CILI KASI TARUK! INI KES TAK TAU UNDANG-UNDANG ATAU MEMANG DIA PENYOKONG PAKATAN?

Section 4 Akta Hasutan jelas ...

... anyone who “does or attempts to do, or makes any preparation to do, or conspires with any person to do” an act with seditious tendency, such as uttering seditious words, or printing, publishing or importing seditious literature, is guilty of sedition.
It is also a crime to possess a seditious publication without a “lawful excuse”.
The act defines sedition itself as anything which “when applied or used in respect of any act, speech, words, publication or other thing qualifies the act, speech, words, publication or other thing as having a seditious tendency”.
Under section 3(1), those acts defined as having a seditious tendency are acts with a tendency:
(a)to bring into hatred or contempt or to excite disaffection against any Ruler or against any Government;
(b) to excite the subjects of the Ruler or the inhabitants of any territory governed by any government to attempt to procure in the territory of the Ruler or governed by the Government, the alteration, otherwise than by lawful means, of any matter as by law established;
(c) to bring into hatred or contempt or to excite disaffection against the administration of justice in Malaysia or in any State;
(d) to raise discontent or disaffection amongst the subjects of the Yang di-Pertuan Agong or of the Ruler of any State or amongst the inhabitants of Malaysia or of any State;
(e) to promote feelings of ill-will and hostility between different races or classes of the population of Malaysia; or

(f) to question any matter, right, status, position, privilege, sovereignty or prerogative established or protected by the provisions of part III of the Federal constitution or Article 152, 153 or 181 of the Federal Constitution.
Ianya begitu jelas apabila Cauvanis Cina dalam DAP, NGO penyokong PKR dan kumpulan sisipan PAS bermain politik benci terhadap pihak berkuasa, menghina orang Melayu dan menimbulkan isu sensitif terhadap Melayu (yang meliputi kedudukan dan kuasa raja-raja Melayu dan Islam).
Akibatnya akan membawa kesan negatif dan reaksi pertembungan yang dahsyat.
Kat mana yang Magistret Norashikin Sahat tak faham mengenai apa-apa yang disebut oleh ketiga-tiga badigol Tian CHua, Tamrin Ghaffar dan Harris Ibrahim?
Berikut Harris Ibrahim yang begitu jelas seditous di 45:00
Video penuh boleh lihat DISINI

 Macam-macam pihak nak salahkan polis lah dan ada nak salahkan DPP lah ...

Isunya kenapa magistet tak guna kuasa untuk ambil kira jaga kepentingan keselamatan dan kesejahteraan orang awam dan rakyat teramai? 
Hak asasi seorang untuk lakukan huru hara dan kecuhkan negara boleh diutamakan melebihi keselamatan rakyat jelata?

Magistret berkuasa tapi kenapa tak diguna kuasa tersebut. Takut? Tak tahu? Kalau tak tahu, kenapa terima tawaran jadi magistret? Pasal ramai orang muda tergila nak naik pangkat tak kira dan lihat kebolehan sendiri.

Magistret berpandangan sempit dan tak ambil perkiraan lebih besar. Dia lihat kes hanya dari kes itu secara "stand alone."

Jika ini yang dilakukan magistret, ini bermakna rakyat teramai dan orang awam di GALAKKAN OLEH MAHKAMAH supaya melaksanakan undang secara sendiri demi menjaga keselamatan dan kesejahteraan sendiri. 

MAHKAMAH JADI PENGHALANG untuk polis menjalankan tugas dan diperlecehkan siasatan oleh puak-puak sial ini.

MAHKAMAH MENGHAMPAKAN usaha pendakwa untuk memastikan proses undang dihormati.

Itukah yang Mahkamah mahu?
HOUSE PK: Artikel ini aku ambil dari The Uspinners. Baru polis nak jalankan tugas dah datang manistret penyokong Pakatan! Apa nak jadi undang-udang kat Malaysia ni? Aku dah mula hilang keyakinan pada majistret da hakim la kalau macam ni. 

