EMAIL BERAPI DARI PEMBACA KHAS UNTUK KEMENTERIAN KESIHATAN! TIADA WANG NYAWA BOLEH MELAYANG!

Kat bawah ni aku nak share dengan korang satu email yang sangat menyentuh hati. Benda ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Maka diatas kesedaran itu aku mahu pihak bertanggungjawab supaya mencari penyelesaian terabik untuk permasalahaan ini. Marilah kita baca luahan hati Hamba Allah yang tak mahu namanya disiarkan:

Saya adalah rakyat Malaysia yang berpendapatan sederhana berasal dari Kelantan. Rata-rata ahli keluarga serta sanak saudara saya berpendapatan rendah dan sederhana.

Kami tergolong dalam golongan masyarakat luar bandar. Rata-rata ahli keluarga kami dan sanak saudara kami adalah pengundi BN. Keterujaan dan kesetiaan kami kepada BN tidak perlu dipertikaikan lagi. Kami menghargai dan kami menyanjungi kerajaan yang ada kerana ianya banyak membantu kami golongan luar bandar.

Tujuan saya menulis surat ini bukan untuk menyalahkan Perdana Menteri , Timbalan Perdana Menteri , Menteri berkenaan atau BN. Saya hanya ingin memberitahu dan meminta kerajaan memperbetulkan masalah yang berlarutan sejak sekian lama dan seolah-olah tiada jalan penyelesaiannya.

Pada tanggal 4.Jun.2013, pakcik saya telah dimasukkan ke Hospital Universiti Sains Malaysia Kubang Kerian (HUSM). Beliau dimasukkan kerana melalui satu surat rujukan daripada sebuah klinik swasta kerana sakit dalam bahagian perut.

Pakcik saya ditempatkan di Wad 2 Intan. Doktor telah melakukan X Ray keatas beliau. Setelah ditanya oleh ahli keluarga doktor menjelaskan bahawa terdapat bubble di bahagian usus pakcik saya. Semasa di dalam wad ada masanya pakcik saya sakit dengan kuat, ada masa sakit sederhana dan ada masa sakitnya hilang. Tetapi tiap-tiap hari beliau akan sakit.

Selepas dua hari di hospital ahli keluarga masih belum mengetahui apa penyakit pakcik saya. Adakah ianya kanser, ada ketumbuhan atau penyakit lain ? Doktor hanya berkata tidak dapat dipastikan lagi, melainkan jika dilakukan CT Scan. Kami memohon kepada doktor agar dilakukan CT Scan. Doktor menjawab tidak boleh kerana mereka perlu mengutamakan pesakit lain. Tak mengapalah, kami menunggu.

Hari demi hari berlalu tiada apa-apa perubahan yang berlaku. Setiap hari pakcik saya sakit. Perutnya makin membuncit. Akhirnya pada tanggal 10.Jun.2013 kami ahli keluarga sepakat untuk discaj pakcik saya dari HUSM dengan risiko sendiri.

Dari HUSM kami membawa pakcik saya ke sebuah hospital pakar swasta di Kota Bharu. Tujuannya untuk melakukan ujian CT Scan supaya kami dapat tahu apa penyakitnya. Setelah dibawa ke hospital swasta dalam masa 2 jam sahaja kami telah mengetahui penyakitnya. Doktor mengatakan ada satu benda seolah-olah ketumbuhan yang wujud berhampiran ususnya. Jika mahu dilakukan pembedahan ianya boleh dilakukan keesokkan harinya iaitu pada 11.Jun.2013. Kosnya lebih kurang RM 20,000.00. Kami tiada pilihan melainkan setuju. Soal kos kami sanak saudara sumbang sedikit seorang.

Hasil pembedahan yang dilakukan pada pagi 11.Jun.2013 doktor berjaya mengeluarkan hampir 1 liter nanah dibahagian usus pakcik saya. Dalam masa beberapa jam sahaja pakcik saya stabil dan kini telah ditempatkan di wad biasa.

Enam hari di HUSM tiada apa-apa perubahan yang berlaku. Dalam masa 24 jam dipindahkan ke hospital swasta segalanya berubah.

