CILI KASI TARUK! DAP SARAWAK KENA SOUND DENGAN AHLI PERNIAGAAN KERANA 'NO ACTION TALK ONLY' (NATO)


Pada awal tahun lepas 2011, kerajaan negeri Sarawak ada mengumumkan untuk membina shipyard di atas sebuah tanah yang besar di Bawang Assen, Sibu di jalan hala ke Tg Manis. Baca dalam The Star sini


Komitmen kerajaan negeri terhadap industeri pembinaan kapal ternyata lagi dengan pembinaan kluster di kawasan Perindusteriaan Tanjung Manis, siap dengan akedemi lautan.



Pada tahun lepas juga pengundi Sibu mengundi masuk DAP di PRK Sibu dengan Wong Ho Leng menang dengan undi lebihan 300 lebih kerana peti polis dan tentera tak dapat dikira sebab protes DAP.

Pada PRU Sarawak, sekali lagi DAP mendapat tempat di kawasan ramai kaum CIna di bandar utama hingga SUPP kalah teruk.

Namun begitu tak sampai berapa lama, dah ada perubahan.

Di Sibu, Wong Ho Leng telah menjadi bertambah lantang sebagai MP dan ADUN menyuarakan dan mengungkit macam-macam isu. Tapi rakyat mula menyedari bahawa mereka ini hanya cakap saja tapi bila ajak selesaikan masaalah, mereka tak mahu ambil tanggungjawab.

Semasa Wong Ho Leng menimbulkan isu bah yang sering melanda Sibu, dia diajak berbincang bersama di pejabat Ketua Bandar Sibu tapi dia enggan datang. Padahal dia juga menggunakan isu itu ketika bertanding di PRK dan perkara itu sedang diurus kerajaan negeri.

Dari situ macam-macam lagi peristiwa hingga akhirnya melibatkan projek pembinaan kapal yang entah macam mana begitu maju dan berkembang di Sibu. Ho Leng dikatakan ada menimbulkan isu hingga akhirnya menaikkan kemarahan golongan peniaga.

Kisahnya ada seorang pengusaha kapal pergi ke rumahnya dan cakap bersemuka dengan dia.

"Ingat ye, kita memandu, Jangan sampai kita naik basikal balik."

Dalam maknanya buat Sibu yang dipenuhi kaum Fuchow yang diberi tanah oleh British untuk bertani di Sibu dan membina kehidupan dari pertanian di atas tanah yang kontang dan berpaya hingga hari ini Sibu adalah merupakan pusat perdagangan Sarawak.

Sibu mempunyai ramai peniaga-peniaga Cina yang berjaya dan sering menjadi pusat pertemuan peniaga-peniaga Cina satu Sarawak.

"Kita orang berniaga. Bukan mintak wang sama lu," kata peniaga itu tepat di muka Ho Leng.

"Cakap banyak tak guna. Wang ada masuk ka? Lu ada bawak masuk business ka? Ada orang mari Sibu melabur ka?"

Tersenyap Wong Ho Leng.

Dari cakap-cakap terkini, Wong Ho Leng sudah tak selamat di Sibu. Begitu juga ADUN DAP yang begitu lantang dan angkuh sejak kejayaan besar di PRU Sarawak.

Sumber: The Unspinners

28 Responses to "CILI KASI TARUK! DAP SARAWAK KENA SOUND DENGAN AHLI PERNIAGAAN KERANA 'NO ACTION TALK ONLY' (NATO)"

  1. Satu ni je isu dari s'wk???nape xckp pasal taib smpi tua takbir negeri s'wk x maju2?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhihugu... Yg tu no komen .., maybe kuasa dia byk lg tu yg smpi hari ni dia pegang sarawak tu... Ko apa tau?????? Menyalak je lebih

