CILI KASI TARUK! KIT SIANG DAH MULA MAIN OPERA CINA UNTUK RAIH SIMPATI! PTUUUIIHH

Parti Tindakan Demokratik (DAP) berada dalam keadaan serba salah berikutan keputusan Pendaftar Pertubuhan mengeluarkan Notis Menurut Seksyen 16(1), Akta Pertubuhan 1966 (Akta 335).

Semalam pendaftar pertubuhan memutuskan di bawah Seksyen 3A Akta Pertubuhan 1996, untuk tidak memberi pengiktirafan kepada pemegang-pemegang jawatan Parti Tindakan Demokratik yang dibentuk oleh Jawatan Kuasa Tertinggi Pusat pada 15 Disember 2012.

Konflik DAP ini bermula apabila sekumpulan ahli DAP membuat laporan kepada Pendaftar Pertubuhan mengenai kemungkinan wujudnya kesalahan dan penipuan dalam pemilihan CEC DAP yang lalu. Berdasarkan aduan oleh ahli DAP, Pendaftar pertubuhan mendapati ada asas bahawa Jawatankuasa Tertinggi Pusat DAP telah menyalahi Perlembagaan DAP dalam Fasal X Perkara 1.

Aduan kedua yang dibuat oleh ahli DAP ialah berkenaan jangka masa notis panggilan mesyuarat yang dikeluarkan tidak mencukupi. Beberapa Setiuasaha Cawangan membuat aduan bahawa mereka tidak menerima notis panggilan mesyuarat dalam tempoh 10 minggu sebelum mesyuarat seperti dalam perlembagaan. Aduan tersebut menyatakan, kegagalan menyerahkan notis mesyuarat mengikut tempoh yang ditetapkan menyebabkan sejumlah 753 ahli DAP dinafikan hak untuk hadir sebagai wakil ke Kongres Kebangsaan Parti Tindakan Demokratik. Ini juga menyebabkan mereka tidak boleh mengundi dalam pemilihan lalu.

Oleh kerana kedua-dua aduan ini mempunyai asas kesalahan yang serius dan kukuh, Pendaftar Pertubuhan (ROS) menangguh pengiktirafan ke atas jawatankuasa yang baru sehingga mendapat maklumat pembelaan bersama bukti-bukti bagi menolak aduan yang telah dikemukakan oleh ahli DAP sendiri.

Strategi Serampang Dua Mata
Mereka mengharapkan ROS mengharamkan DAP sebelum pilihan raya bagi meneruskan strategi serampang dua mata dalam pilihan raya kali ini.

Pertamanya, DAP berhadapan dengan krisis imej dan kebolehpercayaan parti tersebut di kalangan orang melayu dan Islam. DAP dilihat sebagai parti yang akan menghakis kedudukan orang Melayu dan agama Islam. Kebanyakan orang Pas tidak akan mengundi DAP. Sungguhpun pemimpin Pas dan DAP boleh tidur sekatil, namun ia bukan kepada pengikut Pas di bawah.

DAP percaya jika mereka bertanding atas tiket Pas, lebih besar undi akan diperolehi. Orang Cina tetap akan mengundi calon DAP walaupun bertanding atas tiket Pas. Namun adalah dijangkakan akan terdapat sebahagian orang melayu dan Islam akan mengundi logi Pas kerana percaya DAP tidak mempunyai masalah berada di bawah Pas. Ini akan dibuktikan melalui penggunaan logos Pas.

Dengan menggunakan logo Pas di Gelang Patah Kit Siang percaya ia akan menarik sokongan orang Melayu yang cenderung kepada Pas dan atas pagar di sana. Seorang cina bukan Islam bertanding atas tiket Pas tentu akan memberi imej yang sangat positif terhadap DAP di kalangan orang Melayu yang tidak mahu berfikir.

Kedua, dengan menyalahkan ROS ia memberi implikasi ada usaha untuk tidak membenarkan DAP bertanding atas logo sendiri dilakukan oleh kerajaan pimpinan Barisan Nasional. Ini sudah tentu akan menimbulkan kemarahan kaum Cina dan akan menarik banyak undi simpati.

Ramai pemerhati politik dan juga para strategis dalam BN sendiri percaya sekiranya DAP akan meraih banyak undi simpati kaum Cina jika mereka berjaya mempengaruhi pemikiran kaum Cina bahawa mereka dianiayai oleh BN sehingga tidak boleh bertanding atas logo sendiri. Mereka ingin keadaan seolah-olah BN ini zalim dan takut kepada DAP sehingga cuba menghalang logo mereka dari digunakan.

Sebab itu, sungguhpun ROS dan SPR telah menyatakan mereka layak bertanding atas logo sendiri, mereka masih mencipta kekecohan dan drama politik bagi meneruskan strategi ini. Jika benar mereka khuatir pencalonan mereka akan dibatalkan kera pertikaian penjawat yang sah, DAP boleh sahaja memohon surat pengesahan daripada ROS mengenai siapa sebenarnya yang berkuasa dalam DAP pada masa ini. Tapi ini tidak berlaku kerana mereka sememangnya mencari alasan untuk menggunakan logo Pas dan meraih simpati pengundi Cina,

Cubaan Raih Simpati Rakyat

Berdasarkan keputusan tersebut, DAP cuba meraih simpati dan menukar sentimen rakyat dengan membuat kenyatan bahawa mereka tidak boleh bertanding menggunakan lambang parti.

Mereka mentafsirkan keputusan ROS tersebut menyebabkan DAP tidak mempunyai penjawat yang berkuasa membuat keputusan bagi pihak parti. Ini sekaligus bermakna Setiausa Agung DAP tidak mempunyai kuasa dalam menandatangani surat memberi kebenaran kepada calon mereka menggunakan lambang parti DAP dalam pilihan raya kali ini.

Sungguhpun ROS dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah mengumumkan bahawa calon-calon DAP masih layak menggunakan logo parti tersebut kerana DAP masih merupakan parti yang sah, Lim Guan Eng dan Lim Kit Siang sudah mula meniup sentimen bahawa ini merupakan taktik kotor untuk membatalkan pencalonan mereka pada hari penamaan calon nanti.

Guna Logo Pas Strategi Yang Dirancang

Justeru, lewat malam tadi DAP memberi tempoh sehingga petang ini untuk ROS menarik balik keputusan tersebut atau mereka terpaksa bertanding atas tiket parti-parti lain termasuk Pas dan PKR.

Rakyat Malaysia juga dapat “menyaksikan sandiwara Opera Cina” Lim Kit Siang yang mendakwa beliau sangat bersedih kerana tidak dapat menggunakan logo DAP buat pertama kali dalam sejarah pencalonannya.

“I must confess that I have shed tears.”

That was DAP veteran Lim Kit Siang’s response on how he felt about the prospect of not being able to contest under the “rocket” logo for the first time in his political career.

