PANAS BERAPI! BETUL KE PROTON NAK TINGKATKAN KUALITI?


TEKNOLOGI terkini dan rekabentuk canggih pastinya menjanjikan kualiti terbaik daripada jenama Nasional, Proton.

Dalam pasaran sekarang, pembeli dipujuk oleh banyak pembuat dan penjual motokar dengan semuanya menjanjikan spesifikasi tinggi, rekabentuk terkini dan citarasa unggul di samping perkhidmatan selepas jualan yang tiada tolok tandingannya.

Hakikatnya, persaingan yang sengit menawarkan puluhan pilihan dalam setiap segmen pasaran dan hanya model yang terbaik mampu mendominasi pasaran tambahan pula jika perbezaan harga antara produk semakin mengecil.

Proton sedar bahawa kualiti merupakan masalah yang membelenggu jenama tersebut sejak sekian lama.

Persepsi atau realiti? Yang pastinya sebahagian besar pasaran meletakkan Proton sebagai jenama yang dibeli atas dasar harga dan bukan atas dasar keinginan.

Sekiranya mereka gagal meningkatkan kualiti dalam masa terdekat, jenama Proton mungkin terus berada di tangga atau tempat tercorot dari segi kedudukan dalam minda pembeli.

Ini akan menghalang syarikat kereta nasional ini daripada meletakkan premium terhadap hasil kejuruteraan tempatan.

Dengan kilang kereta terbaik mengeluarkan kenderaan yang hampir sempurna setiap kali, Proton wajib mengejar tahap kualiti global yang meletakkan tahap kecacatan 0.1 bagi setiap kereta ataupun satu kecacatan dalam setiap sepuluh kereta yang dihasilkan.

Baca seterusnya di Perak Today

126 Responses to "PANAS BERAPI! BETUL KE PROTON NAK TINGKATKAN KUALITI?"

  1. umno ni mmg celaka harbi n mcm babi..kereta proton xde kualiti n jual mahal pd rakyat....mana ada pemimpin umno harbi yg guna proton..hanya ahli umno yg makan taik sahaja beli proton..

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu dah tau mahal x payah beli proton TP kau pakai SAGA BIKIN KAN.. sakit ati

      Delete
    2. Kau bodoh ke bangang? Dah sah-sah kereta rasmi Kerajaan Malaysia Proton kan bodoh? Perdana yang PM naik tu semua apa? Bebal.

      Delete
    3. memang celaka la ayat kau ni. sedap2 kata org makan taik. kalo anak branak ko pakai proton, maknanya anak branak ko makan TAIK!

      Delete
    4. Hah..hah..pemimpin pembangkang pakai proton ke? Nak mengata pun agak2 le

      Delete
    5. Nizar tokong mb perak dulu order camry 2 dozen bedak2 kat exco dia apa cita.....tongong punya pencacai fuckatan harbi ptuih....

      Delete
    6. kalau xde kualiti aku xleh cucuk vios,city n bmw dgn rase stabil skali tau dgn lotus handling,setakat 180kmh still rase stabil dr dlm xrase laju wlupun tgk ktr luar dh laju sgt dh.200kmh-220kmh pun xde hal la,bukn aku nk ckp bab laju tp performance proton n handling not bad la,itu pun nama kualiti jgk bai..ini orang mcm cina yg x nk ngaku kualiti kereta proton sehinggakn sggup puji hyundai n kia kaw2,smpai ckp kete mlysia semua xboleh pakai..sbnrnye dia nk ckp pngurusan proton yg cboleh pakai sbb org atasan semua melayu dan xramai cina keje kt proton,tu je n kau pun dh terikut2 nk maki proton kan..

      Delete
  2. Aku tak tau la...tp pengalaman aku membeli 3 kereta Proton cukup buat aku....Design cantik tp kualiti tiada bg aku la. Kawan aku beli tetiba cermin berasap. Abg aku pakai gear box problem. Bonet aku boleh terkopak tepinya. Bunyi tayar bising, power window out, Skunk ni dia kata power window warranty sampai forever. Tak boleh ker warranty untuk rakyat Malaysia ni lebih dari kete lain dan tak byk soal? Kalau betul salah manufacturer terus je tukar. Dan aku cabar proton untuk tukar kete baru bg ket RAKYAT MALAYSIA BELI yg ada major defect Which i doubt mereka akan buat camtu! Ntah la bila la Proton nak belajar yang skunk ni consumer tak begitu patriotik nak support kete malaysia. Dulu aku semangat nak support kete Malaysia tetapi masalah kembali pada aku. Bygkan la kete mati tgh highway bersama anak kecik. Wpun kete lain ada juga yang rosak tp claim warranty dia amat mudah dan tak byk soal. Tukar ni, yg lain rosak, tukar yg tu lak yg ni tecabut. 3 kereta proton cukup bg aku. Infact Myvi is better. Aku rasa attitude pekerja proton sendiri yang terlalu tak amek kesah. Ini pandangan peribadi aku. Apa pun Tun M cakap bg aku dah tak percaya ttg kualiti proton. Aku nak support kete Malaysia yg pertama ini dah tawar hati. Baik aku support kete Malaysia Myvi (aku tak beli pon tp kene beli aku akan buy Myvi) ini pandangan n choice aku. Aku taknak travel bersama famliy dalam keadaan merbahaya!! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. AKu harap TOP MANAGEMENT PROTON BACA KOMEN AKU!!!!! PLS...PLS...PLSS MAKE A QUALITY CAR AND RELIABLE AND SIMPLER PROCESS FOR WARRANTY CLAIM!!!PAYAH SANGAT KORANG NI!!!!

      Delete
    2. Ikut apa cara kau pakai juga bro. Kalau kau pakai BMW sekali pun kalau kau jaga macam haram pun tak boleh juga. Cuba kau servis ikut time, Jaga tayar tu semua. Mesti takda problem. Aku pun pakai proton juga, Aku jaga kereta aku, Sampai sekarang kereta aku takda masalah pun.

      Delete
    3. aku baru beli exora....lepas tiga minggu dia buat hal tengah jalan dia tiba tiba mati enjin....terpaksa pangil tow truck...sial.

      Aku pun rasa attitude pekerja...gaji nak besar,kerja entah mana.

      Delete
    4. MMG BTL APA YG KRG CKP NIE, WAKTU AKU PAKAI WIRA DULU PUN BYK PROBLEM SGT. POWER WINDOW SELALU ROSAK, AIR-COND PROBLEM TAPI BILA AKU TUKAR KEPADA KERETA PESONA AKU PUAS HATI SEBAB MMG DAPAT LIHAT KUALITI KERETA PESONA INI DGN ENJINENYA COMPRO YG TAK BUNYIBISING, AIR-COND YG TERBAIK SEJUKNYA, POWER WINDOW PUN MASIH OK LAGI WALUPUN DAH 5 TAHUN AKU GUNA.

      Delete
    5. @MAT....mmg aku jaga semue tu....beli2 je air dah masuk dalam lampu belakang...tanya pusat service dia kata claim la kat Glenmarie....abih aku gi kat ko ni ko takleh buat ke?? Itulah pengalaman aku dan kelaurga aku pakai proton. So cukup2 la aku dengan proton. Ini pndangan peribadi dan pengalaman aku pakai proton itu je. Lain aku tak tau.