Apakah nasib yang akan menimpa pakcik saya jika beliau terus berada di HUSM ? Tidak mustahil beliau akan kehilangan nyawa.

Kami bernasib baik kerana kami dapat kumpulkan wang sumbangan dari sanak saudara untuk membiayai rawatan pakcik saya. Bagaimana pula dengan nasib orang-orang yang tidak berkemampuan ? Adakah mereka terpaksa menggadaikan nyawa di hospital kerajaan kerana mereka tidak punyai wang ?

Saya pun buntu dalam hal ini. Untuk salahkan kerajaan tidak boleh kerana kerajaan telah berusaha sedaya mungkin menolong rakyat dalam urusan kesihatan.

Nak salahkan pihak hospital juga tidak boleh kerana mereka juga menghadapi banyak masalah , seperti kekurangan doktor, kekurangan peralatan , bilangan pesakit yang terlalu ramai dan sebagainya.

Akhirnya nyawa rakyat yang menjadi mangsa.

Perkara ini bukan perkara baru. Ianya telah berlarutan sejak zaman berzaman. Satu kaedah atau satu jalan penyelesaian baru harus dicari untuk menyelesaikan masalah ini.

56 Responses to "EMAIL BERAPI DARI PEMBACA KHAS UNTUK KEMENTERIAN KESIHATAN! TIADA WANG NYAWA BOLEH MELAYANG!"

  1. Replies
    1. KAH....KAH...KAH.....Mamak bodoh stout kasi taruk....semalan cakap boleh cari dana nak hantar DSAI pergi mekah. Hari ini apa sebab tak cari dana beli mesin ctscan? Sebab lu mamak otak kerbau....buat kerja semua bodoh.

      Delete
    2. Isteri saya juga kerja di hospital kerajaan. Masalah kekurangan peralatan, malah kekurangan ubat adalah perkara biasa di hospital kerajaan. Tak adil menyalahkan pihak pengurusan dan staf hospital kerajaan kerana mereka tlh cuba membuat yg terbaik utk pesakit yg jumlahnya melebihi nisbah biasa pesakit:doktor utk negara membangun.
      Masalah utama hospital kerajaan ialah kekangan peruntukan. Kerajaan terlalu banyak menghabiskan peruntukan perkara-perkara yg tak diperlukan rakyat seperti BR1M, telefon pintar dan berbagai R1M lagi. Akhirnya akibat terlalu banyak berhabis-habisan untuk perkara-perkara yang tak perlu, keperluan peruntukan utk kesihatan rakyat terabai....

      Delete
    3. Selalunya yg byk mndptkn rawatan di klinik kerajaan ( yg selalu sakit) adalh dr non bumi...klw x prcaya peri ke pusat kesihatan kecil

      Delete
    4. Lain kali trus masuk website kemtrian kesihatan trus wat komplin online dan diaorang akan bagi respon dlm masa 24 jam.

      Delete
  2. org kaya di dahulukan,,,org miskin di biarkan...

    ReplyDelete
  3. Itulah realiti yg berlaku...nasihat aku, kalau ada kemampuan, belilah insurance..zaman sekarang, kalau nak cepat, hospital swasta tempatnya..janji insurance ada..

    Yg penting, terpulang pd kemampuan masing2..setakat cover harian 1 family rm2-5 ape sangatlah kn??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insuran Tawakal

      Delete
    2. Anon 12:25, ALHAMDULILLAH!

      MAKCIK Tempurung.

      (PERHATIAN: ada PENYAMUN penakut disyaki dari DAPigs/PKRats durjana yang sekarang meniru gelaran saya tetapi sebagai "Pakcik Tempurung/Temporung" untuk mengelirukan pembaca).

      Delete
    3. Wei carlos menyamar!! Ko bleh tak dok diam2 dalam kantong taik babi...!! Menyemak jer...!!!

      Delete
  4. Itulah realiti yg berlaku...nasihat aku, kalau ada kemampuan, belilah insurance..zaman sekarang, kalau nak cepat, hospital swasta tempatnya..janji insurance ada..

    Yg penting, terpulang pd kemampuan masing2..setakat cover harian 1 family rm2-5 ape sangatlah kn??

