GEMPAR BERAPI! GAMBAR ABBY ABABI SEDANG BERBOGEL DI RUMAH NICKY AJIS!

Apabila Pakatan Rakyat (PR) melalui kenyataan Anwar Ibrahim dan Husam Musa secara terbuka menolak penubuhan Jawatankuasa Khas Tuntutan Royalti Negeri-negeri Pantai Timur, sudah tampak jelas permainan politik yang cuba dicorakkan oleh pembangkang bersabit isu royalti minyak ini.

Imbas semula sejarah awal isu royalti minyak ini sejak mula ianya ditimbulkan, rakyat sudah nampak hala tuju PAS condong untuk mempolitikkannya berbanding merundingkan isu untuk mencari titik temu.

Menjelang Pilihanraya Kecil (PRK) Manek Urai yang diadakan pada Julai 2009 lalu misalnya, isu tuntutan royalti minyak untuk Kelantan adalah menu utama yang dianggap oleh PAS akan menjadi daya tarikan kuat untuk meningkatkan sokongan rakyat kepada Nik Aziz dan kerajaan negeri pimpinannya.

Namun seperti yang kita maklum, keputusan PRK tersebut walaupun berkesudahan dengan kemenangan berpihak kepada PAS akan tetapi undi yang diperolehi PAS dan majoriti kemenangannya juga jatuh merudum.

Semasa PRU 2008, DUN Manek Urai dimenangi oleh PAS dengan majoriti 1,352 undi setelah memperolehi sejumlah 5,746 undi mengalahkan calon BN yang hanya memperolehi 4,394 undi.

Sekalipun kempen PRK Manek Urai agak hangat dengan isu retorik dan provokasi kenegerian bersabit tuntutan royalti minyak, menariknya undi yang diperolehi PAS dalam PRK itu telah merosot kepada 5,348 undi sahaja berbanding PRU 2008 sebanyak 5,746 undi memihak kepada PAS.

BN pula berjaya meraih sokongan dari 5,283 pengundi yakni peningkatan memberangsangkan sebanyak 889 undi, satu penambahbaikan sokongan yang agak baik dibandingkan hanya 4,394 undi saja yang dirangkul pada PRU 2008.

Kebetulannya, calon yang mewakili PAS yang memenangi PRK Manek Urai adalah seorang peraih ikan, lantaran itu kemenangan tipis dengan majoriti hanya 65 undi itu begitu popular dan sinonim dikalangan khalayak umum sebagai kemenangan "nyawa-nyawa ikan".

Selepas PRK itu, PAS masih cuba mensensasikan isu royalti kerana berpandangan ianya tetap berbaloi untuk dimanfaatkan bagi kepentingan politik PAS walaupun ujian awal di Manek Urai menyaksikan kesan positifnya pada PAS terlampau minima.

Dalam pada itu, ramai kalangan pemimpin PAS pada awalnya bercanggah pendapat apabila ramai yang mengakui dari aspek perundangan sebenarnya Kelantan tidak layak menuntut royalti tersebut sekalipun cuba diyakinkan oleh Husam Musa yang isu ini tetap akan memihak kepada Kelantan.

Apabila Husam berjaya 'mempengaruhi' pemimpin UMNO Kelantan, Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li) untuk sepakat dalam satu pasukan memperjuangkan isu tersebut, akhirnya perbezaan pandangan dikalangan pemimpin PAS negeri dapat diketepikan.

Berikutan itu, sejak akhir 2009 dan sepanjang tahun 2010 gerakan menuntut royalti minyak terus diperhebatkan kerana PAS yakin dengan penyertaan rasmi Ku Li maka isu tersebut akan mempengaruhi rakyat untuk menolak UMNO yang ketika itu dilihat semakin mendapat tempat di hati rakyat Kelantan.

