BANGUNLAH WAHAI YANG BERKUASA! MELAYU SEMAKIN DIBANGSATKAN DI BUMI SENDIRI!

KUALA LUMPUR 2 Jun - Seorang Ketua Jabatan Drama dan Teater di Pusat Kebudayaan Universiti Malaya (UM) dilucutkan jawatan hanya kerana menegur gaya penulisan skrip teater karya dua pelajar Cina tahun akhir universiti itu yang disifatkan mempunyai unsur-unsur perkauman.

Menurut sumber, ketua jabatan berkenaan yang sepatutnya melepaskan jawatannya pada Jun 2014, telah menerima surat daripada pihak pengurusan universiti pada 22 Mei lalu.

Berdasarkan surat tersebut, pelucutan jawatan sebagai ketua jabatan itu berkuat kuasa 1 Jun ini.

"Setiap pelajar yang mengambil kursus ini akan mempunyai seorang penyelia bagi menasihati karya yang mahu dihasilkan. Isu timbul apabila skrip teater pelajar di bawah seorang penyelia didapati mengandungi unsur-unsur perkauman.

"Apabila skrip dihasilkan dibawa ke panel penilai yang terdiri daripada lima orang (ketua jabatan tersebut dan empat orang pensyarah), pelajar dinasihati untuk mengolah semula skrip mereka," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Bagaimanapun katanya, salah seorang penilai berketurunan India yang juga merupakan penyelia kepada pelajar terbabit berkeras mempertahankan karya yang dihasilkan.

"Alasan yang diberikan penyelia itu ialah seni tidak seharusnya dibatasi oleh sesuatu isu," katanya.

Namun, empat ahli panel penilai tetap mencadangkan supaya sebelum teater berkenaan dipertontonkan kepada khalayak, skrip tersebut perlu terlebih dahulu mendapat kebenaran pihak polis kerana dikhuatiri menyalahi undang-undang.

Bagaimanapun, penilai yang juga penyelia berketurunan India itu telah bertindak bertemu dengan kedua ibu bapa pelajar berkenaan.

"Ibu bapa pelajar tersebut telah datang berjumpa Dekan Pusat Kebudayaan dan disebabkan bimbang perkara itu dihebahkan, dekan berkenaan telah mengeluarkan surat penamatan jawatan kepada ketua jabatan itu.

"Tindakan diambil tanpa ada sebarang usul periksa dan perbincangan terlebih dahulu dengan ketua jabatan (seorang Melayu) berkenaan," jelasnya.

Difahamkan teater tersebut menyentuh soal institusi raja-raja selain menyindir dengan mengumpamakan orang Melayu 'bodoh.'

Dalam masa sama, teater dimaksudkan tetap dipertontonkan kepada khalayak tanpa melakukan sebarang pengolahan pada 18 dan 19 Mei lalu.


© Utusan Melayu (M) Bhd 

65 Responses to "BANGUNLAH WAHAI YANG BERKUASA! MELAYU SEMAKIN DIBANGSATKAN DI BUMI SENDIRI!"

  1. ORG MELAYU N PEMIMPIN MELAYU N YG JADI BARUA KAFIR HARBI KALU TAKUT KAT KAFIR HARBI KERAT TELOQ LEMPAQ KAT ANJING

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang penting pehak pengurusan university tahu










      Apa tindakan pehak pengurusan university,adakah mereka-mereka-mereka-mereka ini semua akan membisu.





      Delete
  2. Wah....Selepas cina lu serang habis habisan, hari ni lu serang india pula esok lusa lu lancarkan kempen boikot barang india kononya demi melayu
    tapi maksud sebenar mahu bn hancur lebur.

    dalam kelapa otak lu ni ada taik ke parpu sampai tak boleh nak berfikir baik buruk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kepala bodoh..bila parpu kata nak hancurkan BN.. Apa kaitan india dgn BN. Dlm pembangkang pakatan bersepah india..bukan bermakna india diatas penyokong BN.. Isunya mengapa diberhentikan dan mengapa membenar isu perkauman dan menuduh Melayu bodoh..jika Uitm atau universiti lain buat drama mengatakan cina bodoh nak merampas tanah Melayu menghina agung..dah menjerit berdemo pakatan peguam..

      Dlm kepala otak lu ada taik takut kebenaran terkuak..hindraf sendiri merasa ditunggang..lu ingat dap pandang India.. India pun takde tempat di dap. Dap utk cina kui.

      Lu bukan india bukan Melayu..lu cina dap kui.

      Delete
    2. Dah lebih setengah abad merdeka, tapi kita masih dijajah oleh minda perkauman. Sampai bila nak berpikir berdasar kerangka perkauman?

      Sepatutnya di Malaysia ini identiti Melayu, Cina, India, Sikh, Siam, Kadazan Dusun, Iban dll dihapuskan. Semuanya cuma dikenali sebagai Malaysia. Parti2 yg membawa identiti perkauman dan berjuang atas nama perkauman tak kira ia di bawah BN atau PR perlu diharamkan. NGO perkauman seperti Perkasa, Perkida, Hindraf, Jiao Zong dll juga perlu diharamkan.

      Begitu juga institusi pendididkan yang berteraskan perkauman seperti sekolah Cina dan India perlu dihapuskan, semua anak2 Malaysia cuma perlu ke sekolah nasional, bercakap dalam bahasa kebangsaan...

      Dah lama sangat kita diperintah mengikut acuan penjajah British devide and rule...Biar kita cuma berfikir tentang Malaysia dan Islam, bukan lagi berfikir tentang Cina dan India,...

      Delete
    3. Anon 4.06 burit bean army ke?

