CILI KASI TARUK!

BERITA PERAK TODAY - KLIK SINI

Video Panas dari Perak Today - Klik Sini

KALAU KORANG NAK EMAIL AKU -Sila email ke 1housepk@gmail.com

Friday, May 31, 2013

LIST BARANGAN MELAYU/BUMIPUTRA YANG MESTI ANDA BELI! BOIKOT BARANGAN CINA (BBC)


54 comments:

  1. Setahu saya magee mee adalah keluaran Nestle . Syarikat mat saleh .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mat saleh tak pe

      Delete
    2. Maggie & maggee saji mee bunyi nya serupa tapi x sama

      Delete
    3. Maggie & maggee saji mee bunyi nya serupa tapi x sama

      Delete
    4. Jgn shopping di Giant, shop at Mydin or Tesco. Mkn di KFC, Burger King, Manhattan Fish dan San Francisco coffee

      Delete
    5. Bro setahu saya product nestle, mat saleh yahudi. Mereka ni yang buat benda makan bagi otak kita lembab.

      Delete
    6. Giant kalo pemiliknya melayu cmna? Giant Alor Star tak silap saya tu milik Syed Bukhari.

      Delete
  2. jangan hangat2 taik ayam

    ReplyDelete
  3. Kalau anda ke Seremban , terdapat sebuah syarikat cina di Rasah , Seremban di mana pekerja-pekerja nya 99 peratus melayu . Baru baru ini saya pergi ke syarikat tersebut . Yang aneh nya terdapat satu iklan terpampang di pintu masuk syarikat tersebut berbunyi " di kehendaki pekerja pekerja melayu sahaja " . Saya pun tak paham mengapa syarikat cina ini utamakan pekerja melayu saja . Tidak ada sorang pun India yang di ambil bekerja di syarikat ini . Aneh ...aneh . Syarikat ini terletak berhampiran dengan hospital besar Seremban .

    ReplyDelete
    Replies
    1. takder yang aneh...strategy untuk panggil pembeli melayu masuk....

      Delete
  4. To all Malays, please lend me your ear.........


    I think the Chinese will continue to vote for Pakatan in PRU 14, 15, 16 onwards. They almost toppled the BN government this election, and I think they will most probably try again in next PRU. Therefore, I don’t think a national reconciliation will work. Most probably the Chinese will accept the peace offer by BN and all seems back to normal. The BN will then start giving handouts and help them. Come next PRU, they would still vote for the opposition. So, its now time for Malays to hit back and teach them a good damn lesson.

    The general perception now is whatever the BN government does, the Chinese will take any goodies offered, but come election they would still vote for the opposition. Henceforth, its appropriate for Malays to boycott them at every angle.

    If any national reconciliation is to take place and meaningful, it is the Chinese that must prove to the BN government that they support the government and will vote for BN in future PRUs.

    Having this in mind, it can be said, the Chinese votes is all but lost. The BN cannot take another hit like this. Now MCA has 7 seats. In next PRU, it may drop to Nil.

    I think the BN government cannot be moderate anymore. BN have tried being moderate and Najib even reach out to the Chinese as never other PMs have done before. And look what BN got in return? 9 out every 10 Chinese voted for Pakatan.

    Being moderate will only allow BN to get even worster result in PRU 14.

    Therefore, if BN cannot get votes from the Chinese, where else can BN get? The other is from the Malays i.e the PAS supporters. To get their support, all that they ask is that Islamic laws be implemented.

    For the Malays, be it from UMNO or PAS, it has never been an issue if hudud is implemented. Previously, hudud was not implemented because the BN government wanted to alay the fears by the Chinese community.

    Now that the Chinese votes have become Pakatan fixed deposits, it does not matter if BN were to fully implement Islamic laws. By implementing Islamic laws, PAS will no longer have a reason to be against UMNO. Both will share the same struggle. Thus PAS and UMNO can be united, and ensure a united Malay front. Further, with PAS joining UMNO, Kelantan automatically also become part of BN since PAS control Pakatan. I’m not sure if Selangor will fall to BN if PAS joins BN.