      Delete
    6. Aku pakai 2 satria, 1 wira....lampu depan tercabut, aircond tak sejuk, power window....kawan aku pakai wira beli seminggu power window terbakar...kami yg dalam kete bergegas keluar, Abg aku pakai Waja Renault gear box rosak, Jiwan aku sebelah rumah pakai Savvy gearbox juga, so mmg proton akan kata kete skunk tak cam dulu, but i have learned my lesson. Support kereta nasional 1 semua family aku beli proton but end up cost us more. Baru2 ni kawan adek aku beli satria R3, brek failure. So nak cakap apa lagi?? Pengalaman aku dan sekeliling tidak menggalakkan aku pakai proton sudah dan attitude staff proton dorang tak kesah kalau aku tak beli kereta proton sbb dorang tau mmg boleh jual juga....So dia tak kesah kehilangan aku sorang sebagai customer. Dia tau govt backup dorang punya dengan naikkan harga kete asing. Aku beli juga kereta Nissan and Ford. Mmg mahal sket but Alhamdulillah sampai skunk tak der masalah. And Ford offer 5 years warranty parts and labor. Adek aku pakai Myvi after 7 years still takder problem. Baper byk orang complaint proton punya kualiti but proton tak kesah pon mereka masih seperti itu juga. So nampak sangat dorang bukan kesah sangat pasal customer complaint. Aku gi service nissan yg greet aku manager dia bila aku nak claim warranty. AKu impress sbb senang sangat prosiudr dia. Dia kata dia akan check and tgk kalau salah manufacturer dia akan ganti. Bukan suh aku gi glenmarrie. Aku tak tau la korang tp setakat ni yang rapat ngan aku pakai proton semua dalam masa 3 tahun merungut!!Bila tukar Myvi aku tak jumpe lagi la orang yang rapat ngan aku merungut. So kalau proton tak nak layan aku....buat apa aku nak tolong dia. Aku sayangkan Tun M. Tp untuk ini aku tak nak dengar nasihat yang ini. Bg aku dia sorang je rekemen n harapkan bulan jatuh ke riba. Staff proton tak kesah semua tu. Janji dorang keje ada gaji ada elaun dan OT. sekali lagi ini PANDANGAN DAN PENGALAMAN PERIBADI AKU. AKU TELAH LETAKKAN NOKTAH DENGAN PROTON SBB PROTON LETAKKAN NOKTAH ITU TERLEBIH DAHULU!! MAYBE ONE DAY AKU UBAH FIKIRAN TETAPI BUAT MASA INI AKU DAN PROTON MUNGKIN TIDAK!!

      Delete
    7. Bila service center jarang buat claim, manufacturer tak tahu yg dia kelaurkan kereta byk defect...prosidur untuk claim bg service center mungkin payah and lambat untuk dia dapat blk barang. So tu yg manufacturer ingat dorang kuar kete ok je. Cuba buat simpler process and warranty claim tak cakap byk songeh. Sure berlambak warranty claim n HQ tau yg orang punya masalah.

      Delete
    8. Ada top mgmt proton ke akan amek komen kat Blog lu bro parpu?? Kalau ada minta la dia tunjukkan kat BOD and staff dia!! ini lah luahan hati customer proton. Perspesi negatif saya sbg BEKAS PENGGUNA PROTON!! HARAP DIA TGK LA dan TUNJUKKAN KENAPA SUSAH SANGAT PROTON NAK BERSAING!!

      Delete
    9. selagi proton dikuasai oleh ketua2 lanun umno, selagi itu proton curut... berbanding kia, hyundai dari korea yg orang politiknya tak campur tangan dalam tadbirurus & kewangan syarikat2 negara mereka spt malaysia....

      pru13..seluruh rakyat patriotik tolak umno/bn... selamatlah PROTON!

      Delete
    10. wahai anon 9.58 ko kata keta proton tak berkuaitikan tp kenapa ko beli sampai 3 buah masa ko beli sebijik keta tu ko tak tau ke yg proton tu tk bagus??/klu ko tau napa ko tambah lg 2 biji....bkn tu bermakna ko puas hati dgn keta proton sbb tu ko tamba lg 2 kan..klu ko dah tautak bgs napa ko tambh lg 2..takkan lah ko blh kuarkan 3 buah keta serentak bro mmg tak logik lah

      Delete
    11. @ Kelly eng.... 1 terpaksa beli proton sbb masa tu Takder lagi Myvi... 2, gaji kecik proton je mampu kete lain mahal baru nak start keje...3. Ingat beli kete baru tak byk masalah rupenye sama sahaja masalah ngan kete 2nd hand. 4. Sbb nak support kete Malaysia... 5. Bukan beli serentak - macam aku kata beli kete aku, adek aku beli, wife aku beli (masa tu belum jd wife lagi baru awek sbb tu je kete mampu milik)abang aku beli,jiran aku beli...kami semua baru start keje 6-Ingat PROTON jaga customer dia...rupenye tidak... 7. Masa tu kami baru je mengenali dunia permotoran so tak byk sangat tau pasal kereta...8 - Design mmg cantik tapik performance wise tak sama dan lain lain lagi yg boleh dilistkan.

      Delete
    12. Saya tak kutuk proton...SAYA SAYANG PROTON SBB MADE IN MALAYSIA TAPI SAYA MINTA MEREKA BERUBAH BETUL2 JANGAN JANJI TINGGAL JANJI SAHAJA. MAsa savvy keluar first batch aje dapat certified TUV (saya rasa company dari German untuk certified kereta berkualiti) pastu dah takder dah...napa tak teruskan??

      Delete
    13. Salah sorang anak buah saya pakai wira. Dia bagtau tdk byk masalaah. Wira tu bg pd bapanya skrg dia pakai waja pula. Tak dgr komplen lak. Anak buah saya ni mmg byk bersyukur dgn apa yg ada. Saya sayang pd dia sbb ada bela dia semasa kecil. He is a gud kid. Saya ada 23 anak2 buah. Lovely.

      Delete
    14. Banyak masalah Proton disebabkan vendor yang manufacture component atau alat ganti tiada quality.apa pun setelah pengambilalihan oleh DRB kita harap quality akan meningkat.inshaallah.

      Delete
    15. Lembu atas ni cerita mcm salesman Produa je, cara die citer tu pembohong.. macam mana Power window boleh berasap, power window pakai relay, 12VDC, ada fius, bukan pakai petrol..BODOH oii jgn sebarkan fitnah lah macam pencacai anjing Anuwar yg suka burukkan benda yg baik.. last2 lari sembunyi kt Kedutaan Turki.. kah..kah..

      Delete
    16. Kete dia sebijik je power window guna petrol wakaka......lawak.....lawak....

      Delete
    17. haha..xreti psl kete lps tu create cerita dan ini mkn dia..kan dh kene..aku pkai proton rileks je..minor2 tu ade la tp kalau ko betul2 tahu jage kete jge pantang kete xde mslh pun pakai proton..sbnrnye proton br lebih sedap handling n performnce dia..sblum nk citer cr info dulu der...bwk2 kenal dlu bebudak yg pakai campro,cps atau cfe,jgn kau kenal dgn geng2 pkai wira,waja 4g18 tu semua mmg la cerita psl kutuk proton je sbb tu kete lame,proton belum improve lg masa tu..gua berani ckp der,suspension mac pherson tu adalah antara yg terbaik der..

