CILI KASI TARUK!

BERITA PERAK TODAY - KLIK SINI

Video Panas dari Perak Today - Klik Sini

KALAU KORANG NAK EMAIL AKU -Sila email ke 1housepk@gmail.com

Tuesday, June 26, 2012

PANAS BERAPI! RINTANGAN DAN KESUSAHAN YANG DIHADAPI SYED MOKHTAR! SIAPA PUNCANYA?

Aku masih tak puashati nak cakap pasal isu Tan Sri Syed Mokhtar ni, tambah-tambah plak aku tengok ada satu MP dari Sabah yang kahwin artis gebu tu meroyan semacam je. Pelik jugak aku ya, kenapa dia marah sangat kat Syed Mokhtar sampai panggil dia King. Mesti ada something kan? He he he

Anyway, aku nak kongsi dengan korang sedikit pahit getir yang dilalui Tan Sri Syed Mokhtar bilamana dia nak mengambilalih syarikat atau organisasi yang bermasalah. Ingat lagi kisah pasal POS Malaysia yang dijual Khazanah Nasional pada Syed Mokhtar dengan harga yang teramat tinggi?

Begitu juga masa DRB-Hicom nak mabil Proton juga mendapat kesusahan yang terlampau dari Khazanah. Sebolehnya Azman Mokhtar dari Khazanah mahu tekan Syed Mokhtar habis-habisan, akhirnya dengan berkat kesabaran SYed Mokhtar beliau dapat juga memiliki Proton.

Apabila MP dari Sabah yang kahwin dengan artis gebu ni kata Syarikat SYed Mokhtar bakal jadi macam Renong Group bila ekonomi jatuh, aku rasa statement tu tak masuk akal beb. Setakat ini semua syarikat bawah naungan Syed Mokhtar membuat keuntungan. Dan beliau tidak pun menjual syairkat di bawah naungan beliau sesukan hati,

EON Bank terpaksa dijual kerana dalam negara kita ni, sebuah oraganisasi tak boleh memiliki dua bank. Seperti mana yang kita tahu Bank Muamalat telah diambil alih oleh DRB Hicom maka disebabkan itu mereka terpaksa melepaskan EON bank yang kini diambil alih oleh Hong Leong!

Korang kena wahai pembaca sekalian, beza antara Syed Mokhtar dan Renong Group atau mana saja syarikat yang pernah menyusahkan negara ni ialah keberkatan yang dimiliki hasil dari membantu orang Islam yang memerlukan di negara ini. maybe orang Cina tak faham apa itu berkat tapi bila ada pihak UMNO yang dok peryikai makanya kena dalami agama lagi la nampaknya orang macam ni.

Berbalik pada kisah Khazanah, aku tak faham  kenapa mereka ni melepaskan semua pegangan mereka dalam syarikat kebanggaan negara! Dan bila ada bumiputera nak ambilalih maka disusahkan hidup mereka dengan dikenakan pelbagai syarat luarbiasa. Tapi bila bab nak bagi kat Cina, bukan main senang lagi kan?

Sampai bila kit anak tunduk kat orang Cina ni? Kenapa nak ikut segala tuntutan mereka sedangkan kita dah tahu mereka memang tak mahu sokong kerajaan lagi? Ikut macamana sekali pun tuntutan mereka, mereka tetap akan sokong DAP jugak. Kerajaan kena tegas. Jangan tunduk pada mereka.

Kita tengok dalam isu Lynas pun kita dah tahu, memang Cina tak nak melayu berjaya. Sudah-sudahlah tu. Kerajaan kena tegas, kalau nak buat, buat je. Tak payah dengar cakap DAP ni semua, kalau la Tun M dulu dengar cakap DAP, maka kita mungkin masih duduk dan tinggal atas pokok lagi ni.

Jadi, kita semua orang Melayu dan Islam mesti kena sokong pengusaha Melayu Islam. Jangan termakan dakyah DAP dan sesetengah manusia yang tak tahu nak bersyukur ni. Percayalah, hari ini kita boleh bangga tengok ada pengusaha bumiputera yang berjaya macam Tan Sri Syed Mokhtar ni. Kenapa perlu dengki?