Tanpa PAS sedari, penyertaan Ku Li dalam kempen tuntutan royalti itu hanyalah bersifat menuntut ehsan Perdana Menteri supaya menggunakan kuasa dan budi bicaranya bagi menimbangkan pembayaran royalti demi kebaikan negeri Kelantan dan lain-lain negeri yang di luar sempadan pantainya menghasilkan petroleum atau gas.

Ku Li tahu, dengan hanya bersandarkan pada Akta Kemajuan Petroleum 1974 dan Perjanjian 1975 semata-mata tidak kukuh untuk dihujahkan kelayakan Kelantan menerima bayaran royalti berikutan kekangan dari akta dan fakta perundangan lain terutama membabitkan sempadan perairan yang memisahkan hak kerajaan negeri dan hak kerajaan pusat.

Antara akta yang berkait langsung dengan Akta kemajuan Petroleum 1974 dan Perjanjian 1975 ialah Akta Pelantar Benua 1966 [Akta 83], Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu No.7/1967), Akta Perlombongan Petroleum 1966 [Akta 95], UNCLOS 1982, Convention on the Territorial Sea and Contiguous Zone 1958 dan beberapa lagi akta lain.

Oleh sebab itu, apabila Perdana Menteri Dato' Seri Najib mengumumkan keputusan untuk menubuhkan Jawatankuasa Khas bagi membincangkan isu royalti minyak membabitkan tiga negeri di Pantai Timur, ia sebenarnya satu berita gembira yang sepatutnya disambut semua pihak.

Sayangnya, PAS tidak menerima tawaran ehsan yang dihulurkan oleh PM kerana tahu jika kerajaan PAS kelantan menyertai jawatankuasa ini dan isu tersebut menemui penyelesaian muktamadnya, rakyat akan lebih mengingati budi bicara dan jasa PM & UMNO berbanding sikap kontroversi yang selama ini ditonjolkan oleh PAS.

Jika Kerajaan Kelantan masih bertegas mengikut keputusan yang telah disuarakan oleh Anwar Ibrahim dan Husam Musa, nyata ia umpama langkah yang mengundur ke belakang yang pastinya akan dikesali oleh rakyatnya sampai bila-bila.

Pun begitu, alang-alang sudah menolak jemputan menyertai rundingan tersebut, kita harap kerajaan Nik Aziz akan kekalkan pendirian tersebut dan teruskan saja samannya ke atas PETRONAS dan kita tengok pula hujah dan fakta perundangan siapa yang yang kukuh.

29 Responses to "GEMPAR BERAPI! GAMBAR ABBY ABABI SEDANG BERBOGEL DI RUMAH NICKY AJIS!"

  1. pehhhhhwiiiitttttt

    ReplyDelete
  2. Abby abadi nik aziz pun jadi hahaha

    ReplyDelete
  3. ahaha celaka betol aku ingt btol2 abby abadi bogel -_-

    tapi good to know ramai beralih arah dah!

    haha thumbs up!

    ReplyDelete
  4. org pun dah mula tahu yg PAS ni sesat,ramai telah keluar sejak PAS bergabung dengan DAP.
    penyokong2 PAS pun dah tau yg nik aziz ni semakin sesat,sanggup bergabung dengan DAP yg kafir tu semata2 nkkan putrajaya.
    yg keluar tu mmg bagus,lagi lama mereka duduk lam PAS lagi sesat lah mereka.
    PASial dasar parti lahanat,parti mempermainkan islam

    ReplyDelete
  5. Fuhhh nasib baik tak batal puasa der...

    ReplyDelete
  6. ketara giler perubahan pengundi yg berlaku,undian calon BN meningkat dekat 900 undi.....banyak tu brader,undian PAS semakin merosot.....PAS pasti akn kalah teruk dalam PRU13 ni,orang dah mula sedar kesesatan nik ajis tu.....pe pun aq sngt gembira sebab org PAS ramai yg dah tahu kebenaran,ramai yg dah keluar dari PAS.....PAS parti celaka haramjadah yg menyesatkan umat islam,PAS parti lahanat

    ReplyDelete
  7. nasib baik aku tak terpancut der,aku memang dah lama tunggu nak tengok Abby Abadi bogel der.kalau ade share la dekat aku der,boleh aku pancut malam2 sambil tengok gambar dia der.