    The Chinese cannot blame the government if BN decides to implement Islamic Laws because they actually voted for PAS candidates in PRU 13 which mean they don’t have a problem if hudud is implemented.

    The Chinese should not see this as revenge or backlash, as the BN government is merely trying to unify the Malays since the Chinese will not vote for BN.

    I would suggest to start the ball rolling, members from lower levels of both UMNO and PAS should discuss. It does not have to start at the top level. Just discuss with an open mind and all options are on the the table.

    As always be and forever, BCL & ABC should be the priorty over all priorities!

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju...UMNO wujudkan islamic wing
      supaya sekumpulan ahli baru boleh masuk UMNO
      UMNO resmikan la veterans wing
      supaya sekumpulan senior citizen boleh jadi ahli baru

      platform for new pressure groups kena diwujudkan

      wing lain yang boleh beri peluang ahli baru patut ditubuhkan

      Delete
    2. Very true.The chinese votes are no longer for BN.They have done it and make majority become a minority by breaking up the stupid malays and flushing out malays to rural areas.Sebenarnya,semua dah jatuh ke tangan cina dah.Semua bandar besar dan strategik.Melayu je bangang tak sedar atau tak nak bertindak.minggu ni pun diorang cina ni dah mula nak sorok barang untuk naik harga hari raya.

      Delete
    3. A very excellent proposal indeed. Something that I have been thinking all this while. Umno n pas should get to the tables and discuss, if pas is sincere enough about implementing hudud, and not mere political rhetoric during election, then pas should bring this to the table and discuss about uniting with umno and from umno side, there is nothing to loose anyway, forget about the chinese shying away of supporting the govn...they are already shying away as they have been known to be back stabbers anyway..perhaps one day of seeing umno's name be changed to united muslims nation organisation!

      Delete
    4. Anyone for United Muslim Nation Organisation? YESSS!!!!!

      Delete
    5. Kalau tak de barang dalam pasaran, kita sambut secara sederhana la...kan itu tuntutan agama. Tak perlu open house atau jamuan rakyat lagi. .membazir je. Kalau orang datang kita kasi nasi impit dan pulut sahaja. Pastikan itu dibekalkan muslim malay/bumi juga. Back to basic, seperti sambutan dizaman dahuku. Berjimat. Kenduri kahwin pon buat ala kadar, atau yang support abc/bml saje. Sambil tu boleh beri flyres jihad ekonomi ni...

      Delete
    6. Tak perlu biskut raya kek bagai. Pembuat biskut dapatkan supply dari malay muslim/bumi. Alatan,baju, kelengkapan pon bersederhana laaa..

      Delete
    7. I went online looking for Malay/Muslim products to buy in line with the boycott on Chinese products. I didn't think I'd be pleasantly surprised by this. Thank you, Anonymous..though I wished I knew how to get in touch with you so we could have a joint blog. I believe that we need a bigger base of English proficient pro-Malay/Muslim bloggers who are able to put forth ideas and arguments responsibly, sensibly, ethically...and tak cepat melatah bila dikritik :)

      We, Malays/Muslims, have to learn to be self sufficient and reduce/eliminate our dependency on others not of our ilk. We can. And we will. But we need to get the numbers in order for us to make an impact. Kaum kita selalu cepat lelah dan sangat menyanjung tradisi - at the expense of common sense at times. Saya setuju supaya kita semua bersederhana aja dimusim perayaan.

      We need to spend our dollars wisely. And hit these arrogant immigrants where it hurts the most - their wallets.

      Jom! :)

      Delete
  5. Susah dan masalah juga kalau boikot seratus peratus utk semua brg dan perkhidmatan terutama mrk yg tinggal di kws majoriti Cina dan berbilang kaum,kena buat yg termampu sahaja terutama brg keperluan harian.

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum....subway saper munya...suka subway...klo cina lenkali lah....

