PANAS BERAPI! INI BUKTI KERAJAAN PAS ZALIM SEZALIM-ZALIMNYA! #TolakPR #GE13 #PRU13

Sememangnya Nik Aziz dan PAS Kelantan bahkan PAS di seluruh Malaysia amat gentar dengan tentangan yang diberikan dan ditunjukkan oleh guru-guru pondok terhadap Nik Aziz dan parti tersebut. Paling membinasakan sekali ialah apabila ulama-ulama dan guru-guru pondok menerbitkan hukum berdasarkan al-Quran, al-Hadis dan kitab-kitab muktabar tentang hukum HARAM MENGUNDI dan MENYOKONG PAS.

Belum pernah berlaku trend sebegini apabila guru-guru dan ulama-ulama pondok menzahirkan tentangan sekaligus memberikan penerangan serta penjelasan berserta hujah-hujah serta dalil-dalil bersandarkan kepada Kitabullah, Hadis Rasulullah s.a.w dan kitab-kitab muktabar karangan imam-imam besar akan kesesatan serta penyelewengan yang dilakukan oleh Nik Abdul Aziz dan PAS.

Walaupun sebenarnya PAS memiliki cerdik pandai agama yang kepakaran mereka mengatasi Nik Abdul Aziz, namun sebahagian besar daripada mereka memilih untuk menjadi berhala bisu yang sanggup memejamkan mata dan memekakkan telinga serta membenarkan apa-apa sahaja yang dikatakan oleh Nik Abdul Aziz atas nama POLITIK.

Tindakan sesekali yang dilakukan oleh ulama-ulama PAS terutama dalam isu membabitkan KALIMAH ALLAH, hanya sekadar menutup pandangan sedangkan hakikatnya mereka hanya bercakap untuk menyedapkan lubang telinga para penyokong mereka, terutama golongan yang masih mempercayai PAS adalah sebuah gerakan yang didokongi oleh kaum ulama.

Bagaikan halilintar dan bagaikan tsunami yang melanda, PAS terkesima apabila sebilangan besar bekas penyokongnya sendiri, mulai melondeh dan melancarkan serangan besar-besaran serta terang-terangan terhadap PAS dan Nik Abdul Aziz.

Nik Abdul Aziz tidak lagi ditampilkan sebagai guru agama yang serba tahu, sebaliknya dia ditampilkan seorang tua nyanyuk yang gila kuasa dan gila untuk dikenali sebagai ulama walaupun hakikatnya, mengaji tak habis.

Dan Nik Abdul Aziz sendiri membenarkan apa yang dikatakan tentang dirinya, menerusi fatwa-fatwa dan dalil-dalil agama yang penuh kekarutan serta diserkup kesempitan akal fikiran tanpa berlandaskan nas dan dalil qati’e.

Abdullah Saamah, pengasas Pondok Geting, kini menjadi salah seorang musuh utama Nik Aziz. Dari mulut Abdullah Saamah inilah, penjelasan dan penerangan telah diberikan berhubung salahlaku dan salah beragama yang diamalkan oleh Nik Abdul Aziz yang kemudian dijadikan sebagai satu bahan pemujaan yang baru oleh para pengikutnya.

Justeru, Nik Aziz dan konco-konconya yang sangat bimbang sekiranya lebih ramai yang membuka mata serta mula mencari kebenaran agama Islam, dan mengenepikan Nik Aziz dan PAS, mula mencari-cari jalan untuk menutup mulut serta menyusahkan Abdullah Saamah dan kawan-kawannya yang lain.

Salah satu tindakan yang boleh dilakukan adalah dengan menggunakan kuasa yang ada.

Justeru, semalam, pihak berkuasa Majlis Daerah Tumpat telah mengambil tindakan menyita pondok pengajian yang diasaskan oleh Abdullah Saamah dalam usaha membalas dendam dan mengugut guru berkenaan. Ugutan bertujuan agar Abdullah Saamah tunduk dan akur dengan kehendak mereka di samping tidak terus menelanjangkan kebejatan serta kekeliruan yang ditimbulkan oleh Nik Aziz.

Majlis Daerah Tumpat mendakwa, pembinaan bangunan tambahan yang menggunakan peruntukan Kerajaan Persekutuan yang diterima oleh Abdullah Saamah daripada Timbalan Perdana Menteri tidak lama dahulu, sebagai tidak menepati prosedur dan dibuat tanpa kebenaran Yang Dipertua MDT.

Abdullah Saamah bagaimanapun berkata, tindakan yang dilakukan oleh MDT itu adalah bermotifkan politik untuk memberi tekanan kepadanya agar berhenti daripad menelanjangkan kepalsuan PAS dan Nik Aziz. Justeru katanya, dia tidak akan berbuat apa-apa, sebaliknya hanya membaca Surah Yassin dan solat hajat supaya masalah tersebut dapat diselesaikan manakala mereka yang terlibat pula diberikan hidayah.Bangunan yang dipertikaikan oleh MDT itu adalah bangunan lima tingkat yang masih dalam proses pembinaan. Bangunan tersebut dibina hasil sumbangan Kerajaan Pusat.

Menurut Abdullah, segala prosedur yang ditetapkan oleh MDT telah dituruti. Malah ketika surat amaran pertama yang dihantar kepadanya, dia telah bertanya kepada anggota penguatkuasa terbabit untuk sebab apakah surat amaran tersebut dihantar. Anggota penguatkuasa itu bagaimanapun berkata, ia sekadar prosedur dan proses pembinaan boleh diteruskan.

Bagaimanapun apabila pegawai Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) ke MDT untuk bertanya mengenai saman berkenaan, lain pula isu yang ditimbulkan. MDT menjelaskan bahawa bangunan berkenaan hanya boleh diteruskan pembinaannya setelah mendapat persetujuan daripada 12 orang pemiliknya.

Dan lebih menarik lagi ialah, untuk menutup cerita sebenar penyitaan yang dilakukan oleh MDT atas arahan Kerajaan Negeri PAS Kelantan itu, Abdullah Saamah dan ahli keluarganya pula difitnah akan menjadi calon PRU13 mewakili UMNO dan Barisan Nasional. Itulah dia corak dan sikap sebuah Kerajaan Islam kononnya… menyita sebuah pusat pengajian Islam, tetapi pada masa yang sama, amat berbesar hati apabila berhala besar didirikan di Tumpat tanpa sebarang tindakan!!!

Sumber: Kedahan69ers

148 Responses to "PANAS BERAPI! INI BUKTI KERAJAAN PAS ZALIM SEZALIM-ZALIMNYA! #TolakPR #GE13 #PRU13"

 1. Hanya pilih watak mencabar


  Menyedari industri lakonan di Malaysia tidak sehebat Hollywood, pelakon cantik Fouziah Gous mula menerima banyak tawaran berlakon drama dan telemovie berikutan kemunculan di layar perak belum tentu dapat menampung kehidupan seharian untuk tempoh setahun.

  Di awal kemunculan lalu dia kerap berlakon filem kerana bayarannya lebih lumayan selain tempoh penggambaran tidak panjang panjang seperti drama bersiri.

  Namun, memikirkan industri lakonan di sini tidak begitu besar membuatkan dia terfikir supaya lebih aktif sebagai pelakon drama, sekali gus membantu lebih ramai penonton mengenalinya.

  Bagaimanapun, ini tidak bermakna dia menerima apa saja watak sebaliknya lebih memilih terutama watak yang mencabar dan memberi kesan kepada penonton berbanding sebelum ini dia menerima apa saja watak diberikan.


  Saya sedar industri lakonan di Malaysia memerlukan kita sebagai pelakon untuk menerima apa saja tawaran baik drama, telemovie mahupun filem.


  "Jika dulu saya lebih selesa berlakon filem, tetapi sekarang saya perlu bijak mengatur perjalanan di dalam bidang ini. Saya sudah terbabit dalam lakonan jadi saya perlu lebih fokus dan memberi perhatian dan apabila melihat berlakon filem belum tentu menjamin kehidupan, saya perlu aktif dengan berlakon drama," katanya.

  Menurut gadis tinggi lampai ini, bukan dulu dia tidak mahu berlakon drama, tetapi pada awal pembabitannya dia mula didedahkan dengan dunia filem menyebabkan dia mula berasa selesa.

  Malah, melalui pengalaman itu dia semakin bijak memilih watak, bukan niat untuk 'demand' tetapi tidak mahu melakonkan watak yang sama sehinggakan setiap kali wartawan menemubualnya dia harus memberikan jawapan yang sama juga.

  "Pada awal terbabit dalam lakonan saya banyak berlakon filem antaranya Skrip 7707 dan Rasukan Ablasa, namun saya mula sedar perlu aktif dalam drama supaya peminat akan terus mengingati kita.

  "Walaupun filem kelompoknya besar, tetapi belum tentu peminat akan ingat kita apatah lagi jika dilihat sekarang ini penghasilan filem terlalu banyak ditambah pula dengan kemasukan filem luar.

  "Jika di Hollywood berlakon satu filem sudah boleh goyang kaki untuk tempoh beberapa tahun, tetapi tidak di Malaysia. Industri kita tidak sebesar mereka, justeru saya perlu lebih aktif berlakon drama dan telemovie untuk terus bertahan," kata anak jati Kuala Lumpur ini.

  Berkongsi perkembangan terbarunya, Fouziah baru selesai penggambaran telemovie berjudul Syair Untuk Bonda arahan Rashid Sibir. Melalui kisah ini Fouziah bergandingan dengan Fauziah Nawi dan Syafie Naswip dan bakal ditayangkan di Astro.

  Selain itu dia turut berlakon di dalam drama 13 episod Lembayung Kasihmu yang akan disiarkan di RTM.

  "Apabila mula sibuk berlakon drama saya mula terfikir perlunya berlakon di semua saluran televisyen bagi memastikan peminat sedar kehadiran saya. Mungkin ada sesetengah pelakon memilih untuk berlakon di saluran swasta saja.

  "Bagi saya jika diberi peluang biarlah drama lakonan saya dapat muncul di semua saluran televisyen kerana saya yakin setiap saluran ada kelompok peminat masing-masing.

  "Terasa puas apabila setiap kali penonton membuka televisyen dapat menyaksikan drama lakonan saya yang pastinya harapan saya biarlah watak yang saya lakonan memberi kesan kepada mereka," katanya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Visit Freemalaysiakini2.com No subscription needed.

   Delete
  2. kahkah ramai nya ahli parlimen umgok terbongkang dlm parit.....pening pale najib nk pilih sape jd calon!!!!!!! 5 may ari umgok d talkin kan...

   Delete
 2. Aura konsert Wings Rockestra

  Oleh Muhammad Yusuf Ghani

  Konsert Wings Rockestra 2013 yang akan berlangsung di Istana Budaya, Kuala Lumpur pada 26, 27, 28 dan 30 April ini mendapat sambutan hangat apabila tiket berharga RM149, RM99 dan RM69 untuk persembahan empat malam itu habis dijual.

  Penerbitnya, Azmi Zainal Abidin berkata, kini peminat hanya boleh membeli tiket berharga RM199, RM249, RM299, RM399 dan RM499, namun 70 peratus daripadanya sudah pun terjual.

  Sehubungan itu, pihaknya menawarkan potongan harga 20 peratus bagi tiket-tiket kategori berkenaan dan tawaran itu sah bermula semalam hingga 25 April ini.
  “Kami mahu memberi peluang peminat Wings bersama-sama menonton persembahan mantap Wings nanti,” katanya.

  Katanya, peminat yang sudah membeli tiket juga layak mendapat sehelai kemeja-T Wings Rockestra 2013 secara percuma dan mereka boleh mendapatkannya di gerai Sayap-Sayap Wings di Istana Budaya pada hari konsert nanti.

  Menurutnya, jualan tiket meningkat setiap hari dan peminat digalakkan membeli tiket lebih awal sebelum kehabisan.

  “Kami teruja berikutan orang ramai terus menyokong kumpulan rock legenda tanah air ini untuk maju ke depan dan kami mengharapkan konsert ini akan berjalan dengan lancar,” katanya.

  Wings yang dianggotai Awie (vokal), Joe (gitar), Eddie (bass) dan Black (dram) kini giat mengadakan latihan bersama 43 pemuzik Orkestra Simfoni Kebangsaan (OSK) pimpinan Mustafa Fuzer Nawi yang bakal mengiringi persembahan mereka nanti.

  Selain itu, konsert terbabit juga akan menampilkan pemuzik undangan iaitu Ian Antono, pemain gitar daripada kumpulan rock legenda Indonesia, God Bless dan pemain gitar tersohor negara, Hillary Ang.

  Wings dijangka menampilkan persembahan lebih mantap berbanding konsert yang sama pada 2011 dan mereka juga bakal membawakan lagu-lagu yang jarang dan tidak pernah dimainkan dalam persembahan mereka sejak dulu.

  Tiket konsert Wings Rockestra 2013 boleh dibeli menerusi www.ticket2u.biz. Maklumat lanjut hubungi Mohamad Zul Azri di talian 012-2666 877 dan Asmadi, 012-386 2467.

  ReplyDelete
 3. Borak Lokasi: Lagu Aliff Aziz tonjol imej kota

  Penghasilan sebuah klip video menuntut kreativiti yang sangat tinggi berikutan durasi pendek, sekali gus mengehadkan pembikinnya daripada memasukkan pelbagai elemen dalam kadar berlebihan.

  Tentu bukannya mudah terutama bagi klip video lagu yang sarat dengan penceritaan, harus mempunyai jalan cerita kuat supaya mudah difahami penonton kelak.

  Justeru, lari dari kebiasaan, pengarah yang bertanggungjawab melunaskan pembikinan video muzik terbaru penyanyi tinggi lampai, Aliff Aziz iaitu Dannyhan Miskam atau Danny, 25, menggunakan pendekatan filem pendek bagi menghidupkan video muzik terbabit.

  Bukan semata-mata mahu ‘lekat tampal’ untuk menyiapkan video muzik berkenaan, dia sebalik­nya menitik beratkan setiap inci syot bagi mendapatkan visual terbaik mengikut papan cerita dibuat.


  Bertemunya sewaktu penggambaran video muzik berjudul Hanya Lagu itu baru-baru ini, perkara utama yang mahu ditonjol­kannya adalah plot cerita berdasarkan lirik serta kefahaman terhadap kisah sebenar lagu itu sendiri.


  “Cerita ini adalah sebuah kisah cinta yang mana saya memutuskan untuk menukar sudut penceritaannya dan memfokuskan kepada watak sebelah pihak. Memang luahan lagu ini adalah daripada watak Aliff sendiri, namun kali ini saya tonjolkan cerita daripada watak wanita dicintainya itu lakonan Amyra Rosli.

  “Keberkesanan kisah antara mereka ini perlu ada jadi saya cipta jalan cerita yang mempunyai elemen ‘putar-belit’ supaya ia jadi lebih menarik. Saya mahukan penonton tertanya-tanya selain menonjolkan lagi kesan dramatik mengenai percintaan mereka,” katanya.

  Mengambil masa satu hari untuk menyelesaikan penggambaran di tiga lokasi sekitar ibu kota termasuklah Pasar Seni, Jalan Tun H S Lee serta bumbung Hotel Brisdale, Jalan Hussein berhampiran Chow Kit, cabaran terbesar adalah sewaktu babak di jalan raya.

  Bertempat di tengah-tengah kesibukan Jalan Tun H S Lee, demi mendapat­kan hasil terbaik, Danny berkata, sebanyak enam syot dilakukan untuk babak berkenaan di samping halangan trafik.

  “Sesuai dengan realistik cerita ini, saya memilih beberapa lokasi yang boleh disesuaikan dengan plot cerita serta sinematografi menarik. Di setiap lokasi ada sudut ceritanya masing-masing dan kemuncak pula kami lakukan menerusi babak di atas bumbung.

  “Antara tiga lokasi itu, babak di jalan raya adalah yang paling mencabar kerana Amyra perlu keluar masuk dari sebuah teksi di tengah-tengah kesibukan trafik. Bayangkan saja kereta yang lalu-lalang sudah cukup mencabar, namun syukur ia berjalan lancar. Dibantu dengan cuaca baik, kami berjaya mendapatkan enam ‘take’ untuk memperkemas babak itu,” katanya.

  Dari sudut teknikal pula, penerbit bersama Astra Imelda Elizabeth Yapp, 25, berkata, sepanjang peng­gambaran mereka tidak berdepan masalah besar walaupun hanya bergantung kepada keadaan cuaca seratus-peratus.

  Memikirkan faktor masa juga, produksi mengambil jalan mudah untuk memanfaatkan kecanggihan teknologi dengan hanya menggunakan satu kamera DSLR terbaru berdefinisi tinggi untuk setiap syot.

  “Berbeza dengan penggambaran sebelum ini yang lebih banyak menggunakan kamera digital video (DVCAM), kami bereksperimen dengan kamera DSLR kerana ia ternyata lebih mudah dikendalikan, ringan dan mampu memberi kualiti sehebat DVCAM.