“That is how deeply I feel about it,” he added.

Beliau berkata demikian ketika mengumumkan bahawa beliau mungkin akan bertanding atas tiket Pas di Parlimen Gelang Patah sekiranya ROS tidak menarik balik keputusan mereka. Benarkah Kit Siang bersedih atau beliau sebenarnya gembira dengan keputusan ROS ini?

Kit Siang itu sebenarnya sedang bergembira untuk menggunakan logo Pas bagi menentang Ghani Othman di Gelang Patah. Beliau mempunyai situasi boleh menarik undi simpati sebahagian kaum Cina yang masih belum membuat keputusan; dan dalam masa yang sama meyakinkan sebahagian ahli Pas di sana bahawa DAP adalah sahabat politik yang boleh dipercayai.

Apa yang kita nampak seolah-olah krisis di saat-saat akhir menjelang hari pencalonan ini memang diharapkan oleh DAP. Mereka telah menerima kenyataan media ROS dan SPR mengenai hak untuk terus menggunakan logo parti tersebut. Tapi masih mereka enggan menerima kenyataan tersebut.

Dalam mana-mana organisasi, sekiranya pemilihan jawatankuasa sedia ada tidak sah, maka penjawat jawatan sebelumnya akan terus menjalankan tugasnya menguruskan parti sehingga perkara tersebut diselesaikan. Tidak ada oragnisasi yang boleh berada dalam kadaan vakum. Ambil contoh kerajaan hari ini masih kekal biarpun Parlimen telah dibubarkan. Malah kerajaan ini akan diteruskan sehingga kerajaan baru dibentuk.

Dalam hal ini DAP sebenarnya tidak mempunyai sebarang masalah pentadbiran. Lim Guan Eng masih lagi Setiausaha Agung DAP kerana beliau merupakan penjawat jawatan tersebut sebelum pemilihan 2012 lagi. Sungguhpun pemilihan jawatan kuasa kali ini tidak diiktiraf, Guan Eng masih merupakan Setiausaha Agung yang sah bagi DAP. Malah ROS sendiri menghantar surat kepada Y.B. Lim Guan Eng sebagai Setiausaha Agung.

Sebenarnya, DAP yang dibarisi oleh peguam handalan dalam pentadbiran mereka tahu bahawa pemilihan lalu akan diiktiraf tidak sah kerana aduan-aduan yang dikemukakan oleh ahli mereka sangat kukuh dan sah. Namun mereka membenarkan isu ini berlaku kerana mahu mewujudkan kekecohan dan simpati apabila ROS mengambil tindakan.

DAP Cuba Salahkan Orang Lain Atas Kesalahan Sendiri

Hakikatnya, konflik DAP ini berlaku akibat perbuatan mereka sendiri. Mereka menguruskan pemilihan demokrasi di dalam parti tidak mengikut peraturan. Kemudiannya ahli mereka sendiri yang membuat aduan dan bantahan kepada ROS. Sebenenarnya yang bersalah dalam konflik ini ialah Lim Guan Eng dan ahli-ahli DAP sendiri.

Lim Guan Eng gagal melaksanakan proses pemilihan yang telus dan mengikut peraturan. Aduan pula dibuat oleh ahli-ahli DAP sendiri. Jadi jika benar DAP tidak boleh bertanding menggunakan logo mereka, mereka harus menyalahkan diri sendiri bukannya orang lain.

Oleh : Ab Jalil Backer 

House PK: Aku nak tambah sikit. Kenapa DAP pilih PAS kat Semenanjung dan PKR kat Sabah dan Sarawak ek? Kenapa DAP tak pilih PKR kat Semenanjung? Why? Kenapa?

Sebabnya mudah je, Kit Siang anak beranak tahu kalau mereka biarkan MP dan adun mereka join PKR kat Semenanjung abis nanti Anwar sapu semua calon mereka. Mereka tahu Anwar ni memang seorang yang sangat licik adanya.

Sebab itu la DAp nak guna PAS, depa tahu PAS ni kurang cerdik. Nanti bila pakai logo PAS bila calon DAP ceramah maka dibawah nanti lebai-lebai dungu PAS pun akan berTAKBIR sambil peluk-peluk menangis mempertahankan parti komunis ini. Biasa la kan PAS bebal!

Betul tak? Lagipun yang buat aduan pasal pemilihan CEC tak sah adalah ahlul DAP sendiri, takkan pasal DAP undang-undang kena tolak kan?


101 Responses to "CILI KASI TARUK! KIT SIANG DAH MULA MAIN OPERA CINA UNTUK RAIH SIMPATI! PTUUUIIHH"

 1. DRAMA TAHUN INI. BERCUCURAN AIR MATA POK NICK ADI DAN MAP SAOU GAMAKNYA.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Air mata dusta hanya mampu
   meraih benci

   Delete
  2. TANGISAN KIT SIANG
   PENANDA DIA AKAN MATI DI GELANG PATAH.

   BARU DIA KENAL SIAPA ANWAR IBRAHIM?

   BARU DIA TAHU BAHAWA AURA TUN MAHATHIR MASIH SEGAR DALAM INGATAN RAKYAT MALAYSIA.

   Delete
  3. TANGISAN RAKYAT!

   apakah mereka2 ini mangsa kezaliman UMNO/BN?

   Allah tak akan abaikan doa mereka2 yg dizalimi!

   Delete
  4. Dan allah benci orang yang tak tau besyukur dan berterima kasih

   Delete
  5. Allah tak akan abaikan doa2 mereka yg di zalimi..10.36am...mmg dasar manusia sudah buta matahati.....dalang talibarut pelacur agama dan negara...

   Penduduk kgbr.

   Delete
  6. bukan ...tapi datang dari kapitalis kroni PM/ROSmah, UMNO/BN....

   Delete
  7. ANON 1.24 KAU ADA BUKIT SAHIH KE NAK MEMFITNAH UMNO. KALAU TAKDA BUKTI JGNLAH NAK TAMBAH DOSA KAU YG BANYAK DGN LEBIH MENYIBARKAN FITNAH. FITNAH DOSANYA SSGT BERAT HUKUMANNYA.

   Delete
 2. video seks lim kit siang ade x? saje nak buat modal melancap

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kenape... Video spenda tak cukup power ke

   Delete
  2. KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

   KAN AKU DAH KATA TRY MELANCAP SAMBIL HIDU SPENDA PUTIH PUTIH MELATI PAK STOPA TAK NAK..SEHARUM KASTURI, SEPUTIH PUTIH PUTIH MELATI..

   KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

   Delete
  3. PELAKON, PENERBIT, PENYEBAR FITANH VIDEO SEX UMNO/BN

   MODAL BASI UMNO/BN & SB POLIS DALAM KONSPIRASI JAHAT MEREKA TERHADAP KUASA RAKYAT!

