PANAS! ANAK SYARIKAT KERAJAN NEGERI SELANGOR JERAT KHLAID GAGAP?

Apabila Chua Tee Yong mendedahkan berhubung skandal Talam di Selangor, Khalid Ibrahim mula menggelupur dan mengugut untuk menyaman Chua. Namun sehingga kini telah lebih enam bulan berlalu tidak ada sepucuk surat peguam pun apatah lagi surat saman yang dihantar oleh Khalid Ibrahim kepada Chua.

Kemudian Khalid Ibrahim berkata beliau akan membentangkan kertas putih bagi menjelaskan isu Talam. Akhirnya kertas putih yang dibentangkan membongkar satu lagi episod baru.

Kertas putih yang dibentang Khalid memerangkap atau membuka pintu untuk siasatan lanjut dan meletakkan kedudukan Khalid dalam keadaan serius berikutan penyalahgunaan kuasa beliau sebagai MB dalam penyelesaian hutang Talam.

Penyalahgunaan kuasa dan penipuan fakta semasa membentangkan kertas putih berkenaan telah disahkan sendiri oleh Kumpulan Hartanah Selangor Berhad (KHSB) kepada Bursa Saham pada 20 November 2012.

Pengumuman kepada Bursa Saham oleh KHSB jelas memperlihatkan dengan nyata bahawa anak syarikat kerajaan negeri itu tidak dapat lagi bersekongkol dengan MB dan menanggung dosa dalam penyalahgunaan kuasa serta manipulasi harta rakyat Selangor.

Kesalahan dan penipuan yang dilakukan MB tidak dapat lagi dirahsiakan oleh KHSB dan mengumumkan penyiasatan awal kepada Bursa Malaysia untuk pengetahuan pemegang-pemegang saham KHSB.

KHSB telah melantik juruaudit bebas AKN ARIF yang merupakan sahabat kepada Raja Idris dan penyokong kuat Pas untuk mengaudit transaksi penyelesaian hutang Talam yang dilaksanakan oleh Khalid Ibrahim.

Daripada siasatan awal juruaudit ebbas tersebut dan seperti yang diumumkan oleh KHSB, terdaat banyak keraguan dan pelanggaran undnag-undang dalam transaksi tersebut. Lebih mengejutkan laporan juruaudit AKN ARIF bertentangan dengan pengesahan dan endosmen oleh KPMG yang dilantik oleh Khalid untuk menyediakan kertas putih berkenaan yang jelas untuk mengaburi mata rakyat Selangor untuk menutup salah guna kuasanya.

Hasil daripada laporan yang bertentangan oleh juruaudit bebas yang dilantik oleh KHSB, Khalid Ibrahim dan juruaudit KHSB (Ernest And Young) telah mengundang Suruhajaya Sekuriti dan SPRM membuka kertas siasatan bagi melindungi kepentingan pemegang saham KHSB serta harta rakyat Selangor yang hampir mencecah RM 1 bilion.

Penipuan fakta semasa membentangkan kertas putih tersebut adalah sesuatu yang dijangka banyak pihak bagi melindungi kesalahan penyalahgunaan kuasa Khalid sebagai MB dalam isu hutang Talam. Lebih mengejutkan apabila fakta siasatan awal juruaudit bebas yang dilantik KHSB,AKN ARIF yang mengesahkan penipuan Khalid Ibrahim diumumkan untuk pengetahuan rakyat Selangor oleh KHSB sendiri.

Baca seterusnya di SEL13.com

16 Responses to "PANAS! ANAK SYARIKAT KERAJAN NEGERI SELANGOR JERAT KHLAID GAGAP?"

  1. Kau tulis panjang-panjang benda faktual.....orang Umno tak kan paham. Cuba kau mencarut, baru dia paham.

    Bukan semudah itu nak jerat Khalid, umur tak sampai 35, dia privatise Guthrie PLC di London Stock Exchange.
    Orang lain bungkus pada 1998, Guthrie naik mencanak.

    Dia boleh bungkus Chua Tee Yong dan bapak dia sekali dalam kain cadar bertompok air mani, buang kat sungai batu pahat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kejayaan Guthrie Raid tu Khalid menumpang nama saja. Semak balik fakta

      Delete
    2. Hei ngok..., jangan pula nak cari nama (populariti) atas usaha seseorang. Lu pernah dengar tak 'Dawn Raid'. Bagaiman operasi tu dilaksanakan. Masa tu PM Britain Magaret Tatcher dan PM Malaysia masa tu Tun M. GET YOUR FACTS RIGHT you moron!! Jangan jadi lembu punya susu, sapi dapat nama.