  “Paling kami takutkan awalnya adalah ­penataan cahaya pada setiap syot itu sendiri kerana bergantung sepenuhnya kepada keadaan pencahayaan di setiap lokasi berkenaan. ­Bagaimanapun, ternyata segalanya berjalan lancar, cuaca pun sempurna dan kru produksi juga semuanya berseronok memainkan peranan masing-masing,” katanya.

  ReplyDelete
 4. Selena risau kisah silam

  Bintang remaja, Selena Gomez, 20, yang berpisah dengan penyanyi Kanada kegilaan gadis remaja, Justin Bieber, 19, baru-baru ini, risau jika bekas kekasihnya memasukkan cerita cinta mereka dalam filem Never Say Never yang bakal ditayangkan sempena perayaan Krismas tahun ini.

  Sumber memberitahu Hollywood.com, pe­nyanyi yang popular de­ngan lagu Love You Like A Love Song itu menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) pada Bieber apabila seorang rakannya memaklumkan kemungkinan gambarnya turut dimasukkan dalam sekuel itu kerana kru penggambaran Bieber membuat rakaman gambarnya selama setahun.

  "Dia mahu meneruskan hidupnya tanpa dibelenggu kisah lalu. Selena berterus-terang pada Bieber bahawa dia tidak mahu gambarnya diselitkan dalam filem itu," kata sumber.

  Seorang kawan rapat Selena menyalahkan pe­nyanyi itu atas kelakuan Bieber baru-baru ini dan berharap Selena tidak akan menghubungi bekas teman lelakinya.


  Sumber turut menambah, Selena menjawab panggilan telefon daripada Bieber hanya kerana dia tidak mahu timbul salah faham jika menggunakan SMS sebagai cara komunikasi.


  "Seorang lelaki yang ditinggalkan pasti menyalahkan wanita itu walaupun hakikatnya hidup­nya hancur atas kesalahan dan kebodohan sendiri," katanya.

  ReplyDelete
 5. Hampir 10 tahun berusaha menempa nama dalam dunia seni, baru sekarang Hanez Suraya, 28, mengecapi populariti bagi membolehkan dia meneruskan kelangsungan kerjaya sebagai pelakon.

  Bermula dengan drama bersiri Suri, bakat Hanez semakin mendapat perhatian penerbit mahupun pengarah filem dan turut disenaraikan di Top 5 Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2012 (ABPBH2012) kategori Artis Baru Wanita Popular yang berlangsung malam ini di Stadium Putra, Bukit Jalil.

  Membanggakan apabila ada penerbit drama memberitahu, nama Hanez kini tersenarai dalam barisan pelakon A-List, yang dinilai menerusi bayaran tinggi diterima apabila terbabit dalam pembikinan drama bersiri 26 episod.

  Maknanya, Hanez kini sebaris dengan pelakon popular dan berbakat besar sedia ada seperti Umie Aida, Erra Fazira, Aaron Aziz, Adi Putra, Rita Rudaini, Fasha Sandha, Fazura, Shahiezy Sam, Rozita Che Wan, Nora Danish, Remy Ishak dan Tiz Zaqyah (sekadar menyebut beberapa nama).


  Pelakon yang mula diperkenalkan menerusi filem Bicara Hati itu bersyukur dengan perubahan berlaku dalam hidupnya.


  Katanya, sepanjang 10 tahun membabitkan diri dalam seni, lapan tahun hidupnya dikenali de­ngan pelbagai kontroversi dan hanya dua tahun kebelakangan ini, baru orang nampak bakat lakonannya.

  “Mungkin juga ini berkat kesungguhan dan tidak kenal erti putus asa. Ibarat­nya, saya kini hidup dalam dunia baru. Sebelum ini apabila orang lebih banyak bercerita mengenai kontroversi, saya seperti mahu meninggalkan dunia lakonan.

  “Begitupun, selepas saya buang semua perkara yang boleh menjejaskan tumpuan dalam kerjaya, perjalanan seni saya mula menunjukkan sinar.

  “Saya tidak salahkan pihak yang cuba menggembar-gemburkan cerita buruk saya sebelum ini kerana ia datang dari diri sendiri. Maklumlah waktu itu saya muda dan darah tengah panas.

  “Apabila usia mencecah 28, saya mahu lebih serius membangunkan kerjaya seni. Saya tidak mahu main-main,” katanya.

  Jelas Hanez, sepanjang tempoh dua tahun ini juga, dia mampu bangun kembali dan mencipta kejayaan seperti mana diperoleh rakan seang­katannya yang turut sama-sama membintangi filem Bicara Hati seperti Fazura dan Sheera Iskandar.

  Katanya, kejayaan mereka juga dijadikan pembakar semangat. Perasaan cemburu tidak pernah timbul. Mengimbas kembali apa diraih sekarang membuatkan dia lebih menghargai kepayahan terpaksa dilalui sebelum ini.

  “Kepayahan dan dugaan dilalui banyak me­ngajar saya untuk menjadi manusia lebih baik. Saya turut menghargai apa diperoleh sekarang.

  “Tidak pernah terlintas di fikiran yang saya ada peminat yang sentiasa menyokong dan menjadi tulang belakang kerjaya seni saya.

  “Mereka bersatu menubuh­kan Hanez Suraya Fan Club (HSFC) dan saya sangat menghargai dan menyayangi mereka,” katanya.

  Mengenai bayaran tinggi diterima, kata Hanez, ia harga yang seharusnya diterima bagi pelakon utama drama bersiri. Apatah lagi tumpuan harus diberi sepanjang penggambaran dijalankan dalam tempoh hampir tiga bulan.

  “Jika persetujuan diberi, seseorang pelakon akan terikat dan tidak boleh menerima tawaran lain bagi membolehkan kerja-kerja penggambaran untuk episod panjang dapat diselesaikan mengikut tarikh siaran diberikan stesen televisyen. Dalam erti kata lain, pelakon terpaksa melepaskan rezeki lain yang datang.

  “Mungkin orang luar tidak faham apabila terbabit dalam drama bersiri, tempoh kerja terlalu panjang. Bayangkan ada ketika sebagai pelakon, kami harus bekerja dari pagi hingga ke pagi keesokan hari.

  “Kalau memegang peranan utama, ada ketika kami terbabit dengan kerja penggambaran 30 babak dalam masa sehari. Pada saya, menilai dari semua sudut, sudah tentu bayaran tinggi diberi adalah sesuai dengan upah kerja dilakukan,” katanya.

  Kata Hanez, jika ada yang meletakkan dirinya dalam senarai pelakon kelas A, dia sangat berterima kasih dan menganggapnya sebagai penghargaan besar terhadap bakatnya.

  PROFIL:

  Nama sebenar: Hanez Suraya Abd Aziz
  Lahir: 22 Ogos 1985 di Subang, Selangor
  Keluarga: Anak sulung daripada tiga beradik
  Pendidikan: Sijil Pelajaran Malaysia
  Kerjaya: Pelakon dan model.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Gigihnya....harap dzh solat zuhur

   Delete
 6. berita baik abang mohd salim iskandar


  Bantu pesakit diabetes, obesiti

  Oleh Mohd Sabran Md Sani

  Dua kali tersungkur dalam perniagaan sudah cukup me­ngajar Mazli Saring, 45, untuk lebih berhati-hati memilih bidang baru diterokai kerana tidak mahu ‘pisang berbuah dua kali’.

  Pengalaman terdahulu sudah cukup mendewasakan dirinya dalam menguruskan perniagaan bertepatan dengan pegangan prinsip hidupnya ‘kejatuhan adalah pelajaran terbaik’.

  Lantaran itu, Mazli bang­kit kembali untuk memulakan kehidupan barunya dengan mewujudkan perniagaan Oristevia Sdn Bhd berasaskan herba stevia pengganti gula.

  Bermodalkan wang simpanan berjumlah RM100,000 hasil perkongsian bersama rakannya, Shahril Mohd Aziz, Mazli me­nyewa sebuah pejabat di Jalan Klang Sentral, Klang Sentral, Klang, Selangor.


  Biarpun baru setahun jagung dalam bidang perniagaan stevia, kegigihan dua sahabat itu nyata berbaloi berikutan terciptanya lima produk stevia yang mempunyai nilai kesihatan tinggi.


  Mazli berkata, pembacaan buku dan Internet menjadi rahsia kepadanya untuk bangkit kembali merealisasikan impian untuk bergelar usahawan meskipun terpaksa bertatih semula.

  “Mengharungi dua kali kegagalan dalam perniagaan tidak mungkin seseorang itu berpatah kembali kepada bidang sama, namun saya cekalkan diri kerana percaya akan rezeki Tuhan kepada hamba-Nya.

  “Dengan pengalaman menguruskan syarikat elektronik bertaraf multinasional selama 20 tahun, me­nyuntik kembali kepada diri saya untuk mendirikan empayar perniagaan bersama rakan kongsi,” katanya.

  Berkelulusan Ijazah Sarjana Muda dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) dalam bidang Pengurusan Perniagaan, Mazli mengakui diri–nya tertarik menceburi perniagaan herba stevia sebaik terbaca khasiatnya menerusi Internet.

  “Selepas mengenali stevia, saya dapat menyaksikan sendiri pokok itu yang dipamerkan di sebuah karnival. Tidak sangka daunnya me­ngeluarkan manisan seperti gula.

  “Malah, saya diberitahu herba berkenaan sudah di tanam di negara ini, namun tidak dikomersialkan lagi bagi menghasilkan produk,” katanya.

  Secara perlahan-lahan Mazli mempelajari mengenai pokok herba berkenaan sehinggalah menguasai sepenuhnya tumbuhan itu.

  Dia kemudian mengajar ratusan peserta berminat untuk menanam tumbuhan itu secara komersial termasuk bagi memenuhi permintaan dari Sabah dan Sarawak.

  Menurutnya, stevia mempunyai pasaran luas kerana fungsinya membantu pesakit diabetes dan obesiti dalam mendapatkan sumber gula yang mempunyai kalori rendah.

  “Fakta menunjukkan 17 juta rakyat menghidap obesiti dan lima juta pula pesakit diabetes. Melihat kepada bilangannya semakin bertambah, maka pasaran herba ini begitu luas.

  “Sebab itu, saya me–ngambil inisiatif untuk memberikan kesedaran kepada masyarakat mengenai budaya hidup sihat dan pemakanan seimbang perlu diambil pesakit berkenaan,” katanya.

  Katanya, semua produk stevia keluaran syarikatnya sudah melalui kajian makmal Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), pada awal tahun lalu.

  “Melalui kajian itu produk stevia dihasilkan didapati mempunyai tenaga dan kalori rendah. Tenaga pula berbentuk potassium (tenaga gentian) yang sama seperti pisang.

  “Bagi masa depan, kami juga akan menghantar sampel kepada Universiti Sains Malaysia (USM). Tujuannya untuk memastikan produk kami bebas steroid dan kesan sampingan lain,” katanya.

  Katanya, terdapat lima produk membabitkan stevia iaitu Ori Stevia dan Ekstrak Stevia (uncang), Ori Stevia Energy (minuman tenaga), Ori Stevia Diet Juice (minuman diet) dan Ori Stevia Coffee (kopi).


  “Kelebihan stevia mengawal kandungan insulin, pemanis semula jadi, diet seimbang, melawaskan kencing, agen penyerapan kalsium, meningkatkan tenaga dalam tubuh badan dan membantu sistem penghadaman.

  “Ia juga sebagai agen anti bakteria dan sumber antioksidan, membantu menurunkan kadar gula dalam darah dan membantu masalah insomnia,” katanya.

  Semua maklumat berkaitan syarikat boleh dilawati menerusi laman web: www.oristevia.com.my.

  ReplyDelete
 7. sapa nak meniaga burung puyuh? ada info


  Daging puyuh rawat lelah

  Oleh Mohd Sabran Md Sani

  Tidak dapat digambarkan dengan kata-kata keenakan sup puyuh yang dinikmati penulis dan jurugambar ketika mengunjungi seorang penternak haiwan itu, baru-baru ini.

  Keenakan sup puyuh dihidangkan isteri usahawan burung puyuh, Ahmad Jais Mohee, 44, memang terbaik.

  Bukan mahu memuji, namun rasa sup disajikan itu benar-benar membuka selera sesiapa saja yang ingin mencuba sup pedas Kemboja bercita rasa tempatan.

  Ahmad Jais bersama isterinya, Ismak Math, 29, turut menghidangkan penulis pelbagai hidangan burung puyuh, antaranya puyuh goreng dan sambal tumis telur puyuh.
  Foto

  PUYUH tahan dengan cuaca panas.


  Mungkin ramai tidak tahu, burung puyuh atau nama saintifiknya, Japanese quail atau Coturnix japonica sangat digemari masyarakat Cina bagi merawat lelah.


  Selesa dipanggil Haji Ahmad, ladang puyuh di Kampung Parit Kassan, Ithnin Maarof, Simpang Renggam, Johor, itu kerap dikunjungi pelanggan setia dikenali Uncle Chong.

  Menurutnya, daging puyuh membantu memanaskan badan sesuai dijadikan sup.

  “Sebab itu, saya sering mendapatkan bekalan puyuh segar di ladang ini sejak empat tahun lalu.

  “Sup puyuh yang ditambah herba ginseng membantu mengurang­kan penyakit lelah,” katanya.

  Burung puyuh mampu terbang dalam keting­gian tiga meter sebelum ke kawasan landai untuk menyembunyikan diri selain hidup di kawasan semak, belukar, ladang pertanian dan sawah kering.

  Terdapat beberapa kategori ladang penternakan puyuh, ada mengeluarkan anak bagi daging dan telur manakala yang lain menternak puyuh dari jenis pedaging dan penelur.

  Penternak dan pembekal produk Puyuh Best Frozen Food itu berkata, pembabitannya dalam industri berkenaan bermula 10 tahun lalu.

  Dengan modal RM1 juta, Ahmad membeli pelbagai bentuk aset seperti mesin pengeraman dan penetasan telur, tanah empat hektar, bangunan serta reban.

  “Awalnya, saya mendapatkan stok bekalan burung puyuh dari pengeluar di Kedah dan Perak, tetapi tidak mencukupi.

  “Ketika itulah timbul idea membuka sebuah pusat pembiakbakaan puyuh pedaging,” katanya.

  Katanya, daripada 30,000 burung puyuh yang dihasil­kan dalam tempoh sebulan, bilangannya ditingkatkan enam kali ganda menjadi 180,000 ekor sebulan.

  “Malah, kami mampu mengeluarkan kira-kira 300,000 puyuh pedaging dalam tempoh sebulan,” katanya.

  Menurutnya, industri penternakan burung puyuh mampu mendatangkan pulangan lumayan jika diusahakan bersungguh-sungguh.

  “Penjagaan burung puyuh tidak begitu sukar, cuma penternak perlu ada ilmu selain faham aspek tek­nikal,” katanya.

  Dia bertuah kerana ladangnya mendapat khidmat nasihat Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) Johor.

  Ahmad Jais menternak dua jenis puyuh iaitu puyuh baka Institut Kemahiran Ternakan Ayam (IKTA) JPV Johor dan baka komersial biasa.

  “Puyuh IKTA cepat membesar untuk tempoh 24 hing­ga 25 hari penternakan.

  “Tekstur daging baka IKTA lebih lembut,” katanya.

  Dari aspek penjagaan kesihatan, burung puyuh perlu diberikan antibiotik dan vitamin.

  “Kawasan reban perlu bersih dan lakukan semburan bagi mengurang bau, lalat dan pencemaran,” katanya.

  Ahmad Jais pernah merangkul Anugerah Ternak Jaya Peringkat Negeri Johor tahun lalu dan Anugerah Penternak Jaya Peringkat Kebangsaan pada 2012.

  Hubungi 9A, Jalan Berlian 1, Taman Renggam Jaya, 86200 Simpang Reng­gam, Johor atau e-mel hj.ahmadjais@yahoo.com.my untuk maklumat lanjut.

  ReplyDelete
 8. anda suka makan ayam goreng? singgit je


  Ayam goreng RM1 seketul


  Oleh Mohd Sabran Md Sani

  Idea perniagaan ayam goreng murah yang diperkenalkan di utara tanah air menyuntik semangat tiga sekawan memperkenalkan produk Ayam Goreng Satu Malaysia berharga RM1 seketul.

  Secara rasional, tidak mungkin idea itu menguntungkan apatah lagi peningkatan kos bahan makanan ayam di pasaran.

  Namun, Dikir Kapital Sdn Bhd, syarikat pembekalan produk makanan berasaskan ayam milik Bumiputera mempunyai formula rahsia mengekalkan harga itu.

  Menggunakan ‘ramuan rahsia’ dalam pembuatan tepung goreng, produk dipasarkan menerusi kios bertemakan Ayam Goreng Satu Malaysia.


  Bagi memberi orang ramai berniaga terutama golongan asnaf, golongan kelainan upaya (OKU) dan belia, syarikat itu menyediakan pakej lengkap kios berharga RM3,500.