   MELAYU UMNO DIPERBODOHKAN SECARA TERANG2AN UNTUK MEMPERCAYAI FITNAH KOTOR UMNO TERHADAP MELAYU BUKAN UMNO DEMI PERTAHANKAN SEGELINTIR KUASA ELIT PEMBESAR UMNO/BN YANG ANGKUH ITU!

   LIHATLAH SKANDAL:
   NAJIB SCORPENE-ALTANTUYA
   PROJEK STADIUM RUNTUH DI TERENGGANU,
   NFC, PKFZ, IC SABAH, IPP, pembunuhan Beng Hock, Sarbani, Kugam, dll......
   KEKAYAAN TAIB MAHMOOD, DISARAWAK,
   DuiT 40J MUSA AMAN DI SABAH,


   TOLAK UMNO/BN ......... TOLAK KORUPSI, TOLAK MONOPOLI KAPITALIS, ...

   Delete
  4. Lu tolaklah gua tetap tertarik dengan BN

   Delete
  5. aku pun sama ... suka sangat kat calun2 yg berwibawa dari PR....

   Delete
  6. KESIAN ANON 10.07. SIALAN DAP MENANGGIS PUN DIA SALAHKAN UMNO. SEMUA YG BERLAKU SALAH UMNO.

   BILA ROSMAH DAH MENINGGAL DAN BILA DIBANGKITKAN TIBA2 DIA DIMASUKKAN KESYURGA. DIA PUN TERKEJUT DARI MANA DATANGNYA PAHALA2 YG BANYAK NI. DIA TERNAMPAK ORG YG DIDUNIA RAMAINYA MEREKA YG DULUNYA NAMPAK ALIM PULAK DIHUMBAN KENERAKA. DIA PUN BERTANYA PD MALAIKAT KENAPA KEADAAN TERBALIK. MAKA JAWAB MALAIKAT SEBAB DIDUNIA DIA BANYAL SGT DIKATA NISTA DI FITNAH. DARI SITU DIA MENDAPAT PAHALA DAN YG MEMBERI DIA PAHALA IALAH ORG2 PAS PR. SOOOO... FIKIR2KAN LAH TENTANG CONTOH CERITA DIATAS.

   Delete
  7. ko lupa kira ke dosa salahguna khazanah negara terhadap lebih dari 30 juta orang rakyat ni.... boleh ke mereka semua maafkan atas segala penindasan, penipuan dan penyelewengan yg dilakukan oleh najib & bininya rosma serta ahli keluarganya tu?

   Hukum:
   "pemimpin tu terawal masuk syurga jika dia beriman dan adil.
   pemimpin juga terawal masul neraka jika dia kufur/munafik dan zalim!"

   Delete
 3. Senario lee kuan yew pakai songkok masuk kg berulang lagi..org melayu x sedar diri akan terkasima dgn retorik dap....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Semoga allah bersama dap

   Delete
  2. na'uzubillah..

   Delete
  3. Allah boleh memberi hidayah kepada hamba2nya yang Dia kehendaki.....

   melayu UMNO jangan takabbur dengan Islam keturunan saaja dgn hina bangsa lain.... mengkin Allah mengubah hati bangsa Cina & India untuk bersama Islam yg sebenar......

   sedangkan melayu UMNO masih bergeluman dengan kesyirikan, khurafat, tahyul, kesesatan, asobiah, akhlak buruk yang kronik: pemalas, bodoh, khianat, dengki, tamak, rasuah, zina, penagihan dadah, ragut, rogol, jenayah, penipu, dan segala jenis maksiat!

   WAHAI RAKYAT! mari kita bebaskan dari kezaliman UMNO/BN ini!

   20 April - 5 Mei 2013: Kebebasan dan Kuasa Rakyat untuk PERUBAAHAN!

   "INI KALILAH...UBAH"

   PRU13: TETAP Undi PR.......... Undi ABCD [Asalkan Bukan Calun Dacing] @ Undi ABU [ Asalkan Bukan UMNO]

   Delete
  4. Haha.. macam tengah mabuk je lu ni
   macamnilah.....gua undi BN lu undi la apa lu nak

   Delete
  5. Bhai 10.26...'Allah boleh mmberi hidayah kpd hamba2nya yg Dia kehendaki'....bhai jujur demi akidah lu sblm lu keluarkn statemnt yg mengarut...bhai,pemimpin dap mana yg lu nmpk dah dpt hidayah Allah.... Adakh krn pngunaan logo pas itu...lu katakn hidayah Allah...bhai itu bukan hidayah tp perancanggan Allah utk tnjuk pada lu org siapa sebenar dap...

   Kemon bhai...takkan lu snggup bg statemnt yg dap gunakn logo pas atas 'kesedaran' dap...atas dakwah pas...bhai berapa ramai yg jd ahli kelab penyikong pas telah diislam kn oleh ulama pas...klu tak kerana politik logo pas adalh bnda yg paling jijik buat dap..adakh kerana tazkirah pmimpin dap di masjid lu kata itu hidayah Allah...sdngkn mereka tak prnh yakin dgn Allah,lu nk ckp diaorg yakin dgn al-quran...bhai lu nk jd munafik atau fasik dlm politik...

   Bhai...lbh baik lu brckp tntng pas..dari lu nk tarbiyahkn org lain tntng dap berlandaskn kemunafikan lu...bhai,lu mmpu menipu hal duniawi..tp tak kn lu snggup nk jd munafik kerana politik dunia...

   Delete
  6. juragam mu ni...... tak sedar perubahan sekeliling ke? dulu orang DAP amat fobia dengan PAS hasil prropaganda negatif UMNO tp sekarang dah boleh berbicang dan bekerjasama......

   Delete
  7. Memang nampak perubahan sekeliling...
   Perubahan nak mengambil kesempatan
   d antara satu sama lain...sapa yg lebih cedik
   akan ngap yg bodoh dan d jadikan kaldai
   tunggangan utk mencapai cita2 cauvanisnya.

   Delete
  8. Bhai...duduk brbincang bukan brdasarkn atas keprcayaan atau mnghormati prjuangan parti masing2...bukan bersatu dlm satu perjuangan yg satu...dap sedar yg mereka tak mmpu menang dgn bn..mereka mmpu tewaskn mca/gerakan tp bkn bn... Dgn keinginan anwar utk jd pm maka beliau mnjd org tngh antara dap dan pas...

   Bhai...aku yakin lu,pnyokong pas dan pkr faham knp dap snggup duduk semeja dgn pas...tp yg sedihnya... Demi kerana nk tewaskn bn..pas snggup korbankn hudud dan negara islam...apa cerita bhai..siapa yg jd bacul dlm pr..lu bngga parti lu jd parti bacul dlm pr..

