SABOTAJ? BEBAL NAK MAMPOS? TAK NAK MENANG KE?

Pelik sikit tajuk aku hari ini, well tajuk aku almost everday memang pelik punya, cuma ini hari lain macam sikit sebab aku hati dah panas ni. Kita dalam mode PRU, kita nak BN menang tapi ada sesetengah manusia suka sangat buat hal.

Siapa orang yanh aku maksudkan tu? Mereka ialah dikalangan manusia yang suka jual nama PM dan nak tunjuk mereka sangat berkuasa. Aku malas nak cakap banyak, korang baca la apa yang GAP tulis KAT SINI

Tolong la, kita nak menang kan? So fokus la pada PRU dan lupakan sengeketa sesama kita..adehhh

Bukan apa, aku takut kesilapan yang dilakukan oleh Tun Dol al Bodohwi tu bakal berulang kembali. Tolong la wahai Tuan PM, jauhkanlah diri anda dari manusia yang hanya pentingkan diri sendiri. Kami  sayang PM. Kami mahu BN menang.

Aku alergik le dengan Limau Tambun ni...

111 Responses to "SABOTAJ? BEBAL NAK MAMPOS? TAK NAK MENANG KE?"

  1. PEPERANGAN DALAM UMNO TELAH BERMULA.........PADAN MUKA LU......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Datuk Seri Najib Razak secara terbuka akui manifesto Pakatan Rakyat pratikal
      Posted on Tuesday, April 09 @ 12:30:00 MYT
      Dilulus untuk paparan oleh lararatu

      Oleh: setisab

      "Datuk Seri Najib Razak dan seluruh kepimpinan Umno BN secara langsung dan terbuka akhirnya mengakui manifesto Pakatan Rakyat mendepani pilihan raya umum ke-13 (PRU-13) adalah satu jaringan perancangan yang amat pratikal dan boleh dilaksanakan andai Pakatan Rakyat menang dan diberi peluang untuk mentadbir negara selepas PRU-13.

      Perakuan, pengiktirafan dan penghargaan oleh Datuk Seri Najib Razak serta kepimpinan Umno BN terhadap intipati manifesto Pakatan Rakyat ini dilafaskan serentak dalam majlis perlancaran manifesto Barisan Nasional untuk PRU-13 akhir minggu lalu.

      Dalam keadaan ketandusan pemimpin berilmu dan cerdik pandai dalam Umno BN, Datuk Seri Najib Razak terpaksa menciplak hampir 100 peratus intipati manifesto Pakatan Rakyat yang pada awalnya dikatakan sebagai bakal membangkrapkan negara.

      Selagi Umno BN Perintah, selagi itulah khazanah rakyat diratah.. !!

      Nota ringkas buat macai dan calon pru-13 PKR

      Tindakan meniru dan menciplak hampir keseluruhan manifesto Pakatan Rakyat oleh Umno BN dengan sendirinya membuktikan seluruh kepimpinan Umno BN menerima, menghargai dan mengakui idealisma yang dibawa oleh Pakatan Rakyat melalui manifesto Pakatan Rakyat untuk PRU-13.

      Oleh yang demikian, Kerajaan Rakyat menasihatkan kepada para pemilih dalam pilihan raya umum ke-13 nanti agar memahami maksud tersirat Datuk Seri Najib Razak;
      "Umno BN tidak mempunyai pakar perancang dan pentadbir negara yang berkemampuan, justeru; Rakyat harus beri peluang kepada Pakatan Rakyat untuk menerajui negara selepas PRU-13". ~ Najib Razak.

      Delete
    2. Ciplak!!!!!lapor dgn polis!!!!hahahaaaaahaaaaaaaa

      Delete
    3. Bn dah lama rancang akujanji tu. Ada org
      dlm yg bocorkan maklumat!!!

      Delete
    4. BANGSAT BERAPI! JANGAN BUAT PALAT DAN TAIK ! TAK NAK MENANG KE?

      Delete
    5. Butoh lu pelancap Anu war aljubur tak payah kau nak ampu anuwar juburi satu sen pun nuar tak bagi kamu tapi duit brim kau kebas sekarang kau pula kata najib ciplak menifesto jubur kau.

      Delete
    6. aku sayang UMNO tapi aku meluat dengan segelintir pemimpin UMNO yang bebal.

      Delete
    7. pemimpin umno mana yang tak bebal...

      Delete
    8. ANON 12.31 KALAU AKU YG BUKAN PM PUN BOLIH KIRA BETAPA BODOHNYA KALAU KERAJAAN IKUT PERKIRAAN PR MAKA APATAH LAGI PM. KETUA KAU PUNYA MENIFESTO NI NAK MEMBUNUH NEGARA KESELURUHANNYA.ORANG BEBAL BOLIHLAH PERCAYA. SORRY BRO.

      NAK MENANG PUN GUNALAH OTAK. JGN PAKAI AIR LIOR. TAK KEMANA JAWABNYA. TAPI DASAR PENCACAI PRR MEMANG SUKA GUNA AIR LIOR. FITNAH SATU KEMESTIAN. SAMA DGN ORG PASS MENGAKU PARTU ISLAM TAPI DLM PEJABAT KECOH MENGATA UMNO. MCM TAK TAHU HUKUM MENGATA ORANG. MENAKUTKAN BETUL.

      Delete
  2. Serius bro. Parpukari mamak muka macam sial.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Muka kau elok sangat ka???

      Delete
    2. Serius aku cakap ko. Muka dia, memang muka keling.

      Delete
    3. Muka kau pulak muka apa??? Mesti muka jamban nie...

      Delete
    4. Muka aku iras iras mamak kutty karala hensem tak....kah kah kah......

      Delete
    5. Jgn muka mcm mat liwat dah lah!!! Geli dan jijik aku tengok wajah sial itu.....hanya layak utk penghisap pelir jer....

      Delete
    6. aku dah layan gambar Parpukari minum 'malta' tu buat modal melancap. kat 3 jam x pancut2 lagi! sial betol!

      Encik Mohamed.
      Nasionalis Melayu

      Delete
    7. cai, ko layan gambar parpukari buat apa.....layan gambar rafizi gay la...

      Delete
    8. Muka macam apa pun x pe bro janji x main lobang najis. jgn jadi bangang..

      Delete
    9. semakin lama mamot palsu ni berceloteh..... SEMAKIN MENAMPAKKAN KESIALANNYA

      Delete
  3. Kami pun sayang pm...tp yg akan datang la....pm la ni bg kak mah...atantuya ngan kak ziana sayang dah le....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku sokong penuh bakal pm aku yg akan datang...seorg pengamal seks songsang yg dibenci rakyat dan anak bini.....
      Sejarah tercipta di bumi bertuah ini....
      Sokong pm baru....kita boleh melancap sama2 dan bersalam raba butuh....hahahahahahaaaaaaaa

      Delete
    2. Sokong pm akan datang kepala hotak kau....jangan nak berangan si penjobor sampai ke putra jaya....

      Delete
  4. Tak nak pm kaki kongket, tak nak pm kaki raba butoh!! Tak nak pm tercicir air mani, tak nak pm kuat goyang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bhai....ada yg nak pm mcm tu bhai....golongan pemikul bewak gay yg asyik sial memanjang!!!hahahaaaaaa
      Dijamin sial mrk tu bhai.....

      Delete
  5. Umno dah buang bewak gay tu....mrk kutip kasi puja hebat2....kan dah sial!!!!
    Selamat tinggallah putra jaya!!!jadi pembangkang pun apa salahnyer.......

    ReplyDelete
  6. Nurul sokong emaknya melawan bapsknya yg dari golongan songsang.....

    ReplyDelete
  7. Justin Bieber can play a bit of football


    By World of Sport (original post from Yahoo! Eurosport can be found here)
    Here at Eurosport we’ve long suspected that there must be a reason that Justin Bieber is famous. It can’t just be the music, can it?

    Well, perhaps it’s the football, because as you can see in the video above, the teen heartthrob is actually pretty skilful with the ball at his feet.

    Bieber’s been invited to train with the likes of Barcelona and has juggled the ball with Frank Lampard, and has talked in the past of starting a celebrity football team with David Beckham, and has even thrown down a football challenge to One Direction.

    And in one of the less easily-explained shout-outs of our time, just two days ago the 19-year-old tweeted to his 37 million followers: “Shout out to Lukas Podolski. In his home town Cologne. What up Jamie hole. We see u.”
    Us neither.