    ReplyDelete
  5. Confirm salah hospital sb rujuk patient pd salah klinik sepatutnya terus hntr ke klinik gastrology bukannya radiology...betul ke doktor2 kat luar tu?saya ni pemandu bas rapid kl je tak tau pun pasal medical.

    ReplyDelete
  6. anak gadis menteri mana agaknya yg berkelakuan lucah ni:

    http://jav4load.org/tag/hd

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huh....anak bakal menteri pr

      Delete
  7. Saya juga ditimpa hal seakan sama. Pada bulan Mei 2011 saya terlibat kemalangan jalanraya mengakibatkan tulang lutut saya boleh dikatakan hancur. Saya dimasukkan ke hospital di Sabah. Selepas dua kali x-ray doktor maklumkan kepada saya yang kecederaan saya teruk dan dimasukkan kewad. Doktor beritahu lagi saya perlu di CT Scan sebelum dibuat pembedahan dan perlu tunggu giliran. Doktor tidak terangkan kepada saya apa-apa pilihan lain keada saya sama ada saya boleh buat CT Scan di hospital swasta. Saya terpaksa tunggu sehingga lapan hari baru boleh dibuat CT Scan dan pagi hari kesepuloh baru dibuat pembedahan. Bayangkan 10 hari baru dibuat pembedahan sedangkan tulang-tulang yang ecah telah bercantum walaupun tidak sepenuhnya. Jadi akibatnya saya tanggunglah hingga tak tahu bila.... Tiada doktor cadangkan saya buat CT Scan di hospital swasta.... Jadilah saya seorang OKU...........

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya sangat bersimpati dengan saudara. sudah sampai masanya Kementerian Kesihatan pula perlu dikejutkan. rakyat semestinyalah didahulukan.

      Delete
    2. Bukan kejutkan saja ... seraaanngg !!!

      Delete
    3. Setahu saya semua hospital2 kerajaan akan beri perhatian khas kpd OKU ... Orang Kaya Umno ...

      Delete
  8. hospital gomen... what to expect...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hey anon 10:49 & 11:08, Baik lu dua EKOR pergi lubang DAPigs-si lim kit-SIAL/PKRats yang tak habis JILAT kaki kudis-bernanah Barat-Zionis tu! Situ banyak BIAWAK dan ULAR JADIAN!

      MAKCIK Tempurung.

      (PERHATIAN: ada PENYAMUN penakut disyaki dari DAP/PKR durjana yang sekarang meniru gelaran saya tetapi sebagai "Pakcik Tempurung/Temporung" untuk mengelirukan pembaca).

      Delete
    2. MAKCIK (katak bawah)Tempurung, kes orang susah tak dpt attention dari Hosptal Kerajaan ni, bukan ada kaitan dgn agenda Kristian-Zionis ke ...?

      Delete
  9. HUSM bukan di bawah kementerian kesihatan, ia kepunyaan universiti dan berada dibawah kuasa kementerian pelajaran dan pengajian tinggi.

    ReplyDelete
  10. Tka payahlah nak kata sana kata sini. Yang kaya confirm tak ke hospital kerajaan, dan yang ada insurans pun sama gaks. Hatta kalau demam panas pun akan stay sepital swasta. hospital kerajaan hanya dikunjungi yg berpendapatan rendah, sederhana, atau sebahagian kakitangan kerajaan. Segala kemudahan bagi sesetengah hospital ada yang sebaik kalau pun tidak lebih baik dari sepital kerajaan. perkara yang nyata dan memang berlaku...memang berlaku kes-kes terpaksa menanti giliran..... tau tak untuk proses CT scsn tak sama macam nak buat ultra sound atau nak x-ray biasa... ct-scan kalau nak uat untuk satu org pun boleh makn masa hampir sejm...iaitu termasuk proses persediaan kelengkapan dan persediaan ke atas pesakit. bayangkan kalau pun haanya 50 pesakit yang memerlukan ct scan...agak-agaknya berapa hari untuk menyiapkan jumlah itu...dan yang kita tahu di hospital kerajaan bukan belas, dan bukan juga puluhan....tetapi ratusan pesakit yang memerlukan di ct scan, d ultra sound ataupun d x ray... Doalah yang terbaik buat kerajaan semoga perkhidmatan kesihatan mencapai penyelesain terbaik.