      Delete
  3. Parpu...brapa ramai yang pakai Proton?

    Wow..mesti semuanya ahli UMNO...Kat UK pun ader..Australia pun ader..

    Cayalah..... beruk kat atas tuh pandai buat kesimpulan...

    Yang korang hangin sangat ngan Proton apsal....pilihan ditangan anda...Brasa banyak duit belilah keter mahal. Jgn beli keter Proton...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah. Kutuk proton bukan main lagi, tapi kat rumah dia? Hah kau semua kereta Proton. hahahahahaha.

      Delete
    2. JGn la kutuk kete PROTON patut sayang kat company ni tp nak tunggu dia berubah adoyai!!! Aku rasa patut letak blk Japanese masa mula2 proton keluar dulu. Aku dengar masa mula2 PROTON beroperasi, Supervisor dr JEPUN yang make sure everything ok baru lulus. Maybe Malaysian ni jenis perangai tak kisah... QC dan Production mmg tak sehaluan. QC jaga kualiti, Manufacturing nak kejar output. These two lines mmg selalu bergaduh but what ever it is semua kejar matlamat but i hope production ensure dia punya output berkualiti. Jgn main hentam keromoh je. Selection process of ppl kene betul jgn main amek je....Attitude orang lama perlu dimatikan!! Attitude tak kesah dan proton akan terus dibantu kerajaan...so takyah worry kalau kene VSS pon orang yg masuk dulu kene keluar...orang lama tetap kat situ juga...so bila budak baru masuk dia akan belajar cepat yg negatif tu ngan orang lama. Engineer lak baru graduate....nak cakap camner ngan orang lama....sure orang lama sound balik...."ko tu baru setahun jagung jgn nak berlagak nak ajar aku...dah diam engineer tu" hahahahahah nak ubah camner lagi??

      Delete
  4. Proton ni KERETA KOMPLOT!

    Proton dimiliki Syed Mokhtar DRB.....yang juga memiliki Honda , Suzuki, Audi , Volkswagon , Citroen, etc, etc ,etc,etc

    Dia taruk harga tinggi bagi Proton SUPAYA DIA BOLEH TARUK HARGA KERETA LAGI TINGGI BAGI KERETA IMPOT YANG DIA JUAL! Untung tahap towkay Babi, kat 50,000 setiap biji kereta!

    Dia bagi alasan......melindungi kereta Nasional! Nasional apa? Rakyat Malaysia tak memiliki 1 saham Proton pun.

    Proton ni ibarat anak cacat yang diperagakan supaya dia dapat balun kita bila kita beli Honda, VW ,Audi etc.

    Semua ini berjalan dengan restu MITI....Stopa dan Mukriz yang mengawal harga kereta di pasaran......KESIAN RAKYAT MALAYSIA

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa kena mengena kereta dengan politik???????????
      rakyat malaysia sendiri pun tak boleh diharap asyik nak mengondem kereta buatan sendiri nak harapkan apa orang luar

      Delete
    2. anon 9.10 ko nie btl2 punye bengaplah yg ko nak campurkan politik n proton napa....aku kenal sangat dgn org mcm ko nie kutuk bkn main tp fmly ko semua guna kete proton jgk kan...tak payah nk belakon sgt lah...

      Delete
    3. Setan belaan DAP tlg fitnah banyak2 kt Syed Mokhtar Al-Bukhari. Wei setan, DRB baru ambik Proton berapa hari sja.. ko ingt ti bapak ko punya company ke nk jual keta timbang KATI dgn KILO.

      Wei anjing PR, ko pegilah suruh DAP bukak kilang keta, aku nk tgk keta jenis apa yg Cina Haram ni boleh buat. Ko ingt UMNO ni dewa ko boleh control politik smpai tuduh semua yg buruk tu kerja UMNO???!!
      berjaya buat enjin power turbo cc kecik anjing2 mcm ko tk ckp itu kejayaan UMNO??

      Anjing PR, korang ni mcm bangkai.. busuk dn tk berguna. Bila ada merosakkan org lain!!

      Looser Pakatan Haram!

      Delete
  5. bila sebut proton je sebelum ini semua pasti akan bercakap perkara yang sama...
    beli je proton tak sampai seminggu ada je rosak..
    itulah yang selalu didengari dari orang ramai...
    tetapi kenyataan ini ternyta salah bila preve keluaran proton menunjukkan kualiti serta reka bentuk yang sangat menarik..
    ianya juga mendapat tempat dan kesukaan diantarabangsa..
    ini bermakna proton sudah mula mengeluarkan kereta yang berkualiti serta reka bentuk yang disukai ramai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. MMG BTL APA YG KAU KATAKAN INI KEJORA MALAM PREVE MMG YG TERBAIK SETAKAT INI DGN DESIGN DAN POWER KERETA PREVE ITU SENDIRI LEBIH HEBAT DARI KERETA KELUARAN LUAR NEGARA. SO AKU YAKIN PROTON MMG DAH BERUBAH DAN MENUNJUKKAN KE ARAH KECEMERLANGAN DARI PEMBUATAN KERETANYA KINI. SYABAS PROTON.....

      Delete
  6. Harap harap DRB HICOM mean Busiess regards to Proton and walk their talk with flying colors..sebab CEO dan Management staff PROTON sebelum ni semua nya poyo poyo je (Bodoh pulak tu)...Staff kat HQ punya lah ramai tak tahu buat kerja(TOP HEAVY)....staff yg DRB tak suka pulak tu, tak nak berhenti henti lagi....dia perasan dia di perlukan sebenarnya DRB tak boleh buang staff sesuka hati(janji pada Govt).......Tolong buat satu kereta RAKYAT - Kalau Lancia/Nissan boleh buat kereta murah dan bagus...PROTON mesti boleh buat....Dealer Dealer Proton semua dah nak mampus dah sebab kena bersaing dgn PROTON sendiri.....gila punya keja....untung bersih dealer satu kereta less than RM1000 (sebab persaingan punya pasal)................

    ReplyDelete
  7. jauh lebih bagus dulu dan sekarang mmg berkualiti dan modal yang menarik harga murah dan mampu dimiliki oleh semua golongan masyrakat

    ReplyDelete
  8. Proton lebih bagus?

    Jika anda diberi pilihan secara percuma, antara proton exora dan toyota wish, yang mana satu anda pilih?

    Mengapa itu menjadi anda?

    ReplyDelete
    Replies
    1. TOYOTA WISH!!! SBB KUALITI TERJAMIN!! hahahahahah

      Delete
    2. Ini lagi satu dalil membuktikan proton itu tidak berkualiti.....