    Justin Bieber's got ball tricks up his sleeve.. no kidding.

    http://sg.sports.yahoo.com/blogs/fit-to-post-sports/justin-bieber-play-bit-football-233840035.html

    ReplyDelete
  8. kisah ni terjadi kat staff aku gak masa kami tgh round buat monitoring project...

    otw gi another site, kami stop jap kat sebuah masjid disebabkan anak buah aku ni nak sangat gi toilet.. masa tu dah nak dekat tengahari rembang... staff aku ni masuk sorg je ke dalam toilet pompuan tu.. tinggal aku, staff pompuan lg sorg n driver kat dlm keta.. masa tu, kwsn masjid mmg sunyi.. xde org.. kami 3 org ni, mcm biasa, sembang sakan je la dlm keta sementara menunggu yg sorg lg tu keluar toilet.. x lama lepas dia masuk tu, terus dia lari keluar dan ajak pergi dari situ cepat2.. muka dia mmg cuak dan pucat giler!! bila ditanya apsal jadi mcm tu, katanya dia kena kacau dlm toilet tadi!!! sampai x sempat nak settlekan hajat dia!!

    kisahnya, bilik air pompuan tu ada 2 bilik.. 2-2 pintu bilik air tu terbuka masa dia masuk dan lampu memang x on pun.. so mmg confirm xde org lain dah selain dia dlm bilik air tu.. elok je dia kunci pintu bilik air, tetiba pintu tu mcm kena tolak dari luar.. tapi xleh la terbuka sbb dia dah kunci.. bila dah xleh buka, ada plak yang mengetuk dari luar.. dia ingatkn aku atau staff pompuan lagi sorg nak guna toilet gak.. so, dia jerit la suruh guna toilet lagi 1.. lps je jerit tu, tetiba plak dia kena baling batu dari atas ruang yang terbuka antara 2 bilik air tu.. tapi org x nampak pun n xde bunyi lgsg... lps kena baling, tetiba pintu bilik air dia kena ketuk lagi.. kali ni lagi ganas.. mcm nak tercabut pintu bilik air tu dah!!! dia yg x sedap ati, terpaksa gak buka pintu bilik air tu dan lari keluar tanpa sempat tengok kiri kanan.. dia btambah pucat bila tengok kami 3 org tgh sedap dok bersembang dlm keta yg parking depan bilik air tu dan bila dia tanya, kami plak bgtau xde org masuk bilik air tu lepas dia masuk.. masa tu, dia x story lagi psl kisah dlm bilik air tu.. dia cuma suruh driver cepat2 drive dari kawasan masjid tu.. bila dah jauh skit baru dia cerita apa yg tjadi dlm tu.. masa tu, msg terdiam je.. ye la, ingatkn kwsn masjid ni xde gangguan.. rupanya ada gak...

    lepas tu, kalo dia singgah toilet mana2 masjid pun, mesti kena berteman.. takut kisah sama berulang lagi

    ReplyDelete
  9. Kisah ni mengenai kawan aku, Zaim... die ni asalnye ofismate aku, keje jadi admin selame sebulan sebelum Nora ambik alih...Die ni terpakse berhenti keje sebab mak die sakit... bile mak die dah agak sihat, die tak dapat sambung keje, tepakse jadi pengawal keselamatan kat sebuah sekolah menengah... dan sejak tu la die tak cari keje lain... alasannye dekat dengan rumah die, senang nak bekejar balik, kalau ade ape2 jadi kat mak die... lagipun gaji boleh tahan, sebab tak payah beli makanan, tak payah sewe rumah... Hubungan aku dengan Zaim agak baik, sebab die tinggal satu negeri dengan aku, tempat keje die pun tak jauh sangat dari rumah mak aku kat bandar tu...

    Sepanjang 3 tahun die jadi jaga ni, banyak la kisah2 seram yang die alami... sebab sekolah tu memang keras... Banyak jugak kisah2 yang die kongsi dengan aku, yang asalnye aku nak tulis, tapi die ofer aku, ikut die pegi keje, rase sendiri... teruje jugak aku... walaupun aku memang penakut sejak kene sihir, tapi kisah2 seram Zaim ni lain daripade yang penah aku alami... aku setuju. Zaim jamin kisah2 hantu die berakhir setakat kat sekolah tu je... takde yang akan ikut balik rumah... Jadi aku habiskan cuti tahunan aku yang ade lagi 6 hari tu, campur dengan cuti tahun baru, dapatla aku 9 hari cuti bermule 25 Disember... Aku join Zaim bekeje selame 5 malam...

    Pengenalan
    Zaim bertugas sebagai pengawal keselamatan kat sekolah yang memang terkenal dengan 'kekerasannye' walaupun sekolah tu tak sampai 10 tahun dibine... Setiap hari, seramai 6 orang pengawal keselamatan yang akan bertugas, 3 orang syif siang, dan 3 orang syif malam... mereke akan bergilir2 syif setiap seminggu sekali... Aku cume join Zaim bekeje setiap kali die keje syif malam... Mase syif malam, 2 orang akan bertugas meronda satu sekolah setiap 2 jam sekali... sorang lagi kene tinggal dekat pondok... diorang akan bergilir antare 3 orang ni sape yang tinggal, sape yang meronde... Kedatangan aku sebagai pengawal keselamatan tambahan tanpe gaji, memang dialu2 kan... Agak seronok jugak keje tu, tapi Zaim dah warning aku awal2 sepanjang aku keje kat situ, jangan tunjukkan yang aku sebenarnye nak carik hantu... jadi nak tangkap gambar memang tak bleh... kalo tertangkap gambar hantu, susah hidup aku nanti... Sebelom aku join Zaim bekeje pade malam petame tu, die sms aku 'peraturan2 special' yang aku kene ikut, ade 4 sumernye...

    1. Jangan tunjuk rase terlalu takut setiap kali rase ade yang tak kene.
    2. Jangan bagi keizinan, kalau ade yang mintak izin.
    3. Jangan ambik ape2, kalau ade yang memberi.
    4. Jangan tegur, selagi tak ditegur...

    Berdebar aku bace peraturan2 ni... rase macam ade sikit menyesal pulak. Yela, pengalaman dah cukup banyak kan... asal la aku nak carik pasal lagi... tapi dah janji, pastu separuh hati aku ni rase nak pegi...selain rase tercabar dengan ajakan die tu. Tibe malam dijanjikan, aku pun pegi la menyertai Zaim bertugas sebagai pengawal keselamatan...

    ReplyDelete
  10. Episod 1 - Malam pertame - 26/12/12

    7.00PM
    Aku berkenalan dengan 2 orang pengawal keselamatan yang lain, diorang dalam usie 50-an, kitorang pulak lewat 20-an, 2 generasi dekat situ... name diorang, Pak Jali, dan Pak Rahim... kitorang beborak2 dan bertukar2 cerita, tapi memang takde sekali pun sentuh pasal bende2 ghaib... Pondok jaga tu agak besar jugak, 4 orang boleh duduk dalam tu tanpe rase terlalu sempit... bile masuk waktu, kat dalam pondok tu muat untuk 4 orang untuk solat jemaah... ade 4 kerusi plastik, ade tv kecik
    sebijik... dan ade 1 monitor yang tunjuk tayangan 9 bijik cctv... salah satu cctv diletakkan depan pondok jaga, boleh nampakla ape yang berlaku depan cermin kaunter pondok tu... bile habis solat, Pak Jali dan Pak Rahim memulekan rondaan pertame... diorang bukak beberape lampu dalam bangunan2 sekolah... supaye keadaan tak terlalu gelap...

    9.00PM
    Giliran aku dan Zaim pulak meronde... berdebar jugak aku... suasane memang sunyi sepi... maklumla cuti sekolah, kalau hari sekolah tu memang ade cikgu2 atau staf lain mase2 camni... Zaim kate lagi 3-4 hari dah busy la tempat tu, sekolah nak bukak balik... Kitorang berjalan sekeliling sekolah... Zaim kate selalunye mase ni memang tak masuk mane2 bangunan pun... next round nanti baru masuk... Berbekalkan 2 bijik lampu suluh, kitorang meronde... dari pondok jaga, ke kantin, ke padang, ke kelas2... dan bangunan2 lain... kitorang setakat meronde dari luar bangunan je... sekolah tu tak la gelap, sebab banyak jugak lampu2 yang dah dibukak... Bangunan pun takde yang nampak usang... sumernye cantik2 lagi... Sampai satu bangunan 4 tingkat, yang menempatkan kelas2 form 1 sampai form 3, Zaim pandang aku, die sengeh, angguk2 sambil cakap 'Keras'... ni la bangunan yang die penah citer kat aku tu... die kate next round, kite naik... dalam 40 minit kitorang meronde, kitorang balik ke pondok...

    11.00PM
    Lagi sekali giliran Pak Jali dan Pak Rahim meronde, dan kitorang tinggal kat pondok, sambil tengok movie dengan laptop yang aku bawak... takde ape yang terjadi... cume ade rase angin yang menderu2 je... yang aku rasekan agak semacam...

    ReplyDelete
  11. 1.00AM
    Kitorang meronde sekali lagi... Kali ni ade beberape bangunan yang kitorang bukak pintu, masuk, dan suluh sikit2, nak pastikan takde orang... sebab sekolah tu memang dah banyak kes rompak, dan mat gian menceroboh... Sampai kat bangunan 4 tingkat yang keras tadi, Zaim ajak aku naik ke tingkat 2... aku setuju, dengan berdebar kitorang naik... Zaim jalan dulu... sampai tingkat 2... kitorang jalan sepanjang koridor... takde ape, tapi lagi sekali rase macam angin menderu2... Zaim ajak naik tingkat 3... kitorang menaiki tangge, mase ni aku rase lain... aku rase udare die macam berat sikit... pastu rase agak panas...

    Sampai tingkat 3, kitorang jalan kat koridor... dalam pertengahan perjalanan, Zaim suruh gerak laju sikit... aku pun mempercepatkan langkah... mase tu, aku terbau sesuatu... bau makanan... bau makanan yang sedap2... macam2 bau ade, bau kari, bau sate, bau ayam panggang, memang bau wangi2... aku berdebar2 la... aku perhati sekeliling, memang takde ape... tapi bau memang sedap... mane datangnye... entah macam mane, perut aku berbunyi pulak mase tu, Zaim pandang aku sekilas, aku sengeh je... boleh pulak aku rase lapar... Lepas tu kitorang turun balik, terus balik pondok... Kitorang sambung tengok movie macam takde ape yang jadi... Tapi aku memang rase berdebar... dah ade tande2 bende tu nak muncul nampaknye... Tengah2 tengok tu, tetibe Pak Jali bersuare, 'Ehh!!!', sambil memandang ke luar pondok... kitorang pun memandang ke arah pandangan Pak Rahim...

    Tak berape jauh dari pondok tu, betul2 atas jalan tar, ade sepinggan nasi... nasi beriani, lengkap dengan lauk pauk, ade ayam masak merah, acar buah, dengan daging bakar... Kitorang tergamam... lepas tu Pak Jali alihkan perhatian kitorang balik ke movie tadi... Semua memandang ke arah laptop aku semule... tapi pikiran masing2 dah melayang... apetah lagi aku... teringat kat hantu milo... ni hantu nasik pulak ke... sambil tengok laptop, sekejap2 aku kalih pandangan ke tepi, arah pintu... nampak la nasik tu... masih ade lagi... peh... bau die dah sampai sini... memang sedap la... bertambah lapar pulak aku rase... tapi tahan... sape nak ambik nasik macam tu kan...

