CILI KASI TARUK! PAKATAN BELI LORI SAMPAH LAPUK - KENAPA?

Suatu masa, ramai penulis blog pro-kerajaan mengesyaki ada sesuatu tidak kena dengan pengumuman pembelian lori sampah oleh exco yang mengawal PBT, YB Ronnie Liu.

Mengapakah perlu dibeli lori sampah dari China sedangkan banyak pembuat lori sampah di Malaysia?

NST hari Ahad dalam ruang “Truck and Transport Guide‘ mendedahkan bahawa lori sampah yang dibeli adalah dari China dan berjenama Dongfeng.

Isu timbul apabila pemegang francis bagi lori jenama itu di Malaysia menyuarakan tidak puashati bila Kumpulan Darul Ehsan membeli 50 lori jenama itu terus dari seorang pembekal di China dan ini berkemungkinan bertentang dengan perjanjian francis.

Pemegang Francis, Dongfeng Commercial Vehicle Sdn Bhd mendedahkan bahawa model lori yang dibeli adalah model lama yang sudah lapuk (obselete), tidak lagi dalam pasaran dan tidak dibuat lagi.

Lori-lori yang akan diserahkan sebanyak 28 buah kepada majlis Bandaraya Shah Alam dan 18 buah kepada Majlis Perbandaran Petaling jaya masih lagi tidak boleh masuk kerana tidak menepati spesifikasi.

Pihak pemegang francis mengatakan bahawa walaupun mereka sedia lakukan servis kepada lori-lori ini kerana mereka pemegang jenama Dongfeng, tetapi ianya bukan model yang mereka bawa. Dengan demikian, perkhidmatan maintenance tidak dapat dipastikan berjalan lancar.

Mengapakah kerajaan Pakatan Selangor beriya-iya mahu membeli 50 biji lori sampah yang sudah lapuk dan tidak dibuat serta tidak dikeluarkan lagi? Bertambah lagi, kenapa mereka mahu sangat lori yang akan memberi masaalah maintainance?

Adakah orang dalam mengaut komisyen atau ambil balik ‘mark-up‘ dari pembekal yang tidak bertauliah di Malaysia? Itu adalah kesalahan rasuah atau salahguna kuasa.

Nampaknya bukan saja masaalah sampah tidak dapat diselesaikan dengan segera, penyelesaiannya pun akan tergendala dan masaalah baru akan timbul.

Sumber: Sel13.com

37 Responses to "CILI KASI TARUK! PAKATAN BELI LORI SAMPAH LAPUK - KENAPA?"

  1. entah... sebab apa ya kerajaan negeri selangor beli lori sampah lapuk dari cina?

    ReplyDelete
  2. Mari kita ramai2 beli kereta Alado made in China pulak. Tak sampai setahun dapat lah penyakit Alamak.....salah beli.

    ReplyDelete

  3. NI LA YANG SUARAM SUKA NI.
    MINTAK LA SUARAM HANTAR PEGUAM DIA KE CHINA DAN MINTA MAHKAMAH SANA TU SIASAT KES NI.

    KES NI MESTI LIBATKAN RASUAH BERBILLION NI....... KALAH KES SCORPENE YG MEREKA BUAT DI PERANCHIS TUH.

    HE HE

    ReplyDelete
  4. ish3 inilah dia rupa sbnr pakatan haram!!
    tgklah apa yg depa tu buat!! blh pulak depa beli lori smpah yg dah lapuk???
    dan bermasalah pulak tu!!
    apa kejadahnya lah depa nie tak tau lah!!

    ReplyDelete
  5. Tak perlu lah lori sampah yang mewah yang kos dilipatganda oleh kroni UMNObabi. Yang penting sampah di angkat. Duit yang disimpan dari pebelanjaan terkawal boleh digunakan untuk menolong rakyat. Bukan dirimbat oleh Ular sawa UMNO

    ReplyDelete
  6. sial betul pakatan ni,boleh pulak dia gi beli lori yg dah lapuk.
    lori yg dah x dikeluarkan lagi dan lori yg tiada gerenti maintenance di malaysia,pe yg gagap sial cuba buat.
    dah la masalah sampah dia x boleh nk selesaikan,pastu gi beli lori yg dah lapuk.
    dah terbukti pakatan tidak reti nak menguruskan sesebuah negeri,mereka hanya reti kaut untung.
    sial punya gagap ni mesti makan besar punya sekarang ni sebab dia tahu yg dia akn kalah PRU13 ni,so skrg ni dia kautla selagi boleh sebelum ditendang dari kerusi dia.
    sial punya gagap jalang,manusia lahanat yg hipokrit tahap haram