    ReplyDelete
  11. saya sememangnya faham sebenar benarnya masaalah yang telah dihadapi oleh saudara kita itu. alasan yang selalu diberikan ialah waiting list terlalu ramai. boleh dikatakan menyeluruh Pegawai Perubatan termasuk juga Pakar tidak langsung punyai patient care attitude. ada diantara kes yang dimasukkan ke hospital tidak langsung diberikan rawatan kecualilah ubat ubatan atau suntikan bagi meredakan kesakitan pesakit.

    ReplyDelete
  12. saya juga pernah mengalami penyakit yg hampir serupa...saya berada di hospital kerajaan slama 3 bulan untuk sembuh...hospital kerajaan utamakan pesakit yg betul2 dlm kondisi berat yg perlu diambil perhatian serius dahulu untuk dirawat...tapi tidak bermaksud pesakit lain tidak diutamakan...saya tahu ubat yg saya ambil stiap hari bukannya murah...malah hospital krajaan langsung tidak mengira latar blakang warganegara untuk merawat seseorang asalkan dia adalah seorang pesakit...dlm masa 3 bulan dihospital saya berterima kasih kepada semua doktor,jururawat yg langsung tidak jemu dlm melakukan kerja mereka untuk berbakti pada masyarakat...

    ReplyDelete
  13. Ini mungkin RBA nak fitnah hospital pulak!!!!

    ReplyDelete
  14. Bai,

    HUSM tu milik Kementerian Pendidikan melalui USM. Bukan bidang kuasa Kementerian Kesihatan. Nak tembak tu, biar laa tepat. Lain laa kalau pergi Hospital Raja Perempuan Zainab.

    Tapi bab tak cukup duit ni, harap laa maklum. Kerajaan dah peruntuk berbilion dah untuk rakyat. Jangan laa kerana 1,2 kes tak lepas, nak langgar satu kementerian. Agak2 laa. Banyak lagi pakcik-makcik yang tak mampu tapi dapat manfaat daripada hasil usaha kerajaan ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hasil usaha kerajaan ni... kalau tak kena cara tak guna juga ... Orang putih kata "not only work hard, work smart" ... Kerajaan dah peruntuk berbilion dah untuk rakyat ... supaya terus menyokong dan mengekalkan kerajaan yg ada sekarang ...

      Delete
  15. Tu lah jadinya kalau taruh menteri Kesihatan Cina. Kita tengok menteri melayu ni boleh pakai ke tak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menteri Melayu ke, menteri Cina ke, menteri HIndu ke ... menteri BN lah juga ... He he he ...

      Delete
  16. haha..tula hampa,bila kementerian cdg agar semua rkyt mlaysia di insurant kesihatankn, pakat2 xnak..skrg, mmg patut la kita kena que tgu giliran..camonla, dh tiba msanya agar seluruh rkyt mlysia d insurankn..biar syrkt insurent yg byr bil kita..baru dpt lyanan yg lbih baik n cepat..bila hsptal swasta org msuk byk nti, scara xlgsung hsptal krajaan xla sesak sgt...mka ct scan xla kna tgu bhari2..

    ReplyDelete
  17. Benda atau kes mcm ni bukan sehari dua ni saja berlaku mamak tongkang ooiii ,,, dah berkurun pun ... Bukan di Kem Kesihatan saja ... Aku tau lah hang bubuh api nak ajak orang serang KK sekali dgn menteri dia ... pasai apa ha? Pasai KK tak mahu defend SPR kes dakwat kekal ... Cek dok kata dah ... keling mamak putaq alam ni ... asai ada ‘masyuuk’, artikel/entry apa pun dia akan bawa masuk ke blog dia ni ... Pakcik2 yg dok buat bendang tu ... kalau ada banyak tikuih dok makan padi ... kumpui duit, bok mai suruh pk tulih dlm blog dia ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hang ni pasai apa anon? Terlebih cuka ka? Siar email orang yang nak luah perasaan pun hang nak maki hamun? ABis tu nak buat lagu mana? Sama macam pakatan ka telan ja kunyit anwar dan gang menipu rakyat? Balik2 dok cerita pasal duit, ada pikiaq ka pasai rakyat? Aku sokong PK, skorang2nya ada gak dia bela orang susah. Ko tu tau hina org ja, bukan nak nolong pun..