      Thanks anon 10:18pm

      Delete
    3. aku akn pilih proton exora sbb aku dah guna kedua2nye nama jer gah toyota wish tp mcm haram panas bila org ddk kat sit belakang...exora lak selesa n sampai belakan g ade aircond...guna logik bila nak bezakn cuba dulu bru blh ckp...jgn disebab kan proton kete malaysia korg nak kutuk mati2yan jgn campurkn politik dgn proton lah ngok

      Delete
  9. Baru angkat preve.. ada skit problem.. telan ajelah pasal dah jangka.. nak buat camner.. merc dah ada..honda dah ada ..beli sebiji untuk anak g kolej. Dan tanda sokong malaysia .. negara tempat aku berpijak.. apa nak kire sangat dengan rezeki Allah bagi.. kalau beli barang dapat yg tak elok tu mungkin puncanya tak halal kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai yang beli PROTON akan cakap bila ada defect... ALA STANDARD LA PROTON!! heheheheheh

      Delete
    2. Respect lu bro...Anon 10.08pm....pandai nak hidup. Semoga kehidupan anda sekeluarga dirahmati dan diberkati ALLAH. Waullahu'alam.

      EVLee

      Delete
  10. selagi proton dikuasai oleh ketua2 lanun umno, selagi itu proton curut... berbanding kia, hyundai dari korea yg orang politiknya tak campur tangan dalam tadbirurus & kewangan syarikat2 negara mereka spt malaysia....

    pru13..seluruh rakyat patriotik tolak umno/bn... selamatlah PROTON!

    ReplyDelete
  11. Maaf lah tuan,saya tak pakai kereta proton.Saya tak tahu pun maasalah kete malaysia ni.kereta proton ni dia orng buat teksi je.

    ReplyDelete
  12. yg kata buat kete sendiri tu satu pembaziran sapa ye... anon atas boleh tolong jawap parti mana.. sekarang tetiba nak selamatkan proton plak... cakap tak serupa bikin.. anon atas ni tak cadangkan ke naik unta lagi baik

    sory termasuk bab politik plak.... sbb anon atas ni la

    ReplyDelete
  13. Betul. Proton kena tingkatkan kualiti. Management tu bagi elok2.
    Tp sepanjang 5 rahun naik persona tadak la masalah besar pon. Cuma prob power window driver. Kawan aku beli persona sama waktu time aku beli. Tp dia baawak anak kecik. Cara dia bawak pon ada isu. Kalau banding keta dia ngan keta aku jauh beza.
    Aku tgk keta import lain pon byk jugak masalah. Keta import yg tara2 proton la. Jgn dok banding ferrari ngan proton plak. So kesimpulan aku sama ja keta apa pon. Tp proton kena la tingkatkan lg kualiti tu. Jgn dok goyang kaki ja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu saya pandu honda pon ada masalaah power window. Pakai dlm setahun gitu laaa. Klau htr service mahal ya rabbi. Flicker kunci pon mudah patah. Nak order yg baru mgambil masa jadi ikat dgn dawai. Ada juga kami rasa kurang puas hati dgn honda ni TP enjin mmg bagus so pandang cipi aje hal lain. Tak bagus byk komplen. Klau kita susah org lain lagi susah.

      Delete
  14. pukimak punya umno..proton dh berpuluh tahun pun still buat kereta mcm celaka...mujurlah teksi diwajibkan ambik proton...kalu tak dh lama proton mampus...hidup pun menyusahkan rakyat malaysia...mcm umno jugak..mampos lagi baik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg ko ni kutuk lebih kenapa???klu ko tak suka proton tak yah lah pakai xde sapa pun yg paksa ko...bangsa mcm ko layak beli keta buatan nik aziz je..keta kuda tua

      Delete
    2. Alah anon haram ko cakap lebih entah2 ko sendiri tengah guna kete peroton kn

      Delete
    3. tu sebabnya marah sangat...

      Delete
    4. Hahaha 11.46 u make my day. Hehehe. Kreta lembu yg benarnya. Hahaha

      Delete

  15. kilang kereta dah ada, enjin sendiri punya tadak, sebab itu harga mahal. lagipun design tak berapa nak cun (dari kacamata orang lelaki).

    lagi satu, kalau kereta proton dieksport ke luar, kualiti kereta, design & harganya lebih baik dari model yang dijual kepada orang malaysia sendiri.

    bagaimana kedudukan PROTON kalau nak bersaing didalam BSKL nanti.


    ReplyDelete
  16. u pay nut u get monkey

    ReplyDelete
  17. Ekekeke aku lawak bace ape org anti proton ckp....tapi yg buat aku pns drng sndri pakai proton....siap bikin nya.....mane x jahanam kerete tuh? family aku dh pakai proton dkt 20 thn sjk saga awl2 klr...ok aje....xdk ape mslh pun....nak tau knp? sbb korang lenjan kereta mcm babi tau x....ko pakai BMW pun ko lenjan cm nak ram jahanam gk sial oi.....power windows mmg tuh je prob die...bnd len xdk....waja dh 11 thn pakai...first model ok je smpi skrng....prob stkat PW jela....bnd len tip top smpi skrng running smoothly....aku xnmpk ape mslh proton....bru2 nie kwn aku bli saga FLX ok je lagi mantap dari vios.....apa lgi mau ckp?

    ReplyDelete
  18. A newly established company which just rose up at the late 80's and people are demanding satisfaction...come on peeps...gv em some credit...rolls royce didnt became that established in 20 years...in fact it took them 50yrs+ to get their only car model Phantom to be recognized world wide....that put their name on the market....same goes to other top car models....like the saying rome was't built in a day.....so dont go expcting our country which is stil developing to come out with a car which is simillar to a super car...that's just being stupid....try comparing it to other sedan and saloon cars like vios....lancer and others....the same class range and we can see the difference but all i can say preve was the best car proton ever released so far

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup i definitly agree wit u sir. Byk komplen tak bagus mudah kena sakit jantong.

      Delete
  19. Harga KERETA MALAYSIA ANTARA TERMAHAL DIDUNIA kerana kebodohan PROTON & PAKATAN2 KRONI AP.

    PRU 13 BN kena bagi rebat kepada pembli2 kereta yg di cukai 200%.termasuk pembeli Myvi 50%.

    Harga proton perlu dikurangkan 10 ke 20 ribu..& hasil titik peluh rakyat (pekerja sektor swasta) tidak boleh digunakan untuk cukai kereta..

    minyak mahal pun tak apa..kita orang naik moto kerja..sekali sekala aje pakai kereta sebab hujan & jalan jauh..

    korang nak pakai kereta BODOH pakai..

    ReplyDelete
  20. selepas 30 tahun, mengapa proton asyik rugi walaupun terima modal subsidi & perlindungan pasaran dari kerajaan?

    apa silapnya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tokey babi pun rugi jugak walaupun ramai yg kata untung..... x semua syarikat sentiasa berada di atas ... kadang2 ada naik turun jugak.... yg penting sekarang kita semua haruslah memberi sokongan dan bukannya bangkangan kerana pada masa inilah kita perlu bersatu padu balik utk menentukan arus dan arah tujuan proton ke jalan yg betul,,,,,,,,,,,,,

      Delete
  21. Pecacai2 pembangkang kutuk umno pasal proton. Setahu aku ramai orang pas/plr dalam proton tu. Padanla proton hancus. Ada sabotaj dari dalam. Memang sial pr ni.

    ReplyDelete
  22. kemana perginya hasil jualan proton..... mohon kerajaan audit yg profesional & telus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hasil jualan itulah yg digunakan utk membangun kan anak bangsa negara kita. cuba ko bayangkan mak bapak ko yg keje dgn proton dulu.. ko ingat ko akan lahir ke klu diorang x kahwin dgn menggunakan gaji @ wang hasil titik peluh bekerja dgn proton.........

