PANAS BERAPI! ANWAR SUDAH MULA PENING DENGAN LAJIM UKIN DAN POLITIK SABAH!

Hujung minggu yang lepas adalah antara yang paling seronok dalam hidup Anwar. Dah lama plan. Tak menjadi. Tapi kali ni menjadi kenyataan. Anwar sangat gembira kerana keluarnya Lajim dan Wilfred Bumburing akan memberikan impak kepada politik Sabah. Anwar cukup yakin, dengan kemasukan Lajim dan Bumburing, PKR akan mendapat tapak politik baru di Sabah.

Khabarnya, Anwar siap untuk menjanjikan ROTATION SYSTEM dihidupkan semula di Sabah. Ketua Menteri pertama yang bakal dilantik (jika Sabah jatuh kepada PKR) adalah Jefrrey Kitingan. Anwar mahukan Sabah diletakkan di bawah kendalian Jefrrey buat sementara waktu. Memang ramai yang protes. Azmin antara orang yang paling tak bersetuju. Argument Azmin sangat mudah – Jeffrey tidak bergerak di atas semangat yang sama dengan PKR dan Pakatan Rakyat.

Sabah is meant for good Sabahan leader, kata Anwar di Tuaran. Soalnya siapa? Jeffrey? Anwar lupa bagaimana Jeffrey tinggal dan lubangkan kapal PKR di Sabah, sehingga Azmin terpaksa pergi tutup semula lubang.

Anwar jelaskan kepada Azmin, ‘new politics is about wisdom. forgive and forget. kita nak menang PUTRAJAYA‘. Frasa kita nak menang Putrajaya ini yang jadi kacau bilau.

Lebih merosakkan lagi, apabila Lajim sibuk menjual kepada orang kampung – bahawa dia bakal KETUA MENTERI PR selepas pilihanraya.

Mana satu betul ni? Jefrrey atau Lajim? Rotation atau kekal? Banyak benda yang Anwar kena fikirkan.

Anwar kenal Lajim lama. Lajim ini memang pemain solo. Dia prima dona. Anwar tahu sangat perangai Lajim. Kalau boleh semua jawatan dia nak pegang. Malahan, pada satu ketika, Lajim pernah bergaduh dengan Pak Lah – sebab nakkan jawatan Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS). Itulah Lajim Ukin.

Di kalangan orang PKR, ramai juga yang beranggapan Lajim bukan ASET. Tapi liabiliti kepada PKR.

Ramai juga yang ingatkan Anwar – fail SPRM terhadap Lajim juga boleh tahan tebal. Mahukah PKR terpalit dengan orang yang begini?

Ramai Ketua Cabang di Sabah masih sangsi dengan game Anwar kali ini. Ke mana arahnya?

HUSE PK: Ini aku petik dari blog Gelagat Anwar. Apa yang aku nak cerita kat pembaca kat sini ialah kebenaran tentang Lajim Ukin. Lajim ni sebenarnya, hanya berpengaruh di DUN Klias saja, iaitu kampung dia la,dalam Parlimen Beaufort pun dia 50-50 je, manakala si Wilfred Bumburing pulak kat Tuaran tu memang dah tak akan dicalonkan lagi oleh UPKO, sebab tu la dia lompat, dia menang 2008 dulu pun sebab di sokong oleh PBS dan UMNO!

So Anwar, mampos lu sekarang!

43 Responses to "PANAS BERAPI! ANWAR SUDAH MULA PENING DENGAN LAJIM UKIN DAN POLITIK SABAH!"

  1. tolong tukar nama bumburing kepada BOOMERANG!

    ReplyDelete
  2. Assalam Bro

    Jeffry pulak... polis jumpa duit bawah tilam katil bilik dia.... Banyak tu Bro...

    ReplyDelete
  3. Peduli ape aku..Janji ABU. UMNO mesti dikuburkan.

    ReplyDelete
  4. PAS yang bakal dikuburkan bodoh! ko ingat Pasngok boleh menang?

    ReplyDelete
  5. Sebagai sabahan, majoriti kami mengundi PARTI yang baik rekod pentadbirnya.

    Jangan mimpilah wahai PAS/PKR

    Tgk kisah Yong Teck Lee..dia lebih kurang sama je dgn LAJIM, cuma YTL pernah jadi KM, lepas tu terus lingkup dgn PARTINYA.