   Delete
  9. Astaghfurull.... Anon yg kata semoga Allah bersama dap. Kau faham ke apa yg kau doakam ini. Nauzubillah... Kesian mak bapak kau. Kalau dah mati mmg teruk kena soal sebab perangai kau mcm anak jalanan. Baka jenis apa kau ni. Bertaubatlah..

   Delete
  10. Suruh anon 10.26 & 10.27 buat solat hajat minta kafirlaknat kitsial gunenjeng kapalsink masuk islam. Buatlah tiap2 mlm. Kesian betul dgn kau. Kafir2 ni terangan2an menghina islam. Kau yg sengal masih menangkan kafir2 ni. Kau ketua kau mesti sedih meleleh airmata tgk kitsial anak beranak menanggiskan. Aku pulakkan doakan semoga mereka yg namanya saja parti islam tapi sekongkol dgn kafir laknat akan GAGAL dlm pilihanraya kali mi.

   Delete
 4. Anon 9.19 kepala butoh mak hang...aku pun x doa mca bersama Allah...

  ReplyDelete
  Replies
  1. mencarut saja yg mACAI UMNO reti..... tolak kejelekan mulut fanatik asobiah kepartian UMNO nih

   Delete
  2. Bhai...mncarut pada nik aziz no hal...tp yg lbh pnting kemunafikan soh cai pas dan pkr kpd Allah dlm berpolitik...carutan lu org ada sijil halal ke...

   Delete
  3. juragan dia tu tak lah melampau macam gengstar umno.....

   Delete
 5. Fatwa baru ditulis menanti endorsement Pok Nik:
  Berkawan dan bertegur sapa serta membenarkan puak DAP guna simbol bulan boleh sebab mereka dah terima konsep kebodohan puak PAS. Satu cara untuk menipu Melayu/Islam.
  Pesanan bapa aku:'Berkawan dengan sesetengah puak hingga ke pintu pagar rumah sahaja, jangan sekali-kali benarkan mereka masuk waima ke laman rumah pun".
  Jadi saudara-saudari Melayu Islam, hubaya-hubaya apabila Belanda(tukar jadi DAP) datang meminta tanah sekadar sekeping belulang kambing!'
  Undi PAS = undi DAP = undi kehancuran hidup beragama Allah.
  Wallahualam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Allah boleh memberi hidayah kepada hamba2nya yang Dia kehendaki.....

   melayu UMNO jangan takabbur dengan Islam keturunan saaja dgn hina bangsa lain.... mengkin Allah mengubah hati bangsa Cina & India untuk bersama Islam yg sebenar......

   sedangkan melayu UMNO masih bergeluman dengan kesyirikan, khurafat, tahyul, kesesatan, asobiah, akhlak buruk yang kronik: pemalas, bodoh, khianat, dengki, tamak, rasuah, zina, penagihan dadah, ragut, rogol, jenayah, penipu, dan segala jenis maksiat!

   Delete
  2. Betul semua yang lu tulis....
   Namun gua tetap juga undi BN
   lu undilah apa lu nak

   Delete
  3. ok.. tu la demokrasi.... hak rakyat memilih bukan ditipu atau diugut atau ditindas...........

   Delete
 6. Panah Hijau • Pengulas Tertinggi
  Alangkah angkuhnya anak MAHATHIR ini. Dalam usia hanya 37 tahun, kekayaan berbillion Ringgit yg digondolnya dikatakan hasil "usahanya" sendiri. Adakah usaha itu termasuk menipu rakyat, memaksa syarikat awam seperti PETRONAS membeli syarikat mereka yg hampir bankrap, memaksa pegawai kerajaan menganugerahkan tender kepada mereka dan memaksa para menteri tunduk menyembah mereka lantas memberi kontrak jabatan yang besar-besar?

  MOKHZANI kini mempunyai harta yg dianggarkan berjumlah lebih RM 2 billion Ringgit, berdasarkan pegangan dirinya dan isterinya dlm 200 buah syarikat tempatan. Dia merupakan orang ketiga di Malaysia yg paling banyak memiliki syarikat-syarikat. (Orang yg kedua ialah abangnya MIRZAN bin MAHATHIR dan "orang" yg pertama ialah Kementerian Kewangan Diperbadankan - Minister of Finance Inc.). Hartanya di luar negara t...
  idak dikira lagi...

  Ini bermakna MOKHZANIi bin MAHATHIR mengumpulkan sebanyak RM 54 juta Ringgit bagi setiap tahun yg terkandung dalam umurnya! Semenjak dia keluar dari universiti, purata keuntungan yg diperolehinya adalah RM 167 juta SETAHUN. Ini adalah bersamaan dgn keuntungan MAS pada seluruh tahun 1998/9 dan lebih 350 kali ganda gaji TAHUNAN ayahandanya sebagai Perdana Menteri!

  Kekayaan ini lebih menjijikkan apabila kita meneliti bahawa isanya tidak termasuk kekayaan lima lagi anggota keluarga MAHATHIR-Siti Hasmah yang paling kaya iaitu:

  A. Mirzan bin MAHATHIR - tuanpunya Konsortium Perkapalan, Transmile, FOMEMA dll

  B. Muhriz bin MAHATHIR - tuanpunya lebih 55 syarikat

  C. Saleha binti Mohd Ali (ipar MAHATHIR) - tuanpunya lebih 20 syarikat yang terlibat dalam program francais IPT

  D. Hashim bin Mohd Ali (ipar MAHATHIR) - pengelola SUKOM98 yang gagal membawa keuntungan

  E. Ahmad Razali bin Mohd Ali (ipar MAHATHIR) - pengurus Tabung Haji yang memesong wang penyimpan untuk menyelamatkan perniagaan anak-anak saudaranya

  Siapakah Mokhzani bin MAHATHIR hingga beliau "berjaya" merompak begitu banyak wang rakyat?

  Mokhzani adalah anak ketiga MAHATHIR. Dia mendapat pendidikan di universiti luar negara dan pernah bertugas dgn sebuah syarikat petroleum tempatan. Sewaktu di sana, MAHATHIR mendapati anaknya ini tidak berapa pandai, tetapi keras hati seperti ayahnya. Oleh itu MAHATHIR mengarahkan Qarun Malaysia DAIM ZAINUDDIN " beberapa kontrak kepada anaknya. Pada masa itu, Daim merupakan Menteri Kewangan. Mokhzani diberi peluang mendapat "saham percuma" dalam beberapa projek yang dianjurkan oleh peniaga Cina yang baru diperniagakan di BSKL. (Ini dipanggil "pink form")

  Semua "kekayaan" Mokhzani adalah hasil kronisme dan penipuan MAHATHIR dan Daim Zainuddin. Daim Zainuddin melakukan pemesongan wamng rakyat ini bukan sahaja untuk anak-anak MAHATHIR tetapi juga kepada anak perempuan sulungnya (yang banyak mendapat habuan kontrak pembinaan kompleks kerajaan) dan adik serta anak Sanusi Junid dan Megat Junid Megat Ayob.

