ISU PTPTN! MAHASEWEL ROBOT PATUT KENA BELAJAR DENGAN AWEK CUN NI! MESTI BACA

Masa aku tengah melayan blogroll, aku ternampak artikel menarik di blog Mesin Taip Buruk, dia menceritakan pasal hutang lapok PTPTN yang telah dilupuskan oleh kerajaan kepada pelajar yang cemerlang. KLIK SINI

Aku suka dengan luahan hati seorang anak muda yang jelita dan berakal, nama awek cun ni Hanis Zulaikha meh la aku share kisah dia pasal PTPTN kat bawah ni:

Masih teringat lagi betapa beria daku masa nak dapat pinjaman PTPTN. Bersungguh print semua dokumen yang diperlukan, pergi pesuruhjaya sumpah untuk sahkan semua dokumen, semangat call kawan berpuluh kali nak make sure semua dah set dan ready, dan beratur sepanjang-panjang line hanya tunggu untuk dipanggil. Tiba-tiba terlupa nak beli setem hasil LOL.

Beberapa minggu kemudian, bila permohonan diterima, BESAR RAHMAT.
Maybe I should educate some of you how PTPTN really works. Especially the ones yang baru nak melangkah ke alam pengajian tinggi. Macam ini cerita PTPTN sebenarnya.

Pada suatu ketika dulu, tak ramai yang dapat melanjutkan pelajaran ke univerisiti. Sebab tuh kalau kita baca novel Melayu, mesti sikit-sikit ada “impiannya melanjutkan pelajaran ke menara gading” “cita-cita sedari kecil untuk menjejaki menara gading” suka betul novelis dengan perkataan menara gading kenzzz. Macam sangat jauh impian itu, dan memang pun jauh kerana tak semua ibu bapa mampu biaya pengajian anak dan waktu itu kerajaan hanya mampu sediakan biasiswa untuk budak pandai.

Tapi sekarang, wah hampir semua orang yang kau kenal berada di menara gading atau telah grad bukan? It’s no longer a distant dream / the impossible. Because PTPTN made it happen.

Read more...

Awek Cun pun tau nak appreciate PTPTN ni, tapi bebal-bebal yang buat hal di Datarn Merdeka tu dah la tak berakal, perangai macam syaitan dan bodoh sebab semuanya dropout U punya. Belajar la sikit dari awek cun yang kat atas tu!

15 Responses to "ISU PTPTN! MAHASEWEL ROBOT PATUT KENA BELAJAR DENGAN AWEK CUN NI! MESTI BACA"

  1. Ada drebar deposit duit masuk akaun awek tu ke? brapa juta plak nie?

    ReplyDelete
  2. Orang yg reti bersyukur sangat sedikit.

    ReplyDelete
  3. Salam,

    Blog yang sangat menarik.
    Blog tuan telah dipautkan di blog kami.
    Mohon jasa baik pihak tuan memautkan blog kami di blog hebat ini.

    Terima kasih daun keladi, esok kunjung lagi

    http://jeringdaily.blogspot.com/

    Admin@JD

    ReplyDelete
  4. Anon 9.21. Aku nasihatkan ko benda yang elok tu terimalah dengan hati yang terbuka, tak kira lah ko pati apa, fahaman apa, dan mazhab apapun.... Kalau tak nak dengar jugak...tak payah lah tuduh ang bukan-bukan... Ramai yang sependapat dengan awek cun ni...

    ReplyDelete
  5. teringt dulu time amik diploma,pkai PTPTN. Tetiba JPA pon bg offer. tp pas abis stdy,gomen x pnggil keje pon. xkisah la sbb dh dberi pinjaman pon dh bersyukur sgt. x kena byr plak tu.ptptn je kena byr 5k. pastu bile nk smbg deg,ipta xdpt2.plan nk buat kat ipts.kalau uniten,kena pkai ptptn. unikl pkai mara.. total loan 60k. sbb xde sbsidi mcm ipta. Alhamdulillah, grad bagus, MARA suh byr 6 k je..yay. dip 5k. deg 6k.