    Terdengar jua kononya Sabah boleh mendapat autonomi sendiri? heheh bererti 1 lagi Negeri ala2 Penang akan wujud.. yang memerintah tentunya DAP/LDP hehehe :P

    ReplyDelete
  6. INI CONTOH MELAYU DILAHIRKAN UNTUK JADI BUSUK PERUT.. KAN ELOK DILAHIRKAN JADI LEMBU.. BLEH BAGI MAKAN ORG MISKIN

    Anonymous said...
    Peduli ape aku..Janji ABU. UMNO mesti dikuburkan.
    August 1, 2012 8:54 AM

    ReplyDelete
  7. anuar lu hari-2 pening kami satu malaysia lagi pening teggok lu punya perangai tak habis-habis kasi susah sama rakyat

    ReplyDelete
  8. CAKAP CANTIK SIKITLAH SUKA HATI LAKI MAK BAPAK KAU JE NAK BERCAKAP APA LANCAU LU SURUH KUBURKAN UMNO SEPATUT LU TU YANG PATUT DIKUBUR KAN
    BIKIN SAMPAH SAJA LU TU UJUT KAT DUNIA NI

    ReplyDelete
  9. Sebagai sabahan, kali ni majoriti kami akan tidak akan mengundi PARTI yang yang memerintah sekarang. Selama BN memerintah di Sabah, Sabah masih macam tu tiada kemajuan ketara berbanding Semenanjung, tambahan dengan lambakan warga asing dari filipina dan indonesia yg sudah tidak terkawal, warga asing pula mudah mendapat kad pengenalan dan jadi warga tempatan.

    So jangan mimpilah wahai BN

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh....yea ker....tak sangka

      Delete
  10. Adik aku di Sabah, sama pendapatnya dengan anon 9:20.

    Lajim Ukim yang melompat parti mungkin mempunyai pengaruh yang tersendiri, tetapi orang Sabah tidak sepertinya. Sabahan selesa dengan cara Najib mentadbir negara.

    Lajim Ukim, melakukan perkara yang sama ketika dia berada dalam PBS.

    Tindakannya tidak mengejutkan. Rapatkan saf perjuangan.

    ReplyDelete
  11. KUALA LUMPUR 1 Ogos - Pengarah Strategik Parti Keadilan Rakyat, Rafizi Ramli ditahan polis pada pukul 7 pagi ini berhubung kes pencabulan Akta Bank dan Institusi-Ins titusi Kewangan (BAFIA) 1989. - UTUSAN...

    ReplyDelete
  12. Eh anon 8.54 aku akan pasti kan bahawa pas y akan terkubur.... Sampai bila lg pas dan pkr blh tipu rakyat rakyatt zaman skrg dah pandai lah bkn bodoh mcm dulu lg cuma masih ada degelintir je yg masih buta hati tak nampak apa yg pembangkang buat tp tu pun jgn risau allah akan tunjukkAn kat drg gak

    ReplyDelete
  13. Eh hgn harap lah sabah blh menang kat skrg pun dah nampak kirang punya sikap busuk hati... Lg ada hati lu prg pembangkang semua janji je pandai tp habuk pun tarak lah... Pada anwar al jubori teruskan pening anda kerana hanya tu je ko layak buat sampai ko pencen......

    ReplyDelete
  14. jenis pemimpin yang gila kan wang rakyat...kalu memerintah hancurlah negara..rakyat pula merana...rasuah berleluasa..pemimpin mcm nie harus di buang

    ReplyDelete
  15. ini pemimpin yg tak sedar diri...Cuma orang melayu kena ingat, masuk PR ertinya menjadi kuda tunggangan DAP. Sanggupkah kita lihat negara hancur bak Singapura? Baca2 lah buku sejarah. Jgn asyik nak salahkan UMNO/BN sahaja...mereka pun manusia. Kalau pemimpin silap, dalam UMNO/BN sendiri kita ada cara utk betulkan. Bukan dgn cara tukar parti dan jadi pengkhianat negara.so pikir2 kn la ye wahai2 melayu2 smua

    ReplyDelete
  16. lajim lajim....lu kn lau suda kemaruk cinta dgn anwar...lu pegi kawin je dgn dye lu tolak bini dye...lu boleh percya ckp anwar aljuburi nie?sila la lu nie boleh plak nk lompat parti...nie da jd kes berat nie dikira pengkianat negara beb...gua xtaw la npe rakyat sabah boleh diam dgn lu...ptt kasi halau lu dari malaysia...kami xperlu kn pengkianat!!!

    ReplyDelete
  17. aku tengok semua leader pembangkang ni dah tak betol.semua jadi macam ni sebab gila kuasa.masing-masing nak kaut keuntungan untuk diri masing-masing.
    yang si anuwar tu plan macam dia bijak sangat janji pon bukan main lagi.last-last apa yang akan jadi,hancurlah semua habuk pon tarak.
    si lajim tu pulak dah berangan nak jadi ketua menteri.tengok lah macam mana cerita diorang ni.