    ReplyDelete
  8. akak tgk pas ni makin lama makin jauh drg sesat...pas dulu2 mmg ok tp pas skrg dak ko.......tkt akak dgn drg sbb suka mainkan agama nik aziz pun dah goyang gak skrg ni ptt nye dia kena lbh kan beramal ibadat ni tak akak tgk dia sibuk berpolitik kita ni umur dah byk ingat lah kat allah....benda dunia ni tak bwk ke mana pun akhirat yg penting

    ReplyDelete
  9. abby..abby lu bikin geram saja sama orang tua itu ...hahahah

    ReplyDelete
  10. lps nie mmg confirm undi PAS akn menjunam jatuh lah...
    sbb semua org dh meluat sgt dgn PAS nie dh jadi bodoh sgt sejak dia bergabung dengan DAPig tu..
    dn org pn dah mula nmpk yg BN lbh bgus dri PAS..!

    ReplyDelete
  11. sokongan kepada UMNO/BN nyata semakin meningkat. Sebaliknya semakin ramai telah hilang keyakinan kepada PAS/PR.

    Rakyat terutamanya golongan bijak pandai, celik IT, org yg berpengaruh dalam masyarakat dan tidak ketinggalan golongan muda berbondong2 meninggalkan PAS/PR.

    Artis pun dah semakin berani menyatakan sokongan secara terbuka kepada UMNO/BN.

    Adalah yg terbaek sekiranya PRU13 diadakan sedikit hari.

    ReplyDelete
  12. haha ingtkn btl2 abby bogel td..

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. ha3 rakyat dah semakin bijak dalam memilih dan melihat kebenaran...
    alhamdulillah semua dah semakin jelas..
    dengan ini kemenangan BN pasti melonjak pada PRU akan datang ini..
    kerajaan nak tolong pun dorang belagak dan tolak..
    wei rakyat kelantan sekarang inginkan kemajuan lah..
    sebab nik aziz takut ketima tawaran kerajaan takut rakyat pilih BN..
    tetapi die silap la rakyat tidak buta ok

    ReplyDelete
  15. 1Malaysia semua...

    Daripada anda semua blog atau ber-facebook 24jam tak dapat sesen pun, ada baiknya sambil sambil invest beli share syarikat di Europe. Bulan bulan dapat duit, stable monthly income. Lagi banyak yang di invest, lagi besar dapat tiap tiap bulan.

    Dengan RM 2300 boleh mendapatkan anda RM 310 tiap-tiap bulan, Dengan RM 10,000 boleh dapat RM 2,000 - RM 3,000 sebulan. Atau share paling murah berharga USD $ 20 dengan bulanan anda akan dapat USD $ 2.2 sahaja.

    Kalau berminat, sila layari :

    (Versi English)
    http://tinyURL.com/UinvestWorld


    (Versi Melayu)
    http://PelaburanHartanah.blog.com


    ( * versi English lebih lengkap documentasi dan maklumat mengenai investment ini)


    Layari mana mana laman blog diatas, setelah membacanya. Click pada FREE REGISTRATION dan daftar account pelaburan anda, ianya percuma, walaupun anda tidak mahu lagi membuat investment. Tetapi anda boleh lihat lihat dan survey dulu di dalam account anda itu. Dan anda juga boleh chat dengan Admin dan Pihak Management investment berkenaan, secara LIVE dan kadang kadang ada webcam session bersama admin.

    Belum cuba belum tahu, selamat melabur.