    ReplyDelete
  6. Aku rasa terpanggil dengan pandangan seorang anak gadis muda yang pandai bersuykur dan menikmati anugerah tuhan. dah lah cantik mempunyai pandangan yang mengambarkan emak/bapak dia memang mendidik dan mengajar supaya sentiasa bersyukur dengan apa yang sepatutnya rakyat Malaysia ada. Rakyat Malaysia yang berkualiti yang dapat membawa malaysia ke satu tahap yang mana Ayahanda Tun mahathir telah lakukan.Saya percaya Dato Seri Najib juga akan dapt membawa negara Malaysia yang tercinta ini ke tahap yang lebih hebat lagi. Kepada mereka yang bebal2 tu belajar lah dari kesilapan. yang telah berlaku, fikirkan lah anak2 yang baru nak kenal dunia. Corak kanlah kepada yang benar. bukan penuh denagn fitnah dan hasad-dengki, khianat dan balik kepada sunah dan AlQuran.
    Kepada parti yang bertopengkan agama, jangan politikan isu agama. Belajarlah kepada pengasas parti"PAS: Dr helmi dan Datuk Asri Muda yang mana cara yang mereka yang sederhana yang saya rasa, PAS ketika itu adalah parti politik yang tidak ekstreim. Ingat lah sekali kesalahan yang d buat akan runtuh apa yang telah kita bina selama ini.Aku bukan nak tunjuk pandai. tapi aku dah bosan dengan "Road Show" parti pembangkang yang telah mempesongkan akidah anak2 muda, yang kita tahu yang mereka ini sebenarnya belum boleh berfikir dan suka2 ikut, kerana apa ? kerana seronok melihat penceramah2 parti pembangkang yang bercerita hal2 dalam kain, fitnah,cerita2 karut dan cerita2 yang memang kita tak terfikir langsung kesahihan cerita itu.Anak2 muda ini akan hanyut dan kita akan lihat negara kita ini akan hancur.Lihatlah kalau ada rakyat seperti awek cun ini, saya pasti negara kita akan pergi lebih hebat lagi dan anak2 yang masih kecil akan merasa kehidupan yang lebih hebat dari sekarang.Otak orang2 yang sakit tu tak payahlah berpolitik. Aku pasti tuhan akan membantu kepada yang benar.
    Aku nak lihat parti2 pembangkang d Malaysia ini bercakap kepada yang dapat membantu membina negara. Pekara yang sepatutnya d bahas d Parlimen. Ceck and balance, jika ianya perlu di bahas dengan lebih positif. Saya rasa ianya akan dapat penambah baik kepada sesuatu isu. bukan Road Show menceritakan keburukan yang di buat oleh kerajaan. yang baik kata baik yang buruk ini yang kita bahaskan. bukannya semuanya kerajaan buat tak betul. Ok lah pembaca2 semua kalau aku nak tulis, boleh buat buku berjilid2 tapi aku pohon jadilah Warganegara yang sihat yang dapat membantu dan menyokong hasrat kerajaan membina negara tercinta ke merchu kejayaan yang cemerlang. Wassalam.

    ReplyDelete
  7. Tahniah Anis Zulaikha - tak sia-sia masuk IPT!

    ps orang suka pinjam tak nak bayar tu kalau dulu kena kejar dengan ceti, kalau sekarang rumah kena simbah cat merah, kereta kena ketuk atau kena kurung dalam jamban!

    kalau tak bayar ptptn kalu anak cucu jugak yang susah!

    ReplyDelete
  8. Tahniah Anis Zulaikha - tak sia-sia masuk IPT!

    ps orang suka pinjam tak nak bayar tu kalau dulu kena kejar dengan ceti, kalau sekarang rumah kena simbah cat merah, kereta kena ketuk atau kena kurung dalam jamban!

    kalau tak bayar ptptn kalu anak cucu jugak yang susah!

    ReplyDelete
  9. Tadi pergi makan kenduri kawin dkt dewan jubli perak, bangunan SUK Shah Alam. Disamping tu ada event lain diruang bawah dan bersebelahan. Sgt curious nak tau apa event tu, siap ada pendaftaran bagai, dgn secretariat pakai baju ada logo kerajaan negeri.... Tiba2...... Ternampak satu bunting tulis "PINJAMAN PELAJARAN NEGERI SELANGOR" .... Aik.... Apa Citer? Pinjaman je ker? Ingat nak bagi free?

    ReplyDelete
  10. Pinjaman? Eh kata nak bagi percuma, mana Rafizi gay boy tu? Saudara anon 5.27 ada gambar ke? kasi detail sikit, boleh aku blast kat blog. Email aku 1housepk@gmail.com

    ReplyDelete
  11. Lor tak payahlah bayar PTPTN tu. Biar menyusahkan bakal penuntut universiti yang lain sebab sikap pentingkan diri mereka yang dah lulus pengajian hasil pinjaman PTPTN.

    ReplyDelete
  12. PTPN ni bagus tapi yang selalu ruginya pelajar Melayu.

    Pelajar Bumiputra kebanyakan masuk IPTA yang cuma 20-30 buah tu, pinjaman cuma RM5/6 ribu, dah tu cuma sekelumit jer yang dapat 1st Class macam Hanis tak perlu bayar balik. tak perlu guling2 nak lari hutang

    Pelajar Bukan Bumi kebanyakannya masuk IPTS (400 buah IPTS, 20 jer yang Melayu punya), Mereka punya pinjaman 15-20K, kebanyakan mereka bukan jenis suka main ikut guling2 atas jalan, mereka belajar rajin jadi tak payah bayar hutang.

    Do your calculation, siapa yang untung sebenarnya dalam Hal PTPN ni.

    ReplyDelete
  13. Juak PR boleh mulakan konsep pendidikan percuma ini dgn meminta PAS supaya tidak mengenakan yuran atau apa-2 pun caj bermula dr Tadika PASTI. Bila mrk dh buat (mulakan) br lah bleh cerita knape pihak kerajaan tk buat. Lps tu, yuran sekolah di Sekolah Cina Swasta pun boleh minta dr DAP.

    ReplyDelete
  14. jauh benar beza awek cun ni dengan awek pakatan rakyat yang kepala botak kat dataran tu...kah kah kah

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!

CILI KASI TARUK!

BERITA PERAK TODAY - KLIK SINI

Video Panas dari Perak Today - Klik Sini

KALAU KORANG NAK EMAIL AKU -Sila email ke 1housepk@gmail.com

Sama Rata, Sama Rasa, Depan BELAKANG Sama Saja!!

Sama Rata, Sama Rasa, Depan BELAKANG Sama Saja!!