CILI KASI TARUK! Anwarinas akan 'letupkan' Muktamar Pas

Laman web Jabatan Meteorologi meramalkan Kota Bharu dibasahi hujan minggu ini - waktu sama berlansungnya Muktamar PAS ke-58 di Pusat Tarbiyah Islamiyah Kelantan (PUTIK).

Di sebalik semangat tahun baru 1434 Hijrah dan cuaca sedikit sejuk, pimpinan PAS diterajui Datuk Seri Abdul Hadi Awang tatap perlu bersedia berdepan pelbagai isu yang membara bahangnya, terutama tahap persediaan parti menghadapi Pilihanraya umum ke 13 (PRU-13)

Perhimpunan bertema Negara Kebajikan Teras Perpaduan kali ini adalah pecutan terakhir menjelang perhitungan di peti undi, kata Naib Presiden PAS, Salahudin Ayub dan seharusnya menjadi landasan terbaik bagi jentera parti merumuskan tahap persediaan.

Bersandarkan hakikat itu, beliau yakin isu di luar lingkaran PRU-13 akan terpinggir dengan sendirinya.

"Itu semangat muktamar perwakilan PAS. Tumpuan Kita ialah bagaimana menghadapi lawan dan setiap ruang perlu dimanfaatkan ke arah meningkatkan semangat ahli. Isu lain tidak penting," katanya.

Realitinya, PAS banyak dibebani isu lain. Pertembungan kelompok tegar yang berpegang kepada kepimpinan ulama sebagai asas perjuangan dengan kalangan yang dilihat beriya-iya menegakkan pengaruh Datuk Seri Anwar Ibrahim atau dilabel sebagai "Anwarinas'adalah antara bom jangka yang mungkin 'diletupkan' di Kota Bharu nanti.

Benar, kerjasama PAS-DAP-PKR mendapat restu Majlis Syura sebelum 3 parti itu membentuk pakatan pembangkang menghadapi PRU-12 empat tahun lalu.

Bagaimanapun yang meninggalkan kebimbangan pihak tertentu ialah kemungkinan PAS kehilangan Identiti sebagai parti yang menjunjung Islam, lantaran terlalu ghairah membuka ruang atas nama menjaga hati rakan.

Pada masa sama, pengaruh (jika boleh disebut begitu) Nasharuddin Mat Isa di kalangan penyokongnya tidak boleh diketepikan kerana bagi mereka, ketegasan bekas Timbalan Presiden PAS itu bersuara mempertahankan prinsip perjuangan asal tanpa mengorbankan nilai walaupun atas nama kerjasama bukan ketukan tin kosong.

Diakui, masa depan PAS bukan berlegar sekitar Ahli Parlimen Bachok itu atau sesiapa pun kerana PAS sebagai organisasi sememangnya jauh lebih besar daripada mana-mana individu, seperti juga parti sahsiah lain.

Apa yang membimbangkan, menurut pandangan seorang ahli yang sudah lama mengharungi susah senang bersama PAS, parti itu kini menjadi tumpuan atas sebab yang tidak membantu perjuangannya.

"PAS menjadi bahan bualan kerana krisis dalaman, pemimpin bercanggah pandangan, orang ini ditolak, orang itu dibidas. Semua ini menampakkan seolah-olah PAS tidak lagi mempunyai ruang berbincang secara matang.

"Saya bersama PAS dah dekat 30 tahun. PAS mesti bijak membezakan perkara yang perlu ditangani dalam rumah sendiri dengan hal yang boleh dikongsi bersama rakan pembangkang. Sasaran kita ialah parti lawan, bukannya ahli sendiri.

"Ambil contoh isu Ustaz Nasharuddin. Dia nak cakap apa pun, itu pandangan dia. Tidak banyak sikit, ada betulnya. Kalau kita matang, kita terima teguran. Kalau ada yang dia sebut tu kita rasa tak kena, balas secara berhemah. Biarlah dia bercakap, kita terus buat kerja sudahlah," katanya.

Menghampiri usia 61 tahun penubuhan pada 24 November ini, PAS sepatutnya tidak lagi dikekang persoalan hala tuju perjuangan kerana angka sebesar itu wajar meletakkan laluan sahsiah parti berkenaan di landasan padu.