Tahukah anda berapa ramai pekerja dibawah sayarikat Tan Sri Syed Mokhtar ni? Beribu tau, kebanyakan syarikat dia membuat keuntungan dan job security staff yang kerja dengan Syed Mokhtar memang terjamin, tidak seperti syarikat lain, boleh collapse anytime!

Marilah kita sama-sama doakan semoga Allah terus memberkati Tan Sri Syed Mokhtar supaya dia terus dapat memartabatkan Bumiputra Islam!

41 comments:

  1. Kedai Cina taruk roti masimo kat atas sekali, senang dilihat, senang diambil, tapi roti gardenia letak kat bawah sekali, tempat pun agak tersorok.
    Sokonglah roti syed mokhtar, cari gardenia sampai dapat.

    ReplyDelete
  2. Rintangan apa semua dapat close door saja. Dah kaya bebilion tu sudahlah. Makan pun tak habis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni dasar melayu x bole tgk melayu maju.lu punya PHD terlampau tggi..kalo melayu dpt,close door deal,kalau bangsa lain dpt mmg telus..lu mmg x boleh tgk bangsa melayu maju kn..haih!

      Delete
    2. Ada banyak lagi melayu busuk hati mcm anon 5.47 pm ni. Malu ada melayu jadi barua dapp. Banyak ke di bayar.

      Delete
  3. Salam. Brother PK,kena bagi tau semua umat Islam yg kafir kat Malaysia ni dah mula kempen besar2an boikot Roti GARDENIA sbb syarikat dah jadi milik orang ISLAM. Mereka cara terang2an kempen beli roti MASSIMO hak kafir punya. Yg aku tak paham orang MELAYU ISLAM pun tolong promote sama roti ni, bermula drpd pengedar sampai kpd dreber lorinya. Kalau syrkt orang ISLAM untung, dapat juga zakat perniagaan utk bantu umat ISLAM balik. Kalau syrkt kafir untung ada ke nak bantu, peruntuh lagi ada. Tolong buat entry khas tentang benda ni dan masukkan sedikit pandangan cerdik pandai ISLAM hukum dan fatwa membantu perniagaan umat ISLAM.Ulamak PAS tak payah tanya le, buat sembelit 40 hari je nanti.

    ReplyDelete
  4. ANON 5.47, inilah masalah dengan jenis manusia mcm kau ni, tak tau ujung pangkal dengar cerita anwar je terus percaya, tengkorak hang dia dapat close door deal. Semua deal dia sahih dan telius, malah kebanyakan transaksi dia bayar lebih dari harga pasaran tau. Itu la makan lagi kunyit dan sokong arti setan tu, sampai dah tak tau mana betul mana salah

    ReplyDelete
  5. Tapi Tan Sri kena berwaspada apa yang berlaku dibawah. Kebanyakan syarikat utk jawatan2 penting dimonopoli oleh Cina. Tolong tengok2 sikit sebelum terlambat.

    ReplyDelete
  6. Setuju benar dengan pandangan dari Anon 5.52 PM

    ReplyDelete
  7. SOKONG Syed Mokhtar..berbillion duit dia dah diwakafkan buat masjid baru dan mencantikkan masjid lama. Nak harap kjaan memang tak cukup sbb kjaan pun kena tolong kristian, tolong buddha dan hindu juga. Dia juga bangunkan syiar Islam senyap senyap tak macam parti PAS yang semakin hari semakin menghancurkan Islam Harapkan TSSM lah yg boleh membantu. SIAPA ada nak repair masjid mana mana bgtau aje kat dia, insyaallah dia boleh bantu. Semoga Allah menyelamatkan TSSM. No. tel dia 019-xxxxxxxx.

    ReplyDelete
  8. kepada orang melayu Islam yang sedar perkara ini, buatlah sesuatu...paling lekeh pun, mulakan dengan menasihati keluarga sendiri, lepas tu istiqomah bantu peniaga Islam...jangan beli kat kedai kominis tu...setakat harga lebih 20sen...30sen takde hal...yang penting keberkatan...