  Modal dilaburkan itu berbaloi kerana disediakan pelbagai kelengkapan seperti kios besi tahan karat, kanopi, tong ais, tong gas, generator, peralatan memasak, tepung rahsia, minyak masak, baju-T dan apron.

  Pengurus pemasarannya, Affendie Iskandar Larahim berkata, syarikat yang ditubuhkan Jun tahun lalu menggunakan modal berbayar RM300,000.

  Beroperasi di Jalan Medan Niaga 7, Medan Niaga Kuala Selangor, Selangor, syarikat itu dipelopori Pengarah Urusannya, Ahmad Pauzi Bahari, Pengarah Operasi, Rizma Salman Mahali dan Pengarah Kewangan, Mohd Hafizul Fahmi Mohd Ishak.

  Beliau berkata, selain harga ayam yang murah, ramuan tepung rahsia menjadi identiti syarikat itu melariskan jualan.

  “Idea menghasilkan konsep perniagaan ini lahir daripada Ahmad Pauzi, tujuh tahun lalu ketika terbabit dalam perniagaan ayam di utara tanah air.

  “Dalam tempoh tiga tahun bekerja, dia tertarik dengan konsep menjual ayam goreng murah, RM1 seketul,” katanya.

  Ahmad Pauzi kemudian melakukan pembangunan dan penyelidikan (R&D) selama enam bulan sebelum menubuhkan syarikat itu.

  “Kami tidak terjejas dengan harga ayam di pasaran kerana semua 12 bahagian yang dipotong dijual dengan harga sama.

  “Bagi memastikan bekalan cukup, kami mendapat bekalan 10,000 ayam sehari daripada sebuah syarikat tempatan,” katanya.

  Mengenai nama Ayam Goreng Satu Malaysia, katanya harga ditawarkan RM1, menjadikan ayam goreng itu mampu dibeli pelbagai bangsa.

  “Produk kami satu-satunya yang termurah di pasaran. Selain itu rasanya enak, sedap dan lazat.

  “Produk kami disahkan halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM),” katanya.

  Mengenai pakej kios katanya, konsep itu menyerupai konsep francais bagi membantu golongan sasar menambah pendapatan keluarga.

  “Sejak dilancarkan Januari lalu, permintaan terhadap kios meningkat d seluruh negara. Buat permulaan kami menyediakan 200 kios.

  “Sebanyak 10 kios dibuka di Kuala Selangor, Kapar, Sungai Besar dan Sungai Buloh Jeram, Selangor mendapat sambutan orang ramai,” katanya.

  Syarikat itu turut membantu membiayai lesen perniagaan kepada pihak berkuasa tempatan (PBT).

  “Kami turut menyediakan leher, hati, pedal, kaki dan punggung ayam untuk dijual di kios dan hasil daripada jualan bahagian berkenaan boleh digunakan membeli minyak masak dan gas,” katanya.

  Perancangan jangka panjang, katanya syarikat itu berbincang dengan bank untuk mendapatkan Skim Mikro Kredit menerusi Bajet 2013.

  “Kami juga berbincang dengan Telekom Malaysia (TM) mewujudkan pusat careline bagi menerima aduan pengguna atau jika ada peniaga menaikkan harga ayam goreng itu.

  “Kami juga bercadang membuka cawangan di Johor, Melaka, Negeri Sembilan dan Kelantan,” kata–nya.

  Hubungi dikirkapital@gmail.com dan facebook di ayam goreng satu malaysia untuk maklumat lanjut.

  ReplyDelete
 9. Haha...dah tak ada idea nak komen,merapu la ko yer!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pencacai tak tau nak komen apa lagi tu
   pasal copypaste segala berita mcm blog
   abah dia...

   Delete
  2. Fouziah 'ambil' kekasih Ramona?

   ADA segelintir aktres Malaysia ini yang suka menjalinkan hubungan cinta dengan bekas kekasih rakan satu industri. Tapi yang hebatnya kesemua lelaki yang dikaitkan dengan mereka itu daripada kalangan berpoket tebal. Bercerita tentang teman lelaki berduit, Miss J dapat tahu yang pelakon Ramona Zamzam sudah putus cinta. Dengar cerita bekas kekasih Ramona itu seorang usahawan yang dikenali. Mereka dah lama jadi pasangan kekasih, sebelum Ramona popular lagi.

   Sejak hubungan dah putus Miss J dapat tahu yang bekas kekasih Ramona berpaling kasih dengan Fouziah Gous pula. Katanya mereka sedang hangat bercinta.

   Ada banyak gambar mesra dimuat naik dalam laman sosial masing-masing. Perasaan gembira nyata terpancar pada wajah mereka. Baguslah kalau macam itu.

   Tapi Miss J sakit telinga pula apabila orang bercerita kurang enak tentang cinta Fouziah dengan seorang VVIP sebelum ini. Siap buat spekulasi yang bukan-bukan.

   Tak apalah Fouziah, biarkanlah orang nak bercakap apa pun. Tahan sahajalah. Janji awak gembira dengan kehidupan sekarang. Usah dikenang cerita yang lepas ya!

   Delete
  3. Inilah puki paling pukimak di malaysia.aku tak tau la.islam ni hancur bukan sbb islam tapi sebab penganutnya mcm penyokong pas.dah taksub sgt bila dikritik inilah jadinya.

   Delete
 10. Sayangi Serambi Mekah,yakini PAS,kekalkan Kelantan Darul Naim di bawah Parti Islam Tulen,Undi anda undi utk PAS

  ReplyDelete
  Replies
  1. Serambi albuddhahiwalbaringi waldudukiwaltelentangi waljahanami.

   Delete
  2. Channing Tatum suami yang baik - Jenna Dewan

   LOS ANGELES 10 April - Aktor Channing Tatum bukan sahaja tampil hebat di layar perak, namun dia juga merupakan seorang suami dan bakal bapa yang baik di luar set penggambaran.

   Perkara itu didedahkan sendiri oleh isterinya, Jenna Dewan kepada majalah Glamour, baru-baru ini.

   "Tatum merupakan seorang suami yang hebat dan pandai mengambil hati saya.

   "Sejak saya hamil, emosi saya tidak menentu dan saya meminta macam-macam daripadanya, namun Tatum tetap bersabar dan melayan semua kerenah saya," katanya.

   Pasangan itu bertemu pada 2006 ketika menjalani penggambaran Step Up, sebelum membuat keputusan untuk berkahwin pada September 2008 di Hawaii.

   Aktres itu berkata, dia dan Tatum tidak sabar menunggu kelahiran anak pertama mereka tidak lama lagi.

   "Saya akui kami berasa gementar dengan semua ini, namun berasa gembira dalam masa yang sama.

   "Apa yang pasti, kami akan membesarkan anak kami dengan penuh kasih sayang dan nilai-nilai moral yang baik," ujarnya. - AGENSI


   Delete
  3. SAYANGI KELANTAN YAKINI BN. INSYAALLAH MAJU NEGERI KELANTAN.

   Delete
 11. webportal berita edisi percuma tanpa perlu melanggan

  Freemalaysiakini2.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bina berhala paling besar diraikan.....pondok agama utk ilmuwan islam nak dirobohkan....mmg babi lah!!!!!!
   Serupa firaun......

   Delete
  2. Tu ler bro.aku pun heran, yg dok kata umno tolak islam bagaimna pula dgn pkr?dah ahli bercampur kafir.tian chua tu memperjuangkam islamkah?yg aku dok tgk dlm facebook ni bila puak kafir penyokong pr ni komen setuju nama Allah boleh srmua guna.apa sume ni?ni sbb Hadi punya pasal lani.korang tuduh umno yg bagi masuk kitab bible ada Allah.padahal kitab bible tu dah dirampas terlebih dahulu oleh kdn.tapi bila puak dap dan pkr peessure hisham terpaksa kerjaan lepaskan dlm senyap.pas buat apa masa tu.duk jadi bacul.senyap seribu bahasa.memang celakalah ko pas.aku selagi korang kawan ngn pkr dan dap selagi tu korang munafik bagi aku.tuduh umno tolak islam pkr tu ntah apa ntah

   Delete
 12. Cerita Tasha-Mahali Jasuli bukan tutup kontroversi dengan Datuk J

  KUALA LUMPUR 11 April - Pelakon cantik, Tasha Shilla, 26 berharap kenyataan jujurnya mengenai hubungan dengan pemain bola sepak kebangsaan, Mahali Jasuli, 24 tidak dianggap cubaan menutup kontroversi sebelum ini dengan seorang ahli perniagaan bergelar Datuk J.

  Menurut Tasha, dia jujur memberitahu media mengenai hubungannya dengan Mahali baru saja bermula sejak lima bulan lalu dan masih ditahap 'berkawan'.

  "Pengakuan saya berkawan dengan Mahali ini bukan menutup kontroversi dengan Datuk J yang dihebohkan sebelum ini. Kontroversi dengan Datuk J itu pun bukan ciptaan saya, saya tidak kenal pun siapa ahli perniagaan itu.

  "Jadi, tidak benar kalau cerita hubungan persahabatan saya dengan Mahali ini sengaja direka-reka untuk tutup kontroversi lama itu," kata Tasha kepada Utusan Malaysia ketika ditemui di Shah Alam semalam.

  Pelakon ini dikaitkan dengan pemain bola sepak yang menyarung jersi Selangor itu setelah dilihat hadir meraikan majlis sambutan hari jadi Tasha beberapa bulan lalu.

  Semenjak itu, hubungan mereka terjalin, tetapi masih atas landasan sebagai kawan biasa.

  Menurut Tasha dia sendiri tidak tahu sejauh mana hubungannya dengan Mahali boleh berkembang selepas ini.

  "Baru lima bulan berkawan, masih terlalu awal untuk melihat ke mana hubungan ini boleh pergi," katanya lagi.

  Ditanya mengenai keistimewaan lelaki itu di matanya, menurut Tasha sifat jujur yang ada dalam diri Mahali memperlihatkan ciri-ciri sebagai seorang lelaki yang baik. - UTUSAN ONLINE


  ReplyDelete
  Replies
  1. dasar penyokong pas bangang...otak tak guna dgn betul....inilah pas syiah namanya...dah tak boleh dibetulkan....langsung tak takutkan balasan allah...dah jelas tok guru korang menyeleweng...ikut jugak...klau tok guru korang suruh masuk parit ...gerenti korang pun terjun parit jugak...ingat...ulamak dunia mcm ulamak pas tu tak kan boleh berikan syafaat di hari akhirat...sbb mereka lebih sayangkan pangkat dan kedudukan dunia je...hingga hukum jadi mainan....moga allah bukakan pintu hati kalian utk kebenaran....allahu akhbar

   Delete

  2. sJIKA ANDA BUTUH ANGKA GHOIB/JITU 2D.3D.4D YG DI JAMIN TEMBUS 100% DI PUTARANG SGP/HKG SILAHKAN SAJA ANDA TLP KY JAYA DI NOMOR 085321606847 TRIMAH KASIH

   Delete
 13. mcm nie ke parti islam??????yg menindas orng islam sendiri sungguh memalukan la parti anak syaitan nie....sanggup buat mcm nie d sebabkan guru2 pondok tidak menyebelahi mereka guru2 pondok ini lebih tinggi ilmu agama nyer dr ko wahai nik ajis nyanyuk mereka lebih tahu halal dan haram dr kau wahai nik ajis nyayuk ko tu tok guru sesat dan tok guru yg gila kuasa jd pesan aku kepada nik ajis nyanyuk sedar la diri sikit rumah kata pergi kubur kata mari..cukup2 la ko menyesatkan orng nik ajis wey.....

  ReplyDelete
  Replies
  1. SM Salim terima Anugerah Biduan Negara

   KUALA LUMPUR 10 April - Tan Sri SM Salim, 85, malam ini diberikan Anugerah Biduan Negara oleh Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan.

   Sempena anugerah yang disampaikan oleh Datuk Seri Dr. Rais Yatim, SM Salim menerima cek bernilai RM30,000, trofi, pingat, selempang dan sijil penghargaan.

   Anugerah tersebut diberi berdasarkan sumbangan beliau yang memperjuangkan lagu-lagu asli Melayu.

   Sementara itu, komposer Kassim Masdor, 75, dari Singapura pula menerima Anugerah Seniman Tamu Negara pada majlis itu. - UTUSAN ONLINE


   Delete
  2. Jahanam benarlah.....mcm nie ker pas nak buat hudud??????mmg sial dunia akhirat......

   Delete
 14. Siti bantu pesakit AIDS

  Tudung yang dipakai oleh Siti Nurhaliza ini dibida oleh seorang peminat dengan harga RM2,800.

  ATAS dasar prihatin terhadap golongan yang memerlukan , penyanyi nombor satu negara, Datuk Siti Nurhaliza baru-baru ini menjayakan sebuah majlis amal anjuran pengeluar tudung eksklusif Fareeda yang bertujuan untuk mengumpul dana buat dua pertubuhan kebajikan iaitu Yayasan AIDS Malaysia dan Yayasan Ihtiham Malaysia.

  Mengakui pesakit AIDS antara mereka yang agak dekat dengan dirinya, menurut Siti perjuangannya bermula di saat dia menyertai program selebriti Sokongan Riben Merah Majlis Aids Malaysia.

  “Sejak menyertainya pada 2009, ia telah membuka mata Siti tentang realiti sebenar kehidupan pesakit Aids dan HIV.

  “Diberi peluang untuk membantu melalui sumbangan yang tidak seberapa ini , harapan saya agar mampu terus melaksanakan acara sebegini demi membantu mereka," katanya.

  Malam Amal Tahajjud Cinta (MATC)yang diadakan di Hotel Grand Hyatt, Kuala Lumpur baru-baru ini bukan sahaja berjaya menghiburkan peminat penyanyi hebat ini tetapi juga turut berjaya mengumpul dana melalui acara lelongan dua tudung khas rekaan Siti sendiri.

  Tudung pertama yang dilelong pada majlis itu merupakan tudung yang sama dipakai oleh siti sewaktu acara sidang media MATC. Dibida oleh peminat setianya, tudung berwarna hitam merah itu berjaya dijual dengan harga RM 1,100.

  Sementara itu tudung kedua yang berjaya dilelong pada harga tertinggi iaitu RM2,800, merupakan tudung yang sama dipakai Siti sewaktu menjayakan MATC pada malam tersebut. Mengakui rekaan tersebut agak istimewa menurut Siti tudung yang dikenakan itu sedikit sebanyak memenuhi kehendak fesyen pilihannya.

  Selain dua tudung rekaan khas penyanyi tersohor ini, sebuah potret Siti hasil karya pelukis terkenal Abdul Rahman Sulaiman turut berjaya dilelong dengan harga RM 2,600.

  Sempat menandatangani potret berkenaan, Siti juga tidak melepaskan peluang untuk menyampaikan rasa penghargaannya kepada peminatnya yang membantu menjayakan acara amal tersebut.


  ReplyDelete
 15. Perkahwinan kami pasti meriah - Avril Lavigne

  LOS ANGELES 10 April - Penyanyi rock Avril Lavigne membayangkan upacara perkahwinannya bersama tunangnya, vokalis kumpulan Nickelback, Chad Kroeger akan menjadi satu majlis yang meriah dan luar biasa.

  Lavigne, 28, berkata, Kroeger memberinya satu perasaan yang hebat ketika bercinta dan dia berharap tunangnya itu merupakan pilihan terbaiknya.

  "Kami mula keluar bersama pada musim panas lalu dan sejak hari pertama bersama, kami tahu bahawa kami serasi.

  "Saya dapat rasakan jika kami berkahwin, majlisnya pasti hebat dan luar biasa," katanya ketika diwawancara oleh Ryan Seacrest dalam satu program radio, semalam.

  Pasangan selebriti itu mengumumkan pertunangan mereka pada Ogos lalu, selepas sebulan keluar bersama, sekali gus mengejutkan peminat dan keluarga masing-masing.

  Lavigne turut menceritakan bagaimana hubungannya berkembang bersama Kroeger dan keyakinannya untuk berkahwin dengan penyanyi itu.

  "Umum mengetahui bahawa kami sama-sama terlibat dalam bidang muzik dan dari situ kami mula menulis lagu bersama-sama, menjadi kawan baik dan akhirnya membuat keputusan untuk hidup bersama.

  "Saya harap para peminat saya dan Kroeger mendoakan agar kami mempunyai hubungan yang berkekalan serta bahagia," ujarnya.

  Lavigne turut ditemani Kroeger dalam program wawancara tersebut. -


  ReplyDelete
 16. Ahli UMNO malas membaca?

  TERDAPAT pelbagai stigma di dalam pemikiran masyarakat kita hari ini yang hanya dikeruhkan dengan anggapan simplistik berdasarkan kajian-kajian yang tidak menyeluruh pada masa lalu seperti masyarakat Malaysia kurang membaca.

  Statistik Perpustakaan Negara yang membuat kesimpulan bahawa budaya membaca dalam kalangan masyarakat Malaysia berada pada tahap membimbangkan sebenarnya tidak memberikan gambaran yang tepat tentang tabiat membaca di negara ini.