  Ini lah KISAH BENAR /SEJARAH UMNO
  REZEKI LANUN UMNO

  ReplyDelete
  Replies
  1. Setakat sembang kote aku pn boleh reka kisah benar mcm ni..tunjuk bukti la sial! Sembang kote xmau la..
   Ke ko sakit hati sbb mokhzani tak hulur kt ko sikit?

   Delete
  2. Bhai...lu cuma tahu tngk kekayaan org melayu yg tak smpi 30% kekayaan bangsa cina...bhai lu dah check harta lim kit sial anak beranak berapa?nga ngeh ngok sepupu sepapat anak beranak berapa...ronnie liu berapa...theresa cock berapa...jgn jd munafik lh bhai...dan aku prcaya lu cybertrooper dap wlupun lu melayu...

   Delete
  3. Dia kaya lu apa sakit. Lu pegi cari harta sendiri. Kemiskinan membw kpd kekufuran. Lu sudah kufur ko. Lu byk bersyukur lu miskin tiada sapa mau jealous sama lu. Dia kaya lu jealous sama dia. Dia byr zakat kena announce satu donia ka..kebaikan dia kena bagitau satu donia ka nanti cakap riak pulak. Semua tak kena pada mata lu. Susah la kurang bersyukur. Klau anak lu kawin dapat bapa mertua mcm lu dia lari maaahhh bye2 daddy-o
   ..

   Delete
  4. kaya dgn jalan salah tu ... kau bangga kah?

   tambah2 jika dgn membebankan rakyat kemudiannnya......

   Delete
  5. Bhai menuduh tanpa bukti...brrsangka buruk pada bangsa sndiri(lu melayu ke) tnpa pedulikn bangsa lain adakah itu tak salah...lu nk salahkn anak tun m kerana mereka anak tun m??? Lu tak berbangga dgn mak bapak lu...???kemon bhai, kita boleh MENjadi sesiapa pun...tp kita tak boleh jadi siapa pun...itu perancangan Allah,lu cari sndiri maksud MENjadi dan jadi

   Delete
  6. juragam ... ko dok bela kemungkaran keluarga madey tu ada apa2 ke.....

   berapa banyak pembaziran dan penyelewengan hasil dari tindakan nafsu amarah mahathir dulu?

   ko siasat skandal2 madey yg ko cintai tu.....

   Delete
  7. Mana hasil siasatan ko...pi hantaq sprm..
   PLEASEEEEE PI LAH BUAT REPOT.....
   Takat meroyan kat sini aku anggap itu semua fitnah dan dengki.........

   Delete
  8. HOI DUNGGU MEREKA ADA BANYAK OERNIAGAAN SEBAB MEREKA MMG ORANG KAYA. KALAU BAGI KAT MAK BAPAK KAU MEREKA MAMPUKE NAK BUAT BISNESS NI. YG AKU TAU WALAUOUN MEREKA KAYA TAPI MEREKA TETAP BERSUSAH PAYAH BERUSAHA UNTUK MENDAPATKAN SATU2 PROJEK. KALAU TAK FAHAM ATAU TAK JGNLAH MAIN TUDUH SAJA.

   MMG DASAR ORG MCM NI KALAU ADA MELAYU SENANG SIKIT MESTI HASAD DENGKI MULA BERSARANG DIHATI. WALHAL DARI PERNIAGAAN MEREKA RAMAI ORG MELAYU BOLIH MENUMPANG KERJA MENCARI REZEKI. TAPI RATA2 MEREKA YG SUSAH NI LAH YG PUNYA PERASAAN HASD DENGKI YG TEBAL. DAN YG PALING MENYEDIHKAN IALAH MEREKA SANGGUP SOKONG KAFIRLAKNATULLAH DARI ORG MELAYU.

   Delete
  9. bukan hasad dengki saja..... sifat tamak haloba yg nafikan hak orang lain dapat peluang yg sama........ kroni UMNO/BN pulun segla jenis kontrak, permit, projek, subsidi, AP, komisen, jawatan glc, dll......

   rakyat dah terlalu maklum atas amalan kotor UMNO/BN nih

   Delete
  10. Bhai 03.48...lu ingt klu pr menang anwar nk cari lu ke nk bg bg projek...bhai klu lu cuma operator pengeluaran lu ingt azmin nk bg lu projek buat jalan ke...lu ingt jijah nk bg lu projek ke...anak buah dia pun ramai bhai... Jd terimalh nasib lu yg bukan ada hubungan dgn pemimpin...tak kira bn atau pr...

   Delete
 7. Yang lu sibuk kira kaya orang pehal...lu tak heran ke anwar keluar penjara, x de pencen boleh buat rumah 7 juta. Ada anak tun ambik duit mak bapak kau ?

  ReplyDelete
 8. Kat Malaysia ni... tak boleh kaya. Kita mesti hidup miskin merempat. Kalau kaya, kena tuduh rompak wang rakyat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. sokong 100%

   rakyat dibeban dengan cukai, tol dan harga barang yg tinggi,,,,,,,

   Delete
 9. BERIRINGAN BERSAMA DI HARI PENAMAAN CALON,TERUJA MELIHAT SEMANGAT PENDUDUK DAN PENYOKONG BN YANG TELAH MEMBERIKAN SOKONGAN LUAR BIASA KEPADA PENYANDANG KERUSI PARLIMEN PERMATANG PAUH..HARAP KEMENANGAN BERPIHAK KEPADA DR MAZLAN..CALON TERBAIK YANG TELAH MELEDAKKAN SEMANGAT GELOMBANG BIRU, VOTE 4 BN..

  Salam Gelombang Biru

  ReplyDelete
  Replies
  1. ye ke nana?

   aku juga teruja bila rakyat semua kaum dan lapisan bersatu untuk PR

   Delete
  2. KAH KAH KAH ANON OII..ADA AKU KESAH..KO JER KESAH SEBAB TU REPLY KOMEN AKU..

   APA PUN BRADER..MAKIN DEKAT DIMATA, MAKIN AKRAB DIHATI..VOTE 4 BN.

   Salam Gelombang Biru

   Delete
 10. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
  Replies
  1. LOVE ALLAH..LOVE MALAYSIA..LOVE BN..LOVE PM..

   MARI BERJUANG BERSAMA BN DEMI MEMARTABATKAN AGAMA, BANGSA DAN NEGARA..

   DARI KEDAH KE KL..DEKAT DIMATA,AKRAB DIHATI..BUKA MATA BUKA HATI, JOM TUKAR KEDAH...

   Salam Gelombang Biru

   Delete
  2. ok........ kita bebas memilih wakil rakyat...

   Delete
  3. Jom tukar kedah...ayuh..

