PANAS BERAPI! KENAPA SUSAH SANGAT ORANG MELAYU NAK BERNIGA DI KLCC?

Dalam pada beBERAPA juruBLOG sibuk dok memPERTIKAIkan ISU kamera AES, kita meRASAkan bahawa ISU seorang PENIAGA Melayu/BUMIPUTERA yang diTINDAS di KLCC ini jugak patut diBERIkan PERHATIAN yang SAMA.. Malah, ISU inilah yang patut diBERIkan lebih PERHATIAN kerana untuk apa kita mengecap NIKMAT keMERDEKAan jika masih terdapat ISU-ISU sebegini yang masih lagi memBELENGGU kaum Melayu/BUMIPUTERA di NEGARA ini? Apakah segala perJUANGan para PEJUANG keMERDEKAan ini hanya SIA-SIA kerana kita SENGAJA buat PEJAM MATA terhadap ISU-ISU sebegini? TIDAK diHINAkah kita?

Hanya BAHLOL yang mengatakan kaum Melayu/BUMIPUTERA TIDAK tahu berNIAGA.. SEJARAH dah memBUKTIkan bahawa keWUJUDan NEGERI-NEGERI Melayu LAMA seperti Kedah, Langkasuka, Kelantan dan KeSULTANan Melayu Melaka kerana WUJUDnya aktiviti perNIAGAan.. Apakah ZAMAN tersebut sudah WUJUD para TAIKUN seperti MENDIANG Lim Goh Tong, Boon SIEW atau TS Ananda KRISHNAN? TIDAK.. Sudah tentu TIDAK.. Yang WUJUD hanyalah kaum Melayu Kedah, Melaka, Kelantan dan Terengganu yang berDAGANG dengan orang ASING.. Jadik, adakah kaum Melayu/BUMIPUTERA TIDAK tahu berNIAGA?

HAKIKATnya, keDATANGan penJAJAH KOLONIAL seperti Portugis, Belanda dan British memang telah mengubah Sosio-EKONOMI kaum Melayu/BUMIPUTERA pada MASA itu.. Penguasaan kaum Melayu/BUMIPUTERA terhadap barang DAGANGan KOMODITI seperti bijih TIMAH, REMPAH dan hasil HUTAN cuba diHAPUSkan oleh para penJAJAH KOLONIAL ini.. Melalui TIPU helah, British BERJAYA menguasai bijih TIMAH di Perak dan Selangor, hasil perTANIan di Kedah dan Perlis serta menguasai kawasan perDAGANGan di Pulau Pinang, Melaka dan TENTUnya Singapura.. Nampak jelas siapa yang meLANUN bukan?
Kemudian, penJAJAH British telah memBUKA ladang GETAH dan lombong bijih TIMAH untuk kePENTINGan EKONOMI mereka.. Apakah kaum Melayu/BUMIPUTERA ada diBERIkan PERANAN ketika itu? Mungkin hanya sebagai DREBAR kalau pun TIDAK sebagai 'BODYGUARD'.. Apakah WUJUDnya para PENIAGA kaum Melayu/BUMIPUTERA yang BERJAYA ketika itu? TIDAK.. Sudah tentu TIDAK.. Kaum Melayu/BUMIPUTERA sengaja diHALANG secara SISTEMATIK daripada berNIAGA pada MASA itu.. Sebaliknya, kaum Melayu/BUMIPUTERA yang cuba berNIAGA diKENAkan bermacam jenis CUKAI untuk diKAUT oleh penJAJAH British demi kePENTINGan EKONOMI mereka..

Pasca keMERDEKAan menyaksikan usaha KERAS 4 PM terDAHULU untuk memBANGKITkan semula EKONOMI kaum Melayu/BUMIPUTERA.. Bermula dengan penubuhan MARA dan UDA di zaman allahyarham TUN Abdul RAZAK.. DiIKUTi penubuhan PNB, Petronas dan Tabung HAJI.. Kemudiannya TUN Dr. Mahathir menyemarakkan lagi AKTIVITI EKONOMI untuk kaum Melayu/BUMIPUTERA dengan 'Serangan WAKTU Subuh' untuk meRAMPAS konglomerat British yang menguasai ladang-ladang GETAH dan lombong bijih TIMAH.. Seterusnya memacu NEGARA ke arah EKONOMI perINDUSTRIan BERAT dan PENGETAHUAN..