Walaupun sebahagian besar pemimpinya optimis dengan peluang PAS memenangi kerusi pada PRU 13, Abdul Hadi di nyata lebih berhati-hati membuat pertimbangan.

Paling utama, beliau memgigatkan semua pihak dalam PAS supaya menepis sifat "ujub' atau terlalu bangga dengan keupayaan untuk menawan Putrajaya berikutan terpengaruh dengan sokongan yang diterima.

"Jangan galak sangat. Memang kita hendak ke Putrajaya tetapi jangan 'ujub'," katanya ketika merasmikan Ijtimak Tarbawi Dewan Pemuda PAS Terengganu, baru-baru ini.

Jatuh bangun PAS menghadapi percaturan PRU-13 bergantung kepada semangat perwakilannya dalam memperhalusi dan menterjemah mesej ucapan dasar Abdul Hadi, pada Jumaat ini.

Darjah kepanasan perbahasan perwakilan adalah isyarat bagi pucuk pimpinan ke arah menentukan langkah seterusnya. Cabarannya ialah untuk Dewan Ulama, Pemuda dan Muslimat bertemu di titik sama dan membawa satu suara ke pucuk pimpinan mengenai apa sebenarnya yang dimahukan demi menjamin kelansungan masa depannya.

Ketika perwakilan Muslimat terus memelihara tertib tetapi tetap tegas apabila berkongsi pandangan, perhatian parti terarah kepada perwakilan Dewan Ulama yang di harap menjadi 'kubu terakhir' mempertahankan asas perjuangan parti supaya tidak tergelincir daripada landasan gara-gara tarikan kuasa dari luar PAS itu sendiri.

Apabila tiba masanya, pemimpin utama PAS seperti Mursyidul Am, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Abdul Hadi sendiri bakal diganti oleh nakhoda baru- itu hakikat tanpa kompromiyang perlu diakui.

Jesteru laluan yang ditentukan ahli PAS hari ini bakal mencorakkan wajah dan survival PAS ke arah menerowong era pasca dua pemimpin terbilang itu.

30 Responses to "CILI KASI TARUK! Anwarinas akan 'letupkan' Muktamar Pas"

  1. Cepat2 letak entri baru ye?

    Sbb xtahan kena sekolah dgn entri sebelum ni?

    Aku sarankan ko tulis byk2 sbb blog ni sbenrnya banyak mmbntu jentera PR. Ko pk adalah aset kpd PR, liabiliti kpd Umno yg anda sayang.

    Teruskn menulis sdr. Salim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salim/House PK, Lepas kau rembat duit umno utk jalankan blog kau ni, diaorang tak brief kau ke tentang strategi war room umno or war room umno dah jadi cold room sekarang ni? Kasi la postings menarik sikit bah.... boring la bah... Duit sudah angkat banyak tapi kerja tak efisien, ni la penyebab umno jatuh ni. Sepupu aku walau bloggers miskin mcm kau tak suka sama dia tapi dia tetap kasi BN menang, itu yang BN mahu. Bukan mcm Pak Lah, secara zahir nampak baik tapi BN kalah. Pikirlah masak-masak ya Salim.
      -Bung Hashim, Sepupu Bung Mokhtar (Penyelamat Nyawa UMNO/BN Dalam Tragedi 16 September)

      Delete
    2. apa yg kau merapu anon2 yg gila kat atas nie??
      kalau korg tak suka tak payah lah nk msuk blg nie!!
      ini dhlah korg msuk blog org pastu sedap2 je nak mengutuk org!!
      korg nie org2 PR mmg semuanya bodoh2 belaka!
      tak dek sape pn yg pksa korg msuk blog nie..

