PENDEDAHAN BERKUNYIT! MEH TENGOK TAKTIK APA ANWAR AKAN GUNA UNTUK PRU 13 NANTI!

Kita ucap tahniah kepada pimpinan PKR, yang katanya sudahpun ‘secure’ funding yang mantap daripada Turki dalam berdepan dengan pilihanraya yang akan datang. Setakat yang dimaklumkan kawan-kawan, kebanyakan banner, poster, kaedah rally, bas dan kenderaan kempen juga akan menggunakan dana yang ‘unlimited’ daripada Turki. Nampaknya, Erdogan telah membuktikan janji bahawa dia akan membantu Anwar/PKR untuk memenangi pilihanraya yang akan datang.

Lawatan Saifuddin dan beberapa MP PKR ke Turki sudahpun menggariskan kaedah-kaedah yang boleh digunapakai bagi mendatangkan kesan maksima dalam pilihanraya. Saiz poster, banner, billboard juga akan menggunakan kaedah AK Party.

Apa kaedah AK Party?

Erdogan ditampilkan sebagai reformis luar biasa. Semua poster AK Party akan menggunakan wajah karismatik Erdogan. Anwar juga akan menggunakan pendekatan sama. Kali ini, wajah Anwar akan mendominasi pilihanraya;
Kaedah political rally AK Party juga akan digunakan. Beberapa buah kenderaan pilihanraya ala AK Party juga akan dihantar ke Malaysia. Siap dengan stage dan LED TV di atasnya. Kos dikatakan menelan belanja besar. Semuanya ditaja oleh Kerajaan Turki;
Tidak banyak isu yang akan diperjuangkan. Fokus kepada isu mengikut tempat. Mesej poster adalah pendek dan jelas;
AK Party juga akan berkongsi kaedah melakukan ‘divide’ pengkhususan isu politik. Isu dalam bandar; isu pedalaman dan luar bandar akan dibezakan dalam kempen pilihanraya;
Beberapa ‘agensi pengiklanan’ ternama Turki akan membantu PKR dalam kempen pilihanraya. Ini termasuk mencari warna dan imej yang bersesuaian dengan Anwar. Perunding imej Erdogan juga akan dipinjamkan sementara;
Issue-based campaign. Tidak terlalu banyak menceritakan mengenai sejarah parti dan sebagainya. Issue-based.

Problem Anwar sekarang adalah mendapat persetujuan PAS dan DAP untuk meletakkan dirinya sebagai ‘central figure’ kepada jentera Pakatan Rakyat. Pendekatan ini akan digunakan secara nationwide. Tak boleh berpilih.

Setakat ini, DAP masih berat untuk menerima – kerana berdasarkan census dalaman yang dibuat; imej Anwar masih lagi tidak kuat di kalangan orang Cina. PAS juga masih berdepan dengan masalah yang sama.

Namun Anwar mempunyai alasan. Funder di Turki akan hanya bersetuju untuk menaja sekiranya ‘ground rule’ ini dapat diterima. Mereka mahu menaja Anwar. Bukan Pakatan Rakyat secara keseluruhannya.

Sumber: Gelagat Anwar

4 Responses to "PENDEDAHAN BERKUNYIT! MEH TENGOK TAKTIK APA ANWAR AKAN GUNA UNTUK PRU 13 NANTI!"

  1. Wah betul ke Turki campurtangan urusan dalam negara Malaysia terang terangan?

    Katak bengkok bawah tempurung pun Turki nak support ke?

    Agenda Turki di antarabangsa yang banyak pun tak selesai. Hal Kurdish berterusan tak sudah.

    Turki masih lagi sahabat Israel sehati sejiwa.

    Turki masih juga tidak di terima dalam European Union walaupun permohonan itu telah di buat dalam tahun tahun 90an.

    Elok selesaikan hal sendiri. Masalah pembahagian kekayaan di Turki yang sangat berjarak. Kaya makin kaya dan miskin makin miskin.

    Apa kerajaan Turki nak jawab soal peruntukan tu dalam kertas kewangannya? Takkan PM dia sama bahalol dengan Anuwar?

    Yang nyata gay di Turki adalah surga hehehehe. Nuar nuar bab berjubor juga sudahnya....

    Baca ni:

    Iranian homosexuals flee to Turkey to escape torture and execution
    http://www.nationalturk.com/en/iranian-homosexuals-ga-flee-to-turkey-to-escape-torture-and-execution-43535594

    Tu Anuwar suka

    ReplyDelete
  2. Entah apa lah Anwar janjikan dengan fundernya? mok

    ReplyDelete
  3. Yang hampa semua susah hati fikir pasal dia buat apa. Tengok Najib tu gelabah punya pasal perkataan yang sepatutnya pun dikeluarkan.Biaqla Anwar dengan labunya untung nasib timbul kalau tidak tenggelam lah dia

    ReplyDelete
  4. hal dan isu perut, bread and butter cakap omputih, perbelanjaan isi, anak-anak ke sekolah, kos hidup dah nampaknya ok dengan bantuan-bantuan dari Kerajaaan. (2008 hari tu masalah ni tidak di jaga - a hungry man is an angry man)

    Isu bersih 3.0 nampaknya condong ke positif. Tahniah kepada bloggers juga.

    masalah lembu-lembuan tak berapa menonjol dan terhad pada satu individu je. Mereka tersilap target iaitu target individu (tak payah sebut la sapa hehehe). Kalau target secara kelompok mungkin ada kesan juga. Yang penting jaga tulang belakang jangan pecah-belah. Iktiraf la tulang belakang ni sikit terutamanya dari Sayap. Jagalah hati tulang belakang ni.

    Isu rasuah memang ada tetapi hanya terhad kepada kelompok hardcore je. Orang atas pagar tak ambil kisah sangat sebab negara ni makmur perut berisi.Tambahan orang Cina. Isu rasuah ni mereka tak kisah sebab emak-bapak atau asal-usul kepada RAsuah ni datang dari mereka juga. Tanpa rasuah orang Cina bungkus. Jangan kata saya rasis. Ini ikhlas cakap. Jadi tidak boleh jadi idealist sangat atau terlampau utopian dalam hal rasuah. Rasuah hanya perlu di kawal sebab ianya akan senantiasa wujud dalam mana-mana sistem sekali pun termasuklah dalam negara ISlam pun.

    Apa yang Umno/BN perlu buat letakkan calon yang sesuai. Itu je. Mana-mana orang dah benci tu janganlah taruk. Insyallah.

    ReplyDelete

Aku bagi korang komen bebas kat sini tapi aku harap korang kena bertanggungjawab dengan komen korang. Marilah kita raikan demokrasi dengan lebih beradab dan bertanggungjawab.

BERANI BUAT BERANI TANGGUNG LA YEA!