   Delete
  4. OK jugak.....

   kalau boleh kita TUKAR jugak yg lama sangat tu... 55 tahun ----

   tukar JOHOR, BN ke PR
   tukar PAHANG, BN ke PR
   tukar MELAKA, BN ke PR
   tukar N/SEMBILAN, BN ke PR
   tukar PERLIS, BN ke PR
   tukar TERENGGANU, BN ke PR
   tukar PERAK, BN ke PR
   tukar SARAWAK, BN ke PR
   tukar SABAH, BN ke PR

   amacam ? ok?

   Delete
  5. HAHAHA..ANON 12:53, MAMPU KA NAK TUKAR SEMUA TU..DEMAND SANGAT TU..APA PUN,DEKAT DIMATA,AKRAB DIHATI..VOTE 4 BN.

   Salam Gelombang Biru

   Delete
  6. apa susah nana, bila TSUNAMI rakyat berlaku........ semuanya disapu bersih... walaupun BN rasuahkan rakyat secara bodoh melalui BR1M, KR1M, PPA1M, dll..... RAKYAT dah tau trick lama UMNO/BN>>>>

   Delete
  7. BETUL TUU ANON 1:07,JIRAN AKU PUN TERLALU TAKSIB DENGAN PAS, TAPI BILA KERAJAAN BAGI BR1M, DIA ANAK BERANAK PALING KALUT, SETIAP HARI DUDUK DEPAN PINTUN RUMAH TUNGGU POSMEN, KOT ADA SURAT BR1M,SAMPAIN POSMEN NAIK BOSAN, SIAP CAKAP KALAU ADA SURAT MAKCIK, SAYA CALL..HEHEHE..NI LA YANG PORK NIK KATA AYAM LEMBU KAMBING..ORE BULE JUGOKKKK!!

   APA PUN MAKIN DEKAT DIMATA, MAKIN AKRAB DIHATI..DARI KEDAH KE KL..JOM TUKAR,VOTE 4 BN..

   Salam Gelombang Biru

   Delete
  8. nanak .. jiran ko tu bukan apa dia nak pastikan duit rakyat untuk rakyat bukan untuk kayakan kroni dan belanja mewah keluarga PM n Menteri2 saja...

   ko pun jenis merempat macam aku jugak... tp tak lah nak harap sangat duit BR1M rm500 saja, tak la seberapa jika 55 tahun memerintah baru dapat tapi diungkit2 oleh PM, Menteri, macai2 UBN dalam TV/ papers siang malam....

   Delete
  9. HA KAN DAH BEBAL..TADI KAN KE KO KATA RASUAH SEMUA TU..TAKKKAN ORE BULE PONG MAKE RASUWOH BRADER..BILA KENA TANG PUAK KORANG PANDAI PULAK CAKAP DUIT RAKYAT UNTUK RAKYAT YER TAK..KEJAP RASUAH, KEJAP DUIT RAKYAT..KELIRU KER??

   HEHE PATUT LA BEBAL, MENGAKU DIRI MEREMPAT..AKU BERSYUKUR TAK SAMPAI TAHAP MEREMPAT LAGI..PUNYA KAMPUNG HALAMAN..TEMPAT TINGGAL..ADA PENDAPATAN..ADA KEMUDAHAN..

   APA PUN BRADER..MAKIN DEKAT DIMATA, MAKIN AKRAB DIHATI..VOTE 4 BN.

   Salam Gelombang Biru

   Delete
  10. nana.......... kalau jiran ko tu ambik BR1M dan dipaksa pangkah BN ... itu RASUAH!

   tapi kalu mereka ambik BR1M duit rakyat/negara yg sememang layak terima tapi mereka tak undi BN dan pangkah PR ... itu OK!

   Delete
  11. HAHAHA..PORK NIK TELAH MEMAKSA JIRAN AKU PANGKAH BN..TERGURIS HATI BILA PORK NIK TERANG TERANGAN MENUDUH MEREKA AYAM ITIK LEMBU KAMBING.

   APA PUN BRADER..MAKIN DEKAT DIMATA, MAKIN AKRAB DIHATI..VOTE 4 BN.

   Salam Gelombang Biru

   Delete
  12. betul tu nana... orang2 umno aku perati .... bila ada duit bekejaran berebut dan lebih dabek dada bangga inilah parti yg boleh kasi duit... dipuji penuh, tapi jika tak beri merajuk terus......................

   mmereka ni mentaliti macam perangai ayam itik bila ditabur padi.... betul la seperti ayam itek, dll

   Delete
  13. Bhai 02.20 ..umno mnjd parti dominan dlm pemerintahan dah 56 tahun...brim baru 2x tp umno ttp mnjadi pilihan dari pru1...brim bkn faktor pnting utk rakyat mnyokong umno...yg lbh pnting apa yg tuk nenek,ibu bapa,kita dan anak2 kita rasa selama 56 tahun kita merdeka...

   Bhai generasi baru yg dilahirkn selepas negara maju...tidak merasai apa yg generasi yg sblm ini merasai prjuangan umno...bhai jika ada yg tertinggal bukan kerana umno tidak mmbntu...ttp lbh kpd sikap rezeki secupak tak kan mnjadi segantang...tidak mahu berlumba kerana adanya prmikiran jumud...meletakkn zuhud dlm mncari keredhaan Allah...sdgkn fakir itu mndktkn kita kepada kufur...

   Delete
  14. perjuangan UMNO dulu (1946-1982) betul untuk Agama, Bangsa & Tanah air ...... tapi bila era Mahathir jd PM bermula tahun 90an, UMNO dah jadi lanun harta rakyat dan mencekik rakyat sendiri dengan pelbagai proses perundangan dan kuasa pentadbiran .... tulah sebabnya aku TENTANG sejak ditubuh parti Semangat 46, 1988, sehingga hari ni dan seterusnya sehingga UMNO kembali kepada perjuangan asal atau terkubur kerana ahli2 yang tamak haloba dan lupa daratan!

   Delete
  15. Bhai...trlalu subjektif ulasan lu tntng umno dibawah tun m...lanun harta rakyat ???... Perbagai proses perundangan dan kuasa pentadbiran???....bhai jika lu mngenali benar2 tntng umno...tidak ada perbezaan antara prjuangan umno 46 atau 82 atau 2013...

   hnya anwar yg merosakkan umno apabila beliau berada didlm umno...bhai jika anwar tidak dipecat dan mnjadi presiden umno...percayalah yg umno PASTI dah berpecah dan berpuak...bhai dgn team wawasan utk mengaburi hajat beliau..

   siapa yg mngajar politik wang...siapa yg mulakn setiap bahagian rm3juta utk lobi pemilihan majlis tertinhgi umno...siapa yg mulakn cara mmbeli perwakilan...bhai jika anwar presiden umno...pasti aku tidak lagi dlm perjuangan umno...bhai siapa yg sygkn umno pasti menolak anwar....