      Delete
    2. Yg email Kem Pelajaran pasai anak tak dapat masuk U, yg email pasai pasai anak keluaq U, 10 tahun tak dapat kerja ... yg email pasai sekolah agama rakyat tak dapat bantuan ... beribu-ribu-ribu-ribu- ... dia bela orang susah ... bila ada 'masyuk' ...

      Delete
  18. Inilah nasib orang2 Melayu yg bodoh hidup semua nak freee. Bayaran naik harga sikit saja kutok kerajaan, salahkan keraajaaan. Harga sekotak rokok RM10 sehari sampe 1-2 kotak mampu beli tetapi wang ansuransi medikal untuk keluarga tak mampu nak beli. Nak makan free, kawin free, beranak freee, tolll free, PtpTn freee, semua freee.
    Gunakanlah otak brrjambul tu pikiaq. Marilah kitaa bersatu dan boikot brangan Cina, jihad ekonomi. Minta Kerajaan tubuhkan medical grant buat yg miskin dan tambahkan peruntukan untk khidmat hospital rakyat. Jangan ikut dgnar Penipu besar Nuar Jubor dan jadi bahalul.

    ReplyDelete
  19. Inilah nasib orang2 Melayu yg bodoh hidup semua nak freee. Bayaran naik harga sikit saja kutok kerajaan, salahkan keraajaaan. Harga sekotak rokok RM10 sehari sampe 1-2 kotak mampu beli tetapi wang ansuransi medikal untuk keluarga tak mampu nak beli. Nak makan free, kawin free, beranak freee, tolll free, PtpTn freee, semua freee.
    Gunakanlah otak brrjambul tu pikiaq. Marilah kitaa bersatu dan boikot brangan Cina, jihad ekonomi. Minta Kerajaan tubuhkan medical grant buat yg miskin dan tambahkan peruntukan untk khidmat hospital rakyat. Jangan ikut dgnar Penipu besar Nuar Jubor dan jadi bahalul.

    ReplyDelete
  20. Mana ada duit dah nak buat medical grant & tambah peruntukan hospital... habis bagi BR1M ... Tunggu sikit masa lagi lah, kena naikkan cukai import barang2 keperluan ... top up balik tabung ...

    ReplyDelete
  21. Hospital di semua daerah yang lengkap serta mencukupi terutama di bandar-bandar besar... jika perlu 2 atau 3 hospital. Pastikan rakyat mendapat manfaat dari kemakmuran negara dengan mendapatkan rawatan kesihatan yang lebih baik dan sempurna. Rata-rata rakyat yang berpendapatan rendah sentiasa setia menyokong kerajaan BN dari golongan elitis dan kaya yang sentiasa lupa dan buat-buat lupa akan sumbangan besar kerajaan atas kejayaan dan kekayaan mereka.

    ReplyDelete
  22. Hospital Kerajaan sekarang aku tengok untuk pesakit2 warga pendatang je yg memenuhi wad2.cuba tgk di Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang.Aku tgk dlm wad tu ramai warga bangla dan myanmar.kalau masa melawat dia punya borak satu wad boleh dengar.x rasa bersalah pun menganggu pesakit2 lain.kakitangan spital sorang pun x tegur.apa punya turrr daa.

    ReplyDelete
  23. JANGAN SALAHKAN KERAJAAN ATAU HOSPITAL - SALAHKAN DIRI KITA SELAKU RAKYAT MALAYSIA. KITA KEKURANGAN DOKTOR - SALAH SIAPA? SALAH KITA TAK BELAJAR RAJIN2 NAK JADI DOKTOR. JAGALAH KESIHATAN KALAU BOLEH UNTUK ELAKKAN PENYAKIT KRONIK. JAGA GAYA HIDUP SIHAT.

    ReplyDelete
  24. Mcm tahap kendiri lepasan IPTA ngan IPTS jgak.... Lepasan IPTA lebih manja, lembut dan tahap survival yg rendah. Ckp inggeris pun mcm keling!