      Delete
  3. Parpu Kari, anda seorang mamak, tak perlu sibuklah tentang Melayu

    ReplyDelete
    Replies
    1. islam tidak kira dari bangsa apa.
      Melayu cina india mat saleh british mat saleh us rusia france bosnia thai vietnam jepun india pakistan palestin egypt syria etc etc etc masih saudara seislam jika mereka pratik islam mereka adala saudara seislam.!!!

      Delete
    2. Anon 4.09 lu cina dap kui tak perlu sibuk blog umno..lu menyemak pi berambus.

      Pi sana cari makna MELAYU BUMIPUTERA DAN PRIBUMI. Jgn bodoh bongok. Nuor campuran india melayu..mengapa kata Melayu..mengapa tak kata mamak. Kalau bodoh piang jgn tunjuk pandai.

      Delete
  4. acid test for najib@UMNO dlm menangani kes ini. Wahai melayu anda mesti bangga dgn perkataan rasis, sbb dgn rasis 10 jutawan msia adalah bukan melayu, sek vernakular satu2nya di dunia ada dimsia.

    Perhatikan secara dekat mcmana kes ini ditangani.Kalu UMNO fail dgn kes ini, parti melayu rasis mesti ditubuhkan.

    Aku rasis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Usah komen banyak.

      ABC
      BCL
      BBC
      Boikot Air Asia
      Hapuskan STJK(C)

      Aku pun bangga jadi Melayu rasis.

      Delete
  5. anon 4.06....lu phm citer ka tidak...jgn alih citer serabut arr...kalau x tau jgn sora arrr....bangang bebal punya anjing....cihhh...

    ReplyDelete
  6. Susah jadi Melayu di Tanah Malaya ni sekarang. Beruntung jadi Cina dan lain lain. Rasanya mood hari ni nak memarang lah.

    ReplyDelete
  7. Cinabeng dan keling hasil ternakan DAPigs sudah semakin kurang ajar. Nampaknya proses transformasi Najib sudah menampakkan hasilnya.

    ReplyDelete
  8. Bila masa pulak keling tu tau ptahankan hasil seni? Dia xingat ke novel skolah yg ada tulis PARIA? mengamuk keling, ni lain pulak jadi.

    ReplyDelete
  9. Soya bean army melayu kluaran DAP ada kat sini ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedapnye perisa cokelat soya bean cap keluaran DAP ni...haktuihhh...

      Delete
  10. Ini semua kena mengena dengan Transformasi Najib.Apa-apa yang membabitkan Melayu dan Raja Raja Melayu boleh digasak, dicincang dan dipijak. Apa:apa berkaitan selain dari Melayu mestilah disanjung dan diberi penghormatan yang TERTINGGI.

    Penasihat penasihat aku, khusus nya Omar Ong MESTI diberi keutamaan didalam apa sahaja hal.

    So Najib, Fuck you and fuck off from Malaysian politics. Kau tak layak menjadi pemimpin....please leave and take with you ALL your useless and hopeless CONsultants.....

    ReplyDelete
  11. masalahnya sebahagian pemimpin termasuk menteri umno hanya suka melayan kwn2 yg menghiburkan mereka. Lepas pru13 ni pun berapa ramai tokoh umno yg enjoy di karaoke dan mes persendirian termasuk di luar negara dgn arak dan betina. kawan2 yg becakap pekara serius mereka tak minat dengar. hingga ada menteri yg kata dia pun nak cari seberapa banyak pluang bisnes menjelang pru14...mana tak punah umno/bn bro!

    ReplyDelete
  12. ITU MULAYU TAK BOLIH PERTAHANKAN MULAYU, KASI POTONG DIA PUNYA LANCAU KASI MAKAN SAMA ANJING. BOLOH PUNYA OLANG.

    ABC+BCL

    ReplyDelete
  13. Aku geram betol dengan Najib . Cina dah tolak BN pun , Najib masih lagi beri muka kat cina .

    ReplyDelete
    Replies
    1. ►Sikit hari lagi masa Chap Goh Meh aku dengar Jib Ah Gor nak masuk iklan lagi.Kali ni dia nak buat Tarian Naga Berapi pulak.Choorr Menggg Arrrr....!!!

      Delete
  14. Universiti Malaya Sudah lama dicinakan !

    ReplyDelete
    Replies
    1. ► Tak silap aku dulu ada pensyarah yang rambut panjang macam Rock Kapak yang kutuk Tun M pun kerja kat UM ni.Memang sarang BABI HANJENG kot kat Universiti tu.PTuiiiiHHH...!!!!

      Delete
    2. Ya mmg benar um dikontrol oleh cina rasis.

      Delete
  15. Mohon bro PK buat entry khas untuk najib, luahkn ape yg trpendam biar dye bngun dari lena..

    ReplyDelete
  16. ► Dey Pundey Appa ...hasil karya seni tak boleh disekat-sekat dan dihalang.Kalau itu macam Novel Interlok kena kasi taruk balik la perkataan KELING PARIA PUNDEK.Jangan nak memekak pulak nanti buat demo suruh mansuhkan ayat tu macam Monyet Hutan.Konon korang berasal dari Great Britan.PtuiiHH..!!!

    ► Bila Interlok ada ayat KELING PARIA korang marah katanya sentitif dan menyentuh isu perkauman.Bila time puak korang yang buat lain pulak hujahnya. Kononya hasil karya seni tidak seharusnya dibatasi oleh sesuatu isu.BABI HANJENG BETUL.!!Sampai satu Melayu kena buang kerja awal.

    ► Sebab tu ada pepatah mengatakan "Cakap Macam Keling".


    ► "Reentry Capsule u ni Rasis sangat lah".Ahhh..Gi Mampos lah ngan korang.PTuiiHHH...!!!

