CILI KASI TARUK!

BERITA PERAK TODAY - KLIK SINI

Video Panas dari Perak Today - Klik Sini

KALAU KORANG NAK EMAIL AKU -Sila email ke 1housepk@gmail.com

Thursday, June 21, 2012

KUNYIT HANGIT! 7 'POINT' MESYUARAT PAKATAN OLEH ANWAR DI JOHOR TERBOCOR - MESTI BACA!

Nampaknya, draf manifesto PR yang dibentangkan oleh Rafizi minggu lepas sudah mendapat keizinan kepimpinan untuk dihebahkan. Masih ada beberapa butiran yang sedang dalam kajian lanjut, tetapi beberapa points asas sudah diterima pada ‘dasarnya’ oleh PAS dan DAP. PAS memang tidak pernah mempunyai idea baru. Sekadar menumpang dan menganggap inilah satu usaha kerjasama dalam PR.

Beberapa points lain masih dalam perbincangan. Masih belum ada keputusan. Namun begitu, PKR di peringkat Negeri dibenarkan untuk mengumumkan manifesto sendiri. Inilah yang mendatangkan pening sesetengah pemimpin di bawah. PKR NS sudahpun mengumumkan manifesto sendiri. Yang jadi masalahnya, DAP NS tidak sama sekali dibawa berbincang mengenai manifesto tersebut. Kes naya. PKR nak ‘bulldoze’ sahaja manifesto?

Antara yang dibincangkan di Johor:-

1. Caruman Wanita Nasional

- setiap isteri layak menerima caruman seperti SOCSO dan KWSP. Kerajaan akan membuka akaun khas untuk semua isteri dan mencarum RM50 setiap bulan. Suami diminta mencarum mengikut kemampuan. Usaha ini memang strategik untuk memenangi hati wanita. Tapi belum tentu mampu dilaksanakan secara memyeluruh. Kita ambil contoh di Selangor sahaja, sebelum ini dijanjikan ELAUN KHAS wanita kepada semua surirumah. RM1,500 kalau tidak silap – setahun. Berapa ramai wanita di Selangor yang dah dapat elaun khas ini?
- Caruman Wanita Nasional ini memang cadangan Anwar. DAP tidak berapa bersetuju – namun ianya telah diangkat sebagai manifesto PR di Johor Baru. Makna kata, Anwar akan menggunakan kuasa VETO nya bagi melaksanakan cadangan ini.

2. Menyediakan 1 juta peluang pekerjaan

- Mengurangkan buruh asing dalam 3 tahun pemerintahan. PR akan berdepan dengan bantahan yang menggila daripada towkay dan pemilik industri. Ini cadangan yang sedap diperkatakan di atas kertas – namun akan mendapat TENTANGAN yang hebat.
- Tak terlawan 3.3 juta peluang pekerjaan yang dijanjikan di bawah ETP yang diusahakan oleh kerajaan. Pelan yang dikemukakan oleh Najib nampak lebih ‘real’ dan mampu dilaksanakan; lengkap dengan key economic areas. Anwar? Setakat cakap lepas.

3. Menyediakan 7 juta tenaga kemahiran

- Kalau setakat UNISEL pun sudah berpeluh untuk menguruskannya; apa jaminan 7 juta peluang ini dapat dilaksanakan dengan baik dan berkesan? Apakah perlu bantuan PTPTN kepada pembangunan tenaga kemahiran ini? Apa kaedah dan penekanan?

4. Harga minyak diturunkan

- ini janji lama. Tak ada pembaikan. Patut Anwar umum turunkan harga sebanyak RM1. Baru ada ‘traction’!

5. Menurunkan caj elektrik

- Anwar menyalahkan IPP lagi. Rakyat perlu tahu, bahawa kontrak IPP yang ada sekarang adalah produk kepimpinan Anwar di Kementerian Kewangan. Anwarlah yang mengaut segala keuntungan daripada projek ‘National Grid’. Kita semua kena tahu fakta itu. Malahan, kami yang bergerak di zaman reformasi juga dibayar dengan kekayaan IPP ini.

6. Dasar Automotif Negara

- Menurunkan harga kereta. Apakah dengan tindakan ini Anwar akan MENGUBURKAN Proton dan Perodua? Anwar melaksanakan dasar ini kerana mahu menunjukkan dendam kepada usaha Tun Mahathir. Anwar mahu PROTON melingkup, supaya dia mempunyai bullet untuk menyerang Tun lagi.

7. PTPTN Dimansuhkan

- Cakap tak serupa bikin. UNISEL yang disergah dengan pemansuhan PTPTN (hampir sahaja melingkup). Khalid Ibrahim sendiri mengarahkan UNISEL membuat RAYUAN kepada Kerajaan Persekutuan. Sebab? PTPTN masih relevan dan diperlukan.

