CILI KASI TARUK! AL KISAH "DIA VERY ARROGANT DAN COCKY" ! MANA MANSOR MAU LARI?

ISU Lim Guan Eng cocky and arrogant; sombong dan angkuh belum selesai. Guan Eng tengah pening. Namun, saya benar-benar kasihan dengan Mansor Othman, Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang. Saya yakin dia telah dipaksa bercakap bohong di sidang media mengatakan dia tidak mencerca bosnya itu.

Dalam TV kita semua boleh tengok dengan jelas Guan Eng duduk di sebelah Mansor. Ada satu ketika Guan Eng cuba menguis tangan Mansor memintanya supaya menamatkan sidang akhbar itu. Guan Eng tersangat bimbang Mansor akan terlepas cakap lagi.

Nampak sangat Mansor kena control dengan Guan Eng. Jadi, Mansor yang dikenali sebagai seorang yang tidak kuat semangat di kalangan ahli-ahli PKR, terpaksalah akur.

Hakikatnya apa yang Mansor cakap mengenai Guan Eng adalah dari hatinya.

Mesyuarat strategik PKR yang dipengerusikan oleh Mansor itu memang dirakamkan. Dan nak jadi cerita ada pula kutu yang membocorkannya di luar. Rakaman itu disiarkan oleh TV3.

Guan Eng semakin senak perutlah. Jadi memang benarlah apa yang diluahkan oleh Mansor?

Kenyataan Guan Eng sombong dan bongkak itu dikeluarkan Mansor apabila dia ditanya dalam mesyuarat itu berhubung tuntutan DAP terhadap kawasan yang akan ditandingi PKR di Pulau Pinang.

Dalam rakaman itu yang disiarkan oleh Buletin Utama malam kelmarin, Mansor dipetik sebagai berkata: ?Tidak tentu…Belum finalised, dia very arrogant I tell you… Cocky and arrogant. It?s not easy. Now more arrogant. Because dia menang banyak. They are sure of winning 19 and they want more.

?Because by two more they can form their own government and they can, any two from us to be on their side and abandon us out.”

Dalam soalan lain, Mansor dalam rakaman itu turut mengulas kekuatan DAP di Pulau Pinang yang menyebabkan keangkuhan Ketua Menterinya.

?Guan Eng macam tokong you know to the Chinese, you cannot deny that, he is just like a tokong, itu yang buat dia orang sombong, very-very angkuh and arrogant. Tapi tak apalah, whatever it is, we get ourselves stronger, young people you all kena prepare, every seat kita nak bertanding, kena ada orang,” kata Mansor.

Jika dianalisis kata-kata Mansor itu, ia datang dari hatinya yang tulus. Mansor sudah tidak tertahan dengan perangai Guan Eng. Bosnya itu adalah seorang yang sombong dan angkuh.

Semasa Cuit ini ditulis kita tidak tahu apa reaksi Guan Eng. Dia sudah tentu naik bengang. Apa pula muslihat yang sedang difikirkan. Mansor mungkin akan menjadi mangsanya lagi.

Apakah Guan Eng mahu Mansor berkata yang rakaman itu palsu dan direka-reka oleh musuhnya, sebagaimana video lucah China doll yang dituduh sebagai palsu oleh Anwar Ibrahim? Difahamkan usaha-usaha ke arah itu sedang dijalankan.

Apa sekali pun, Mansor kenalah berani. Sebagai seorang terpelajar dia harus mempunyai pendirian. Jangan biarkan orang memandang kita ini terlalu murahan.

Itulah juga isi hati Dr. Hasan Ali semasa dia berada di bawah telunjuk DAP dalam Exco Selangor dulu.

Gelodak hati Hasan sudah tidak tertanggung apabila mendapati maruah agama dan bangsanya dicabar. Dia mengambil langkah berani dan terhormat. Walaupun pada peringkat awal, Hasan pun berbelah bahagi, namun demi maruah dia melawan.

Mansor masih ada masa untuk berbuat demikian. Ingatlah menjadi ahli politik bukan satu permainan mudah. Ia adalah amanah yang perlu dijawab di hadapan Yang Maha Esa kelak.