    ReplyDelete
  25. Suruh anak Melayu belajar pandai2 jadi pakar petubatan atau dokter tetapi ini mak vapak galakan anak2 ikut demo jalanan. Galakan anak2 buat demo dan jadikan anak2 sebagai perisai buat Si Gay Tuo kutok. Anak mati katak takpe atau anak mampos tekpe asalkan Hero Tamil pare pundek hidup. Inilah pikiran bengap nak mampoi mak bapok orang2 Melayu. Lepas masuk hospital tak dapat rawatan salahkan kerajaaan. Bengap nak mampoi.

    ReplyDelete
  26. Suruh anak Melayu belajar pandai2 jadi pakar petubatan atau dokter tetapi ini mak vapak galakan anak2 ikut demo jalanan. Galakan anak2 buat demo dan jadikan anak2 sebagai perisai buat Si Gay Tuo kutok. Anak mati katak takpe atau anak mampos tekpe asalkan Hero Tamil pare pundek hidup. Inilah pikiran bengap nak mampoi mak bapok orang2 Melayu. Lepas masuk hospital tak dapat rawatan salahkan kerajaaan. Bengap nak mampoi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hancai lancau lu mala'un mangkuk ayun haram mangkaq bodo dungu buta kayu pekak badak ... Aku ni orang Melayu, pasai tu aku marah ... yg pi dok ikut demo jalanan tu berapa kerat sj. 1% rakyat Melayu pun tak sampai dari seluruh rakyat Melayu ... Inilah pikiran bengap nak mampoi kuda kayu orang2 Melayu yg main balun tulis ikut sedap hati ... Hang tau tak, dlm PRU13 dulu sambutan atau sokongan orang2 Melayu kpd kerajaan BN-UMNO adalah lebih memberansangkan dan meningkat berbanding PRU12 ... Akai mcm budak2 tadika ... kecik2 tak mahu mampuih, bila besar dok kerja mengata orang ... hiiaaarrggghhhh ... ptuuiiihhh ...

      Delete
    2. Yg hang naik sawan kenopo. Kote tak bole naik ja atau datang bulan. Hang kecik2 jatuh dari katil ke macam Nizar Lahanat. Cuba comment guna akal jangan guna nafsu vavi. Apa masalahnya nyah?

      Delete
  27. Hospital kerajaan kena handle patients terlalu ramai, toksah nak banding dgn hospital private yg patients kes mcm disebut tu 1 dlm sebulan jer, tapi bilangan doktor pakar terlebih (ratio doctor:patients). Melayu tak ramai yg jadi pakar, dah tu cinabeng tak ramai ada semangat nak tolong orang, ramai berebut nk kerja kat hospital swasta, boleh dapat lebih puluhan / ratusan ribu sebulan. Kerja kat hospital gomen gaji pakar yg dah nak pencen pun tak sampai lima belas ribu.

    Toksah kutuk hospital gomen kalau tak tau sebab musababnya. Kalau dapat kat geng PR, boleh semua hospital akan jadi swasta, hanya untuk org2 kaya je. Melayu yg terlebih ramai miskin tu pergi beli panadol kat kedai 7-eleven je. Dak pun lap je kepala ngan kain basah. Macam kat Indon, yg boleh masuk hospital org kaya je (dan kebanyakannya cina).

    ReplyDelete
  28. Jawapannya mudah saja …
    Hospital jangan gila sangat nak buat ISO
    Hospital jangan gila sangat nak buat akreditasi
    Doktor jangan gila sangat hadir mesyuarat , kursus
    Doktor doctor senior atau pakar tu kalau doctor biasa rujuk pesakit tengok je le
    Jangan marah leter leter balik doctor muda muda tu

    Hang tau ISO akreditasi tu karut jer
    Habis semua staff dikerah buat persediaan berminggu lamaya
    Tinggal abes kerja hakiki

    Hang tau ada setengah doctor pakar senior tu macam macam disuruhnya kita buat
    Kalau nak rujuk pesakit kat dia
    Ambil ujian tu ambil ujian ni
    Buat itu buat ini
    Kalau tak buat nanti dimarah nya

    Hang tau doctor senior yang pakar2 tu
    Berlambak lambak dapat JUSA kalau kat hospital negeri
    Gajinya berbelas ribu
    Polis yang gugur kat lahad datu pon tak macam tu

