kalau saya terkasar bahasa, hanya nak mengingatkan aje. Rakyat dulu kagum dgn UMNO tapi sekarang dah meluat kerana ulah pemimpin tertinggi UMNO yg rakus mencari kesempatan untuk kepentingan diri sendiri, Zaman dah berubah....kini zaman IT, semuanya transparent dan maklumat boleh didapati di hujung jari.

    Salam perjuangan.

    Speaking WITHOUT PREJUDICE, FEAR OR FAVOUR.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tepat sekali!

      Rakyat dulu kagum dgn UMNO tapi sekarang dah meluat kerana ulah pemimpin tertinggi UMNO yg rakus mencari kesempatan untuk kepentingan diri sendiri, Zaman dah berubah....kini zaman IT, semuanya transparent dan maklumat boleh didapati di hujung jari.

      UMNO tidak lagi dapat memperdaya rakyat dgn mudah seperti dahulu melalui tv karat & paper karutnya.

      UMNO tidak dapat hendak sembunyikan lagi kegiatan korup, penyelewengan, penyalah gunaan kuasa dan rasuah yg berleluasa di kalangan pemeipin2nya.

      UMNO tidak dapat menyangkal lagi, umpan yg dihambur untuk membangunkan Melayu2 kampong dlm jutaan RM itu tidak sebanyak mana berbanding yg dikaut oleh pemimpin2nya berbilion2 RM.

      UMNO tidak relevan lagi sbg satu parti untuk membela Melayu.




      Delete
    2. Org Umno yg meluat ke sebahagian kecil pemimpin. Kerana sayanglah kami membuat teguran. Bukan bermakna bila kami membuat teguran...Umno tidak relevan.

      Anda mengambil kesempatan. Anda bukan Umno. Anda dr luar parti. Semarah apapun org Umno yg beri komen disini tidak mengatakan Umno tidak relevan. Majoriti kita dpt lihat mereka mengatakan tetap Umno. Mereka mau perubahan pemimpin bukan parti.

      Pernyataan anda seperti penyelewengan salahguna kuasa seperti meludah ke langit jatuh anda telan sendiri. Lagi parah moral dipakatan.

      Mana ada blog pembangkang yg benarkan pihak lawan beri komen...delete tauuuuu. Yg bodohkan rakyat adalah.

      Delete
    3. 9:14pm

      Mungkin 8:32pm nak sokong hujah 8:12 di atas .... kerana marahkan sesetengah pemimpin UMNO, tetapi dia tak pandai menyusun ayat ...

      Saya rasa, ayat terakhir beliau mungkin bermaksud:

      UMNO tidak relevan lagi sbg satu parti untuk membela Melayu, jika tidak mahu berubah ...

      Delete
  10. PEMBETULAN / CORRECTION:

    Saya gemar topik sebegini. Ini menunjukkan kita orang UMNO bersikap demokratik. Kita bukan Pak Angguk tak bertempat. Bila tak betul, kita sanggah tapi dgn hemah dan kritikan membina (constructive criticism).

    Ayuh teman-teman mari curah idea-idea bernas demi Agama, Bangsa & Negara. Saya gemar topik sebegini. Ini menunjukkan kita orang UMNO bersikap demokratik. Kita bukan Pak Angguk tak bertempat. Bila tak betul, kita sanggah tapi dgn hemah dan kritikan membina(constructive criticism).

    Harap sabarlah dulu YAB DS Dr. Zambry. Usah terburu-buru hendak teruskan projek itu sebab kami khuatir duit habis tapi projek terbengkalai ataupun jadi monumen gajah putih - tak berfaedah. Orang politik biasanya dia bukan peduli apa, asal kocek masuk! Kena buat in-depth study kenapa yg dulu tu buat kerja tak sudah. Is it feasible? Jika nak diteruskan juga, ada dana ke? Jgn nak menambah hutang kerajaan negeri/pusat, kerana yg beban ialah tax payer dan rakyat juga. Pemimpin biasanya tak keluar modal dari kocek sendiri, tak macam ahli perniagaan.

    Maaf.... kalau saya terkasar bahasa, hanya nak mengingatkan aje. Rakyat dulu kagum dgn UMNO tapi sekarang dah meluat kerana ulah pemimpin-pemimpin UMNO yg rakus mencari kesempatan untuk kepentingan diri sendiri, Zaman dah berubah....kini zaman IT, semuanya transparent dan maklumat boleh didapati di hujung jari.

    Salam perjuangan.

    Speaking WITHOUT PREJUDICE, FEAR OR FAVOUR.

    ReplyDelete
    Replies

    1. aiik? Tak nampak apa2 pembetulan pun ...?

      Bunyinya sama saja..!

      Delete
    2. ... hati2, ... rba ....

      ... gestapo ... ala KGB ...

      Delete
    3. Bukan RBA!

      Geng/ejen RBA ...

      Delete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!