CILI KASI TARUK!

BERITA PERAK TODAY - KLIK SINI

Video Panas dari Perak Today - Klik Sini

KALAU KORANG NAK EMAIL AKU -Sila email ke 1housepk@gmail.com

Wednesday, June 27, 2012

PANAS BERAPI! SOAL JAWAB PASAL KEKAYAAN TAN SRI SYED MOKHTAR AL BUKHARY YANG MESTI DIBACA!

Ok aku nak share dengan korang pasal satu komen dari pembaca yang aku rasa dia ni dah confuse dan mempunyai sangkaan buruk terhadap Tan Sri Syed Mokhtar, aku nak perjelaskan pada dia sebaik mungkin. Kalau tak puashati dengan jawapan aku, ada aku kisah?

Komen: Bukan nak dengki, walaupun Yayasan Bukhari dah dapat Pos Malaysia dengan tanah-tanahnya, Lapangan Terbang Senai dulu nama Lapangan Terbang Sultan Ismail, ada tertanya tak kenapa Tuanku Sultan perintah dikeluarkan nama almarhum Sultan?

Jawapan: Aku tertarik dengan komen part ini, kalau anda ada story penuh sila share kat sini, kalau tak ini aku anggap macam cerita penglipurlara tahap Anwar, dengan boleh, percaya jangan. Lagipun TS Syed Mokhtar dah invest hampir 3 billion di Johor tau, ianya lebih dari negeri kelahiran dia sendiri di Kedah!

Komen: Belum masuk lagi, tanah-tanah kerajaan yang berstatus premium gred A yang dapat kepada IJM yakni syarikat cina, yang Yayasan Bukhari ada pegangannya.

Jawapan: IJM adalah sayrikat joint-venture antara Syed Mokhtar dan lain-lain, bukan syarikat Cina, check ur fact bro, Lagi satu, lain-lain industri DRB-Hicom di pekan banyak beri peluang untuk orang melayu. Adakah syarikat Cina buat untuk melayu sepertimana Yayasan Bukhary buat?

Soalan: Apa jadi dengan Asian Petroleum Hub

Jawapan: Cuba Selidik balik saudara, tak de kena mergena pun dengan Yayasan Al Bukhary. Mana saudara dapat info ni? dari Anwar Ibrahim bagi ke?

Pertuduhan: Lebuhraya West-Coast Expressway yang harganya 6 billion, belum masuk kira lagi New Pantai Expressway, dan beberapa lagi inter-city highway dalam KL ni

Jawapan: Ini pun maklumat tak tepat, adakah syarikat lain tak dapat brader? Saudara cakap macam orang lain tak dapat langsung!

Pertuduhan: Ini belum masuk konsortium M*daj*ya-Ki*ra Ter*t*i untuk projek lebuhraya Central Spine Road (sampai Kelantan tuu) yang kosnya dijangka sekitar RM7 billion.

Jawapan: Kan ke bagus syarikat melayu yang buat? Adakah saudara akan gembira sekiranya Robert Kuok atau YTL yang buat? Kalau melayu boleh laksanakan, takkanlah mereka tak patut diberi perluang? Ada kemampuan dan kebolehan buat je la, kenapa pasal syarikat melayu maka kena tolak la ya?

Pertuduhan: Apa tak ada konsortium bumiputera lain lagi ke yang layak juga untuk buat dan urus highway?

Jawapan: Kalau bagi pada plus atau yang lain pun saudara akan bising perkara sama, apa tak ada orang melayu lain boleh buat? Takkanlah kita nak buat macam PAS buat highway? Ambil duit derma rakyat lepas tu tak tau lagi nasib nak dapat jalan ke tidak atas highway tu?

Pertuduhan: Dalam IT pun ada jugak. Cuba pergi selidik, syarikat mana yang dapat kontrak untuk E-Tanah (yang MAMPU sebagai agensi kerajaan sendiri boleh buat), tengok hubungannya dengan P*nc*k S*m*ng*t.

Jawapan: Cuba saudara siasat siapa yang dapat kontrak Computerisation LHDN? Ada sesiapa kisah nak tanya?

Pertuduhan: Supply beras pun dia control. Melayu lain tak boleh buat ke? Kenapa satu orang je monopoli?

Jawapan: Wahai Saudara, dulu masa Robert Kuok control supply gula tak ada pulak orang pertikai, lagi sekali kita tanya kalau orang ada kebolehan dan kemampuan salah ke? Tepung tu Robert Kuok pegang AP tak pulak saudara marah ya?