    3.00AM
    Dah hampir sejam nasik tu terbiar atas jalan... Tiba mase Pak Jali dan Pak Rahim meronde... Kitorang yang tinggal ni cube buat macam takde ape yang terjadi... Masih lagi cube fokus dekat movie yang kitorang tengok... sambil tu mate aku masih kejap2 tengok nasik tadi... sampaila satu mase, nasik tu hilang. Aku cuit Zaim, die tengok, konfem nasik da hilang... Pak Jali dan Pak Rahim balik, kitorang main isyarat je cakap tak tau mane nasik tu pegi... Mase ni aku memang dah relek sikit, dah takde gangguan lain...

    5.00AM
    Kali terakhir kitorang ronde, takde ape yang terjadi... kitorang naik balik tingkat yang bau tadi, tapi dah hilang baunye...

    7.00AM
    Habis syif kitorang... sebelum masing2 balik, kitorang singgah kat kedai mamak berdekatan... kat situ barula bukak cerita... rupe2nye memang dah selalu tingkat tu bau makanan... tapi ni la first time ade nasik pulak... diorang melawak, hantu tu mungkin nak sambut kedatangan aku... kadang2 tingkat tu siap ade bunyi macam ramai orang... kemungkinan besar diorang buat kenduri tiap2 malam kat situ kot...

    ReplyDelete
  12. Episod 2 - Malam ketiga - 28/12/12

    1.00AM
    Malam kedue takde ape yang terjadi, aku pun bosan dah malam kedua tu... memang ade niat nak try satu malam je lagi... kalau malam ni takde ape jugak, memang aku malas dah nak join... excited tu dah takde... Mase ni dah pukul 1 pagi, kali ni aku dan Zaim kene tinggal kat pondok... agak menyeramkan bile aku ingat balik... fresh sangat lagi...Mase ni kitorang main poker, tapi tak libatkan duit la... main kad je... tengah2 main tu, tetibe rase seram... bulu roma aku tegak... 'Tok tok tok' tersentak kitorang... bunyi ketukan kat cermin kaunter pondok... ade sorang remaje perempuan, dalam 16-17 tahun, berdiri kat luar pondok... Perempuan tu lengkap berpakaian sekolah, bertudung, siap dengan beg sekolah lagi... muke die pucat, putih... mate die tak memandang kitorang, tapi pandang lantai... Zaim segere bangun, die bergerak ke kaunter... Aku dah sejuk, mase ni aku perhati perempuan tu betul2... rasenye bukan orang... aku senyap... nak kate takut, tak sepenuhnye, ade sikit rase teruje. Tapi memang berdebar2 la... Zaim berhadapan dengan perempuan tu, diam je... tetibe kedengaran suare perempuan tu, perlahan, lembut je...

    Perempuan : Acik... saye nak masuk belajar... boleh?
    Zaim : Tak boleh dik... takde orang kat sekolah sekarang ni...
    Perempuan : Acik... saye nak masuk... saye dah lambat ni...
    Zaim : Tak boleh dik... sekarang ni cuti sekolah... takde orang...
    Perempuan : Acik... saye nak masuk belajar...
    Zaim : Tak boleh... adik datang kul 7 esok ye...

    Begitula seterusnye, budak perempuan tu ulang2 ayat kate nak masuk... si Zaim melayan... tapi tetap tak bagi masuk... sampaila dekat 10 minit, barula perempuan tu kate, 'Takpela cik...' dan beredar... Zaim pandang aku, senyum... nampak peluh kat dahi die... die penah citer kat aku pasal perempuan ni... tapi die penah handle sekali je... ni kali kedue die layan... masih ade takut tu... kene keraskan hati jangan bagi izin perempuan tu masuk... keadaan jadi tenang balik... aku cube buang rase terlampau berdebar aku tu... maklumla memang betul2 baru nampak hantu kan... kitorang duduk, sambung main kad... tapi... dalam 10 minit lepas tu...

    ReplyDelete
  13. 'Acik baju merah, boleh tak saye masuk belajar?' Aku teperanjat, nak terjatuh dari kerusi... budak tu ade balik, kat kaunter... tapi kali ni die becakap dengan aku pulak... aku pakai baju merah mase tu... Zaim cuit2 aku, suruh layan budak tu... aduh... berdebar gile aku... kenape pulak aku yang kene pegi layan... Zaim ni saje ke nak kenekan aku... Baru aku teringat peraturan 'jangan tegur selagi tak ditegur'... Budak tu tak tegur Zaim, tapi aku... jadi aku la yang kene layan... aku menuju ke kaunter... nasib baikla die tak pandang aku, pandang bawah je... mase dah dekat dengan kaunter... barula aku nampak keseluruhan badan perempuan ni... walaupun die pakai baju cantik, tapi kain die dah koyak rabak... dah lusuh... memang berbeze dengan baju dan tudung die yang bersih... die tak pakai kasut, kaki ayam je... nampak la kuku kaki die yang dah hitam... kaki pulak nampak macam orang tue punye kaki... dah berkedut2... die bersuare lagi...

    Perempuan : Acik... saye nak masuk belajar... boleh?
    Aku : Tak boleh dik...
    Perempuan : Acik... saye nak masuk...
    Aku : Tak boleh dik...

    Berulang lagi beberape kali dialog yang same... aku memang cuak, boleh cakap 'Tak boleh' je... terketar2 suare aku... lepas hampir 10 minit, aku dah hilang sikit takut, rase geram pulak... lepas brape puluh kali aku cakap 'Tak boleh', barula die berpaling, bejalan pelahan ke arah pintu pagar... dan tak kelihatan lagi... lega...

    Lepas je budak tu hilang, Zaim cuit aku, cakap 'Jom!'... muke die pucat sikit, tak tau kenape... die ajak aku carik Pak Jali dengan Pak Rahim... belum sampai 10 langkah, Pak Jali dengan Pak Rahim dah sampai ke pondok tu... Zaim cakap 'Wawa, 2 kali datang'... ade gelaran budak tu... 'Wawa...' teringat terus aku kat Yana Samsudin...hehe... tekejut Pak Jali dan Pak Rahim, diorang kate tak penah budak tu datang 2 kali... tu yang buat Zaim cuak tu... kitorang masuk balik pondok,
    tenangkan diri... Pak Jali cakap, 'Dah, jangan takut...'

    ReplyDelete
  14. 3.00AM
    Ade drama lain pulak belaku... Sebelum sempat aku dan Zaim buat rondaan, tetibe ade satu kerete datang, berhenti kat luar pagar... dari dalam kerete tu, kuar sorang wanita dengan suaminye, masing2 50-an, terkocoh2 datang kat pondok... aku tak rase diorang ni hantu, memang orang betul la... si suami ni cuak semacam, die tanye dengan Pak Jali ade tak nampak anak die... rupe2nye die kehilangan anak... diorang dah puas carik kat kawasan taman diorang, kat sekolah yang tak jauh dari rumah
    diorang ni pulak diorang cube carik... diorang prasan anak hilang pun bile si mak die nak pegi toilet nampak pintu bilik anak tu terbukak luas... dengan pintu depan rumah pun terbukak... tak tau sejak bile hilangnye... Pak Rahim yang ade dalam pondok, jerit panggil sumer yang ade... Die tunjuk kat monitor cctv... sumer memandang...

    Nampak la sorang budak perempuan tengah duduk mencangkung kat bucu dinding dalam sebuah bangunan... 'Ni kat bilik guru kan??' Zaim bersuare... Pak Jali mengangguk... Si mak dah bising2 bagitau tu memang anak die... si ayah dah lege sikit... sebab jumpe anak... Sumer orang bergerak ke bilik guru... sudahnye takde sape yang tinggal kat pondok... Mase ni aku memang dah tertanye2 sendiri, ape dah jadi dengan budak tu? kenape dengan die? macam mane budak tu masuk...? panjat pagar...? Sampai bilik guru, kitorang tengok pintu masih tertutup... masih berkunci... kitorang saling berpandangan... Pak Rahim membuke kunci... kat dalam, budak perempuan tu masih lagi mencangkung... die pakai baju tidur, rambut kusut masai... sambil memerhatikan kitorang, tak berkelip matenye... muke die pucat, tak ubah macam muke 'Wawa' tadi...

    Si mak menangis2, terus memeluk budak tu... yang si ayah cube tarik anaknye bangun, tapi budak tu tak bergerak... die seolah2 dah kaku kat situ... Pak Jali membantu... budak tu masih tetap mencangkung... masih tak bergerak... macam batu... Pak Rahim akhirnye membace beberape potongan ayat ruqyah, barulah budak tu 'tersedar'... terpinge2 die... terus menangis... kate takut... die kate kawan die datang rumah tadi ajak pegi sekolah... lepas tu die tak sedar dah... Diorang kemudiannye balik... Pak Jali pesan suruh bawak berubat...

    Tiade kejadian lain malam tu... Tapi kitorang memang tak cakap ape2 pasal hal ni sampaila pagi tu kat kedai mamak... Masih lagi misteri kat sumer orang macam mane budak tu boleh masuk sekolah, masuk bilik guru yang berkunci tu... Mungkin kalau teserempak budak tu mase sekolah, boleh tanye... itupun kene tunggu minggu depan bile diorang syif siang...