    ReplyDelete
  9. kepada orang melayu Islam yang sedar perkara ini, buatlah sesuatu...paling lekeh pun, mulakan dengan menasihati keluarga sendiri, lepas tu istiqomah bantu peniaga Islam...jangan beli kat kedai kominis tu...setakat harga lebih 20sen...30sen takde hal...yang penting keberkatan...

    ReplyDelete
  10. Anon 5.47, ekau bayar zakat tak, kalau ekau bayar, berapa banyak setahun??? Kalau setakat RM 10K setahun tak jadi. Sebab Syed Mokhtar bayar zakat lebih beratus kali ganda.

    Rukun Islam yang ke empat - Bayar Zakat. Kalau ekau bayar zakat ok , ekau orang Islam yang beriman. Tetapi jikalau kau tak bayar zakat kerana ekau miskin atau ekau bersamaan orang yang tergulung " asnaf" ekau jangan dengki pada makhluk yang membayar zakat. Ada faham anon 5.47???

    ReplyDelete
  11. Aku pernah bekerja disebuah anak syarikat milik Khazanah dan disitu orang Cina diberi keutamaan dari segi gaji lebih tinggi,kenaikan pangkat dan segala insentif walaupun ada orang melayu yang lebih layak.Jika anak syarikat Khazanah sendiri menganaktirikan orang Melayu,maka di mana tempat orang Melayu?

    ReplyDelete
  12. Wahai Melayu jangan jadi bolol besar.
    Tau ke tidak kroni dan pakatan syed mokhtar adalah cina, ok, CINA. jangan la bergantung pada cerita syed mokhtar nya orang saja. Cuba kau tanya orang yang kerja dengan syed mokhtar ni.

    Macam mana orang melayu boleh jadi kaya raya? Jawabnya -jadi kroni. Kau hingat dia tak sogok kiri kanan? Dia kroni terbesar tun mahathir. Dr M bila dah sayang kat orang tu dia akan butakan mata dan hati dia pada perangai buruk orang tu. Dia tetap kata orang tu hebat.

    Apa kehebatan syed mokhtar. Nampak dia orang beriman. bagus la tu. Tapi dia dan orang orang dia sendiri berdengki sanggup membangkrapkan seteru sesama Islam sebab dia nak semua. Semua dia nak. Dia sanggup buang perkerja melayu pegawai kanan untuk buka jalan bagi pada kawan kroni cina dia.Sebab dah kau tim.

    Ya air tenang ada buaya nama dia syed mokhtar dan geng.Dulu dia dapat semua sebab kroni mahathr. hari ni dia kroni isteri orang nombor 1. Tentu jadi kroni orang nombor 1 juga lah. Kita tak kisah melayu jadi kaya raya. Tapi jangan buat cerita dia hati baik semua baik, kena buli sebagainya. Wei orang dia yang brutal tau tak. Nak muntah lah buat cerita kesian untuk orang kaya yang tamak.

    Ya dia ada yayasan islam,untuk orang miskin. Memang patut pun dia buat semua tu, untuk diri dia dan pengusaha rakus kejam sekeliling dia. Dia orang kaya baik ?Tak ada nya. Jangan kecewa nanti bila tau kebenaran nya. Orang kaya hanya baik dengan species dia sebab boleh berniaga jadi lebih kaya . Tu aja. Tapi aku syukur dia tak lupa Tun M yang memberi dia tapak untuk mula rampas usaha keringat melayu melayu lain.

    HAK MELAYU KENA RAMPAS

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kau lebih suka cina rampas ke dari melayu. Anyway ramai sgt melayu malas tapi nak semua. Dah tu tuduh org tu rampas org ni curi org atas rasuah org bawah di tindas. Alasan no 1. Mg kaw punya tapi kerja malasssss. Semua nak free. Sbb tu dapp pkrr warwarkan kalau perintah banyak sgt free. Pass pun seronok tak payah kerja ceramah politik saja. Last sekali jual saja negara kat kafirlaknat. Terbontang mata.