Bila kita nak dapat AG baru ni?

Aku nak letak sikit petikan dari Flying Kick:

Kementerian Dalam Negeri dan PDRM kelihatan sedang bertungkus lumus untuk mengamankan negara ini daripada pengacau-pengacau yang tidak dapat menerima keputusan PRU13. Namun ramai juga yang menjangkakan, tugas Menteri KDN dan KPN bukannya semudah menangkap dan menahan, sebaliknya mereka perlu berhadapan dengan satu lagi halangan besar iaitu MAHKAMAH DAN HAKIM.

Hari ini, kes mendapatkan reman melibatkan seorang majistret wanita, telah pun membuktikan kebimbangan berkenaan.

Adakah sudah sampai masanya untuk pihak yang tidak berpuas hati dengan keputusan majistret tersebut, memulakan gerakan mendedahkan, membogelkan dan menelanjangkan mana-mana majistret atau hakim yang kelihatan berpihak kepada Anwar Ibrahim dan gerombolannya sebagaimana yang dilakukan oleh Ketua Umum PKR itu sebelum ini?

Dan persoalan yang lebih penting, apakah badan perundangan negara ini sudah bertukar dari COURT OF LAW kepada SAVIOUR OF ANARCHIST?

Harap-harap ada penjelasan daripada majistret atau hakim yang membuat keputusan kontroversi seperti Majistret bernama NORASHIKIN SAHAT yang telah menolak permohonan reman PDRM terhadap Tamrin Ghafar, Haris Ibrahim dan Tian Chua serta membebaskan mereka secara serta-merta!

67 Responses to "CILI KASI TARUK! INI KES TAK TAU UNDANG-UNDANG ATAU MEMANG DIA PENYOKONG PAKATAN?"

  1. Sumbat saja betina ni dalam jel bersama Tian chua, Tamrin dan Haris

    ReplyDelete
    Replies
    1. liwat Tamrin Ghaffar dalam lokap....biar bapak dia guling-guling dalam kubur.

      Suruh Haris liwat Tian Chua, pastu suruh Tian Chua kulum kote Haris.

      PASTU BOIKOT SEMUA BARANG CINA

      Delete
    2. Sula maharaja lim si cina babi dap....
      Sula jubo sipendubor dan pemuki.....

      Pastu kita bawak lilin ke perkuburan mrk...

      Delete
    3. berbudi bahasa dan bersopan santun budaya MELAYU

      Delete
    4. Pastu kita rekod video, siar satu malaysia dalam TV3. Biar semua orang tahu siapa tentang Umno akan diliwat di khalayak ramai.Hidup Umno.


      Ludah muka cina yang anda jumpa tepi jalan, PTUI!

      Delete
    5. DAPigs Red Bean Army jangan nak memantat kat sini. Ham ka chan.

      Delete
  2. Ini lah akibat nya bila ISA di hapuskan .

    ReplyDelete
  3. Mungkin hakim tu betul
    kita tak boleh suruh dia bertindak ikut selera kita.

    biarkan yang arif lagi bijaksana buat kerja dia.
    yang bebal dan tolol silalah diam.

    wassalam


    p/s........lega

    ReplyDelete
    Replies
    1. Majisret (yang tak straight) ambil jalan mudah untuk selesaikan kes. Makan gaji buta ke apa? Polis tangkap mesti ada asasnya, senang2 je Majistret tu lepaskan. Reman tak bagi macam mana nak siasat?

      Kalau tidak jujur atau amanah bersubahat dengan pembangkang, jawablah kat akhirat nanti.

      Delete
  4. mohon PERKASA buat benda yang sama macam 3 ekor monyet tu. Kita nak tengok apa plak kata NAJIStret ni!!!