    ReplyDelete
  17. Prof redhuan tee abdullah tulis dalam utusan
    tajuk
    'perlukah menjadi secina cinanya?'

    ini cina kena baca

    ReplyDelete
  18. Awal 80an dulu, akui mengaji UM, fakulti sains (semua lecture Cina). Satu hari nak exam, depan Dewan T Chanselor, aku intai bebudak Cina sedang berkerumun sesuatu (soalan2). Bila masuk dlm hall, exam, rupanya soalan2 adalah sebiji tepat mcm yg depa dok kerumun. Lecturer2 depa bocor bagi soalan, patut la ramai depa dapat 1st class. Aku struggle, pulun gila babi, setakat boleh dapat 2nd class upper shj. Benda ni bukan tak sampai ke pngthuan Pak Unku Aziz (TNC masa tu), tapi dia sekoq ni, didikan Sgpore, kehidupan pun mcm Cina juga, anak dia mana reti cakap Melayu ... UM boleh bangga dgn nama saja 'Universiti Malaya' tapi 'kerajaan' biaq Cina control ..., lebih2 lagi kat Fakulti Engineering ... ada kengkawan kata Universtiti Mala(yu lingkup)ya. Puak2 Cina ni kuat kecoh dan tipu, dulu, kini dan selamanya ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teringat komen seseorang sebelum ni? yg lurus pada org Cina hanya pada rambut sahaja.

      Delete

    2. Aku pun teringak seorang rakan Cina aku berkata:

      Yang lurus pada orang Cina hanya rambutnya sahaja.
      Yang boleh dimakan, semua benda yang membelakangkan matahari.

      Ternyata benar apa yang dikatakan itu.

      Delete
  19. Aku selalu berfikir bahawa anak-anak Cina yang belajar di universiti tu hebat! Sehinggalah anak aku pun berjaya masuk ke fakulti engineering di Universiti Malaya dan mendapat Dean's list pada semester pertama dan kedua tetapi agak merosot pada semester ketiga dan keeempat dan seterusnya tetapi tidak menggagalknanya. Pada semester ketiga aku tanya dia kenapa CGPA nya turun. Dia tidak manjawab soalan ini. Pada semester keempat begitu juga. Aku tidak pressure anak aku tentang pelajaran, kerana aku percaya sebaik-baik kaedah menuntut pelajaran adalah dari memupuk interest dalam ilmu tersebut. Pada sem 5 anak aku ceritakan bagaimana pelajar Cina berkomplot dengan peer mereka dan senior mereka memberi "jalan" untuk membantu cara membuat projek dengan baik, termasuklan cara "menipu". Bila anak aku dipanggil oleh Dekan kenapa pengajiannnya agak menurun dia jawab mengenai cara belajar anak-anak Cina yang pada pandangannya tidak menguntungkan masyarakat dan negara malah menipu untuk berjaya.Dia juga merasa dirnya tertipu!! Dekannya tiada berbuat atau tidak tahu berbuat apa-apa. Aku juga seorang pendidik. Tetapi semanjak peristiwa yang diceritakan oleh anak aku ini, aku sudah hilang hormat pada pelajar Cina!, Anak aku sudah bekerja dan mendapat kedudukan baik hanya setelah bekerja dalam tempoh kurang lima tahun berkat dari didikan aku bahawa jika melakukan sesuatu mestilah jujur dan berminat. Anak aku seorang gadis Melayu hebat dan jujur serta berkebolehan dan cukup kompetitif! Itulah sebanarnya pelajar berjaya! Melayu memang boleh!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. DI tahun2 awal 70an majoriti pensyarah UM adalah kaum cina,khasnya di fakulti perubatan dan kejuruteraan.Maka ramailah rakan2 bumi gagal,refer paper n sebagainya.Memang gila betul jenis kaum ni.

      Delete
    2. Masa aku belajar kat UUM pun sama gak. Aku amik Degree IT dan aku sgt suka pada programming. Pernah satu masa tu, sorg pelajar Cina jumpa aku then tunjukkan sistem yg diorang buat untuk final project. Guna bahasa pengaturcaraan JAVA. Diorg tunjuk dan minta aku periksa mana error yg wujud dalam coding tu. Diorg cerita kat aku, diorg buat sistem tu sendiri then pening nak cari error pulak.

      Tapi bila aku check coding tu, perghhh...gempak gila coding and sistem yg dirog buat ni! Then aku tak yakin ni style coding ni adalah level student coz aku sgt masak dgn coding sepanjang aku check coding atau sistem komputer termasuk beberapa projek student master.

      Then aku tanya semula pada diorg, tapi mati2 bagitau diorg yg buat sendiri. Aku tak puas hati then aku pun tunjukkan beberapa bukti yg aku dapat kenal pasti dalam coding tersebut. membuktikan bahawa coding tu bukan tahap pelajar. Akhirnya diorg terjerat dgn beberapa soalan aku. Rupanya diorg ciplak daripada kawan2 di TAIWAN! Then selepas tu, aku basuh la budak cina tu. Aku tak baiki pun error yg wujud dalam coding tu, just bagi alasan yg aku perlu masa yg agak lama untuk baiki sedangkan diorg nak present sok. Hahaha...pandai2 korang la nanti.

      Moral of story, kebanyakan diorg bukan pandai belajar pun tetapi pandai menipu. Alhamdulillah, berkat ilmu yg diambil secara jujur, aku kini telah pun menjadi pensyarah di IPTA. Sejak tu, tumpuan yg lebih diberikan pada student Cina kalau aspek programming. Mmg terpaksa periksa betul2, sedangkan student Melayu lebih jujur.