    ReplyDelete
  15. Episod 3 - Malam keempat - 29/12/12

    1.30AM
    Aku dan Zaim tengah meronde waktu ni... kejadian semalam masih lagi segar di ingatan... malam ni aku masih lagi rase debarannye... banyak persoalan pasal budak perempuan semalam, tak terjawab... Kitorang sampai bilik guru... semalam kat sini la budak perempuan tu mencangkung dengan muke yang menakutkan... aku naik seram... Zaim pun macam tu... die bagitau semalam, tak penah lagi ade kes macam tu... kitorang bukak lampu bilik guru, nak check... mane tau kalau budak tu datang balik... bile bilik tu dah terang, aku tekejut...Kat atas satu meja guru tu, ade selonggok duit... bukan sikit... macam duit dalam 'one million money drop' tu... tapi duit depan mate kitorang ni lagi banyak... maunye 3-4 juta... hilang rase takut sekejap... memang aku rase nak ambik je... Zaim tarik nafas... die geleng2 kepale... aku rase pernah terjadi sebelum ni... aku pun cube bertenang... maklumlah tak logik ade duit banyak tu kat sini kan... kitorang perikse bilik guru tu seimbas, kemudiannye tutup lampu dan kunci balik... Dalam kepale otak aku memang terbayang2 duit tadi... banyak tu... Mase tu la aku macam 'tersedar' yang cepat sangat aku kalah dengan duit... boleh lak lupe dunie sekejap...

    Kitorang bergerak pulak ke kantin, sekali lagi terkejut... duit tadi berlonggok pulak kat atas meja kantin tu... same banyak cam tadi... berdebar2 lagi aku... ni die nak uji ke ape ni... Zaim geleng2 kepale lagi... kitorang terus beredar... Aku menahan sumer perasaan tamak yang ade dalam diri... Sampai pondok, Zaim bagitau Pak Jali dan Pak Rahim... 'one million money drop'. Masing2 mengangguk paham... kelakar pulak bahase kod diorang ni... Aku masih terbayang2 duit tadi... Zaim tepuk bahu aku sambil kate 'Dah la, bukan kite punye pun...' Aku setuju. Tapi dalam kepale susah nak hilangkan woo...

    Kitorang sambung tengok movie... aku memang tengah cube lupekan duit tu... istighfar banyak2... Bile dah tinggal kitorang berdue kat pondok tu, sekali lagi kitorang dikejutkan dengan kehadiran duit tadi... kali ni kat atas jalan, tempat sepinggan nasik beriyani haritu muncul... Zaim pandang aku... 'Ni kau la ni pikir sangat'... dah salah aku pulak... Zaim tutup pintu, terhalang la pandangan kitorang daripade duit tersebut... Perasaan aku pulak bercampur baur. Ade sikit takut sebab duit tu boleh muncul2 kan diri die, pastu ade perasaan nak ambik... Zaim suruh aku sabar, mengucap... Aku memang dah tergode sangat dengan duit tu... Aku cube sedaye upaye mengawal diri... Bile Pak Rahim dan Pak Jali balik, sempat aku intai, duit tu dah takde... lega jugakla hati...

    ReplyDelete
  16. 5.00AM
    Giliran terakhir kitorang meronde. Takde ape yang luar biase, sampaila kitorang dalam perjalanan balik ke pondok... Mase ni aku jalan terkebelakang sikit, sebab dah agak mengantuk... Zaim berjalan beberape langkah kat depan aku... Tetibe kaki aku tersepak sesuatu... Aku berhenti. Lepas diamati, aku tersepak seikat duit. Duit tadi. Tapi seikat je. Kalau ikutkan rancangan 'one million money drop tu', seikat tu adela dalam 20ribu... Sekali lagi aku tergode... Aku macam terkaku kat situ. Duit tu macam memanggil2 aku pulak... Lepas tu aku berjalan ke arah duit tadi, membongkok... Tangan aku hampir2 dah nak sentuh duit tu...

    'SHAM!!!' Tempikan kuat daripade Zaim... Aku tergamam. Badan serta merta menjadi sejuk... Tangan aku menggigil luar kawalan... Aku terduduk... Aku cube beristighfar, tapi tergagap2... Kepale aku pening... Telinge berdesing... Entah ape jadi ni... Zaim, Pak Rahim dan Pak Jali berlari datang... Aku dipapah ke dalam pondok... memang dah rase sangat tak bermaye... Kaki aku lembik... Pak Rahim keluarkan botol air yang dibawak, bace2 sikit, kemudian diusapkan ke muke aku... diusapnye beberape kali... Barula aku normal balik... Mase ni aku rase dah tak nak sambung dah join si Zaim ni... dah jadi bahaye pulak... Pak Rahim pun bagi cadangan same... cukup2 la tu empat malam... Aku tunggu azan Subuh, lepas tu bergerak pulang... seperti yang dijangke, aku demam pade siangnye...

    Sepanjang siang aku cume tidor je... dalam tidor pun masih termimpi2 pasal duit tu... Syukurla tak jadi ape dah lepas tu... Hari2 seterusnye berlalu seperti biase...

    ReplyDelete
  17. Episod 4 - Malam kelima - 12/1/13

    Lebih kurang 2 minggu berlalu lepas kejadian duit haritu... Aku datang lagi join si Zaim... alasannye tak puas... Sebelah siangnye memang dah berjumpe dengan Zaim, die citerkan pasal budak perempuan haritu... Budak tu ade datang ucap terime kasih kat diorang... tapi budak tu memang tak ingat satu ape pun pasal kedatangan die kat sekolah malam tu... Katenye dah pergi berubat, ustaz kate 'kene tegur' je... begitulah. Nampaknye ape tujuan jin yang kacau budak tu jadi misteri je la...

    12.30AM
    Aku dan Zaim berade dalam pondok, tunggu kepulangan Pak Rahim dan Pak Jali... kitorang berbual... Banyak citer pasal sekolah yang baru habis cuti... macam2 la ragam budak2 sekolah yang baru masuk... Ade jugak cikgu2 baru... tengah rancak berbual, tetiba pintu pagar sekolah digegar kuat... Jelas depan mate kitorang pintu tu bergegar, tapi tak kelihatan sesape pun... Aku menoleh kepade Zaim, die menggeleng, tande tak tau... tak pernah berlaku sebelum ni... Melalui tingkap kaunter pondok
    tu, kitorang perhati... Pintu pagar terus bergegar2... bising bunyinye... Kitorang berdebar2, kaku, tak tau nak buat ape... Rase nak tegur, tapi tak berani... Tambah menakutkan, bunyi ketukan pintu pulak didengari kat belakang kitorang... Aku menoleh...

    Wawa! Die berdiri betul2 depan pintu pondok... Aku dah rase peluh menitik... seram sejuk... kelu lidah... Wawa tak memandang ke arah kitorang... tapi ke arah pagar... Die bersuare... 'Kenape bagi budak tu main pintu? Susahla nak masuk...' Diulang2 ayat tu 3-4 kali... Aku memandang Zaim, lagi sekali die menggeleng... die dah gelabah... terpacul kat mulut die, 'Tak tau! Kau halaula die!' Serentak, pintu pondok tertutup kuat. Wawa hilang. Gegaran pade pagar berhenti. Keadaan sunyi seketika. Kitorang tarik nafas lege... Masing2 dah pucat...

    15 minit kemudian Pak Rahim dan Pak Jali balik... lebih lewat dari kebiasaan... Diorang sampai pondok dan cume menggelengkan kepale... katenye kitorang tak payah buat rondaan... duduk pondok jaga sampai habis syif... Kitorang setuju je... 6 jam kitorang beborak dan layan movies... Kepale aku dah pening sebab tak kuar2 dari pondok tu...

    ReplyDelete
  18. Setakat sabotaj secara kecil kecilan dlm umno Bn tu apa nak risau sangat Kalau nak kira orang orang Umno Bn lagi banyak mensabotaj pihak PR terutama memutarbelit fakta dan maklumat melalui medium laman sosial.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cai...sapa yg mula guna media sosial dan fitnah tak berasas pembunuhan altantuya dan cincin 24 juta tu cai??????
      Klu insiden lahad datu dirancang oleh nuar dan gengnya...tak aku heran kes altantuya dan cincin tu pun sama.......

      Delete
  19. 7.00AM
    Habis syif, kitorang macam biase, melepak kedai mamak dulu... Pak Jali bukak citer... die kate, mase diorang naik tingkat 2 bangunan yang selalunye ade bau makanan

    tu, lain pulak jadinye... tengah2 berjalan tu, tetibe diorang rase kaki diorang macam dipegang... langsung tak boleh diangkat... macam dah terlekat kat lantai... mase ni Pak Rahim terkejut sikit, 'Apehal ni? apehal ni??' jeritnye... Lepas diorang dah tenang sikit, diorang bace ape2 yang patut... lepas tu baru kaki diorang 'terlepas'... Diorang tak naik tingkat 3, tapi terus turun... bile dah turun, diorang nampak satu susuk hitam besar kat tepi tangge... Bile diorang amati, susuk tu panjang ke atas, diorang mendongak, nampakla ade lembage besar tengah mengangkang bangunan tadi... Terkejut gile Pak Rahim dengan Pak Jali... terus diorang balik pondok jaga... 'Tak taula sape yang bawak, budak2 baru ke cikgu2 baru ke...' tambah Pak Rahim... Tergamam si Zaim... nampaknye die kene berhadapan la dengan hantu2 baru ni... Aku pulak, dah puas dah... cukuplah. Malam tu la yang akhir.

    Sambungan daripade Zaim

    Sejak malam terakhir tu aku selalu jugak contact Zaim, nak tau kisah2 hantu tu... die kate memang sah ade 3 ekor hantu baru... mungkin orang2 yang baru masuk kat sekolah tu yang bawak, tapi die tak la tuduh sesape... Yang pentingnye, hantu2 baru ni sekadar nak menakutkan... Takde yang kacau sampai sakit2... Zaim bagitau yang gegar2 pagar haritu ade jugak tunjukkan diri die... Die macam budak lelaki kecik, dalam 4-5 tahun, bogel, pucat, main gegar2 pintu pagar tu...Pernah sekali Zaim ternampak budak kecik tu main2 dengan Wawa... Aku yang dengar ni nak tegelak pun ade... akhirnye Wawa ade kawan...
    Yang hantu besar kangkang bangunan tu kadang2 ade kadang2 tak... Tiap kali meronde mesti kaki kene tangkap kalau die ade...Lagi sekor hantu kat kantin... Selalu je dengar bunyi periuk belange kat dalam kantin tu berlage... Macam ade orang tengah masak kat dalam...