  Kajian berkenaan dibuat secara umum termasuk membabitkan orang kurang upaya (OKU), bayi dan Orang Asli.

  Penulis yakin bahawa satu lagi kajian yang menunjukkan rakyat Malaysia hanya membaca dua buku setahun tidak benar memandangkan industri penerbitan buku terus mencatatkan keuntungan dan situasi itu membuktikan bahawa masyarakat negara ini banyak membaca.

  Penulis merupakan pengunjung setia pesta jualan buku Big Bad Wolf sejak tahun 2010. Kunjungan terakhir penulis adalah di Pulau Pinang apabila pesta jualan buku itu diadakan di Penang Times Square pada 22 hingga 31 Mac yang lalu.

  Mengamati kesan fenomena jualan buku terbesar di Malaysia ini, sebenarnya memberikan impak yang amat positif terhadap minat dan bahan bacaan masyarakat kita.

  Penulis mengakui bahawa pernah mempercayai stigma masyarakat kita yang dikatakan kurang dan malas membaca tetapi sangkaan itu meleset sama sekali apabila melihat ribuan pengunjung memberikan respons positif terhadap mana-mana pesta buku Big Bad Wolf.

  Penulis mencadangkan supaya pesta buku yang sebegini diperbanyakkan lagi melalui usaha penganjur-penganjur yang berlainan dan juga galakan menyeluruh daripada pihak kerajaan.

  Cadangan penulis adalah supaya kerajaan atau badan-badan berkuasa yang terbabit mengenal pasti pesta buku yang berlainan dijalankan untuk sasaran golongan pembaca yang berlainan.

  Ini kerana pembaca yang meminati novel-novel Melayu atau kesusasteraan tidak banyak atau hampir tiada pilihan untuk membeli buku-buku yang murah di pesta buku tersebut.

  Apa yang ingin penulis sampaikan adalah budaya membaca dalam kalangan rakyat Malaysia sebenarnya boleh disemarakkan lagi menerusi pesta buku berskala besar. Pesta itu pula mestilah diadakan secara kerap termasuk melibatkan lebih ramai penganjur.

  Di Malaysia, kita belum melihat budaya membaca di tempat-tempat awam. Mungkin disebabkan sifat ketimuran yang pemalu, tidak bongkak dan tidak menunjuk-nunjuk kepandaian masih menebal dalam kalangan masyarakat kita.

  Namun, penulis yakin dan percaya, semangat membaca dan cintakan ilmu itu sebenarnya menebal dalam kalangan kita semua.


  ReplyDelete
  Replies
  1. Pondok ilmuwan islam nak dihancurkan....bahala yg besar diraikan....Sah parti syaitan laknatullah!!!!!

   Delete
  2. Itulah pas.biar lo jammed comment ni dgn artikel tak relevan.aku takkan bacanye.hehehe

   Delete
  3. PONDOK YANG DOK SUBAHAT DENGAN PUAK2 "MUNAFIK" & KAKI MAKSIAT SEKULAR UMNO

   Delete
  4. Hj abdullah pakai nas, kitab,alquraan , 17 semuanya sebagai rujukan apa punya sesat dan bodoh penyokong PAS tolak nas yang sahih.

   Delete
 17. Onde-onde variasi baru

  HARI ini saya ingin berkongsi cerita tentang kuih onde-onde atau buah Melaka. Saya yakin ramai yang pernah makan kuih ini dan membuatnya sama ada untuk dinikmati sendiri atau bersama keluarga atau dibuat untuk jualan.

  Kuih ini diperbuat daripada tepung pulut. Bentuknya bulat-bulat dan manis kerana di dalamnya ada manisan gula Melaka yang dibalut dengan doh daripada tepung beras pulut.

  Di luarnya disalutkan dengan parutan kelapa sebelum dihidang. Tujuannya supaya tidak melekat di antara satu sama lain sekali gus membangkitkan lagi rasa enak dan lemak kuih ini. Kuih ini berasa kenyal apabila digigit.

  Terdapat dua jenis warna yang biasa untuk kuih ini iaitu putih dan hijau. Resipi asli kuih ini menggunakan kisaran daun pandan yang dibancuh dengan tepung untuk memberi warna hijau.

  Air daun pandan juga akan membangkitkan aroma dan rasa kuih tradisional ini. Pada mereka yang ingin cara yang cepat dan mudah boleh menggantikan warna hijau asli daun pandan dengan pewarna hijau tiruan.

  Nama onde-onde berasal daripada cara ia dibuat iaitu dohnya digentel bulat-bulat. Ia dipanggil juga dengan nama buah Melaka kerana bentuknya yang bulat-bulat seakan buah pokok Melaka.

  Ada satu lagi perbezaan antara kuih onde-onde dan kuih buah Melaka iaitu kandungan intinya. Kuih buah Melaka menggunakan gula kabung atau gula Melaka yang lebih cerah sebagai inti. Kuih onde-onde pula menggunakan gula yang diperbuat daripada nira kelapa dan berwarna lebih gelap.

  Terdapat pelbagai nama lain kuih ini seperti di Negeri Sembilan dipanggil kuih kelempong, di Kelantan pula ia dipanggil dengan nama woh kekoh char.

  Kuih ini mudah didapati dan sesuai dimakan pada waktu petang dan jika pada bulan puasa antara pilihan popular untuk juadah berbuka.

  Apa yang membuatkan saya suka tentang kuih ini adalah ketika saat mengunyahnya iaitu apabila gula yang cair di dalam kuih ini akan terpercik dan mencair di dalam mulut. Ini seakan satu kepuasan dan nikmat.

  Ada beberapa tip membuat kuih onde-onde. Bagi mendapatkan rasa yang asli saya cadangkan gunakan air kisaran daun pandan sewaktu membancuh doh.

  Jika menggunakan pewarna janganlah keterlaluan kerana takut akan mematikan selera. Kemudian balut gula dengan doh onde-onde dengan betul kerana jika tidak gula akan terkeluar daripada kuih.

  Bagi mendapat kesan cairan dalam mulut pastikan gula itu dihiris halus supaya gula cair apabila direbus. Anda perlu merebus dengan air yang mendidih dan angkat selepas kuih itu terapung.

  Jangan terlalu lama nanti lembik pula kuih ini dan terus sahaja salut dengan kelapa parut selepas di angkat.

  Kelapa parut juga adalah bahan yang penting. Gunakan kelapa parut yang berwarna putih sahaja. Jangan parut kelapa sehingga mengenai bahagian tempurung kerana itu akan merosakkan rasa kuih ini. Pastikan kelapa itu tidak basi. Gaulkan kelapa parut dengan sedikit garam untuk menambahkan lemak kuih ini.

  Resipi yang saya kongsi ini agak istimewa kerana saya telah pelbagaikan warna dan inti kuih tradisi ini supaya rasa serta persembahannya lebih variasi dan menarik perhatian.

  ReplyDelete
 18. SOKONG PAS HARAM...HARAM...HARAM

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nelayan jadi tauke
   Tuan kechik membantu pekerja memilih dan membersihkan ikan.

   BERMULA kecil-kecilan, Tuan Kechik, 67, pada mulanya hanyalah nelayan sejak remaja yang mengail ikan sebagai mata pencarian.

   Dia maju setapak apabila menceburi bidang perniagaan dengan menjadi pemborong ikan segar jenis tenggiri, parang dan pari dengan berkongsi perniagaan bersama rakan pada tahun 1978.

   Melihat kepada potensi ‘kerjaya’ baru itu, mereka membeli bot pukat jerut tetapi menghadapi masalah selepas tiga tahun beroperasi sehingga memaksanya menjual bot berkenaan.

   Tuan Kechik bagaimanapun tidak mati akal dengan kegagalan tersebut, sebaliknya menggunakan wang hasil jualan bot untuk memulakan perniagaan sendiri.

   Kepayahan hidup menjadi pendorong untuk mengubah nasib dengan berpegang prinsip rezeki secupak boleh dijadikan segantang, satu wacana hidup yang biasa dijadikan panduan.

   Mungkin fasa hidupnya yang lebih baik bermula di peringkat ini selepas dia melihat ada potensi untuk mengembangkan perniagaan tersebut.

   Bagaimanapun dia terpaksa bermula agak perit termasuk membuat pinjaman dengan Bank Pertanian (sekarang Agrobank) sebanyak RM600,000 bagi membina bilik sejuk (blast freezer) dan membeli dua buah lori kecil.

   Kejayaan tersebut mendorong menambah teras perniagaan kepada pemprosesan dengan menghasilkan isi ikan di bawah syarikat Perikanan TS Tiga.

   ‘‘Pada 2000 saya pinjam RM100,000 daripada Agrobank untuk menambah kemudahan syarikat," katanya semasa di temui pada sesi lawatan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) dan Persatuan Nelayan Kawasan (PNK) Setiu baru-baru ini.

   Berkat kesabaran, Tuan Kechik boleh dijadikan teladan usahawan bumiputera kerana berjaya mengubah hidupnya selepas beberapa dekad bermula daripada peringkat awal.

   Menyambung bicara, sambil merenung ke arah kenderaan forklift yang bergerak mengangkat barangan, Tuan Kechik berkata, dia berpindah ke Kampung Pandan Jaya Permaisuri di Rhu 10, tapak projek yang menjadi lokasi kilangnya sekarang.

   Tuan Kechik berkata, dia melihat ada potensi untuk memajukan industri tersebut memandangkan Setiu terletak di tepi laut dan bekalan mentah boleh diperoleh daripada nelayan.

   Dengan adanya komuniti nelayan di itu, timbul idea lain supaya syarikatnya menjadi pembekal ais untuk nelayan, maka dia tanpa membuang masa mengembang perniagaan menjual ais (flake ice) .

   Malah, kejayaannya itu mendapat perhatian Jabatan Perikanan yang menjadikan syarikatnya sebagai anak angkat, sekali gus mendapat bantuan dalam bentuk khidmat nasihat.

   Syarikat tersebut kini mempunyai kemudahan sejuk beku dengan kapasiti 100 tan, alat untuk membelah isi ikan dan penyimpanan air batu.

   Bagi menghasilkan isi ikan, dia menggunakan beberapa jenis ikan, tetapi yang biasa digunakan ikan tamban yang dibeli dengan harga RM4.80 sekilogram dan biasanya diperoleh dari Perlis dan Tok Bali, Kelantan.

   Dengan produk seperti isi ikan, keropok dan ais, dia merancang untuk menghasilkan produk lain seperti kek ikan dan bebola ikan serta ikan keli beku

   ‘‘Saya sudah mempunyai bekalan ikan keli segar sebanyak 100 buah kolam di Kampung Kubang Puyu untuk dijadikan ikan beku," ujarnya.

   Sebagai persediaan mengendalikan urusan perniagaan Perikanan TS Tiga, salah seorang anak Tuan Kechik, iaitu Tuan Nazuri kini belajar secara perlahan-lahan sebagai pekerja syarikat.

   Tuan Nazuri, 38, semakin sibuk mempelajari bagaimana kerja-kera syarikat diuruskan termasuk pengendalian, mengurus kilang dan sebagainya.

   ‘‘Saya kena belajar daripada sekarang dan sebelum bersedia mengambil alih (dari pada bapa),’’ ujarnya yang kini merupakan pengurus kilang

   Dia yang kelihatan sibuk seperti pekerja lain turut membantu dalam aspek urusan pekerjaan, membayangkan kesediaannya untuk belajar dan akhirnya menerajui syarikat berkenaan.

   Delete
 19. Cinta & KOntroversi ADIRA
  Oleh RASDAN AHMAD
  rasdan_utusan@yahoo.com
  Mungkin orang salah nampak, mungkin itu orang lain yang sama wajahnya seperti saya

  PENANTIAN selama dua jam menunggu kehadiran penyanyi ini langsung tidak dirasai. Hujan yang menyimbah Kuala Lumpur petang Selasa lalu mengiringi langkah penyanyi kelahiran Sabah ini ke tempat pertemuan.

  Bukan isu datang lambat yang menjadi persoalan tetapi kesediaan Adira dalam memenuhi komitmen untuk sesi fotografi ini cukup dihargai. Apalagi khabarnya dia baru sahaja pulang daripada kampung halaman.

  Melihatkan gambar-gambar yang terpapar di laman Instagram miliknya bagaikan dapat menelah apa yang bersarang dalam lubuk hatinya.

  Kelihatannya Adira cukup gembira dapat pulang ke kampung halaman dan bagaikan melepaskan semua lelah di sana.

  Sementelah sejak namanya meniti di bibir peminat, Adira tidak pernah terlepas daripada cerita-cerita panas.

  Boleh dikatakan namanya seringkali terkait disebabkan kontroversi tak diundang sehingga sedikit melemaskan.

  Paling kerap tentunya kisah cinta bersama rakan artis tempatan. Selepas dikatakan bercinta dengan penyanyi popular, Hafiz, kini namanya dikaitkan pula dengan penyanyi muda kelahiran Singapura, Aliff Aziz.

  Memang sudah ramai yang mengetahui mengenai kisah gosip ini namun ramai juga yang tertanya mengenai kesahihan khabar angin ini yang semakin hari semakin bertiup kencang.

  Namun pemilik nama Siti Adira Suhaimi ini nampaknya semakin matang menangani setiap persoalan cinta dan kontroversi yang dilontarkan.

  Malah ketika membicarakan isu cintanya bersama Aliff, tenang suara Adira menjelaskan keadaan.

  “Sebenarnya saya cukup selesa jika dikatakan kami berdua kini berkawan. Saya dan Aliff tidak pernah bercinta seperti apa yang dikatakan.

  “Saya memang suka berkawan, dengan sesiapa pun saya akan berkawan, saya tidak kisah dengan siapa saya berkawan namun masing-masing perlulah ikhlas dalam berkawan.

  “Sekiranya saya betul-betul bercinta dengan sesiapa sekalipun saya akan umumkan perkara tersebut, saya tidak akan sembunyikan perkara baik itu kepada semua."

  Disoal pula tentang kisah kononnya dia keluar bertemu janji dengan seseorang sambil ditemani pengawal peribadi seperti yang dilaporkan baru-baru ini, ini jawapan yang diberikan penyanyi lagu Ombak Rindu itu.

  “Saya tak pasti dari mana perkara ini boleh timbul, kadang-kadang saya nak tergelak pula dengar benda-benda pelik seperti ini.

  “Mungkin orang salah nampak, mungkin itu orang lain yang sama wajahnya seperti saya. Sebab saya tidak pernah berada dalam keadaan seperti yang dikatakan itu.

  “Memang pada kebiasaan saya keluar secara berkumpulan bersama pengurus serta rakan-rakan saya. Mungkin orang salah anggap dan mengatakan mereka adalah pengawal peribadi saya.

  “Sekali lagi saya katakan saya tidak pernah keluar temu janji bersama sesiapa pun dengan membawa pengawal peribadi. Semua khabar ini adalah mengarut," tegas Adira.

  Bersedia tempuh kontroversi

  Adira memberitahu, memang sejak melangkah kaki dalam dunia seni ini, dirinya acap kali dilanda dengan kontroversi. Tidak selesai satu kontroversi, muncul pula kontroversi yang lain.

  Baru-baru ini ada juga peminat mengatakan dirinya semakin sombong setelah nama semakin dikenali selain ada yang mencemuh terhadap penampilannya yang semakin seksi.

  Sebelum ini Adira menimbulkan kontroversi apabila dikaitkan dengan golongan pengkid sehinggakan mereka dikatakan menjalinkan hubungan cinta.

  Jelas Adira, masih ramai lagi yang tidak begitu kenal dirinya dengan sebetul-betul hingga sanggup melemparkan tuduhan serta spekulasi seperti itu.

  “Saya bukan macam itu, saya harap orang tak payah kaitkan saya dengan golongan pengkid lagi. Saya harap sangat isu ini dihentikan. Itu bukan cara saya, saya tidak pernah pun bercinta dengan kaum sejenis.

  “Saya juga berhak untuk berkawan dengan sesiapa sahaja namun saya tetap jaga batas pergaulan saya selama ini," ujarnya.

  ReplyDelete
 20. NIK AZIZ PUKIMAK

  ReplyDelete
  Replies

  1. Seronok menyusu anak kambing

   Sebaik 300 kambing dilepaskan dari kandang, tepukan gemuruh daripada sekumpulan pelawat jelas kedengaran.

   Biarpun kawanan haiwan itu biasa dilihat, namun pemandangan menarik itu cukup mengujakan pelawat kerana situasi ia tampak berbeza.

   Ada di kalangan pelawat begitu asyik memetik kamera merakamkan aksi haiwan itu dan ada yang mengambil peluang menyentuhnya.

   Menggunakan khidmat juru pandu, pusat itu tidak ubah sebagai ‘sekolah kambing’ yang menye­diakan medium pe­ngajaran dan pembelajaran (P&P) kepada pelawat bagi mendekati dan mengenali haiwan itu secara dekat.
   Foto

   PERKHIDMATAN bas disediakan dalam pakej jelajah ladang.