    ReplyDelete
  7. Boikot apa saja asal termampu

    ReplyDelete
  8. bangsa cina wajib
    dibalas
    dikelas
    dijelas
    dipulas
    dikilas
    tanpa belas

    ReplyDelete
  9. beli barang bumiputra (BBB)

    ReplyDelete
  10. Minum air mineral spritzer samalah dg minum air bangkai cina

    ReplyDelete
  11. Adakah beras yg murah sedikit dpd beras Faiza yg tidak terbeli orang2 Melayu kampung?

    ReplyDelete
  12. Tak perlulah BN nak bodek Cina. Cina tak akan undi BN lagi. Sama.juga dengan ahli PAS. Sehati tapi tak sejiwa.

    ReplyDelete
  13. Hidup brrparti atau berbangsa tak akan kemana. Samada you are BN atau PKR atau anda Melsyu, Cina, India atau apa bangsa sekalipun.

    Islam adalah penyatuan ummah dan penyelamat bagi semua bangsa di akhirat kelak. Anda sebagai muslim dan adalah terpilih untuk menjadi khalifah yg memimpin dan penyelamat bagi membawa yg bukan muslim kepada jalan Allah.

    Pahami tugas dan misi yg Allah berikan anda, barulah anda dapat menjadi khalifah dan pembimbing.

    Bentuklah diri anda dengan perasaan berkasih sayang kepada kaum muslimin jauhkan dari persaan hasad dengki dan takbur.

    Ingatlah, hanya Islam dapat menyatukan ummah bukannya parti.Oleh itu, saya seru pada anda untuk tingkatkan dakwah Islamiah kepada kaum China, India dan lain lain bangsa. Apabila mereka ini telah Islam, nikmat yang akan kurniakan lebih lebih lagi menjadi bumi Malaysia dalam rahmat Allah.

    Mari kita bersatu untuk berdakwah dan Islamkan kaum kaum ini kerana hanya Islam dapat menanamkan sifat kasih sayang, hormat menghormati, bantu membantu sesama Islam.

    Bayangkan jika 80 to 90 percent kaum kaum ini dapat anda Islamkan mereka, hukum Allah dapat dilaksanakan, anda tidak perlu risau tetang makanan yg anda makan, anda tidak perlu risau siapa pemimpin anda dan masa anda lebih banyak untuk mengingati kepada Allah. Anak anak anda dibimbing dan diasuh secara Islam.

    InsyaAllah, di akhirat kelak kita akan didatangi oleh kaum kaum ini dengan kesyukuran dan mendoakan kesejahteraan kepada kita kerana membawa mereka kepada jalan Allah ketika berada di alam fana ini.

    Wassalam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya sangat setuju dengan pendapat saudara. Malangnya kita sesama Melayu/Islam pun tak berapa berusaha untuk menguatkan ukhwah. Suka tak suka, keadaan diserabutkan lagi oleh parti2 politik yang majoriti ahli2nya terdiri dari bangsa Melayu yang beragama Islam. Sedih!

      Kita berdakwahlah sesama kita yang dari berlainan parti ini. Kita kena bersatu dibawah naungan Islam. Dengan cara ini, mereka dari kaum dan agama lain mungkin akan tertarik dengan cara kita, dengan ideologi kita.

      Mungkin kita sukar nak "control" perlakuan pemimpin2 kita...tapi kita pasti boleh "control" perlakuan kita sendiri kan. Dan mungkin juga bila kita lebih berusaha menguatkan silaturrahim diantara kita, pemimpin2 kita pun akan terikut dengan cara kita :)

      Kita mulakan dengan menyahkan perasaan taksub kepada parti kot... :)

      Delete
    2. Setuju..."Taksub" lh nembuatkan sesetengah dr kita letak kepentingan parti dahulu baru lah pepaduan ummah.


      Melayu Johor..