Soalan: Bro, orang melayu kita pun marah bro, terutamanya yang buat bisnes, habis cina control buat apa lagi?

Jawapan: Ciina control kita marah, dah bagi kat MELAYU control pun NAK marah juga, ish! Serba tak kena la saudara ni...make up your mindlah saudara brader!

Pertuduhan: Betul bro, memang dia banyak bagi sumbangan yang itu, yang ini, masjid lah, pada UMNOlah dan sebagainya, tapi, ingat bro, 1 orang 1 undi je. Sebab itulah golongan bandar melayu fikir banyak-kali untuk beri undi pada kerajaan. Kalau 1 orang je Melayu yang boleh berniaga, itupun belakang cina belaka, yang lain boleh balik kampung tanam jagung laa.

Jawapan: Betul ke satu orang melayu saja yang kaya saudara? Cakap biarlah berakal dan cerdik sikit. Macamana nak bagi orang melayu lain kalau macam ni punya argument...kalau bagi betul la orang tuduh kroni...sebelum buka mulut kaji dan selidiklah dulu, jangan sedap cakap saja

Soalan dan cadangan: Datuk Najib kena ingat, dulu Pak Lah jatuh kerana Scomi dan menantunya. Kita tahu PM kita bekerja keras untuk bantu rakyat. Cuma kita tak mahu PM terlepas pandang. Kita tak mahu PM kita dikaitkan dengan perkara sebegini. Dengar nama Yayasan Bukhari saja, semua lari ke tepi, masuk tender pun buang masa saja. Harap bro kaji dulu perkara ni. DAP bercakap atas dasar kepentingan politiknya. Tapi, kita sendiri pun kena maklum isu ini. Jangan hentam keromo sahaja nak sokong.

Jawapan: benar saudara apa yang dibuat Pak Lah meman kita tak nafikan, semuanya hampir musnah disebabkan dia, itu benar tapi saudara silap kerana menyamakan Yayasan Al Bukhary dengan Scomi, harus diingat saudara pun jangan hentam keromo saja nak bangkang dan marah. Pahit getir dilalui oleh Syed Mokhtar tak sama dengan Scomi yang datang entah dari mana dan terus jadi kaya gila.

Sumbangan Yayasan Al Bukhary kepada negara kita dan rakyat Malaysia memamg banyak saudara, kalau nak tulsi, tujuh hari tujuh malam pun tak habis. Dah berbuih mulut aku cerita pasal Syed Mokhtar ni. Saudara kena ingat, semua sayrikat yang dibeli oleh Syed Mokhtar ini dibeli dengan haraga pasaran dan kadang-kadang tu dia bayar lebih dari harga pasaran yang sebenar!

Adakah saudara tahu ramai peniaga Melayu yang dapat projek atau kontrak kecundang diluar sana? Kenapa? ada yang tak cukup dana, ada yang dapat projek terus lupa diri. Ada yang dapat projek tapi disabotaj kaum DAP kerana mereka control tau control semua perniagaan runcit!

Cuba saudara bayangkan kalau takde Mydin di negara kita ni, betapa susah orang melayu yang nak hidup dengan IKS? Produk mereka selalu dikeepikan dan tak mendapat tempat di rantaian kedai kaum DAP ni, sebab ada Mydin la banyak produk Melayu dipasaran ni sampaikan Giant, Carrefour dan Tesco juga sudah mula menerima mereka!

Tahukah saudara disebabkan Tan Sri Syed Mokhtar ada banyak sayrikat maka supplier untuk kesemua syarikat dia ni membuka ruang untuk orang melayu berniaga? Perlu ke saya perincikan lagi?

Allah bagi akal saudara, gunalah dengan sebaik-baiknya dan jangan bunuh saudara sendiri!

Sekian. Terima Kasih!

54 comments:

  1. Mamat yang bertanya tu mmg bodoh

    ReplyDelete
  2. jenis melayu bodoh,malas,tk waras dlm pertimbangan berfikir dan hasad dengki sesama bangsa....malang buat kaum melayu.

    ReplyDelete
  3. Bro, kempen sikit "buy muslim/bumi product first" dan list down syarikat2 atau product2 keluaran muslim/bumi vs bukan bumi. Kita ajar sikit cina ni.