    ReplyDelete
  5. Harap PDRM akan kemukakan permohonan reman sekali lg buat 3 lanun moden ini, pd Isnin 27/5 nanti. Harap juga bukan 'Majistret butahati' yg sama; yg kurang bertauliah/ilmu undang2 yg bertugas pd hari berkenaan. Amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabar bang. Zahid kata kat TV tadi ni prosedur biasa polis-mahkamah. Polis akan buat rayuan untuk tahan balik 3 jibaok ni. Sebab diorang ni ahli parti pembangkang kena step by step. Nanti menyalak lagi kata court BN punya dan bersifat kukubesi, pelabur pun cabut lari. Malaysia so far sejak habis PRU 13 bawah BN makin hebat - indek saham melonjak naik tanda keyakinan pelabur pada BN.

      Delete
  6. Bertambah kepala besarlah si Tiang Puaka ni dan kedua samseng-samseng jalanan. Padan dengan muka magistrate. Hakim pun kelong!!! Tahutak kelong? Sogok wang untuk magistrate?

    ReplyDelete
  7. kita wat demo suruh dia letak jawatan.

    ReplyDelete
  8. "Sapa Kasim Selamat...majestret? Loyar?...."
    Kalo dulu kerjaya majestret begitu di kagumi sehingga nyonya kasim mmprtikaikn Sabariah nak kawin dgn ahli muzik iaitu Kasim Selamat...
    tapi skrg...majestret = berat sebelah....
    pengkhianat negara di bela, keselamatan rakyat n negara di tolak ketepi....

    Dialog skrg..Sapa majestret ? org sebelah mana??????

    ReplyDelete
  9. Alasan Majistret Norashikin Sahat menolak permohonan polis ialah mendapati polis tidak menyatakan individu khusus yang mengeluarkan kenyataan berbaur hasutan dalam ceramah berkenaan.

    Itu hanya kerana sedikit kesilapan teknikal sahaja sedangkan Majistret Norashikin Sahat sudah tahu tujuan kenapa pihak polis menahan beruk-beruk ini. Tak kan pihak polis suka-suka nak tahan beruk-beruk ini.

    Dengan pembebasan mereka ini membuatkan pihak polis gagal menangkap dalang disebalik hasutan ini. Majisteret yang menolak penahanan mereka ini juga perlu disiasat kemungkinan mempunyai kaitan dengan keahlian pembangkang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ataupun dah kena sumbat dgn wang ringgit???!!!
      Tak heran aku dgn puak mata sepet yg paling banyak mmberi rasuah nie!!!!

      Delete
    2. takpe bro, kita harap AG boleh tolong guide polis utk pastikan pemohonan remand berjaya. kita cuba lagi dan pastikan prosedur kali ni ikut CPC dan Penal Code. harap pihak polis teruskan mengumpul bukti

      Delete
    3. jangan amalkan budaya rasuah!!!

      Delete
    4. Jgn-jgn si Syikin dah termakan budi makan ais krim tak....manalah tahu, ye tak?

      Delete
  10. PDRM dan KDN dah mula bertindak. Apa yang masih memusykilkan saya adalah di pihak Peguam Negara, pihak Pendakwa Raya dan Badan Kehakiman kita. Saya khuatir ada musang berbulu ayam di kalangan mereka. Walaubagaimana pun, tahniah kepada Zahid Hamidi dan KPN baru yang telah mengembalikan keyakinan rakyat bahawa negara kita ada undang-undang dan selamat untuk rakyat jelata. The first step you guys have taken is the beginning towards peace, stability & success for our nation.

    Tangkap dan humban si pengkhianat-pengkhianat dan penjahanam negara ke penjara tanpa kompromi. Usah takut dgn Bar Council dan jika mereka menghalangi, mereka juga patut disenyapkan.

    ReplyDelete
  11. THIS IS ALL THE RUBBISH RESULT BY THE MAJESTRET.........

    YOU ALL WILL SEE AFTER THIS, IF IT HAPPEND TO BN OR OTHERS EXCEPT PR SUPPORTER FOR SURE THIS MAJESTRET WILL APPROVE HOW MANY DAY THAT PDRM NEED TO GET MORE PROOF TO CHARGE AT THE COURT......

    SORRY TO SAY THIS..........