      Delete

    3. Meh, aku pun nak tumpang semangkuk cerita pasal masa belajar kat U.
      Aku dulu dimurahkan rezeki oleh Allah SWT dapat menjutkan pelajaran ke Scotland, UK. Dalam kumpulan aku tu ada la 7-8 orang budak Cina, majoritinya Melayu. Bila sampai masa untuk buat assignment, presentation atau exam, kita orang dapati buku-buku yang berkenaan tidak ada dalam perpustakaan, walhal dalam rekod computer librarian itu kata ada buku. Rupa-rupanya budak-budak Cina sial ni dah songlap semua buku. Macamana cara dia buat? Seorang atau dua orang pinjam buku, yang lain buat booking atau reservation buku-buku itu. Dengan cara ini buku-buku itu hanya beredar dalam kalangan dia orang aje lah. Satu lagi tektik yang digunakan ialah dengan mengalih kedudukan buku-buku yang 'hot item' ke tempat lain yang hanya diketahui oleh kalangan mereka saja. Inilah antara permainan kotor dan jahat kaum ini.

      Delete
    4. Isu sorok buku ni pun mmg berlaku masa aku belajar kat U dulu2 pun. Hampeh betul

      Delete
  20. jangan cakap kat universiti je, sekarang ni kebanyakan kompeni di Malaysia walaupun kompeni melayu tapi cina dan bangsa lain dok pegang lapisan tengah dan atas kompeni tu semua, lebih lagi department yang jaga pekerja seperti HR akan di manopoli oleh bangsa cina ni. Tu pasal pekerja-pekerja melayu kebanyakannya tersekat di bawah, tak kira ler melayu tu berdidiplin ke, bijak ke, atau kerja paling baik sekalipun dia buat, HR yang di manopoli oleh cina dan bangsa lain akan menentang sekeras-kerasnya kenaikkan pangkat pekerja-pekerja melayu, jika dapat naik pangkat pun, gaji akan naik ciput je, tak setaraf dengan bangsa cina dalam kompeni tu.

    dah banyak dah kompeni melayu di Malaysia ni yang buat macam tu, nama je kompeni melayu, tapi pentadbiran di pegang oleh cina dang bangsa lain. Director je melayu, itu director melayu pun tak kisah melayu di buduhkan oleh bangsa cina ni, janji mereka dapat makan untung. Cibai punya director-director melayu, anak bangsa sendiri di buduhkan depan mata pun mereka buat tak reti je.

    ReplyDelete
  21. Err...
    gua nak tanye skit...
    dekan fakulti tuu a/l ker a/p???
    Tapi kalau bin or binti ..memang cibai gampang laa.
    Pagi2 lg dah sanggup jadi anjing kicap piggy!

    ReplyDelete
  22. SAMAN LA UM TU MINTAK GANTI RUGI..BODO BETUL UM NI >> KONONNYA OXFORT MALAYSIA>>

    ReplyDelete
    Replies
    1. PM/UMNO kita harus segera melantik penasihat dan pemimipin yang berjiwa PENDEKAR-PENDEKAR pusaka nenek moyang berzaman Melayu dan Bumiputera lain, macam Prof Datin Paduka Dr Ramlah Adam dan ramai lagi pejuang NASIONALIS Melayu dan Bumiputera lain, dan bukannya terus tunduk kepada kemahuan dan angkara golongan asal kaum pendatang yang RASIS, yang asyik menjilat kaki penaja mereka, penjajah Barat-Zionis durjana. Sila lihat di http://www.bharian.com.my/bharian/articles/UMNOtakperluperhalusisyorjadikanBNpartitunggal/Article/ , UMNO tak perlu perhalusi syor jadikan BN parti tunggal, Oleh Hassan Omar, 2013/06/03:

      ..... Pusat Kajian Institusi Raja Malaysia di Universiti Malaysia Perlis, Prof Datin Paduka Dr Ramlah Adam, berkata cadangan itu boleh melunturkan kuasa politik Melayu.

      Jika UMNO hilang identiti Melayu, tiada lagi parti yang mampu membela Islam dan kepentingan Melayu.....

      Orang Melayu tidak boleh terlalu bersifat rendah diri dan asyik menjaga hati orang lain. Adakah dengan menyatukan semua parti komponen BN menjadi parti tunggal, masyarakat pelbagai kaum tidak lagi bersifat perkauman, tanyanya.....

      MAKCIK Tempurung.

      (PERHATIAN: ada PENYAMUN penakut disyaki dari DAP/PKR durjana yang sekarang meniru gelaran saya tetapi sebagai "Pakcik Tempurung/Temporung" untuk mengelirukan pembaca).

      Delete
  23. Bangsa melayu---bangsa bangsat,puki mak,anjing kurap,keturunan babi hutan......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada seekorr babi ni sedang menyodok tahi babi.Awas.

      Delete
    2. Melayu--- keturunan babi,sbb tu x leh mkn babi....biar cina n India mkn tok nek moyang bangsa ni.....wekeeekeee

      Delete
    3. Hey anon 6:48 & 7:08, lu ni nak kena pijak KAKI MELAYU AKU; lu tak suka Melayu/Malaysia pusaka berzaman nenek moyang Melayu dan Bumiputera lain, dari sebelum dijajah British durjana lagi, lu boleh berambus! Baik lu pergi balik lubang DAP-si KIT-SIAL/PKR yang tak habis JILAT kaki kudis-bernanah Barat-Zionis tu! BINATANG BUAS macam lu memang PEROMPAK; PENYAMUN, PENIPU seumur hidup!

      Hidup PERKASA kerana tidak tunduk kepada angkara durjana pengkhianatan DAP/PKR yang tak habis JILAT kaki kudis-bernanah Barat-Zionis!

      Delete
    4. Anom 07:08 pm (3/6/53) is typical or rather trademark of Pakatan Rakyat's desciple. This is the product created by Lim Kit Siang, Anwar Ibrahim and Mat Sabu.

