PANAS BERAPI! ANWAR NAIK BERANG KERANA TAK DAPAT MEMBUAT PENJELASAN TENTANG AIR DI SELANGOR!

Macam syaitan muka dia ni, petang ni dia kena tangkap tak? Esok kan puasa?
Saya bergitu tertarik dengan jawapan En Fuad Omar Pesara Jurutera LLN di Pas Selangor Page dibawah tajuk “Paras teratas Empangan Sg Semenyih sepatutnya 111.00 meter ….. “ .

( saya hanya memetik komen beliau sahaja tentang isu ini untuk membuka minda agar dapat memikir dengan lebih luas ). Untuk selanjutnya sila ke page PAS SELANGOR Page.



Fuad Omar ‎55% air yg dirawat oleh Selangor State GLC ada kepentingan (Abass, Splash, Sg Harmoni (Taliworks)…45% saja Puncak Niaga…..semua loji rawatan air yg baru di control oleh GLC Selangor..Puncak Niaga hanya yg lama mcm Langat 1, Bukit Nenas dll….semua bermasaalah, mesin lama….air yg dirawat dijual kpd Syabas yg 30% kepentingan adalah MB Inc melalui KPS & KDEB…

Yg paling baru i.e Sg Labu utk KLIA pun Abas punya…

Cuba semak website Syabas, Puncak Niaga, Taliworks, KDEB dll utk mendapat maklumat yg betul…

Masaalahnya sekarang yg baru (dibawah kontrak Selangor GLC) yg terpaksa beroperasi sehingga 110%….jadi tak ada makna ampangan penuh mcm laut sampai melimpah kalau kapasiti rawatan air yg terhad.

Hal ini tidak akan berlaku jika Langat 2 beroperasi (Phasa 1) beroperasi sekarang…yg sepatuynya sudah siap jika tidak ada masaalah dgn Kerajaan PR Selangor.

Ampangan Semenyih diatas, Lojinya adalah kalau tak silap saya dibawah Sg Harmoni (Taliworks) dimana Kerajaan Selangor ada hampir 50% kepentingan……

Fuad Omar Puncak Niaga is the largest supplier of integrated water services in Malaysia. It operates, manages and maintains 29 water treatment plants with a total production capacity of 1,909 MLD – million litres of water per day in Selangor, Kuala Lumpur Putrajaya. This amount is equivalent to 48.56 percent of treated water distributed to the five million domestic agricultural and industrial end-users.

http://www.puncakniaga.com.my/Services/WaterTreatmentPlantInformation/ListofTreatmentPlants/tabid/155/Default.aspx

walaupun kapasiti nya 48%, tapi disebabkan loji yg lama, kemampuan pengeluaran sebenar adalah 40% saja……depa nak buat upgrading tapi Kerajaan Selangor stop CAPEX…so kantoi la….pasai Perjanjian Konsesi mesti mendapat kelulusan Negeri & Pusat..



List of Treatment Plants

www.puncakniaga.com.my

Fuad Omar



Konsortium ABASS Sdn Bhd | Kumpulan Darul Ehsan Berhad

www.kdeb.com.my

The Sungai Semenyih Water Supply Scheme implemented by the Selangor State Government supplies clean water to South-West of Kuala Lumpur, Petaling Jaya, Shah Alam, Klang, Putrajaya, Cyberjaya, Sepang, Puchong, Seri Kembangan, Bandar Baru Bangi, Kuala Langat and the surrounding areas.

Fuad Omar SPLASH shareholders comprise Gamuda Berhad (40%), The Sweet Water Alliance (30%) and the Selangor Government’s investment arm, Kumpulan Darul Ehsan Berhad (30%). With combined capabilities and expertise, each being well-known names in their own fields and possessing individual strengths, SPLASH has the competitive edge in the water industry.

http://www.splash.com.my/background.php



SPLASH – Syarikat Pengeluar Air Sungai Selangor

www.splash.com.my

Syarikat Pengeluar Air Sungai Selangor Sdn Bhd, or better known as SPLASH, is the concessionaire appointed by the State Government of Selangor in January 2000 to build, operate and maintain the Sungai Selangor Water Supply Scheme Phase 3 (SSP3). The 30-year SSP3 concession also includes taking over …

Fuad Omar http://www.taliworks.com.my/activities/activities.html

Sg Harmoni anak syarikat Taliworks yg Kerajaan Selangor ada hampir 50% kepentingan..