    ReplyDelete
    Replies
    1. She just doing her job in accordance to the law. The IO of the Balai doesn't do his job properly, thoroughly and in details to convince her that those culprits should be detained in police custody in a lenghty period for further investigations.

      Delete
    2. AG tolong guide polis utk buat kerja, proceeding ni mmg susah lpas ISA x de. harap encik polis terus berusaha

      Delete
    3. Anon at 5:22 PM ...

      Don`t talk thru your cunt. You arrest a person overnight and present him in court to request for remand so that a thorough investigation can be conducted.

      You think the police are robots or what? Don`t make stupid presumptions.

      Delete
    4. You up there, don't be an idiot. There are defects in the police application for remand, and that was explained by the Court as to why it can't tolerate to get those scumbags detained. In law all must go by the book and those policemen don't do their homework properly before going into court - plain and clear.

      Delete
  12. mengong..mengong..melayu..melayu...

    ReplyDelete
  13. kuasa memberi tahanan reman adalah ditangan majistret...kalu dia menolak...siasialah dan buang masa polis menahan & menangkap org yg nak disiasat...dibebaskan begitu saja...jadi modal pembangkanglah unt buat onar dlm negara...majistret ini siapa sebenarnya...dia org politik pembangkang jugakah....nak lindung samseng politik yg menjadi2 pasca pru13 ke?....kalut...kalut...kalut...kena bawa balik ISA...tak perlu melutut depan majistret unt menahan mana2 org yg membuat onar dlm negara...atau pun pinda mana2 akta supaya polis tak perlu minta belas kasihan untuk menahan mana2 org yg membuat angkara dlm negara...

    ReplyDelete
  14. PENYOKONG GAGASAN 1 MALAYSIAMay 25, 2013 at 4:48 PM

    Kami mahukan ISA,Kami mahukan ISA,Kami mahukan ISA,Kami mahukan ISA,Kami mahukan ISA,Kami mahukan ISA,Kami mahukan ISA,Kami mahukan ISA,Kami mahukan ISA,Kami mahukan ISA,Kami mahukan ISA,Kami mahukan ISA,Kami mahukan ISA

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan kau kena tahan kat ISA tu sudah, kita tak tahu siapa kita akan datang.....

      Delete
  15. Hanya orang yang sentiasa berniat melakukan slah sahaj tidak mahu apa juga akta yang ada di dalam negara ini.
    Untuk itu satu pungutan suara sekali lagi perlu diadakan supaya AKTA ISA di ujudkan semula.

    ReplyDelete
  16. Soalnya kepana polis tak dapatkan perintah reman tu dulu sebelum buat tangkapan? Lagipun yang kena cekup tu bukan hari kejadian, cukup masa utk tunjuk bukti kesalahan tiap-tiap sekor malaun pada majistret.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry saya silap. Polis berhak untuk memohon reman dibwh Sec 117 CPC(Criminal Procedure Code/Kanun Acara Jenayah) jika mendapati siasatan terhadap sesog itu tak dpt siap dlm tempoh 24 jam. kelulusan permohonan reman, samada diluluskan atau dibebaskan dan berapa lama ditahan reman terletak pada majistret @ mahkamah.

      Delete
  17. Yang sgt dikhuatiri jika trdpt golongam yg tak puas hati dan mghakimi mrk mcm di indonesia....
    Reformasi Indonesia!!!!!!

    ReplyDelete
  18. sebabnya senang je, sebab Majistret tu tak racist macam korang puak umno. Kahkahkah

    ReplyDelete
    Replies
    1. bangang sebab bukti x cukup n polis cuma ada 24 jam je utk buat siasatan, kalau x tau apa2 jangan la cakap apa2, nanti nampak mcm kau pulak yg bangang

      Delete
    2. Anon at 5:47 PM ...

      Jangan cerita pasal rasislah. Kalau rasis mesti UMNO, puak lu rasis macam sial lu tak mengaku. Lu punya hati busuk kita tak akan bagi muka lagi.