    ReplyDelete
  7. Tu lah agak nya nak batalkan servis alam flora. Masyuk ..beli lori obsolete. Cina sana pun x nak pakai dah... Saving amende klu maintenance tinggi..parts x ada. Klu dapat alat ganti pun tentu
    mahal melambung..

    ReplyDelete
  8. Dengar cite kontraktor yg dilantik , ie. Kroni depa yg x berkemampuan, ramai dah fail.. Km kontraktor lain tolong cover.. Takut rakyat selangor komplen lg..selangor darul sampah.. Buat malu jer..

    ReplyDelete
  9. perh brader,x sangka kebodohan gagap sebegini....anjing pun tak kan buat perangai macam gagap bebal ni,bodoh tahap haram betul mamat sampah ni.....dah la masalah sampah dia tak boleh nak uruskan,pastu pergi beli pulak lori yg dah lapuk yg orang tak mau pakai.....claka haramjadah punya gagap,makin melampau mamat gagap ni.....bodoh punya gagap,mampus lah ko PRU13 ni gagap si mamat sampah haramjadah

    ReplyDelete
  10. kalo dibilang goblok ya emangnya goblok ya kenapa ya partai umno gak ada telur nya kapan bicara tantang kasus ini. Tau nya bikin fitnah aja ya. jijik ya ulah mereka ini.Gak ada standar ya.


    http://ckcounterpunch.wordpress.com/2012/09/13/rakaman-video-cerita-sebenar-debat-isu-talam-chua-anak-porno-takut-berdebat-dengan-wakil-kerajaan-negeri-selangor-yang-berani-hadir-ke-program-anjuran-chua-anak-porno

    ReplyDelete
  11. Bapak Najib bilang dia udah ada idea bubar Parlemen.Bermakna sebelum ini dia gak ada idea langsung untuk melakukannya. Saya liat saat bicara dalam mana mana majelis dia suaranya begitu entusias sekali. Namun ya saat di cabar oelh bapak Anwar supaya berani debate sama dia , Bapak Najib gementar ya kerna telur nya udah sejuk. Sama juga Saat bicara dalam acara open haus di Indo dia dia ternyata huebat banget. Tapi kapan ya Bapak Najib mau kasi buber itu parlemen malaisia.Kalo ya yakin sukses kenapa ya takut buber. Biar saja warga malaisia yang memilih di Pemilu . Ini kerna nya dia udah tau Partai Umno itu udah hampir ke musium.Sila komenter yang benar aja ya.

    ReplyDelete
  12. Ala pkr kan bangsa anjing tgh jalan drg suka beli brg2 buangaan sesuai dgn lori sampah haha... Tp drg beli dr china tu pun ada sbb bkn saja2 drg nk buat duit utk jangka masa yg panjang lah tu... Klu lori rosak nnt nena repair harga repair byk ni je drg kata byk tu... Ala politik kotor pkr pukimak ni dlm poket aku je lah

    ReplyDelete
  13. Pukimak punya pkr lori sampah pun drg nk buaf duit jugak... Mmg bangsa pukimak mcm drg ni takkan maju lah... Silap2 mslh air nnt drg bekal dr china jugak drg kan kaki ampu telur cina.....

    ReplyDelete
  14. Babi punya pukimak punya sial pkr mmg bodoh khalid gagap punya otak mcm otak anjing pukimak je.... Jgn pandang rendah dgn lori sampah tu... Sbb kan adanye lori sampah lah negara kita ni bersih dan aman cuba klu de lori samaph kutip sampah seminggu je apa aka. Jd dgn tempat duduk kita... Mesti akan jd mcm kandang babi kan.....mmg sial khlud pukumak ni lori sampah pun dia nk buat duit... Klu lori sampah tu asik bt mslh je aku akan kutip semua sampah buang kat unah pukimak tu br dia tau.... Ish khlud ni makin menjadi jadi bodoh dia aku jentik telur dia gak kang