   Tidak hairanlah, Kementerian Pelajaran Singa­pura mengiktiraf ladang itu sebagai pusat pembelajaran sehenti kerana me­nyediakan ruang pendidikan tidak formal kepada pelajar.


   Inilah pengalaman menarik di UK Farm Agro Resort, Kluang, Johor.

   Berkonsepkan pelanco­ngan agro, UK Farm yang dibangunkan menerusi Projek Pertanian Moden Kluang, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani sekitar 2010 memberi nilai tambah kepada pendapatan penternak.

   Jika dulu, fokus hanya diberi kepada pengeluaran daging dan tenusu, kini dengan produk hiliran, pendapatan lebih lumayan.

   Buktinya, ladang yang menempatkan kira-kira 6,000 kambing itu menerima lebih 5,000 pelawat sebulan, kebanyakan dari Singapura.

   Antara pakej disediakan ladang itu yang terletak di Jalan Batu Pahat, Kluang itu ialah lawatan ke kilang pemprosesan makanan kambing dan kandang kambing.

   Pengunjung berpeluang me­nyaksikan pusat pemprosesan susu kambing, melawat ladang herba, burung unta, perkampungan Orang Asli suku kaum Jakun, ladang buah-buahan dan ladang sayuran serta cendawan.

   Penulis yang berpeluang mengikuti pakej jelajah ke ladang itu mendapati konsep penternakan agro yang ditampil­kan cukup menarik.

   Mungkin bagi keba­nyakan orang, pakej lawatan ke ladang kambing biasa saja apatah lagi haiwan itu mudah dilihat di mana-mana.

   Namun, bagi pelancong luar negara ia adalah suatu keseronokan hakiki apatah lagi kebanyakan mereka tidak pernah mengalami suasana seperti itu.

   Pelawat dibawa menggunakan bas khas ke pusat pemprosesan makanan kambing yang menjadi persinggahan pertama dan penerangan diberikan petugas dikenali Yi Hui.

   Destinasi kedua ialah pusat pelepasan kambing sebelum memasuki kandang kambing yang menempat­kan pelbagai spesies Jamnapari dari Indonesia dan biri-biri putih.

   Di kandang itu, dengan segenggam rumput dan sebotol susu, pelawat berpeluang melayan anak-anak kambing yang setia menung­gu.

   Terasa seronok mengusap, memberikan makanan dan menyusukan anak-anak kambing yang jinak itu.

   Spesies kambing Jamnapari di ladang itu mampu melahirkan anak dalam tempoh bunting selama lima bulan selain anak kembar.

   Delete
 21. Kenapa ada mamat bengong yang citer x de kaitan dengan isu di atas.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Biasa lah itu. Pr bodoh tapi berlagak pandai.

   Delete
  2. Daging pejal, telur banyak

   Pembiakbakaan ayam kampung tempatan memasuki fasa terbaru apabila penyelidikan terhadap baka yang diambil dari utara dan selatan negara disatukan untuk menghasilkan ayam berkualiti dikenali Ayam Kampung MARDI.

   Projek biak baka Ayam Kampung MARDI dipelopori bekas pegawai penyelidiknya, Dr Engku Azahan Engku Ahmad pada 2005 sebelum disambung rakan setugas, Azlina Azma Ismail Affendee.

   Pembiakbakaan Ayam Kampung MARDI kini dilakukan di stesen penyelidikan MARDI di Muadzam Shah, Pahang, menggunakan Dana Sains daripada Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) berjumlah RM300,000.

   MARDI turut menyumbangkan dana pada jumlah sama bagi tujuan penyelidikan baka ayam itu menerusi dana Wang Rizab MARDI.


   Pengarah Pusat Pe-nyelidikan Ternakan Strategik MARDI, Dr Azizan Abd Rashid berkata, Ayam Kampung MARDI mewarisi 100 peratus baka asli tempatan dan lebih istimewa berbanding yang lain.


   “Kaedah pemilihan membabitkan baka dari dua zon berbeza bukan saja dari aspek pengeluaran telur tapi daging yang pejal.

   “Ciri baka ayam kampung selatan diambil dari Johor kerana mempunyai pertumbuhan berat badan yang kurang, tapi pengeluaran telur tinggi, manakala ayam kampung di kawasan tengah pula pe-ngeluaran telur dan berat badan sekata.

   “Bagi ayam zon utara dari Seberang Prai dan Kedah, pertumbuhan berat badan tinggi, tetapi pengeluaran telur kurang, sedangkan kami memerlukan kedua-dua ciri ini,” katanya.

   Menurutnya, ciri pertumbuhan berat badan dan pengeluaran telur yang banyak menyebabkan baka dari selatan dan utara sesuai menghasilkan ayam dikehendaki.
   “Jika mahu menjadikan ayam baka, kami perlu mendapatkan jumlah telur yang banyak.

   “Kami perlu baka yang seimbang, bukan saja menghasilkan telur banyak tetapi pertumbuhannya juga baik,” katanya.

   Katanya, pembiakbakaan ayam kampung dari selatan dan utara yang dilakukan sejak tujuh tahun itulah menghasilkan Ayam Kampung MARDI.

   Namun, beliau me-ngakui Ayam Kampung MARDI dihasilkan dari kedua-dua baka itu pada mulanya menampakkan ketidakseragaman dari aspek warna bulu.

   “Menerusi ‘line breading’ didapati ada ayam berwarna merah dan pudar. Jadi pemilihan dilakukan ketika pe-ngeluaran anak.

   “Pada peringkat pertama (F1), ‘line breading’ ayam yang kami ‘kahwinkan’ dari utara dan selatan menghasilkan 1,000 anak ayam.

   “Kami hanya memilih 600 hingga 700 ekor yang mempunyai ciri ditetapkan seperti warna balung, bulu dan panjang kaki,” katanya.

   Semua 600 baka anak ayam itu kemudian dikahwinkan semula sebelum ke peringkat generasi keempat (F4) yang mempunyai 95 peratus keseragaman Ayam Kampung MARDI.

   Dr Azizan berkata, berbanding baka kacukan seperti ‘Sasso’ dari Perancis, baka Ayam Kampung MARDI yang kini sudah melalui peringkat generasi kelima (F5) adalah lebih baik termasuk dagingnya lebih pejal.

   “Kadar pertumbuhannya juga sekata, sama dengan pertumbuhan ayam asli.
   “Malah, Ayam Kampung MARDI mempunyai kadar pertumbuhan purata 1.5 kilogram dalam tempoh 12 minggu,” katanya.

   Menurutnya, Ayam Kampung MARDI juga mempunyai kadar bertelur 65 peratus lebih baik berbanding ayam kampung asli.

   “Ayam kampung biasa mengeluarkan antara 60 hingga 80 biji telur setahun berbanding ayam dihasilkan MARDI mencecah sehingga 200 biji telur setahun.

   “Walaupun baka dipertingkatkan, Ayam Kampung MARDI masih kekal sifat asal ayam kampung asli iaitu mengais dan me-ngeram,” katanya.

   Kelebihan ayam MARDI ialah ia boleh diternak dalam skala yang besar atau dilepas bebas di ladang sawit, getah dan kebun buah-buahan.

   “Kaedah penternakan dan perumahannya mudah serta ringkas berbanding dengan ayam pedaging. Malah, mampu memberikan pulangan lumayan,” katanya.

   Katanya, Ayam Kampung MARDI tidak mempunyai skop pengurusan tinggi kerana penternakannya sama dengan ayam kampung biasa.

   “Kajian dijalankan terhadap ayam ini mendapati ia menggunakan makanan komersial sedia ada, tidak memerlukan ubi kayu dan rumbia,” katanya.

   Mengenai perancangan masa depan, katanya MARDI berharap membekalkan lebih banyak bekalan anak ayam.

   Delete
 22. Memang siap pukimak puak PAS, kau dah tak boleh spin lu cut and paste cerita merapu kat sini, lu bgtau nik ajis lu, pi mampos la...ulama khliaf dgn kau, abis kau sita...mmg sial pukimak PAS.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Khasiat jambu batu


   Serbuk serat daripada bahan buangan jambu batu yang boleh dimanfaatkan sebagai makanan.

   PROGRAM pengambilan makanan sihat semakin menjadi trend kerana orang ramai semakin sedar mengenai penjagaan kesihatan.

   Menerusi pengambilan makanan seimbang, dengan khasiat yang mencukupi, pengguna yakin kesihatan mereka lebih terjamin. Tetapi berapa ramai yang tahu apa kandungan makanan berkenaan?

   Kebanyakan mereka hanya tahu tentang vitamin, mineral dan sebagainya tetapi perkataan antioksidan agak asing dan masih baharu.

   Pengambilan makanan semula jadi meningkatkan pengambilan antioksidan yang sangat perlu kepada tubuh kita.

   Satu daripada sumber antioksidan yang peting ialah buah-buahan tempatan termasuk jambu batu.

   Sebab itu jambu batu kini turut dikomersialkan dengan dijadikan produk minuman. Namun, produk sampingan yang tidak dimanfaatkan daripada jambu batu ialah sumber seratnya.

   Industri jus buah seperti jambu batu merah menghasilkan produk sampingan yang banyak dan mempunyai potensi sebagai ramuan sumber serat baru untuk industri makanan.

   Namun produk sampingan itu tidak dieksploitasi sepenuhnya untuk tujuan komersial.

   Untuk itu, penyelidik di Institusi Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), Dr. Aida Hamimi Ibrahim memanfaatkan kandungan serat pada jambu batu dengan menggunakan sisa industri buah berkenaan.

   MARDI telah menjalankan kajian penghasilan serbuk serat diet (DFP) daripada hasil sampingan industri jus jambu batu merah.

   Dr. Aida Hamimi memberitahu, beliau berpeluang menjalankan penyelidikan tersebut semasa mengadakan lawatan ke Golden Hope Food and Beverages Sdn. Bhd. di Kota Tinggi, Johor pada tahun 2003 untuk membincangkan projek penyelidikan dan pembangunan.

   ''Saya bertemu dengan Zaidah Abu Bakar dan daripada perbincangan tersebut memberi idea kepada saya untuk menggunakan produk sisa industri jambu batu untuk menghasilkan makanan kesihatan,'' ujarnya.

   Beliau kemudiannya memanfaatkan sisa industri tersebut dengan menjadikannya serbuk untuk menghasilkan serat diet yang boleh dimanfaatkan untuk bahan asas pembuatan makanan.

   Dalam penyelidikan beliau yang dimulakan pada 2003, bahagian yang digunakan ialah pulpa dan kulit buah untuk diproses menjadi serbuk berserat tinggi.

   Penggunaannya adalah tepat dan sesuai memandangkan jambu dianggap sebagai superfruit kerana kaya dengan serabut diet, vitamin A dan C, asid folik dan diet mineral.

   Dipercayai sebiji buah jambu mengandungi kira-kira empat kali ganda jumlah vitamin C berbanding oren.

   Jambu batu juga mengandungi kepekatan antioksidan yang tinggi dan boleh dianggap sebagai satu produk semula jadi dengan sifat-sifat serat pemakanan serta sebatian antioksidan.

   Jambu batu merah mempunyai jumlah kandungan serat pemakanan yang tinggi, iaitu antara 56.6 - 76.1 peratus dengan nisbah serat pemakanan larut terhadap tidak larut menyamai nisbah yang terdapat dalam bijirin, dan mengandungi nilai kalori yang rendah (97.1 - 249 kcal/100 g).

   Produk berkenaan berwarna perang cerah dan berkeupayaan membendung air (3.75 - 12.17 g air/ g serat), minyak (2.20 - 6.88 g minyak/g serat) dan mengembang (11.8 - 14.2 mL of air/g serat) dengan baik.

   Produk berkenaan bukan sahaja boleh memperkaya serat diet dan mengurangkan nilai tenaga dalam makanan, tetapi boleh digunakan sebagai bahan-bahan dalam pelbagai produk makanan. Kajian menunjukkan serbuk serat diet mengandungi fruktooligosakarid (FOS) yang merupakan agen prebiotik.

   Di samping itu, produk tersebut mempunyai kandungan aktiviti antioksidan (52 - 91.4 AOA peratus,) kesan radikal scavenging (85.4 - 91.7 peratus), dan fenolik (156 - 227.6 FAE mg/g) yang tinggi.

   Kajian in-vitro dan in-vivo menunjukkan serbuk serat diet daripada hasil sampingan jambu batu merah bersifat prebiotik di samping terdapat pengurangan mesofili bakteria dan penambahan bifidobakteria.

   Kajian juga menunjukkan serbuk serat diet mempunyai kesan hipokolesterolemik yang amat ketara, dalam mengurangkan paras serum jumlah kolesterol (43 peratus) dan LDL (51 peratus) dalam tikus.

   Delete
  2. Anon yang banyak posting komen yang entah apa-apa ni pencacai PR yang dah tak de kerja agaknya....bodoh betul

   Delete
 23. Tongkat ali madu

  Penggemar tongkat ali kini boleh menikmati minuman mereka dengan cara yang berlainan tetapi berperisa dengan Alistyrs.

  Awang Ahmad yang merupakan pensyarah di Sekolah Perhutanan Tropika Antarabangsa, Universiti Malaysia Sabah (UMS), berkata, beliau menghasilkan penyelidikan berkenaan yang dinamakan Alistyrs sejak 2011 dengan fokus kepada pembangunan produk berasaskan tongkat ali.

  Beliau memanfaatkan tiga teknologi serentak bagi menghasilkan produk berkenaan iaitu teknologi pengawetan kayu, sains atau anatomi kayu dan teknologi makanan.

  Jika pada kebiasaannya, penggunaan tongkat ali lebih kepada akar, Awang Ahmad memanfaatkan batang herba berkenaan yang direka bentuk seperti batang ais krim atau penggaul minuman.

  Menerusi bidang sains kayu, beliau memanfaatkan ilmu anatomi tongkat ali dan didapati terdapat liang mikro (poros) dalam batang berkenaan.

  Dengan memanfaatkan teknologi pengawetan kayu, madu Borneo dimasukkan ke dalam batang tongkat ali menggunakan mesin khas yang beliau reka sendiri.

  Setakat ini katanya, satu perisa tongkat ali dihasilkan iaitu menggunakan madu dan semula jadi dan tanpa sebarang perisa.

  Bentuk tongkat ali yang dijadikan penggaul minuman menyerupai kayu ais krim itu dihasilkan dengan kerjasama penduduk kampung sebagai mata pencarian mereka.

  Bentuk penggaul minuman tersebut boleh diubah mengikut kesesuaian dan kehendak pengeluar.

  Mengenai penggunaannya, beliau berkata, pengguna perlu mencelup batang Alistyrs tersebut ke dalam air minuman mereka sama ada kopi atau teh tetapi mestilah panas.

  “Air yang sejuk mungkin melambatkan khasiatnya larut dalam air," ujarnya sambil memberitahu sudah ada pihak yang bertanya mengenai produk berkenaan untuk dikomersialkan.

  Mereka yang berminat perlu menghubung UMS khususnya anak syarikatnya, UMS Link untuk

  dikomersialkan.

  Awang Ahmad berkata, anggaran harga sebatang Alistyrs ialah RM1 dan boleh digunakan sekali atau dua kali hidangan minuman.

  Apa yang pasti kata beliau, khasiat tongkat ali benar-benar terjamin dalam Alistyrs berkenaan kerana proses saintifik digunakan untuk menghasilkannya.

  “Gaul sahaja Alistyrs ini pada minuman panas anda dan biarkan seketika untuk membolehkan larut khasiatnya larut dalam air berkenaan," katanya.

  Pengguna juga tidak perlu bimbang mengenai minuman tersebut yang telah memenangi pingat emas pada penyelidikan di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) dan pingat perak pada Simposium dan Pameran Bio Malaysia 2011 kerana penyelidikan dijalankan terlebih dahulu bagi memastikan khasiatnya terpelihara.

  Mengenai perisa yang digunakan, Awang Ahmad berkata, penggunaannya boleh ditukar kepada yang lain seperti vanila pada kadar yang telah ditentukan.

  Dalam pada itu beliau memberitahu, usaha penyelidikan dan pembangunan produk berasaskan tongkat ali itu sebenarnya sebahagian daripada empat penyelidikan secara keseluruhannya melibatkan herba tersebut.

  Projek berkenaan Alistyrs kata beliau, merupakan satu daripada empat projek daripada penyelidikan yang ladang hutan yang dibiayai Lembaga Industri Perkayuan Malaysia (MTIB) bermula 2011.

  Menurutnya, oleh kerana projek ladang hutan memakan masa yang lama untuk menunggu hasilnya, beliau menanam herba tersebut di sebuah kawasan di kampus UMS dan hasilnya empat penyelidikan dapat dilaksanakan.

  Selain pembangunan produk Alistyrs yang memanfaatkan batang tongkat ali, Awang Ahmad juga menjalankan penyelidikan mengenai teknologi penanaman, penghasilan sabun dan

  juga makanan ternakan.