   Anwar cukup licik dlm permainan politik beliau...jabatan kerajaan mana yg tidak diletak org2nya...paling ramai kemnterian pendidikan...syarikat media semua beliau kawal...antara kesan buruk yg anwar buat ialah melagakan tun m dgn dato baharom melalui media...stesyen tv mana yg bukan dikuasai oleh kroni anwar...lu fikirlah bhai

   Delete
 11. Stuju anon 12..lg2 org melayu kaya, psl rmai PHD dlm melayu ni..tp diaorg x pertikai2 kaum2 lain yg kaya..melayu jrg ckp org cina kaya psl kroni/rasuah sbgaimana cm org melayu..biar org melayu sush x pyh hdup seng..

  ReplyDelete
  Replies
  1. kaya dengan rasuah n manipulasi kuasa kerajaan UBN?

   Delete
  2. Kau ingat pkr dap pas bersih ke? Buat demo mcm samseng jalanan terrorist tiada rasuah. Kau agak klau kau sekolah (hah tadika) tinggi ,,mana badut dan barua2 nya dpt duit. Klau ada intel pegi cari info yg tepat yg tidak beri rasuah. Ai tu sendiri sudah manipulate kepala hotak barua2 yg otak d lutut mcm stopa tuh..cermin muka sendiri

   Delete
  3. jika ada bukti pkr, pas, dap rasuah....buat laporan polis dan sprm......

   Delete
  4. Bhai 22.42...nmpk sngt lu marah umno sbb lu tak dpt mencari kekayaan dlm umno... Bhai,aku sndiri rak prnh rasa kaya wlupun aku pnyokong umno...namun aku tak prnh rasa cmburu kpd bangsa aku yg dpt kredit dari umno...bhai aku brsyukur dgn apa yg aku miliki..keluarga,sebuah rumah teres yg aku beli tak smpi rm100k(hutang) dan 2 bijik kereta(hutang)...alhamdulillah dgn rezeki yg Allah berikn...

   Delete
  5. bukannya marah ,,,juragan... tapi aku kesian majoriti rakyat melayu masih miskin ada yang tegar tapi pemimpin bermewah2an dan membazir sana sini tanpa batas... joli sakan!

   rakyat merempat terkial2 nak bayar bil air, api, telefon, gas dapor, tol dan macam2 lagi lah...

   tu tak termasuk belanja sekolah n pendidikan tinggi anak2 ..... pi klinik caj nya ambop1...

   dan lagi dan lagi ... tak la aku minta cincin 24 juta tu.....

   Delete
  6. KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

   TAK DAK ISU KA SAMPAI TERPAKSA UNGKIT ISU CINCIN YANG TAK DA BUKTI TU..MINTA LAH JAM OMEGA..KOT KOT KAK JIJAH NAK BAGI.

   KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

   JANGAN SEDIH..NANTI PAK STOPA BOLEH BAGI KAU ANON SPENDA PUTIH PUTIH MELATI KEBANGGAAN BELIAU..

   KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

   Delete
  7. anon 1.47 macamana cincin dari USA boleh sampai kpd kastam malaysia dan kepanerimanya jika tidak dipesan>

   penerimanya dulu pernah jawab yang dia beli dengan duit simpanannya sejak kecil lgi sampai 24juta kerana nak beli cincin!

   tapi akhir2 ni selepas bertahun peristiwa beli cincin, baru muncul tokey cincin yang menafikan cincin tidak pula dibeli... tapi ada besan bini PM nak tenguk pulak!

   mana satu cerita betul ni cai?

   Delete
  8. KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

   KENAPA TAK DIRECT JE ANON 2:06 TANYA TOKEY CINCIN,SAMAN JER TOKEY CINCIN KERANA TELAH MENGELUARKAN KENYATAAN PALSU..

   KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

   CERITA YANG BETUL CERITA SPENDA PUTIH PUTIH MELATI PAK STOPA..SEBAB SAMPAI KE LA TAK DIBUAT LAPORAN POLIS..WALAU BANYAK KALI DIGESA UNTUK MEMBUAT LAPORAN..

   KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

   WALAU TIDAK SEPUTIH SALJU, ASAL PUTIH PUTIH MELATI

   Delete
  9. aku sebuk la sekarang nak buat laporan polis... tunggulah lepas PRU13 nanti... kita TUBUH TRIBUNAL KHAS SKANDAL2 UMNO/BN ni secara rasmi dan terperinci...................

   Delete
  10. Bhai 02.06&02.24...sila dapatkn kisah benar tntng cincin tu...jgn jd burung kakak tua yg hnya meniru ckp tuannya...tak pasal2 kita dpt dosa...dptkn maklumat dari sumber yg benar...bhai klu pru13 ni msh umno yg menang...lu pnya tribunal lg 5 tahun lah..
   Masa tu keluar kisah rantai hrga rm100juta hmmm apa pun boleh bhai jnji sesuai kt pr

   Delete
  11. juragan .. pls don't under estimate the layman intelectuality.. maybe they have more information than you about this.....

   Delete
  12. Bhai mmng aku hrpkn sesngt yg diaorg boleh bg info dan bukti yg mnyakinkn... Bukan tuduhan yg tiada pangkal tiada hujung....buktikn...bukan sekadar hit n run

   Delete
 12. Hati2 skrg ni byk org xde identiti sendiri, pstu guna id palsu org untuk komen burukkan org..org xde maruah n hrge diri je slalu wat cmni, baling batu sembunyi tgn..tp jgn risau org skrg2 cerdik2 x pndai prcaye je ape yg tersurat

  ReplyDelete
 13. DEMI ASOBIAH UMNO SEMPIT!???

  Apakah MELAYU masih dikekang dalam paradigm dogma khurafat lapuk & berjuang atas dasar asobiyyah jahiliyyah?????

  RASULULLAH SAW untuk rahmat sekalian alam, berjuang untuk kesejasteraan manusia sejagat, bukan dasar perkauman untuk bangsa Arab Quraish saja.
  RASULULLAH SAW pertahankan hak asasi manusia & keadilan insan tanpa diskriminasi serta kezaliman,
  RASULULLAH SAW memupuk kasih sayang (mahabbah) dan persaudaraan (ukhuwwah) antara semua golongan dan kaum yang dihidup dalam masyarakat besar dan bernegara,
  RASULULLAH SAW amat prihatin dan cintai ummah seluruhnya sehingga diakhir hayatnya! “Menjelang akhir hayat beliau, Ali bin Abi Thalib melihat Nabi SAW dua kali menggerak-gerakkan bibir beliau yang sudah membiru. Maka Ali pun cepat-cepat mendekatkan telinganya ke bibir Nabi. Ia mendengar Nabi SAW memanggil-manggil, “Ummati, ummati…. (Umatku, umatku…).” Dengan memanggil-manggil umatnya “

  Redhakah Allah Taala kepada mereka2 yang menyalahi prinsip yang disyariati oleh Allah & Rasulnya!