      Delete
  2. Salim/House PK, Lepas kau rembat duit umno utk jalankan blog kau ni, diaorang tak brief kau ke tentang strategi war room umno or war room umno dah jadi cold room sekarang ni? Kasi la postings menarik sikit bah.... boring la bah... Duit sudah angkat banyak tapi kerja tak efisien, ni la penyebab umno jatuh ni. Sepupu aku walau bloggers miskin mcm kau tak suka sama dia tapi dia tetap kasi BN menang, itu yang BN mahu. Bukan mcm Pak Lah, secara zahir nampak baik tapi BN kalah. Pikirlah masak-masak ya Salim.
    -Bung Hashim, Sepupu Bung Mokhtar (Penyelamat Nyawa UMNO/BN Dalam Tragedi 16 September)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salim tu siapa laki tiri mak kau ke? Kah kah kah, wahai anjing pembangkang, kalau nak lawan pun gentle la sikit. Apa barang main tuduh-tuduh macam bodoh ni? Siapa salim? Bung Mokhtar anak haram beb. So sesiapa yang related ngan dia pun anak haram. So kalau dah blogger sjilat juburi jangan la berlakon, nak termuntah tengok lu ni wahai Milo Suam. Geliiii auuwwww

      Delete
    2. Blogger penjilat jubur nak menyamar orang sabah bah !

      BAPOK SUWEIII..!!

      Delete
    3. salim tu sape wei????????????
      kenapa dalam isu PAS nie tetiba ada salim?????????
      ada ustad salim ke dalam PAS?????????

      Delete
    4. ang gila ke pe sial,dah la x abis2 komen bende yg sama.
      skrg ni tetiba salim dtg tang mana,asal name pakwe hang salim ke.
      isu skrg pasal bende lain,yg hang macam sial cerita benda lain kenapa.
      perangai pembangkang mmg camni lah,spin cerita dengan buat cerita lain.
      dasar manusia sial yg lahanat,manusia yahudi yg hipokrit

      Delete
    5. Salim Tu scandal anwar ibrahim sbb tu lah anon 6.16 syg sgt dkt salim tu... Sbb dia pun geng anwar gak.. 2 alam...

      Delete
    6. Oh ye ke kak bedah.. Ptt lah drg sayang sgt kat salim ni mesti dia mamat jambu kan.. Sbb tu anwar syg dekat dia

      Delete
  3. UMNO sudah hancur dan meletup bekecai. Persidangang lalat tahi ujungbulan ini menyaksikan lalat lalat hurung serpihan tahi yang dipanggil UMNO

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah hancur tak adalah perlu nak bersidang lagi,..bahalol !!
      pasal Umno kuat laa yang kau sibuk nak ambik tahu tu..

      Delete
    2. UMNO itu tahi yang dah berkcai, cuma lalat saja hadir nak habuan masing masing. makanan terakhir buat lalat tahi

      Delete
    3. yeke wei umno macam tu...bukan yang kotor najis semua nie pakatan ke..bapak korang yang korang angkat sangat..eh silap tuhan korang si anuar tu allah bersihnya..teruja hamba tengok..ok guys kita tunggu dan lihat sape yang lalat yang hadir nak habuan masing2..anuar ke nik ajis

      Delete
    4. yg dh hancur meletop berkecai lesap tu semua adalah pakatan Haram kau tu anon wey!!! pakatan haram kau tu lbh trok drpd tahi tau tak!! UMNO nie kuat dan ramai penyokongnya sbb tulah kau tkotkan.. and sbb tulah kau tak tntu pasal melalak kat sini!

      Delete
    5. bkn umno yg hancur tp sebenarnya hati ko yg hancur kn anon bengap oiii

      Delete
    6. Pasial dan fuckatan yg dah hancur sebenarnye anjing pun tak pandang drg tau... Umno akan. Menang pru 13 ni tgk je lah

      Delete
  4. Ajenye bajang budak salim ni. Kami akan ambil semula Perak DR, dgn saluran yg betul. Kami dh blajar dari kesilapan yg lepas. Jujur kata aku belum jumpa lagi pr masuk bn stakt ni. Tapi bn pegi pr Alhamdulillah ada. Kami rakyat perak dh xsabo nak blas budi bn ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa ko merepek ni lah.. Aku tak paham sepatah haram pun

      Delete
  5. Jom bsiap mandi. Jap lg nk azan mgrib dh. Pegi jemaah nun.