Taliworks Corporation Berhad

www.taliworks.com.my

Management, operation and maintenance of the water treatment facilities under Sungai Selangor Phase 1 (SSP 1) that currently supplies to large areas of Kuala Lumpur, Petaling Jaya, Klang, Kuala Selangor, Kuang and Kundang. …

Fuad Omar http://ir.chartnexus.com/taliworks/docs/ar/ar2011.pdf… Page 50…KDEB, KPS & MB Inc holds 16.92% each i.e Kerajaan Selangor control 50.76 % (lebih 50% rupanya)…dan Taliworks juga Tokeh Grand Saga…Highway Kajang KL…

Fuad Omar The shareholders of SYABAS are Puncak Niaga Holdings Berhad (“PNHB”) holding 70% of the total equity shareholding in SYABAS, 15% equity shareholding held by Kumpulan Darul Ehsan Berhad (“KDEB”) and the remaining 15% held by Kumpulan Perangsang Selangor Berhad (“KPS”). The Federal Government (“Government”) through the Minister of Finance, Incorporated (“MOF”) holds one (1) Golden Share in SYABAS.

http://www.syabas.com.my/corporate/about-us-corporate-profile

Tak payah takeover, mmg Kerajaan PR Selangor dah ada 30% share dlm Syabas…nak fully take over senang saja…..beli lah share Puncak Niaga tu yg 70%……habih cerita…..that is commercial, bukan politic, willing seller, willing buyer..



Corporate Profile » SYABAS

www.syabas.com.my

SYABAS – Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. A subsidiary of Puncak Niaga Holdings Bhd.

Fuad Omar http://www.kdeb.com.my/tpressclippings/new-straits-times-govt-set-endorse-kdeb-langat-2-main-contractor .. baca yg ni…kroni mana yg bakal dpt RM 2.5 B Contract utk Langat 2….apa pun terpulang kpd KeTTHA & MOF buat final decision



New Straits Times – Govt set to endorse KDEB as Langat 2 main contractor | Kumpulan Darul Ehsan Berh

www.kdeb.com.my

Fuad Omar Semasa kajian Selangor Water Demand Study yg dibuat pada akhir 80 an oleh EPU dimana saya sendiri terlibat secara langsung, berdasarkan maklumat demand & supply projection masa tu, hasilnya adalah spt berikut..

1 – Bekalan Air di Selangor, Lembah Kelang & WP Kuala Lumpur (masa tu Putrajaya & KLIA tak termasuk dlm projected demand) akan menjadi kritikal pada 2014…ini mengambil kira pertumbuhan GDP yg konservatif pada kadar 4 to 5%..

2 – Selepas Projek Sungei Selangor Phase 2 (Kuala Kubu dam), Selangor tidak mempunyai kawasan tadahan lagi sbg sumber air dan Pahang Water Transfer adalah sesuatu yg tak dpt dielakan.

3 – Loji2 Rawatan Air yg sedia ada perlu ditambah atau dinaik taraf….

Hasilnya adalah Projek Pahang Water Transfer skrg dan Langat 2 yg telah dipolitikan oleh Kerajaan PR Selangor skrg tanpa sebarang kajian yg kukuh & professional

Apa kesan dia kpd ETP/NKEA……Projek Greater KL & KLFD akan terbantut dan kesanya..

1 – Anggaran GNI berjumlah RM 200 B pada tahun 2020 akan menghadapi masaalah, kerana dlm keadaan skrg pun Syabas telah menolak 129 permohonan kilang2 baru.