    Nampaknye makin kerasla sekolah tu...

    ReplyDelete
  20. Aku ada satu citer ni baru berlaku 2 ari lepas...
    Baru2 ni bapak aku dimasukkan ke spital wad tgkt 7 kat spital Ipoh...

    Pastu aku sbg anak yg taat dan mak aku sbg isteri solehah (gitu~) telah menjaga bapak aku. Cewah~

    Aku pun temankan bapak aku ke tandas wad tu...time tul pukul satu pagi... aku tak tahan bau kat situ mmg bau busuk biase la tandas org2 sakit..ade bau hanyir, bau hingus, bau kahak. Tp bersih je tandas tu, xde sampah or ape2 atas lantas.

    Pastu giliran mak aku plak g tandas yg sama... sorg2.. konon berani la... pastu mak aku bising sbb mak aku ckp ape punyer tandas la byk betul darah berlumuran atas lantai.. mcm org mati kena bunuh.. mak aku ckp " Pemalas betul cleaner2 spital ni..." Mak aku pun tanya macam mane aku n bapak aku leh tak komplen ape2 pasal darah dlm tandas tu.

    Aku ckp la kat mak aku " Mum, tandas tu bersih je waktu kitorang guna td. Cuma bau hanyir. Tu je.. Al maklum la tandas spital. Ke mum pergi kat tandas perempuan?"

    Mak aku pun tunjuk la tandas mane yg die pergi td... tandas yg sama aku guna, cuma mak aku pelik sbb dh bersih balik. Mak aku pun pelik, ate cpt bebeno diorang lap darah tu smpai xde kesan langsung?"

    Aku pun ckp kat mak aku maybe yg die tgk time tu darah antu.. Huwa huwa huwa... Mak aku dh takut dh.. Seb baik bapak aku kluar wad keesokan arinyer.

    ReplyDelete
  21. Aku ada satu cerita baru. Kejadian ni berlaku semasa di opis aku pada hari ahad. Masa tu pukul 8mlm aku br nak balik umah. aku kna ot weekend tu psl ada keje melambk. So nk dijadikan cerita aku nk p solat magrib wlupon hati rasa x best sbab xde sapa kat opis kecuali sorg opismate aku tp dia kat tgkt 15. surau ni kat tgkt 9. Nak xnak aku coba beranikan diri.
    Lpas smoke aku naik lif direct ke tgkt 9. Aku tgk floor ni mmg xde org lgsg. Aku bejln ke arah toilet. Sunyi sepi just dgr tapak langkah kaki aku je. Msk dlm toilet aku berdiri je dpn cermin. Masih lg pk nk solat ke trus blk umah? blk umah confom xsmpt. Masa da pukol 8. Serba salah jd. Adoh. Ah xyah pk apa la. Aku buka spek aku amik wuduk kat singki tu. Pastu sdg amik wuduk aku dgr bunyi mcm bnda jatuh msk dlm air. Mind aku berkata eh ada org tgh berak ke. Tahi ke yg msk dlm air jamban. aku x pndg sbb xpki spek kan. Cntinue je smpi abis wuduk. Pastu aku buat2 x peduli kuar toilet tetiba dgr ada suara garau dr jamban salah satu dr bilik2 jamban2 itu. "ai nak kemana tu? relaks dulu heee heee" ngilai dia. Aku bongkol nk tgk mmg sah xnmpk kaki. Pastu dgr bunyi flush. Aku trus lari tekan lif punat trn ke bwh. Mampos nk tggu lif naik dr G. Ah tanpa byk pk lari turun guna tangga. dr tgkt 9 tu. Smpi bwh trus kuar building terbaring jap atas lantai. Pak guard tgk pelik.Lantak ang la aku da tercungap2.. Adehh

    ReplyDelete
  22. Tak silap aku kejadian tahun 1994.
    Tempat di tandas awam Subang Parade.
    Masa ni aku belajar kat IIUM matriculation Lembah Pantai.
    Habis final exam, kami lepaskan tension melepak kat Subang Parade.
    Masa makan kat McD Subang Parade, perut aku tak harmonise dengan burger McD.
    Masuklah ke toilet...
    Masa masuk aku lihat beberapa pintu tandas buang air besar tu tertutup.
    Yang ada & masih bersih bilik di tengah-tengah...
    Aku pun masuk, tutup pintu, lalu melunaskan hajat.
    Suasana pada ketika tu sunyi sepi
    Cuma kedengan bunyi air mangkuk tandas kencing
    Tiba-tiba...!
    Belabus...
    Bunyi macam orang baling batu ke dalam lubok sungai..
    Aku terkesima...
    Belabus...!
    Bunyi lagi!
    Kali ni kat dalam toliet tu riuh!
    Ada pengguna toilet siap sound: "Hoi Apoko bondo tu? Batu ke apo?"
    Reply pengguna toilet lain: "Bom kot!"
    Habis semua dalam toilet tu bantai gelak
    Aku yang tengah concentrate melabur pun terbantai gelak juga...
    Bila selesai urusan hajat, aku pun keluar dan membasuh tangan di sinki.
    Masing-masing keluar & membasuh tangan di sinki...
    Ada 2-3 orang baya aku & 1 pakcik tua...
    Aku tengok kau, kau engok aku, senyum...
    Haram sampai ke sudah aku tak tahu sapakah owner tahi kepala batu tersebut...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ingat novel shahnon ahmad, bab kepala taik dan anak2 taik,,,,hahahah..

      mcm tu ahli umno....sekumpulan taik yang sedang dikemutkan utk dibuang ke lubang jamban..


      umnotaik

      Delete
  23. bila cerita psl toilet ni, aku teringat masa gi buat inspection bangunan asrama sekolah yg baru siap... baru tak baru pun dah nak dekat setengah tahun gak le students tu duduk.. masa aku gi inspection tu, aku bawa le technician dan lg sorg assistant... ketiga3 pompuan... mcm biasa, masa inspection, tuan punya bangunan mesti kena ada gak.. in this case, warden yg temankan.. round tingkat 1 dan 2 ok je.. tapi bila nak naik tingkat 3, warden pompuan ni tak nak naik.. katanya penat... ok, xpe.. kami 3 org je naik... masa round tu, aku perasan mcm hujung koridor ni rasa gelap skit.. kalo toilet tu, mmg confirm dah le gelap... ada gak rasa seram sejuk.. so kitorg cepat2 turun...

    elok je turun, warden tu tanya - ok x tingkat 3? xde apa2 ke?... then dgn murah atinya baru le dia citer kes tingkat 3 tu... kitorg yg dengar ni ternganga je.. aku plak dlm hati rasa mcm nak lempang aje warden tu!!! apsal tak bgtau awal2!!! kalo x, kitorg pun tak kuasa nak naik atas tu..

    kisah 1 :
    menurut warden tu, bilik air tingkat 3 mmg keras skit.. esp yg di belakang skali.. (masa aku gi round pun mmg bilik blkg tu x kena cahaya matahari sgt).. students mmg tak akan masuk bilik air sorg2 sebab dah bnyk kali terjumpa pompuan rambut panjang dan menggerbang dalam bilik air.. even waktu siang... siap ada kes dia main cak-cak lagi dgn students dlm bilik tu..

    kisah 2 :
    depan asrama ni ada dataran yang diorg gunakan sebagai tempat latihan kawad.. sekali tu (siang), masa students tgh praktis kawad ni, ada student yg terperasan ada pompuan dok perhati diorg berkawad... port dia? atas pokok besar depan asrama dan dataran tu!!!! bertempiaran lari le bebudak ni dan pompuan atas pokok tu plak terbang ke tingkat 3 bangunan asrama tu sambil mengilai...

    kisah 3 :
    benda di tingkat 3 ni suka sorok barang... kalo kasut atau barang lain x disimpan elok, ada harapan besar barang tu akan ilang... bila dicari, mesti akan terjumpa di toilet...

    kalo korang jadi aku time tu, lepas dgr citer mcm tu, mesti korg rasa nak lempang gak kan warden tu???

    ReplyDelete
  24. Gendang Perang Pilihanraya dah berbunyi... PR dah umumkan senarai calon2 diorang secara berperingkat, Barisan Nasional masih takda khabar berita lagi siapa yang kompom bertanding... yang ada cuma banyak spekulasi orang itu ada orang ini keguguran dan bla.. bla... bla... blah laaaaa...!!!!

    Walau apa pun... siapa BN laknatullah nak calonkan is non of gua punya business... yang pasti lu orang camkan betul2 muka2 yang gua rasa tak perlu ada lagi dalam kabinet Kerajaan Malaysia jika BN laknatullah menang....itupun gua sebutkan "kalau menang".... hahahaha...

    Jikalau tak menang langsung lagi bagus.... barulah angin perubahan itu berlaku. Lu orang semua pun dah tau muka2 kat bawah nih adalah masalah besar kepada negara... jadi eloklah dilupuskan terus dari arena politik negara... ini kalilah.... once and for all... kerana peluang hanya datang sekali sahaja... nak tunggu peluang kedua lagi 5 tahun... dalam masa menunggu tuuuu.... jika muka2 haramjadah nih masih berkuasa... akibatnya meranalah rakyat Malaysia.... hahahaha...!!!!

    Cuma yang gua sokong untuk bertanding dalam PRU ini... adalah Mahadeath Mamak Kerala nih... dah bersara pun masih nak menyemak dengan Pentadbiran negara dan perasaaan dirinya bagus sangat... so gua amat berharap Najib Razak bagi dia bertanding dalam PRU akan datang.... cakap banyak sangat eeekkkkk.... cuba test try sekali lagi....!!!!