      Gua bukan ahli UMNO tapi kali ini kalau gua ada peluang lanyak lu, gua kan lanyak habis2an. Tiu niama, ham ka chan ...

      Delete
  19. Aku rasa pihak polis kena dapatkan nasihat daripada peguam berpengalaman sebelum meneruskan sebarang prosiding untuk mendapatkan perintah tahanan reman supaya perkara yg sama tak akan berulang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. gilo sampai camtu sekali tak puas hatinya puak meno ni, kahkahkah gilo punya racist puak umno ni.

      Delete
    2. Apa pulak gila? Ini hal perundangan, ini hal ketenteraman awam, ini hal keselaamatan ... pasal apa pulak perkara macam ni perlu didiamkan. Begitu juga serangan di Lahad Datu. Pengkhianatnya mesti didakwa dan dihukum.

      Apa perasaan lu kalau lu nampak bini lu kena sontot dengan jiran tapi hakim lepaskan saspek sebab dia kata tak bukti?

      Delete
    3. Puak babi nie tak merasa hidup dlm negara yg huru hara...
      Perniagaan ditutup dan kedai2 dipecah masuk...
      Rumah2 terbakar dan mayat bergelimpangan...

      Jika rusuhan Bersih cuma 1 hari dah buat rakyat panas hati dan pelancong ketakutan...belum lagi huru hara berhari2...berminggu2...berbulan2 dan bertahun2...
      Guna akai sikit...jgn guna lubang taik....

      Klu nak tumbangkan kerajaan...tunggu pru14
      Jgn pilih gay jadi pm spt kenyataan karpal singh dlm dewan rakyat dulu...
      Nie dia msh nak lantik gay jadi pm...rakyat yg ada agama terpaksa tolak lah gay jadi pm...
      Buat malu negara jer!!!Tentu kena gelak dgn negara luar kenapa rakyat pilih gay jadi pm...
      Klu cina babi dap....mrk tak kesah gay jadi pm...halal haram tiada dlm kamus cina babi dap...
      Yang ada cuma duit dan kuasa!!!

      Delete
  20. Malaysia Rosak akibat Nuar maka Cina & India pun Racist yang tak dapat dikawal Najib di bomoh Rosmah.

    pakistan Rakyat akan memastikan malaysia huru-hara mcm pakistan...Melayu dulu baik hati dah jadi Gila..

    Ketuanan Melayu iaitu penduduk asal maju "pakai kain samping & songkok jadi boss" hanyalah mimpi di era Mahathir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Good points except for the last one. Malay supremacy was always there and is here to stay and forever more and there's nothing you can do about it other than migrate back to your ancestors' homeland. Thank you very much.

      Delete
    2. "pakai kain samping & songkok jadi boss" tapi hati slalu fitnah pada melayu sendiri ke mendenya.

      takdenya songkok atau kain samping tu dapat selamatkan korang dari di "taruk" oleh Mungkar Nangkir dalam kubuq nanti. Silap aribulan, itu Det pun tak selamat dari Mungkar Nangkir gak,duit rakyat yang di baham bersama kroninya senarai panjang berjela dalam kubuq nanti, tu lum kira mengajar fitnah dan cerita lucah pada rakyat Malaysia, huh, kalau mau tanggung sama pukulan mungkar nangkir pada Det tu, maka jadi ler pengikut si tua tu sekali, sama-sama dapat faedah,mungkar nangkir siap bayar bunga lagi pada korang yg dok sama menyokong si tua dan suku sakatnya tu. kahkahkah

      Delete
    3. Bape angkat kau Andwar Abraham selamat ke? O lupe dia ada "nabi" boleh hapus semua dosa dia sebelum masuk kubo.

      Delete
    4. atok mung, si kaki rembat Pemimpin Umno dan BN terangan merembat hak rakyat, memfitnah, menipu dan membelit, itu ikut landasan Rasulullah s.a.w kaa?