PETRONAS adalah LAMBANG keJAYAan PENGURUSAN kaum Melayu/BUMIPUTERA di dalam perNIAGAan MINYAK dan GAS.. KLCC adalah SUBSIDIARInya yang menguruskan 'PROPERTY' miliknya.. Malangnya, terBINAnya kompleks menara KEMBAR terTINGGI di DUNIA ini menyaksikan kaum Melayu/BUMIPUTERA cuba diDISKRIMINASIkan semula dalam bidang perNIAGAan.. Semangat mereka untuk berNIAGA cuba diHANCURkan walaupun mereka hanya menyewa RUANG besar sedikit daripada RUANG NIAGA Bazar 'Lubang KUBUR' TOK Guru di Kota BHARU! KOLONIALisme kini MUNCUL kembali di KLCC..

Sebelum ini seorang PENIAGA restoran Melayu Kelantan di aras ATAS diHALAU keluar secara SISTEMATIK dengan meNAIKkan kadar SEWA.. ->KLIK<-

Hari ini pulak beberapa BLOG menDEDAHkan pulak KISAH seorang USAHAWAN kedai FOTO/KAMERA yang RUANG kedainya cuma seKANGKANG KERA pun cuba diHALAU secara SISTEMATIK dengan meNAIKkan kadar SEWA.. ->KLIK<-

Apakah kompleks KLCC sudah JADI terlalu EKSKLUSIF untuk kaum Melayu/BUMIPUTERA yang berNIAGA walaupun dengan RUANG kedai sebegini? Mana dia para pemBELA Melayu/Bumiputera dan ISLAM dalam UMNO dan PAS?

DiFAHAMkan pulak pengurusan KLCC diDOMINASI oleh warga bukan BUMIPUTERA manakala CEOnya pulak di'IMPORT' dari Australia? Ini sebenarnya satu bentuk pengHINAan kerana seakan mengULANGi sejarah kaum Melayu/BUMIPUTERA ketika di bawah penJAJAHan KOLONIAL seperti yang kita TERANGkan di perenggan AWAL.. Tatkala konglomerat Melayu/ISLAM seperti PNB dan Tabung HAJI mampu mengURUSkan 'PROPERTY' masing-masing tanpa memerlukan BARUA penJAJAH, PETRONAS yang kini diKUASAi dek golongan LIBERAL pulak mengambil LANGKAH ke belakang yang meMALUkan seperti ini?

Sebelum ini kita telah mengeluarkan ARTIKEL berKISAR tentang para 'LANUN KORPORAT' berOTAK LIBERAL yang menyamun segala HARTA NEGARA tanpa perlu KISAHkan kerajaan Melayu/ISLAM ini TUMBANG sekali pun.. ->KLIK<-

Kita PERCAYA ada KAITAN antara para 'LANUN KORPORAT' di dalam PETRONAS dengan keMASUKkan BARUA penJAJAH hanya untuk mengURUSkan 'PROPERTY' mereka.. KONONnya kerana mereka ingin diLIHAT sebagai lebih LIBERAL walaupun mengHINA RAKYAT sendiri dan mengGADAIkan NEGARA? Hari ini sejarah berULANG kerana dulu pun NEGARA ini diJAJAH sebab ada golongan pengKHIANAT sebegini..
 
HOUSE PK: Ini aku ambik dari Tukang Dok Peghati, malah blogger Din Turtle pun ada tulis pasal peniaga melayu ditindas di KLCC. Klik sini 

Susah kan orang melayu nak berniaga di negara sendiri? Kenapa jadi macam ni? Kita harap pihak pengurusan KLCC menjelaskan perkara ni, kalau tidak hari-hari la kita akan tanya soalan sama.

19 Responses to "PANAS BERAPI! KENAPA SUSAH SANGAT ORANG MELAYU NAK BERNIGA DI KLCC?"

 1. Biasa la UMNO. Nama saja pertahan hak melayu. UDA pun sama la. BB Plaza tu banyak bangla, indon segala jual. Melayu mana? Manageent pun kuat makan rasuah. Ada "melayu" pun hanya proxy kepada bangsa lain. Dimana2 pun bila cina amik alih diorang halau melayu dengan naikkan harga. senang saja. Dari kedai ke rumah ke apa2 lah. Money is king. Melayu kroni UMNO ja bley dapat temmpat diKLCC ni buat bisnes barang syok sendiri nak cuci duit kotor mereka

  ReplyDelete
  Replies
  1. Amboi.... seronok betul ko menyalak yer anjing.......

   Delete
  2. Amboi.... seronok betul ko menyalak yer anjing.......

   Delete
 2. haah sebab apa orang melayu nak berniaga di klcc? nak wat camna, dasar dan polisi kita selama ini yg membuatkan org melayu semakin terpinggir di ibu kota

  ReplyDelete
 3. ada dua sebab di sini satu mumkin pegurusanya bukan orang kita dan kedua disebabkan orang kita ni malas tak ada semamgat nak berniaga dan mudah putus asa..