    Dah 56 tahun asyik makan nasi jer..... sesekali nak tukar menu baru jugak kaaaannnnn.....???? Barulah boleh buat perbandingan yang mana satu sedap.... macam poligami gitu.... hahahahaha....!!!!

    So... muka2 kat atas tu... jika masih ada yang bagi undi kepada diorang.... memang sah makhluk bangang atas mukabumi nih....!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cai....tauke besar cina seorg penyokong kuat dap tak yakin dgn team pemimpin2 pr cai.....
      Tak yakin dia yg pr mampu menjaga ekonomi dan kestabilan negara.....
      Penjelasannya mudah.....pemimpin2 pas..pkr...dap tidak ikhlas dlm politik mrk dgn bukti2 dan fakta2 yg korang boleh tengok sendiri selama 5 tahun lepas...
      Mrk saling mendominasi dan menikam antara mrk. ..........tiada seorg yg dapat diangkat sebaik ds najib....
      Penjelasannya membulatkan tekad aku utk UNDI BN kalu ini....

      Delete
    2. umno ikhlas la? puiiiiiiiiiiiiiiiiii

      Delete
    3. Kalao tak ikhlas, tak kan ko boleh hidup
      senang duduk melayari internet sambil
      bergoyang kaki...

      Delete
    4. ceh...ikhlas kepala taik...harta negara ko sebat habis, sisa bagi rakyat

      Delete
    5. Kalau puak ko berkuasa tak tau le mcm
      mana plak korang punya sebat.. Baru 5 taun
      dah bnyk berlobang.

      Delete
  25. Agak-agak komer termasuk Papa Gomo berapa calon BN Melayu yang akan bertanding dalam PRU13 ini?

    Cer komer teliti data berikut ni:

    Calon melayu PR 135 orang

    Calon melayu BN 123 orang


    awak raser kedudukan ini takde perubahan aper-aper dalam PRU13, sebab:
    •Calon MIC tak bertanding di Lumut.
    •Calon UMNO tak bertanding di Behrang.
    Tiada lagi nama Melayu, termasuk mamak yang akan mengganti calon bukan Melayu BN yang ada dalam senarai demer.


    Harus diingat, bilangan di atas termasuk ahli Parlimen berbangsa Bajau, Suluk, Orang Sungai (kalau ada), Bugis dan Melanau yang beragama Islam. Tanyalah demer sama ada demer akan mengaku Melayu.


    Harus diingat juga, bukan semua ahli UMNO itu Melayu, contohnya

    JOHN AMBROSE DARI PENAMPANG (ERAPASCA)


    Calon Melayu PR pula akan bertambah kerana ada 2 orang Melayu dari DAP akan bertanding dalam PRU13 nanti. Yang dah konfim ialah:
    •Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz – yang pernah menjadi orang kanan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak – sebagai calon bagi kerusi Parlimen Raub.
    •Tengku Zulpuri Shah Raja Puji, seorang kerabat diraja Pahang - sebagai calon bagi kerusi Dewan Undangan Negeri Mentakab.
    Hakikatnya, lebih ramai Melayu dari Pakatan Rakyat akan bertanding dalam PRU13 berbanding dengan Melayu BN, walaupun senarai muktamad BN belum keluar!

    UMNO mempertahankan kelestarian Melayu?

    Orang bodoh jer yang percaya.


    TAKBIR!


    JOM UBAH


    TOLAK UMNO


    TOLAK BN

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa2 pun komen ko tu cai.....aku akan tetap undi bn....no more pr kalu ini....cukup sial pr kali ini!!!!

      Delete
    2. PRU 13,BN belum menang selagi PR tak kalah

      Delete
    3. Buatlah analisis bangang lu tu bro.. Parti Kencing Rakyat, Parti Ajaran Sesat, Parti Tipu rakyat semua nak tumbang.. Sudah2 la buat gempak... buat keje pun tak reti lagi nak memerintah... alahai.. kalau x tayang barang bukan la pakatan tandas rakyat...

      Delete
    4. ngok...... melayu yg dicalonkan dlm PKR tu berjiwa melayu ke? atau melayu terlampau advance sampai mengagung ketuanya yg kaki korek ekzos!

      Delete
  26. Sekarang ini... asal sebut saja umno pasti ramai yang akan mencebekkan mulut mereka, meluat sangat agaknya hahaha...., apabila terfikir akan Seks.... pasti teringat serta terbayangkan umno.

    Bak kata pepatah "Bagaikan Aur Dengan Tebing"... opppsss... silap, Dewan Bahasa Pustaka dah luluskan perumpamaan baru iaitu "Bagaikan umno dengan Seks Berpisah Tiada"... dalilnya seperti dibawah ini...;

    Malam tadi Umno Bahagian Bukit Katil menayangkan klip video lucah yang didakwa mereka sebagai Anwar Ibrahim. Ketika mereka mengganggu ceramah PAS mereka menayangkannya secara berselang seli dengan ceramah mereka.

    Umno Bukit Katil meneruskan perangai tidak bertamadun mereka dengan mengganggu setiap kali PAS mengadakan ceramah. Malam tadi ceramah PAS di Taman Saujana diganggu dengan ceramah Umno yang jaraknya kira-kira 100 meter sahaja. Umno menggunakan Balai Raya Taman Saujana tanpa segan silu.

    Umno menggunakan set sistem PA yang baik dengan 'volume' yang sangat kuat. Beberapa penduduk Taman Saujana yang ditemui mengeleng-ngeleng kepala melihat gelagat pimpinan Umno Bahagian Bukit Katil yang diketahui seorang yang bernama Baskaran Senasi.

    "Mereka menggunakan bahasa kesat, kasar seperti bodoh dan sebagainya. Orang Melayu tidak boleh terima sikap Umno yang sentiasa mengganggu majlis orang lain".

    "Umno boleh menganjurkan ceramah pada masa yang lain bukannya mengadakan ceramah di tempat dan masa yang sama dengan PAS" ujar Ahmad Alang dari Jalan Tun Kudu, Bukit Katil.

    Ahmad turut kesal dan malu dengan sikap Umno yang terus menggunakan video lucah untuk menarik sokongan rakyat.

    "Mereka tidak rasa bersalah menayangkan video lucah dan fitnah. Yang peliknya pihak berkuasa tidak mendakwa kerana menyimpan dan menayangkan video lucah" ujar Ahmad.



    Wooo... woooo... woooo... En. Ahmad aaarrr.... lu jangan belasa pilik sama itu umno woooo.... itu umno talak pikala pplik dalam kehidupan diorang woooo... semua diolang kasi hantam... Tuan Allah punya hukum pun diolang belani hantam... so apa lu mau rasa pelik... lu mau pilik aarrr... lu piligi sungai pilik loooorrrr.... hahahahaha....

    Itu pihak berkuasa aarrr... lagi lu tak mau pilik2 maaa... diolang punya gaji bulanan itu umno yang bayar.... itu pasal diorang banyak setia sama umno... tapi lu diam2 aarrr... En. Ahmad syhhhh.... lu jangan cakap diolang anjing umno wooooo... nanti diolang tangkap sama luuuu... ssyyyhhh... diam2 duduk aarrr...!!!!

    Itu pasat aarrr... gua sama anak bini gua china mali aaarrrr.... tak mau undi sama itu balisan nasional itu MCA... pasat diolang punya kipala aarrr... hali.. hali... ingat seks... macamana nigala mau maju kalau itu pemimpin aarrrr... lia punya kipala ala sekssssss..... 24 jam....!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pengalaman aku mengundi sejak era 80an....kali ini aku lihat pembangkang pr paling hina dan jijik di mata rakyat!!!!!
      Dpd pemimpin hingga ke pencacainya....

      Delete
    2. aku percaya orang2 kampung dah nampak kebodohan peminmpin2 umno, macan budak budak nakal. x profesional lansung, macan lahanat.

      Delete
    3. kalau menteri umno pon bengong, ape lagi ahli akar umbi..

      tengok hisamudin masa kes lahad datu, mula2 kata bukan pengganas, last2 bila polis dah mati kena tembak, baru nak cop pengganas,,

      tak guna punya menteri

      Delete
    4. Hahaha...bhai lu punya citer mulanya ok lg lps tu mana dtg apek tu....hahaha tu yg buat aku gelak dgn cerita org pr ni...watak cina atau nama cina tu wajib...bhai lu org ni cai pas ke atau soh cai dap....

      Delete
    5. Bodoh tu kira ok lagi la... tahap lu orang puak2 anugerah tuhan ni tahap bangang piang tak masuk di ajar. yang kuat sangat mencarut ni parti ajaran sesat... jgn duk pusing la... jadi org la bukan jadi bangsat..

      Delete
    6. PEMIMPIN UMNO MANA ADA YG CERDIK..ABIS KENA CANTAS...YANG TINGGAL HANYA YANG BODOH DAN JAHAT JE,,,,,,,$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$(RM.RM.RM.RM)

      Delete
    7. Tu le pasal umno buang kepala yg ngajar
      politik duit ni dulu..korang duk kutip pulak,
      Tuuihhh!