      Delete
  23. apa la pukimak sangat anon2 yg x suka dgn proton nie.... aq tau la keta tue kadang2 banyak masalah but still bagi aq one of the best car i've used... klu kita x support proton, mcm mana syarikat nie nak maju kehadapan... proton kan melambangkan negara kita.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dahlah kak bedah oooi, tak payah ler nak jaja puki mak kau tu....

      Delete
  24. hek eleh nak kutuk pun agak2 lah korang..tak semua keta proton yg ada mslh kan....cite bab keta bermslh ni kan bkn proton je yg ada mslh aku tgk kat tepi jln tu kdg2 bmw pun ada mslh jugak baru lg tu..napa krg tak bunyi..tu semua nasib je lah...jgn lah sbb keta proton ni murah korang nak kutuk2 dia...klu tak suka tak yah lah pakai wahai anon2 yg kutuk protonn tak ingat tp kat umah sendiri ada byk keta proton gak

    ReplyDelete
  25. kadang2 kita x sedar yg proton ini jugaklah yg memberi dan mengisi periuk nasi kebanyakkan bangsa melayu kita kat malaysia nie.. korang ingat zaman dulu ada ke syarikat luar mcm toyota tue yg memberi peluang pekerjaan kepada bangsa kita????? x de kan... so fikir2kan lah jasa dan sumbangan proton terhadap kehidupan sesetengah org di malaysia nie.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. dgn kreta prtong jugalah kak bedah gunakan jumpa pelanggan menjual lubang puki. la ni puki kak bedah dijadikan garaj simpan kreta protong.

      Delete
  26. memang banggang org yg kutuk proton..kalau dah tak suka xpyh beli..kalau dah beli xsuka bermakaud banggang tahap babi.. beli la kereta buatam china ke korea ke apa ke tarak masalah.. takde sapa nak paksa ko beli proton..

    ReplyDelete
  27. Proton dah banyak berubah. Bukan lagi macam dulu dah. Sekarang Kereta proton pun dah mampu bersaing dengan produk produk lain. Dengan kualiti dan teknologi yang bagus sememangnya berbaloi dengan harga yang ditawarkan.

    ReplyDelete
  28. kenapa nak bandingkan proton dgn hondala toyota la nissan la. tu semua company dh lama. masa 10 tahun pertama honda kluar pun dia bnyk problem gak. tp sentiasa belajar dr kesilapan dan perbaiki dr semasa ke semasa. proton baru 20 tahun. kalau manusia baru umur masuk remaja mengundi pun lum boleh.kereta korea mcm kia ngan hyundai pun keuar dulu sblum proton pun bnyk masalah sampain second value jatuh teruk. cuba banding ngan keta china. proton jauh lebih baik. keta korea lak baru versi setaun dua ni yg nmpk berkualiti. bagi aku proton sntiasa kedepan dn bagi dia masa lagi 10 atau 15 tahun lagi dia akan jd keta yang hampir perfect mcm mana honda skarang. mcm manusia juga umur 30 tahun baru nampak btul2 matang tapi kalau manusia dap ke pkr ke pas ke umur 40 tahun pun tak matang tambah NATANG adala. hehehehe.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. maksud 20 tahun tu bila proton mula buat sendiri kebanyakan part atau melalui vendor yg dilantik. sebenarnya umur sbnar proton dah 30 tahun tp.sepuluh tahun prtama bnyk part yg dibeli dr mitshubishi di jepun dn selepas 30 tahun melakukan RnD barulah proton melhirkan enjin pertama yang 99% hsil rekaan dan buatan anak tempatan. sekurang2nya proton mmberi pluang pekerjan kepada engineer2 melayu menzahirkan bakat dn kebolehan org melayu untuk membuat kereta. hang tuah pun tak pernah trrpikir yg satu hari nanti melayu mampu membuat kereta walaupun dia mmg tau takkan melayi hilang di dunia. cuma bertambah melayu jenis hamPAS daPIG dan pgayKR

      Delete
  29. ► Tengok aku gadoh ngan Azlano 2.0 pasal Proton kat sini.

    http://www.youtube.com/all_comments?v=cbCMdsDoopc

    Terima Kasih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahai saudara Reentry Capsule, saya dah tengok komen awak, saya rasa awak terlebih emo. Kalau ya pun nak kritik tengok la dulu tuan. Jangan la dibanding zaman dulu punya cerita. At least Tun M started something. Untuk penegtahuan kau Reentry, Start dari gen 2 proton dah buat enjin dan rekabentuk sendiri, malah waja juga adalah design anak tempatan.

      Kemudian Proton terus berkembang dengan keluaran Persona, Exora, BLM dan terbaru preve'. adalah tidak adil untuk mengatakan proton copy paste. Saya nak bagi satu contoh saja pada tuan, kalau ada masa try la Inspira yang tuan kata copy paste dari Mitsubishi Lancer. Apa kata tuan try kedua-dua kereta tersebut dan rasailah yang mana lebih hebat HANDLINGNYA. Jujur la pada diri sendiri ok. Try sendiri...

      U kena try bawak Preve dan Exora Bold, u rasa dia punya enjin dan handling. Mesti u takkan percaya itu kereta Malaysia. Fitting part maybe ada sikit problem tapi kalau nak dicompare dengan masa dulu. Proton stands tall now brader...try dengan hati yang tenang, jangan try dengan hati yg nak pakai toyota teknologi lama dengan harga murah. Preve 7 speed bro....try la

      Delete
  30. Ramai yg komen merapu tapi ada juga yg excellent komennya.
    1) dlm kes mampu milik, proton & perodua still the best option
    2) kalau nk banding, bandinglah sesama epal, jgn banding epal & oren. Mentang2 taraf hidup kita dh berubah, dh mampu pakai honda @ toyota, kita bandingkan kereta rm35k dgn rm100k.
    3) byk kes komplen datang dari kebodohan sendiri, kecuali mmg defect dari kilang. Ada kes yg defect dari supplier. Ada supplier dari kategori SME yg terhad teknologinya, tetapi kerajaan bagi peluang utk anak tempatan membangun dgn harapan ianya mencapai tahap antarabangsa.
    4) aku pernah pakai model iswara tahun '96, wira tahun 2000 & v6 2003. Tiada masalah besar kecuali gear box v6 slps 7 tahun dgn prnggunaan 194,000 km. aku selalu servis @ EON dan tak buat apa2 modifikasi dr segi elektrikal @ mekanikal.
    Now i'm using proton & toyota .... both is tip top. It is up to you

    Ibn rush

    ReplyDelete
  31. Udah la tuh.... Toksah gaduh²... Puak PR pun takyah la nk maki² bagai.. Nk kritik guna la cara yg beretika... Baru la org bole respek... Nie tak, maki hamun yg dia bg... Menunjukkan menteliti kelas rendah.... Berhemah dlm berbicara, berhemah dalam mengkritik.. (Katanyer puak PR nie sume baik² belaka, jadi kena la buat baik) hidup ISLAM...!! hidup MELAYU...!!! Hidup MALAYSIA...!!