      Delete
  24. Ini masalah Ketua Jabatan yang sanggup aniaya kakitangannya atas 1001 sebab.

    Aku juga ada kawan yang mintak pencen awal sebab terlalu meluat dengan perangai pegawai atasan. Dia pun dah cukup 25 tahun perkhidmatan. Tindakan tata-tertib yang dikenakan ke atas dia ialah dibuang kerja sebab tak hadir kerja lepas hantar surat tersebut. Memang dia emotional sikit, tapi Pengarah Negeri yang ambil tindakan tu lagi emotional sebab geram kawan aku ni mengadu terus ke Ketua Pengarah bila tak ada langsung tindakan di ambil selepas 10 hari tsunami melanda. Dia sorang-sorang terkontang-kanting di Kuala Muda. Mulai besok tu bantuan dari merata tempat dalam Semenanjung tiba.

    Pengarah Negeri malu sebab dalam masa 10 hari tu tak pernah jenguk kawasan bencana yang mana menimpa 100% kumpulan sasaran Jabatan berkenaan. Pengarah Negeri juga tak sampaikan peralatan yang diminta melalui Ketua Pengarah itu. Pengarah Negeri malu bila semua laporan aktiviti pemulihan kawasan berkenaan perlu dihantar terus oleh kawan aku ini.

    Dan yang lebih memalukan ialah kawan aku ni dapat dapat salurkan dana RM1.5 juta kepada mangsa tanpa bantuan dari pihak negeri. Depa boikot dia, kata tak ikut prosedur. Apa prosedur yang ada kalau dah dalam bencana? Pihak Negeri pun tak tau nak buat apa. Masa penyampaian bantuan seekor pun wakil dari pihak Negeri tak hadir walhal wakil penyumbang yang datang adalah bertaraf diplomat. TV3, Star, Malaysiakini dan banyak lagi ada di majlis itu.

    Sebab ada emosi yang kuatlah kawan aku ni berusaha sesungguh hati nak tolong mangsa, pergi hingga ke pejabat Mokhtar Al-Bukhari di Alor Setar nak mintak bantuan (tetapi diarah rujuk ke pejabat KL). Kalau boleh memang dia dah pergi. Atas sebab emosi juga habis wang gaji dan bonus dia bulan Disember itu sebab bantu orang-orang kampung yang bantu kerja dia. Dia cukup kecewa dengan sikap pegawai atasannya, sebab itulah dia minta pencen awal, serta-merta.

    Nak tau nama-nama yang terlibat? Jabatan Perikanan Negeri Kedah (Mohd. Sani, Pengarah ketika itu) United Nations Development Prongamme (UNDP) (Richard Leet, pengarah berstatus diplomat). Kawan aku ni dapat Anugerah Cemerlang atas rekomen UNDP. Ada dua tiga lagi pertubuhan yang dibantunya untuk salurkan bantuan kepada nelayan.

    Balasan yang kawan aku ni terima? Dibuang kerja, hilang pencen dan gratuiti. Kalau dah nak hukum sangat, pasal apa tak hukum dia kerja sampai mati? Itu sikap sebahagian pegawai atasan jabatan kerajaan kita. Kalau nak aku dedahkan memang berlambak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kerja swasta pun macamtu jugak...kita dibawah jangan memandai sendiri,bos ada kuasa,
      kalau kita ada idea perlu maklum pada bos dulu,kalau bos kata ok kita buat, kalau bos kata jangan kita jangan buat.

      biasanya dalam meeting memang bos kasi chance untuk kita keluarkan pendapat dan idea, gunakan ruang itu sebaiknya.

      kalau kita tolak bos ketepi inilah jadinya, kena buang kerja,
      gua dah kena sekali itu pasal gua berani cakap.


      Delete
  25. JOM KITA TUBUH PARTI BARU,PARTI MELAYU ISLAM;najib makin hari makin melampau.tak sedar diri.dia ingat dia blh jadi pm sebab undi dapig ke?najib ni dah x de jiwa melayu.org lahir dah senang lenang.kita mesti perkasa melayu islam.tgk anak2 pak menteri melayu,org2 mealyu yg kaya sikit,yg dok dkat kawsan elit bnagsardamansara,anak2 depa tak tau dah mana haram mana halal.parti tunggang arak dh perkara biasa.cuba korang pi siasat dkat fb anak2 depa ni.pakaian pun mcm org miskin,mcm x de duit nak beli kain.bersosial x ingat dunia.lupa ke mereka anak2 menteri yg patut jaga nama baik umno org melayu.

    ReplyDelete
  26. Geramnya aku! Lihatlah betapa kurang ajarnya golongan asal kaum pendatang – Pulau Pinang, digambarkan diasaskan mereka dan penjajah British durjana; macamlah orang Melayu tak pernah wujud, termasuk dengan sawah padi dan kampung-kampung nelayan yang amat indah, pusaka nenek moyang berzaman Melayu dan Bumiputera lain (Bumiputera juga bemaksud Indigenous/Native/Tribal/Aboriginal/Orang Asal)! Bahkan artikel di NST ini juga menggambarkan yang kononnya Australia juga diasaskan oleh penjajah British durjana sedangkan lebih satu juta Bumiputera Australia (“Aboriginal Australians”) dibunuh, perkosa, di Kristiankan, di hamba-abdikan macam anjing mereka, dan kebudayaan mereka terus dimusnahkan dengan penyakit, dadah, kebebasan seks dan alkohol (ini juga berlaku kepada bangsa Bumiputera “Native Americans-Canadians di Amerika Utara), lansung sejarah kewujudan mereka sebagai orang asal Bumiputera terus dihapuskan. Dan selepas itu ramai Bumiputera Australia dipotong kemaluan oleh penjajah British durjana itu, supaya terhapus jenerasi Bumiputera ini contohnya di Tasmania, lansung terhapus seluruh Bumiputera ini!