      Delete
  14. Bagus Tuan..Terima Kasih Atas Info Tersebut..Hidup Melayu

    ReplyDelete
  15. Anon 7.55am, baca tulisan anda, lebih kurang macam Nik Najis dok merepek. Cina Dog And Pig ini, lain sikit darahnya... kafir harbi.. Kau tak payah lah berangan mereka nak terima dakwah Islam ke, sayang Melayu ke... Kau jangan lah duduk di alam fantasi. Kau tanyalah mana-mana Melayu yang bekerja dengan pihak swasta, yang boss mereka ialah Cina. Mereka akan beri tekanan demi tekanan sehingga Melayu berhenti. Kelulusan dan kerja buat Melayu lebih baik, tapi gaji Dog And Pig yang lebih tinggi. kau tengok Melayu yang mereka iktiraf... Zairil Khir Johari, yang fizikal dan mentalnya tiada nilai Melayu dan Islam. Kau kena sedar, walaupun kau anggap UMNO itu busuk, UMNO lah membanting tulang membantu Melayu. Bila kau senang sikit, jadi middle class, kau hina UMNO. Ingatlah,Cina Malaysia umpama Yahudi. Mereka ingin Melayu jadi hamba mereka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus bro. Bersemangat aku baca. Kalau kenal aku nak salam dengan kau.

      Delete
    2. "Zairil Khir Johari, yang fizikal dan mentalnya tiada nilai Melayu dan Islam."
      Zairil Khir Johari ada DNA Melayu ke? Baca http://stopthelies.my/?p=2364

      Delete
    3. Bukan anak khir johari bekas menteri tu ke??? Mak cina bapak melayu..

      Mohon Pencerahan..

      Delete
    4. Bukan ank bekas menteri khir johari tu ke..bini cina???
      Mohon pencerahan!!!

      Delete
  16. Ni dah dekat nak puasa dan raya. Kita tunjukkan KUASA MEMBELI MELAYU!! BOIKOT Nasi Inpit NONA, guna FAIZA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. LA..RUPANYER NASI IMPIT NONA NIH CINA PUNYA...AKU SELALU BELI..NAMPAKNYER LEPAS NIH KLU AKU PEGI MAIDIN AKU CARI KETUPAT FAIZA PLAK..BERAS N BARANG2 LAIN DAH HAMPIR 80% AKU PAKAI PRODUK2 MELAYU/ISLAM..LAGI 20% TU AKAN AKU USAHAKAN CARI PRODUK ORG ISLAM..NI JIHAD AKU UTK ISLAM..SEJAK 5 MEI 2013 AKU DAH TAK MENJEJAKKAN KAKI KE SPEEDMART..ENTAH BERAPA RIBU DUIT AKU KAT SPEEDMART TU..MULAI SKRG TIDAK BUAT SPEEDMART..ANAK2 AKU PON JARANG DEMAM AGAKNYA BERKAT DARI MEMBELI BARANG SESAMA ORANG ISLAM..PAHALA PON DAPAT..HAH!..GERAK DULU MAGHRIB DA MASUK..

      Delete
  17. aku nak lancarkan BBM pulak lepas ni...boikot barangan mamak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn dowh...nanti ade yng kat sini terase..hahahahaha

      Delete
  18. Parpu akan balon kamu kaw2. Kah kah kah.

    ReplyDelete
  19. boleh dapat more info pasal boikot barang cina:
    1.Twitter: www.facebook.com/BBCDrasmi
    2.Youtube: www.youtube.com/BBCDrasmi
    3.FB Account: www.facebook.com/BBCDrasmi
    4.FB Page: www.facebook.com/BoikotBaranganCinaDAP
    5.FB Group: www.facebook.com/groups/BoikotBaranganCinaDAP

    ReplyDelete
  20. Dapatkan barangan sejukbeku (frozen) seperti burger, sosej, fishcake, fishfinger dan lain-lain jenama Ramly, Azmy, ENNA yang jelas dibuat oleh kilang orang Melayu. insyaAllah mutu dan tahap Halal dijamin.

    ReplyDelete
  21. Barang2 aksesori dan spare parts yang ringan saya sering beli melalui Ebay USA dan UK. Selamat dan dijamin sampai, serta lebih murah dari kedai2 cina di Malaysia.

    Cina2 Malaysia ambil untuk sangat besar. Sebab itu mereka control ekonomi. Daripada beli semua dari kedai cina, lebih baik saya beli dari luar negeri.