    SEMOGA KITE SEMUA HIDUP SEJAHTERA... JGN GADUH² K... SENYUM SELALU... ;)

    ~aku amz klang-

    ReplyDelete
    Replies
    1. blog parfuck tahi ni kena cakap bahasa babi yang mangkuk UMNO babi boleh faham saja. Kerana mereka anjing UMNO ni dah tahap babi tenat dan kawasan sewaktu dengannya

      Delete
    2. Wah terbukti {R sangat la mulia adanya..hik hik hik

      Delete
    3. woi anon 3.09 am takde siapa pun paksa kau baca blog ini yg kau sibuk nak mampos tu kenapa, dahlah masuk blog org lps tu dok maki hamun pulak mmg low educated punya orglah kau ini.

      Delete
  32. tin sadin ini akan bekecai berai bila langgar kereta volksegan aku yang usianya 40tahun. Dah la guarantee mahal tapi kualiti haprak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lu ingat kereta omputeh bagui sangat? Kereta apa pun kalau langgar hancur bebal oi

      Delete
    2. woi bodoh kalau kau kata proton ini mcm tin sardin kalau langgar confirm berkecai mcm daginglah. mana ada body proton selembik itulah brother.

      Delete
  33. proton kualiti paria di paksa rakyat beli, tapi menteri dan anak naik spportscart imprt dan hummer. Ingat rakyat lembu ka? Menteri lembu ada la. Kereta tahap jamban ni patut jual harga 15-20k saja paling tinggi. sebab lam 5 tahun kena buang tong sampah dah. Disposable vehicle macam tampon calit darah burit kak bedah

    ReplyDelete
    Replies
    1. AMBOI3 ANON 2.44 AM SEDAP MULUT AJE NAK MENGATA YE, ADA KE ORG LETAK PISTOL KAT KEPALA KAU PAKSA SURUH BELI KERETA JENAMA PROTON. TAK SUKA TAK PERLULAH BELI SO YG DOK MELALAK INI KENAPA, MENTERI DAN ANAK MENTERI MAMPU PAKAI KERETA MEWAH BIARLAH REZEKI MASING2 YG KAU NAK DENGKI KENAPA. KAU KERJA KERASLAH BILA DAH ADA DUIT BYK KAU PAKAILAH KERETA MEWAH TAKDE SIAPA NAK TAHAN KAU FAHAM.....

      Delete
  34. aku bli wira 1.3 thn 1999 tpi make 1998. keta tu masih ok. power window tak pernah ada problem. keta tahun tu memang bagus.. tpi lps 10 thn bumbung keta tu dah mula berkarat ikut frame rooftop. kawan aku bgitau keta tahun tu proton bubuh gam je untuk cantum frame dgn rooftop. la ni kena tukar rooftop baru.dekat rm1000 lbih kos sekali dgn cat.tang enjin lak memang bagus sebab proton pasang enjin import mitsubishi magma cuma tahun 2011 mula dah ada oil leak. isu ni kecik je...So aku punya pendapat kualiti proton bergantung sikap pekerja. Pekerja proton dulu2 yang agak komited menjaga kualiti berbanding dan pekerja masa sekarang.

    kualiti leh ditingkatkan lagi dgn iniasitif antara persefahaman dgn pekerja pemasangan kereta, vendor pembekal barangan dan pihak bebas yg berkaitan kualiti kereta yang memantau setiap kereta telah siap dipasang. percalah mesti ada hasil yng memberangsangkan.

    Pe2 pun proton masih bagus..contohnya proton preve dan harga berpatutan. sebab pe bagus ? proton preve rekabentuknya cantik dan bodynya agak besar setara dgn keta korea. harap sgnt proton dapat keluar keta cc2000 yang bentuk baru ganti perdana yg membosankan...at least dapatla rasa bangga proton dpt keluar keta macm toyota camry..mesti ada orang nak beli termasuk cai2 PR..

    HANAFI VALE

    ReplyDelete
  35. Bang oi.
    Kualiti kereta Proton memang dipertikaikan dalam masa 10 tahun terakhir ini. Saya rasa komitmen perkerja semakin berkurangan disebabkan pengurusan besar kepala, tak dengar kata, perkerja tidak dilatih dengan cekap. Kereta dah siap tapi kena tunggu 1 jam nak closing buat pembayaran. Kat service reception, semua budak hingusan jaga kaunter yang abis sekolah terus kerja.katanya dulu kualiti komponent bagus,tapi sekarang ni vendor nak untung besar. Bila komplen tak nak ambik tindakan. Ramai Pencacai PAS dalam proton yang pandai berlakon,kerja tak ada tapi bikin sebok.buat kereta motorshow memang cantik, tapi bila keluar macam......macam mana kustomer tak merungut.kereta melambak kat yard, bila nak beli stoj tak ada,bingung betul..... Pakcik saya kerja kat kilang kata, ramai pencacai Pas dalam proton ,separuh sokong pembangkang. ada antaranya jadi Wakil majlis penduduk MBSA. Saya ni masih pakai Wira tapi masih elok lagi,nak beli Inspira tapi tak cukup duit,nampak mantap. Saya harap DRB selaku towkey baru kena buat rombakan besaran, buang gunting dalam lipan,pencacai pembangkang,dengarnya masih ramai perkerja dan executive berpengelaman dalam proton, mungkin orang ni tak diberi peluang dalam kerjaya mungkin bole membantu proton. Betulke yang naik pangkattu semuanya kroni dan kaki bodek. DRB tolong tengok gulungan" Topang bawa rebah " ini. Imej proton ni dsh lama rosak tapi tak ada orang komen.

    ReplyDelete
  36. Saya dari dulu hingga sekarang tak ada masalah pun pakai proton. Selalu outstasion guna proton tak pernah pun ia meragam ditengah jalan. Dalam hati niat nak pakai kereta continental tapi apa kan daya gaji ciput. Apa pun kena bersyukur kepada Allah kerana ada kenderaan untuk bergerak. Sentiasalah kita bersyukur diatas rezeki yang kita terima.

    ReplyDelete
  37. Satu lagi projek BARISAN NASIONAL yang hanya untungkan kroni. Bayar harga mahal untuk mutu kereta yang meragukan.
    Asalkan Bukan UMNO/APCO!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm babi jekan semua benda ko nak politik kn...napa lah byk sgt babi2 bodoh pakatan komen kat sini ek

      Delete
  38. Jangan risau harga kereta akan diturunkan oleh Pakatan Rakyat kerana mereka prihatin mengenai masaalah rakyat jelata bukan macam UMNOgok yang hanya rakus mencuri kekayaan negara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye la tu...

      Delete
    2. jsnjinditepati? bole cayal ke?hamPASSs

      Delete
    3. Aku kesian kat org bodoh mcm ko ni percaya buta2 jsnji2 palsu pakatan tu...hehe aku tgk ko dgn lembu sama je

      Delete
    4. hahaha ade jgk anak haram mcm ko kn yg percaya ckp pakatan haram...mmg sah ko bodoh mcm lembu kn

      Delete
    5. nak kata kau bodoh pun tak layak kot anon 8.28 am sebab kau masih percaya lagi janji pakatan. cukup sudah cukup dgn janji palsu pakatan tentang air di selangor. jgn harap aku akan sokong pakatan bodoh itu.

      Delete
  39. Ha...ha..ha... Proton tarak bagus?

    lagi bagus kia dan hyundai kan, siap boleh kopeak stiker ganti ngan NAZA!