  Mengenai teknologi penanaman, Awang berkata, beliau berjaya menghasilkan eurypot iaitu sejenis pasu yang digunakan untuk menanam tongkat ali dan pokok matang boleh diambil akarnya hanya dengan mencantasnya dari pada bawah pasu.

  Beliau menambah, sebanyak 500 pokok tongkat ali ditanam di kawasan ladang di UMS manakala sebuah lagi ladang tongkat ali seluas 10 ekar di Bongawan, Papar juga telah dibuka.

  Kejayaan Awang Ahmad dalam beberapa siri penyelidikan melayakkan beliau menerima anugerah cemerlang World Inventor Award Festival (WIAF) di Seoul, Korea pada tahun lepas.

  ReplyDelete
 24. Ini nak story sikit pasal bekas menteri kepala otak tepu, kaki bodek kuat mengampu paling bangsat dari kalangan bekas2 menteri umno laknatullah yang sememangnya spesies bangsat pengkhianat bangsa dan agama dalam abad ini...!!!!

  Siapa lagi.... tak lain dan tak bukan hanya malaun ni jer.... menteri yang pegang title sebagai "Anak Yatim" sampai lubang kuboq... hahahaha...!!!! Semua orang dah tau bekas menteri bangang nih kata "hanya 10 minit saja untuk PR bentangkan manifesto Pilihanraya" secara "live" di tv...

  Kepala bana belakang pintu rumah dia laaaaa.... dia ingat macam berancuk dalam keadaan tergesa2 agaknya... 10 minit boleh pancut... hahaha... macam ayam...


  Pasal tu dalam posting2 gua yang berkaitan dengan menteri bodoh nih gua selalu katakan malaun haramjadah nih sepatutnya sudah pupus daripada senarai kabinet keraaaaaajaan malaysia beb... tapi si Najib Razak masih nak kekalkan jugak...!!!!

  Lu orang bayangkan dah lebih 30 tahun dia melepak dalam Keraaaaajaan Malaysia sambil makan gaji buta hasil dari cukai rakyat, sampai ke hari ini dimana sel2 otak dia banyak yang dah mampus...

  pasal tu dengan bodohnya dia boleh bagi alasan tergadainya Pulau Batu Putih kepada Singapura sebagai "Win-Win Situations"... dan itu cerita beberapa tahun yang lepas.

  Bayangkan... setelah selang beberapa tahun macam2 kenyataan bodoh yang keluar daripada mulut longkang dia... inikah level sebagai seorang Menteri....???? Memang bodoh makhluk yang melantik malaun nih sebagai menteri sebelum ini.

  Walau bagaimana sekalipun gua maki hamun malaun celaka yang menduduki senarai nombor satu menteri Keraaaaajaan Malaysia yang paling gua benci dari kalangan menteri2 kabinet, dah tak guna beb...!!!!

  Hari ini gua amat bersyukur dan mengucapkan Alhamdulillah kerana gua dapat maklumat dari member2 putrajaya malam tadi, harap2 berita yang gua terima adalah betul.

  Diorang bagitau malam tadi putrajaya kecoh beb... pasal senarai calon2 bn bla.. bla.. bla... dipendekkan cerita dalam ramai yang keguguran..., malaun ini dengan jayanya tersenarai dalam senarai muka2 cilakesssss.... yang akan digugurkan daripada senarai calon barisan nasional.... Aminnnnn... Aminnnnn...!!!! Alhamdulillah....!!!!

  Gua harap selepas ini malaun nih kena kerat 88 pieces dengan bininya yang ala-ala mona fendey gituuuu.... muakakakakakaaaaa.....

  Moral of the story: Jangan bersenggama belakang pintu dalam waktu 10 minit, tak sempat nak buat apa pun.... (amaran: don't try this at home)... muakakakakaaaa....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Woii babi...apasal ko nak marah lak kat menteri bn, pasal x bg aji hadi masuk tv. Pegi lah cakap dlm cnn, aljazira, malaysia kini kan ade....yg sibok nak masuk rtm tu apa sal, kan ko orang ya boikot rtm, tv3, utusan kn kn kn tak malu....pi mampos la ko org lahanat......

   Delete
  2. hahahahaha...ahli umno sudah tersentap mental

   Delete
  3. Hahaha bhai bukan pr ke yg sentap @ jiwa kacau...siap posting pnjng2 utk bg tau org tu org ni bodoh...hahaha secerdik mamat tu setakat merapu dlm blog je lah...klu pr perintah pun mamat tu ttp cuma boleh merapu dlm blog jew..

   Delete
  4. Orang yang sentap je citer merapu seperti mamat bengong yang citer ntah apa2 berjela2. Harap2 dia ok lagi. Takut dah jadi sewel lak nanti.

   Delete
 25. mati mati aku ingat video sex terbaru anwar ha ha ha ha

  umno dgn sex mana boleh dipisah kan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bongkar jgn tak bongkar mat.....anwar dgn lubang taik mmg tak dpt dipisahkan mat....

   Delete
  2. OOIIIIIIII TAK DAK MODAI LAIN KE? ASYIK MENCARUT SAJA.................... BENGAP BETULLLLLLLLLLLLLLLL CAI UMNO/BN NI

   Delete
  3. Bongkar mat....s/u pas pusat ada video besi mat..
   Puak korang yg rakam dan edar mat....hihihiiiii

   Delete
 26. sapa yg dah tengok video budak budak buli kat sek tun hussain on

  kalau nak tau cucu tun hussain on pun pembuli juga....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bhai...simpati utk lu....ini jew standard org kiri AAK....hmmm selamat maju jaya, cuba tngk2 kot ada kerja kosong lu boleh apply...dari minda tertutup camni baik buat kerja

   Delete
 27. salam 2all,

  Masalah tangga rumah?!

  PROMOSI KAPSUL PACAK LANGIT PEARL 30 biji RM100 terhad, sili klik di bawah untuk keterangan lanjut,


  PACAK LANGIT UTK TEGANG LEBIH LAMA

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ko gi jual kat mat bongkor.Dia suka benda2 camgini.

   Delete
 28. INI LAH GOLONGAN BINGAI, BODOH, TAKDER OTAK PAS PIS PUS.... PARTI KENCING RAKYAT.... DAN DAPPIGS .... WALAUPUN KO CUT AND PASTE AK TETAP SCROLL DAN BACA KOMEN YANG BERKENAAN .... JADI BERHENTILAH JADI ORANG BODOHNDAN BENGGAP .... MEMANG DASAR AHLI PAS DAN PKR YANG BODOH..... HAHAHAHAHA.....

  ReplyDelete
 29. AHLI PAS, DAP DAN PKR SEMEMANGNYA BODOH DAN BAHLOL... DARI KEPALA NYA SAMPAI PENYOKONG NEY SEKALI.... MEMANG BINGGAI ....... DAN BODOH ... TAKDER OTAK MACAM LEMBU DAN KUCING .... HAKKKKK TUIIIIIII LUDAH KAT MUKA KO RANG DAN KETUA KETUA PARTI KO RANG ..... HAAAKKKKKK TUIIIIIII SEKALI LAGI ...... HAAKKKKKK TUIIIIII

  ReplyDelete
  Replies
  1. pasal lembu jangan di sebut nanti marah pulah makcik sharizat kou... kah kah kah kah

   Delete
  2. Klu bewak....n.ajis akan sita rmh kau.....

   Delete
 30. Kata umno/bn kejam.....si K.O tua nyanyuk nie lagi kejam!!!!!
  Patutlah tdm tak berkenan dgn hudud pas...hudud yg tidak adil...
  Tengoklah....mat gay kwn baik dia dilindungi sepenuhnya...Patutlah pas zaman n.ajis dah nyanyuk nie makin bodoh dan sial nak mampus!!!!!

  Bekas ahli pas kampung

  ReplyDelete
  Replies
  1. SETUJUUUUUUUUUUUUUU!!!

   Delete
  2. UMNO APCO ZIONIST

   Delete
  3. Bongkar jgn tak bongkar mat...n.ajis nyanyuk lagi kejam dgn doanya yg mgK.O kan umat islam....

   Delete
 31. kalau bab nak menagata orang, sedap sangat....anon 5:18, kou tu cam ne, bagus sangat ke?... cemin diri sendiri dan cari kesalahan diri kita dulu, dah cukup ke amal yg basic, entah2 amalan entah ke mana, kecoh je lebihhhhh

  ReplyDelete
 32. Anon yang banyak posting komen yang entah apa-apa ni pencacai PR yang dah tak de kerja agaknya....bodoh betul

  ReplyDelete
  Replies
  1. aku rasa itu pencacai umno tu... tension mengenangkan umno kan tumbang nanti. kah kah kah kah kah.

   Delete
  2. Ko tu yg nak telingup dgn parti2 ko skali..
   Muka tampal kulit biawak ke tak tahu malu
   duk mencacai kat blog pro umno...sshhoo..
   Sshhhoooo...gi berambus.

   Delete
  3. Ku Nan dah mula berkokok dgn yakin nye... hehehehe dia ingat k/tangan kerajaan suka sgt dgn dia kah kah kahkah..

   Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor yakin pengundi di Putrajaya akan menolak Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa yang akan bertanding di kawasan itu pada pilihan raya umum 5 Mei ini.

   Tengku Adnan, penyandang kerusi Parlimen itu, berkata beliau percaya Husam akan ditolak dua pertiga oleh pengundi di kawasan itu memandangkan beliau adalah "orang luar daripada Putrajaya".

   Menurut Tengku Adnan lagi, rakyat akan memilih wakil rakyat "yang dikenali dan mengambil tahu keperluan mereka".

   "Saya berkeyakinan Husam akan mendapat dua pertiga penolakan (rejection) khusus dia datang daripada luar Putrajaya.

   "Walaupun orang Putrajaya sebut saya bukan asal Putrajaya, ini tempat baru tetapi saya berada di sini (Putrajaya) dan sejak dibangunkan sejak 1990-an. Dan mereka lebih kenal," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan bantuan KAR1SMA anjuran Jabatan Kebajikan Masyarakat Wilayah Persekutuan KL, di Putrajaya.

   Tengku Adnan yang juga ketua Umno Putrajaya berkata Umno tidak gentar berdepan dengan Husam kerana kawasan itu didiami oleh pegawai kerajaan daripada pelbagai latar belakang dan asal-usul mereka.

   "Saya yakin rakyat rasional (untuk memilih wakil rakyat)," katanya ketika ditanya sama ada sentimen kenegerian mempengaruhi pola pengundian di Putrajaya

   Delete
  4. tengku adnan mansor ni agen konspirator mahadey mamak kutty bersama aziz samsuddin............. pada mata adnan mansor lanun ni...apakah pegawai awam putrajaya BODOH tak tau nak nilai pemimpin melayu Islam yang sebenar dan berkualiti?

   Pilih Melayu PAS yang Islamis dari Melayu UMNO yang sekular dan korup tu...

   bye2.... adnan mansor/UMNO/BN!!!!!!!!!!!!!

   Delete
  5. adnan mansor cakap takabuuuur....

   Delete
  6. 11 APRIL — Bekas Perdana Menteri Mahathir Mohamad katanya berminat untuk mengambil bahagian secara langsung dalam pilihan raya ke-13 dengan diberikan peluang menjadi calon. Khabarnya kawasan pilihan atau diharap-harap Mahathir ialah Putrajaya.

   Mahathir katanya tidak menyuarakan sendiri hasrat itu tetapi diisyaratkan menerusi seorang khadamnya yang telah berjumpa dengan wakil peribadi Najib semalam. Mahathir katanya berubah angin apabila mendapat tahu PAS telah megumumkan Husam Musa sebagai calonnya di Putrajaya.

   Khadam Mahathir itu memberitahu wakil peribadi Najib, Mahathir bimbang dengan keupayaan Teuku Adnan Teuku Mansor untuk mempertahankan kerusi parlimen berkenaan. Dari tinjauan dan kajian di pejabat Yayasan Perdana, pejabat operasi Mahathir, pegawai kerajaan mungkin mendapat pilihan baru kalau Husam diletakkan bertanding di Putrajaya.

   Katanya diukur dari segi kredibiliti, idea dan syaksiah diri Husam jauh lebih baik berbanding dengan Teuku Adnan yang pernah dilumuri dengan skandal perjudian di Genting. Secara tidak langsung Mahathir mengakui akan kehebatan Husam sebagai pemimpin masa depan.

   Kononnya untuk memastikan kerusi Putrajaya selamat dan menjadi satu-satunya kerusi selamat dalam Wilayah Persekutuan apabila kerusi parlimen Setiawangsa juga cemas, Teuku Adnan perlu ditukar dan calon terbaik ialah Mahathir. Sumber itu menyebut Mahathir dikatakan mempunyai pengaruh besar di Putrajaya.

   Delete
  7. MADEY SEDANG MERACAU & MEREPEK LA....

   Delete
  8. Biarlah mrk berangan2 cai....jgn dah tua nak mampus berlaku kejam dgn sklh pondok dan jadi pelakon lucah mcm pemimpin2 tua korang...

   Delete
 33. MERDEKA ITU ADALAH KEBEBASAN & KESEJASTERAAN .... Malaysiaku!


  kenalilah siapa sebenarnya mereka2 PENGKHIANAT BANGSA:

  -penipu/pendusta/ penfitnah bangsa sendiri

  -perogol/penzina keturunan sendiri

  -PERASUAH yang tamak & keji

  -pembuat/penjual/penghidang arak

  -pengedar/penjual dadah

  -penganjur amalan maksiat/ munkar/ syirik

  -golongan munafik terhadap Allah, Rasul & Islam

  -pemupuk elemen2 negatif & melalaikan terhadap remaja / bangsa

  -penjenayah/ pembunuh/ perompak/ pencuri yang ganas/ barbaric


  -penzalim/penindas/perampas hak bangsa sendiri

  TOLAK UMNO/BN ... merdeka rakyat...............

  ReplyDelete
  Replies
  1. Cai....sentap ker!!!! 99.9% sifat2 tersebut ada pada peliwat tua korang cai....
   Sedih korang msh bela bewak gay tu cai....mmg sial ler....

   Delete
 34. Undi pr hukumnya HARAM....

  ReplyDelete
  Replies
  1. ULAMAK UBN ..SOKONG KAKI RASUAH & FITNAH... HALAL....

   FATWA ULARMAK AMPU UMNO... HEHEHEHEE...

   TERINGAT KISAH BAGAIMANA ALLAH ARAH RASUL ROBOHKAN MASJID DIRAR YANG DIBINA OLEH MUNAFIKIN MADINAH.....

   Delete
  2. ulamk umno KANTOI...

   Delete
  3. Jgn sampai roboh sekolah pondok....dosa besar cai..

   Delete
  4. U ulang I sita

   Delete
 35. Bila dah checkmate, tak da idea nak komen ,berita hiburan jadi teman. Standard totok PASngok.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kah kah kah .... khurafat & tahyul orang2 UMNO semakin parah!

   Sepatutnya Majlis Fatwa bincang cukupkah syarat2 & kelayakan ketua2 'lanun' UMNO untuk jadi ULIL AMRI yg dijilati oleh ustad2 tunggangan UMNO & pengikut2nya itu? Majlis Fatwa patut juga buat rumusan terhadap amalan politik kotor, budaya fitnah, mentality lucah , khurafat & kesyirikan UMNO ni

   dunia akhirat zaman ... "Yang JAHIL & JAHAT disanjung, Yang ALIM & SOLEH dikepung" ..... kerana KUASA & HARTA!!!!!!!!!!!!

   Atas Perintah ALLAH: “AMAR MAARUF, NAHI MUNKAR” --- Seluruh Melayu/ Muslim mesti tolak UMNO lucah, korup & khurafat ini…… tidak wajar kita bersyubahat dengan penipuan & kezaliman ketara UMNO ini, …………………… PRU13 ……ABU.

   Delete
  2. Ulama yg sokong peliwat dan penzina adalah ulama dan wali yg disanjung oleh kwn ku...pelancap depan laptop....hahahahaaaaaaahaaaaaa!!!!!!

   Delete
 36. Undi PR hukumnya HARAM

  ReplyDelete
  Replies
  1. undi BN tu............

   Delete
  2. UNDI MCA, MIC .... HALAL... KIH KIH2....

   Delete
 37. ANON COPY PASTE, MANA ARTIKELT LG?DA PENAT KE COPY PASTE?HUHU

  ReplyDelete
  Replies
  1. Banyak pihak yang menaruh harapan dan teruja untuk mengetahui senarai calon Barisan Nasional (BN) bagi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) sebagaimana diuar-uarkan media, menjadi hampa apabila ia tidak menjadi kenyataan semalam.

   Antiklimaks, begitu kesimpulan yang boleh digambarkan terhadap harapan mereka untuk mengetahui siapa yang akan ditampilkan BN sebagai calon-calonnya untuk pilihan para pengundi pada 5 Mei nanti.