    ReplyDelete
  4. klu kat kilang org cina, jgn harap nak tengok supplier melayu masuk..

    time kat sekolah dulu dapat masuk kelas tambahan tajaan yayasan burkary,

    tak penah pulak dengar kelas tmbhan tajaan scomi..

    ReplyDelete
  5. dah pembangkang, itu ajelah perangai mereka. ckp tanpa bukti hanya persepsi....

    Pembangkang bingai

    ReplyDelete
  6. Melayu yang dengki kepada kejayaan bangsa sendiri adalah lebih hina, keji dan jijik dari cina-cina babi dari DAPig!

    Dengan bangsa sendiri pun sanggup dengki!

    lebih suka tengok bangsa sendiri hidup merempat dan miskin!

    melayu bangsat jenis apakah ini?!

    melayu spesis yang dengki dengan kejayaan bangsa sendiri patut tukar nama kepada meLOYA!

    ReplyDelete
  7. hallo bro...ko pi cari lain company selain syed mokhtar yg dapat bagi setahun gaji..setahun bonos..kita orang yg bekerja kat company syed mokhtar rasa bangga dgn kebajikkan yg diberikan pada kami..aq ingat sdra ni slh sorang ade penyakit dengki pada bangsa sendiri..cam orng pas totok..

    ReplyDelete
  8. hallo bro...ko pi cari lain company selain syed mokhtar yg dapat bagi setahun gaji..setahun bonos..kita orang yg bekerja kat company syed mokhtar rasa bangga dgn kebajikkan yg diberikan pada kami..aq ingat sdra ni slh sorang ade penyakit dengki pada bangsa sendiri..cam orng pas totok..

    ReplyDelete
  9. SEKARANG NI ORANG DOK KATA EKONOMI MALAYSIA...KAUM CINA YG MONOPOLI...OLEH ITU...SYED MOKHTAR AL-BUKHARI NAK LAKSANAKAN TANGGUNG JAWAB BUAT UMAT ISLAM DI MALAYSIA...APA SALAH KAH SYED MOKHTAR MENGAMALKAN BUDAYA ISLAM...YAKNI...9 PER 10 DARIPADA PUNCA REZEKI ITU ADALAH DARI PERNIAGAAN....AKAI ADA KA

    ReplyDelete
  10. at least syed mokhtar al-bukhary dah kaya dia pulangkan balik kepada masyarakat melalui yayasannya, benda yg selalu dibuat oleh org2 kaya luar negara seperti bill gates dan donald trump.

    ReplyDelete
  11. IKHLAS CAKAP! TSSM MEMANG TOKOH KORPORAT YANG TELAH BANYAK MENYUMBANG DALAM MEMBANGUN EKONOMI UMAH, MENINGGIKAN SYIAR ISLAM DAN MENINGKATKAN MARTABAT BANGSA. APA YANG DIUSAHAKANNYA SEORANG ITU JAUH LEBIH BERNILAI BERBANDING USAHA PARTI PAS DENGAN PEMIMPIN DAN AHLI AHLINYA YANG BERJUTA ITU, MACAM LANGIT DENGAN BUMI KALAU NAK BANDING TAN SRI SECARA INDIVIDU DENGAN PARTI PAS. NAMUN DISEBABKAN TAN SRI MEMANG JENIS YANG MERENDAH DIRI, LOW PROFILE DAN TIDAK MENGHEBOHKAN SEGALA KEBAIKAN YANG TELAH DILAKUKANNYA BERBEZA DENGAN PARTI PAS YANG BUKAN SAJA GAGAL MENYATUPADUKAN UMAH ATAU MENINGKATKAN SYIAR ISLAM, MALAH MEROBOHKANNYA LAGI DAN MEMECAH BELAHKAN UMAT. KITA PATUT MENGAKU PERJUANGAN PAS SELAMA INI TELAH GAGAL SEBALIKNYA TAN SRI TELAH BERJAYA.

    ReplyDelete
  12. aku x marah.....

    ReplyDelete
  13. aku x marah.....

    ReplyDelete
  14. Setelah membaca mamat mamat kampong( kata kata PORK NIK) Hampas /pkr masih setia menjilat pungkoq cina Dapig sebab mereka sudah berbaaiah dengan kafir harbi untuk menjahanamkan bangsa yang berugama melayu Islam.