    Penipuan terhadap sejarah-sejarah Bumiputera di Malaysia dan Australia ini, ini adalah angkara durjana yang halus tetapi ganas oleh si RASIS Bukan Bumiputera, terutamanya diwakili DAP, dan maka itulah sebab juga rakyat Melayu dan Bumiputera lain yang miskin terutamanya makin TERHALAU dari bumi sendiri, termasuk di Pulau Pinang, terutamanya oleh penyokong-penyokong DAP/PKR dengan sekutu kuat penjajah Barat-Zionisnya serta pelabur dan pembeli rumah di bawah program “Rumah keduaku” yang dari pro Barat-Zionis, Singapura/Jepun/Korea Selatan/Taiwan!

    Oleh kerana itulah Kem. Pendidikan mesti memastikan sejarah yang benar diajar, terutamanya dalam teks dan tidak pula difitnahkan oleh cikgu-cikgu ganas dari si RASIS Bukan Bumiputera. Sila baca artikel tersebut di
    http://www.nst.com.my/nation/general/we-had-a-eurasian-kampung-and-sang-together-1.291579, We had a Eurasian kampung and sang together, By Predeep Nambiar, 02 June 2013:

    HERITAGE: Penang's pioneer inhabitants, the Eurasians, seem to have been forgotten by many after being assimilated into Malaysian society….

    Captain Francis Light -- often known as Penang's founder -- married a Eurasian, Martina Rozells, who was of Portuguese-Siam descent, and their son, William, founded Adelaide, Australia….

    MAKCIK Tempurung.

    (PERHATIAN: ada PENYAMUN penakut disyaki dari DAP/PKR durjana yang sekarang meniru gelaran saya tetapi sebagai "Pakcik Tempurung/Temporung" untuk mengelirukan pembaca).

    ReplyDelete
  27. Kesian org melayu, masa melayu yg ada kuasa memerintah dah dihina sebegini kalau dah hilang kuasa mcm mana pula lah agaknya yer. Dari kes cikgu tak bg anak murid nyanyi lagu negara ku di penang, kes guru maki anak melayu hingga ada laporan polis di gelang patah sekarang melarat pula ke IPT. Hina Sultan Johor pun sudah, hina Agung pun sudah. double std!

    ReplyDelete
  28. Parpukari sama mcm hindu paria la kan ,melayu dah tiru hinduparia lani yg kaya makin kaya yg miskin bertambah miskin jadi menteri hanya untuk merompak duit rakyat contoh terbaru gst bongok punya kak bedsh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan ke lu..nenek moyang lu naik tongkang..jadi hamba tuan tanah dgn bangsawan cina..tak.cukup makan. Makan bubur..anak byk..dtg tanah Melayu beri anak ke org Melayu..nasib baik masuk Islam jadik baik..bukan mcm lu asyik makan babi.

      Jenis tak sedor diri..zaman jepun nenek atuk bokap nyokap lu kalau org Melayu tak selamat..bersepah tergolek kena bunuh. Anak cucu biadap.

      Bongok..india hindu tak sama dgn india muslim. Bodoh.. agama Islam mana ada kasta. Kalau dah bongok pegi belajar balik cina kui. India muslim yg dtg ke sini sebelum nenek moyang lu dtg. Mereka pedagang..berkahwin dgn Melayu.. Hidup cara Melayu..

      Bukan mcm hang..dah tutup pintu masih jadi cina bukit RASIS MELAMPAU. patut humban ke laut pi balik berenang ke taiwan singapork.hkong.

      Delete
  29. PM/UMNO kita harus segera melantik penasihat dan pemimipin yang berjiwa PENDEKAR-PENDEKAR pusaka nenek moyang berzaman Melayu dan Bumiputera lain, macam Prof Datin Paduka Dr Ramlah Adam dan ramai lagi pejuang NASIONALIS Melayu dan Bumiputera lain, dan bukannya terus tunduk kepada kemahuan dan angkara golongan asal kaum pendatang yang RASIS, yang asyik menjilat kaki penaja mereka, penjajah Barat-Zionis durjana. Sila lihat di http://www.bharian.com.my/bharian/articles/UMNOtakperluperhalusisyorjadikanBNpartitunggal/Article/ , UMNO tak perlu perhalusi syor jadikan BN parti tunggal, Oleh Hassan Omar, 2013/06/03:

    ..... Pusat Kajian Institusi Raja Malaysia di Universiti Malaysia Perlis, Prof Datin Paduka Dr Ramlah Adam, berkata cadangan itu boleh melunturkan kuasa politik Melayu.
    Jika UMNO hilang identiti Melayu, tiada lagi parti yang mampu membela Islam dan kepentingan Melayu.....

    Orang Melayu tidak boleh terlalu bersifat rendah diri dan asyik menjaga hati orang lain. Adakah dengan menyatukan semua parti komponen BN menjadi parti tunggal, masyarakat pelbagai kaum tidak lagi bersifat perkauman, tanyanya.....

    MAKCIK Tempurung.

    (PERHATIAN: ada PENYAMUN penakut disyaki dari DAP/PKR durjana yang sekarang meniru gelaran saya tetapi sebagai "Pakcik Tempurung/Temporung" untuk mengelirukan pembaca).