2 – Kehilangan pekerjaan sejumlah 320 000 org…..dan ini merupakan bidang pekerjaan yg highly professional, mcm di Pusat2 Kewangan Antarabangsa yg lain (ie Singapore, Hong Kong, Dubai, New York, London, Sydney dll) dan seterusnya membantut peluang pekerjaan berpendapatan tinggi utk graduan2 kita…

Fikir & buat penilaian anda secara professional…

http://etp.pemandu.gov.my/Greater_Kuala_Lumpur_Klang_Valley-@-Greater_Kuala_Lumpur-s-Klang_Valley.aspx



Greater Kuala Lumpur/Klang Valley

etp.pemandu.gov.my

Greater

Fuad Omar Soalan saya…mana dia Kajian Alternatif drpd Kerajaan PR Selangor jika mereka mengatakan kajian yg di buat selama hampir 10 tahun (drpd JICA lagi pada akhir 70an) tak betul….since saya sendiri terlibat didalam Kajian Fasa 2 (lewat 80 an) oleh EPU….

Fuad Omar Kan yg ni pun PM nak cakap…sedangkan Kerajaan Selangor ada kepentingan didalam industri bekalan air….Kerajaan pusat hanya ada RM 1 Golden Share saja dlm Syabs…..itu saja kuasa DSN sbg MOF (bukan PM)…dlm WSIA PM tidak ada kuasa langsung….Menteri KeTTHA dan MB saja…

Fuad Omar Masih ada yg tak faham….pasai dia tak baca semua komen saya…..tapi saya tetap besyukur ada juga anak2 & adik2 yg sanggup belajar…CEO Syabas & Puncak Niaga kawan saya bila pulak depa dpt gaji RM 425 juta sebulan dan setahu saya sbg kawan both of them bukan Pro Umno pun…malahan kalau sembang kopi sbg kawan…kutuk Umno lagi ada…..

Fuad Omar Masaalah yg timbul apa yg kita selalu sebut “Board Room Tussle” atau bahasa mudah “Masaalah Dlm Kelambu” dimana Kerajaan Selangor sendiri ada wakil…..sapa pun tak atau apa yg dibinacngkan kerana Minutes of Board Mtg adalah rahsia korperat ie Corporate Governance…

Itu lah yang saya rasa harus kita tau serba sedikit berkenaan Isu Air DiSelangor sekarang.TERIMA KASIH kepada En Fuad Omar diatas Ilmu yang diberi.

Dipetik dari RON ART MSF

18 Responses to "PANAS BERAPI! ANWAR NAIK BERANG KERANA TAK DAPAT MEMBUAT PENJELASAN TENTANG AIR DI SELANGOR!"

  1. kalau berdasarkan penulisan TUAN ini, menunjukkkan kerajaan selangor SEMEMANGNYA TELAH MENGAWAL PENGELUARAN AIR BERSIH di selangor, tapi kenapa kerajaan selangor pakatan haram masih lagi buat kempen rampas kembali air?

    teruk betul kerajaan selangor cerita pasal kredibiliti lah integriti lah tapi menipu pakai atas kertas macam cerita air ini, orang cerita pasal bekalan air yang telah dirawat dia cerita pasal bekalan air dekat empangan, tapi dia tak nak cerita pulak yang pusat rawatan air bagi setiap empangan yang penuh tu semua ada milik kerajaan selangor.

    lepas tu pulak menipu lagi atas kertas pasal kes talam. tanah yagn 2/3 ditutupi air dibeli lebih mahal dari harga market, agaknya ak buat empangan lah tu..

    ReplyDelete
  2. Terbaik.... Selamatkan Malaysia dari manusia durjana yang bernama ANWAR IBRAHIM. Banyak buruk dari baiknya. Jika kita sebagai rakyat Malaysia inginkan negara kita aman, makmur dan sejahtera, marilah kita sama-sama menghapuskan manusia yang bernama ANWAR IBRAHIM sebelum semuanya terlambat. Anwar telah dan akan merosakkan kesejahteraan yang kita sedang kecapi sekarang. Percaya pada diri kita dan jangan sekali-kali percaya kepada orang yang bernama ANWAR BIN IBRAHIM, manusia pelbagai wajah, pelbagai watak dan juga mempunyai pelbagai rupa di pelbagai tempat. Sayangi MALAYSIA, Cintailah MALAYSIA dan Kecapilah keharmonian MALAYSIA. Kita tentang ANWAR dan PECACAI2nya yang diupah dengan undi kita.