    ReplyDelete
  15. Pertuduhan: Dalam IT pun ada jugak. Cuba pergi selidik, syarikat mana yang dapat kontrak untuk E-Tanah (yang MAMPU sebagai agensi kerajaan sendiri boleh buat), tengok hubungannya dengan P*nc*k S*m*ng*t.

    komen: tak tepat lah bro, yang menang project E-Tanah ialah e-tanah JV co, project dijual kepada dan dilaksanakan oleh anak syarikat tabung haji, teta ke namanya! apa basis anda kata MAMPU boleh buat project to sendiri, cakap biar berfikirlah !!!!

    ReplyDelete
  16. Nie la masalah org Melayu..tak boleh tgk org melayu lain berjaya...asyik nk kondem saja..sepatutnya kita bersyukur dgn adanya Syed Mokhtar..sekurang2nya kekayaan dia tu disumbangkan pada Yayasan..kekadang yg komen nie tak fikir...apa sumbangan kita pada agama, bangsa & negara..komen ja lebih...habuk x dak pun...cuba luaskan minda...semua bisnes dikuasai oleh cina...ramai graduan melayu pun susah nk minta keja..sbbnya ramai tokey2 cina nie dia akan ambil cina dr melayu...bkn sbb melayu x berkebolehan, tak pandai berbahasa Inggeris...tp atas sbb membantu bangsa..diorg sanggup ambil bangsa mereka sendiri walaupun tiada kemahiran...ini lah realiti yg kita hadapi..

    -G|88|-

    ReplyDelete
  17. org yang banyak komen tu memang anti melayu..dia mmg nak hancurkan orang melayu ni

    ReplyDelete
  18. Kenapa ada gangguan server not found di dlm blog saudara.
    Ini mesti kerja jahat Pakatan Rakyat yg sakit dgn dedahan saudara.
    Pakatan Pembangkang akan kalah teruk di PRU13 kerana perbuatan2 mereka yg bodoh sangat.
    Majoriti rakyat Malaysia taklah bodoh sangat utk melihat perbuatan jahat mereka.
    Pakatan Rakyat sedang menggali kubur sendiri!

    ReplyDelete
  19. Terbaik bro. Diorg bukan setakat nak hancurkan kerajaan Islam malah semua yg org Islam ada. Tak salah utk syd mohtar kerjasama dgn sykt cina yg menguntungkan semua pihak.

    ReplyDelete
  20. pd pandangan saya, org2 yg buat komen yg negative n xbuat research tu semua puak2 busuk ati, dengki xabis2...xsenang tgk org len senang..jenis puak2 yg dengar dan terus trima jer..yg peliknyer..byk lg project2 kt msia ni org cina yg control tp depa xbising pun!!!...no wonder la melayu xkn maju..sbd dengki xabis2...malas!!!

    ReplyDelete
  21. Perangai jahat, dengki dan busuk hati cukup tebal di kalangan puak pembangkang ni. Entah di mana letaknya nilai keislaman, kekuatan iman dan keikhlasan ibadah mereka. Saya langsung tak boleh nak hormat orang macam ni walau pun ada yang berstatus ustaz.

    ReplyDelete
  22. Puak pembangkang ni memang terkenal dgn sikap jahat, busuk hati dan dengki khianat. Entah di mana letaknya nilai keislaman, kekuatan iman dan keikhlasan ibadah mereka. Saya langsung tidak menghormati orang macam ni walaupun bertatus ustaz.
    Bawa2 lah bertaubat sesungguhnya pintu taubat itu masih terbuka luas. Wallahualam...

    ReplyDelete
  23. Salam bro. Dari lenggok bahasanya saja dah boleh baca sifat hasad dan dengki yang tersirat...

    ReplyDelete
  24. BIARKAN SILABU TERJUN DGN LABU2NYA. HATI AKU CUKUP GEMBIRA DAN PUAS KALAU MELIHAT ORG MELAYU BERJAYA JADI KAYA. CONTOH TS MOKHTAR. KENAPA MESTI DIPERTIKAIKAN. WALAUPUN KAYA RAMAI RAKYAT TAK KIRA MELAYU CINA INDIA DLL YG MERASA KEKAYAANNYA MELALUI PELUANG PEKERJAAN. RAMAI. YG BUKAN BUMIPUTERA MEMEGGANG PANGKAT TINGGI DLM ORGANISASI DIA. TAK PERCAYA BOLIH PERIKSA. TETAPI KALAU DALAM COMPANY CINA BOLIH KIRA DGN JARI MELAYU YG PANGKATNYA BESAR. KULI2 MMG RAMAI MELAYU ITU PUN SETENGAH MATI DIPERAHNYA TENAGA MELAYU2 NI. BIARLAH BERAPA BANYAK PUN BUSINESS YG DIA DAPA KGN DIPERSOALKAN. KALAU BAGI KAT KAI ORG YG MELALAK NAKKAN BUSINESS NI KAI ORG ADA DUIT KE. MAMPU KE
    AKU RASA KAU AKAN SIRUH CINA JALANKAN. JADI KALAU TIDAK BERKEMAMPUAN DIAM SAJAM JGN SUKA MENUDUH YG BUKAN2. DIA SAUDARA SEISLAM KITA. NIAT DIA BAIK NIAT KAMU YG TIDAK BAIK. DAHLAH SEKONGKOL DGN KAFIRLAKNAT PERANGAI PUN DAH TERIKUT2 SIKALNATULLAH INI.