    Wey pengkomplen-pengkomplen sekelian, di sabah, Hyundai ngan Kia kami gelar 'Besi Buruk' atau staraf dgn tin kola!!!! Tin sardin (Proton) lagi kencang beb!!!

    Tahukah anda semua tentang penarikkan semula sesetengah model keta Honda drpd pasaran US sebab masalah gearbox? kalu sikit takper lah jugak, ini cecah ratus ribu beb!!!

    Hari tu di Ayuthia Thailand kilang Honda kena banjir, dgr2 khabar diorg byk eksport ke Semenanjung!!! Weh, apa punya quality control tu beb!!!

    Di Sabah kereta Proton amat popular, sebab tahan lasak untuk jalan2 yg berbukit bukau dan berlubang-lubang (BN tarak pandai jaga jalanraya di Sabah!!!) di samping kenderaan pacuan 4 roda.

    Bagi saya, Proton mungkin tarak sesuai untuk kegunaan di Semenanjung, mungkin disebabkan faktor jalan yang terlalu baik tidak sesuai unutk Proton!!!!!

    ha...ha...ha...

    ReplyDelete
  40. mana ada kereta bahagian atas/bumbung boleh karat kecuali PROTON.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak yg kata. Krete matrix kak aku 3 tahun atap dah brkarat. Byk2 brsyukur.

      Delete
  41. Kalau UMNO babi tak cukai beratus percent untuk kereta import sudatentu rakyat malaysia bley beli kereta german yang teknologi dan kualiti terbaik. Ini penindas UMNO suka hentam cukai bukan2 nak paksa orang beli tin sadin reput proton

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kereta sadin reput lu kata? Lu sudah try itu Proton Preve? Lepas try baru lu tau lah weh. Setakat honda civic,city, bmw 3 series tu semua boleh makan lah weh. Itu dah membuktikan bertapa hebatnya kereta proton.

      Delete
    2. tin sardin kepala otak lu...aku tau lah ko ckp bukan main byk tp tersusun kete proton kat rumah ko kn ...biasalah jenis haram mcm ko nie byk dah aku tgk...kutuk bkn main tp guna proton jgk kn...bangsa haram yg x pernah tau bersyukur kn...

      Delete
  42. Kalau Proton tutup kita dapat beli kereta murah dan berkualiti. TUTUP LAGI BAIK

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke wei contohnya kereta apa????????????

      Delete
    2. mcm haram jer ko kn nk suruh ttp proton woi bodoh kalau ko tu dah x mampu nk beli kete proton ko pakai jelah basikal cabok tu dh mmg itu je yg ko mampu kan...jgn lah salah kan proton sbb ko x mampu ngok

      Delete
    3. ANON MCM 7.20 PM APA KERETA YG MURAH SGT YG KAU NAK BELI TU.... CE CITE SIKIT KAT AKU.

      Delete
  43. ramai betul babi2 pencacai fuckatan yg x suka keta proton padahal kat umah 2 ke 3 bijik dia pakai.....

    ReplyDelete
  44. nak cakap proton apanya toyota pun baru je beli dah tercabut tempat aircond..
    hairan dengan pakatan kereta milik negara sendiri boleh kutuk dan masukkan unsur2 politik juga...

    ReplyDelete
  45. Aku tgk ramai btl yg kutuk proton tp kan bila tgk kat jalan raya keta ptlroton yg byk org pakai....yg kutuk ni semua bkn nye apa tau drg saja dengki dgn proton sbb proton makin laris skrg ni n keluaran yg dikeluarkan oleh proton skrg ni lg mantap...pembangkang mana blh terima kenyataan biasa lah

    ReplyDelete
  46. Wei mana korang nak dpt keta yg bagus dan murah mcm saga tu? Cuba bg aku sastu contoh selain dr proton...mana yg kita blh dpt keta yg kuakiti cantik n murah mcm saga??? Bg aku 4 company lain je

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak kereta lebih murah dan kualiti lebi baik jika tak ada import duti tahap penyamun babi

      Delete
    2. Adakah utk memenuhi selera mewah tp kemampuan ciput rakyat malaysia yg seangkatan dgn lu kerajaan gadaikan kepentingan yg lain,seperti pembinaan sekolah,hospital,masjid dan lain2 lagi...

      Delete
  47. Salam kpd semua...'COMMITED TO BE BETTER' ini adalah motto team proton utk menjadi antara yg terbaik di dunia...gelaran juara dunia rally utk model satria neo S2000 dan mpv tempatan yg terbaik dlm kelas tersendiri...dan yg terbaru preve 1.6 cfe turbo 6 speed...bukti kepada improvrement dari proton...

    Bhai,sebenarnya bnyk benda yg boleh kita perkatakan tntng proton....tp aku kurang brminat utk memperkatakan ttng isu ini,sbb apa yg boleh aku katakan bila dilihat pada komen dari bhai yg mengutuk kereta proton ini kebanyakkannya mentaliti mereka terlalu rendah yg tinggi makian mereka,yg hebat kutukan mereka tp rumusan yg mereka buat hancusss

    Bhai,aku tak nafikan yg proton mmpunyai isu kualiti...tetapi tidak perlulah kita persoalkan isu kualiti proton model 80an(first model) ...semua itu menjadi sejarah buat proton holding... Bhai kenapa kita bercakap ttng improvement yg telah proton buat utk bersaing dgn jenama lain.

    Malaysia hnya mempunyai SATU saja kereta nasional iaitu proton,dan kita seharusnya ber bangga dgn kemampuan proton yg bermula dgn saga orient dan kini preve...cukup2 lah kita hina kereta nasional kita kerana setiap kutukan itu sebenarnya kembali kepada kita sebagai warganegara(klu masih mengaku rakyat m'sia).

    Kepada bhai2 yg mengutuk dan menghina bukankah lebih baik kita asingkan isu kualiti kereta dgn politik...adakah kutukan itu lbh kepada politik atau sememangnya kita sayangkn negara kita...cubalah kita bincangkan isu ini secara ilmiah...

    Bhai,aku tak faham kenapa kita perlu memaki, mencarut....malu bhai,sebab aku yakin kita semua sudah dewasa dan juga kita semua diberi kan akal yg sempurna...utk tajuk politik kita bercakap berpaksikan politik ttp isu ini tidak ada kena mengena dgn politik..

    Utk penyokong bn aku salute pada lu org bhai sbb lu org betul2 komited dgn syg lu org pada malaysia wlupun diasak dgn hujah2 separuh masak,hujah2 bingai serta makian yg langsung tidak ada kaitan dgn isu kualiti...lu org buktikan yg lu org bangga menjadi rakyat malaysia.

    proton adalah maruah melayu dan apa yg paling membanggakan kita semua ialah penguasaan proton holding didalam syarikat LOTUS.dgn pembelian ini,proton telah berada di trek yg betul utk bersaing...waja campro adalah model pertama yg menggunakan teknogi lotus,dan seterusnya saga blm/fll/flx,persona sedan/ elegant ,exora cps/ cfe dan preve. Dua model proton iaitu exora dan preve telah membuktikan proton mempunyai daya saing ,hnggakan menarik minat jenama besar lain utk menguasai kepentingan proton.