    Lebih baik mat salleh dapat duit daripada mata sepet tak mengenang budi punya rasis hipokrit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaupun diambil kira kos kirimmelalui USPS atau Royal Mail, masih murah beli melalui Ebay terutama aksesori dan parts terpakai. Cuma kena rajin survey harga dahulu sebelum beli/bida.

      Delete
    2. bagus lu bro..klu lu dpat jd org tngah mnyediakn prkhidmatan mmbantu our muslim brothers n sisters lg bagus..gua doakn lu brjaya..amin..

      Delete
  22. Saya pun setuju. Teruskan usaha jangan hangat taik ayam.

    Saya pernah jadi mangsa diskriminasi boss cina awal 90an di anak syarikat Sime Darby di Bukit Raja. Gaji diberi lebih rendah dari graduan bangsa cina yang berkelulusan sama dan sebaya. Saya pegawai Melayu tunggal..semua management bangsa cina. Melayu lain adalah kerani, tea lady, despatch boy, driver, receptionist dan Pak guard. Harapan saya keadaan seperti ini tiada lagi. Sedih masih terasa walaupun sudah 12 tahun jauh di perantauan, saya doakan yang terbaik buat Melayu Islam yang saya kasihi. Ajar cina yang tak beradab dan tamak!

    ReplyDelete
  23. Sambung sikit...pada awal saya bermastautin di negara orang, 95 peratus pelajar Malaysia tajaan kerajaan kita di university taraf Ivy League dekat rumah saya adalah Melayu. Sekarang dah terbalik 95% cina. Melayu dah tak ada yang Pelajar Malaysia bangsa Cina ni tak ada initiative langsung nak bergaul dgn kumpulan warga Malaysia yang menetap di sini. Yang palinglah sedih kebanyakan pelajar ini tak fasih bahasa Melayu dan yang boleh bercakap pun menggunakan bahasa Melayu baku (jelas mereka ini janggal/ jarang bertutur Melayu). Pelajar Indonesia bangsa cina pula cukup bangga berbahasa Indonesia sesama mereka, bukan berbahasa English atau Cina.

    ReplyDelete
  24. jual la banyak 2 kat kedai.ni pemasaran teruk suruh kita cari barang melayu, tak jumpa2.nak makan pun payah..tengok hpa..kita punya sokong beli barangan bumiputera last2 terlingkup..atau hamper bungkus..tu yang meluat tu.meluat kat pengusaha bumiputera yang hangat2 tahi ayam..kerajaan ada tolong?tolong! tolong!

    ReplyDelete
  25. Boikot Barang Cina! Jatuhkan ekonomi orang Cina!

    Kenapa kita perlu boikot barang cina?

    Alasannya mudah aje. Mereka perlukan wang ringgit daripada orang Melayu, tetapi mereka bersikap rasis terhadap orang Melayu. Di luar mereka nampak baik dan peramah terhadap orang Melayu, tetapi di dalam mereka sangat busuk hati dan benci terhadap orang Melayu.

    Saya berikan contoh yang mudah, iaitu diri saja sendiri. Saya pernah bekerja di Hong Kong & Shanghai Bank (HSBC), Alliance Bank & CIMB Bank. Di HSBC bank, ketua kumpulan saya ialah Cina dan bos2 atas yang lain adalah Cina. Kumpulan kami ada dekat 10 orang di mana 4 Melayu dan 6 Cina. Di HSBC bank, hampir 70% pekerjanya adalah Cina maka bakinya adalah orang Melayu. Kerja saya ialah menjual pinjaman peribadi daripada HSBC Bank. Pelanggan saya ramai, terdiri daripada orang Melayu dan Cina.

    Tapi, kenapa saya tak sebut orang India? Kerana saya hampir tiada pelanggan bangsa India! Bukannya saya tidak ada mendapat pelanggan orang India. Saya ramai mendapat pelanggan orang India yang ingin membuat pinjaman peribadi
    daripada HSBC Bank, tetapi kesemua pinjaman peribadi mereka tidak lulus!