    ReplyDelete
  25. Ada Melayu mcm nilah yg sebabkan Melayu mengemis di tanah air sendiri. Bodoh

    ReplyDelete
  26. AKU NAK TANYA MP YG PANGGIL SYED MOKHTAR KING TU, Berapa kerat Bumiputera yg ko dah tolong, berbanding Syed Mokhtar? Aku jawab: jauh bumi dgn langit....!

    ReplyDelete
  27. Tu la, UMNO ni jenis dengki kuat, tergamak UMNO biar Melayu merempat sampai separuh abad.

    ReplyDelete
  28. aku rasa budak tu tak tau dia lahir sebagai melayu ke cine ke india ke yahudi ke..entah2 dia tu makhluk asing kot wakakakakakaka

    ReplyDelete
  29. Nak tanya pada ORANG PASS PKRR. Anda bolih nampak rata2 yg seronok Ts Syed atau melayu kaya adalah org ug menyokong kerajaan. Kenapa ya. BUKANKAH SEPATUTNYA ANDA SEBAGAI SEORANG ISLAM SEPATUTNYA MENYOKONG SEORANG ISLAM LAIN. Pernahkah anda tanya diri sendiri kenapa aku benci dan dengki dgn org yg banyak berbakti pada orang islam. Jahatkah hati aku sampai ALLAH butakan mati hati ku. Cuba anda duduk dan fikir sejenak. Betulkah anda?????..

    ReplyDelete
  30. Lagi baik kerajaan menolong memperkayakan kaum melayu itu sendiri dari seorang "melayu" sahaja. Lagipun dia ni arab bukan melayu. Ini orang melayu diperhambakan nak melutut saja pada geng2 bangsawan. Wake up la its 2012.

    ReplyDelete
  31. jadi knp dah 50 tahun merdeka cina mengusai..melayu gigit jari?? ini yg patut pembangkang fikirkan..lg satu pembangkang kena fikir ialah..BEZA MELAYU DGN MAMAK..jawa dgn banjar masih melayu krn asal dr rumpun sbrang..tp mamak asal dr tanah arab ala india yakni bukan rumpun..

    ReplyDelete
  32. Ambil kelapa sabut dibuang
    Hanya hendak membuat ragi
    Mengapa dengki kekayaan orang
    Awak pun boleh USAHA SENDIRI!

    Kepekan Temerloh membeli patin
    Ternampak pulak ikan tenggiri
    Aku ni walaupun hidup miskin
    Aku bangga dengan bangsa sendiri!

    ReplyDelete
  33. sepatutnya kita sebagai umat Melayu beragama Islam berbangga dengan kejayaan Syed Mokhtar.Mudahan-mudahan beliau dapat membantu orang-orang Melayu yang lain.Setahu saya,beliau bukan jenis kacang lupakan kulit,berpijak pd bumi yg nyata.Kalau ada komen2 spt ini,biasalah orang yg tak berpuas hati&dengki serta iri hati memang tertanam dihati!Saya berbangga Melayu berjaya spt Syed Mokhtar walaupun mungkin saya tidak akan mampu menjadi sepertinya!

    ReplyDelete
  34. Si bangau yang komplen pasal TS Syed Mokhtar tu tak komplen ker mengenai syarikat yg Kerajaan PAS Kelantan lantik untuk buat Lebuhraya Derma tu?

    Nama jer syarikat pembinaan bertaraf bumiputra.., tapi hakikatnya, hampir 100% orang cina punya. Masyarakat kontraktor tahu hal tu.

    Si bangau yg komplen ni, bukan stakat anti melayu, tapi jugak anti Islam.