    ReplyDelete
  16. Umno dulu kini fan selamanya.... PAS hanya bersifat sementara sahaja

    ReplyDelete
  17. Dah dekat berpuluh tahun isu royalti minyak ni sering dijadikan isu ketika menjelang pilihanraya.... Apa PAS ingat dgn dapat royalti yg byk tu bleh jadikan kelantan negeri terkaya ke?????? Negeri lain yg x dapat royalti minyak pun bleh maju..... Itu semua terletak atas kebikasanaan pemimpin negeri masing2 .... Klu mcm pemimpinyg ada kat kelantan ni ssh la... Byk sgt alasan... Come on la...

    ReplyDelete
  18. sapalah yang nak undi pas yang
    sesat ni.mata orang ramai dah mula terbuka.orang dah menyampah dengan pas ni.sapa nak undi lembu cucuk hidung.boleh ke pas memerintah negara...confirm tak boleh punya.

    ReplyDelete
  19. cuba imbas kembali kepada sesiapa yang pernah ke kelantan.
    apa yang ada kat kelantan tu.highway pon tak ada.bukannya berdosa kalau pas bina highway untuk kesenangan rakyat.tapi ada pas buat.
    tak adakan.
    orang lain boleh minum air yang bersih tapi rakyat kelantan kena minum air yang kuning.ada tak pas selesaikan masalah air kuning ni.
    tak adakan.
    dekat kelantan tak ada kemajuan langsung.
    ada pas cuba untuk membangungkan kelantan.
    tak adakan.

    ReplyDelete
  20. pas dap dan pakatan tiga-tiga ni tak berguna langsung pada rakyat dan negara.

    ReplyDelete
  21. bro mana abby abadi nih bro! cess aku ditipu bro!

    ReplyDelete
  22. Apesal tolak ajakan sertai rundingan weyh! gila bodoh PAS ni!! bengang nya aku! bukan main lagi kata nak suruh cek balik royalty minyak la apa la lepas tu pergi tolak mentah-mentah! apa bodoh sangat ni weh!

    ReplyDelete
  23. Husam nih memang dalang dalam kelantan kot.. mula-mula dia api-apikan isu royalty minyak kelantan.. lepas tu dah buat rundingan dia pergi api-apikan lagi suruh kerajaan PAS tak payah masuk campur? WTF?

    ReplyDelete
  24. PAS semakin hari semakin gilakan kuasa..rakyat pun dah meluat asyik main dan gunakan agama..benci betul manusia macam nie..mainkan agama

    ReplyDelete
  25. cehh, aku agak abby bersetubuh dengan nik aziz kafir .....alamak kantoi, buat suspense saja

    ReplyDelete
  26. apa? gambar parpu beromen dengan beruang kat zoo?

    ReplyDelete
  27. dam gua mati2 ingat betoi abby abadi nie bogel...mana taw kan nik ajis nak bagi bersih tubuh abby kan...maklum la da masok pas mesti la kena bersih kan badan kan....ingat nik ajis nie baik ke...ntah2 batang dia sentiasa terpacak je tengok abby nie...kita mana nk taw kan....
    muahahahahahaha

    ReplyDelete
  28. sudahlah PAS..jgn fkirkan kepentingan politik korang jer,sekali-sekala fkirkan lah nasib rakyat kelantan yang menghadapi pelbagai masalah..lagi satu,kau ingat dgn dpat royalti myk tu semua benda blh selesai ke?selagi ad nya exco2 bodoh mcm husam musa tu kat kelantan,bagi la berapa puluh billion pu,kelantan akan tetap sama mcm tu jer..

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!

CILI KASI TARUK!

BERITA PERAK TODAY - KLIK SINI

Video Panas dari Perak Today - Klik Sini

KALAU KORANG NAK EMAIL AKU -Sila email ke 1housepk@gmail.com

Sama Rata, Sama Rasa, Depan BELAKANG Sama Saja!!

Sama Rata, Sama Rasa, Depan BELAKANG Sama Saja!!