      Delete
  2. Hahahahaha... Bersedialah ko bangsat baji cina hanjing dhn baju2 ko tu utk berambus dari situ.. Klu penduduk kat sana dah x suka bt apa ko nak tebalkan muka lg menyalak mcm hanjing yg patah kaki... X guna pun... Cakap byk kerja x jalan tP poket penuh.,, inilah pemimpin pakatn yg kita ada sekarang..... sedarlah bangsaku yg negara kita ni semakin hari semakin tenat dgn pemimpin sebegini....,

    ReplyDelete
  3. BAGUSLAH RAKYAT SARAWAK DAH BUKA MATA N YG PALING AKU RESPECT ORG YG SOUND DIA. BAGUS KALAU TDK BESAR KEPALA MP DAP NI. CAKAP BESART SAJA BILA AJAK BINCANG KECUT TELUR KAU.MALULAH ORG DAH TAK SUKA APA LAGI BERAMBUSLAH KAU DARI SITU. KALAUORG TAK SUKA BAIK KAU BELAH SEBAB KAU MEMANG INSAN YG GAGAL DAN BODOH YG PERNAH AKU JUMPA DLM HIDUP AKU.

    ReplyDelete
  4. apa yg kau bagi kat Sarawak selama kau berkuasa untung langsung tak nampak, ekonomi maju tak , yg aku nampak kau memang cina bodoh tak tahu politik,berniaga pun tak tau mcm mana cina pilih kau dlm DAP dah bodoh, bebal pula tu lagi besar kepala duk kat situ org dah tak suka berambus s ajelah bagi peluang kat org lain bina ekonomi Sarawak dan aku cadangkan BN is the parti to public choose. jangan pisang berbuah dua kali. bangunlah rakyat Sarawak utk kemajuan ekonomi kamu semua. Sarawak dah cantik kenapa masih tiada pelabur dari luar yg ingin melabur sebab ckp saja no action.

    ReplyDelete
  5. sibu banyak gangster cina tuh orang gomen polis pun diorang dah pegang...

    ReplyDelete
  6. The DAP will be playing a major role to fight the Barisan Nasional hegemony in Sarawak, specially the end the autocratic rule of Malaysia's longest serving Chief Minister, Tan Sri Abdul Taib Mahmud.

    The DAP offers the promise of change to Sarawak by fighting the rampant abuse of power, cronysim and corruption by the BN leaders, who have enriched themselves at the expense of the rakyat, especially the poor and the marginalized, during their 50 years in power.

    However, we need your help to make change happen. We need your financial contribution to print
    leaflets, hold campaign rallies, run operating centres and access remote regions of Sarawak. We call upon you to donate generously to help our cause.

    You can donate using credit card, internet-banking, MEPS @ Sarawak4Change.com


    tu dia.... aning2 DAP mintak duit nak support diorang utk berkempen nnt

    ReplyDelete
  7. DAP= DOGS AND PIGS…THE NEXT ECONOMIC CRISIS IS ON THE WAY….R U READY TO HANDLE IT PKR/PAS/DAP ?… the day before yesterday..Japan just sent USD 60 billions to Europe IMF…the next wave is coming…..the one who is elected on the GE13 will be in big shit….now the world is fighting for the 4 gangs…the corrupted government officers+mafia+the rich and the famous..now, we have 68 millions members reaching 149 countries.

    ReplyDelete
  8. After some serious work and preparation the name “Dayak Brain Trust” has now being changed to “Dayak Consultative Council” (DCC) to capture the essence of the role and spirit of the new organization.

    The formation of the Dayak Consultative Council was officially announced by Sarawak DAP Chairman YB Richard Wong Ho Leng on the 18th of July at the Selangor Chinese Assembly Hall at a “Dayak Reawakening” forum attended by all the 12 DAP YB members from Sarawak and Dayak working in the Klang valley. There are some NGOs present with interest to see solution and progress for Sarawak.

    In the launching of the Dayak Consultative Council YB Richrad Wong Ho Leng announced that Dr. John Brian Anthony has been appointed to lead the DCC. The other member appointed to DCC is Duwen Babat. The DCC is expected to have a 10 member council. The rest of the council members will be announced indue course.