      Jadi tak perlu ler lu mau taruk itu Nama Anwar jadi Nabi atau sebagainya, itu semua agama pun percaya,buat baik balas baik, buat jahat akan di balas jahat, lebih lagi kita orang islam, janji Allah swt itu benar, kalau dosa ngan Allah swt, maka Allah swt akan ampunkan segala dosa kecuali syirik, tapi dosa ngan manusia lebih lagi ambil hak orang, memfitnah dan mengainaya, manusia yang di ambil haknya itu yang mampu memaafkan perbuatan orang yang mengainaya apatah lagi jika yang teraniaya itu punya ramai rakyat jelata, mampuih mau menangung beban dalam kubuq dan akhirat nanti. Apa ingat dah tua sesenang mau tobat cam tu je, macam Si Det tua tu buat? sumpah seranah rakyat yang teraniaya punya ler ramai. Tu lum listing yang lelain lagi. Nasib kou ler Det dan pengikut kau esok lusa dalam kubur dan hari akhirat nanti.

      Delete
    5. Anon at 7:12 p.m.

      Lu siapa mahu mengadili orang lain? Lu mengata Tun Mahathir sebab lu tak suka sama dia. Lu ingat manusia macam Nik Aziz, Hj. Hadi, Anuwar Ibrahim, Mat Sabu, Khalid Samad dan yang lain2 akan gerenti masuk syurga.

      Komen2 macam lu kita tak perlu. Ini semua urusan Allah SWT. Dia yang berkuasa dan Dia yang menentukan. Lu tak perlu sibuk.

      Lebih baik lu usahan supaya semua umat Islam Malaysia bersatu padu demi kelangsungan agama dan bangsa.

      Delete
    6. Sebagai mamak yg berjiwa Melayu. .Mahathir sedaya upaya cuba menjadikan ekonomi Malaysia ditunjangi USAHAWAN Melayu.
      Malangnya orang Melayu sendiri menolak usaha itu..melalui rasuah dan fahaman Islam yg disalah tafsir.
      Sebagai Mamak beliau boleh berjaya sendirian. Seperti Ridhuan Thee yg kesian kpd melayu..tapi Melayu yg gagal faham.

      Moga Allah memberkati mereka.

      Delete
    7. Yang akan masuk neraka ialah pendubor dan red pig army....

      Delete
    8. Makin dicemuh dan dimamah usia semakin tinggi pula nilai Tun Mahathir. Macam tak percaya usianya telah mencecah 88 tahun. Perwatakan dan wajahnya semakin berseri dan tak pernah kelihatan panik. Terbaru, beliau diundang untuk memberi ucapan dan pandangan bagi krisis puak Syiah /Sunnah dan masalah arab spring. Ucapan dan pandangannya masih jadi tajuk berita dunia. Tun Mahathir tetap jadi buruan journalist di dalam dan luar negara. Hairan.......kenapa orang yang dah lanjut usia dan tak berjawatan diberi pengiktirafan begitu rupa oleh dunia Arab dan Islam? Kenapa tidak dipanggil Anwar Ibrahim ke, Nik Aziz ke atau Hadi Awang? Benarlah bak pepatah, "Hanya mutu mengenal ma'nikam".

      Tun..... we are very very proud having a World Class Leader like your goodself.

      Delete
  21. Yang pasti depa ni dah dijadikan tikus eksperiman untuk polis cekop bapak segala penjahat negara of you know who. kah kah kah

    ReplyDelete
    Replies
    1. malaysian tahu siapa dia pengkhianat......

      Delete
    2. Tau takpe. BTW die ada ke kat black 505 tadi di padang Amcorp mall? Ke dibatalkan? kah kah kah

      Delete
  22. Kasihan dgn anak2 muda yg taksub dgn pemimpin mrk...harap mrk tak melakukan perkara spt ibrahim libya di memali...
    Tanpa nas dan bukti kukuh dgn semborono menuduh tanpa menilai personaliti yg mengeluarkan kata2 tersebut...