   Bagi pihak berkepentingan, terutamanya bakal-bakal calon, penantian penuh debaran mereka nampaknya akan hanya berakhir dalam beberapa hari lagi.

   ".... belum selesai. Akan diumumkan beberapa hari lagi," kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak kepada pemberita selepas program perjumpaan Pengerusi BN Bersama Jentera Pilihan Raya Parti di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, hari ini.

   Najib, yang juga Penerusi BN berkata proses memuktamadkan senarai akhir calon parti itu masih belum selesai kerana pelbagai faktor perlu diambil kira dan dipertimbangkan dengan teliti sebab BN hendak mengukuhkan peluangnya untuk menang pada PRU-13.

   Seorang individu yang mengaku namanya antara yang disebut-sebut akan menjadi calon berkata beliau sangat berharap Perdana Menteri akan membuat pengumuman itu hari ini namun akan tetap bersabar sehingga mendapat kepastian mengenai perkara itu.

   Penulis dan rakan-rakan sekerja yang juga pengundi berharap Najib akan segera membuat pengumuman itu untuk mengetahui calon-calon BN di kawasan masing-masing kerana ia sekali gus dapat melenyapkan khabar angin yang bertiup kencang berhubung nama-nama yang akan menjadi calon di kawasan pilihan raya masing-masing.

   Pada perjumpaan hari ini, Perdana Menteri menjelaskan kepada jentera pilihan raya BN bahawa penentuan kerusi dan calon parti itu adalah proses yang kompleks kerana pelbagai faktor perlu diambil kira.

   BN, kata Najib tidak mungkin dapat memenuhi kehendak semua pihak atau memberi kepuasan kepada semua individu sambil meminta anggota BN memahami hakikat bahawa objektif pilihan raya kali ini bukan semata-mata terpilih menjadi calon, sebaliknya membentuk kerajaan yang kuat di peringkat nasional dan negeri. - Bernama

   Delete
  2. Parti kwn aku berperang rebut kerusi sesama mrk...sampai kena booo...2 calon 1 kerusi....letak jawatan..u-turn...
   Giler2....

   Delete
 38. TOLAK PEMBOHONGAN & FITNAH UMNO/BN... PRU13 TETAP PANGKAH PR!


  BUKTI1
  MB PR selangor selamatkan khazanah selangor & kini rezab kewangan negeri melebihi RM 2 billions!

  BUKTI2
  Tiada kes yg disabitkan rasuah oleh SPRM!

  BUKTI3
  Urusan harian rakyat selangor seperti biasa tiada meresahan serius!

  BUKTI4
  Tiada dakwaan kes murtad dimahkamah syariah selangor.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hang cakap macam, hang pernah hidup zaman tanpa internet.
   kah.. kah..

   ini yang dikatakan, tak sedar diri.

   Delete
  2. Hahahahaa nak tergelak aku....
   Labur 3billion di china....km boleh tak tahu...
   Sampah menimbun....janji dicapati....malaslah nak sebut...
   Undi aku utk bn......

   Delete
 39. Ketahuilah wahai saudaraku, musibah yang silih berganti datang menimpa negeri kita adalah ketentuan Allah Subhanahu wa Ta'ala. Maka jangan salahkan sesiapa. Jangan salahkan penguasa atau rakyatnya. Hendaknya kita memuhasabah diri terhadap kesalahan, kerana tidaklah musibah yang menimpa melainkan sebab perbuatan/perlakuan kita sendiri. Allah Subhanahu wa Ta'ala berfirman:

  Telah nampak kerosakan di darat dan di laut disebabkan kerana perbuatan tangan manusia, supaya Allah merasakan kepada mereka sebahagian dari (akibat) perbuatan mereka, agar mereka kembali (ke jalan yang benar) (Surah ar-Ruum [30]: 41)

  Perbuatan syirik, bid’ah, maksiat masih sering kita temui dan berleuasa di dalam masyarakat kita, sedarkah kita bahawa ini adalah salah satu sebab musibah.

  Lantas bagaimana agar musibah ini dapat dihilangkan/dihapuskan atau setidak-tidaknya dapat dikurangkan? Penyelesaiannya wahai saudaraku, perhatikan firman Allah sebagai berikut:

  Sesungguhnya Allah tidak mengubah keadaan suatu kaum sehingga mereka mengubah keadaan yang ada pada diri mereka sendiri... (Surah ar-Ra’d [13]: 11)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Klu lah pak sheikh terus jadi pak sheikh.....
   Kenapa dia mgubah nasibnya jadi mat liwat???

   Delete
 40. Ahli pkr mmg la desperado samseng jalanan terrorist pencabul ugama. Tali barut pengkhianat bangsa dan negara. Kaki pukul dan tak boleh trima kenyataan. Tidak bersyukur dgn nikmat bahasa dan lisan yg telah di berikan dari ALLAH. Nikmat mata dan hati di cabul oleh diri sendiri. Kini buat pilihan dgn nafsu iblis yg sudah berkeladak seperti boss dan cronies. Tukar fokus anda kepada yg positive ia itu byk2 bersyukur dgn segala nikmat d beri percuma oleh Allah kerana Allah akan sentap dgn teramat kasar hingga tiada jalan pulang. Na'uzubillah. YA ALLAH YA GHAFFUR ampuni la mereka yg membuat huruhara d muka bumi Mu Ini. YA ALLAH YA SAMAD KAMI AMAT MEMERLUKAN MU D DLM HIDUP KAMI. YA NUR BERILAH CAHAYA MU KPD KAMI. YA TAUBAT KAMI BERTAUBAT KPD MU JADILA KAMI HAMBA2 YG SERING KALI BERTAUBAT KPD MU. AMEEEN..

  ReplyDelete
  Replies
  1. umno PENIPU BANGSA!

   Delete
  2. Pr peliwat bangsa..agama dan negara

   Delete
 41. Barangkali UMNO lupa bahawa merekalah yang telah menggadaikan tanah rizab melayu di bandar Baru Kubang Kerian ketika memerintah Kelantan.

  Ini boleh dirujuk melalui Warta Kerajaan Kelantan 22 April 1990 (ketika Kelantan masih diperintah oleh Barisan Nasional). Ini hanya sekelumit dari pengkhianatan UMNO terhadap tanah rezab Melayu.

  Fakta ini belum lagi mengambil kira pengkhianatan Umno kepada orang Melayu yang telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995).
  Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Jika diperincikan, terlalu banyak kes di mana pemimpin UMNO memperalatkan Pindaan Kanun Tanah Negara pada tahun 1992 yang memberi peluang kepada kerajaan-kerajaan negeri mengambil tanah-tanah rezab Melayu dengan alasan untuk pembangunan.

  Di Kedah ketika di bawah pemerintahan UMNO, mereka merampas tanah sawah 2,000 ekar di Kerpan dan diserahkan kepada Syarikat Benladin Group untuk projek udang harimau.

  Projek itu gagal dan petani-petani di Kerpan sekarang hilang hak mereka ke atas tanah-tanah sawah tersebut. Di dalam persidangan DUN Kedah pada bulan Ogos 1996, Menteri Besar Kedah ketika itu, Tan Sri Sanusi Junid telah memberikan jawapan bertulis terhadap pertanyaan ADUN Sala, Ustaz Azizan Abdul Razak (sekarang Datuk Seri) menyatakan bahawa 20,677.89 hektar tanah rezab Melayu telah dijual dan pada tarikh itu kerajaan Kedah belum lagi mengganti tanah yang dijual itu.

  Di Johor, Umno merampas 26,000 ekar tanah dari Tanjung Langsat hingga ke Tanjung Piai, Pontian untuk membina Bandar Baru Piai. Kampung rakyat itu diserahkan kepada Syarikat Kok Brothers dan UEM.
  Lebih teruk lagi, tanah-tanah rezab Melayu dan tanah-tanah projek Wilayah Pembangunan Iskandar juga telah dijual kepada Cina Singapura.

  Di Melaka, Umno mengambil tanah rakyat di Kampung Pantai Kundur dan tanah Merah untuk pembinaan Butter Zone oleh Petronas.

  Di Terengganu, Umno menjual tanah orang ramai di Pulau Redang kepada Syarikat Berjaya Group seluas kira-kira 300 ekar dengan harga RM500.00 seekar. Ia dijual pula dengan harga RM70,000.00 seekar.

  Ini belum lagi mengambil kira tanah Keretapi Tanah Melayu yang dijual di Singapura dan rundingan Pulau Batu Putih yang memperlihatkan kecerdikan kerajaan UMNO/Barisan Nasional.

  Justeru, di atas tajuk Tanah Rizab Melayu : Siapa Pengkhianat? saya mempelawa Ketua Bahagian UMNO Kota Bharu, Dato Mohd Fatmi Che Salleh untuk bersama-sama saya di atas pentas debat pada bila-bila masa sahaja. Saya kira beliau akan mempunyai peluang untuk mendedahkan apa yang didakwanya sebagai pengkhianatan kerajaan PAS Kelantan terhadap Tanah Rizab Melayu.

  Di atas pentas yang sama, pelbagai lagi fakta dan data boleh didedahkan di hadapan khalayak yang akan membuat penilaian yang bebas. Format debat dan aspek teknikal boleh dibincangkan kemudian setelah Fatmi bersetuju dengan pelawaan saya.  Salam hormat.
  AHMAD FADHLI BIN SHAARI,
  Setiausaha Akhbar,
  YAB Menteri Besar Kelantan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sedih....bila ulamak melindungi peliwat dan ditunggangi utk jadi pelacur agama....munafik dan kejam

   Salam hormat
   Bekas ahli pas kampung

   Delete
  2. Betul....sungguh...ini benar belaka...DUIT YG AMBO TERIMA TU DUIT SEDEKAH BUKAN RASUAH..

   Ambo kan nabi baru... nabi tak ada dosa mcm ambo la ni.

   Kalau demo kiro rasuah.. ingat tu!!

   Kha....kha...kha.... hatok lu

   Delete
 42. PKR = Pembelit Penipu Rakyat... Kena la dgn ketua diaorg..hihihi,, ramai yg kena belit tipu tpi yg bestnya ramai yg prcaya..pembelit no satu la katakn..kena plak dgn pengikut yg ikut je..xguna otak, lagi ketawa besar la sisodom tu(senangnya nk tipu diaorg)..

  ReplyDelete
  Replies
  1. ROSMA: "kes khalwat JIB-ZIANA ZIN dulu dah tutup fail ke Isa Samad?"

   PiEM: "aku dah bagi felda kat kau, jangan bising2 lagi no!"

   Delete
  2. Kes khalwat tanpa bukti....
   Seks zina..liwat..melancap ada bukti bergambar dan rakaman video...

   Delete
 43. Betul atau tidak Anwar Ibrahim liwat, itu bukan masalahnya. Masalahnya, betul atau tidak tuduhan kerajaan itu? Kalau betul, seret la dia ke mahkamah. Kemukakan bukti lagi sekali. Tapi cuba fikir benda ni bila kau ada masa, kalau kau pangkah Barisan Nasional dan segala apa yang jadi dekat Anwar Ibrahim adalah rekaan kerajaan semata-mata, kau sanggup terima hakikat tu?

  Aku ulang lagi sekali.

  Betul atau tidak Anwar Ibrahim liwat, bukan masalah kita sekarang ni. Betul atau tidak apa yang Mahathir dan Najib cakapkan tu, itu masalah kita rakyat Malaysia. Sebab kalau nak tuduh orang, kita kena ada bukti, kena ada saksi. Selagi tak terbukti, selagi tu janganla kita jatuh sebarang bentuk hukuman pada keluarga dia.

  Melainkan...kau dapat tangkap dia red handed. Ada sapa2 dapat tangkap Anwar red handed tengah meliwat ? Tak ada. Ada Anwar cuba liwat kau? Tak ada.

  Jadi, kenapa kau perlu join orang ramai kutuk dan maki satu family dia?

  Kalau aku kena sama macam Anwar dan Azizah, mau gila aku. Tapi kau cuba tengok muka Azizah. Kau nilaikan la sendiri macam mana dia rasa dekat suami dia. Ada nampak benci dia? Tengok la berapa lama pun, kau takkan nampak, bro. Dah 14 tahun, Wan Azizah masih lagi senyum, senyum dan terus senyum. Macam mana kau nak hidup, kalau satu Malaysia kata suami kau peliwat? Satu sekolah tengok senior aku pun dia malu amat sangat. Ini satu Malaysia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hahaha...bhai aku ingt lu crdik sikit dari cai yg ada rupanya lu lagi bangang...kes anwar meliwat TAK PENTING(bodohnya) yg PENTING betul atau tidak tiduhan dari kerajaan(lagi bodoh) bhai klu betul tuduhan kerajaan maka betullah anwar liwat...bhai bila masa kerajaan buat tuduhan di mahkamah yg anwar liwat..yg menuduh anwar meliwat ialah MANGSA liwat...ada akalke...

   Bhai...aku nk tnya lu...knp anwar tak prnh counter balik tuduhan liwat dari azizan dan bukhari...knp anwar tak saman malu,atau buat tuduhan yg beliau difitnah...klu org lain semuanya u ulang i saman...dan kes zina ngan china doll knp anwar tak saman eskay...sdgkn bukti beliau jelas....ada akal ke???

   Bhai...adakh kita kena tnggu smpi anwar ckp "meh! Meh!! Tngk aku nk meliwat org"...bhai klu keluarga lu kena rogol lu jgn marah klu polis tnya lu..lu ada saksi ke tngk org tu rogol...masa dia rogol kenapa tak tangkap...klu boleh jgn bg dia cabut lg anu nya...bhai macam tu ke dan lu ada akal ke!!!

   Bhai...lu ada fikir perasaan ds rosmah... Lu ada saksi yg tngkp ds najib bunuh altantuya...kenapa tak tangkap ds rosmah waktu altantuya kena bom.. Bhai tak penting ds rosmah bom atau tak altantuya....yg penting tuduhan anwar pada ds rosmah dan ds najib...lu ada akal ke??

   Bhai...lu tuduh ds najib kena tangkap khalwat...mana buktinya?mahkamah mana ds najib didakwa(lu ckp kena tngkap)mana saksi dia...mana knyataan dari pasangan khalwat...lu tngk ds rosmah tunjuk rasa benci pada ds najib ke..bhai lu ada akal ke???

   Isk isk...ingt mat bongak ni jenis berfikir guna akal...rupanya berfikir guna jari gak....hahaha bhai klu ini standard lu utk jd penganalisa politik dan cuba buat komen utk pengaruh org...lu g belajar lagi bhai...sbb lu cuma boleh mnyesatkn org jew...bhai lu ada akal ke????

   Delete
  2. Demi perjuangan ke putra jaya.....ada aku kesah semua itu????????
   Mrk sekeluarga tidak mudah sentap dgn semua itu....krn kulit dah setebal selipar jepun dah.....
   Ko suruh yb zul nordin buat skrip sumpah laknat dan mintak nuar tu baca depan yb zul...saiful...anak bini nuar..n.ajis...dan buat secara langsung...gerenti senyap lepas tu!!

   Delete
  3. juragan kalau betul anwar liwat kenapa semua kes kalah.....apa alasan kita nak bagi kalau anak kita tanya 10 tahun lagi....tak kan nak bagi tau masalah teknikal........hakim tak cerdik sangat kah?????

   takkan semua benda nak saman malu....kalau saman pun ada ke anwar kalah saman.....semuanya menang bhai.....

   aka nak tanya lu dia liwat pungkok lu ka yg lu sibuk sibuk tuduh dia mcm mcm......kalau tak apa masalahnya.....

   lu apasal terasa kalau org tuduh najib dan rosmah mcm mcm....sebab tu aku kata rasai la sama perasaan wan azizah...mcm mana najib dan rosmah rasa mcm tu juga wan azizah dan anwar rasa

   bhai lu pun tuduh anwar menjubur aku nak tanya mahkamah mana dah jatuh hukum dia menjubur bhai

   aku pun ingat ko cerdik rupanya fikiran dan akal ko tak selari.....ko pun tak dak akai

   Delete
  4. Aku pun boleh menang klu tak duduk di kandang tertuduh.....semuanya dijawab oleh peguam....
   Klu dia yg duduk di kdg tertuduh dan disoal pendakwaraya.....gerenti mati pucuk si kote bengkok tu....

   Delete
  5. Bhai salah atau tak...penting ke??? Betul atau tak itu bukan masalahnya...itu lu yg ckp...bhai adakah itu sesuatu yg mustahil sebagai manusia...adakh mustahil seorg ustaz merogol muridnya...adakh sesuatu yg mustahil seorg bapa rogol anaknya...adakh liwat ini sesuatu yg mustahil di malaysia... Bhai adakh lu terlalu rapat dgn anwar sehingga lu begitu yakin dgn selera anwar...
   Atau lu 'adik2 anwar...

