BAJET 2013 MANTAP! APA PANDANGAN ANDA?

Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir menyambut baik pengumuman Bajet 2013 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri dan menyifatkannya sebagai bajet yang mantap kerana menggabungkan dasar fiskal yang kemas bagi memelihara perbelanjaan negara.

Menurut beliau, selain pengurangan defisit, pengumuman bajet 2013 itu juga memperlihatkan dasar sosio-ekonomi yang mantap dalam menyelesaikan perkara berkaitan dengan golongan berpendapatan sederhana ataupun yang dipanggil sebagai ‘Middle Income Trap’.

‘”Jika selama ini kita lihat penekanan diberikan kepada golongan berpendapatan rendah, kini kerajaan turut memasukkan golongan berpendapatan sederhana dalam penyediaan Bajet 2013,” jelas beliau.

Katanya, pengumunan bajet yang mensasarkan golongan berpendapatan sederhana itu menjawab segala persoalan yang timbul apabila berlaku kenaikan harga barang yang memberi impak kepada golongan terbabit.

“Ia jawapan baik kepada golongan berpendapatan sederhana kerana mereka tidak mendapat apa-apa kebaikan ataupun sebarang pengumunan daripada kerajaan sebelum ini,” tambahnya.

Walaubagaimanapun, bantuan kepada golongan berpendapatan rendah tetap diberikan oleh kerajaan melalui dasar yang telah dilaksanakan sebelum ini.

“Dasar kepada pesawah dan nelayan tetap diteruskan dan jumlah yang sama diperuntukkan dengan melibatkan ratusan juta ringgit,” tambah beliau.

Selain fokus kepada golongan berpendapatan sederhana, Bajet 2013 juga turut memberi penekanan terhadap sektor pendidikan dan pelancongan.

“Kerajaan menunjukkan komitmen memastikan sektor pendidikan pemaju utama pertumbuhan ekonomi di samping pengumuman besar perbelanjaan bagi sektor pelancongan sebanyak 4.2 peratus,” ulasnya.

Dalam pembentangan bajet tersebut, Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan mengumumkan kerajaan akan membelanjakan sejumlah RM3 billion kepada keluarga berpendapatan di bawah RM3,000 dan bonus sebulan setengah gaji bagi mereka yang berada dalam sektor perkhidmatan awam.

Manakala golongan yang berusia 21 tahun ke atas, berpendapatan RM2,000 ke bawah dan masih bujang layak menerima wang sebanyak RM250 daripada kerajaan.

Sumber: Perak Today

Korang jugak boleh baca pasal Bajet kat SINI, SINI, SINI dan SINI

So silalah berikan pandangan anda semua, aku nak tau jugak apa pandangan pembaca blog ni.

52 Responses to "BAJET 2013 MANTAP! APA PANDANGAN ANDA?"

  1. Sama je... 25% dari gaji tetap ke LHDN jugak...

    ReplyDelete
  2. mcm sial je ko kn anon 12.32 brp byk yg pm bg pun ko x puas hati ttp ade yg salah kn haram sunguh

    ReplyDelete
  3. Alhamdullilah kali ni akak puas hati sgt dgn baget.. Semua org dpt rasa.. Byk kerajaan tlg org ssh... Terbaik lah datuk sri najib...

    ReplyDelete
  4. Aku puas hati sgt2 dgn baget ni... Benda2 yg luar jangkaan kita kita dpt mmg best lah... Ringan ckit beban atas kepala kita yg msh berlajar lg ni....

    ReplyDelete
  5. Yg dah tua2 pun dpt gak merasa mmg terbaik lah baget kali ni... Hujung2 taun mcm ni mmg byk nak pakai duit kan so kerajaan dpt sebulan lg bonus cantik lah.... Masa yg sgt memerlukan ni... Biasa lah hujubg tahun anak nk mak sklh byk duit nak pakai kan.... Lgpun semua org dpt rasa baget taun ni xde yg terlps lah...

    ReplyDelete
  6. Terbaik aku puas hati sgt... Walaupun gula naik 20 sen tp byk lg keuntungan yg kita dpt kan... Seperti ptptn tolak 20percent byk tu... Gula naik 20sen je pun lg pun elok jugak kan kurang ckit org mkn gula kurang lah penyakit kencing manis

    ReplyDelete
  7. bajet 2013 adalah bajet trbaik yg pm buat...thanks pm krn sentiasa menjaga kepentingan rakyat malaysia...