      Delete
  27. gempar dan terkini Abdullah Saamah mengelar ulama lain setan ......ha ha ha ha....hanya setan je yg akan mengelar dan membawa puak lain menjadi setan mcm dia......ha ha ha....

    tu la banyak sangat terhutang budi dgn parti setan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moosidol ampas kte boleh kwn dgn stan

      Delete
    2. sape setan tu? umno la ..hahaha

      Delete
    3. Hessh..kawan poknick lahh. hee hee heee

      Delete
    4. dulu iblis dan syaitan pencuri maklumat dari langit utk disampaikan kpd penenung nasib...

      kemudiannya makhluk tersebut disekat daripada mencuri maklumat... TETAPI HARI INI DAN SAAT INI ADA MAKHLUK YG MAMPU MENDAPAT KUASA UTK MELIHAT ATAU MEMBERI JAMINAN TENTANG SYURGA, NERAKA, DOSA DAN PAHALA!!!

      siapakah makhluk itu yg menyerupai iblis dan syaitan???? ouch....tak nko kata pork ajis... hishhhh diam2 aja le

      Delete
  28. mmg patut Abdullah Saamah gelar diorg tu setan sbb dah diorg bersahabat dgn dajal dan juga mengeluarkan fatwa sesat ... ikut sedap2 je guna hadis dan ayat alquran .. pas - dari dulu lagi wal halalmu walharamu... kalau utk org lain haram , utk dia halal... PAS dah makin sesat ...mulut diorg lagi celupar dari masa muda lagi... sekrg dah uzur , asyik msk hospital sakit jantung tapi nak cover line kata sakit perut... agaknya dah dimakan sumpah sbb mulut celupar sgt... tgk Tun masih sihat dan berjalan ke serata dunia beri ceramah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. TOK GURU 2 JUTA...HA.HA.

      Delete
  29. Mat bongkar orang kg aku.Dia ni dulu nak jadi doktor.Masa kecik2 selalu main cocok2 ngan adik pompuan dia.La ni da besaq dia cocok sendiri. Tak dak duit la jadi macai aljub.Dgr cite orang kg dia ada bf bagi duit belanja nak cocok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..adik sekolah darjah berapa skrg?

      Delete
    2. Adik aku papagomo....kawin dgn adik anon 4:28.... dapat anak sekoq papagomo x larat balun bini dia depa cerai.....la ni adik aku nak jd calon lawan anwar

      Delete
  30. Kerana fatwa sesatlah BN gagal tawan kelantan selama 22 tahun,kerana menentang Islam DAP berkuasa di Pulau Pinang, kerana memartabatkan penyeleweng dan penyelewengan rakyat Selangor pada 2008 menolak BN..Kali ini PRU 13 apa pulak senarionya..atau ini kalilah..Sayonara PR..boleh jadi juga BN..piiirraaah...mabuk...ooops sorry...
    ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. KEPADA RKYAT KE;ANTAN...TERUSKAN BERSAMA TOK GURU...PRESIDEN DEWAN PENIAGAAAN MELAYU MENGATAKAN KUASA BELI RAKYAT KELANTAN LEBIH BAIK DARI RAKYAT JOHOR...KEPADA ANAK KELANTAN YANG PINTAR DAN BIJAKSANA......TERUKAN MENHASUT MAK AYAH KITA SUPAYA MENGUDI BULAN..KALO TIDAK MERANG MAK AYAH KITA...RENUNNGKANLAH

      Delete
    2. MEMANG BERKUASA LE BELI BARANG SIAM
      YG MURAH DAN TAK BERKULITI TU..

      Delete
  31. mana abang salim iskandar kutty ni..

    we want more..mari la kita sama-sama membnatu abang salim kutty post artikel,

    satu artikel abang salim kuty post baru dapat singgit, bila nak cukup ni, saman nak kena banyar 5 juta...

    ReplyDelete
  32. Kepada Dato Sri Najib Binti Tun Razak, sebagai mana ahli lembaga pengarah petronas dan pihak pengurusannya mencadangkan kepada Dato Sri tentang pemberian ini.

    Maka gua juga mewakili peniaga2 kuih dan pisang goreng 1Malaysia ingin mencadangkan kepada Dato Sri supaya memberi rasuah sebanyak RM1000 hengget kepada setiap peniaga kuih dan pisang goreng, dengan syarat peniaga2 kecil 1Malaysia wajib menyokong barisan nasional seperti mana Kakitangan Pos Malaysia dan Petronas.

    Untuk menambahkan lagi sokongan undi kepada barisan nasional, apakata gua cadangkan juga pemberian rasuah sebanyak RM1000 hengget kepada setiap guru dan tenaga pengajar seluruh 1Malaysia.

    Lagipun pemberian rasuah ini bukannya selalu... hanya berlaku setiap 5 tahun sekali sahaja... apatah lagi umno/barisan nasional laknatullah sememangnya sinonim dengan "Politik Wang" yang mana maksud sebenarnya adalah "Rasuah".

    Jadi.... umno dan seks berpisah tiada begitulah juga dengan umno dan rasuah sudah sebati menjadi darah daging dan amalan biasa. Hanya perkataannya sahaja di tukar ganti buat penyedap halwa telinga... hahahahaha... hakikatnya tetap rasuah jugak laaaaaa....

    ooppsss.... terlupa pulak gua... persatuan pelacur dan pondan 1Malaysia jugak jika diberikan rasuah RM1000 setiap seorang sudah pasti akan menyokong dan undi barisan nasional dalam PRU-13 nanti....

    Ada mana2 persatuan dan agensi kerajaaan yang Najib Razak terlepas pandang untuk pemberian rasuah RM1000 setiap orang boleh kemukakan permohonan atau cadangan di email ini... pmharamjadah@gov.cow.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saper yang nak terlepas dengan RASUAH HALAL UMNO..

      Delete
    2. ulasan yang menarik... memang kena dah.

      Delete
    3. Bhai...lu nk buat hapa nk kata hapa pun agak2 le bhai...lu kata kerajaan amat zalim tp lu sesedap hati menharamjadah pemimpin negara sendiri...klu lu tak suka jgn maki jew dlm blog...lu pergi depan putrajaya lu maki lh baru gentle...ni setakat spin di sebalik anon tak guna bhai...

      Bhai klu ds najib/bn tak peduli tntng negara rasanya lu pun tak kenal blog kot..
      Bhai...kita belum terdesak lagi,smpi ke satu tahap utk mnjadi terlalu biadap...aku juga pasti klu mak bapak lu juga terkejut dgn sikap biadap lu...tak tau le pulak klu lu dibesarkn dgn kebiadapan...

      Delete
    4. Mrk nie jeles krn martabat ds najib lbh tinggi dpd mat liwat....kutuk dan mghina tu mainan para penjubor jer....ada aku kesah....

      Delete
  33. Binatang Peliharaan Saya.

    Malam tadi anak gua yang berumur 9 tahun tunjukkan karangannya bertajuk "Binatang Peliharaan Saya" setelah baca serba sikit... pling... mentol dalam kepala gua pun menyala, so gua kasi adjust sikit buat santapan minum petang kopi dengan biskut mayat.... layannnnn......

    Gua ada sekoq anjing... nama anjing gua papagomo, anjing ini suka kejar dan gigit orang. Amat merbahaya... kesian kat makcik yang balik dari pasar selalu kena kejar dengan papagomo.

    Suatu hari... Majlis Perbandaran dah tangkap papagomo... kena kurung 8 bulan, kami sekeluarga tak mau ambil tahu perihal papagomo lagi, ayah kata biarlah diorang tangkap papagomo, nanti ayah belikan anjing baru spesies alif nun wau imported dari Britain.

    Pada suatu hari ada orang call ayah, orang tu kata ada sorang menteri nak beli papagomo, selang beberapa bulan dengar ceritanya papagomo dilatih menjadi anjing brutal... frekuensi salakannya di upgrade ke level paling tinggi. Sebagai anjing pak menteri papagomo berasa angkuh dan sombong, asal ada orang lalu lalang... pasti kena salak... dengar cerita daripada jiran2 yang lain peberet papagomo adalah pakcik Anwar. Kesian kat pakcik tu... selalu kena salak dengan papagomo, kadang2 sampai demam pakcik anwar dibuatnya....

    Akibat menyalak melalak tak tentu pasal sepanjang masa, suatu hari jiran sebelah rumah menteri tu sudah hantar surat saman... pasal papagomo suka memekak dengan salakannya tak kira siang malam dan suka berak merata2, lepas tu tak mengaku pulak. Naik turun mahkamah... Pak Menteri tak mengaku papagomo sebagai anjingnya.

    Akibatnya... sebab nak jaga reputasinya sebagai Menteri, papagomo dihalau dan pakcik menteri bersumpah tak mau peliharanya lagi. Maka bergelandanganlah papagomo bersendirian... Pada suatu hari... dicelahan orang ramai yang baru pulang dari solat Jumaat. Sedang papagomo berkeliaran sekitar masjid di suatu tempat tak bernama, sekumpulan budak2 nakal telah menyakat papagomo dengan membaling batu. Tak cukup tanah papagomo berlari...

    Setelah berjaya menyelamatkan diri, papagomo dapati kepalanya berdarah terkena batu daripada budak2 tadi. Setakat petang semalam, itu jer.... berita yang gua dengar pasal papagomo seekor anjing yang suka buat masalah dalam masyarakat manusia.

    Pagi tadi balik dari pasar.. anjing yang bernama papagomo tu menepek depan pintu pagar beb... mengenangkan perangai jahatnya... maka dengan rasminya gua bagi penerajang suruh dia berambus jauh2... dengan muka lima sen sambil menitiskan airmata simpati... papagomo pun berlalu pergi....

    Di saat gua menaip ini... gua tak tau apakah nasib papagomo, ntah makan ntah tidak.... ntah2 dah kena langgar dengan lori agaknya... pi mampuih la kat anjing sial jahat tuuuu... peduli apa gua.... hahahaha..

    Dalam hati gua tetapkan mendoakan papagomo tak menderita stress hidup tak bertuan sepanjang hidupnya, maka gua doakan supaya eloklah mati eksiden daripada hidup bergelandangan.

    ReplyDelete
  34. Samseng umno... Samseng Taik Anjing...!!!!!

    Kah... Kah... Kah....Kah... Kah....

    Mana perginya Pekida Johor beb.... mana perginya Waris Malaya Johor... Pemuda umno Johor... lagi apalagi NGO2 pro-umno laknatullah di Johor... paling beshhhh... sekali mamat2 Pekida yang dulunya kata nak pijak kepala gua kalau gua turun Johor... mana lu orang semua woooiiiii....!!!!