    Hang tau apa yang banyak kat hospital
    Mesyuarat mesyuarat kursus kursus
    Macam la lepas keluar university perubatan dan kolej jururawat
    Masih bodoh lagi tak tahu rawat pesakit

    Ubah yang gini dulu
    Utamakan pesakit daripada ISO akreditasi
    Utamakan pesakit dari segala macam odit yang karut marut
    Utamakan pesakit daripada mesyuarat kursus yang berulang ulang
    Utamakan pesakit daripada pangkat pangkat JUSA dan segala macam U
    Mintak mintak hospital kerajaan ok
    Aku pon suka.

    ReplyDelete
  29. JIKA KITA TINGGAL/BERMAUSTATIN DI NEGARA EROPAH BARAT ADALAH DIWAJIBKAN MEMILIKI INSUREN KESIHATAN PERIBADI,,,SETIAP SEORANG WAJIB MEMBAYAR SEBULAN EURO110XRM4=RM440.....KAMI TINGGAL BERDUA IAITU WAJIB MEMBAYAR EURO220XRM4=RM880 TIAP2 SEBULAN SEHINGGA AKHIR HAYAT,,,,ITU TIDAK TERMASUK INSUREN PERGIGIAN !!....SETIAP PESAKIT PERLU MEMBUAT TEMUJANJI/APPOIMENT DAHULU SEBELUM DATANG BERJUMPA HOUSE/PERIBADI DOKTER DIKLINIK/HOSPITAL.....JIKA PERLU SCAN/X-TRAY,,,PERLU MENGADAKAN TEMUJANJI BERASINGAN LAGI SEBELUM MENDAPATKANNYA DIHOSPITAL,,KECUALI EMERGENCY !!.....UBAT2AN YANG RINGAN HARUS DIBAYAR SENDIRI KECUALI UBAT2AN BERAT DIBAYAR PIHAK INSUREN.....DIMALAYSIA AMAT BERSHUKUR SEKALI KEPADA ALLAH SERTA KERAJAAN KERANA JIKA SAKIT RINGAN,,RAKYAT TEMPATAN PERLU KEKLINIK1MALAYSIA/HOSPITAL KERAJAAN HANYA MEMBAYAR RM1 DAN AKAN MENDAPAT UBAT ASAS SEPERTI PARACETAMOL DEMAM/PIRITON SELSEMA/UBAT KUMUR2 SAKIT TEKAK/CREAM GATAL KULIT DAN SEBAGAINYA...PENDAPAT SAYA AMAT BERTUAH TINGGAL DIMALAYSIA SERTA MENDAPAT PERKHIDMATAN YANG AMAT MURAH DIHOSPITAL/KLINIK KERAJAAN MALAYSIA....KALAU ADA CACAT CELA SEGI PERKHIDMATANNYA,,,ITU BOLEH DIPERBAIKI !! WASSALAM....HIDUP BARISAN NASIONAL!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  30. See, free stuffs dont work! Education or health also does not work. The only thing free that works is SEX!

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAND JOB IS FREE...SELF DO IT AT HOME !!

      Delete
  31. Orang Melayu harus sedar bahawa mereka harus bekerja kuat serta menabung. Dunia dah makin canggih. Kalau dulu kita panggil penyakit yg sukar diubati sebagai santau atau sihir. Keluarga juga perlu kerja kuat. Bila ada musibah macam ini maka berpakatlah membantu. Tiada masa confort zone lagi. Bantuan buku kepada siswa juga disalah guna.

    ReplyDelete
  32. mungtak tahu ker.... staf HUSM 90% adalah penyokong tegar PAS.... aku sendiri pergi siasat dan terdekat percakapan mereka.. ramai2 dok sebut " pakoh hijau" sblm PRU lepas.. jadi fikir fikirkanlah.. bila mereka tahu mung tu UMNO/BN. mmg mcm tu mereka layan.. ayoh aku pun senasib jgk dgn pokcik mung....

    ReplyDelete
  33. Usm kat kelantan, jgn pergi kalau anda miskin. Mereka entertain org kaya je. Dah lama berlaku. So pergilah hospital besar di kota bharu. Tiada discrimination.

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!