    ReplyDelete
  35. tahukah anda semua bahawa antara sumbangan terbesar beliau ialah menubuhkan sebuah universiti pertama di dalam dunia berasaskan kepada waqaf. Bermaksud semua pelajar universiti ini adalah ditanggung 100% pengajiannya dan hanya pelajar miskin sahaja yang diterima di universiti ini. Semoga Allah membantu hasrat murni dan mulia oleh Syed Mokhtar. Sila rujuk Universiti Al Bukhary.
    Anas Alor Setar

    ReplyDelete
  36. inilah sifat melayu busuk hati dan pendengki..

    dia monopoli pun, dia bayar zakat, dia bayar tax, dia buat yayasan, dia tolong melayu islam..

    kalau kafir2 yang monopoli, ada bayar zakat? ada dia tolong melayu Islam lebih dahulu sebelum tolong bangsa dia sendiri?

    dan yang aku paling pelik, kalau si kafir yang monopoli, korang diam je. tp bila melayu Islam nak maju ke depan, korang dengki. typical minda pembangkang yang bangang!

    ReplyDelete
  37. Aku tak heran langsung orang yang berperangai macam ni. Satu jemaah ada di Mesia ini. Puak ini memang berasa pandai lebih. Mereka saja betul, orang lain semua tak reti. Tapi dari segi hujah banyak ikut persepsi dan emosi. Mula persepsi tapi bila tak boleh dah berhujah guna emosilah pulak. Sebab itu puak sebegini boleh kamcing dengan kafir dan buruk sangka dan suka perlekeh bangsa sendiri. Dan ada juga yang sanggup membuang bangsanya sendiri. So, apa heran? Golongan inilah yang tak boleh melihat Melayu maju. Baru seorang dua jadi bilionair sikit depa jeles melampau-lampau. Kaum lain yang banyak bilionair tak pula mereka dengki. Lepas tu suka pula nak kasi sama rata hak kepada semua. Banyak cantik.. Kalau ekonomi di tangan Melayu tak pa lah juga. Kalau ada berpuluh bilionair melayu tak pa lah juga. Kalau dah agak senang sikit terus nak bagi sama rata pada semua, fikir balik laa. Kalau Singapot boleh kasi sama peluang ekonomi, pekerjaan, kuasa kepada semua rakyatnya tanpa diskriminasi, ketika itu boleh la gamaknya awak nak bercadang nak sam ratakan. Jika tidak, punah ranah awal lagi semuanya..

    ReplyDelete
  38. Mamat yg bertanya mcm polis pencen nie mmg xleh nengok org laen senang.Maklumlah sifat negatif tlh
    ditanamkn dlm dirinya,die rase die je yg betul..Sentiasa nk tgk bangsa sendiri susah(klu die nie org melayu la)..
    Cuba fahami firman ALLAH,tuhan tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum,melainkan mereka berusaha utk mengubahnya!!!Jd atas usaha TS syed mokhtar al-bukhary,die dikedudukan skrg.
    Jadi apa masalah dgn kau nie,tnya soalan yg xrelevan,dengki ke,sakit ati ke atau buta perut(pinjam kata org kedah noo).Klu itu perangai kau ini nasihat aku.."GO HOME PLAY KITE,SHUT OUTSIDE WORLD FROM YOUR VIEW"..menggong la lu

    ReplyDelete
  39. Duit dah ada RM30bilion dalam 20 akaun,dalam nilai watawang dan aset serta dividen setiap tahun tapi masih nak berebut jadi PM gaji RM25k sebulan agaknya.Ada akai ker, ini orang.Apa teori dia pakai nie.Dgn gaji sebagai MP boleh raund satu malaysia,bayar gaji body guard,duit petrol ,langgar lampu isyarat,langgar speed trap dll,tapi mengadu tea tarikpun org lain yg belanja.Maknanya dia pakai baju superman ler,bila datang buat ceramah,tak pakai duit utk belanja.

    ReplyDelete
  40. OK nih serious... Nak Pen Drive 8GB PERCUMA??? Jom join GiveAway Contest Gila #1: Watak Kegemaran di blog BUASIR OTAK. Cara penyertaan sangat mudah, sesiapa pun boleh join. Sertai sekarang sebelum 8 Julai 2012!!!