Jangan biarkan parti yang terkenal dengan sikap cauvinis itu terus diberi kuasa mutlak. Jangan biarkan Guan Eng, yang anda sebut sebagai sombong dan angkuh itu terus memijak kepala anda. Mansor masih mempunyai masa untuk membetulkan keadaan.

Wahai Mansor, ingatlah kepada agama, bangsa dan negara anda ini. Anda adalah penyelamat, sebenarnya.

Oleh: Dato Zaini Hassan

21 Responses to "CILI KASI TARUK! AL KISAH "DIA VERY ARROGANT DAN COCKY" ! MANA MANSOR MAU LARI?"

  1. LIM IGUANA OINK...LIDAH BEWAK...LIM GONE HANGING...ARROGANT AND COCKY...LIM GONNA HANG...OINK OINK OINK

    ReplyDelete
  2. lim babi.. babi itu dalah guan eng.. guan eng adalah babi pukimak sial...

    ReplyDelete
  3. tulah nasib Melayu di Pulau Pinang dan seluruh Malaysia amnya. Dek kerana terlalu tamakkan kuasa, akhirnya mereka sendiri terpaksa menjadi peminta sedekah dan anjing yang mengharapkan tulang daripada rakan sekutu yang kemudian bertukar menjadi tuan besar.

    Anehnya, Melayu tetap merupakan pengundi majoriti di Malaysia…

    Adakah kita masih tidak boleh berfikir dalam hal ini?

    ReplyDelete
  4. hahaha... dlm pakatan pun ada banyak kepala yg berbeza... so bayangkan lah klu dah perintah negara nanti.. tak ke huru hara negara kita dibuatnya... org mcm guan eng ni kita patut nilai 1000 kali klu nak jadikan dia menteri utk masa depan... dgn krisis yg x habis2 tambah plak dgn mcm isu yg lain... pergh...... terbaek...

    ReplyDelete
  5. MEMANG SIAL GUAN ENG TUNGGU APA LAGI MANSOR CABAR DIA BALIK KAU MASIH ADA MASA UTK KELUAR PARTI N JADI LAWAN DIA JGN BIARKAN GAMPANG LIM GUAN ENG NI TAKLUK SEMUA TEMPAT DI PENANG JAWABNYA NANTI CINA NAIK KEPALALAH. MAKIN MENJADI-JADI CINA BABI NI NANTI.DAHLAH BERLAGAK LAGI NAK HINA AGAMA KITA, MANSOR KAU DIBERI PELUANG OLEH ALLAH UNTUK MEMPERBETULKAN KESILAPAN KAU SEBENARNYA JGN LEPASKA PELUANG KEEMASAN INI, KAMI SENTIASA AKAN MENYOKONG KAMU MANSOR SEKIRANYA KAMU JATUHKAN GUAN ENG SIAL NI. BESAR AMANAT KAMU NI MANSOR. GUAN ENG NI DAHLAH SOMBONG BERLAGAK PULAK KAU IGT BILA DAP DAH MENANG PENUH KAT PENANG DIA NAK PANDANG KE ORG2 MELAYU SORRYLAH BEB LAGI JADI HAMBA ABDI DIA ADALAH.

    ReplyDelete
  6. sebenarnya guan eng langsung tak layak bergelar menteri, bukannya educated sgt pun, tapi berlagak lebih n kaki samsenglah juga. lagi org2 melayu kita nak sokong anak haram guan eng ni ke, jgn harap dia nak tlg org2 melayu kita kalau dia menang penuh nanti. masih blm terlambat mansor utk kau bertindak jatuhkan guan eng ni byk rahsia dia kau tahu bocorkan saja nanti mana dia nak lari lagi. sekarang ni mansor kau terpaksa ikut telunjuk dia keluar aje dari parti sial ni baru kau bebas utk bersuara kelak. aku harap mansor dapat buat sesuatu sebelum penang jatuh ke tangan cina kafir ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dia ada telor laa.. tapi kan.. kau rasa dia ada ke tak?

      Delete
  7. Memang sillah guan eng saja aje duduk sebelah mansor n paksa mansor kata apa yg disiarkan itu tak betul, kan ianya lebih baik kalau mansor kata ianya benar belaka apa yg dikatan tempoh hari datang hati mansor sendiri. takm perlu takut dgn cina kafir mcm guan eng ni, mansor kau masih diberi peluang oleh ALLAH SWT utk berubah dan memperbetulkan kesalahan kau baik kau jalankan amanat ini demi agama, bangsa dan negara.