    DRB HICOM yg sebelum ini menguasai eon utk memasarkan kereta proton diawal pernubuhan proton holding,dan kini DRB HICOM menjadi pemegang terbesar didalam proton holding...
    Bersama2 lah kita utk memberi sokongan kepada jenama proton utk bersaing dgn jenama lain,bukan hanya perodua dan naza(bukan kereta nasional secara dasarnya) dan seterusnya bersaing dgn jenama dunia. MALAYSIA BOLEH, MELAYU BOLEH...PROTON BOLEH

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama adik beradik kualiti sama bermasalah

      Delete
    2. Bhai lu pun mempunyai mentaliti yg sama dgn....thanks bhai

      Delete
  48. yg mencarut tuu..puak2 fanatik umno.... krna tak sub dgn ajaran kepercayaaan ostd madey bapa teori liwat

    ReplyDelete
  49. Semua kita akan dipertanggung jawab di akhirat kelak.yg selamat Proton,dia tak buat dosa, walau pun dia buat aku sedih,dah robek duit aku dibelasahnya.Nak juai tak laku,terpaksalah aku telan walau pun pahit.Tolak dapat 20k hutang bank ada lg35k,Adoiiii,15k nak pi samun kat mana,hehehe :-)

    ReplyDelete
  50. buka la minda sikit brader, org baru bgtau problem kereta proton skit nak melatah marah marah, kalau btol la kereta proton tu terbaik, dah dapat award best car of the year bro, sgala komen niatnya utk penambahbaikan, bkn kutuk tp nak tgk kereta nasional kita mmg btol btol berkualiti, dan pengguna di malaysia dapat kualiti yg sebaik kereta yg dipasarkan ke luar negara, kalau masih nak bertelagah jgk, mmg tak ke mana la, hopefully org org proton can do better, cuba fikir bgmana kereta luar masih lagi berkualiti, even harga asal yg ditawarkan mmg berpatutan, sblm tax yg tak perlu aku ceritakan, sbb pemikiran mereka lebih maju kehadapan, bukan asyik nak bertekak, tak pernah tgk kat top gear? Brapa byk kereta proton dimalukan? ada otak pikir, bukan nak marah sampai hilang pertimbangan

    ReplyDelete
  51. Terpulanglah kepada korg semua.aku pakai wira 1.3 aeroback thin 2001 ok aje..tp lps mileage 250k km mmg la enjin berat...skrg exora bold standard..terbaik kot...setakat nak cecah 190kmj senang sgt..selesa jln jauh..myk yg sgt ok bg mpv...tak membuang...nak follow rapat camry 2.4 abg ipar akukt jln dlm g.besout ke kampar aku pakai gear L mmg camry lgsg tak mampu nak asapkan aku.aku cucuk2kan aje ekor dia...siap aku kn kawal brek lagi tak nak cum bontot.berapa laju dia bwk jln dlm?130kmj - 140kmj ok...korg dah pakai ke proton nak kutuk2 ni ke dgr ckp org ajer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. terbaik bro..aku dh pakai bro..waja mmg terbaik..cucuk kereta org kt hgway siap kene jge brake lg..140kmh tu tp still rase slow dr dalam..160-170 stabil lg..180kmh br rase laju skit dr dalam tp masih stabil..200kmh aku xpnh dpt sbb manjang ade kete dpn n aku xde keberanian nk cilok2..

      Delete
  52. Saya dah pernah memakai wira cermin kereta masalah dan waja minyak tak masuk ke tangki .kereta tak boleh start 2kali kena dan cermin masalah.Habis duit saya nak support barang buatan malaysia lain jadinya.sekarang saya bawa vios dan alza .tiada masalah langsung .sekadat memaklumkan.sekian.tk

    ReplyDelete
  53. Bg sy semua model kereta sama saja. Bergantung pada nasib jugak kalau dpt yg elok, elok la kereta tu. Kalau dpt yg problem, problem la kereta tu. Sy bekerja dgn proton sbagai sales advisor so mcm2 pengalaman sy dpt. Sy sndiri pun pakai persona alhmdllah xdak masalah. Apa yg masalah bg sy top managment proton yg memang byk masalah..byk coment2 kat atas mengharapkan sesuatu yg lebih dr drb hicom..maafkan sy anda semua silap. Sekarang sy bakal berpindah ke perodua disebabkan ketidak puas hati sy terhadap top managment proton. Ramai lagi kawan2 sy yg dah bertahun2 kerja dgn proton semua dah lari ke car line lain. Malahan ada yg dah 13 tahun resign camtu saja. Dulu pndapatan kami sebagai sales advisor proton alhamdllah terjamin masa depan kami malah ada yg beli rumah dan sbgainya. Tp sejak pengambil alihan oleh drb hicom pendapatan kami sebagai sales advisor proton mula merudum seolah2 mcm ekonomi tgh gawat. Maaf la lari topik sikit coment sy ni. Sy cuma nak luahkan apa yg tersirat. Dan pada yg dok puji lebih2 drb hicom tu simpan jela pujian anda. Berbeza masa khazanah nasional pegang proton dulu. Proton persona memang best comfort utk long distance. Tp mnyak kuat sikit la..bg sy dari segi kualiti antara proton dan perodua sy lebih kepada perodua. Sy puji perodua bkn sebab sy bakal berpindah ke perodua sebabnya dulu memang sy salea advisor perodua sebelum menjadi sales advisor proton. Memang terbukti perodua lebih tingi kualitinya berbanding proton. Kenapa sy beli proton persona? Sebab sy sukankan keselesaan persona dan reka bentuknya. Sy mohon maaf kalau statement sy ni bakal menyingung sapa2.. salam.

    ReplyDelete
  54. Semua keta ada masaalah..mungkin toyota 5 dalam 1000..nissan 3 dalam 1000..tp proton.......1 dalam 100..

    Proton mmg antara terbaik kalau nak sembang dr segi handling..mmg conti feeling..corner boleh belasah..laju x rasa floating..body rigid..!

    Tapi proton mmg lancau dr segi kualiti...ada owner yg totally 'selamat' dr segi masalah kronik..ada owner yg skit2 je masaalah..tp byk owner yg mmg malang dapat keta lemau wlpn br keluar kilang..dah tu service center menambah pulak kelancauan td dgn sebaris perkataan berbunyi "oh..ini mmg biasa bang utk proton"..bodoh..!!

    kalau setakat berbangga dgn handling..dgn turbo..dgn 6 7 8 airbag bagai tp selang 2 minggu masuk workshop rectify gearbox cvt..engine leak..jerking bagai..bangga kepala hotak apa..??

    Aku pakai proton..cuba support produk tempatan..tp kalau dah anak haram keta br 2 minggu cvt problem kena pulak gi SC sampai skang dah 3 bln xsetel2 kejadah apa..?? mmg la under warranty..tp buang masa la lahabau oi kalau dah manjang kena gi SC..feeling keta baru lgsg xde dah..barua

    Aku ada pakai volvo S40 dah 10 thn pakai..tp sampai sekarang xda problem..sampai sekarang lagi sedap bawak dr preve jahanam aku tu..bodoh..QC proton mmg lancau..nak bli proton nasib ko baik ko dpt keta free problem..kena nasib ko xbaik mmg sampai habis bayar ko ulang alik workshop..!!!

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!