    ReplyDelete
  18. anon 8;54 ko pe hal nak kuburkan umno..sepatut nye pkr,dap dan pas tu yang patut dikuburkan.
    pembangkang ni hanya buat rakyat susah je.tak pena ada kebaikan langsung yang dibuat.
    ada pulak penyokong yang bengap macm ko tu lagi lah teruk jadinya.
    pas tu hanya boneka DAP dan pakatan.tiga-tiga parti nilah parti paling celaka sekali...

    ReplyDelete
  19. apalah yang nak jadi sekarang ni,si anwar tu ada je benda-benda yang negative yang dia akan plan..dia tu master mind paling besar sekali.

    ReplyDelete
  20. itulah masalahnya bila denggki diantara satu sama lain..
    masing-masing gila pangkat nama dan sebagainya...
    elok la 2 pembangkang-pembangkang bergaduh berdendam sesama sendiri..
    rakyat sabah xkan punya pilih korang la dah perangai mcm sial..
    macam mana nak uruskan negara..

    ReplyDelete
  21. padan muka lajim..
    ko mmg patot dilayan sebegitu oleh anuar..
    nak sangat kan ikut die...
    ambik ko..rasakan sekarang..
    nak sangat kan kuar parti UMNO
    sekarang jgn idam lah nak kembali dalam umno semula..

    ReplyDelete
  22. Si Wilfred Bumburing juga dijanjikan Ketua Menteri mengikut kuota Dusun setelah Ketua Bisaya si Lajim Ukin dan Ketua Kadazan si Jeffry jadi KM. Kalau Sabah jatuh ke tangan PR (nauzubillah x mungkin)setiap tahun Sabah akan ada KM baru.

    Jangan risau...yang busuk-busuk selalunya akan masuk fuckatan. Si Lajim n Si Wilfred ni tak bleh pergi jauh. Macam bomberang dan akhirnya orang akan boring. Hehehe skandal Genting n tanah adat di Beufort dan Tuaran berekar-ekar tu akan dibuka SPRM...Tunggu ye!

    ReplyDelete
  23. Rahsia sebenar mengapa Lajim Ukin begitu gembira meletakkan semua jawatan (kecuali jawatan Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan) terbongkar oleh sumber dalaman PKR.

    'Political plan' Anwar Ibrahim akhirnya menjadi kenyataan setelah hampir tujuh bulan memujuk Lajim dan Wilfred Bumburing untuk menikam belakang Najib.

    Anwar Ibrahim mahukan impak ... dan beliau cukup yakin kemasukan Lajim dan Bumburing, PKR akan mendapat impak positif dan tapak politik baru di Sabah.

    Menurut sumber dalaman PKR, Lajim sudah melambungkan dirinya kepada penduduk Sabah bahawa beliau sebagai Ketua Menteri Sabah yang baru seperti yang dipersetujui dengan Ketua Pembangkang ini.

    Ini adalah 'golden hand shake' diantara Lajim Ukin dan Anwar Ibrahim ...

    Walhal Anwar Ibrahim telah pun mengadakan 'golden hand shake' dengan Jefrrey Kitingan sebagai Ketua Menteri Sabah yang baru, jika Sabah jatuh ke tangan Pakatan Rakyat ... kalau jatuh lah.

    amai Ketua Cabang di Sabah sudah berlaga angin dengan Anwar Ibrahim, siapa bakal Ketua Menteri Sabah yang baru ... Lajim atau Jefrrey?

    Ketua-ketua Cabang PKR di Sabah memang tidak mahu Lajim mahupun Jefrrey.

    Anwar Ibrahim lupa bagaimana Jeffrey Kitingan tinggalkan dan lubangkan kapal PKR di Sabah, sehingga Azmin terpaksa pergi tutup semula lubang besar PKR.

    Anwar Ibrahim juga tahu sifat dan sikap Lajim Ukin yang mahu semua jawatan di Sabah. Ketua Pembangkang ini pun tahu fail SPRM terhadap Lajim juga boleh tahan tebal.

    Rupa-rupanya 'golden hand shake' sudah bertukar menjadi 'golden shit head'. Jeffrey tidak tahu Anwar main belakangnya. Lajim pun tidak tahu Anwar main belakangnya.

    Dua-dua kena main belakang. Dah kena dah ...

    Dalam hal ini DS Najib nyata lebih bijak. Biarkan Lajim Ukin masuk ke dalam kem Pakatan Rakyat dengan fail-fail SPRMnya sekali.

    Senang kerja BN Sabah ... Nasib la lu Lajim Ukin.