    ReplyDelete
  30. Untuk Melayu jadi bangsa yang kuat dan hebat kita perlukan kepada perang saudara.Demokrasi dan politik ini merugikan Islam,bangsa Melayu dan tanah air tercinta ini.Bagi Najib,idealogi beliau lebih penting dari perjuangan Melayu.Kita amat perlukan seorang pemimpin yang Islam,Melayu dan tanah air diutamakan......bukan anwar,ambiga,DAP bintang tiga dan pengkhianat diutamakan.Najib bukan seorang yang kasyaf.Kriteria ini penting untuk sebuah negara Islam.National Reconciliation will never work........ia adalah satu ilusi sahaja.

    ReplyDelete
  31. guntingluarlipatanJune 3, 2013 at 10:06 PM

    Sesetengah orang lebih suka berdiam dan enggan berheboh walaupun terasa dianiaya dan dinafikan hak dan keadilan.Terpulang kpd individuyg terlibat utk menggunakan saluran perundanganutk menegakkan hak dan menuntut keadilan.Wajar atau tidak sesuatu tindakan akan jadi rumit apabila isu tersebut dipolitikkan.

    ReplyDelete
  32. Padahnya meletak orang kaki bodek, mediocre dalam prestasi kerja, saudara mara yang mengambil kesempatan, kawan-kawan yang yang nak tumpang senang, kaki ampu, bacul, pengecut, orang tiada jati diri, penamak, orang miskin dan mata duitan, hipokrit, musang-musang berbulu ayam, penyamar agama, menjadi boss atau ketua Jabatan!! Dikalangan orang Melayu UMNO ke BN ke fenomena "keluar dari kandang harimau masuk ke mulut buaya" silih berganti! . Sebabnya? , boss -boss Melayu kebanyakan "buta hati" dan tak mampu membaca firasat dikalangan orang yang bersifat di atas yang mengelilinginya. Akibatnya terlantiklah si harimau atau si buaya dalam pentadbiran Kerajaan atau swasta! yang rugi Melayu juga akhirnya! Boss-boss macam ni tak mampu bersemuka dengan bangsa asing kerana?!!! BODOh!!!

    ReplyDelete
  33. wah.. jika cina yg kena habis satu negara kecoh.. bertali arus bangsa cina mempertahankan bangsa mereka dan akhirnya pasti org melayu yg disalahkan akan dihukum tanpa berlegah..

    jika kepentingan melayu digangu gugat, dihina, dicaci oleh bangsa cina, ada pulak melayu2 yg mintak didiamkan, dibiarkan keseorangan melaluinya.. yg cina dah tentu membisu seribu kata...

    sial punya cina tapi lagi sial melayu penjilat juboq cina..

    ReplyDelete
  34. Ajarlah anak-anak Melayu Islam apa itu membina "JATI DIRI"!

    ReplyDelete
  35. Amat mghairankn knape kerajaan mbiarkn bngsa2 pndtg haram yg tk kenang budi terus brmaharajalela tanpa tindakan stegasnya mghina raja2 dan org2 mlyu bangsa asal negara ni.. Dulu sblum pru13 bolehlah dkatakn takut khilangan undi cinapig utk brdiam bacul sketika tp slpas pru13 jelas mnunjukan undi dr malaun ni yg hampir 95% undi pmbngkang tdk mgugat kuasa mlyu dinegara ni. Oleh itu tdk ada apa lg alasan utk krajaan terus bacul mprthnkn org2 mlyu yg rela brjuang utk memenangkn umno tp amat malang skli bila mreka dihina krajaan brsikap acuh tk acuh saja tp bila cinapigs hanjing ni mlalak krn bngsanya disentuh cepat sgt diambil tndakan. Sedarlah yg dpt menaik dn dpt menurunkn kuasa yg ada pada krajaan skrg ialah org mlyu, india dn bumiputera sabah srwk. Oleh itu jagalah mereka2 ini dgn sebaik2 mungkin yg boleh krn dgn undi mreka kita akan terus brkuasa wlpn tnpa cinapig anjing kiasu. Belajarlah dr sejarah pru12&13 bhwa pngkhianatn bngsa secara terang dn trbuka dlm mbungkam kuasa mlyu dn raja2 mlyu yg tdk brjaya digapai. Sepekara lg inilah masanya kerajaan mbersihkn sama skli pntadbiran krajaan drpd byk musang2 brbulu pktan syaitan trutama pegawai kanan pringkat trtinggi yg tlah dirasuah dgn jwtn yg lbih tinggi utk mgunakn kuasa yg ada utk sebotaj dn mghuru-harakan krajaan. Lg satu hentikn dasar yg trlalu kelantankn JPA hinggakn trlalu ramai sgt pgawai tertinggi jbtn serta pringkat bwhan trdiri dari org klantan yg kononnya satu strategi utk mnwn klntan tp sbliknya ianya mrupakn satu musibah yg nyata krn mreka ni telah mgambil ksempatan yg tlah diberi utk mereka mjatuhkn krajaan. Utk mjayakn niat ini mreka yg tegar myokong pr telah diarah mnjd ahli umno serta dptkn kad ahli bg memudahkn tugas mreka utk bkerja dgn kerajaan. Inilah modus operandi selama brpuluh tahun yg tdk disedari oleh kerajaan.. Wallahualam..

    ReplyDelete
  36. DS Najib

    Sila ambil maklum. Sebelum PRU13 para blogger pro kerajaan banyak membantu kempen untuk memenangkan Umno. Malah para pelawat blog juga sama2 memainkan peranan membela Umno. Selapas keputusan PRU13 diumumkan, mereka ini lah juga yang tak putus2 memuji anda dan mengucap tahniah kepada anda. Bilangan mereka ramai.