    Malas nak layan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenal ke ibrahim libya????
      kenali beliau melalui sumber2 yang boleh dipercayai....
      bukan dari sumber fitnah

      Delete
    2. Ibrahim Libya sumpah Hj. Hadi kerana tertipu dengan Amanat yang menyebabkan kematiannya.

      Delete
    3. Duit tin milo pulak dapat ker tidak dgn para waris mrk????

      Delete
  23. Aku punya andaian macam ni. Dulu pegawai penyiasat sama puan majistret zaman sekolah sama, dua-dua nak ambik law, tapi yang perempuan lagi bijak dapat yang lelaki tak berjaya pasal tak berapa bagus akademi jadi lah dia pegawai polis. Si perempuan pulak ambik law dapat 4 flat, senarai dekan tiap semester lepas tu diterima masuk ke Jabatan Kehakiman sebagai puan majistret. Kat sini pun puan majistret dah bagi tahu apa cacat dalam kertas permohonan tu dan tau-tau lah cam mana nak diperbetilkan nanti bila buat rayuan semula. Puan majistert bukan musuh negara hanya seorang wanita melayu yang bijaksana. Sekian adanya.

    ReplyDelete
  24. Lu ingat budak law di univ pandai2 ke..dapat 2 class lower @ pngk below 3 pun bole jadi majistret/ lawyer. Yg mangkok2 pun rsmai...jadi majistret seekor ni entah2 dlm puak ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sokong ko bro.dak2 law bkn pandai pn.kaki menuang kelas pn ramai.silap2 yg jd majistret pn ramai kaki menuang..

      Delete
  25. Kita semua tidak boleh mengkritik keputusan hakim atau majistret. Diingatkan bahawa adalah suatu kesalahan jika ada mana2 pihak mengkritik keputusan mereka. Mana2 majistret atau hakim bersikap neutral. Mereka tidak berpihak kepada mana-mana puak samada pembangkang atau pemerintah. Mereka tidak seharusnya menganggotai mana-mana badan samada NGO atau bukan NGO. Mereka juga sepatutnya tidak boleh menganggotai mana-mana Badan Peguam atau Majlis Peguam. Kalau dibolehkan kerajaan kena tengok balik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. An elaboration of the true meaning of Rule of Law and the doctrine of Separation of Powers between the Legislative and the Executive. Long live democracy and down with tyranny and anarchy. Hidup UMNO! Hidup Badan Kehakiman Malaysia!

      Delete
    2. anon 7.18pm..mereka sepatutnye bersikap neutral.tp ms blaja lg mereka dah ditanam ngan fahaman politik.ramai yg xneutral.kebanyakan yg blaja law adalah penyokong pakatan haram walaupn mereka cuba menafikan..

      Delete
  26. Mahkamah Malaysia memang dah korup. Harap kerajaan buat siasatan dan rombakan segera dan buang semua hakim yang boleh dibeli dengan duit.

    ReplyDelete
  27. selain pembangkang, pihak kdn, polis terpaksa berhadapan dengan majlis peguam, mahkamah yg pro pembangkang. tangkap penghasut, penjenayah, berduyun2 datang ahli majlis peguam nak membela para penghasut, penjenayah tersebut. bawa ke mahkamah, dilepaskan pula oleh hakim, magistret yg gila babi. maka bebaslah penghasut, penjenayah tadi nak buat apa yg mereka suka dlm negara ini. polis tak boleh buat apa2, macam takde kuasa. kertas siasatan bagi ke ag, ag buang dlm tong sampah. bebas lagi para penghasut, penjenayah tadi. nasib le............... kita tunggu dan lihat saja lah apa akan jadi kepada negara ini, setahun lagi, dua tahun lagi, lima tahun lagi, kalau begini sikap para peguam, magistret, hakim, ag.

    ReplyDelete
  28. Semua yg komen ni lulusan Law ke ni?

    ReplyDelete
  29. Ckp dlm blog berapi2..kena saman AES..merayu depan Majistret..tolong Yg Arif Tolong..cit podahh la..

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!