    Sudah bukan menjadi satu rahsia lagi di bank, dimana pelanggan orang India selalu didiskriminasikan daripada membuat pinjaman. Sama ada pinjaman rumah, pinjaman peribadi atau pinjaman kereta. Pihak bank akan memberikan pelbagai alasan untuk tidak meluluskan pinjaman daripada orang India, seperti orang India bila sudah dapat wang akan larikan wang tersebut, selalu tidak akan membayar pinjaman dengan
    disiplin dan selalu akan menipu dokumentasi untuk mendapatkan pinjaman.

    Contohnya kes palsu pinjaman perumahan yang dibuat oleh pelanggan2 orang India, dimana mereka telah menipu sebuah bank di Bukit Tinggi Klang. Mereka telah menghantar 28 dokumentasi pinjaman perumahan yang palsu untuk mendapatkan wang daripada refinancing rumah2 tersebut. Wang ratus2 ribu malah berjuta ringgit sudah dapat, selepas itu mereka tidak langsung membayar bayaran ansuran setiap bulan. Bila pihak bank membuat siasatan, di dapati, rumah2 tersebut kepunyaan orang lain, bukan kepunyaan orang yang mendapat wang tersebut. Mereka telah memalsukan hak milik orang lain kepada hak milik mereka, jadi wang hasil refinancing dapat kepada mereka.

    Berbalik kerja saya di HSBC, mereka orang Cina memerlukan orang Melayu membuat pinjaman peribadi dengan mereka melalui HSBC Bank. Mereka tahu, orang Melayu, berbanding orang India, kebanyakkannya akan membuat bayaran balik hutang mereka, berdisiplin membuat bayaran ansuran setiap bulan dan jarang menipu untuk mendapatkan pinjaman peribadi. Jadi, orang Melayu sebenarnya adalah pelanggan yang bagus atas sifat2 kebanyakan mereka seperti di atas dan ini akan mengguntungkan bank! Kerana itu, pihak2 bank berebut mendapatkan pelanggan daripada bangsa Melayu, kerana potensi untung besar mah!!!

    Tetapi, orang2 Melayu yang berkerja di bank seperti HSBC selalu menderita dan rasa selalu ditindas. Mereka orang cina mau wang ringgit orang Melayu, tetapi orang melayu yang berkerja dengan mereka, membuat duit dan menguntungkan mereka selalu ditindas. Bagaimana bentuk penindasan yang dilakukan oleh mereka?

    ReplyDelete
  26. Pertama sekali, walaupun orang Melayu membuat kerja yang sama dan jawatan yang sama, gaji orang Melayu mestilah lebih rendah daripada gaji orang Cina. Contohnya, gaji saya ketika itu di HSBC adalah RM2,000, tetapi gaji seorang Cina yang sama jawatan dan kerja sama saya ialah RM3,000. Saya dapat tau ini apabila seorang orang cina ini terlihat slip gaji saya dan pelik, kenapa gaji saya sangat rendah berbanding dengan gaji dia. Jadi, saya tanyalah, berapa gaji dia. Jadi, dia pun beritau le.

    Kedua, taraf kelayakan untuk kerja bank. Pihak bank seperti HSBC hanya akan mengambil orang melayu yang mempunyai diploma atau ijazah sahaja. Orang Melayu yang hanya ada SRP, SPM atau STPM saja, tidak layak berkerja di bank. Jadi mereka terpaksa kerja di kilang2, 7-11 atau KFC. Tetapi ini berbeza dengan orang cina dimana jika cina tersebut hanya ada SRP pun, layak diambil untuk berkerja di bank! Mereka akan kata, apa kata kita cuba ambil orang cina ini yang hanya ada SRP, tengok dia boleh jual pinjaman peribadi HSBC ni lebih baik atau tidak berbanding orang Melayu yang ada ijazah itu.

    Tetapi, orang Melayu yang hanya ada SRP, pandang sebelah mata pun dia tak mau. Sebab itulah, susah mau jumpa orang cina kerja di kilang2, 7-11 atau KFC, kerana mereka semua boleh bekerja di bank. Salah seorang orang cina dalam kumpulan saya hanyalah ada SRP sahaja, tetapi boleh kerja di HSBC bank. Bos cina saya selalu kata "Hah, tengok tu Calvin, hanya ada SRP pun boleh buat, ni kamu ada ijazah pun takkan tak boleh buat?". Dia perli saya le sebagai orang Melayu tu....