    Saya yakin dan teramat yakin, para2 blogger dan pelawat2 blog berkenaan telah memberikan undi kepada Umno pada PRU13 yang lalu. Saya dan mereka tidak undi Umno kerana nak selamatkan BN atau kerana nak angkat anda jadi PM. Kami undi Umno kerana nak selamatkan kuasa politik melayu. Kami tak rela melayu hilang kuasa memerintah negara ini. Kami tak mahu Malaysia menjadi Singapore. Kami tak mahu DAP menguasai kerajaan secara halus. Ya, memang kami teramat yakin, andai kata PR berjaya membentuk kerajaan, pasti DAP lah yang akan menentukan halatuju kerajaan PR. Kami buka mata dan buka minda, kami kaji apa yang berlaku di Selangor dan Pulau Pinang selepas PRU12 (Perak berjaya diselamatkan oleh Umno).

    Di Selangor, memang MBnya melayu, memang wakil rakyat PR melayu ada dari PKR dan ada dari Pas. Mereka itu semua betul2 jadi kupang tembaga atau tunggul. Yang control kerajaan negeri Selangor adalah DAP. Kes Datok Hassan Ali, contoh yang dirujuk.

    Di Pulau Pinang, tak usah cakap lah. Wakil2 melayu dalam DUN, bukan tunggul lagi tapi tak ubah macam alas kaki saja. Melayu ditekan, melayu dihimpit .. berani kah wakil melayu dalam DUN melawan arahan Lim Guan Eng. Lim Guan Eng menjadi Maharaja Cina di Pulau Pinang

    Tetapi selepas anda membentuk barisan kabinet baru, kenapa orang2 yang sama yang telah mengundi Umno pada PRU13, kini tidak lagi senang dengan anda, tapi tidak dengan Umno. Pasti ada yang tak kena dengan anda wahai DS Najib. Mahasabah lah diri anda. Zaman wakil rakyat atau YB nak berlagak sombong dah berlalu.

    Wahai DS Najib

    Tolong lah tolong. Jaga kemuliaan institusi raja2 melayu. KDYMM Yang Dipertuan Agong dihina, apa tindakan anda ? Institusi2 yang sedia ada di naungi oleh raja2 melayu dan Yang Dipertuan Agong, jangan sekali2 diusik. Perbuatan anda meletakkan SPR dibawah kawalan parlimen, ini tindakan menghina mertabat serta maruah Yang Dipertuan Agong, kami tidak undi Umno untuk membolehkan anda memijak2 kedaulatan raja2 melayu. Bangsa melayu dihina oleh guru bangsa cina komunis, apa tindakan anda ? Tapi bila satu orang cikgu melayu dalam perhimpunan di sekolah beliau mengajar telah mengeluarkan nasihat yang mengingatkan kaum pendatang tentang untung nasib mereka dinegara ini, beliau dituduh rasis dan tindakan serta merta diambil.

    DS Najib

    Anda jangan hanya berani merotan bangsa sendiri, sedangkan bangsa lain (cina dan india) nak menjentik pun anda tak berani.

    DS Najib

    Jangan ingat melayu2 yang telah mengundi Umno pada PRU13 tidak tergamak mengkafankan Umno pada PRU14 sekiranya, Umno gagal menjaga hal2 berkenaan melayu dan raja2 melayu. Melayu hari ini dah banyak belajar daripada pengundi cina. Kalau pengundi cina boleh berpakat secara diam2 untuk memenangkan DAP, bukan mustahil pengundi melayu boleh memenangkan Pas asalkan Pas bersedia berpisah daripada DAP.

    DS Najib

    Anda jangan buat keputusan sorang2. Minta pendapat serta pandangan ahli MKT Umno sebelum buat sesuatu keputusan. Ahli2 MKT Umno pula, jika cadangan Najib tidak menguntungkan melayu, jangan takut untuk mengatakan " TIDAAAKKKK ". Parti Tunggal sebagai contoh, terbela kah nasib dan masa depan bangsa melayu jika ianya dilaksanakan ???????

    DS Najib

    Janji kami kepada anda hanya satu. " Anda Jaga Melayu, Melayu Pasti Akan Jaga Anda ".

    Hj Ariffin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat setuju kata - kata Tuan Hj Ariffin..

      Delete
  37. Pelik kenapa beria-ia orang kata India menyokong BN? Kalau India mengundi BN, sudah tentu Nong Chik menang di Lembah Pantai. MP BN India yang menang tu atas undi kaum Melayu atau kaum India? Sekarang makin galak kaum tersebut minta itu dan ini. Yang paling sakit hati masih ada yang menyebut ada kaum India yang masih tak de IC. Dulu rasanya dah ramai kaum tersebut mendapat IC atas alasan masa kecil dulu tak daftarla, bla, bla. Tapi kalau tiap-tiap tahun sebut benda yang sama, maknanya nak meramaikan rakyat India yang bersepah kerja kat Malaysia ni jadi warganegara. Kerajaan harus berhati-hati.

    ReplyDelete
  38. Hapuskan pemberian PTPTN percuma kepada pelajar yang mendapat keputusan cemerlang kerana ia boleh disalahgunakan oleh pelbagai pihak.

    ReplyDelete
  39. Cakap lu orang, suma dah basi !.....tak buleh metekedarah pun........puihhhh !!!!.
    U.M.N.O !........P.A.S !.......sama je ngan Dapig...
    cakap tak serupa bikin ?......anak haramjadah cina malaysia pun....dah hilang
    pertimbangan , dah naik tocang......melampaui batas kesusilaan.....dah leburkan
    I.S.A....ketaunan Melayu berasaskan Raja berperlembagaan, pun nak dileburkan ?.?.
    siapa punya kerja ?......siapa punya angkara ?........barua melayu anak haramjadah
    otak dekat bontot.........jugak !!!!!!!!!!.
    balik le ! keZaman Sultan mansor,Zaman kegemilangan Melayu yang gah di Atero
    Dunia>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>.
    ada berani ?.....
    Pru 13 dah habis

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!