    ReplyDelete
  24. dasar manusia sial yg suka main belakang,dua-dua anuwar dah main belakang.......lajim ni mmg xd layak jadi org UMNO,manusia cm dia lah yg merosakkan nama UMNO......anuwar ingat 2 ekor ni masuk PKR,maka PKR akan jadi kuat......kaki duit macam PKR ni mmg tau merosakkan negara sahaja,lingkup negara kalau mereka yg memerintah.......baru jadi MB pun dah huru-hara dibuatnya

    ReplyDelete
  25. hg nak pening kpla knp nye nuar oii... kmi ni lg pening kpla dgn kerenah hg tau tak!
    stiap hri ada2 je cite hg nie ye..
    menyampah aku dgn hg nie eh..

    ReplyDelete
  26. anon 8:54 AM,
    amboi2 sedap je ye mulut ko tu nak ckp mcm tu pasal UMNO!
    ko ingt pakatan tu bgus sgt ke ha?? jgn risaulah ko ingt UMNO yg akn dikuburkn kn tp hakikatnya parti keparat ko yg akn terkubur dgn sndirinya!
    tgk jelh..

    ReplyDelete
  27. anwar tu jgn dok percaya sgt lah.. dia tu talam 1000 muka.. org mcm dia byg2 dia pn kita tak leh percaya sikit pon!

    ReplyDelete
  28. kesian ak kat pmbgkang ni..dia ad calon,tapi semua calon dia xblh pkai..pndai jaga poket sndri jer,mslah rkyat haram nk diselesaikan...sama-sama lah kita lihat pmbgkang menggali kubur mreka sndri lpas ni...

    ReplyDelete
  29. UMNO makin hancus, Sabah jatuh ketangan lawan.

    ReplyDelete
  30. Lajim Ukin Jarang Ke Pejabat Sejak Mac 2012

    Perkembangan terbaru yang diberitakan oleh TV3 malam semalam mengesahkan bekas pemimpin UMNO Sabah, Lajim Ukin telahpun dilucutkan jawatannya sebagai Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

    Sebelum ini pada Sabtu lalu, Lajim telah bertindak meletakkan jawatan sebagai anggota MT dan Ketua UMNO Bahagian Beaufort serta Pengerusi BN Beaufort, namun dimasa yang sama masih enggan melepaskan jawatan Timbalan Menteri.

    Keengganan Lajim untuk meletakkan semua jawatan secara serentak hanyalah satu lakonan politik murahan yang matlamatnya sengaja mahu mensensasikan isu supaya dapat menarik perhatian ramai terhadap dirinya.

    Sebetulnya pelucutan jawatan Lajim sebagai Timbalan Menteri merupakan satu langkah yang bijak dan tepat.

    Sampai bila mahu disimpan saja orang sedemikian yang langsung tidak memiliki prinsip yang jelas kerana kerap berubah-ubah pendirian dan gemar bermain tarik tali untuk kepentingan diri sendiri.

    Lagipun mengikut sumber dari kementerian terbabit, sejak Mac lalu lagi Lajim sudah jarang masuk ke pejabatnya. Malah ruang pejabatnya sudah lama kosong dan segala barangan peribadi juga sudah lama di bawanya keluar.

    Ini bermakna sejak Mac hingga Julai 2012, sekurang-kurangnya sudah tiga, empat bulan kerajaan terpaksa membayar gaji Lajim sekalipun dirinya jarang masuk ke pejabat untuk menunaikan amanah dan melaksanakan tanggungjawab tugasan.

    Apakah tidak ada sedikit rasa malu dalam sanubari dirinya apabila gagal melaksanakan tanggungjawab sebagai Timbalan Menteri tapi masih tidak segan pula bercita-cita ingin menjadi Ketua Menteri Sabah?

    Bayangkan sekiranya kedudukan Lajim sebagai Timbalan Menteri dikekalkan, tentu sahaja hanya akan membazirkan wang rakyat untuk membayar khidmat seorang pemimpin yang hanya makan gaji buta.

    Sepatutnya sejak Mac lepas Lajim sudah secara terbuka menyatakan dirinya sudah tidak lagi mampu menjalankan tugas dan amanah sebagai Timbalan Menteri.

    Tapi, ternyata Lajim lebih mengutamakan kepentingan sendiri apabila tetap berterusan bermain tarik tali semata-mata mahu memaksa PM untuk akur pada permintaan peribadinya.

    ReplyDelete
  31. Pakatan akan dikuburkan di Sabah! BN akan terus maju di Sabah!