  Perjuangan demi Asobiah atau Kemasyhuran : PAHALA ATAU DOSA?

  PAS tetap berjuang atas prinsip Islam melalui kaedah feqah yang dipersetujui. PAS bersama rakyat yang lain menolak KEMUNGKARAN UMNO/BN!

  PAS bersama PR dalam PRU13 dengan perjanjian tahalluf siasi.
  PRU13 .......... undi PAS dan PR kearah PERUBAHAN & KEBAJIKAN rakyat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kemungkaran pas kerana SEKOR parti yg penoh dgn hipocrasi. Assobiyah yg d pratik oleh pas dan d kelantan. Eventually assobiyah kelantan will dispersed from thin air...kapish...dan juga mereka juga pengikut syiah yg akan bunuh ahlul sunnah...yup thats what they are..syiahsss

   Delete
  2. umno tu mazhab mana yg tolak hukum qazaf dan hudud?

   Delete
  3. PAS ASSOBIYAH!!!!!!

   Delete
  4. Bhai 01.02...dap pula mazhab mana yg pas lbh takutkn dap dari janji Allah...knp pas tak buat hudud wlupun 23 tahun perintah...

   Delete
  5. dap tu bukan mengaku semua mereka "melayu islam" mana ada ada mazhab, solan ko ni ngok betul la!

   satu solan lg pun macam solan budak tak lulus PMR... nak laksaana aenakmen hudud negeri kena ada akta perlaksanaan hudud di peringkat perlembagaan pusat... bila negeri minta dibentang draf akta tersebut mahadey keluar surat warning .... UMNO yg dok sokong mahathir la yg halanginya secara tak langsung.........

   ko pu jika undi wakil rakyat tolak hudud dapat la saham "dosa" nanati......

   Delete
  6. Aku undi bn sebab
   dalam bn tak da orang gila
   macam lu

   Delete
  7. bhai 02.13...sbb itu aku tnya dap mazhab mana yg buat pas takut sngt dgn dap...bhai kelantan ada jabatan agama sendiri...mufti sndiri,ulama sndiri...yg pnting perkenan dari sultan yg mnjadi ketua agama negeri...bhai knp nik aziz prlu takut pada tun m, jika nik aziz lbh takut dari Allah...bhai cukup2lh mnjadikn umno atau pm jadi pnghalang kpd hudud....bila lagi nk syahid nk tegakkn hukum Allah...

   Bhai...apa cerita pulak bila ngan dap terus pas katakn hudud hnya 0.001% dlm islam, bhai knp hukum tu tak dinyatakn kpd tun m, serta rakyat sebelum ni...bhai knp pas keluarkn statemnt yg berbeza kpd dap...ada kh pas skrg berimamkn dap...itu yg aku tnya dap mazhab mana...

   Delete
 14. Go Johor go.Vote BN.demi mengekalkan tradisi rakyat Johor.Go Ghani go berjuang mcm Kiai Salleh masa dharurat dulu.Undi BN utk Johor.Pas pis pus isle tipu harus xdiberi peluang. Penjual kalimah Allah,pendokong kaum lut,peliwat dipuja pejyang islam tulen di benci.Pas pati spenda putih saiz xxxxl BUKAN pati Islam tp pati isle ala pas pis pus.

  ReplyDelete
  Replies
  1. rakyat johor nak bebas dari kekangan dan perhambaan umno/bn .... orang muda johor yg educated memang dah sedar........ cuba yang fanatik kebendaan tawaran umno hasil habuan dari tokey2 judi, enting, dll tu,,yg masih liat!

   insya Allah 15 hari ni mereka tu juga akan insaf dan berubah!

   pru13... undi PAS / PR!

   Delete
  2. Pru 13 aku tetap undi BN

   tak sanggup aku berketuakan
   ahli maksiat

   Delete
  3. ok la tuu..........

   aku pun ingin perubahan total ,,,,

   aku tetap undi PR ...

   tapi aku taknak kata pemimpin umno tu 'TERLALU WARAK" tidak seperti pemimpin PR yg kau tuduh tu....

   Delete
  4. Bla la
   berkias kias macam puisi

   Delete
 15. Anak muda johor berjuang sperti mana Kiai Salleh demi bumi johor dari anasir subversif Dapig,pkrgay dan pati isle penipu pas pis pus.Undi BN for johor dan selamat kesultanan Melayu johor dan jajahan takluk Johor DT.Hidup johor.Nyah pendatang asing dari mencemar cara hidup johor.Vote BN utk Johor.

  ReplyDelete
  Replies
  1. itu kia salleh...

   yang ko berjuang ni seperti kiai salleh ke?

   ko ni tanpa fulus mana mau berjuang!

   merenget adalah.....

   ko ni cakap besar nak halau pendatang asing konon najib biarkan bangla dengan indon penuh dijohor tu ko buat apa?
   penduduk melayu asal johor dah tinggal berapa percent sekarang hasil "pembangunan hartanah & perumahan" UMNO/BN tu?

   yang najib, muhyidin, ghani.. jual pasir, kemudian tanah KTM ke singapura tu... apa ko tak nampak?

   pooraaaaaaaaaah "melayu umno" johor! Tabek Salahuddin Ayub & pejuang2 rakyat Johor!

   Delete
  2. Jeritlah sekuat hati
   aku tetap undi BN

   Delete
  3. Bhai 01.50...berapa bnyk bangla ngan indon di selangor,pp,kedah dan kelantan(kelntn ada pekerja asing ke...org sana pun g negeri lain cari kerja)yg kerajaan pr hntr balik...dan berapa bnyk pati yg ditngkap waktu nk masuk 4 negeri ini....bhai jgn suka2 utk jd bodoh kerana politik...lu pasti tahu kerana mereka dtg kenegara kita...bhai lu snggup jd pekerja kontrak..lu nk anak lu jd pekerja am, lu nk ank perempuan lu jd amah...

   Bhai...lu tahu kenapa kerajaan kita TERPAKSA jual tanah ktm disingapork...lu ingt kerajaan singapork berdiam diri dgn warisan melayu di sana...bhai klu pr yg menang lu ingt dap akn pertahankn warisan melayu...lu fikirlah bhai...

   Delete
 16. Mana Video baru ni,tak keluar lagi,cerita pendek je takkan belum siap,kalau Gomo tak tipu mesti ada episod sambungan kisah terkam dsai tu..

  ReplyDelete
  Replies
  1. PELAKON, PENERBIT, PENYEBAR FITnahH VIDEO SEX UMNO/BN

   MODAL BASI UMNO/BN & SB POLIS DALAM KONSPIRASI JAHAT MEREKA TERHADAP KUASA RAKYAT!

   Delete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!