    ReplyDelete
  6. Hanya pencacai2 najis BABI dan penjilat2 juboq blendir lelaki Y, yg air kote disahkan oleh pakar forensik berada dalam jubor Saiful. Lalu anak beranak melalk lalak naik asawan kata konspirasi, kepala bapak dia konspirasi. Apakah airkote lelaki Y diperah macam perah kain basah, lalu di colet dgn chopstick masuk kedalam jubor? Janganla jagi bengap nak mampos. Inilah spesis2 keparat dan bngsat yg baru 4tahun memerintah, dah buat agama, negara macam mak bapak depa yg punya. Spesis2 Fuckaton haramjadah lah katakan.'

    Cuba hang pikiaq, adakah spesis bacul yg bergelumang dalam kancah juboh menjuboh, liwat, zina, pelacuran, korupsi, tak bermoral, takde maruah, bacul, diangkat, disanjung sebagai Anugerah Tuhan? Tahu pulak cabut lari, lau curi masuk kedutaan Turki, lalu kencing dgn alasan bacul ada pembunoh upahan yg hingga sekarang masih lagi mengalami sakit cirit birit, tak timbul2. Alasan bacul Yahudi Zionist.

    Cuba hang pikiaq, adakah agen Yahudi Zionist Neocons, pejuang keselamatan Israel, pembunoh dan menzalimi rakyat Palestina yg tak berdosa, ketagih lobang najis, lobang taik, lobang jubor, kuat berzina dgn boypren2, jantan2, isteri YB Jamban, Isteri2 orang, Mak-Nyah Jalan Hj. Taib,kaki pelacur2 dalam dan luar negara, Bapa korupsi, Bapa Kronisma-Parti anak beranak Sdn Bhd, Tak Bermoral, Takde maruah, hipokrit, penipu, pembohong, kuat fitnah, mulut bau najis babi, dikatakan Imam Mahadi. Ishh ishh ishh ishh inilah kalau otak dah mereng, dah terminum air kencing Papa Hebat harami, peliwat terkutok bernama Anwar Zionist. Dan spesis yg macam ini hendak dijemput masuk ke mesjid dan surau2 untuk memberi ceramah dan takzirah agama? Takzirah agama, bab apa? Bab liwat? Bab mandi junub? Spesis yg najis macam gini? Hanya yg mangkok2 dan bengap nak mampos je bole dengar.

    Sedarlah dan insaflah, janganlah merelakan diri dilahanat dan dizalimi sperti pendudok2 Kampong Buah Pala, yg ada kerana dizalimi begitu rupa hinggakan mahu membunoh diri dgn membakar diri, kerana dikencing, diliwat, diperbodoh bodoh oleh regim Fuckaton haramjadah dan ketua mereka Anwar Zionist, dan ketua komunis biaDAP Lim Guan Lanchow. Yg sebelum pilihanraya akan menjanjikan bulan bintang dan cakrawala, tetapi bila dah berkuasa, semua dikencingkan. Apakah anda ingin nasib yg sama?
    Selamatkanlah diri dan keluarga, bermufarakah demi agama, bngsa dan negara. Dan jauhi lah dir bersetongkol dgn spesis2 keparat, bngsat dan lahnat dari Fuckaton haramjadah, perosak agama, bngsa dan negara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya sokong pendapat anda..sangat bernas dan bermakna..

      Delete
    2. Saya pun sokong jugak pendapat awak mmg terbaik lah

      Delete
  7. Marah nampak? He he he, kebenaran memang pahit nak ditelan....MUAHAHAHAHAHAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. House PK, tak ada apa yang pahitnya bah... Kami sekeluarga dah rasa manisnya hidup dalam UMNO. Kau yang kena bersiap sedia larikan diri kalau PR memerintah. Kami sekeluarga tak kisah la bah, kami dalam UMNO tak pernah salahgunakan kuasa untuk mengaut kekayaan. Kami cuma mencari rezeki yang halal dengan berkhidmat untuk rakyat Sabah. Sabah Untuk Sabah la Bah. -Bung Hashim, Sepupu Bung Mokhtar (Penyelamat Nyawa UMNO/BN Dalam Tragedi 16 September)

      Delete
    2. oit anon ko nie nak buktikan pa??malaikat ke

      Delete
    3. Hahahaha... Aq rasa nak jentik telur org lah... Sapa nak kena mai sini cpt

      Delete
  8. selepas sheikh aljuburi alpantati letupkan pas dia akan letupkan dirinya sendiri hingga hancur luluh berkecai.

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!