    ReplyDelete
  8. Aku sonok sgt sbb klinim n kedai satu malaysia dah bertanbah lg kat sabah dan sarawak... Kami mmg amat memerlukan kedai satu malaysia

    ReplyDelete
  9. Ini lah yg dikatakan pm berjiwa rakyat... Byk pk pasal org ssh bkn mcm anwar pukimak tu tau nak meliwat n hasut org je..... Tgk pm kita walau di caci di hina oleh pembangkang setiap hari ttp dia bt yg terbaik utk kita... Tq so much datuk sri najib

    ReplyDelete
  10. Mmg mantap dan terbaik baget kali ni

    ReplyDelete
  11. Lps ni rakyat malaysia dah senang lah... Kan bagus klu tiap2 taun buat baget mcm nj mesti rakyat tak hidup ssh dah kan...

    ReplyDelete
  12. Pinjaman utk kita nak mulakan perniagaan lH yg terbaik... Mmg. SEnang hidup kita lps ni

    ReplyDelete
  13. adik 80.. cakap tu biarlah berlapik sikit. Memang jelas, pembayar cukai mid-low class yang bekerja di sektor swasta cuma dapat tengok je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sapa srh ko keja dgn swasta bro

      Delete
  14. Bajet kali ni mmg aku puas hati lah... Harap2 biar lah dsri najib jadi pm sampai bila2 sdh nak cr pengati pm yg berjiwa rakyat mcm ni

    ReplyDelete
  15. Kelly eng ko agak2 lah kan mak kau puas hati tak dgn bajet ni

    ReplyDelete
  16. ya ke kau bayar ke cukai kat LHDN lu jual goreng pisang lu cita pasal cukai pulak ..apa yang penting baget yang dibentangkan tidak membebankan rakyat kerajaan dah kaji semua ..

    ReplyDelete
  17. Anon 1.08 sapa suruh ko keje swasta...jgn lah jeles kalau penjawat awam dapat kelebihan...suka aku lah nk ckp ape pun yg ko nk susah hati tu napa

    ReplyDelete
  18. ni bajet gula2 je...bajet nk kaya kan kr0ni..nmpak sgt k0rg ni bd0h!!!!!!!!!!!!!jgn la asyik nk mngulum pm jeeeeeeeee

    ReplyDelete
  19. BUKAN SENANG KERAJAAN NAK BENTANG KAN BAJET UNTOK RAKYAT KERAJAAN PUN FIKIR UNTOK RAKYAT YANG TERBAIK ..

    ReplyDelete
  20. bajet membebankan rakyat d kmudian hari...hutang negara makin mningkat,last2 duit rakyat juga d rembat!!!!!!! bt0i tak kak bedah?? jahanammmmm

    ReplyDelete
  21. ala bujet utk kmakros beli berlian lagi dan lagi. munkin bajet terakhir...........kita tengok siapa yg kene.

    ReplyDelete
  22. PM berjiwa Rakyat. Kalau Anwar jadi PM lu orang dapat bau jubor je la...hehehe

    ReplyDelete
  23. Ya PK - semua komen ni kau tulis sendiri ke???? Bukan apa time line tu... macam tak logik je.

    Kecuali beberapa komen, aku lihat macam kau sedang praktis buat skrip dialog untuk drama pentas.

    ReplyDelete
  24. semalam aku bermimpi, dibaham hidup2 oleh puki neelofa

    ReplyDelete
  25. Macam mana dgn pesara Telekom,TNB,POS dan LPN yg diswastakan dan berkhidmat tak sampai 21 tahun pencen mereka terlalu kecil dan tabungan EPF pun kecil maklumlah gaji waktu itu terlalu kecil. Mereka diswastakan dan tidak ada lain pilihan selain bersama syarikat tersebut.harap mendapat perhatian datuk Najib.

    ReplyDelete
  26. Klu xnk byr cukai, amik la polisi takaful..perlindungan dpt...saving pun dpt..baguih kan gomen? Xnk byr cukai, amik jer polisi takaful...min rm6k kita bole kecuailikan...contact sy di 019-5597191

    Meor.boski

    ReplyDelete
  27. Klu xnk byr cukai, amik la polisi takaful..perlindungan dpt...saving pun dpt..baguih kan gomen? Xnk byr cukai, amik jer polisi takaful...min rm6k kita bole kecuailikan...contact sy di 019-5597191

    Meor.boski

    ReplyDelete
  28. Klu xnk byr cukai, amik la polisi takaful..perlindungan dpt...saving pun dpt..baguih kan gomen? Xnk byr cukai, amik jer polisi takaful...min rm6k kita bole kecuailikan...contact sy di 019-5597191

    Meor.boski

    ReplyDelete
  29. terbaek lah PM..... klu la negara ni diperintah anwar, agak2 kita dapat x bonus yg PM bg kat rakyat dia mcm sekarang nie????? ptt la babi pukimak anon2 pakatan jadi gila... rupanya sebab bajet yg PM bt ni mmg terbaek utk rakyat

    ReplyDelete
  30. Setiap lapisan rakyat dapat faedah... yang aku cukup heran.. masih ada yang pi sokong pembangkang. TAK CUKUP LAGI KA APA YANG KERAJAAN BAGI?