    ReplyDelete
  15. Sial lah pkr beli lori sampah lapuk ugk selangor... Apa dia ingat nk bwk bini dia jalan2 ke dalam tu.... Pkr mmg sial lah ptg diri sendiri sgt sampai lsg tak perduli kan rakyat... Selangor pun tak blh jaga ada hati nk jaga malaysia pooddaaahhhhh

    ReplyDelete
  16. Apa2 pun aku nk bgtau kat semua org yg umno terbaik pri13 pun umno akan menag yeayyyyyyy

    ReplyDelete
  17. Pkr, pas,dap bodoh tau goyang telur sambil pk mcm mana nk kaut duit kerajaan utk besar kan telur msg2... Drg semua bangsa pukimak yg gila kuasa sbb nk cr jeuntungan ugk diri sendiri bkn pk bt utk rakyat....

    ReplyDelete
  18. Sial la indon sekor ni. Lu jangan sibuklah..aku taulah kau geng lgbt mcm anwar..negara kau memang pengotor...sebab tu kau x kisah pasal sampah...

    ReplyDelete
  19. “…Wahai orang-orang yang beriman..!!!
    Janganlah kamu mengambil orang-orang Yahudi dan Nasrani itu sebagai awliya, kerana setengah mereka menjadi teman rapat kepada setengahnya yang lain; dan sesiapa di antara kamu yang menjadikan mereka awliya, maka sesungguhnya ia adalah dari golongan mereka itu…”; al-Maa’idah:51

    ReplyDelete
  20. Petikan Ucapan Tuan Guru Nik Aziz.
    Sudah berkali-kali saya sebutkan kepada pemimpin Umno agar tinggalkan perjuangan kebangsaan dan terimalah perjuangan Islam. Kalau hari ini Umno berbuat demikian, maka hari ini juga saya sanggup bubar PAS untuk sama-sama berjuang Islam dengan Umno.



    "Namun sampai sekarang mereka tidak sanggup mengubah dasar parti Umno itu kepada dasar Islam! Di manakah duduknya roh Islam dalam Umno? Saya tanyakan persoalan ini untuk dijawab oleh seluruh umat Malaysia,"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rohnya pada perlembagaan negara.. Agama islam agama rasmi negara yng mampu dipertahankan sampai sekarang.. Tak tersebut pun nak tukar jadi negara berkebajikan... Jasadnya perbankan islam dan pengurusan tabung haji... Institusi2 pengajian berteraskan islam.. Masjid surau madrasah betaburan.. Memastikan ilmu agama diajar oleh ustaz imam bertauliah yng beribu jumlahnya berkelulusan dalam dan luar negara... Bukan oleh ustazah segera yng baru berhijrah atau mereka yng menjual atas nama agama yang mulutnya tidak lain mengeluarkan kata2 kebencian, hasutan dan takbur.... Makmurnya negara sehingga tidak sedikit rakyatnya yng mewakafkan harta untuk anak2 yatim .... dan pastinya tidak tergamak menyalahguna hak anak2 memali..
      Janjinya ditepati dan bukannya janji dusta hingga sampai sekatang tak letak jawatan walau tun dah nak masuk 2 penggal melepaskan pangkat dunia...
      .

      Delete
  21. btl kata bebo... UMNO yg akn menang di pru13 nnt...
    semestinya....

    ReplyDelete
  22. To anon 4.15 pm
    PAS itu bukan Parti Islam tiada sesiapa yang mengiktirafnyeeer..itu sudah jelas dan tebukti...UMNO tetap bersandardan kan Kepada ISLAM bertunjangkan ALQURAN dan Sunnah yang sebenar...PAS yang sebenarnya kena kembali kepada Agama Islam...

    ReplyDelete
  23. To non 4.15

    Jangan jadi bodoh dan bangang.. PAS bukan Parti Agama...Masuk PAS belum tentui anda Selamat mungkin lagi bertambah sesat seperti kebanyakkan Artis2 yang dah masuk PAS... Buat sembahyang Istikharah untuk mendapat petunjuk berkenaaan PAS.