Sebagai penggerak reformasi pada suatu ketika, kami masih beranggapan bahawa semua janji ini adalah platform Anwar mendapatkan kuasa. Anwar mahu menjanjikan segalanya bagi memastikan dia mendapat tempat ke Putrajaya. Minta maaf cakap, kalangan pimpinan PKR sendiri tak yakin mereka boleh melaksana segala janji yang dikemukakan oleh Anwar ini.

Bagaimana dengan manifesto Negara Berkebajikan PAS? Katanya, Anwar mahu PAS tarik balik semua manifesto yang sudah dicetak. Betul ka Pak Sheikh?

Sumber: Gelagat Anwar

14 comments:

  1. Anonymous said...

    Cirit lagi BN


    ...PR LAH CIRIT BIRIT...JANJI LAMA TAK TUNAI BUAT JUTAAN JANJI BARU YANG MEMANG TAK AKAN ATAU TAK MAMPU DIBUAT...
    PR=PENIPU RAKYAT

    ReplyDelete
  2. apsal anon atas ni, telur dia kena jentik ke?

    ReplyDelete
  3. Masalahnya terlalu ramai org melayu yg singkat akal ni akan percaya. Jadi senang nak diperbodohkan. Tak percaya tgk kejap lagi. Meroyanlah mereka terutama org pass. Kesian nasib anak cucu kitalah. Kalau mereka memerintah alamat tak merasa lah kehidupan yg nyaman bersih dan mewah mcm sekarang. Saya bukan org umno tapi saya hidup senang atas dasar umno dan bn yg banyak mengutamakan org melayu. Kalau nak kira rasuah saya fikir pr esp dapp lagi expert raja segala rasuah. Cuma ianya dibesarkan sebab parti org melayu. Cuba tanya org sekeliling siapa yg mulakan rasuah. Kaum tu lah. Sekarang mereka cucuk org melayu supaya benci umno. Bila melayu berpecah mereka akan ambil alih pemerintahan. Pass tau tapi sifat nak printah tu ada jadi di gagahkan diri menenggehkan saja apa jua usul pr dapp. Walhal mereka tahu pass dah jauh tersasar dari ajaran islam sebenarnya. Berdosa besar menghina umno yg sebenarnya utk org islam. Walau jahat mana pun umno dah terlalu banyak jasanya utk kaum bumiputra melayu khususnya. Jgn cuba nafikan. Sepatutnya kita bersatu jgn beri ruang pd bangsa lain cuba memecah belahkan kita. Org melayu akan kuat semula jika bersatu. Jgnlah terpujuk hasutan syaitan dapp.

    ReplyDelete
  4. kah kah kah..PR lg senang tercirit..sbb bontot x leh kemut dh..asyik kene tala je blakang..

    ReplyDelete
  5. cirit lagi PR kaki kencing rakyat. hapa pun satu tadak kat selangor. podah nuar gay hahaha.

    ReplyDelete
  6. janji orang munafik

    ReplyDelete
  7. Manifesto BN ?...bila lagi.
    ......tertunggu2

    ReplyDelete
  8. Janji2 manis aljuburit.... Org bodoh jer bleh percaya

    ReplyDelete
  9. Nak nasihat sikit. Bila sebut atau tulis, tanyer diri sendiri kenapa point-point tak dilaksanakan di Selangor, Kelantan, Penang dan Kedah? Sekadar cakap-cakap kosong tak perlukan modal...keldai pun boleh buat janji macam depa buat.

    ReplyDelete
  10. cirit waanglah prsial

    ReplyDelete
  11. Sembang kat kedai kopi boleh la..yang dok ada pun masih haru-biru dah melalut nak buat janji baru..dah buang tabiat betoi la..kesian nya..PM pun satu bagi la pulau Jerjak tu kat dia, suruh dia buat negara baru biar dia jadi president kat sana,Raja pun tak ada tak payah hormat sesiapa, jangan lupa PM bukan melayu. Bagi yang suka buat cerita kartun memang sesuai kita bagi balik ayat2 kartun macam ni.!

    ReplyDelete
  12. Menifesto - pistol angin bolehlah.

    Sapa pun boleh buat janji. Satu habuk pun tak dak yang dah tunai.

    Kalau dah dok pembohong selalu orang semakin meluat.

    Yang dok sibuk dalam blok dok peleceh BN hanyalah saki baki arang di pungkok belanga.

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!

Sama Rata, Sama Rasa, Depan BELAKANG Sama Saja!!

Sama Rata, Sama Rasa, Depan BELAKANG Sama Saja!!