    Dengan melayu sama melayu lu orang punya meyalak tak henggat.... sekali kena cepuk dengan mamat Nepal... berjahit wa cakap luuuuu.... perghhhh... gua ingat hebat sangat samseng2 umno laknatullah nih... rupa-rupanya berani menyalak sambil buat huru hara... itupun upah mat rempit dan budak sekolah macam kat Pejabat PKR Tropicana.... hahahahaaaa....!!!!

    Tapi takpa beb... sekurang-kurangnya kita dah kenal dengan perangai samseng taik kucing bangsa umno laknatullah tuuu... muakakakakaaaa.... setakat melalak dari jauh jelah... sejibik macam sekawanan Anjing Liar beb... bila bannnnnnyaaaakkkk.... berani melalak... bila seeeekkkooooooqqqq.... suara pun tak keluar beb.... hahahahaha....!!!!

    Maka jadikanlah kes mamat Nepal pukul Melayu umno tuuuu... sebagai iktibar, terutamanya kepada Keraaaaaaaajaan Malaysia. Bawak masuk ramai2 pendatang asing... lepas tu bagi IC Biru kat diorang..., sekarang nih baru kes pukul memukul beb.... dan puak2 pendatang asing nih memang terkenal kat negara diorang kalau tak puas hati sampai bunuh membunuh pun sanggup beb...!!!!

    Kepada bangsa umno laknatullah... sekarang nih lu orang boleh berpuashati dan berbangga dengan kecekapan pimpinan lu orang memerintah dan menjaga kedaulatan negara selama ini... memang terbaeeekkkk beb....!!!!

    Suatu hari nanti jika ada Nepal, Bangla, Indon, Myanmar dan mana2 pendatang asing yang rogol, bawak lari, pukul atau bunuh anak bini saudara mara lu orang jangan salahkan Anwar Ibrahim tauuuu...., masa tu nanti lu orang pergilah mahligai Mahadeath atau mahligai pemimpin2/menteri2 umno laknatullah.... lu orang bakar rumah diorang, sebabnya yang cekap dan pandai memerintah negara selama 56 tahun nih adalah umno/bn laknatullah maaaa....!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bhai yg kuat menyalak tu manusia macam lu...yg berasa terlalu hebat dan suci kerana sokong pr...bhai klu lu gentle nk maki melayu johor tak kira pertubuhan apa...buh nama ngan alamat penuh lu...baru gentle bhai...klu setakat ngan org melayu lu berani jerit, lu berani jerit dgn komunis moden dap..
      Aku tau bhai...org macam lu tak kan berani angkat muka dgn cina...

      Bhai...jd cerdik sikit,jgn kerana politik lu fikir guna jari...pekerja asing masuk sbb keperluan atas faktor kemajuan yg pesat...dan PATI masuk kerana kemakmuran dan peluang rezeki yg melimpah di sini...semoga lu atau zuriat lu merempat seperti pati krn pemimpin lu tadbir negara...bhai be smart

      Delete
    2. Bukan masuk pasai dapat ic free ka juragan....tp aku ada dgr juga warga asing ni masuk di janjikan kerja...ada yg jual tanah nak bayar untk dapat ic....yg kaya dgrnya org umno juga....ada bantahan ka juragan....kah kah x payah la nak back up pemimpin hang tu...kami semua tau ha ha ha

      Delete
    3. Bhai bongak aku tak paksa lu utk jd cerdik, tp aku ingt lu boleh brfikir...tp klu lu dah tahu ok lah tu...sbb apa yg lu tahu fitnah itu perlu demi survival politik pr...ialah prjuang islam tak kan tak tahu hukum...

      Delete
    4. Bhai bongak...mnkin lu boleh bawak org pr yg percaya dgn fitnah lu utk brjumpa dgn adik ipar nik ajis...beliau prnh didakwa sebagai agen merangkap tekong utk bawa masuk pati dari bangladesh..dia proksi umno kot!!!

      Delete
  35. Margaret Thatcher mati arini pada usia 87, sebaya dengan Mahathir..

    semoga mahathir dipanjangkan umur agar dapat dia lihat kerosakan yang dia pupuk selama memerintah 22 tahun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tun M masih sihat, masih boleh ceramah dan masih boleh memberi idea2 yg baik. DS Najib hancus... Muhiden lagi hancus...

      Delete
    2. Semoga merasa dok dlm penjara....boleh la tulis buku baru plak mamak kutty dilema

      Delete
    3. Bhai bongak...klu pr tak menang tak boleh dakwa ke...kenapa kes libatkn ling liong sik,boleh didakwa...pr tak menang pun...
      Klu pr menang senang nk buat fitnah dan bukti palsu...klu takda bukti,jgn jd bodoh bhai...

      Delete
  36. Shahrizat ulangi pendirian tidak bertanding pada PRU-13
    09/04/2013 3:56pm

    KUALA LUMPUR - Ketua Pergerakan Wanita Umno, Datuk Shahrizat Abdul Jalil mengulangi pendiriannya untuk tidak bertanding dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) nanti.

    Katanya, keputusan tersebut telah pun dimaklumkan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tahun lalu.

    "Walaupun begitu, saya akan tetap memimpin jentera wanita BN bagi memberi kemenangan pada pilihan raya nanti," katanya dalam sidang akhbar di Pusat Media UMNO, PWTC di sini hari ini. - KOSMO!

    sedihnya......takkan kalah dah merajuk terus makcik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini org x pyh crt pendirian bertanding.x layak pun.

      Delete
    2. X tercalon sbb umno tau kalau calon juga hilang wang pertaruhan

      Delete
  37. Banyak tul cerita sampah dalam komen ni... Puak2 Anugerah Tuhan x habis2 lagi buang najis. Bila minta hujah... hujah bangang yang diberi... Apa2 pun wa cakap lu jgn jadi mcm Puak2 Anugerah Tuhan yg berrebut jadi calon tapi byk yg kempunan sebab calon payung terjun askar pencen yg dapat. PM x kata apa lagi secara rasmi... duk diam2 tunggu. pastu baru sambung hujah. jgn kita ikut bangang mcm puak2 Anugerah Tuhan.. Puak2 ni dah nak padam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jgn cemburu sbb askar pencen memilih utk bersama puak anugerah tuhan. Tanya dr mengapa askar pencen memilih utk bersama puak anugerah tuhan bkn bersama juak2 songkok tinggi.

      Delete
    2. AKU KECEWA KERANA TIDAK DAPAT APA YG
      AKU MAHU.

      Delete
  38. Ini.semua adat dlm umno. Bkn skrg dr dulu lg berebut jawatan perkara biasa.sebab apa? Sebabnya kepentingan diri terlalu tinggi.

    ReplyDelete
  39. Tlg promote parpukari. Ada geng2. Umno kita blum knal. Korang pg google search image : parpukari. haa tu lh orng ksayngan kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak kenai parpukari cuba ingat ky jelly...muka dia iras iras ky la....ky selalu org guna kat mana???? Ha tau pun jd muka dia mcm butuh la ha ha ha

      Delete
  40. Aduiii.... Meroyan Puak2 Lobang kunyit ni pasal manifesto plak. Ciplak? Tang mana tu? yang pasti MB puak2 bangang ni dah kata Manifesto bukan janji... So nak kata apa tu? Sudah2 lah jadi bangang piang...

    ReplyDelete
  41. Dahla umno merompak duit rakyat,ciplak manifesto pon tak mengaku!

    ReplyDelete
  42. Muhyidin minta majlis ulama check nik aziz sesat ke dak kah kah....anak pun pakai x cukup kain nak suruh check org....Allah suruh check diri sendiri dulu ha ha ha.... muhyidin yg fitnah nik aziz nak tutup malu dia suruh org pakat pakat tuduh nik aziz ha ha ha....ni yg di nama kan gila....kah kah

    ReplyDelete
  43. Tgk sejak 2 menjak ni cai cai bn x lg memperkenalkan polisi mereka ttp asyik menfitnah dan mengadu domba....ha ha ha...nampak tak yg mereka dah kehabisan isu ha ha ha...yg akhirnya akan menjerut leher mereka sendiri....ha ha ha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru semenjak 2 menjak ni, kan.
      Belajar dgn mentor pr lah, yg dah expert bab2 fitnah dan mengadu domba
      ni......blum mahir lagi..mana bole lawan
      mentor.

      Delete
  44. Ahli pkr gombak di percayai seramai 5645 org kalau mengikut statistik sehingga mac2013..... ttp sejak 2007 media telah melapor kan...jun 2007 srramai 540 keluar parti..sep 2007 1213 keluar april2008 tv3 lapor 769 keluar jun 2008 802..sept 2008 tv 3 kata hampir 2000 keluar psrti...bermakna kata dah tinggal 321 org saja tak termasuk yg keluar 2011,2012 dan berita mlm ni 500 keluar party...bermakna kata sapa pkr pru ni nnt ha ha ha...tp yg herannya ttp fitnah juga....oiiii hang pa takut apa haa...x dak sapa dah jd ahli pkr buat apa nak takut ha ha ha....

    ReplyDelete
  45. kalau pakatan kalah pru 13 ini nanti...ramai yang menangis menitiskan air mata....negara kita di perintah oleh kakai rahsuah...kaki joli...kaki raba dan mabuk....dan macam kaki lagii....aku merayu tolonglah ubah.....bg satu penggall..kalo teruk kita tukar balik........p

    ReplyDelete
    Replies
    1. wak lu anon 9.01!!!!! n

      PR tu mcm heroin atau morphine tak boleh dicuba walau sekali pun... ketagih bukan masalahnya tapi merosakkan kehidupan dam masa depan anak cucu

      Delete
    2. Jgn main2 nak cuba cuba sepenggal
      Aku allergik dgn yg nama dap.

      Delete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!