    ReplyDelete
  8. apa salahku? setiap kali tidur, pasti terjaga dgn hati yg berdebar2, bernafas laju, berpeluh...akibat termimpi dibaham hidup2 oleh puki neelofa...

    ReplyDelete
  9. Secara peribadi saya sedikit pun tidak bersimpati dengan Mansor Othman. Sedang akhbar penafiannya sudah cukup membuatkan saya mual dengan lakunan yang tidak natural.

    Akhirnya bila kebenaran terdedah, Mansor menyalahkan orang lain pula. Mansor Otham mennyerlahkan siapa dia sebenarnya. Kalau dia melabelkan Guan Eng sebagai arrogant dan cocky maka dia pula merupaka seoarng yang coward and hippocrates. Orang seperti tidak layak menjadi pemimpin. Wallahualam.

    mtk

    ReplyDelete
  10. Secara peribadi saya sedikit pun tidak bersimpati dengan Mansor Othman. Sedang akhbar penafiannya sudah cukup membuatkan saya mual dengan lakunan yang tidak natural.

    Akhirnya bila kebenaran terdedah, Mansor menyalahkan orang lain pula. Mansor Otham mennyerlahkan siapa dia sebenarnya. Kalau dia melabelkan Guan Eng sebagai arrogant dan cocky maka dia pula merupaka seoarng yang coward and hippocrates. Orang seperti tidak layak menjadi pemimpin. Wallahualam.

    mtk

    ReplyDelete
  11. Penang ada mekanisma siasatan dalamanya yg amat efektif - C.A.T (Corky, Arrogant Tokong)

    ReplyDelete
  12. MElaty umno p.pinang mmg bodoh kerana ambik mamak padukang spesies parpu jd ketua pemuda umno.hanya geng mamak je yg sokong umno.melayu penang dh pangkah pr..puak2 mamak la yg gadaikan tanah melayu kat p.pinang ni sebenarnya..mmg kaum yg x boleh dipercayai sejak zaman melayu melaka lagi..kelakuan spt haramjadah n bersifat kalinga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Krg nu bangsa haram sbb tu lah ckp mcm ni cina krg jilat tp org islam krg kutuk...

      Delete
  13. Mamak2 ni species babi bro,itu pasal orang tua2 dah bagi tau jangan bunuh ular bunuh je mamak perdukang ni habis ceta

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa yg ko merepek ni babi... Org cite lain ko cite lain sapa mamak?? Bpk ko ke?

      Delete
  14. asal sial sngt mansor ni,ko lahir tanpa telur ke.
    ko ni jantan ke pa,takut sngt dengan guan eng sial tu.
    jadilah jantan sejati,berani kerana benar.
    suka sngt jadi anjing cina,suka sngt jadi hamba kafir harbi.
    dasar manusia sial yg bodoh,manusia penakut yg lahanat

    ReplyDelete
  15. nie la cina babi...dapat je kuasa lebih..habis hancur semua la..guan eng nie berhasrat nak conquer penang supaya boleh jadi singapura part 2...cina nie memang pow angkuh sombong sebab dorang ingat dorang nie keturunan raja...padahal cina nie semua setaraf dengan babi je...sama la guan nie pow...dulu mak dia kena rogol dengan babi pastu keluar la guan eng..sebab 2 dia jadi sial macam nie..belum pru lagi da tunjuk belang da...

    ReplyDelete
  16. Ini adalah contoh klasik bilamana sikafir jika diberi peluang memerintah,
    itu baru sebahagian jalan Cherita, bagaimana kalau jalan cerita sepenuhnya kelak..
    bagi yang terhegeh hegeh menyokong DAP ni sangat,, berpada pada lah...

    ReplyDelete
  17. guan eng nie mmg 1 sen pn tak blh pakailah..
    dia mmg tak layak lgsg utk memerintah ngra nie!
    pakatan haram nie klu tgk mmg lgsg tak ada kesatuan lgsg antra ahli2 depa..
    msg2 nak kenakan sesama sndri..
    bygkanlah klu org2 mcm nie yg memerintah ngra apa yg akan jadi..!
    alamatnya mmg musnahlah jadinya segala2..

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!