    ReplyDelete
  24. woi ngok anon 6.05 umno ke pkr yg gila seks???jgn malu kan diri sendiri lah dgn mengata org die yg lebih ko g tgk ketua pkr dulu sebelum ko sibuk nak ckp pasal umno

    ReplyDelete
  25. adoi lori sampah pun korang nak berkira sangat..
    bas boleh beli tetapi lori sampah tu yang penting untuk rakyat korang beli yang da lapuk..
    mana tidaknya dah korang kaut semua duit so buat apa kan nak haramkan duit semata kerana rakyat kan???????
    so korang kasi la sama korang punya gundik..
    dasar sialan babi buta betul la haish...

    ReplyDelete
  26. mana nak ada duit semua dah abis bagi dekat anuar beli bas..ingat x bas yang kena cat konon 2..hahahah..

    ReplyDelete
  27. PUKIMAK BETUL PKR ANAK HARAM NI DLM PEMBELIAN LORI SAMPAH PUN NAK KAUT UNTUNG MEMANG LANGSUNG TAKDE HATI PERUT UTK RAKYAT SELANGOR PKR SIAL NI DLM SEMUA NAK JIMAT SEBAB NAK BAGI ANWAR PUKIMAK DUIT UTK BELI BAS CANTIK BYK2 BLH DIA BUAT SEKS ATS BAS. LORI DAH LAPUK MCM MANA NAK CARI ALAT GANTI UTK REPAIR LORI SAMPAH MAKIN BERTIMBUNLAH SELANGOR NI DGN SAMPAH SARAP.

    ReplyDelete
  28. nak buat mcm mna..duit utk beli lori sampah dah habis guna utk beli bas jelajah merdeka diorng tu,lori sampah beli yg bruk pn xpe sebab yg nk tnggung beban nya rkyat,bkn khalid gagap..xpe,lori sampah tu kta blh gna lepas PRU ni kta msukkan PR dlm lori sampah tu dan hantar ke tapak pelupusan terus...

    ReplyDelete
  29. Amno mati akal, peluang merompak rakyat makin tipis. Expiry date dah over, terminally diseased. Living on borrowed time. Game over s-hole

    ReplyDelete
  30. Apa bodoh punya PKR ni nak beli lori sampah lapuk yg akan jadi bangkai aje nanti bils tak blh nak repair. kalau nak mkn duit rakyat selangor jgn lbh2 plak tkt nanti selangor dibanjiri dgn sampah sarap aje. omg please save my selangor from PKR pukimak ni.

    ReplyDelete
  31. Oi umno 6.05 mana kO tau umno gila seks umno pnh main dgn mak ko ke? Ataupun time bapak ko main dgn mak ko umno dtg jentik trlur bpk ko?

    ReplyDelete
  32. Mcam dah nampak muslihat diorang buat kacau kat SYABAS....

    ReplyDelete
  33. 1Malaysia semua...

    Daripada anda semua blog atau ber-facebook 24jam tak dapat sesen pun, ada baiknya sambil sambil invest beli share syarikat di Europe. Bulan bulan dapat duit, stable monthly income. Lagi banyak yang di invest, lagi besar dapat tiap tiap bulan.

    Dengan RM 2300 boleh mendapatkan anda RM 310 tiap-tiap bulan, Dengan RM 10,000 boleh dapat RM 2,000 - RM 3,000 sebulan. Atau share paling murah berharga USD $ 20 dengan bulanan anda akan dapat USD $ 2.2 sahaja.

    Kalau berminat, sila layari :

    (Versi English)
    http://tinyURL.com/UinvestWorld


    (Versi Melayu)
    http://PelaburanHartanah.blog.com


    ( * versi English lebih lengkap documentasi dan maklumat mengenai investment ini)


    Layari mana mana laman blog diatas, setelah membacanya. Click pada FREE REGISTRATION dan daftar account pelaburan anda, ianya percuma, walaupun anda tidak mahu lagi membuat investment. Tetapi anda boleh lihat lihat dan survey dulu di dalam account anda itu. Dan anda juga boleh chat dengan Admin dan Pihak Management investment berkenaan, secara LIVE dan kadang kadang ada webcam session bersama admin.

    Belum cuba belum tahu, selamat melabur.

    ReplyDelete
  34. 1Malaysia...Rakyat diBAHLULKAN...pencapaian kroni diutamakan....kah..kah..tolong cermin diri dulu sebelum mengata orang.....

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!