    Ketiga, ketua kumpulan atau bos2 orang cina akan membantu orang2 cina bawahannya untuk confirm kerja. Tetapi mereka tidak akan sekali2 membantu orang2 melayu bawahannya untuk confirm kerja. Orang2 melayu hanya disuruh buat kerja, tetapi mereka tidak akan dibantu atau ditunjukkan cara bagaimana hendak confirm kerja tersebut. Contohnya, "Saya nak kamu dapatkan RM1 juta pinjaman peribadi bulan ini untuk kamu confirm kerja". Tetapi mereka tidak akan beritahu bagaimana caranya, apa strateginya atau teknik
    untuk mendapatkan RM1 juta pinjaman peribadi dalam masa 1 bulan tersebut. Pandai2 kau le nak jual atau nak confirm kerja macam mana.

    Sebaliknya, jika ada dikalangan bangsa mereka yang belum confirm kerja lagi, mereka akan membantu dengan memberikan kes2 pinjaman peribadi mereka kepada orang cina yang hendak confirm kerja tersebut.

    Contohnya, Esther belum confirm kerja lagi, jadi 5 orang cina dalam kumpulan saya akan menyerahkan kes2 pinjaman peribadi mereka bulat2 kepada Esther. Biar mereka tiada sales pada bulan tersebut pun tidak apa. Sehinggakan Esther dapat confirmation kerja di HSBC. Biasanya, bos atau ketua kumpulan akan memberitau setiap anggota kumpulan mereka, bulan ini kita akan pastikan Ester dapat confirm kerja.

    ReplyDelete
  27. Tetapi, orang2 Melayu yang berkerja di bank sebaliknya ramai tidak tau taktik kotor ini. Jika pun orang Melayu tahu taktik kotor ini, orang Melayu tak dibenarkan bantu-membantu sesama orang Melayu, dengan menyerahkan kes2 mereka kepada orang melayu yang hendak confirm kerja tersebut. Jika bos atau ketua cina ini tau orang melayu mau guna taktik ini, mereka kata tak boleh nak confirm, pasal kes2 ni bukan u cari sendiri. Tapi kes orang bagi. Atau mereka akan mempersoalkan orang yang memberikan kes tersebut.

    "Kenapa u kasi kes u kat Sazzy? Biarlah Sazzy cari sendiri. Dia nak confirm kerja, biar dia cari kes sendiri". Dia bukan mau tolong Sazzy, tapi dia sebenarnya mau bunuh karier Sazzy. Hanya kalau orang Melayu tu betul2 bagus dia akan simpan. Orang melayu yang biasa2, dia mau kasi buang.

    Jadi susahlah orang2 Melayu yang kerja sale di bank untuk confirm kerja. Sebaliknya, orang cina mudah sangat hendak confirm kerja di bank. Itu pasal, kalau kerja sale di bank, kenapa ramai sangat orang cina ni? Pandai2 yek, mereka buat sale dan senang confirm kerja di bank. Sebenarnya, mereka menipu & menggunakan taktik kotor dengan bantu-membantu sesama mereka, tetapi orang melayu dilarang sama sekali meniru teknik yang sama.

    Hanya orang2 Melayu yang betul2 bagus dalam sale di bank akan dapat confirm kerja dan bertahan lama bekerja di bank. Ini kerana, semua sale orang melayu itu adalah daripada hasil titik peluh keringat mereka sendiri tanpa bantuan orang lain. Tetapi orang cina akan kata kepada orang melayu tu pemalas, pasal Esther boleh dapat RM1 juta untuk confirm kerja, kamu orang melayu hanya dapat RM500,000 sahaja. Padahal, RM500k hasil titik peluh seorang diri sahaja sedangkan RM1 juta Esther adalah hasil gabungan 6 orang.

    ReplyDelete

  28. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!

Sama Rata, Sama Rasa, Depan BELAKANG Sama Saja!!

Sama Rata, Sama Rasa, Depan BELAKANG Sama Saja!!