    The road towards the formation of this Dayak Consultative Council was not easy with the following objection from some Dayak.
    ome Dayak felt that the socio-economics gap between Dayak and Chinese is not conducive to their working together. Many Dayak expressed bad past experience of working and collaborating with Chinese. Most commonly cited example is SUPP sidelining of Dayak and riding on Dayak vote and with very little “what is it in me” given to Dayak.

    Some fear that the Dayak would get to be more disunited or divided and therefor diluted in their political effectiveness.

    Another common objection to DCC formation is that the Dayak do not want DAP to be the “trustee” for the Dayak people. The Dayak wanted to keep their future in the hand of the Dayak themselves. Dayak prefer to run and manage their issues themselves.

    ReplyDelete
  9. dah nampak dap pada pru 13 nie kena angkat kaki lah rakyat dh x prcaya pada dap yg racist gila babi...semua dah sedar dap hanya mampu brcakap je tapi no action sampai bila org leh sabar...

    ReplyDelete
  10. tak hbis2 cina je yg dok buat taik..
    mmg dasar cinapig btllh..
    diorg nie mmg tak blh bg kuasa sikit diorg akn nek kepala!
    sptutnya stu cina pon kita jgn bg kuasa lgsg!
    diorg tu elok dijadikn balaci je bru diorg tau..

    ReplyDelete
  11. azman ali 2:25 PM,
    btl ckp saudara mmg PRU kali ini mmg DAP kne angkt kakilah jwpnye sbb rkyt sume dh tau sgla helah muslihat depa tu..
    klu depa tak angkt kaki, biar kita tendang punggng depa keluar!

    ReplyDelete
  12. cina dgn itu pig tak dek sikit pon beza..oppss aku tgh pose tp trpksa ckp disbbkn ada org mcm wong nie..
    sbb tu perangai depa nauzubillah mengalahkn lg binatang tu..
    DAP skrg nie smkin hri smkin kita blh nmpk wrna depa yg makin terserlah..
    dah tak blh cover2 dah sume keluar hbs!
    nantikanlah kejatuhan DAP di PRU kali ini..

    ReplyDelete
  13. inilah akibat mengundi DAP...apa yang kita akan dapat...kita hanya akan diperbodohkan dengan janji-janji mereka, sebab bila dah sampai masa mereka tidak akan menunaikan apa yang telah dijanjikan...aku tengok semua pemimpin pembangkang tak boleh pakai..mereka ini hanya pegang jawatan untuk merompak rakyat...

    ReplyDelete
  14. aik cina beb...mana2 kt dunia nie lau bngsa cina mmg kaki penipu....kuat kencing...yg bodo nya org2 melayu la terlalu agong2 kn bngsa cina smpai dorg mula pijak kepala...melayu2 nie smua jd barua dapigs...pas2 fitnah umno...ckp la nie pow slh unmo...umno yg xbuat keje....haram jadah tol...suda2 la melayu2 nk sokong dapigs 2...bek g sokong umno lg bgs...umno tepati jnj pada rakyat...bkn mcm pakatan2 harami 2 smua...bikin xserupa ckp

    ReplyDelete
  15. JANJI TIDAK DITEPATI!!! INILAH COGAN KATA YANG PALING SESUAI UNTUK PEMBANGKANG!!! sebab mereka ini asyik nak tipu rakyat sahaja, kalau tidak boleh menunaikan janji jangan buat...sebelom menang pelbagai ayat-ayat manis yang keluar dari mulut busuk korang tu...tapi hari ini dah terbukti yang pembangkang ni macam mana...pada rakyat yang sudah mula sedar dan nampak penipuan pembangkang ini...baguslah...moga-moga ramai lagi yang akan nampak kebenaran....

    ReplyDelete
  16. CELAKA PUNYA PEMBANGKAN!!! KORANG NI MEMANG DAH TAK LAYAK NAK MEMIMPIN APA-APA LAGI...SEBAB KORANG NI PENIPU!!!!!!