    ReplyDelete
  31. ...dari rakyat utk rakyat. itulah harapan kami rakyat kebanyakan.

    ReplyDelete
  32. Sampai arini maseh aku tk lupa mcmana suffer golongan pertengahan dan bawahan masa dia jad mientri kewangan dulu,cukai kreta,paspot,interest rate dan mcm2 lagi dia naek kan, so skarang dia nk janji kan mcm2 utk d turun kan...dahh tk payah sampai bila pun aku tk kan percaya pada Manusia yg bernama ANWAR BIN IBRAHIM.....sesapa yg penah lalui zaman dia tau la kecuali mereka yg golongan "Malayoo Mudah Lupa"....kalo dia ikhlas nak tolong rakyat kenapa Selangor,penang,kedah,kelantan dia tk buat harga petrol,beras,tepulng dan segala brg keperluan lebeh murah dari megri yg di tad ir oleh BN?youngsters theyay not know this guy.....belum pun pegang jawatan atau berkuasa dh terbang guna private jet (tk kira la sponsor ke atau sewa ke) esok bila dh berkuasa korang blh imagine how luxury he is....jadi fikir2 kan la sebelum kita terkena buat kali ledua

    ReplyDelete
  33. Nuar baru keluar jel. Beli rumah 6j. . Kereta rover 3.5cc harga. Ratusan ribu. ,. . Masa dok jel xda kerja dan gaji. . Bini ex doktor gigi. . Klinik sendiri xada. . Mana anuar sakau duit. .!!!???.masa kerja tpm dlm UMNO dah tentu sakau apa ada. . Sekarang UMNO xrelevan. . Macam kadiq. . Exmenteri penerangan. . Balun duit BN. .Buat banglo. . Sekarang baru nampak BN amalkan rasuah. . Bukankah 2 anak jin dulu duduk dlm bundlee UMNO. . .!!!

    ReplyDelete
  34. Rakyat Malaysia akan membuat penilaian Antara BAJET DS Najib dengan BAR & JET Anwar Ibrahim.

    ReplyDelete
  35. DS NAJIB MEMANG TERBAIKLAH KERANA MENGOTAKAN JANJI BELIAU PADA RAKYAT SEMUA KERANA SEMUA LAPISAN RAKYAT DAPAT FAEDAH DGN BAJET 2013 YG DIBENTANGKAN. AKU BERSYUKUR MENJADI RAKYAT MALAYSIA KERANA ADANYA PM YG PRIHATIN DGN RAKYAT DAN BANYAK MANFAAT YG DIBERIKAN PADA RAKYAT. AGAKNYA KALAU ANWAR YG JADI PM ENTAH APA LAGI YG DIA NAK ROMPAK KITA RAKYAT SEMUA AGAKNYA. INI PESANAN KEPADA MEREKA YG TIDAK MENYOKONG KERAJAAN KALAU KRG BTL2 ADA MARUAH DIRI JANGANLAH AMBIK APA YANG DIBERIKAN KERAJAAN PADA RAKYAT INI TIDAK TAK SOKONG KERAJAAN TAPI APA YG KERAJAAN BAGI AMBIK, ENTAH GOLONGAN YG MCM NI YG PERGI BERATUR DULU UTK DAPAT BANTUAN LEPAS KATA KERAJAAN BAGI RASUAH, TAKUT SIKIT DGN FITNAH YG KRG TABUR NI OI JGN SAMPAI ALLAH LAKNAT KRG YG BERMUKA-MUKA NI. APA2PUN AKU BERTERIMA KASIH PADA DS NAJIB KERANA JANJI DITEPATI OLEH BELIAU.

    ReplyDelete
  36. Budget mantap? Emm tak leh. Budget macam ni cepatleh negara bankrup

    ReplyDelete
  37. aq mmg puas hati dengan bajet kali ni,banyak bende baru dan semuanye kearah membantu rakyat.
    macam2 najib buat tuk membantu rakyat sehinggakan bajet 2013 pun semuanye tuk membantu rakyat.
    xkira la yg masih blajar ke masih kerja ke atu yg dah pencen,semua dapat bantuan dan kemudahan.
    senang cerita,semua orang dapat keuntungan dengan bajet kali ini.
    beban rakyat pun dapat dikurangkan,najib mmg terbaik.
    kalau anuwar yg jd PM maka semua ni xkan terjadi,sebab anuwar peliwat tu bodoh dan manusia giler jubur serta penipu.
    dasar jantan jalang yg sial,jantan yahudi yg lahanat