    ReplyDelete
  41. Syabas House PK dalam mempertahankan Syed Mokhtar

    ReplyDelete
  42. ni jenis melayu kalo duduk sebelah dia bau nafas busuk, mulut busuk dan paling sadis hati dia pun busukkkkkkkk tau sikit citer kecoh lebe-lebe woi bahalul aku kenai la keturunan Pak Syed ni pasai apa Allah kasi dia Kaya hang pi check dulu sejarah keturuna pak syed nie baru mai citer BODO PIANG PUNYA MELAYU ... sadissssssssssssssssssss

    ReplyDelete
  43. ORG YG KAU HINA ITULAH YG BANYAK MENOLONG ORANG. JGN DENGKI BOLIH. MAMAK ATAU ARAB DIA TETAP ORG ISLAM. KALAU KIRA BANGSA SERUMPUN TAPI DGN INDON KAU TAK TERIMA JUGA. KADI JGN PURA2. HATI MESTI BAIK BEB. LAGI2 KAU ORG PASS PARTI ISLAM KAN. TAKKAN BUSUK HATI KOT. ISLAM TAK AJAR ITU SEMUAKAN???

    ReplyDelete
  44. Kalau semua contract aku dapat,dan syarikat aku semua monopoly, aku pun bley jadi kaya. Hidup dengan handout saja apa susah.

    ReplyDelete
  45. Yang komen tu kalau melayu, adush, memang sedih sangat kerana amat buta dan tuli. Ciri memang sah penyokong atau sympathiser kepada peliwat,dapigs,pas-sesat. Otak dah kena karan dan diperbodohkan oleh dakyah sesat. Walaubagaimanapun, kerajaan dan pemimpin melayu jangan stop kat syed bukhari...kena perbanyakkan lagi usahawan-usahawan yang berkaliber dan ikhlas. TAPI...jangan sesekali bagi kepada orang politik, especially UMNO...kaum nie suma Ali Baba Boroi...bukan berniaga tapi makan komisyen sampai boroi. Mewah sikit dah menyombong macam nak mampus, dan tamak tak kesudahan. Bila tak dapat bantuan dari kerajaan, nak tumbangkan kerajaan dan bocor semua rahsia kepada pembangkang. Betul kan!!!!

    ReplyDelete
  46. Biar lah org melayu ramai sikit dalam senarai top 10 org terkaya di malaysia. ni tidak kaum lain rmai drpd org malayu. Mcm mana org melayu nak maju. Bila org melayu kaya ni kroni kerajaan. Apa ni. Org melayu sendiri cantas mencantas. Isu lynas pun mcm tu. biar lah org melayu kaya. tu nasib baik lah syed moktar tu ada juga dalam senari org terkaya di malaysia top 10. Kalau x de dia. Sape lagi org melayu yg kaya? Kalulah pemimpin bjn melayu yg memerintah negara ni, ada dia nak bantu org melayu ni. Jgan harap lah, bodohhhh. Harapkan nik ajis, hadi awang. Masuk pokek dia jeee. Dia pun guna minta sedekah nak buat lebuhraya.

    ReplyDelete
  47. terima kasih parpu...jawapan yg baik dan bagus...teruskan perjuangan anda untuk membela islam dan melayu...
    ramai di luar sana terlalu ghairah nak tukar kerajaan, ingat... sekali cina dapat kuasa.. melayu akan hidup dalam longkang...

    ReplyDelete
  48. Sian Melayu...

    Dapat derma masjid sikit, dah riuh sekampung

    ReplyDelete
  49. Ye - mamak memang India muslim - tetapi Melayu 'peranakan' bukannya 100 % berbangsa India.. tau tak bengong ??

    Mereka tu dikenali sebagai Melayu - iaitu MELAYU/JAWI PERANAKAN!!

    "Peranakan - keturunan drpd anak negeri yg berkahwin dgn orang asing : Arab atau India"


    Mahathir dan Syed Mokhtar bukan 100% India atau Arab - tetapi sebaliknya mereka ada mempunyai darah melayu dalam tubuhnya selain apa yang lebih penting mereka itu beragama ISLAM !!... jangan dengki cam BABI BUTA lah kawan.. sayangi lah saudara seagama mu..

    ReplyDelete
  50. Tahniah bro PK!

    Aku masa 1st time baca soalan dn komen mamat 2 rasa mcm nk mencarut pon ada..Dia ckp TS Syed dapat syarikat sana syarikat sini 2 dgn PERCUMA ker??? Dia tak tau setiap syarikat yg di beli adalad berdasarkan MARKET PRICE dn OPEN MARKET di bursa2 saham di mana urusniaga dilakukan secara profesional dn telus bukannya perniagaan lorong mati di chow kit!