      Delete
    3. Ya betul, Madey PM masa tu, tapi kalu harap kepala otak Madey, Guthrie sure bungkus macam Renong, macam UE dan bermacam-macam lagi yang sudah bangkrap.

      Madey la celakawan yang meletakkan M'sia dalam bahaya yang amat besar pada 1998.

      Celakawan- right word to describe Madey

      Delete
    4. Mahathir yang meletakkan bahaya pada 1998??? Ko buat lawak ape??? Idea Tun Mahathir pada 1 September 1998 la meletakkan ko masih bernafas dengan senang kat Malaysia sampai sekarang ni tau tak BAHALOL.....!!!!!!!!!

      Nak harap Mat Liwat???? Rasanya dah jual negara pada Soros dah....

      Liwatman- hanya ijazah am pengajian melayu je....

      Delete
    5. Kau terlalu banyak baca "propaganda material" Madey.

      Sebetulnya, kesemua negara Asia yang terjerumus ke dalam Asian Financial Crisis 1997 TELAH REBOUND pada FEBRUARY 1998.......Ini ekoran lawatan William Cohen (SU pertahanan Amerika) ke rantau ini membawa perutusan dari Bill Clinton. Clinton cakap "WE ARE WITH YOU".
      (Kau boleh check chart index-index saham Korea, Indonesia, Thailand , Singapore dan Filipina , masa itu CI rebound dari 600mata ke 1000mata)

      Tapi tiba-tiba, Madey buat hal.....dia tak puashati dengan Nuar,....Apa saja Nuar buat, dia halang. Enam bulan KLSE jatuh macam tahi akibat kerenah Madey, tuduh soros, tuduh nuar, tuduh US, tuduh Yahudi. Tuduh segala-galanya kecuali dirinya sendiri.

      Aku percaya Allah lanjutkan usia Madey supaya dia boleh dikenakan balik oleh Nuar yang sebenarya DIFITNAH.

      Delete
    6. Yang aku tahu..mat liwat yg rapat dgn soros..yg punca ekonomi jatuh ketika itu..Mat liwat tnggu madey surrender jika tak mampu tackle balik ekonomi spy dia dpt jadi pm segera..malangnya dia ada kes liwat....

      Delete
    7. Bodoh btul kau ni. Tgk org bagi komen ko pun gatal nal bg komen. Dah la fakta hujung pangkal pun x tawu. Kalau ko nak tawu Tun M yg jadi hero selamatkan syarikat gutrie tu drpda krjaan british sebaik saja beliau jadi PM. bukan stakat tu ja. Holden hope dgn sime darby skali tun slamatkan. Baca balik fakta 'Serangan Subuh di London' jng jadi mcm anjing sesat. Menyalah je lebih tapi taik penuh kat juburi dia...hahaha....

      Delete
    8. Madey jual nasi lemak boleh lah, benda lain hancuss

      Delete
  2. sial..saya rakyat selangor bayar cukai pintu dan cukai tanah ...untuk tanggung hutang talam ka?..bukan untuk bangunkan infrastruktur negeri selangor...menyensal undi PAKATAN RAKYAT dulu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kau biar betul......Talam Corp heading for bankruptcy, so Khalid restructure Talam punya hutang........supaya kerajaan dan rakyat selangor tak rugi. Cuba tanya Chan Ah Chye, towkay Talam. Cuba tanya SC....SC strict, tak bagi chan punya.

      Yang berjinak dengan Talam sebenarnya ialah seekor Toyol berupa manusia. Habis dia gondol hutan simpanan negeri selangor.

      Sekarang ni nak bunuh orang dah susah......tak ada hutan nak letupkan mayat, terpaksa buat kat Pahang

      Delete
  3. Masalah Talam adalah legasi BN semasa memerintah Sngor. Tak caya? cubalah rajin sikit selidik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Talam memang legasi BN, tapi BN takkan nak bailout Talam yang bermasalah dengan duit rakyat. Siap guna strategi round tripping, bila dituduh begitu melenting tak tentu pasal si Khalid gagap. Tapi memang betul pun buat round tripping....

      Delete
  4. Siapa Talam? Dulu Talam adalah syt kesayangan UMNO-MCA yg diberikan 4259 ekar tanah oleh BN sngor. Talam tidak pernah membayar cukai & premium tanah kpd kjaan BN Sngor, malah tanah2 tersebut dicagarkan kpd bank utk berhutang krn Talam menghadapi masalah kewangan yg teruk.

    Akhirnya apabila Pakatan memerintah Sngor, hutang2 itu terpaksa diselesaikan oleh Pakatan. umno cuma pandai meninggalkan masalah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harimau mati meninggalkan belang, Umno mati meninggalkan tahi.

      Delete
    2. Khalid mampus meninggalkan bas mewah buat punaisihat...

      Delete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!