      Delete
  13. Kempen untuk menjatuhkan Syed Mokhtar dah bermula lama dulu. Isu roti gardenier, isu gula isu tepung dan isu syarikat yang khazanah nak jual yang mungkin dibeli oleh Syed Mokhtar.

    Siapa lagi usahawan Melayu yang mampu beli kalau bukan dia.

    Isu Proton, isu tanah milik POS Malaysia semua dimainkan oleh DAP.

    Isu Bernas. Macam mana game Robert Kuak secara halus.

    Dalam parlimen Nuar sudah mula kritik Syed Mokhtar, dia kata kroni UMNO. Bung mokhtar juga sama.

    Subsidi gula Nuar marah betul pada Syed Mokhtar, sedangkan masa kerajaan subsidi Robert Kuuuuaaaaakkkkk, berpuluh tahun tak pula Nuar ni bising. Dia iri hati dan sakit hati sebab Syed Mokhtar ni banyak derma pada UMNO?BN.

    ReplyDelete
  14. Nasihat aku kat pemimpin yang kahwin artis gebu & 'fofuler' ni, tunggu jerlah dua tiga tahun lagi bila saham kau turun, layu tak mau naik-naik lagi macam Renong juga lah kau. Sigebu akan cari yang mantop lain. Time tu kau akan ingat kata-kata kau terhadap Tan Sri Mokhtar. Umum, ramai dah tahu dan merasa kagum, TSM telah banyak membina masjid, membayar zakat harta, memberi derma dan banyak lagi amal kebajikan yang telah dilakukannya tapi dia tidak menunjuk, bermegah atau merasa bangga diri. Wahai pemimpin yang punya isteri gebu aku nak tanya hang berapa banyak masjid yang dah kau buat menggunakan duit kau sendiri. Lu cakap guna otak bukannya akal.

    ReplyDelete
  15. Aku x peduli asal org melayu dan islam aku sokong kerana x secara langsung menaikkan taraf org melayu. Lagi pun aku hairan lah baru ada sorang org melayu kaya mcm syed moktar dah nak bising kaum depa tu ramai yg kaya raya x ada pun org depa nak bising....bangun lah org melayu jgn cepat melatah dan penyakit PHD...

    ReplyDelete
  16. Aku x peduli asal org melayu dan islam aku sokong kerana x secara langsung menaikkan taraf org melayu. Lagi pun aku hairan lah baru ada sorang org melayu kaya mcm syed moktar dah nak bising kaum depa tu ramai yg kaya raya x ada pun org depa nak bising....bangun lah org melayu jgn cepat melatah dan penyakit PHD...

    ReplyDelete
  17. Tak dpt dinafikan penglibatan amal Syed Mokhtar di Malaysia cuma Tan sri mungkin tidak dpt maklumat tepat dr org2 kanan beliau yg memantau kesemua syarikat pegangan beliau. Cuba lihat MMC Gamuda kesemua jawatan penting dimonopoli oleh kaum cina. Professional melayu potong jari tak kan dpt peluang duduk di kerusi penting walaupun berpengalaman di luar negara dan berjaya. Kita tak heran jika tan sri cuma berminat menjaga saham dan pegangan beliau saja unt memaksimakan keuntungan bg membolehkan dan memperbanyakkan kebajikan unt islam. Maknanya beliau cuma sensitif dgn islam dan tidak pada bangsa. Mungkin juga beliau berasa dia bukan dr rumpun Melayu !