    ReplyDelete
  3. PR sejak bertuankan anwar, semakin rancak guna sumber luar negara..itu tak pelik sebab anwar sendiri boneka amerika yang disiapkan untuk memerintah malaysia jika PR menang pru.

    DAP walaupun mempunyai pertalian dengan PAP singapork, mereka tak pernah guna taktik sejauh ini melainkan setelah melihat anwar yang menggunakannya dahulu. Tambahanpula setelah DAP dapat memegang sebuah negeri iaitu P.Pinang, kemudian barulah DAP minta bantuan PAP sehingga PAP menghantar dutanya paha rusuhan bershit hari itu.

    PAS seperti mana yang semua orang tahu, taraf mereka hanyalah politik kampung. Paling jauhpun kat mesir. itupun hanya dilingkaran anak anak puak pas sahaja. fahaman politik mereka tidak mendapat tempat dikalangan penuntut asing.

    apabila PAS mendapat kuasa, dapat merasai keseronokan melakukan rusuhan, dapat duit dana yang banyak dari PKR, mereka sudah lupa kepada asas parti iaitu negara islam.

    ramai pemimpin PAS sekarang bukan lagi dikalangan ulama. Hanya nik aziz dan hj hadi saja dikekalkan untuk imej islam. Yang lain lain, kalau taknak ikut rentak PKR/DAP, mereka akan ditalkinkan secara senyap.

    Yang mahu ikut sama seperti mat sabu, mahfus,khalid gereja itulah orang yang dikekalkan dan diangkat.

    soal negara islam sudah bukan lagi keutamaan walaupun mereka masih lagi mencanang isu berkenaan. Semua itu hanya untuk meraih sokongan diperingkat ahli bawahan. tapi diperingkat pemimpin, itu bukan lagi keutamaan sebaliknya untuk mengejar kuasa politik dan mendapat tempat di Putrajaya.

    Untuk mendapat tempat di Putrajaya, pemimpin PAS tahu mereka tidak mampu jika bersendirian sebaliknya perlukan bantuan PKR DAP. Kerana itulah mereka sanggup menggadai prinsip asas parti asalkan mereka turut serta berada di Putrajaya.

    ReplyDelete
  4. sprm ptt masuk campur hal ni.. siasat smpi ke lubang cacing kenapa perkara mcm ni bleh jadi... klu dulu khir toyo tu punya hal... kecoh satu negara siap masuk berita lg... apalah sgt onar yg dibuat khir toyo ni berbanding khalid gagap yg dah menelan berjuta2 ringgit ni... dah la beli tanah lombong pada harga murah.. pastu isu ni pulak... aq rasa ini taktik diorang nak melingkupkan kerajaan selangor sblm diorang serah balik kat UMNO sbb diorang tahu yg diorang x leh menang PRU kali ni so diorang nak sapu habis semua dulu... kerajaan ptt ambil tindakan yg tegas kali ni klu x, kerugian yg akan ditanggung oleh kerajaan akan meningkat pada masa akan dtg....

    ReplyDelete
  5. Fakta kamu x betul. Siapa kata RM425juta sebulan. Kamu google Puncak Niaga Annual Report 2011. Siapa yang dapat RM8.7juta setahun. Baca page 270. Ini bukan fakta auta tau. Puncak is a public listed company.