    ReplyDelete
  32. KUALA LUMPUR - Tindakan bekas Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Lajim Ukin untuk terus menjadi ahli UMNO walaupun menyatakan sokongan terbuka kepada pembangkang bertujuan memperlihatkan dirinya sebagai 'hero rakyat'.

    Penganalisis politik, Md. Shukri Shuib berkata, tindakan Lajim yang juga Ahli Parlimen Beaufort itu jelas merupakan provokasi kepada UMNO yang bertujuan 'memaksa' parti tersebut memecat beliau agar dilihat sebagai 'mangsa' dan seterusnya mengundang simpati masyarakat.

    Katanya, sebagai pemimpin politik yang sudah terlalu lama dan bukan lagi boleh dianggap sebagai calon boleh menang, tindakan Lajim itu merupakan satu amalan biasa oleh ahli politik veteran untuk meneruskan karier dengan harapan untuk kekal sebagai calon.

    "Ini satu bentuk perangkap yang cuba dipasang oleh Lajim untuk mengugut kepimpinan tertinggi UMNO dan Barisan nasional (BN).

    -Utusan

    ReplyDelete
  33. Sabahan sangat unik negerinya..
    perkongsian kuasa amat di tagih di Sabah.

    Rasanya kalau si Anwar berjaya mengambil alih negeri Sabah (Menang kerusi Adun) sedikit janggal jika semua kaum di Sabah menuntut agar setiap kaum diberikan jawatan KETUA MENTERI .. mungkin si Anwar berpendapat "BULIH BA KALAU KAO'

    Memang anwar ibrahim ni ASAL BOLEH je orangnya, rentap terus.

    Sebenarnya disemenanjung PKR boleh HIDUP adalah disebabkan adanya AHLI-AHLI PAS.

    Tanpa PAS tiada kaki ba si Anwar tu

    ReplyDelete
  34. Peduli ape aku..Janji TIBAI. PARTI CIBAI mesti dikuburkan.

    ReplyDelete
  35. KUALA LUMPUR -- The appointment of Lajim Ukin as the Deputy Minister of Housing and Local Government has been revoked with immediate effect.

    A statement from the Prime Minister's Office today said that Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah had given his consent to the revocation of the appointment.

    The revocation was made under Clause (3) Article 43A which was read together with Clause (5) Article 43 of the Federal Constitution.

    Last Saturday, Lajim announced his resignation as a member of the Umno Supreme Council (MT), Beaufort Umno division head, and chairman of the Beaufort Barisan Nasional (BN) with immediate effect.

    However, he remained as an Umno member.

    When announcing his resignation in Likas Jaya, near Kota Kinabalu, Lajim was later reported to have left it to Prime Minister Najib Tun Razak to decide on his position as Deputy Minister of Housing and Local Government.

    Later at a function in Pekan, Najib was reported to have said that Lajim's position as deputy minister would be decided on Monday.

    ReplyDelete
  36. x yah pening sgt la anwar.. ko npun mcm tu gak...pusing2 trus pening la... hahahaha..... klu nak cr geng pun jgnlah cr org mcm mamat tu.... kan dah menyusahkan diri sendiri...babibabababababababi.......lajim tu sejenis babi yg suka pusing.. mmg ngamlah ko dapat org mcm dia tu

    ReplyDelete
  37. Oi babi..Aku kata kubur..kuburlah kan UMNO Porno tu..Aku peduli ape..suka ati aku la..Parti ko yang dah nak mampos tu kau ikut sekali. By the way..aku bukan orang pakatan pun. Tapi haramjadah aku nak pangkah UMNO dan BN.Janji ABU. Dan aku bukan melayu..pukimak..

    ReplyDelete
  38. Anom 7.25 ko ingat klu pembangkang perintah ko blh hidup senang mcm skrg ni lah ye bangsa pukimak mcm ko ni pemimpin sendiri pun ko tak reti respek aku benci giler babi lah ngN bangsa anjing kurap yg tak reti bersyukur mcm ko ni... Spesis mcm ko ni ptt ddk kat burma je

    ReplyDelete
  39. Ko ni klu mati anon 7.25 tanah kat malaysia ni pun tak kan terima ko sbb ko ni bangsa yg tak reti bersyukur .......

    ReplyDelete
  40. Saya tau apa pasal anwR pening........ Pasal sudah lama dia taak dpt liwat itu abg manis punya jubor lah.... Cr br punya abg pun tarak blh pakai itu pasal lah dia pening kan hahaha

    ReplyDelete
  41. Onkol lajim ni kdg2 skit kepla jga fikir ko ni,anwar tiada selera bah dengn ko ni°tongkat anwar tdk mo bangun ba klu tngok ko kecuali tampal gambar saful

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!