    ReplyDelete
  18. Mcmana nak bagi sedar kat dia org ni pun tak taulah. Mereka lebih percaya cinasial dapp dari melayu mcm syed mokhtar. Dah mcm2 dia buat utk bantu org melayu tapi disebabkan hasutan kafir laknat melayu2 no percaya. Dia pun sakit hati bila syed mokhtar dot mcm2 projek. Walhal kalau diberi kat melayu2 ni pun mereka tak mampu nak laksanakan. Akhirnya dialibanakan pd cina juga. Melayu ni malas berusaha. Maka bila cinaa ni bagi duit lebih sikit saja dah suka. Itu sebab melayu ni tak suka syed mokhtar. Tak dpt duit percuma. Golek2 telentang2 duduk2 kedai kopi cinaa bagi duit. Suka lah dia. Kalau tgk sekarang ni pun melayu2 ni minta mcm2 contoh ptptn nak free tanpa fikirkan apa effect pd masa depan. Mahasiswa tu yg buat perangai. Pendek akal betul. Sikit2 duit rakyat. Mcm duit mak bapak dia pulak. Dia tak tahu takda duit takda pembamgunan takda pembamgunan takda kerja so mcmana nak hidup. Cikgu kena akar mereka yg masih bersekolah menengah tentang hal ini. Supaya bila masuk university mereka dah faham dan tal timbul kisah percuma semua. Kerajaan tak zalim mana yg blh diberi mereka akan beri tapi biarlah berpada. Pembangkang tau cucuk saja utk kepentingan sendiri. Pendacai percaya habis. Sangguo maki lagi melayu mcm syed mokhtar. Semoga Allah lindungi dia. Aminn.

    ReplyDelete
  19. tu la anon 5.47.... kalau x tau jangan cakap.... terlajak cakap x leh gostan....

    ReplyDelete
  20. Tak de lain orang Melayu Islam tulen yang layak atau mampu ke?

    Tak kan dia seorang saje sapu semua?

    Kenapa tak bagi kat Tajuddin atau Daim atau Bung atau Datuk K atau Rozali atau Taib?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa punya soalan. Kalau jutawan projeknya pun juta2 tapi kalau billion mcmana. Mana nak cekau duit. Cuba fikir sikit. Yg istri gebuk tu tak payahlah nanti dia shopping gebuk pulak he..he.

      Delete
  21. Khazanah punyer gang suma dah gemuk kaya raya...cina, keling bagi "upah" besar2 bro, itu pasal senang jer khazanah bagi sokongan dan pemudah cara. Gang melayu mana lah mampu bagi "upah" besar2 punyer. Ramai yang menanti2 bila gang khazanah nak dihapuskan sebelum banyak lagi pengkhianatan dilakukan oleh gang2 nie. Yang terakhir tengok jer BLUNDER MAS-AA. Sikit punyer bodoh dan bangang punyer arrangement. Yang syok kenyang????....pikir-pikir la. Najib bila nak clean-up khazanah? Penyamun tarbus dia orang tu.

    ReplyDelete
  22. Anon 5:47.....inilah satu-satunya jutawan Melayu dari senarai 12 orang...ni pun hang nak dengki dengan melayu ni....hang ini aku rasa bukan Melayu Islam...hang ini dari kalangan munafik....

    ReplyDelete
  23. Pepatah Melayu ada mengatakan, 'Jangan letakkan semua telur dalam satu bakul'.

    ReplyDelete
  24. Anak kecil main api
    Terbakar hatinya yang sepi
    Air mata darah bercampur keringat
    Bumi dipijak milik orang

    Nenek moyang kaya-raya
    Tergadai seluruh harta benda
    Akibat sengketa di antara kita
    Cinta lenyap di arus zaman

    Indahnya bumi kita
    Warisan berkurun lamanya
    Hasil mengalir ke tangan yang lain
    Kita kan merintih sendiri

    Jangan buang waktu lagi
    Majulah raih sebuah mimpi
    Hapuskan sengketa
    Teruskan usaha
    Kita kan gagah di nusantara

    Kita kan gagah di nusantara
    Kita kan gagah di nusantara
    Kita kan gagah di pentas dunia

    ReplyDelete
  25. Kenapa tiada siapa siasat khazanah? Rasanya mas -air asia dulu pun melalui khazanah.

    ReplyDelete
  26. Jangan ganggu big boss kami? Sendiri mau ingat ha...

    ReplyDelete
  27. tolong peniaga syed mokhtar seorang saja parpu, bukan tolong melayu namanya, tu tolong kroni. kesian kan syed mokhtar susah kan, tapi kesusahan syed mokhtar tu parpu, tak sampai 1 peratus daripada kesusahan peniaga melayu yang tak ada kabel umno. Memang umno tak sayang bangsa melayu dan ahli umno biasa, umno cuma sayang kroni saja tapi nak undi dari semua. macam mana tu? sudahlah....