    ReplyDelete
  38. perh brader,nampaknye banyak anjing anjing pakatan yg tak uas hati dengan bajet ni.....nampak sangat mereka ni manusia tak reti bersyukur,bajet ni banyak membantu rakyat tp still anjing anjing pakatan tak suka.....tp itu tak jadi masalah kerana hanya minoriti saja yg tak puas hati,hanya anjing anjing anuwar yg sulka jilat jubur anuwar saja tak puas hati dengan bajet ni.....lebih dari 70% rakyat malaysia berpuas hati dengan bajet ni so tak hairan la dengan yg tak puas hati tu brader,lu orang boleh gi mampos jilat jubur anuwar.....celaka haramadah punya orang

    ReplyDelete
  39. selamat maju jaya negaraku serta bangsaku malaysia n salam 1malaysia xxx

    ReplyDelete
  40. Budget tu mungkin mantap, banyak bantu golongan rendah. Tapi aku personally tak dapat apa pun. Mungkin duit baju anak sekolah sikit.

    Budget ni nampak macam untuk orang gaji 5000. Tapi dia lupa kalau suami isteri gaji 5000, dah jadi sepuluh ribu.
    untuk orang gaji 8000, single earner, kat bandar besar tak dapat apa apa benefit untuk budget nih. bayar cukai dah lah tinggi....lebih 25%...ish ish ish...sedih aku...pembayar cukai yang dilupakan.

    ReplyDelete
  41. Satu lagi trick UMNO nak memenangi PRU tapi kalau menang, rakyat akan diliwat dengan GST dan kos sara hidup yang melampau. Youre foolin no one

    ReplyDelete
  42. bajet 2013 yang dinantikan oleh rakyat jelas memberikan kepuasan...
    walaupun gula naik 20 sen dan lepas nie kemungkinan makanan juga akan naik harga berpunca dari 20 sen kenaikan ini mungkin dari sebelah sudut ianya bertujuan untuk kebaikan rakyat juga...
    yela kurangkan gula dalam makanan dan minuman untuk kesihatan juga...
    so diharapkan peniaga-peniaga pun kurangkanlah penggunaan gula dalam makanan yang dijual...

    ReplyDelete
  43. oit anon 2.39 trick ke apa ke ko jugak yg merasakan keuntungan ini kan so xpayah la nak bermuka sangat..apa yg penting aku mmg puas hati dgn keputusan yg diambil oleh PM kita..bajet 2013 mmg mantap

    ReplyDelete
  44. peh mantap la bajet 2013...yang bujang pow boleh mohon untuk BR1M...memang terbaik la...baucer buku pow ditambahkan jadi rm250..ringan sunguh la beban pelajar yang memerlukan bantuan untuk membeli buku...gua memang tabik la!!!terbaik

    ReplyDelete
  45. 1. Pakatan dah tak dapat nak cakap apa2 lagi 2. Yang condemn tu adalah anjing2 pakatan yang bodoh dan diperbodohkan oleh kaum & keluarga peliwat 3. Kalau dah masuk bontut maka nya akal dan pikiran akan nilai NAJIS 4. Sekarang ni pakatan tengah sibuk buat road show nak mencela budget kerajaan. Ini kerja SANGAT KEJI. Nak komen memang senang, tapi kalau suruh buat....macam najis jer 5. Kalau pakatan dan si nuar tu terer sangat, buat lah dan bukti kan dengan budget negeri Selangor. Kan si nuar tu punahsihat 1 sen kerajaan negeri selangor. 6. Sudah2 lah tu pakatan oooiiii. Stop showing your stupidity to the world, and stop thinking the rakyat are stupid. Only those having pea brain full of sodom shit will believe in you pakatan

    ReplyDelete
  46. Gua tak dapat habuk pun.

    ReplyDelete
  47. Ingat boleh beli kereta murah sikit.....hampeh! Buang masa gua je dengar leteran si gemuk

    ReplyDelete
  48. mmg puas hati sgt2 dgn bajet 2013 nie...
    terbaiklah DS Najib.. mmg sungguh bermaknalah utk rkyt..

    ReplyDelete
  49. btl tu mmg bgus btllh...mmg sgt2 puas hati dgn bajet 2013 kali ni.. alhamdulillah krna mempunyai pemimpin seperti DS Najib..

    ReplyDelete
  50. No komen pasal Bajet kali nie..cuma, aku nak gelak skit..kah..kah..kah..kah..kah..kah..kah.kah

    ReplyDelete
  51. yeeehh, dpt baucar 1M RM 250, cmpur ckit dwit ptptn, bleh beli smartphone pahtu dpt Rm 200 balik, mmg balik modal, tp kalu handphne tu rosak taw hilang xde pape ke bantuan..kita dh abis byk dwit ni beli handset..

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!