    ReplyDelete
  6. aduih penat la aku dgn annjing liwat nie...pe lg yg ko nk sial...xyah la nk wt isu beb...rakyat da penat dgn kerenah bangsat korg...ckup suda ckop...rakyat bkn bodo da nmpk buruk korg...g mpos la lg bgus

    ReplyDelete
  7. alamak aljuburi nie nk marah2 pasal pe lak...lau hang da xleh nk buat pape...xpyh la nk tunjuk mcm hang baguih sngt....da mmg hang manusia haprak...xyah la wt isu...da mcm sial je cek tgk

    ReplyDelete
  8. dasar jantan jalang,macam2 masalah timbul sebab jantan sial ni.....si sial ni mmg x layak hidup dah,menyusahkan rakyat je.....still de gak rakyat yg sokong jantan gampang ni,pe mereka dapat pun aq xtau....bukti dah ade dpn mate,kenape masih ade rakyat yg menafikan bukti tersebut....si peliwat ni akn memusnahkan negara kita yg aman dan makmur ni,kita kena ambik tindakan sebelum sesuatu yg tidak di ingini berlaku kat malaysia ni

    ReplyDelete
  9. tak payahlah ko nk bg penjelasan anwar oi..sbb manusia mcm ko nie mmg tak layak utk bg ape2 penjelasan sbb sume bnda dn stiap perkataan yg keluar dr mulut ko mmg sumenye penipuan semata2!!

    ReplyDelete
  10. anuar ini iblis bertopengkan manusia...sejak parti2 celaka pegang selangor macam2 perkara buruk dah berlaku dekat selangor...dlu masa barisan nasioanal yang perintah kt selangor, semuanya ok je...xde macam2 isu timbul....

    ReplyDelete
  11. I thіnk that ωhat you published wаs verу logical.
    Howеvеr, consiԁеr thiѕ, what if
    уou ωrοte a сatchiеr
    title? Ӏ ain't suggesting your content isn't gοod.

    , hοwevеr what if you adԁed a tіtle tο роssibly get peοple's attention? I mean "PANAS BERAPI! ANWAR NAIK BERANG KERANA TAK DAPAT MEMBUAT PENJELASAN TENTANG AIR DI SELANGOR!" is kinda plain. You should glance at Yahoo's home pаge and seе how
    they create article headlines to grab people to clісk.

    You might add a related vidеo oг a relateԁ piсture оr twо to gгab
    readеrs interеstеd аbout what you've got to say. In my opinion, it could make your blog a little bit more interesting.
    Also visit my web-site 1 month loan

    ReplyDelete
  12. Wаy сoοl! Ѕοme extгemely
    ѵalіԁ ρoints! I apρгeсiаte yоu ρenning thiѕ aгticle and the rеst of the sіte iѕ аlѕο really good.



    my webpagе :: New Bingo Sites
    Also see my website :: New Bingo Sites

    ReplyDelete
  13. What i don't realize is in reality how you're no longer actually much
    morе smаrtly-faѵoreԁ than уou might be now.
    Υou're very intelligent. You know thus significantly when it comes to this topic, produced me in my view imagine it from a lot of various angles. Its like men and women aren't fascinatеd unleѕѕ it іs ѕomеthing to do ωіth Woman gaga!
    Yοur pеrsоnal stuffs excellent.
    All the time caгe for it up!

    Fеel free to vіsit my site :: payday loans

    ReplyDelete
  14. Hеllo mаteѕ, goоd pοst
    and nice urging сοmmеnted here,
    I am truly enjoyіng by these.

    Stοp by my wеbpage :: payday loans uk

    ReplyDelete
  15. Hello mates, good post and nice urging commentеd
    here, Ι am truly enјoyіng by thеse.


    Reѵieω mу web site: payday loans uk
    my web site :: payday loans uk

    ReplyDelete
  16. Appгeciatе this pоst. Will try іt out.


    my blog pоst; payday loans

    ReplyDelete
  17. Having rеad this ӏ believed it was гather enlightеning.
    I appreciate you taking the time anԁ enеrgy to put this artіcle together.
    I οnce again find myѕelf spending way
    too much time both rеading аnd commenting.
    But so what, it was stіll worth it!

    Tаke a look at my hοmeρage :
    : payday loans

    ReplyDelete
  18. Ηі, і believe thаt i noticеԁ
    you ѵisited my websitе thus і got here to go
    bacκ the want?.I'm attempting to to find issues to enhance my website!I suppose its good enough to use some of your ideas!!

    Feel free to visit my web page Same Day Payday Loans

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!