    ReplyDelete
  28. Mohon list kan senarai syarikat atau ekuiti yang dipegang oleh TSSM supaya orang kita bole terus support syarikat orang kita..tak payah nak p beli kat tempat orang depa dah..

    ReplyDelete
  29. ORANG MELAYU SELALU HASAD SESAMA SENDIRI..
    AKU AN KERABAT MAKAN ROTI GARDENIA SAHAJA......
    MAJU ELAYU, MAJU ISLAM............

    ReplyDelete
  30. Peduli apa aku kroni ke, close deal ke asalkan orang melayu dapat. Yang cina control smua korang diam plak. Bodoh tahap cipan.

    ReplyDelete
  31. cina control semua bukan cina sorang je tp ramai.masalah melayu bg sorang melayu je control, yg lain merempat...

    ReplyDelete
  32. Yang dapat kat cina tu sebab UMNO yang pengkhianat dok jual semua hak melayu.

    ReplyDelete
  33. Aku keje company ts syed mokhtar,.byk high position pun cina yg control,tp yg aku kadang2 Sakit hati dgn cina ni,dahla makan gaji ngn company ts smokhtar,tp still mengutuk company tu,mcm2 complaint la,cakap company melayu xbagus la dll..yg pling aku Sakit hati tahap kanser bile drg ajak aku boycot roti gardenia,come on la,produk bangsa drg pn melayu beli jgk,.so ape yg kecoh2..drg ni banyak makan benda haram tu pasal la perangai mcm haram..

    ReplyDelete
  34. Aku keje company ts syed mokhtar,.byk high position pun cina yg control,tp yg aku kadang2 Sakit hati dgn cina ni,dahla makan gaji ngn company ts smokhtar,tp still mengutuk company tu,mcm2 complaint la,cakap company melayu xbagus la dll..yg pling aku Sakit hati tahap kanser bile drg ajak aku boycot roti gardenia,come on la,produk bangsa drg pn melayu beli jgk,.so ape yg kecoh2..drg ni banyak makan benda haram tu pasal la perangai mcm haram..

    ReplyDelete
  35. Kalau beli brg supermarket cina mana ade roti gardenia,kalau ade pun letak kat bawah biar org susah cari,nah amik kau perangai bangsa drg ni,racist beb.sampai roti pun nk boikot..

    ReplyDelete
  36. Nape lu org nk dengki banGsa lain terajui Compeni TSSM?sbb TSSM tau bangsa melyu tu sendri penuh hasad dengki..otak xkembang..die gajikan bangsa lain sebab bngsa lain ade kelebihan,bkn mcm melayu,org xamek keje meroyan,kalau keje tiptop xpe,duk keje 8 jam,minum lepak mkn tido je dh 7 jam..ape cerite,lu org nk dengki..TSSM bt mcm tu sama mcm bangsa lain gajikan bangsa melayu..akai ada akai..kalau lu org rase lu mampu nk masuk tender,masuk ajela kalau berani,tanah sekangkang kera belom tau ade,berani ckp close deal la apela.lu org tau ke ape beza glc tender ngan gov tender untuk bangsa melayu?..belajar lagi wahai bangsaku..contohila banga yg dh maju tanpa melupakan akar bangsa kite sendiri..

    ReplyDelete
  37. wahai semua..jgnlah hina Islam..hina orang lain..doakan mereka jadi lebih baik. .sehingga hukum islam terlaksana. ..Allahuakbar. .cita -cita muslim supaya MasjidAqsa menjadi milik orang Islam. tapi utk itu..kita perlu kuatkan hati dan pegangan. Islam untuk semua urus tadbir negara...tiada halangan ulama berkata benar
    ..menegur yg salah..jaga aurat.. .jaga hiburan..jaga pergaulan. .tanamkan iman..solat dan berz a kat..

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!

Sama Rata, Sama Rasa, Depan BELAKANG Sama Saja!!

Sama Rata, Sama Rasa, Depan BELAKANG Sama Saja!!