   Bhai...antara 2 isu..anwar yg didakwa oleh mangsa liwat,bukti dna,sumpah,hubungan dan kenyataan bertulis dari hakim yg tidak mngatakn kes liwat ini hnya fitnah...dlm kenyataan hakim...hubungan liwat atau aktiviti seks MEMANG BERLAKU... isu kedua tuduhan trhadap ds najib dgn altantuya...
   Mana bukti yg mnyakinkn,mahkamah mana ds najib didakwa,mana bukti yg boleh kaitkn altantuya dengan ds najib....so bhai yg mana yg lebih mnyakinkn...

   Bhai...mana yg patut lu saman klu lu jd anwar...org yg buat tuduhan atau dakwaan lu liwat dia...atau org yg siarkn video yg tidak jelas yg mmpu lu nafikn...video yg 99.99% disahkn pun anwar tak saman pun
   KENAPA BHAI??? Anwar tak saman eskay..
   Adakh anwar lebih merelakan org yg buat tuduhan dari org yg siarkn bukti...

   Bhai...klu lu boleh rasai betapa beratnya wan azizah tanggung akibat DAKWAAN liwat knp lu tak selami ds rosmah dgn tuduhan lu selama ini...cercaan dan kutukkn lu...knp or pr tak boleh disentuh...tp org umno katalh kutuklh,makilh,fitnahlh...kemon bhai...lu nk ckp yg lu tak prnh kutuk,maki,cerca pemmpin umno...

   Bhai...lu boleh check selama ini adakh dlm komen aku sblm ini aku selalu komen tntng kes liwat...pada aku senang jew bhai. SEMUANYA TAK MUSTAHIL....knp puak lu tak pernah soal karpal singh dan mat sabu yg menuduh anwar meliwat sdgkn waktu itu anwar tpm...berdasarkn apa karpal dan mat sabu buat tuduhan...

   Lagi satu bhai...knp anwar tidak mahu bersumpah laknat didlm masjid dan ber sumpah di kandang tertuduh...knp beliau suka menangguh proses perbicaraan...knp beliau tidak mahu mnjawap segala tuduhan sbgi tertuduh...anwar bukankh bijak berdebat...maka berdebatlh dgn pendakwa raya agar dunia tahu betapa jujur dan suci nya manusia anugerah tuhan...oh ya mana jam omega anwar....

   Delete
  6. apapun DOSA UMNO kepada MELAYU lebih BESAR lagi!

   57 tahun UMNO menzalimi sesama bangsa demi kuasa.
   apa salahnya kuasa tadbir negara yg dimonopoli oleh UMNO ini diserahkan pula kepada PAS dan PKR?

   Delete
 44. ko rang marah bila orang kata mat najib poyo ngan minah ziana.....mat najib poyo ngan atantuya

  ko rang marah bila org kata minah rosmah peghabih wang negara

  tapi ko rang tak pula rasa malu bila fitnah anwar dan family sedangkan anwar dah melalui semua kesnya dimahkamah dan tiada satu pun yg benar melainkan tidak benar berlaka laka....

  jadi jgn nak poyo kalau org kata ko rang memang kaki fitnah sex dan blue

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak payah le ko bersusah payah nak
   backing ketua ko tu......bukti terang dan nyata....

   Delete
  2. Aku ketawa dgn tuduhan korang.....
   Cerita ds najib dgn ziana zain sejak zaman mat liwat jadi tpm...
   2 versi yg buat aku keliru....
   Ada yg kata di hotel pd...ditangkap jbtn agama
   Ada yg kata di mes pegawai tentera pd....ditangkap ustad kagat....
   Mat....bongkar mat...jgn tak bongkar...hahahahaaa

   Delete
  3. Mat!! Pergi kau bongkar kat mana jam omegay yg hilang tu.

   Delete
  4. mcm citer anwar...usung tilam la...kejab hotel ni ghupanya hotel x siap lagi ubah hotel len plak .....

   apa la punya citer.....kah kah kah citer jgn tak citer .....kah kah kah

   Delete
  5. Hahahahaaaaa mat mat....demi bewak gay tu ko ganti ler tempat Bala tu....pastikan jantung ko sihat!

   Delete
  6. kesah najib dengan amoi cina semasa jadi MB Pahang dulu tak nak bongkar ke?

   Delete
 45. Video Lucah Mustafa Ali Disebarkan..

  Aku dah tengok.

  Tapi yang sebenarnya benda tue tak penting. Yang penting umno bodoh. Bangang. Bahlol. Agak2 la ko nak mainkan video tue. Takde otak ke apa?

  Aku rasa pemimpin PR patut rasa tak selamat je nak duduk kat bilik hotel sekarang neh. Ada webcam plak. Orang pakai spender pun ko rakam dan sebarkan. Dah takde kempen2 ilmiah ke? SOHAI.

  Berdasarkan info2 yang aku dapat kumpul dan info2 dari bloggers umno ;

  1. Dorang akan sebarkan video Mustafa Ali secara berperingkat.

  2. Video neh dirakamkan dalam hotel.

  3. Konon nya video seks Mustafa Ali dengan wanita muda luar negara..

  4. Then cakap ini kerja2 'puak parasit' dalam PAS.. [take note, aku letak balik label dorang, perkataan dorang tidak mewakili pendirian aku oke.]

  5. Gabungan kerjasama dengan geng2 dalam PKR..

  6. Mengatakan ini semua agenda untuk memusnahkan kerjasama geng2 UG..

  7. Nanti Mustafa Ali sakit ahti..

  8. Habis dia dedahkan rahsia parti..

  So dinasihatkan pakatan rakyat jangan tercabar dengan permainan depa. Yang aku cakap aku dah tengok tue bukan bermaksud aku dah tengok video seks oke. Cuma video pakai spender je la. Dan aku tak percaya pun ada video seks Mustafa Ali neh. Satu lagi konspirasi nak aibkan PAS.

  Walaupun aku tak ngam dengan cara dan corak Mustafa Ali buat kerja, tak ngam dengan cara dia yang pro ke UG-an.. tetapi itu tak bermaksud menyebarkan aib dia [andai betul] merupakan satu tindakan yang betul.. lebih2 lagi kalau ia benda fitnah. Lagi la patut ditolak..

  Apa pun ingat protokol kita geng, seme dari umno kalau pasal PR, adalah fitnah sehingga terbukti sebaliknya.

  Rujukan blog : http://medan-info-kita.blogspot.com/2013/04/pru-13-akan-tersebaaar-video-seks.html

  Nak tengok video tue? Sorry aku takmo bagi link. Sebab tak penting. Percaya cakap aku, pimpinan boleh persetankan isu neh cuma harap2 pimpinan tidak saling terperangkap dengan propaganda dorang oke. Tue je la bai.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Steady mat...pemimpin korang tu mat....

   Delete
  2. rahim tamby kechik ngan CSL pemimpin sapa tak tau

   Delete
  3. ooooppppssss ada sorang lagi perogol robengah pemimpin sapa tak tau.....
   oppppsss ada lagi....peraba orang pemimpin sapa tak tau......

   opppppssss ada lagi tp x leh sebut sebab puak puak umngok kata org PR dok fitnah .....keh keh keh.......kena kat depa fitnah kena belah sini semuanya betoi kah kah kah.....

   Delete
  4. Hahaha...bhai klu bnda tu fitnah saman jew....nk buat apa nk nafikn di blog atau paper...lu tngk anwar vs papagomo...dia buat saman utk halang papagomo dari buat knyataan dan siarkn kes seks dia... Sbb apa??? Sbb anwar rasa dia berada di pihak yg benar!!! Dan papagomo yg dh terima writ saman anwar pula adakh kita rasa papagomo salah???

   Papagomo ttp dgn pndirian dia utk terus menyiarkn video seks anwar wlupun dia disaman....sbb apa??? Sbb papagomo rasa dia dipihak yg benar...tp apa yg pelik knp anwar tak saman eskay.. Kenapa ya...mat bongak lu fikir pastu bg rumusan lu...tp guna otak utk fikir ya jgn guna jari...

   Delete
  5. Ostad korang tu mat....geng ostad 3 pagi....anugerah tuhan....hahahahaaaaahaaaa
   Imam mahdi pr...hahahaaashaaaaa

   Delete
  6. Kesian aku nengok ko mat....perjuangan utk bewak gay.....jgn dipikul bewak gay tu mat.....

   Delete
  7. Dah x da org lain csl pun boleh lah, kan mat

   rahim thamby tu, mana buktinya??

   Delete
  8. 8:47

   Perkataan bodoh mmg tak sesuai langsung dgn lu dan puak2 lu. Sebab kalau bodoh boleh diajar. Tapi klu dah jenis x makan diajar memang tahap bangang la mcm pemimpin lu.

   kerajaan x de masa nak ikut punggung pemimpin lu. Puak2 lu sendiri yg lebih arif kemana pemimpin2 syahwat lu pergi dan buat apa.

   Tuhan tu maha adil dan bijaksana. Sehebat mana pun lu dan pemimpin lu kencing org dgn menggunakan agama tapi perancangan Allah lebih hebat. Lu ingat pemimpin lu ni kategori apa? nabi? malaikat? yang sebenarnya manusia biasa je yg akal letak kat lobang kunyit.. bangang piang..

   Delete
  9. tiada apa yang boleh diyakini bila fitnah bersiri oleh UMNO terhadap para pejuang rakyat & Islam!

   rakyat telah tahu hatibusuk manusia tamak & korup pemimpin2 UMNO.

   apakah pilihanraya nanti benar2 sesuatu diluar dugaan?

   Delete
  10. Memang d luar kedugaan.Pakatan sesat padam selamanya cai.hahahahaha

   Delete
 46. Chua Soi Lek Sudah Kecut Perut dan Mengaku Kalah
  ULASAN MALAM

  Presiden MCA Chua Soi Lek hari ini dengan rasmi menyatakan dia tidak akan bertanding dalam pilihan raya ke-13 nanti. Alasannya ialah kerana beliau ingin membuktikan dia seorang yang mementingkan parti daripada kepetingan diri sendiri.

  Alasan diberikan Soi Lek itu begitu indah dan ikhlas bunyinya. Tetapi seramai mana yang mempercayai akan keikhlasan itu? Bukan tindakan Soi Lek itu menandakan dia sudah mulai kecut perut kerana melihat kebangkitan rakyat hari ini yang ingin menghukum UBN sudah tidak dapat dibendung lagi.

  Sebelum ini Chua Soi Lek cuba sedaya upaya untuk memecahkan pakatan PR terutamanya di antara PAS dengan DAP dengan menimbulkan berbagai provokasi dan fitnah. Beliau juga lantang menentang hudud di mana ia dilihat kontras dengan DAP yang lebih bersikap terbuka mengenai hudud. Chua Soi Lek cuba memberi gambaran yang DAP menyokong hudud dengan tujuan untuk menakut-nakutkan orang-orang Cina.

  Walaupun Soi Leki sekongkol dengan Umno menolak hudud dan cuba menarik perhatian masyarakat Cina tetapi ia tidak membawa perubahan positif terhadap sikap politik orang Cina. Malahan orang Cina semakin dilanyak oleh Soi Lek mereka makin rapat dan melekat dengan DAP. Orang Cina yakin dan percaya DAP dalam isu hudud berbanding dengan Soi Lek atau MCA yang agak redikal.


  Kesediaan Penasihat DAP Lim Kit Siang untuk bertanding di Gelang Patah Johor memberi pukulan maut buat Soi Lek. Orang Cina melihat keberanian Lim Kit Siang itu membuktikan kebenaran DAP. Penghijrahan Lim Kit Siang itu menyebabkan kebangkitan masyarakat Cina semakin bertambah. Tiba-tiba sahaja keputusan Lim Kiat Siang itu menaikkan semangat masyarakat Cina. Sokongan orang Cina kepada DAP dan parti-parti PAS dan PKR juga meningkat.

  Ceramah anjuran PR tidak kira parti semakin mendapat sambutan akhir-akhir ini. Ia terus meningkat sebaik parlimen dibubarkan. Khabarnya sudah lebih 85 orang Cina di Johor menyatakan sokongan kepada Pakatan Rakyat berbanding sebelum ini sekitar 70 hingga 75 peratus.

  Peningkatan ini mungkin menyebabkan Chua Soi Lek mengambil langkah surender awal uttuk tidak terlalu menjatuhkan air muka pada pilihan raya kelak.Perubahan sikap orang Cina itu juga kerana mereka tidak yakin dengan kepimpinan Chua Soi Lek yang dikatakan banyak bertolak ansur dengan Umno terutamanya dalam soal pembahagian kerusi.

  Satu kerusi yang dituntu oleh MCA tetapi gagal diperolehi ialah Wangsa Maju. Kerusi Wangsa Maju asalnya kepunyaan MCA tetapi kini cuba diropak oleh Umno. Pergolakan di antara MCA dan Umno Wangsa Maju hari ini tidak boleh dibendung lagi.

  Dalam pada itu Lim Kit Siang meletakkan sasaran 15 kerusi parlimen di Johor akan ditakluki Pakatan Rakyat pada pilihan raya kelak. Angka itu melebih tiga kerusi berbanding keyakinan Salahuddin Ayub yang menyakini Pakakatan Rakyat akan membolot sekurang-kurang 12 kerusi. Saya sendiri meletakkan sasaran kurang 10 kerusi.

  Menyedari perkembangan memberangsangkan inilah maka Chua Soi Lek terpaksa mencari helah untuk tidak bertanding dan hanya mahu menjadi pekerja kuat parti sahaja. Jelas Chua Soi Lek kini sudah ketar lutut dan langkahnya untuk tidak bertanding itu kerana sudah berbau kekalahan teruk MCA dan UBN.

  Kerusi-kerusi yang disasar oleh Lim Kit Siang ialah; ialah Ladang, Muar, Batu Pahat, Tanjung Piai, Gelang Patah, Pulai, Teberau, Kulai, Air Itam, Simpang Renggang, Kluang, Segamat, Labis, Johor Baharu, Semberong di samping Bakri

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aku simpati dgn lks tu mat....dia bagi kerusi dia di perak dgn nuar.....kira pakatan lah....
   Tiba2 nuar buat u-turn....dan tak jadi pulak ambik kerusi selamat dap tu.....meradang lks mat....
   Bongkar jgn tak bongkar mat....hiburkan hati lks tu mat....kasi limau mandarin dgn dia....

   Mcm nie ker rupa pemimpin yg ko puja mat??????

   Delete
  2. Mat mana ko pegi mat.
   Ko pegi tengok bideo besi abg mus ke mat?
   Kesian dak mat.
   Mati2 pertahankan parti kesayangan.
   Org besar parti buat onar le pulak......
   Kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah

   Delete
 47. BESAR BETUL TUGAS SI MAT BONGKAR.
  NAMUN HAMPEHHH.MEROYAN LAH KO DISAAT2
  KRITIKAL NI...

  ReplyDelete
 48. Mat ooo mat.Bongkar le lagi mat...letih ke buat
  kerja kopipes ni...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tengah dok melancap tengok ostad mus pakai spender.....hahahaaaahaaaaaa

   Delete
 49. Bila wa kata Parti Ajaran Songsang dan pencacai yang bangang, ramai pulak yg meroyan dgn fakta hampas yg kluar dari lobang kunyit raja goyang.

  Inilah dia yg sentiasa dibibir menegakkan syariat islam. Menegakkan syahwat puak2 lu adalah. Kat serambi mekah ni senang kalau nak buat patung tido atau berdiri, besar mana pun tak de masalah. Pok Nik sendiri pun pergi ziarah.

  Itu sebab agama dah ajar, budak tadika pun pandai. Niat x boleh menghalalkan cara. Boleh ke g mencuri sebab niat nak sedekah? Puak2 ni akan kata boleh saja klu masuk tin milo.

  Beginilah pemimpin dan puak2 yg nak mentadbir negara. Sesat larat lah..

  Kalau lu x sedar2 lagi memang bangang piang..

  ReplyDelete
  Replies
  1. anda setujukah bahawa selama 57 tahun kerajaan UMNO/BN adalah kerajaan yang adil & telus tadbir urusnya?

   Delete
  2. Awak setuju ke PR selama 5 thn memerintah negeri adil dan telus tadbir urusnya?.

   Delete
  3. Buat jambatan baru pon bole tertypo error beberape billion.. BILLION!!!!!

   Delete
 50. Whats up! I simply would like to give a huge thumbs
  up for the good info you may have here on this post.
  I shall be coming back to your weblog for more soon.  Feel free to surf to my webpage seoulbeats dance contest

  ReplyDelete
 51. Hello! I simply would like to give an enormous thumbs up for the good information you could have here on
  this post. I will likely be coming back to your weblog for extra
  soon.

  My weblog - semi truck accidents video

  ReplyDelete
 52. Good day! I simply want to give an enormous thumbs up for the good
  info you have here on this post. I can be coming back to your blog for extra soon.  My website: cheap semi-auto .22 rifles for sale

  ReplyDelete
 53. Whats up! I just wish to give an enormous thumbs up for the good info you’ve gotten here on
  this post. I will be coming again to your blog for more soon.


  Feel free to visit my web page: time date seoul right now

  ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!