    Mcm bro PK ckp la dia tak tau ker kepayahan dn keperitan TS Syed utk dpt syarikat2 ni.Aku plg ingt dulu masa dia nk take over DRB yg tengah TENAT,mcm2 khazanah tekan supaya tak dpt pd beliau.Khazanah seolah2 nk BAGI pd SM Nasimuddin yg ketika itu beria2 sgt nak smpai sanggup buat KONSORTIUM pelbagai syarikat lain termasuk cina semata2 nk BUNUH TS Syed.Tp alhamdulillah rezeki menyebelahi beliau.Beliau terpaksa membeli DRB yg dlm keadaan tenat dgn harga lebih tinggi dari harga premium.Apa mamat ni lupa???

    Dia lupa masa krisis ekonomi dulu byk syarikat2 kendalian beliau mengalami kerugian shingga mencecah rm2b hasil spekulasi mata wang puak yahudi.Beliau ketika mempunyai PILIHAN YG BAIK dgn melepaskan semua pegangan beliau kepada pihak2 yg MAMPU membeli saham2 syarikat tersebut yg kita semua maklum semuanya adalah pihak2 asing terutama temasek yg sudah lama mengidam hendak menguasai syarikat2 negara.Tp beliau memeilih jalan MENANGGUNG kerugian tersebut kerana beliau bimbang jika beliau menjual semua syarikat2 tersebut,owner baru yg mengambalih nnti belum tentu akan mengekalkan semua polisi,kewangan serta sumber manusia yg kita tahu 90% adalah Melayu beragama Islam..Apa mamat ni lupa atau kenowledge dia setakat baca HARAMKAH@HARAMJADAH jer..

    ReplyDelete
  51. Kesian tgk anon2 yg meracau2 mcm org bodoh..Yg sorang ckp "Kalau semua project aku monopoly,aku pon boleh hdp sng"

    Allo brader,lu ckp pakai akal ker pakai bontot.Lu tau tau tak sejarah jerih parih TS dulu bermula sebagai peniaga lembu dn sewa lori secara kecil2 di alor setar dgn pinjaman MARA??? Hampir 40 tahun dia amik masa nk duduk smpai tahap ini.Ko ingt dia celik2 mata jer ida terus kaya ker oiiiii???

    Yg anon sorg plak ckp" org melayu dpt sedekah masjid pon riuh sekampung"..

    Mmg la riuh sbb ada org dirikan RUMAH ALLAH buakn patung berhala tertinggi di dunia mcm di kelate darul HIV 2.PAS PIS PUS perintah kelantan dn kedah pon nk buat msjd kena minta derma pd org ramai ko x bising plak??Ko boleh derma buat msjdmsj ker?? Jgn2 ko nk bg derma beli gayung tandas pon x mampu

    Mmg DAPig ketwa terbahak2 la tgk ada pencacai Melayu yg siang mlm pagi petg x hbs2 nk jatuhkan sebangsa dn segama

    ReplyDelete
  52. masyaAllah..kalau nk cakap pasal sejarah memang UMNO jaguh..cakap tarak pakai otak kaa..memang kita xnafikan sekarang ni puak2 melayu tengah berpecah belah..so,y not puak2 melayu bergabung tundukkan puak2 lain..ini x,kite puak2 bawahan ni kutuk mengutuk sesama sendiri,puak lain dok gelak2 tgk kite (xkire la UMNO ke PR ke),puak atasan (Xkire UMNO ke PR ke) masyuukk..pikir2kan. Selamat Beramal..jangan duk bangga sangat dengan politik kite ni.

    ReplyDelete
  53. tan sri syed mokhtar adalah kebangaan org melayu..dia mmbuktikan org melayu juga mampu bersaing dengan bangsa lain..klau nak dikirakan dengan org2 terkaya yg lain (non muslin) sememangnya tan sri yang terbaik kerena dia tak melibatkan bisness haram seperti judi arak dan sebagainya seperti yang dilakukn oleh org2 trkaya yang lain.

    ReplyDelete
  54. Monopoli perniagaan adalah haram dalam Islam dam tempat mereka adalah neraka jahanam. Apatah lagi monopoli melalui kroni dan politik. Mokhtar Bukhari, ready untuk ke neraka Allah. Sekian

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!

Sama Rata, Sama Rasa, Depan BELAKANG Sama Saja!!

Sama Rata, Sama Rasa, Depan BELAKANG Sama Saja!!