  ReplyDelete
 4. MUMKIN SEWA TERLALU MAHAL UNTOK ORANG MELAYU NAK DAPATKAN KEDAI DI KLCC KALAU PEGURUSAN ORANG MELAYU MUMKIN MUDAHLAH UNTOK ORANG KITA BERNIAGA TAK KIRALAH MAHAL MANA SEWAPUN KLAU BUKAN PEGURUSAN ORANG MELAYU AGAK TIPISLAH ORANG MELAYU NAK DAPAT..

  ReplyDelete
 5. kajian juge harus dibuat pd setiap glc kerajaan.. pengurusan dan eksekutif2 kanannye da byk dikuasai oleh non bumi..
  sebab non bumi semcm mempunyai dasar atau prinsip utk menaikan bangsa mereka berbanding orn melayu yg berperinsip aku da selesa ok la...
  jd sudah memandai klu seorg shj non bumi berada dlm jawatan yg kanan.. dan sanggup jd balaci sehingga memdpt kepercayaan pihak pengurusan slps itu saksikanlah seorg demi seorg kaum mereka akn di ambik bekerja..

  ReplyDelete
 6. Ada satu kedai mamak islam kat KLCC tkt 4 bole bertahan lama, harga nya paling murah kalu bandingkan dgn kedai lain...dia gunakan pakej RM5 beserta air sekali...meniaga kat KLCC kena 7 hari seminggu dari pagi sampai ptg... x semua org melayu bole berniaga mcm nie...kedai Kelantan tu memang agak mahal, tu yg x ramai org beli...meniaga kat KLCC kena ada strategi...cash flow pun kena ada atleats sampai 6 bulan expenses...sbb nak dpt regular client takes a lot of time.

  ReplyDelete
 7. Kenapa tak tanya kenapa orang melayu malas mengurus? selalunya runag perniagaan "hak melayu" di subcon kepada bangsa lain kerana melayu tu sendiri malas nak buat kerja. Nak untung atas angiin. Contoh terbaik ialah ruang perniagaan tapak bazar ramadan yang melayu dapat di jual kepada bangsa pendatang dengan berlipat ganda. Tanah tanah melayu kat balik pulau dusun durian ada ka yang belum di pajak ke cina? Kolam otak udang pun dipajak ke bangsa lain. Semua yang dapat "hak" ni adalah UMNO dan merekalah yang menggadai tempat tersebut untuk keuntungan peribadi masing2

  ReplyDelete
  Replies
  1. Setau aku melayu kat klcc tue penyokong pr yg menharapkan tongkat aje.. Baguslah kalu kene halau

   Delete
  2. Mcm mana kau tahu dia penyokong pr? ada tanda kat dahi?

   tongkat? kau dah baca habis aduan dia? bagi tahu kat mana tongkat tu.

   jangan anggap melayu tak mampu berniaga mcm bangsa tu, bayangkan kalo yg kene halau kau sendiri, apa kau akan buat?

   Delete
 8. Andrew Brien, CEO Suria KLCC hanya dijadikan boneka oleh ahli pengurusan yang hampir semua orang Cina. orang Cina tak bijak macam orang Melayu, mereka cuma pandai Menipu dan menipu dan menipu serta mengangkang jika perlu.

  ReplyDelete
 9. TOLONG BAGI PENGURUSAN INI PADA SYED MOKTAR- PLEASE IKLAS -PROPOSE

  ReplyDelete
 10. sbb klcc tu cina dah pgg ingat klu cina dah pgg melayu dpt peluang ke nak meniaga kat sana biasa lah tu cina kan busuk hati

  ReplyDelete
 11. oit noob ko ckp mcm lah melayu ssh sgt nak cr mkn kat malaysia ni....kerajaan bg peluang kat org melayu tp org melayu sendiri yg bg peluang tu kat cina abis tu kerajaan nak buat apa lg...selagi melayu sendiri tak tlg melayu melayu takkan naik

  ReplyDelete
 12. salah melayu jugak la dok angkat sangat punggung si cina-cina sial semua tu...
  cina nie memang sikit-sikit dok kaut aset negara kita..
  melayu ditinda hari ini only because of anuar..
  si juburi nie la punca cina pijak melayu..
  tak da anuar baru negara aman tau...

  ReplyDelete
 13. klu cina yg dah konker sesuatu tmpt tu mau ke depa tu nk bg kat melayu???
  jgn haraplah!!

  ReplyDelete
 14. Apa nak heran semua melayu kat KLCC kecut dengan mat saleh Andrew Brian tu. Blue Eye boy BOD KLCC

  ReplyDelete
 15. Aku dah lama boikot KLCC. UMNO tak ada telor takut dengan mat salleh seekor ni.

  ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!