    ReplyDelete
  17. tiap2 hari pasti akn ada isu pasal pembangkang buat hal,pembangkang x tepati janji.......dasar manusia yg bodo yg fikir diri sendiri,manusia bengap tahap gaban.....dekat nk PRU13 ni warna2 pembangkang semakin teserlah,semakin menonjol sehinggakan rakyat yg buta pun boleh tau.......cina bila masa boleh buat kebaikan,mereka sentiasa fikir keuntungan je......duit tu tuhan mereka,mereka sanggup buat apa saja janji dapat duit.....yg bodoh org melayu sebab g sokong cina racist ni

    ReplyDelete
  18. ni la kehiduapn pakatan2 taw bising melalak menabur fitnah...tp keje hampeh...haram xbuat pow..sikit pow xbuat untk rakyat rp rakyat yg bodo lg bebal boleh sokong org2 mcnie...buta ka pa rakyat kt sarawak..mcne korg nk maju lau korg msh sokong ngn pakatan2 bebal nie...pikir2 kn la ye rakyat serawak yg bebal

    ReplyDelete
  19. hari2 si puak pembangkang ni akn terkantoi,hari2 plan mereka x jadi.....rakyat pun dah mula tahu pasal pembangkang ni,rakyat pun dah tahu yg pembangkang ni pandai berjanji sahaja tetapi tidak pandai menunaikan....tujuan mereka duit bukan tuk menunaikan janji2 mereka kepada rakyat,sekarang tujuan mereka nk tawan putrajaya.....dapat utrajaya maka lg banyak lah duit yg mereka boleh sapu,lg senang DAP nk pijak kepala org melayu......janji2 manis mereka hanya tuk memenangi kerusi sahaja,bila dah dapat maka rakyat dilupakan duit dikejar

    ReplyDelete
  20. realiti pembangkang dari dahulu lagi... reti menyalak tapi apah pon tarak! PAS kata nak buat hudud hampeh sampai sekarang xjalan... Pakatan Haram tu pon belum diregister... cakap je lebih... karpal singh kata nak pki hudud langkah mayat dia dulu kekal sampai sekarang... ini semua wayang pakatan saja...

    ReplyDelete
  21. Opposition party out there, if you can give me 5 good reasons just 5 good reasons to join you i will... so far u have been nothing but talking cock and singing song... down with the oppostition!

    ReplyDelete
  22. NATO= no action talk only seems very fitting for the opposition members as that is what they have been doing so far... talk...

    ReplyDelete
  23. tidak kiralah dimana pun asal DAP pegang je automatik cina akan bertapak..
    orang asli di sarawak dapat apa lingkup...
    tapi baguslah sekarang rakyat-rakyat sarawak sudah nampak kebenaran..
    so DAP satu lagi kekalahan menanti anada..hahaahahahah..
    penang n sekarang sarawak...hancurlah korang...

    ReplyDelete
  24. yes ini adalah berita gembira...
    saya sangat2 genbira...saya mmg cukup benci DAP cina-cian haram semua
    dorang nie sume cakjap je lebih kerja xserupa bikin

    ReplyDelete
  25. kan kebenaran dah terbongkar...
    sekarang orang-orang melayu semua dah buka mata..
    sekarang korang cina-cina dah tidak boleh nak kawal malaysia lagi...
    kalau teringinnak kawal pegi balik cina hahahahaah

    ReplyDelete
  26. satu persatu kebodohan cina terbongkar skrg ni..aku harap melayu jgn lah buat2 buta lg dah terang2 kita nampak cina semua pk perut drg sendiri je...poket sendiri je nak penuh tp utk rakyat apa pun tarak..,mash blm terlambat lg harap melayu bersatu dan hapuskan cina di negara kita sebelum mereka buat kita ni seperti pengemis

    ReplyDelete
  27. kan bgs klu semua org pandai mcm org yg sound dia ni..br malaysia kita blh maju aman dan damai

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!